Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Χρήση Άνθρακα Στο Στρώσιμο

Akakios Miskos
21-03-12, 22:08
Καλησπέρα!
Είμαι καινούργιος στο forum αλλά και στον χώρο!
Έχω ένα 200άρι το οποίο είναι έτοιμο για στρώσιμο. Από εκεί που το αγόρασα μου είπαν πως δεν είναι αναγκαίος ο άνθρακας στο φιλτράρισμα και πως αρκεί ο μηχανικός και βιολογικός τρόπος που διαθέτω.
Μέσα στο ενυδρείο θα βάλω μερικά ξύλα και φαντάζομαι πως το νερό θα πάρει το χρώμα του τσαγιού... Κάπου διάβασα πως ο άνθρακας έχει την ικανότητα να απορροφά τις οργανικές και χρωστικές ουσίες που προέρχονται από την αποσύνθεση.
Οπότε λέω να χρησιμοποιήσω άνθρακα για 3-4 βδομάδες (όσο θα κρατήσει το στρώσιμο δηλαδή) και μετά να τον αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό.
Είναι σωστή απόφαση ή θα έχω προβλήματα ισορροπίας μετά την αλλαγή?

Σημείωση : το φίλτρο μου έχει 6 θέσεις και λέω να βάλω άνθρακα μόνο στη μία.

snakepanos
21-03-12, 22:30
Γεια σου και καλως ηρθες στην Παρεα μας,.
Καλα σου ειπανε για τον ανθρακα,οπως τραβαει και τα φαρμακα μετα απο μια θεραπεια.
Εγω θα ελεγα ,να εβαζες τα ξυλα σου καμια εβδομαδα σε κανεναν κουβα να βγαλουν τη εχουν να βγαλουν εκει και μετα να τα βαλεις στο ενυδρειο σου.
Βεβαια εξαρτατε και τη ξυλα θα ειναι αλλα βγαζουν και αλλα οχι.
Και εννοητε οτι δεν θα βγαλεις το βιολογικο υλικο απο μεσα οσο θα εχεις τον ανθρακα,,γιατι λες οτι οταν τον βγαλεις τον ανθρακα θα [ αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό.],αν δεν εχεις βιολογικο υλικο πως θα στρωσει το ενυδρειο σου.
Αν καταλαβα καλα φιλε.

stratigos24
21-03-12, 22:38
Και εννοητε οτι δεν θα βγαλεις το βιολογικο υλικο απο μεσα οσο θα εχεις τον ανθρακα,,γιατι λες οτι οταν τον βγαλεις τον ανθρακα θα [ αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό.],αν δεν εχεις βιολογικο υλικο πως θα στρωσει το ενυδρειο σου.
Αν καταλαβα καλα φιλε.

Nομιζω οτι εννοει πως, οταν στρωσει θα βγαλει τον ανθρακα και θα προσθεσει στη θεση του εξτρα βιολογικο υλικο, περαν αυτου που θα εχει το φιλτρο εξ'αρχης. Αναφερει πως εχει 6 θεσεις το φιλτρο. Αληθεια πιο φιλτρο ειναι?

Προσωπικα οταν εστρωσα πρωτη φορα το ενυδρειο μου, ειχα ενα ξεχωριστο φιλτρακι εσωτερικο μονο με ανθρακα, που το αφησα οσο κρατησε και το στρωσιμο. Και εγω για να τραβηξει τις οποιες βρωμες απο ξυλο κλπ το εβαλα. Τωρα αν επηρεαζει δεν ξερω αν και δεν νομιζω. Απλα θα ηταν καλυτερο (εγω τουλαχιστον θα το εκανα ετσι) αν σου περισσευει κανενα φιλτρακι αλλο να το βαλεις μεσα μονο του με ανθρακα, μην ανοιγεις το φιλτρο μετα για να βγαλεις τον ανθρακα και σε αυτη την διαδικασια χαθουν τιποτα αποικιες βακτηριων μιας και ειναι που ειναι ευαισθητα θα ειναι και ανωριμο ακομα το φιλτρο.

Πως θα στρωσεις?

Akakios Miskos
21-03-12, 22:56
stratigos24 αυτό ακριβώς εννοώ κι αυτό ακριβώς φοβάμαι...!
Δυστυχώς δεν έχω έξτρα φιλτράκι για τον άνθρακα....έχεις καμιά άλλη ιδέα?
Έχω το Fluval 305.

stratigos24
21-03-12, 22:59
Αν θυμαμαι καλα, καποιος ειχε βαλει τον ανθρακα στο ενυδρειο μεσα σε καλτσα μπροστα απο την εισοδο του φιλτρου και λεει οτι ηταν μια χαρα. Αν ειναι σωστο ας μας ενημερωσει καποιος πιο εμπειρος και αν ειναι οκ το κανεις ετσι και δεν εχεις κανενα θεμα. Απο εκει και περα αν ειναι λαθος τροπος, τον βαζεις και μεσα στο φιλτρο σου και τον βγαζεις οταν τελειωσει το στρωσιμο προσεκτικα.

