PDA

Επιστροφή στο Forum : sump


Vasilis
11-08-04, 17:58
παιδια πιος ξερει πληροφοριες για το σωστο στησιμο ενος sump???
ενας γνωστος μου εχει στηλει fax σε μια υπηρεσια νομιζω του κουστο αλλα δεν εχει παρει απαντηση ακομα....

x-nos
12-08-04, 03:42
Πως να πάρει απάντηση ο φίλος σου αφου ο ζακ πέθανε! :D
Πέρα απο την πλάκα τι δουλειά έχει ο κουστό με sump ήξερε και απο ενυδρεία? :shock: (ερώτηση κάνω) :?:

Tolis
12-08-04, 13:35
Ηταν επι πολλα χρονια διευθυντης του Ωκεανογραφικου Ινστιτουτου του Μονακό, που εχει ενα απο τα μεγαλυτερα δημοσια ενυδρεια της Ευρωπης.

Το ιδρυμα Κουστώ υπαρχει ακομα, οπως και ο γιος του.

Ασχετως αυτων των πληροφοριων ομως, δεν νομιζω οτι ειναι το καταλληλοτερο μερος να στειλεις μια ερωτηση για sump.

halvas69
12-08-04, 16:49
Το ιδρυμα Κουστώ υπαρχει ακομα, οπως και ο γιος του.
Ο Phillip Cousteau έχει πεθάνει προ πολλού όταν ήταν ακόμα εν ζωή ο πατέρας του, σε ατύχημα (με υδροπλάνο νομίζω αλλά δεν θυμάμαι καλά)
Μήπως έχει και άλλον ?
Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, για ρίξε τα φώτα σου Master.

Vasilis
12-08-04, 18:06
κυριε τολι ειπατε τη σωστη κουβεντα.
εκει εστειλει o γνωστος μου στο ιδρυμα για να του πουν το πως να φτιαξει ενα sump σωστα.λαθος επιλογη?μηπως να περιμενω απο το forum καποια info περι sump?
κ εννοειτε οτι ο κουστο ειναι στον αλλο κοσμο...

sps4ever(niktso)
13-08-04, 00:04
Επιεικώς απαράδεκτο σαν σκέψη και εκτέλεση. Με τι κριτήρια ρωτάς τους ανθρώπους αυτούς; Δεν πιστεύεις ότι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να δίνουν απαντήσεις σε κάθε άσχετη με τι δουλειά τους ερώτηση; Μόνο και μόνο να διαβάσουν το fax είναι χάσιμο χρόνου και μπαίνει στη κατηγορία junk mail για αυτούς.
Μήπως πρέπει να επενδύσεις λίγο χρόνο και χρήμα να αγοράσεις κανένα βιβλίο και περιοδικό και να πάρεις μερικές ιδέες;

George-A
13-08-04, 01:20
Νομίζω ότι εδώ έχει αρκετές πληροφορίες για sump:
http://www.melevsreef.com

Υπάρχει καλύτερο;

salcon
13-08-04, 02:56
Ασχετως αυτων των πληροφοριων ομως, δεν νομιζω οτι ειναι το καταλληλοτερο μερος να στειλεις μια ερωτηση για sump.

Ειμαι σιγουρος οτι αυτος ειναι ενας σωστος τροπος απαντησης
και οχι o δικος σου φιλε niktso.
Επιεικώς απαράδεκτο σαν σκέψη και εκτέλεση θα ελεγα

off topic sorry.Αλλα εφυγε απο νωρις εκτος.

γαυρος
13-08-04, 03:07
Επιεικώς απαράδεκτο σαν σκέψη και εκτέλεση. Με τι κριτήρια ρωτάς τους ανθρώπους αυτούς; Δεν πιστεύεις ότι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν από το να δίνουν απαντήσεις σε κάθε άσχετη με τι δουλειά τους ερώτηση;

εχω την εντυπωση οτι ψοφας για.... <μανουριασματα >,
φαντασου να σουλεγε και τιποτα που να σε αφορουσε .... !!! zw

x-nos
13-08-04, 04:33
Και πάλι δεν πιστέβω ότι γνωρίζουν εκεί απο sump γιατί δεν πιστέβω να τα χρησημοποιούν ιδικά σε ένα τέτοιο τεράστιο ενυδρείο! Αλλά ακόμα και να ξέρουν ούτε και εγώ δεν πιστέβω να απαντίσουν για τους λόγους που προαναφέραν ποιο πάνω! Πάντως τίποτα δεν είναι απίθανο...καλή τύχη!

