PDA

Επιστροφή στο Forum : λιπασματα/Fe


gaia
04-08-04, 19:54
Ηθελα να ρωτησω αν ειναι σωστο σε υγρα γενικης λιπανσης ( π.χ FloraPride , ferreal κλπ. ) να μετραμε την ποσοτητα του Fe στο νερο μας για να προσδιορισουμε την σωστη για το ενυδρειο μας δοσολογια ή μηπως υπαρχει κινδυνος να οδηγηθουμε σε λαθος δρομο ; Μηπως ειναι πιο σωστο να ειμαστε κατω απο την προτεινομενη , σ'αυτο της γενικης λιπανσης , και να φερνουμε το Fe εκει που θελουμε συμπληρωνοντας ξεχωριστα μονο Fe ;

George-A
04-08-04, 21:04
H απάντηση είναι και ναι και όχι.

Την απάντηση θα πρέπει να σου την δώσουν τα φυτά σου σε συνδιασμό με το αν έχεις ή όχι άλγη.

Ολα εξαρτώνται απο το τι απαιτήσεων φυτά έχεις, φωτισμό, CO2, τάϊσμο, νερό κλπ...

Το να μετράς το Fe μόνο, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δουλέψει σωστά, και αυτές είναι η γρήγορη απορόφηση απο τα φυτά, σε άλλες όμως μπορεί να οδηγήσει σε άλγη.
Και αυτό είναι ότι τα περισσότερα τέστ έχουν πρόβλημα στην ένδειξη < 0.2ppm. Καλύτερο είναι να ρίχνεις λίγο λίγο ανα 2-3 μέρες και να βλέπεις την πρόοδο των φυτών.

Τωρα όσο αφορά τα λιπάσματα του εμπορίου, είναι άλλο καιφάλαιο. Τουλάχιστον στην Αμερική όλα γράφουν την ενεργή σύνθεσή τους.
Τα ποιό βασικά έχουν μόνο ποτάσσιο (Κ) και Fe, τα κάπως ποιό "ανεβασμένα" έχουν και κάποια ιχνοστιχεία μερικά έχουν και λίγο άζωτο (Ν), βασικό αν έχεις γρήγορη ανάπτηξη.

Αν έχεις μέτρια ανάπτυξη, δεν έχεις πρόβλημα άλγης, δεν χρειάζεται να το σκαλήζεις παραπάνω.
Αν όμως κάνεις κάποια αλλαγή, πχ πρόσθεσες λάμπα, έβαλες καποιο φυτό που έχει παραπάνω απαιτήσεις, χρειάζεται να βάλεις παραπάνω λίπασμα, με αποτέλεσμα να σου φουντώσει η άλγη, ή να έχεις έλειψη Ν ή Ph, (παράδειγμα), δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση να σου καλύψει κανένα έτοιμο του εμπορίου απο μόνο του.
Τουλάχιστον τα βασικά Ν,P,K και κάποια traces ειδiκά Fe θα πρέπει να έχεις το πλήρη έλεγχο μόνος σου.

tasos
04-08-04, 23:39
Το ωραίο με το Γιώργο είναι οτι όταν ασχολείται με κάτι,το καλύπτει διεξοδικά :D .Και εγω θα έλεγα να μην ασχοληθείς με μετρήσεις :wink:.Τα φυτά θα σου πούν.Πάντως αν το ψάχνεις με τα λιπάσματα,μην πολυπροτιμάς το florapride.(για νεροζούμι μου κάνει :? )

lasal
05-08-04, 02:55
μην πολυπροτιμάς το florapride.(για νεροζούμι μου κάνει :? )
Βγάλε το νερο να δείς τι μένει..........πάλι νερό ;)

George-A
05-08-04, 03:33
Αν θυμάμαι καλά, (έχω πάνω απο χρόνο να επισκευθώ LFS) το florapride έχει κάπου 0.1% fe, και 3-5% Κ. Αυτά γράφει στην αμερικάνικη version.

