PDA

Επιστροφή στο Forum : Apistogramma ή Microgeophagus?


x-nos
29-07-04, 01:51
Έχω μπερδεύετει με αυτά τα Ramirezi υπάρχουν και Apistogramma Ramirezi και Microgeofagus??? Αν ναι, το δικό μου τί είναι?

paparatsi
29-07-04, 10:50
Δεν ειναι διαφορετικα ψαρια αυτα που λες ιδια ειναι . Η ποιο διαδεδομενη ονομασια ειναι το Mikrogeophagus ramirezi , μπορει να συναντησεις και το Papiliochromis ramirezi . Το ψαρι ειναι ιδιο.
Ξαδερφος του ειναι το bolivian ram (Microgeophagus altispinosa). αλλα μπορεις να τα ξεχωρησεις αρκετα ευκολα.

Αυτο που μου εκανε εντυπωση παντως στην φωτογραφια σου ειναι τα πτερυγια του ψαριου. Το πανω αλλα και η ουρα ειναι πολυ μεγαλα. Δεν εχω ξαναδει κατι αναλογο σε ramirezi.
Δεν θελω να στο καταδικασω σαν υβριδιο αλλα εχω δει και αλλης μορφης υβριδια στο συγκεκριμενο ειδος ψαριου .

sot-zoe
29-07-04, 12:36
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/070303apistogramma_agassizi01.jpgapistogramma agassizi

http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/150103cacatuoides003.jpgApistogramma cacatuoides

http://www.malawicichlidhomepage.com/other/DSC_0911_t.jpg
http://www.malawicichlidhomepage.com/other/160202apistogrammaramirezi01.jpg
http://www.malawicichlidhomepage.com/other/160202apistogrammaramirezi02.jpg Mikrogeophagus altispinosa (Bolivian Ram)Μikrogeophagus ramirezi ( or Ram) Mikrogeophagus ramirezi (Apistogramma ramirezi or Ram)


εχουν μια μικρη διαφορα τα Apistogramma απο τα ramirezi , μπλεκονται βεβαια λιγο οι ονομασιες αλλα τελικα ειναι διαφορετικα ψαρια οπως μπορει να δει κανενας .
Ο Βαγγελης πολυ σωστα αναφερετε στις διαφορες ποικιλιες του ramirezi οπως ηταν και η ερωτηση σου , εγω απλως κανω αυτη την διευκρινηση για να μην νομιζει οποιος διαβασει αυτο το θεμα οτι τα Apistogramma και τα ramirezi ειναι το ιδιο ψαρι .
Μπερδεμα αυτες οι ονομασιες +-6

φωτο και ονομασιες απο το MCH

Tolis
29-07-04, 14:15
εχουν μια μικρη διαφορα τα Apistogramma απο τα ramirezi
για να μην νομιζει οποιος διαβασει αυτο το θεμα οτι τα Apistogramma και τα ramirezi ειναι το ιδιο ψαρι .

Σωτηρη μου δεν εγινες κατανοητος. Apistogramma, Microgeophagus, Papillochromis, ειναι ονοματα γενους, ramirezi, cacatuoides, altispinosa, ειναι ονοματα ειδους.

Πολυ ωραια η κορνιζα! http://studio.aaquaria.com/chat/icons/yuck.gif

sot-zoe
29-07-04, 14:34
εγω ξερω οτι τα απιστος ειναι αλλο ψαρι απο τα ραμς και ετσι τα ξεχωριζουμε οταν θελουμε να αναφερθουμε σε ενα απο τα 2 αυτα ψαρια , βεβαια εχουν μπερδευτει πολυ οι ονομασιες αυτων των δυο ψαριων και εκανα μια προσπαθεια να δειξω με φωτο τα 2 ειδη , οσο για την κορνιζα , δεν εκτιμας καθολου την τεχνη μου φενεται +-6 :P