Tolis
13-08-04, 07:11
O Phillippe Cousteau σκοτωθηκε απο ελικα ελικοπτερου ενω ο πατερας του ηταν μερικες εκατονταδες μετρα μακρυα στο Calypso. Ο άλλος γιος του, Jean-Michel,ζει ακομα και ασχολειται με οτι ασχολειτο και ο πατερας του.

Στο Ωκεανογραφικο Ινστιτουτο χρησιμοποιουνται πολλα sumps για διαφορετικες χρησεις. Αλλά δεν ειναι η δουλεια τους να απαντουν σε τετοιες ερωτησεις.

Εγω συμφωνω με την απαντηση του niktso (ισως οχι τοσο στην διατυπωση). Κυριως δε στο μερος που προτρεπει για διαβασμα - ειδικα οταν προκειται για θαλασσινα ενυδρεια. Τιποτα δεν εμποδιζει βεβαια να ξεκινησει μια κουβεντα εδω αν υπαρχουν εθελοντες.

George-A
13-08-04, 07:56
Εγω συνεχίζω την ανασκαφή μου για sumbs, ακόμα ένα αξιόλογο άρθρο:

http://reefkeeping.com/issues/2003-01/gt/index.htm

sps4ever(niktso)
13-08-04, 11:37
Μετά τη κατακραυγή παραθέτω τις σκέψεις μου και πείτε μου που κάνω λάθος.
Ο Vasilis είχε πρόσβαση σε τουλάχιστο τρία site από τα κορυφαία του χώρου που σίγουρα θα μπορούσε να ψάξει και επιπλέον να βάλει καινούργια post για να ρωτήσει. Το ότι ήξερε την ύπαρξη των site είναι δεδομένο αφού του τα είχε αναφερει σε post του Vasili ο Discos.
Επιπλέον είχε τη δυνατότητα να πάει στο μαγαζί που ψωνίζει και να ρωτήσει. Γνώριζε την ύπαρξη δύο επιπλέον μαγαζιών που μπορούσε να απευθυνθεί. Το pet city στη Βουλιαγμένης και τον Ωκεανό. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να του κάνει πρόταση και να του πει και το κόστος. Μπορει η απάντηση να μην του άρεσε αλλά πληροφορίες θα έπαιρνε.
Επιπλέον μπορούσε να κάνει αυτό που κάνει τώρα ο George-a που έχει μπει σε κάποια από τις πολλές μηχανές αναζήτησης και ψάχνει. Ο Γιώργος δεν είναι άμεσα ενδιαφερόμενος αλλά θέλει να μάθει. Είναι σίγουρο ότι από εδώ θα έπαιρνε άπειρες πληροφορίες. Δύσκολα βέβαια , χρονοβόρα αλλά σίγουρα πολλές σε όγκο και σημασία.
Τέλος μπορούσε να αγοράσει κάποια βιβλία που αναφέρονται γενικά σε στήσιμο ενυδρείου και να αποσπάσει και άλλες πληροφορίες που σίγουρα στο μέλλον θα του φανούν χρήσιμες. Αν είχε πάρει και το πρώτο τεύχος του συλλόγου θα μπορούσε να δει μία από τις χρήσεις του sump. Το ότι το τεύχος είχε παρουσίαση reef ενυδρείου μπορούσε φυσικά να το δει και από το site του συλλόγου.
Αντί λοιπόν να ακολουθήσει κάποια από τις παραπάνω μεθόδους αποφάσισε να αποτανθεί σε ένα ίδρυμα ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα και να του απευθύνει μία ερώτηση. Ο κύριος Κουστώ ήταν ένας αξιοθαύμαστος και είναι αξιομνημόνευτος άνθρωπος για τις προσπάθειες που έχει κάνει για τη διάδοση, διατηρηση και προστασία της θαλάσιας ζωής. Έχει κάνει πολλές προσωπικές θυσίες και προσπάθησε με τη δημιουργία του ιδρύματος να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές και μετά το θάνατό του.
Συγνώμη αλλά αυτή την ενέργεια τη θεωρώ κατακριτέα. Θεωρώ ότι είναι έλλειψη σεβασμού στον Κουστώ στις προσπάθειες που έχει καταβάλει και φυσικά έλλειψη σεβασμού στο ίδιο το ίδρυμα. Θεωρώ ότι ενέργειες τέτοιας μορφής είναι επιζήμιες για τη λειτουργία οποιουδήποτε ιδρύματος. Κάθε ίδρυμα -ειδικά όσα λειτουργούν σοβαρά και όχι για προβολή των ιδρυτών τους - έχει περιορισμένους πόρους και περιορισμένα μέσα τους οποίους δεν μπορούμε να σπαταλάμε αλόγιστα. Θεωρώ ότι ο Vasilis αντί να ψάξει για τη γνώση προσπάθησε να την αποκτήσει εύκολα και γρήγορα και χωρίς καν να αξιολογήσει που θα απευθυνθεί.
Την ενέργεια αυτή για τους παραπάνω λόγους τη θεωρώ απαράδεκτη. Μπορείτε να μου πείτε που κάνω λάθος;