gaia
06-08-04, 11:45
Κι εγω εφαρμοζω τον εμπειρικο τροπο παρατηρησης των φυτων μου για να προσδιορισω την ποσοτητα λιπανσης . Η ερωτηση-αναφορα εγινε αφενος για μια ανταλλαγη πληροφοριων μεταξυ μας πανω στο θεμα και αφετερου γιατι εχοντας ταχεια αναπτυξη στα φυτα μου χωρις προβληματα με την αλγη μετραω Fe<0,05 mg/l ( test της sera και της tetra ) γεγονος που με προβληματιζει γιατι το θεωρω πολυ λιγο για ενα ενυδρειο που τρεχει με φωτισμο 1,6W/Λιτρο .

lasal
06-08-04, 13:02
0,05 ppm ειναι για τις περιπτώσεις που το ενυδρείο ειναι γυρισμένο σε low maintenance.
Οταν υπάρχει σωστή ισορροπία ανάμεσα σε PH/KH/Φωτισμός και η άλγη ειναι υπό έλεγχο τότε μπορεί να προστεθεί μέχρι και 1 ppm Σίδηρος.
Οταν υπάρχει αναλογία 2 watt ανά λίτρο τότε τα 1 ppm ειναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
0,1 ppm δίνει ενα καλό αποτέλεσμα για τα περισσότερα ενυδρεία με φυτά πλούσια σε ανάπτυξη.
Η οπτική παρατηρηση των φυτων ειναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις.

gaia
06-08-04, 15:06
Οταν υπάρχει αναλογία 2 watt ανά λίτρο τότε τα 1 ppm ειναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.
Εισαι σιγουρος ή κατι μπερδευω εγω με τις μοναδες μετρησης ;

lasal
06-08-04, 15:45
100% Σίγουρος
O Thomas Barr προθέτει 1- 2 ppm σίδηρο
Claus Christensen της tropica 3πλάσια ποσότητα
Αλλά είπαμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η αναλογία ειναι 2 watt / L

George-A
06-08-04, 22:49
......
..........γιατι εχοντας ταχεια αναπτυξη στα φυτα μου χωρις προβληματα με την αλγη μετραω Fe<0,05 mg/l ( test της sera και της tetra ) γεγονος που με προβληματιζει .
Σε προβληματίζει που όλα πάνε καλά; :lol:
Αν θέλεις ρίξε παραπάνω να δεις τι θα γίνει!

Επιμένω ότι τα τεστ δεν είναι ακρίβειας. Αν δεις και τα ονόματα που αναφέρθηκαν ποιο πάνω προτήνουν μην βασίζεσαι στην μέτρηση.
Αν θέλεις βέβαια να πειραματιστεις ρίχνεις λίγο παραπάνω και βλέπεις τι γίνεται. Ολα βεβαια εξαρτώνται και απο τα υπόλοιπα συστατικά.

Για αυτό πιστεύω ότι καλύτερα να τα κάνεις μόνος ωστε να μετράς την ποσότητα που ρίχνεις και έτσι ξέρεις απο πρώτο χέρι.

gaia
11-08-04, 21:37
Να ρωτησω εδω και κατι για το οποιο δεν εχω δει καποια αναφορα ΄ ενα υποστρωμα εμπλουτιζεται με την χρηση υγρων λιπασματων με καποια στοιχεια ; και αν ναι τι προυποθεσεις θα πρεπει να πληρει αυτο το υποστρωμα ; τα υγρα λιπασματα δεν τρεφουν τα φυτα και μεσω του ριζικου τους συστηματος ; μηπως για να συμβει κατι απο τα παραπανω θα πρεπει να περισσευουν θρεπτικα συστατικα απο τα φυτα και απο την αλγη ;

