PDA

Επιστροφή στο Forum : ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΕ ΔΙΣΚΟΥΣ


red rubin
31-07-04, 23:35
εχω αποφασισει να φτιαξψ καινουργιο ενυδρειο με δισκους.οι διαστασεις του θα ειναι 120*60*70υψος.Τα φιλτρα τα εχω κανονισει.Θα ειναι ενα ενυδρειο 60λιτρα απο κατω και θα δουλευει με υπερχειλιση.το προβλημα μου ειναι στον φωτισμο.Εψαχνα λαμπα με 5200Κ και μια καμπανα απο το εμποριο αρκετα εμφανισιμη.Λαμπα βρηκα μια OSRAM HQI 250W.την αγοαρασα 37ευρω.δεν μπορω να βρω ομως καμπανα γιατι η συγκεκριμενη λαμπα δουλευει μονο σε κατι προβολεις τεραστιους.σε οσα μαγαζια πηγαινα μου εδειχναν OSRAM & PHILIPS.Κανεις ομως δεν μου μιλησε για Sylvania.στην συγκεκριμενη εταιρεια βρηκα λαμπα 150w με 5200Κ 17ευρω.το προβλημα ειναι οτι πρεπει να γινει παραγγελια 10 λαμπες.το πλεονεκτημα ειναι οτι αυτη η λαμπα ταιριαζει σε οποιαδηποτε καμπανα π.χ Arcadia.Η συγκεκριμενη εταιρεια δινει φιλτρο uv μονο στα 4200Κ. στα 5200Κ την βγαζει απλη διαφανης.Στην καμπανα θα υπαρχει καποιο τζαμι οπως και πανω απο το ενυδρειο(διαφανες).Η ΜΗ υπαρξη φιλτρου παιζει καποιο ρολο?Θα επηρεασει τα φυτα και τα ψαρια??
παρακαλω αν μπορειτε απαντηστε μου, αν ξερετε ή εχετε ακουσει κατι παρομοιο.
Εχω βρει απο γερμανια Arcadia σετ με 1 150w 5200Κ και 2 φθοριου 18w με 70εκ μηκος ολο το φωτιστικο 500 ευρω.Αξιζει??Ανταλακτικο θα μπορω να χρησιμοποιησω την λαμπα της Arcadia??

sps4ever(niktso)
07-08-04, 02:01
Πιστεύω ότι η MH είναι υπερβολική για ενυδρείο με δίσκους. Το ύψος δεν είναι υπερβολικό ακόμη και αν σκοπεύεις να βάλεις απαιτητικά φυτά. Τώρα αν σκοπεύεις να βάλεις τα κλασικά για δίσκους πιστεύω ότι μπορείς να πας σε PC που σε daylight έχουν κόστος γύρω στα 6 € στα 55 watt. Με 4 τέτοιες θα έχεις πολύ φως και δεν θα έχεις τα προβλήματα UV που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν MH. Αν πάλι επιμένεις για ΜΗ συγνώμη αλλά τα 250 w είναι πιστεύω υπερβολικά. Υπάρχουν και τα 70 που είναι σίγουρα καλύτερα για τις απαιτήσεις σου εκτός βέβαια αν ισχύει κάτι για τα φύτα σου που μου διαφεύγει.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα δοκίμαζα PC.

George-A
07-08-04, 02:13
.....σε οσα μαγαζια πηγαινα μου εδειχναν OSRAM & PHILIPS.Κανεις ομως δεν μου μιλησε για Sylvania.στην .......
Η Sylvania είναι η OSRAM αμερικής!
Sylvania-Osram είναι μία εταιρία.

Αν και καλύτερα να στα πούνε άλλοι που ξέρουν απο δίσκους, οι δίσκοι θέλουν χαμηλό φωτισμό. Αλλα και να μην είναι έτσι, οπως είπε και ο mikso η "καμπάνα" είναι overkill.

lasal
07-08-04, 02:24
οι δίσκοι θέλουν χαμηλό φωτισμό. Αλλα και να μην είναι έτσι, οπως είπε και ο mikso η "καμπάνα" είναι overkill.
Ακριβώς έτσι ειναι.
Αν ειχες άλλα ψάρια τότε θα ηταν συζητήσιμο.
Με 3-4 λάμπες φθορίου και ανακλαστήρες θα την έκανες άνετα την δουλειά σου με τα ποιο απαιτητικά φυτά.