salcon
13-08-04, 12:45
Μπορείτε να μου πείτε που κάνω λάθος;
Για μενα πουθενα,απο πριν.
Αλλα πεστα ετσι απο την αρχη για να μην τρομαζουμε αδικα.
καιιιιι για το χιουμοριστικο του θεματος http://fun.diadiktyo.net/flash/?name=shygirl&PHPSESSID=282b3ee8f0d7de5fab2b2799af6a1794

Vasilis
13-08-04, 19:14
καταρχιν ι ιδεα δεν ηταν δικια μου.απλα απο μονος του ο γνωστος μου εστειλε εκει φαχ κ μαλιστα του λεω οτι αποκλειεται να σου απαντησουν.
ομως ολα αυτα γινονται για να μαθουμε τα ογκομετρικα του ενυδρειου που θα φτιαξω για το sump ετσι ωστε να μην εχω υπερχιλιση νερου απο το ενυδρειο κ γεμισει το σαλονι νερα.
εσεις λοιπον ξερεται πως να υπολογισω ποσο ογκο νερου πρεπει να εχει το ενυδρειο που θα φτιαχτει για sump????

x-nos
14-08-04, 05:23
Δεν υπάρχει τετοιος υπολογισμός αυτό γίνεται μόνο με πολλές δοκιμές!!!
Απλά όσο μεγαλήτερο είναι τόσο καλήτερο γιατί θα πέρνει παραπάνω υληκά και δεν θα εχεις τον φοβο υπερχηλησης! Εγω προσωπηκά πιστέβω ότι ένα sump 1/3 απο τα λίτρα του ενυδρείου είναι οκ! Τώρα φυσηκά θα σου πούνε και άλλοι την γνώμη τους που μπορεί να ξέρουν καλήτερα!

γαυρος
14-08-04, 14:39
Μετά τη κατακραυγή παραθέτω τις σκέψεις μου και πείτε μου που κάνω λάθος.


δεν θελει κοπο ( να απαντησεις ) ,θελει ΤΡΟΠΟ !!!
ουτε ειπε κανεις αν εχεις αδικο η οχι,
δεν Κραζουν ετσι καποιον που , πες απο αγνοια ,πες απο λαθος πληροφορηση ,πες ..... οτι θες ,εκανε κατι που κατα την αποψη σου ηταν λαθος.