Akakios Miskos
21-03-12, 23:04
τον βαζεις και μεσα στο φιλτρο σου και τον βγαζεις οταν τελειωσει το στρωσιμο προσεκτικα.

....τι εννοείς προσεκτικά?? τι λάθος μπορεί να γίνει δηλαδή?

snakepanos
21-03-12, 23:05
Καλυτερα να το βαλει μεσα στο φιλτρο τον ανθρακα,ενα ανοιγμα παραπανω, ετσι και αλλιως θα κανει αλλαγη νερου και το φιλτρο θα εχει μαζεψη βρωμιες απο την αμμο.
Ετσι τουλαχιστον εκανα και εγω την πρωτη φορα που εβαλα ανθρακα στο φιλτρο μου σε ενα malawi ,ενυδρειο.

stratigos24
21-03-12, 23:08
Eννοω να μην μεινει πολυ ωρα το φιλτρο χωρις να ειναι σε λειτουργια, να μην διαρκεσει πολυ ωρα η διαδικασια του να βγαλεις αλλους καδους απο μεσα μεχρι να φτασεις στον καδο με τον ανθρακα ωστε να τον αφαιρεσεις, να μην μεινει το φιλτρο χωρις νερο μεσα και κατα συνεπεια τα βιολογικα υλικα. Εγω απλα το λεω γιατι θα φοβομουν να το κανω σε ενα φιλτρο που μολις εστρωσε και θα ειναι ανωριμο.

Butterfly
21-03-12, 23:11
Καλησπέρα και καλός ήρθες σε αυτή την μεγάλη παρέα φίλων...

Έχω και εγώ το Fluval 305 και στην αρχή είχα στο τελευταίο καλαθάκι άνθρακα και στα δυο επόμενα βιολογικό υλικό.

Στο μήνα επάνω έβγαλα τον άνθρακα και πρόσθεσα βιολογικό υλικό, με μια παράμετρο... το καλαθάκι το έβαλα τελευταίο, δηλαδή πάνω πάνω και όλα έχουν πάει ρολόι

stratigos24
21-03-12, 23:13
το καλαθάκι το έβαλα τελευταίο, δηλαδή πάνω πάνω και όλα έχουν πάει ρολόι

Oποτε μολις ανοιξες το φιλτρο ηταν το πανω πανω και δεν εχασες πολυ χρονο στη διαδικασια ε?

Σωστο.

Akakios Miskos
21-03-12, 23:14
Μπορώ να βάλω τον άνθρακα στον πάνω-πάνω κάδο. Για να τον αντικαταστήσω με βιολογικό και να ξεπλύνω λιγάκι το μηχανικό θα μου πάρει λιγότερο από 5 λεπτά....λες να πάθουν ζημιά τα βακτήρια?

stratigos24
21-03-12, 23:17
ξεπλύνω λιγάκι το μηχανικό

Παντα με νερο του ενυδρειου καθαριζουμε - ξεπλνουμε φιλτρο σφουγγαρια βιολογικο υλικο κλπ, γιατι το νερο βρυσης εχει χλωριο και θα μας σκοτωσει βακτηρια.

Πληροφοριακα το παραπανω.

Απο εκει και περα και ο butterfly το εκανε οπως λες οποτε μια χαρα το κανεις ετσι οπως ειπε.

Akakios Miskos
21-03-12, 23:19
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια! :grin:

Butterfly
21-03-12, 23:19
Πρώτος κάδος άνθρακα
Δεύτερος βιολογικό υλικό
Τρίτος βιολογικό υλικό

μετά από ένα μήνα

ο δεύτερος κάδος θα πάρει την θέση του πρώτου
ο τρίτος κάδος θα πάρει την θέση του δευτερου και
ο πρώτος κάδος θα πάρει την θέση του τρίτου με νέο βιολογικό υλικό.

Σημείωση: το πρώτο που λέω είναι αυτό που είναι κάτω κάτω... και τρίτο αυτό που είναι πάνω πάνω

exelix
21-03-12, 23:31
Εγώ σου προτείνω να μη βάλεις άνθρακα καθόλου κατά το στρώσιμο. Αν θες να σου τραβήξει τυχόν υπολείμματα τοξικών από καινούργιο εξοπλισμό βάλε τον για λίγες μέρες και μετά τον βγάζεις για να αρχίσεις το στρώσιμο. Αν θες μετά το στρώσιμο να αφαιρέσεις το χρωματισμό του νερού από τα ξύλα τον βάζεις τότε. Υπάρχει η πιθανότητα να σου καθυστερήσει το στρώσιμο και θα αποικιστεί από βακτήρια, τα οποία και θα αφαιρεθούν όταν τον βγάλεις. Μπορεί να είναι αρκετά όσα θα είναι στο καθαρά βιολογικό σου υλικό, αλλά καλύτερα να στοχεύεις στη σταθερότητα, ειδικά στην αρχή.

Το να κάνει δουλειά βάζοντάς τον μπροστά στο φίλτρο μην το θεωρείς και σίγουρο, καθώς θα πρέπει να περνάει το νερό από μέσα του και τοποθετώντας τον έτσι δε λειτουργεί σωστά. Παρόλα αυτά μπορεί να δουλέψει κατά ένα ποσοστό.