tasos
11-08-04, 22:59
Αν εξαιρέσεις το ενδεχόμενο ''καλωδίωσης''(heating cables),το νερό δεν κυκλοφορεί στο υπόστρωμα με τους ίδιους ρυθμούς που κυκλοφορεί και στο υπόλοιπο ενυδρείο :roll: .Έτσι στις ρίζες των φυτών δεν ανανεώνονται τα θρεπτικά συστατικά όπως θα περίμενε κανείς.Σε ώριμα ενυδρεία(πάνω από 8 μήνες) στο υπόστρωμα έχουν αποθηκευτεί σταδιακά αρκετές ποσότητες ''μούργας'',δηλαδή φυσικό λίπασμα(που και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν λείπει το οξυγόνο),το οποίο συντηρεί άνετα τα περισσότερα φυτά χωρίς να πολυχρειάζεται να ρίχνουμε ακόμα και υγρά λιπάσματα(ίσως εκτός από κάλιο και σίδηρο :roll: ).Σε περιπτωση που δεν έχουμε ώριμο υπόστρωμα και δεν έχουμε προσθέσει λίπασμα σε στερεή μορφή,τα φυτά που τρέφονται από τις ρίζες τους τα βρίσκουν λίγο δύσκολα :wink: (λές γι'αυτό μια κρυπτοκορύνη να μου έβγαλε τις ρίζες στην επιφάνειακάνοντας το ακριβώς αντίθετο από ότι κάνουν τα φυτά εδώ και εκ.χρόνια :lol: :lol: -δεν ξέρω,μπορεί :wink: )

annivas2000
12-08-04, 02:43
Τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε δεν καταναλωνονται εξ ολοκληρου απο τα φυλλα των φυτων. Καποια απ'αυτα (και χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα φωσφορικα) δεσμευονται απο το υποστρωμα. Για να δημιουργηθουν αυτοι οι δεσμοι ιοντων θα πρεπει (με απλα λογια), το υποστρωμα να ειναι "ωριμο" (μουργα) - αλλα πολυ καλα δουλευουν σ'αυτην την περιπτωση και τα χωματινα υποστρωματα ή και η μερικη χρηση τυρφης στο υποστρωμα.

lasal
12-08-04, 03:13
Να ρωτησω εδω και κατι για το οποιο δεν εχω δει καποια αναφορα ΄ ενα υποστρωμα εμπλουτιζεται με την χρηση υγρων λιπασματων με καποια στοιχεια ;
Ναι εμπλουτίζεται, ανάλογα με το υπόστρωμα (εχω διαβάσει τέτοιες αναφορές)
Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τον σίδηρο.
Αυτός ειναι και ο λόγος που πολλές φορές οι μετρήσεις σιδήρου πέφτουν έξω.
Μπορεί να ρίξουμε την ίδια ποσότητα σιδήρου σε δύο ίδια ενυδρεία με τα ίδια φυτά αλλα με διαφορετικά υποστρώματα.
Στο ένα θα δείξει το τεστ σιδήρου οτι έχει επάρκεια ενώ στο άλλο να δείχνει ανεπάρκεια.
Εννοείτε οτι η μέτρηση δεν θα γίνει αμέσως μετά την προσθηκη σιδήρου αλλιώς δεν θα υπάρχουν διαφορές.
Στα υποστρώματα παίζει ρόλο το μέγεθος του κόκου το σχήμα του και η ομοιογένεια του κόκου και η χημική σύσταση του.
Βλέποντας ενυδρεία που έχουν λατερίτη, υπάρχει επάρκεια σε σίδηρο και ότι λίπασμα σιδήρου πέφτει μέσα παει απευθείας στα φυτά.
Υπάρχουν ενυδρεία με χαλαζιακή άμμο με μέγεθος κόκου 1 χιλιοστό όπου
τα λιπάσματα δεν περνάνε εύκολα απο το ριζικό τους σύστημα και δεν έχουν ούτε λατερίτη ούτε θέρμανση στο υπόστρωμα.
Στην φωτογραφία που επισυνάπτω φαίνεται.
Ενα καλό κείμενο απο τον Kaspar Horst για τον λατερίτη και τον σίδηρο υπάρχει εδώ.
http://www.dupla-dohse.de/e037.htm

George-A
12-08-04, 03:29
Lasal, πανέμορφη φωτογραφία, αλλά δεν κατάλαβα τί θέλεις να μας δείξεις :)
Τα τεστ Fe σου δείχνουν (αν θέλουν) το Fe που έχει η στήλη νερού, το τι έχει το υπόστρομα μόνο αυτό το ξέρει....