Υ.Γ.
υπαρχει καποιος αλλος τροπος να ξεκαθαριστουν οι ονομασιες ;;;
ετσι ουτως ωστε οταν λεμε ραμς ή απιστος να ξερουμε ακριβως για πια ειδη μιλαμε ;;

Tolis
29-07-04, 15:03
Οι αμερικανοι (που τα θελουν ολα ευκολα και μας δυσκολευουν τη ζωη) οταν λενε rams εννοουν ή τα Microgeophagus ramirezi (που ειναι το τρεχον επιστημονικο ονομα, πρωην Papillochromis ramirezi, ακομα πιο πρωην Apistogramma ramirezi), ή τα Microgeophagus (πρωην Papillochromis ακομα πιο πρωην Apistogramma) altispinosa, που μοιαζουν πολυ. Το κοινο ονομα ram (rams) μπορει να ειναι αποδεκτο μεχρι ενος σημειου γιατι ειναι σαφες οτι εννοουν το M. ramirezi, ή αντε το Μ. altispinosa.
To κοινο ονομα "Apistos" δεν αναφερεται σε κανενα συγκεκριμενο ειδος μιας και ειδη του γενους Apistogramma υπαρχουν παρα πολλα και γνωστα (cacatuoides, agassizi, nijsseni, borelli μερικα απο τα πιο κοινα).

Με λιγα λογια οταν ακουμε "ram", καποιος μιλαει για το M. ramirezi ή σπανιοτερα για το Μ. altispinosa. Οταν ακουμε "apistos", ειναι πολυ γενικο, σαν να λεμε malawi ή tanganyika cichlids.

Που θα βρουμε τετοιες ωραιες κορνιζουλες? :mrgreen:

pavloukos
29-07-04, 16:51
Έχω μπερδεύετει με αυτά τα Ramirezi υπάρχουν και Apistogramma Ramirezi και Microgeofagus??? Αν ναι, το δικό μου τί είναι?

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ΚΟΥΚΛΟΣ!

x-nos
29-07-04, 18:21
Ευχαριστώ πολύ παιδιά και για τις απαντήσεις σας αλλά και για τα καλά σας λόγια! :lol: Η αλήθεια είναι όταν τον πείρα τα φτερά του ήταν νορμάλ, πολύ μικρός σε ηληκία και δεν είχε καν χρώμα απλός τα 3 πρώτα κλαδάκια απο το πτερίγιο στην πλάτη του ήταν λίγο ποιο μεγάλα και υπέθεσα ότι όταν μεγαλόσει θα γίνει άντρακλας! :D Από τότε δεν έχω ξαναδεί σε μαγαζί ή σε φωτό ίδιο Ramirezi με το δικό μου και όποιος φίλος μου το βλέπει παθένει πλάκα και μου λεεί το ίδιο πράγμα....ΔΕΝ θέλω όμως να πιστέβω ότι είναι κανένα ίδος υβρηδίου θα αυτοκτονήσω!!!!!! :evil:

P.s: Τόλη αν σας άρεσε η φωτό πείτε μου να την στίλω για το περιοδηκό

tasos
30-07-04, 00:40
Το agassizi που βρήκε ο Σωτήρης είναι λίγο ντεφορμέ ,ή μου φαίνεται εμένα; :lol: :lol: :lol: .

Giorgos
30-07-04, 03:52
X_NOS, θα βοηθούσε αρκετά αν μας έλεγες το μέγεθος του ψαριού.
Πάντως μου φαίνεται ότι το ψάρι στην φωτογραφία είναι αρσενικό long-finned Microgeophagus altispinosa (Bolivian Ram). Και μην ανησυχείς... δεν πρόκειται για υβρίδιο αλλά για ψάρι που προκύπτει από selective breeding.