Το καθαρά μηχανικό σου υλικό μπορείς να το πλένεις σε νερό βρύσης, αλλά στην αρχή να μην το τολμήσεις καν και αργότερα θέλει προσοχή γιατί τα Fluval αν δεν κάνω λάθος έχουν πολύ σφουγγάρι, άρα αναπτύσσεται και αρκετή βιολογία πάνω του. Εγώ θα ήμουν προσεκτικός και θα το έκανα μόνο σε νερό ενυδρείου στην περίπτωσή σου, αλλά μην ασχολείσαι ακόμα με το καθάρισμα, άσε το φίλτρο στην ησυχία του!

Butterfly
21-03-12, 23:35
Εγώ θα ήμουν προσεκτικός και θα το έκανα μόνο σε νερό ενυδρείου στην περίπτωσή σου, αλλά μην ασχολείσαι ακόμα με το καθάρισμα, άσε το φίλτρο στην ησυχία του!

+1 :smt023

stratigos24
21-03-12, 23:38
Εγώ σου προτείνω να μη βάλεις άνθρακα καθόλου κατά το στρώσιμο. Αν θες να σου τραβήξει τυχόν υπολείμματα τοξικών από καινούργιο εξοπλισμό βάλε τον για λίγες μέρες και μετά τον βγάζεις για να αρχίσεις το στρώσιμο.

Προσωπικα, ακριβως ετσι το εκανα τωρα που ξεκινησα και ξαναστρωνω το ενυδρειο παλι, αλλα δεν ηξερα αν επηρεαζει ή οχι το στρωσιμο.

Ευχαριστουμε για την ενημερωση.;)

Butterfly
21-03-12, 23:41
Εγώ που είχα άνθρακα όλα πήγαν ρολόι...

stratigos24
21-03-12, 23:42
Το να κάνει δουλειά βάζοντάς τον μπροστά στο φίλτρο μην το θεωρείς και σίγουρο, καθώς θα πρέπει να περνάει το νερό από μέσα του και τοποθετώντας τον έτσι δε λειτουργεί σωστά. Παρόλα αυτά μπορεί να δουλέψει κατά ένα ποσοστό.

Επισης ευχαριστουμε για την ενημερωση.

Εγώ που είχα άνθρακα όλα πήγαν ρολόι...

Με μπολι νομιζω εστρωσες?

exelix
21-03-12, 23:44
Προς θεού παιδιά, μη σας μείνει ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Απλά σας δίνω μια παράμετρο παραπάνω. Μια χαρά θα στρωθεί με άνθρακα μέσα... αν δεν είναι ο άνθρακας περισσότερος από τα βιολογικά υλικά!:p

Butterfly
21-03-12, 23:44
Και με μπόλι

stratigos24
21-03-12, 23:47
Και με μπόλι

Παιζει και το ρολο του και αυτο πιστευω. Ισως να υπαρχει περιπτωση οπως λεει ο exelix, αμα στρωνεις μονο με αμμωνια ή τροφη να το καθυστερει ο ανθρακας.

delta66
21-03-12, 23:55
Οπότε λέω να χρησιμοποιήσω άνθρακα για 3-4 βδομάδες (όσο θα κρατήσει το στρώσιμο δηλαδή) και μετά να τον αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό.
Είναι σωστή απόφαση ή θα έχω προβλήματα ισορροπίας μετά την αλλαγή?

Σημείωση : το φίλτρο μου έχει 6 θέσεις και λέω να βάλω άνθρακα μόνο στη μία.
Mια χαρα.
Ετσι να κανεις.

ΥΓ Διαβασε τις οδηγιες του.
(καλο πλυσιμο ανθρακα πριν τη χρηση και τοποθετηση σε καλτσα, οχι διχτυ κλπ)

Akakios Miskos
22-03-12, 00:04
Αν θες να σου τραβήξει τυχόν υπολείμματα τοξικών από καινούργιο εξοπλισμό βάλε τον για λίγες μέρες και μετά τον βγάζεις για να αρχίσεις το στρώσιμο. Αν θες μετά το στρώσιμο να αφαιρέσεις το χρωματισμό του νερού από τα ξύλα τον βάζεις τότε.
Θα επιλέξω να τον αφήσω για έναν μήνα (όσο και το στρώσιμο).Μετά θα βάλω νέο βιολογικό...

Εγώ θα ήμουν προσεκτικός και θα το έκανα μόνο σε νερό ενυδρείου στην περίπτωσή σου, αλλά μην ασχολείσαι ακόμα με το καθάρισμα, άσε το φίλτρο στην ησυχία του!
...και πότε θα το καθαρίσω?

Μια χαρά θα στρωθεί με άνθρακα μέσα... αν δεν είναι ο άνθρακας περισσότερος από τα βιολογικά υλικά!
1 στα 6 είναι η αναλογία άνθρακα/βιολογικού......γι'αυτό ποντάρω πως δεν θα κάνω ζημιά...