PDA

Επιστροφή στο Forum : Φωλια betta


mpampis
19-07-04, 12:21
Υπάρχει περίπτωση αδενικός betta να μην μπορεί να φτιάξή την φωλιά του? Έβαλα χτες ένα ζευγάρι μαζί και το θηλυκό είναι πολύ διαθέσιμο (έχει ραβδώσεις και ακολουθεί το αρσενικό μέσα από την δική του περιοχή, το έχω μέσα σε μια γεννιστρα).
Το αρσενικό έχει ξετρελαθεί τρέχει γύρο γύρο σαν τρελό και ανοίγει τα φτερά του. νομίζω ότι προσπαθεί να φτιάξει φωλιά σε μια γωνία αλλά δεν τα καταφέρνει.
Χτες τα έβαλα μαζί και σήμερα δεν έχει φωλιά.

Τη μπορεί να φταίει και δεν καταφέρνει να φτιάξει φωλιά?

HellRazer
19-07-04, 15:55
Κατ΄αρχάς δεν ξεκαθάρισες τι ραβδώσεις σχηματίστηκαν στο θυληκό. Κάθετες (ενθουσιασμός-διάθεση για ζευγάρωμα) ή οριζόντιες (στρες) ? Αν πράγματι ακουλουθεί το αρσενικό πιστεύω ότι είναι κάθετες. Αν ο αρσενικός δεν φτιάχνει φωλιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Υπάρχει ανατάραξη της επιφάνειας του νερού? Έβαλες κάποια επιπλέοντα φυτά ή ποτηράκι από πολυστερίνη κάτω από τα οποία θα φτιάξει την φωλιά? Ύπάρχει καπάκι στο ενυδρείο? Αν υπάρχει ανατάραξη της επιφάνειας του νερού τότε μπορεί να προσπαθεί να φτιάξει φωλιά αλλά αυτή να χαλάει εύκολα, όπως επίσης αν δεν υπάρχει καπάκι και φυσά αέρας. Αν δεν υπάρχει κάτι κάτω από το οπόιο να κάνει σκιά μπορεί να φτιάξει φωλιά σε μια γωνιά του ενυδρείου, μπορεί όμως και όχι... Αφού προσέξεις να είναι οκ αυτά μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

1. Βγάλε την θυληκιά και άσε τον αρσενικό μόνο του για 2 μέρες. Να μην βλέπονται τα ψάρια μεταξύ τους. Ίσως έτσι να φτιάξει.

2. Άσε τα ψάρια μαζί. Μερικοί αρσενικοί δεν φτιάχνουν φωλιά από πριν αλλά κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος (δεν συμβαίνει και πολύ συχνά αυτό αλλά μου έχει τύχει κάποιες φορές.

3. Αν έχεις και άλλους αρσενικούς οι οποίοι φτιάχνουν φωλιά πάρτες με ένα κουτάλι της σούπας και προσεκτικά να μην διαλυθούν βάλε τες στο ενυδρείο με το ζευγάρι κάτω από ένα ποτηράκι πολυστερίνης που το έχεις κόψει στα 2 ή ανάμεσα στα φύλλα επιπλέοντος φυτού.

Υ.Γ. Πως κατάλαβες οτι προσπαθεί να φτιάξει φωλιά?

mpampis
19-07-04, 17:43
Οι γραμμές στο θηλυκό είναι κάθετες.
Σκέπασα το ενυδρείακί και μάλλον κάτι γίνετε. Κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να κάνει φωλιά γιατί ενώ τις άλλες μέρες πριν τα βάλω μαζί το ενιδειακι του ήταν φίσκα στην φωλιά τώρα που έβαλα το θηλυκό δεν έκανε τίποτα παρόλο που το έβλεπα οτι προσπαθούσε (πήγαινε στην γωνία πανό πανό και κάτι έκανε με την επιφάνια ). Η μονή διάφορα ήταν πως όταν έβαλα την θηλύκια δεν σκέπασα το ενυδρείο.