Τάσο, και το A. agassizii είναι "ντεφορμέ" αλλά και το A. cacatuoides είναι λίγο "παραμορφωμένο".

lasal
30-07-04, 04:14
Και μην ανησυχείς... δεν πρόκειται για υβρίδιο αλλά για ψάρι που προκύπτει από selective breeding.
X_NOS
Θυμάσαι που στο είπα? :wink:

paparatsi
30-07-04, 15:45
Γιωργο το σιγουρο ειναι οτι δεν προκειται για Microgeophagus altispinosa αλλα για Microgeophagus ramirezi.
Αν προσεξεις την φωτο του X_NOS το ψαρι εχει κοκκινο ματι κατι που μονο τα ραμιρεζι εχουν. Στα Microgeophagus altispinosa τα ματια τους δεν εχουν καθολου χρωμα.
Απο μια συντομη ματια που εριξα οντως υπαρχουν πολλες ποικιλιες απο ραμιρεζι. Οπως , german blue,german gold, long-finned german blue , long-finned german gold , gold , rainbow.
Δεν ειναι υβρηδιο αλλα σιγουρα δεν εχει και μεγαλη σχεση με τα ψαρια που υπαρχουν στην φυση.
Χ_NOS ζευγαρι ειναι τα ψαρια σου ή μοναχα αυτο εχεις;

x-nos
30-07-04, 19:12
ΟΥΦ!!! :D Ωραία!!! Μου έφηγε ένα βάρος που μου είπατε ότι δεν είναι υβρίδιο!

Ναι, Lasal είχες δίκιο τελικά :)

Ούτε και εγώ πιστέβω ότι είναι Altispinosa κατα την ταπηνή μου γνώμη!
Βαγγέλη τον είχα με μία θηλυκιά πολύ καιρό αλλά του έπεφτε λίγο μικρή και εκτός απο αυτό την είχε ταράξει στο κυνήγι και έτσι πείρα προχθές μία ακόμα στα μέτρα του! Το ψαράκι είναι γύρω στα 3,5-4 εκατοστά χωρίς την ουρά του! Αλλά γιατί δεν μοιάζέι με αυτά που είναι στην φύση???

Giorgos
30-07-04, 19:58
Ο Βαγγέλης έχει απόλυτο δίκιο. Παρασύρθηκα γιατί το συγκεκριμένο μου μοιάζει πιο geophagine στην εμφάνιση.
Πρόκειται για αρσενικό long-finned Μ. ramirezi μιας και είναι αισθητά μικρότερο από τα αρσενικά του είδους altispinosa.
X_NOS δεν μοιάζει με αυτά στην φύση πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν long-finned στο ποτάμι.
Μήπως η πρώτη θηλυκιά που του έβαλες δεν ήταν θηλυκιά τελικά αλλά νεαρός αρσενικός; Το λέω αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό των M. ramirezi να κυνηγούν κυρίως άλλα ramirezi του ιδιου φύλλου (εκτός όταν είναι σε περίοδο ζευγαρώματος).

Tolis
30-07-04, 23:20
ΟΥΦ!!! :D Ωραία!!! Μου έφηγε ένα βάρος που μου είπατε ότι δεν είναι υβρίδιο!

Δεν ειναι κι οτι το καλύτερο παντως, κι ας φαινεται σε πολλους "ωραιο".
Η τακτική (μεσω επιλεκτικων αναπαραγωγων) να "σχεδιαζουμε" αλλιως τα ψαρια απο οπως τα σχεδιασε η φυση, και ανηθικη ειναι, και αντιαισθητική.
Και κυριως, πάντοτε τα ψαρια αυτα με τα μακρια φτερα, μεγαλα κεφαλια, ματια, κοιλιες, διπλες ουρές κλπ. ειναι πιο εξασθενημενα και σε μειονεκτικη θεση σε σχεση με τα "νορμαλ" αδερφια τους, και λογω των παραμορφωσεων τους, και λογω μεγαλυτερου γενετικου στριμωγματος λογω αναπαραγωγων απο πολυ μικρα στοκ.

x-nos
31-07-04, 04:45
Σε σχέση με τα νορμάλ σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο απλά το "ωραία" το είπα για τον λόγο ότι θα ήταν πολύ χειρότερο αν ήταν υβρίδιο κατα την γνώμη μου!