<< Επιεικώς απαράδεκτο σαν σκέψη και εκτέλεση.
Μόνο και μόνο να διαβάσουν το fax είναι χάσιμο χρόνου
Με τι κριτήρια ρωτάς τους ανθρώπους αυτούς
Δεν πιστεύεις ότι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν ..>>

τα απομονωσα να δεις ποσο < ομορφα > ακουγονται.....

αυτο καυτηριασα και οχι τα υπολοιπα....

sps4ever(niktso)
14-08-04, 16:43
Θεωρούσα και θεωρώ υποχρέωσή μου να προστατεύσω τον ίδιο, το ίδρυμα αλλά και επόμενους να υποπέσουν σε αυτό που κατά την άποψή μου είναι λάθος. Όσο αφορά την υπόδειξή σου έχεις δίκιο αλλά δεν ήξερα άλλο τρόπο να το εκφράσω.

γαυρος
14-08-04, 23:33
Θεωρούσα και θεωρώ υποχρέωσή μου να προστατεύσω τον ίδιο, το ίδρυμα...

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

μπας και υπερβαλλουμε ολιγον ?????

και επειδη βγηκαμε απο το θεμα,το σαμπ που ζηταει ο φιλος,

κανε ενα κλικ εδω,ειναι ενα πολυ αναλυτικο αρθρο του γιαννη (salcon),
που θα σε βοηθησει αφανταστα !!

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/filtration_system_greek.html

sps4ever(niktso)
15-08-04, 02:01
Όχι καθόλου. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν είμαι αρκετά σημαντικός για να κάνω κάτι και να εκφράσω άποψη δημόσια αλλά σίγουρα δεν μπορώ να αφήσω μία τέτοια ενέργεια ασχολίαστη. Μην ξεχνάμε ότι οργανισμοί όπως η Greenpeace στηρίζονται στον ασήμαντο. Έχω υποχρέωση - έτσι κρίνω τουλάχιστο - να γνωστοποιήσω την αντίθεσή μου σε τέτοιες ενέργειες. Στο κάτω κάτω διαφωνείς με όσα λέω ή όχι; Έχω δίκιο ή άδικο; Είμαι στο ενδιάμεσο; Γιατί συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση; Έστω είμαι ο υπερφίαλος που έχει δικαίωμα κρίσης επί παντός επιστητού. Εν προκειμένω δεν συζητάμε για τη ελάττωμά μου να κρίνω τα πάντα αλλά τη συγκεκριμένη κρίση που έκανα. Τελικά ποιο είναι το θέμα η κριτική που έκανα σε μία ενέργεια; Ο τρόπος που την έκανα; Αν είχα δικαίωμα να την κάνω;
Όσο αφορά το sump που απεικονίζεται στο άρθρο η μόνη ένσταση είναι ότι - έτσι όπως το βλέπω τουλάχιστο - είναι wet dry το οποίο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί γρήγορα nitrate.

γαυρος
15-08-04, 02:18
αν και δεν βλεπω να αναφερεται σε θαλασσινο......
<< Έστω είμαι ο υπερφίαλος που έχει δικαίωμα κρίσης επί παντός επιστητού. Εν προκειμένω δεν συζητάμε για τη ελάττωμά μου να κρίνω τα πάντα >>


συ ειπας !!!!!!!!!!!

και το ληγω το θεμα..... -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5 -+5

sps4ever(niktso)
15-08-04, 02:28
Η έννοια της κριτικής έγκειται τουλάχιστο στο να παίρνεις όλη τη πρόταση του άλλου και όχι μόνο αυτό που σε συμφέρει. Δεν απαντάς σε αυτό που ρωτάω, δεν απάντησες από την αρχή στο ποια είναι η σωστή διατύπωση. Αυτό είναι απαράδεκτο ηθικά,αχαρακτήριστο και φυσικά αντιστρέφω το χαρακτηρισμό και τον επιστρέφω σε εσένα.
Όσο για το που αναφέρεται ο Βασίλης αν δεν απευθυνόταν σε θαλλασινό ενυδρείο ας πήγαινε στο εξοπλισμός τεχνολογία.

salcon
15-08-04, 02:35
Θα γυρισει ο ahar και θα δει τα λαμπακια κοκκινα :D .
ΞΕΚΟΛΑΤΕΕΕ :evil:

γαυρος
15-08-04, 02:46
Όσο αφορά την υπόδειξή σου έχεις δίκιο αλλά δεν ήξερα άλλο τρόπο να το εκφράσω.