MaGiC
07-08-04, 14:17
Το ύψος είναι ότι πρέπει (70 cm προτείνουν αρκετοί breeders Δίσκων) άλλα ο φωτισμός δεν πρέπει να είναι δυνατός για να μην προκαλεί stress στους Δίσκους .Θα πρότεινα μια Sera Tropic Sun Royal (105cm\ 38 watt, κατάλληλη για ενυδρείο μήκους 120cm ) , θα δείχνει αρκετά σκοτεινό άλλα έτσι το θέλουν οι Δίσκοι. Τώρα άμα βάλεις φυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να απαντήσω..... :roll: :wink:

johnny98130
08-08-04, 14:06
Το ύψος είναι ότι πρέπει (70 cm προτείνουν αρκετοί breeders Δίσκων)

To υψος ειναι πολυ καλο αλλα για breeding. Για φυτα το 70 ειναι οριακο όσον αφορα λάμπες φθορισμού.
Τώρα οι δισκοι με τετοιο δυνατο φως απο ΜΗ θα ειναι μονιμα σε στρες. Αν θες planted πηγαινε καλύτερα σε αλλους συνδυασμούς ψαριιων.
Νομίζω ότι εχουμε ξανασυζητησει μαζι΄τοτε που ειχες συνδυασει αφρικανες με δισκους και ειχα εκφρασει τις διαφωνιες μου για τετοιου ειδους συνδυασμούς. Το ιδιο ισχυει και για τωρα.
Εάν θέλεις να δεις το μεγαλειο ενός ψαριου τοτε δημιουργησε του όσο το δυνατον φυσικοτερες προς το περιβάλλον του συνθηκες διαβίιωσης.

red rubin
09-08-04, 13:45
Παιδια ευχαριστω για τις προτασεις.Το ενυδρειο εχω σκοπο να το γεμισω με Βαλισνεριες και κορμους μονο! Εχω και γρασιδακι.Ως τωρα την δουλεια μου την εκανα με power-glo. Οταν οι βαλισνεριες μεγαλωσουν πολυ και απλωθουν στην επιφανεια θα φτανει ο φωτισμος απο τις φθοριου??
johny98130 τους δισκους τους εχω και ειναι αμαρτια να τους δωσω μονο και μονο επειδη θελω MH. οσο για τις αφρικανες ηταν κατι μωρακια απο αυλονοκαρες 2εκ.Μηπως ειναι καλυτερο να βαλω τα 75w ??

sps4ever(niktso)
09-08-04, 16:53
Κάνε πρώτα μία δοκιμή με PC.Θα δεις εκπληκτική διαφορά

red rubin
10-08-04, 10:40
Και` γω το σκεφτομαι για PC. Η τελικη μου αποφαση θα παρθει οταν παω γερμανια και τα δω ο ιδιος τι συμβαινει.Αναφερεις καπου οτι οσοι εχουν ΜΗ αντιμετωπιζουν προβλημα UV.Ποια ειναι τα προβληματα που αντιμετωπιζουν δηλαδη?

sps4ever(niktso)
10-08-04, 23:39
Να σου πω απλά ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν γυαλί ανάμεσα στη λάμπα και το ενυδρείο η δε Aqua Medic πουλάει ειδικό γυαλί (μαζί) για UV ασπίδα. Στο reef σε ολόκληρη τη βιβλιογραφία που έχω συναντήσει συνιστούν προσοχή. Τώρα τι επιπτώσεις θα έχει στο γλυκό, υποθέτω εγκαύματα. Για τους δίσκους δεν μπορώ να υποθέσω αφού το περιβάλλον τους είναι σκοτεινό και το τόσο έντονο φως θα τους στρεσάρει (;).
Γιατί σε ανησυχεί τόσο; Με PC κρατάω κοράλια στις ανούβιες λες να κολήσουν;