Τα υποστρώματα μπορούν να εμπλουτιστούν και με τα γνωστά "χαπάκια", εξαρτάται πολύ και απο το είδος του φυτού.

lasal
12-08-04, 03:35
Συμφωνώ απόλυτα και ευχαριστώ που με συμπλήρωσες.
Αλλά ξαναδιάβασε παλι το κειμενο. ;)
Η φωτογραφία δείχνει ενα ενυδρειο με χαλαζιακή άμμο αντι για χαλίκι.
Δεν δίνει τροφή για σκέψεις?

x-nos
12-08-04, 03:50
Αυτή η φωτογραφία δίνει για πολλά τροφή!!!!!!!!!!! :shock: :shock: :shock:

George-A
12-08-04, 10:14
Κάτι σχετικό που μόλις το διάβασα:

http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200408/msg00144.html
:D

gaia
13-08-04, 00:50
Τα υγρα λιπασματα που ριχνουμε δεν καταναλωνονται εξ ολοκληρου απο τα φυλλα των φυτων. Καποια απ'αυτα (και χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα φωσφορικα) δεσμευονται απο το υποστρωμα. Για να δημιουργηθουν αυτοι οι δεσμοι ιοντων θα πρεπει (με απλα λογια), το υποστρωμα να ειναι "ωριμο" (μουργα) - αλλα πολυ καλα δουλευουν σ'αυτην την περιπτωση και τα χωματινα υποστρωματα ή και η μερικη χρηση τυρφης στο υποστρωμα.
Διαβαζοντας τα παραπανω θυμηθηκα κατι που ειχα διαβασει πριν χρονια σ'ενα βιβλιο με θεμα τις θερμοκηπιακες εγκαταστασεις ( Dr. James W.Boodley ) οταν ψαχνομουν στην καλλιεργεια διακοσμητικων φυτων.
Οσον αφορα για το ωριμο υποστρωμα αναφερεται οτι η διδικασια της νιτροποιησης λαμβανει χωρα και στο υποστρωμα ενος φυτου ξηρας και οτι ειναι πολυ σημαντικο αυτο να ειναι "ωριμο" . Λεει μεταξυ των αλλων οτι τα νιτρωδη ιοντα (ΝΟ2) ειναι δηλητηριωδη για τα φυτα ακομη και σε μικρες ποσοτητες ! Ετσι , μεταβαλλονται γρηγορα σε νιτρικα ιοντα (ΝΟ3) απο τα βακτηριδια Nitrobacter.
Οσο για τους δεσμους ιοντων , τα χωματινα υποστρωματα και την χρηση τυρφης αναφερεται οτι η διδικασια προσληψης θρεπτικων στοιχειων απο τα φυτα ελεγχεται απο την ικανοτητα ανταλλαγης κατιοντων (CAC) του χωματος . Αυτη η ενεργεια συσχετιζεται με τους αργιλωδεις κοκκους (τα κολλοειδη) ενος μεταλλικου χωματος . Τα οργανικα υλικα , οπως η κοπρια και η τυρφη , εχουν και αυτα μια ικανοτητα ανταλλαγης κατιοντων . Σε γενικες γραμμες το CEC των οργανικων υλικων ειναι μικροτερο απο αυτο του αργιλου .
Το αργιλωδες κολλοειδες εχει ενα αρνητικο επιφανειακο φορτιο και προσελκυει κατιοντα ( + φορτιο ) . Τα ιοντα του υδρογονου απελευθερωνονται οταν σχηματιζεται το ανθρακικο οξυ (H2CO3 ) απο το συνδυασμο του υδρογονου απο το νερο του χωματος και του CO2 που προκυπτει απο την αναπνοη των ριζων. Αυτα τα ιοντα υδρογονου , τα οποια εχουν ενα θετικο φορτιο , ανταλλασσουν τις θεσεις τους στο διαλυμα του χωματος με θετικα φορτισμενα κατιοντα που διατηρουνται στην επιφανεια του αργιλωδους κολλοειδους . Για παραδειγμα δυο ιοντα Η+ αντικαθιστουν ενα ιον Ca++ στο κολλοειδες , καθιστωντας το ασβεστιο διαθεσιμο για να απορροφηθει απο τις ριζες . Μετα αναφερει για την ικανοτητα ανταλλαγης ανιοντων οπως τα νιτρικα αλατα (NO3-) , τα χλωριδια (Cl-) και τα θεικα αλατα (SO4-) , την οποια δεν σας μεταφερω , οποιος ενδιαφερεται το βιβλιο ειναι απο τις εκδοσεις "ΙΩΝ" .
Κατι αλλο που διαβασα και ενδιαφερει ειναι οτι τα φυτα προσλαμβανουν σιδηρο υπο τη μορφη σιδηρουχων ιοντων (Fe++) ή πολυπλοκων οργανικων αλατων . Ο σιδηρος μπορει επισης να απορροφηθει υπο τη μορφη σιδηρικου ιοντος (Fe+++) ( βλεπε flourish της seechem ). Μπορει τα φυτα να περιεχουν μεγαλες ποσοτητες σιδηρικου σιδηρου , αλλα να εξακολουθουν να παρουσιαζουν συμπτωματα ελλειψης σιδηρου . Ο σιδηρικος σιδηρος διατηρειται μεσα στον ιστο του φυτου και δεν ειναι διαθεσιμος για χρηση απο το φυτο . Η μορφη ενεργους αναπτυξης του σιδηρου ειναι ο σιδηρουχος σιδηρος (Fe++) !! Εδω εχουμε δηλαδη μια εντελως διαφορετικη αποψη απο αυτην της Seachem .