Η έννοια της κριτικής έγκειται τουλάχιστο στο να παίρνεις όλη τη πρόταση του όλου και όχι μόνο αυτό που σε συμφέρει.
και φυσικά αντιστρέφω το χαρακτηρισμό και τον επιστρέφω σε εσένα.

ειναι προφανεστατο οτι δεν ξερεις να εκφραζεσαι !!
γιαυτο καλυτερα πριν το κανεις να ξερεις τι λες και πως το λες !!
αντιστρεφεις το χαρακτηρισμο που εκανες ο ιδιος για σενα !!!
Όσο αφορά την υπόδειξή σου έχεις δίκιο αλλά δεν ήξερα άλλο τρόπο να το εκφράσω.

παλι καλα πουχεις το ΓΝΩΘΙ ....
ΤΕΛΟΣ

sps4ever(niktso)
15-08-04, 02:57
Και πάλι δεν λες τον άλλο τρόπο άρα δεν με βοηθάς καθόλου στο να μάθω. Αν είχες προσέξει η πρόταση ξεκίνησε με μία υπόθεση. Η λέξη έστω στη γραμματική αυτό σημαίνει τουλάχιστο σε όσα είχα μάθει εγώ. Ξεκινάω λοιπόν με βάση αυτό που βλέπω στη ΔΙΚΗ ΣΟΥ κριτική και σου λέω ότι ακόμη και αν είναι έτσι εσύ θα πρέπει να κρίνεις τη συγκεκριμένη πράξη. Το οποίο ΠΑΛΙ δεν το κάνεις. Γιατί;
Όσο αφορά το γνώθι συμφώνησα μαζί σου ότι ακούγεται σκληρό. Όμως πάλι μέσα στη διάθεσή σου να καταλήξεις στο επιθυμητό συμπέρασμα πήρες το κομάτι εκείνο που ΕΣΥ ήθελες για να πεις αυτό που εσύ ήθελες. Λοιπόν στο μόνο πράγμα που θα συμφωνήσουμε είναι στο ΤΕΛΟΣ. Έχουμε ο καθένας από εμάς σχηματίσει τη γνώμη του για τον άλλο και δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αφού δεν υπάρχει διάθεση σύγκλισης.

halvas69
15-08-04, 03:23
Όσο αφορά το sump που απεικονίζεται στο άρθρο η μόνη ένσταση είναι ότι - έτσι όπως το βλέπω τουλάχιστο - είναι wet dry το οποίο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί γρήγορα nitrate.

Χμμμ,
απ' οτι ξέρω το συγκεκριμένο sump (του Salcon) δεν έχει τέτοια προβλήματα.
Το έχει τουλάχιστον 1 με 1μιση χρονο αν θυμάμαι καλα σε λειτουργία.
Γιατί το υποστηρίζεις αυτό ?
Για να γίνω πιό σαφής, εχεις υπ όψιν σου παρόμοια προβλήματα και ποιά τα αίτια ?

Theo
15-08-04, 04:01
Vassili
have a look here
"Everything You Always Wanted to Know About Sumps, Part I"
http://reefkeeping.com/issues/2003-01/gt/index.htm
sto part II exei kai calculator
simfono omos me ton "X_NOS"
"polles dokimes"
Hope it helps

Vasilis
15-08-04, 07:14
λοιπον theo το ενυδρειο μου ειναι 110 χ 45 χ 58.5 πλιν εξι δακτυλα που ειναι η αμμος δηλαδη χ 52.5.τα λιτρα που βγενουν ειναι για καθαρο νερο.δηλαδη χωρις βραχο κλπ......
δεν μπορω να καταλαβω τους υπολογισμους ομως.
θα το βρεις εσυ αν ειναι ευκολο?????????????http://reefcentral.com/calc/sump.php/

sps4ever(niktso)
15-08-04, 12:10
Όσο αφορά το sump που απεικονίζεται στο άρθρο η μόνη ένσταση είναι ότι - έτσι όπως το βλέπω τουλάχιστο - είναι wet dry το οποίο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί γρήγορα nitrate.