Ήθελα να ρωτήσω και το έξεις. Όταν κάνουν μια γέννα μετά μπορώ να βάλλω το αρσενικό και σε άλλη θηλύκια? Επίσης μπορώ να ξαναβάλω την θηλύκια με άλλον αρσενικό?

tasos
19-07-04, 20:28
Επ! Έκφυλε :roll: .Τί το πέρασες;Τη θηλυκιά μην την βάλεις καπάκι με άλλον γιατί μόνο αυγά δεν θα του δώσει :? .Ο αρσενικός πρέπει να μείνει με τη φωλιά μέχρι τα μικρά να αρχίσουν να κολυμπούν μόνα τους ,δηλαδή 2-3 ημέρες από τη στιγμή που θα σκάσουν τα αυγά!Απο εκεί και πέρα κάνε τον ό,τι θέλεις(έκφυλε :roll: )

mpampis
19-07-04, 22:38
Είχα προσπαθήσει και πέρσι να ζευγαρώσω αλλά απέτυχα όμως φέτος κάτι μου λέει ότι θα τα πάω μια χαρά.
Βρε δεν θα τα ξαναβάλω να ζευγαρώσουν από περιέργεια ρωτάω εξάλλου δεν έχω άλλο ενυδρείο για betta.

Απ΄ την ώρα που το σκέπασα έχει κάνει φωλιά σχετικά μικρή αλλά σημασία έχει ότι έκανε. Το βράδυ θα βγάλω την θηλύκια μέσα από την γεννήτρα οπότε το πρωί που θα ξυπνήσουν θα βρεθούν ελεύθεροι
:)

HellRazer
19-07-04, 23:12
Έχεις κάνει καλή προετοιμασία? Έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστή προετοιμασία πριν να προσπαθήσεις για τη γέννα. Το αρσενικό αλλά και το θυληκό μετά την γέννα μπορούν να γεννήσουν ξανά (μαζί ή με άλλους συντρόφους) σε 2 εβδομάδες αλλά είναι καλύτερα να περιμένεις 3 εβδομάδες ή ακόμη και 1 μήνα. Τα ψάρια θα ταλαιπωρηθούν πολύ κατά την διάρκεια της γέννας (η θυληκιά από τα κυνηγητά και τα σφυξίματα του αρσενικού και ο αρσενικός από την φροντίδα της φωλιάς). Καλή επιτυχία :P

fighterfish
20-07-04, 15:11
Ο λόγος που πρέπει να έιναι σκεπασμένες οι γυάλες τους είναι απλούστατα για να διατηρείται μεγαλύτερη η θερμοκρασία του αέρα ανάμεσα στο νερό και στο καπάκι. Αυτό θα διατηρήσει τις φουσκες της φωλιάς και δεν θα καταστραφεί.

Οταν είναι ανοιχτό το καπάκι, ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι πιο κρύος, οπότε και σκάνε. Γιαυτό δεν έβλεπες φωλιά.

Tolis
20-07-04, 15:16
Ο λόγος που πρέπει να έιναι σκεπασμένες οι γυάλες τους είναι απλούστατα για να διατηρείται μεγαλύτερη η θερμοκρασία του αέρα ανάμεσα στο νερό και στο καπάκι. και για να υπαρχει υγρασια

HellRazer
20-07-04, 15:36
Καί ιδιαίτερα όταν θα δημιουργείται το όργανο αναπνοής των μικρών, ο λαβύρινθος (3 εβδομάδες περίπου μετά την εκκόλαψη των αυγών) για να διατηρείται η θερμοκρασία του αέρα πάνω από το νερό ίδια με αυτή του νερού για να μην πάθουν πνευμονία και ψοφήσουν. Γι΄αυτό μετά τη γέννα ΜΗΝ βγάλεις το καπάκι :wink:

mpampis
20-07-04, 23:05
Τελικά αποφάσισε να κάνει την φωλιά του ανάμεσα σε κάτι φυτά που έβαλα και επιπλέουν και για να κρύβεται κάπως το θηλυκό, σχεδόν στην μέση του πίσω μέρους του ενυδρείου.