Τόλη όταν λες μικρά στοκ τι ενοείς?

Το ψαράκι που ήταν μαζί είναι σίγουρα θηλυκιά έχει και κοκκινη κηλιά όμως μόλις σήμερα (Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζομαι και εγώ για διακοπές και εκτός απο να τα ταΐζω τις τελευταίες 4 μέρες δεν τα παρατηρούσα καλά) είδα ότι και σ'αυτό άρχησαν να μακρένουν λίγο τα πτερύγιά του και να γίνονται λίγο ποιο μητερά και η ουρά σαν δυχάλα τώρα μετά απο τόσο καιρό! Η θηλυκιά που πείρα τώρα αν και είναι μεγαλήτερη σε ηληκία δεν είναι έτσι! Μίπος τα κάνει τίποτα άλλο και γίνονται έτσι? Λέω μίπος!

Tolis
31-07-04, 12:32
Μικρα στοκ: Οταν αυτοι οι "εφευρετες" ανακαλυψουν μεσα σε κανονικα ψαρια καποιο που εχει ενα χαρακτηριστικο ενδιαφερον (κατ' αυτους) οπως λιγο μακρυτερα πτερυγια, παραλλαγη στο χρωμα ή αλλες παραμορφωσεις, το απομονωνουν, το ζευγαρωνουν με ενα "νορμαλ", μετα το ζευγαρωνουν με οσα παιδια του εχουν κι αυτα καποιο τετοιο χαρακτηριστικο, και παει λεγοντας μεχρι να βγαλουν αρκετα για να δημιουργησουν ενα breeding stock και να αρχισουν να τα αναπαραγουν μαζικα και να τα εισαγουν στην αγορα.
Η αρχικη ομαδα προγονων ειναι πολυ μικρη σε σχεση με αυτην των κανονικων ψαριων (αν κι αυτο ειδικα με τους Ασιατες παραγωγους παιζει, αλλά ειναι αλλο κεφάλαιο) με αποτελεσμα λογω επαναλαμβανομενων αιμομιξιων τα ψαρια αυτα να ειναι πιο παρηκμασμενα γενετικα.

x-nos
31-07-04, 17:52
Πολύ μπερδεμένα πράγματα! Ε ρε τι κάνει ο κόσμος για να βγάλει λεφτά!!! :twisted:

mikenuke
17-08-04, 01:59
ΟΥΦ!!! :D Ωραία!!! Μου έφηγε ένα βάρος που μου είπατε ότι δεν είναι υβρίδιο!

Δεν ειναι κι οτι το καλύτερο παντως, κι ας φαινεται σε πολλους "ωραιο".

Θα συμφωνησω μαζι σου τολη και ας στεναχωρηθει ο Χρηστος.Και εμενα δεν μου αρεσε το ψαρι.Το πρωτο που σκεφτηκα μολις το ειδα ειναι εκεινα τα τερατομορφα χρυσοψαρα.

lasal
17-08-04, 03:18
Θα συμφωνησω μαζι σου τολη και ας στεναχωρηθει ο Χρηστος.Και εμενα δεν μου αρεσε το ψαρι.Το πρωτο που σκεφτηκα μολις το ειδα ειναι εκεινα τα τερατομορφα χρυσοψαρα.
Καταρχήν ο τόλης δεν είπε οτι είναι άσχημο ούτε οτι δεν του άρεσε.
Απλά εξέφρασε μια αντίθεση και μια πραγματικότητα.
Το ψαράκι ειναι πανέμορφο άσχετα αν δεν είναι.....καθαρό.
Μιχάλη ευτυχώς δεν εισαι σε κριτική επιτροπή καλλιστείων. ;)
Ξέρω ξέρω.....τωρα ειναι που δεν πρόκυτε να δω......xmoss +-6