George-A
13-08-04, 01:41
Αν δεις ολόκληρη την συζύτηση απο το λινκ που εδωσα ποιο πάνω κάτι τέτοια λένε σε εφαρμόσιμη μορφή.
Πάντως πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου.

Όσο για το τελευταίο με την μορφή του Fe, απο το site της seachem εδώ (http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishIron.html) λέει αν καταλαβαίνω καλά ότι το δικό τους είναι ferrous iron Fe++ ενώ όσα είναι EDTA είναι ferric Fe+++, μετά λέει ότι τα φυτά θέλουν ferrous.

Τώρα ποιό είναι σηδηρικό και ποιό σιδηρούχο ...... ferrus - ferric αντίστοιχα;
:roll:

tasos
13-08-04, 09:57
Σιδηρούχο(ferrous)σιδηρικό,ή οξειδωμένο(ferric).Αν τα φυτά μπορούσαν να προσλάβουν το σίδηρο όπως είναι οξειδωμένος,χωρις κάποια χηλική ένωση (EDTA),θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα πετώντας στο ενυδρείο ένα σκουριασμένο καρφί :roll:Συμφωνώ και εγώ με αυτό που λέει η seachem.

gaia
13-08-04, 11:16
Σιδηρούχο(ferrous)σιδηρικό,ή οξειδωμένο(ferric).Αν τα φυτά μπορούσαν να προσλάβουν το σίδηρο όπως είναι οξειδωμένος,χωρις κάποια χηλική ένωση (EDTA),θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα πετώντας στο ενυδρείο ένα σκουριασμένο καρφί :roll:Συμφωνώ και εγώ με αυτό που λέει η seachem.
λέει αν καταλαβαίνω καλά ότι το δικό τους είναι ferrous iron Fe++ ενώ όσα είναι EDTA είναι ferric Fe+++, μετά λέει ότι τα φυτά θέλουν ferrous.

Το λαθος ειναι δικο μου , οντως η Seachem χρησιμοποιει Fe++ .
Tα γλιτωσαμε τα ενυδρεια μας απο τα καρφια Τασο :) .