Έριξε χυλόπιτα και στις γωνιές και στο χώρο που του ετοίμασα για την φωλιά (ένα πλαστικό από βατονέτες που το είχα κόψει και προσαρμόσει κατάλληλα) κάτι θα ξέρει παραπάνω από εμένα μάλλον οπότε περιμένω τώρα να δω αν θα βάλουνε αυγά.

Το θηλυκό κρύβεται συνέχεια αλλά κάπου κάπου κάνει προκλητικές εμφανίσεις. Έχει ακόμα κάθετες γραμμές.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πράγματι η φωλιά φαίνετε να διαλύετε πολύ εύκολα. Ψάχνω να βρω λύση να αυξήσω λόγο την υγρασία γίνετε άραγε?

mpampis
21-07-04, 17:37
Στο ενυδρείο υπάρχει πλέον μια αρκετά μεγάλη φωλιά.
Το αρσενικό κάθετε από κάτω και κάνει και μερικές βόλτες προς το θηλυκό που βρίσκετε συνεχώς σε μία γωνίτσα, χωρίς να το ενοχλεί. Το θηλυκό είναι μεν συνέχεια κριμένο και δεν κουνιέται καθόλου αλλά δεν βλέπω να έχει τίποτα σαν αυγά από κάτω η φωλιά. Το αρσενικό πάει προς το μέρος του μπαίνει μας την κρυψώνα που έχει βρει το θηλυκό περνάει από πάνω του και επιστρέφεί κάτω από την φωλιά. Χωρίς να την πειράξει καθόλου.

Νομίζω ότι δεν έχουν ζευγαρώσει.
Έχω και άλλη μια θηλύκια που δείχνει φουσκωμένη στο μεγάλο ενυδρείο να την βάλω και αυτί μέσα στο 15λιτρό? Πειράζει αν υπάρχουν 2 θηλυκά? (Αυτή που έχω τώρα στο 15λ ενώ έχει κάθετες γραμμές δεν δείχνει να είναι φουσκωμένη.)

HellRazer
21-07-04, 18:17
Το αρσενικό πάει προς το μέρος του μπαίνει μας την κρυψώνα που έχει βρει το θηλυκό περνάει από πάνω του και επιστρέφεί κάτω από την φωλιά. Χωρίς να την πειράξει καθόλου.

Αφού δεν την πειράζει κάνε υπομονή. Αν περάσουν 3-4 μέρες και δεν κάνουν τρελλίτσες χώρισε τους, κάνε καλή προετοιμασία για 2 εβδομάδες περίπου και ξαναπροσπάθησε. :wink:

mpampis
24-07-04, 00:41
Αποτυχία :)
Τα χώρισα γιατί το θηλυκό παρόλο που δεν φαινόταν σε άσκημη κατάσταση άρχισε να χάνει τα χρώματα του και έχει 2 μεγάλα σχισίματα στην ουρά του. Πέρασαν τρις μέρες όποτε τα χώρισα.

Νομίζω πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά από την αρχή καθώς η φωλιά του αρσενικού χάλαγε πολύ εύκολα. Θα αφήσω το αρσενικό να καθίσει μόνο του στο ενυδρειακή για καμία δεκαριά μέρες και αν εξακολουθεί να κάνει φωλιά θα του βάλλω μια αλλά θηλυκή που έχω, ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα αυτή την φορά.

HellRazer
24-07-04, 02:34
Κάνε καλή προετοιμασία όπως είπα και πιο πριν. Τάιζε δηλαδή τα ψάρια που θα βάλεις να ζευγαρώσουν 2-3 φορές την ημέρα με διάφορες τροφές πλούσιες σε προτείνες. Αλλαγή νερού μέρα παρά μέρα. Υπομονή :wink:

mpampis
25-07-04, 20:32
Παρατήρησα οτι το θυλικό betta εκανε μια φωλιά στην γυάλα του. Το αρσενικό δεν εχεί κάνει τίποτα.
:) :)
:?: :?: :?: :?:

mpampis
31-07-04, 18:32
Χτες τα ξανα έβαλα μαζί μετά από μια βδομάδα προετοιμασίας και έπεσε πολύ ξύλο η θηλύκια μαδήθηκε τέλειος αλλά είναι πολύ έντονες κάθετες γραμμές και σκέφτηκα να την αφήσω μέσα μια μέρα.