Χμμμ,
απ' οτι ξέρω το συγκεκριμένο sump (του Salcon) δεν έχει τέτοια προβλήματα.
Το έχει τουλάχιστον 1 με 1μιση χρονο αν θυμάμαι καλα σε λειτουργία.
Γιατί το υποστηρίζεις αυτό ?
Για να γίνω πιό σαφής, εχεις υπ όψιν σου παρόμοια προβλήματα και ποιά τα αίτια ?
Τα wet dry συνίστανται να αποφεύγονται στο θαλασσινό γιατί κάνουν πολύ καλή και γρήγορη δουλειά στη διάσπαση της αμμωνίας με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή nitrate. Αν λοιπόν καταφεύγεις σε συχνές και μεγάλες αλλαγές νερού ή χρησιμοποίείς denitrator τότε περιορίζεις την έκταση του προβλήματος. Παραθέτω αυτά που έχω διαβάσει και μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα τα βιβλία του Sprung που συνιστά αποφυγή. Θεωρώ ότι στο wet dry που ακριβώς στηρίζεται στη πλήρη επάρκεια οξυγόνου δεν υπάρχει χώρος για να γίνει denitrification. Στο θαλλασινό υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές τάσεις για sump ακόμη και ακραίες. Σε όλες υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι πριν από όλα πρέπει να δωθεί ο χρόνος στο Βασίλη να μάθει κάποια περισσότερα πράγματα και να καταλήξει πρώτα ο ίδιος σε κάποια συμπεράσματα. Ο όγκος, το turnover, η υπερχείλιση ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να ληφθούν υπόψη αλλά κυρίως πρέπει να σκεφτεί τι θέλει να επιτύχει με τη χρήση του sump, να καταλήξει στους κατοίκους του ενυδρείου του (εγώ θα έκανα διαφορετικά σε πλήρες reef και διαφορετικά σε fish only) και μετά να σχεδιάσει. Ο όγκος είναι κάτι που έρχεται μετά αφού όμως σχεδιάσει. Αφού σκεφτεί.
Τέλος μία απλή παρατήρηση την οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι με ξέρουν. Δεν εκφράζω ακραίες απόψεις τις οποίες δεν έχω στηρίξει σε διαφορετικές πηγές και μπορώ να αιτιολογήσω και εγώ με όσα ξέρω. Το αν κάτι πετυχαίνει σε εμένα δεν το θεωρώ κριτήριο και δεν το συνιστώ δημόσια αν δεν μπορώ να το αιτιολογήσω και να το στηρίξω σε κάποια υπάρχουσα βιβλιογραφία ή έστω περιοδικά του χώρου. Θεωρώ υποχρέωσή μου αυτά που έχω διαβάσει να τα μεταφέρω. Την προσωπική μου εμπειρία όποια και αν είναι αυτή δεν τη θεωρώ κυρίαρχο κριτήριο για να εκφράσω άποψη.

halvas69
15-08-04, 14:00
Σαφέστατος,
Να λάβουμε υπ' όψιν, ότι κάνει αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα και είναι γλυκού νερού το ενυδρείο του (αυτό με τα θαλασσινά δεν το γνώριζα)
Ευχαριστώ :)

salcon
15-08-04, 16:47
Ωραια.
Να υποθεσω δηλαδη οτι σε θαλασσινο οι αλλαγες δεν ειναι συχνες ή δεν γινονται καθολου?Δεν γνωριζω ντιπ γι'αυτο ρωταω, δε κανω πλακα.
Οντως οι αλλαγες σε μενα ειναι συχνες.
Και σε περιπτωση που το γυρισω σε θαλασσινο ποια η λυση με το υπαρχον?
Βγαζω τα τα πλεξυ με τις τρυπες και κανω δυο ή τρια καθετα διαμερισματα και ειμαι οκ?
Δεν εχω τετοιο σκοπο φυσικα ακομα οποτε μια γενικη απαντηση.

manosdr
16-08-04, 00:49
Η τάση στο θαλασσινό είναι οι αλλαγές να είναι αραιότερες και μικρότερες
από ότι στο γλυκό νερό δηλαδή κάθε 25-30 μέρες το 15% του νερού.

ahar
16-08-04, 03:48
τι ηθελα και μιλησα;;;;

Βρεεειιιιϊ!!!
Με "γκουχ γκουχ" παλι το φορουμμ
Γυρναω ψόφιος τοσες ώρες όδηγηση , αντε να ανοιξουμε και τον υπολογιστη να αδειασουμε την ψηφιακη, χμμ κατσε να δώ με την ευκαιρια και το φορουμ ... ΚΑΙ ΤΙ ΒΛΕΠΩΩΩΩΩΩ!!!!?????

ΤΟΟΟΟΛΛΛΛΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!
ΤΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ!!!!!

Βρε θα σας αρχίσω τις σφαλιαρες...
Αλλα αντε γιατι εξελιχθηκε καλα η φιλολογικη κοντρα...

1ον
ΒΑΣΙΛΗΗ διαβασε και τιποτα βρε παιδι μου.... Ε οχι και ολα μασημενη τροφη.! Εδω ο αλλος σου εδωσε μεχρι και λινκ για υπολογισμους και οχι δεν πηγες να το κοιταξεις αλλα του ζήτησες να σου κανει τους υπολογισμους ,που υπάρχουν στην σελίδα νο 2, κιόλας ... Έλεος..

2ον
Νικο στραβα το διατύπωσες αρχικα αλλα το αντιπαρερχομαι γιατι το εσωσες μεγαλειώδως μετα... Αχχχ αυτος ο αυθορμητισμός σου... :D

3ον φτιαχνω αυτη την περιόδο ενα sump 100X50X50 ακρυλικο , και μπορείτε να πιστεψετε ότι δεν είνια τόσο εύκολο όσο ακουγεται.
Τωρα που έχω άδεια θα το τελειωσω όποτε αναμεινατε για φωτό και σχόλια...


Αλέξανδρος

sps4ever(niktso)
16-08-04, 11:46
Αντε επέστρεψα και εγώ από διακοπές και περιμένω με αγωνία να ανάψουν τα φώτα για να μετρήσω κεφάλια και πολύποδες.
Σε συνέχεια της ερώτησης του halvas υπάρχει στο FAMA 5/2003 στη στήλη του Bob Goemans αντίστοιχη ερώτηση όπου αναφέρει ότι σε ένα τέτοιο συμπέρασμα (δηλαδή μη χρήσης wet dry) κατέληξε και το ωκεανογραφικό μουσείο του Μονακό (ωραία κόλησε στην αρχική παρατήρηση) όπου σε ένα διπλό ενυδρείο που έστησε με καρχαρίες στη μία πλευρά και κοράλια στη άλλη μετά από μελέτη κατέληξε στην αποφυγή των wet dry και στην λύση plenum σε συνδυασμό με sand filters. Το πλεονέκτημα που δίνουν τα sand filters είναι ότι με το κατάλληλο σχεδιασμό (δύσκολος για μικρά συστήματα) είναι ότι μπορούν να κάνουν και denitrification. Η red sea για το δικό της ισχυρίζεται ότι ένα ποσοστό της στήλης (δίνει μεγάλο νούμερο που ποτέ δεν το πίστεψα γιατί εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους) κάνει denitrification.
Για την ερώτηση του salcon η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά σίγουρα θα έβγαζα τις βιόμπαλες.Το υπόλοιπο στήσιμο έχει τόσες επιλογές που δεν μπορείς να φανταστείς.

mikrosaquaristas
07-01-11, 11:42
στην αναζήτηση βρήκα αυτό το πόστ απο το μακρυνό παρελθόν και είπα να του κάνω ένα up :)