Τελικά σήμερα τα τσάκωσα να χορεύουν. :lol: :lol:
Δείτε φωτογραφίας παρακάτω. (απροετοίμαστο μ’ έπιασαν )

Το πρόβλημα μου τώρα είναι ότι ενώ έχουν σταματήσει εδώ και καμία ώρα δεν βλέπω τίποτα κάτω από την φωλιά. Επίσης η φωλιά εξακολουθεί είναι πολύ ευαίσθητη έχω την εντύπωση ότι και μόνο το καπάκι να ανοίξω θα αρχίσει να σπάει. Ήδη έχει κενά σε πολλά σημεία της.
Δεν ξέρο αν έχουν κάνει αυγά.

Να το βγάλω το θηλυκό? Και αν χαλάσει η φωλιά?


http://www.iphost.gr/betta/DSC00001.jpg
http://www.iphost.gr/betta/DSC00002.jpg
http://www.iphost.gr/betta/DSC00003.jpg
http://www.iphost.gr/betta/DSC00004.jpg
http://www.iphost.gr/betta/DSC00005.jpg

Tolis
31-07-04, 18:53
Βλεπω οτι δεν ησουν και πολυ ετοιμος για περιπτωση ζευγαρωματος, και υπαρχει αφθονη πληροφορια εδω μεσα. Δεν εχεις αρκετες κρυψωνες για την θηλυκια. Αν δεις οτι ο αρσενικος αρχιζει και την κυνηγαει, βγαλτην. Για να μην χαλασεις την φωλια, κοψε ενα κομματι φελιζολ λιγο μεγαλυτερο απο το πλατος του ενυδρειου και στριμωξε το σιγα σιγα αναμεσα στα τζαμια μεχρι να πιασει μισο μεσα μισο εξω απο το νερο. Μπορεις μετα να βαλεις χερι μεσα, απο την αλλη μερια της φωλιας και να την βγαλεις. (Κι αυτο με το φελιζολ επρεπε να ειχε γινει απο πριν). Υπαρχει καλυτερο σχεδιο και ενα μικρο αρθρακι περι ολων αυτων στο πρωτο τευχος του Ενυδρειου.

http://users.otenet.gr/~tolibra/anabbreed.jpg

mpampis
01-08-04, 17:07
Ναι το έχω βάλει το φελιζολ από την αρχή αλλά δεν φαίνεται στην φώτο και κρυψώνες υπάρχουν από την άλλη μεριά μέχρι και ένα καπάκι από CD τροποποίησα για να κρύβετε.
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι οι φουσκαλίτσες της φωλιάς αρχίζουν να σκάνε με το που ανοίξω το καπάκι και μπει φρέσκος αέρας μέσα.

Δεν την πειράζει την θηλυκοί ίσα ίσα και σήμερα την αφήνει να έρχεται ακόμα δίπλα στην φωλιά

tasos
01-08-04, 20:06
Μ'ηπως δεν έκαναν ακόμη αυγά; :?: :?

mpampis
01-08-04, 21:09
Δεν βλέπω αυγα λογικά δεν έχουν κάνει.
θα τα αφίσω και σήμερα μαζί και μετα θα τα χωρίσω.

tasos
02-08-04, 01:20
Αν δεν πειράξει την θηλυκιά μην τα χωρίσεις μπορεί ακόμα να φλερτάρουν,αν και αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ σύντομες και καταλήγουν στην παραγωγή αυγών(μικρά άσπρα -όχι διαφανή-ελειψοειδή αυγουλάκια) που αν τα δείς για πρώτη φορά αμφιβάλεις λίγο :roll: