PDA

Επιστροφή στο Forum : Μονομάχος με ...?


antonio
30-06-04, 00:58
Θα ήθελα να ρωτήσω με τι άλλα ψάρια μπορεί να ζήσει αρμονικά ένα ζευγάρι μονομάχων μέσα στο ίδιο ενυδρείο. Το ενυδρείο είναι 40Χ30Χ33. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν σε περίπτωση ζευγαρώματος των μονομάχών θα κινδυνεύουν τα αυγα τους από τα υπόλοιπα ψάρια. Τέλος αν κάποιος απο θεσσαλονίκη ασχολείται με αναπαραγωγή μονομάχων ας μου στείλει ένα pm.

asteris
30-06-04, 01:16
Έχω την εντύπωση ότι μια μόνο θυληκιά, θα την μουρλάνει στο sex ο αρσενικός.

Για αυτό το λόγο αν θες έχω μια κοκκινόμαυρη θυληκιά να σου χαρίσω.

Στο ενυδρείο μου κυνηγιόντουσαν φιλικά με τα guppies και τον κίτρινο κινέζο γλύφτη. Αγνοούσαν όλα τα υπόλοιπα (νέον, corydoras, pleco, gourami και hoplothoryx).

antonio
30-06-04, 01:23
Και τη δικιά μου την κυνηγάει πολύ αλλά αυτή έχει οριζόντιες γραμμές στο σώμα της. Βέβαια πρέπει να πω ότι έχουν μόλις 2 μέρες μέσα στο ενυδρείο οπότε ίσως να είναι στρεσαρισμένη. Τη θηλυκιά σου θα ήθελα να τη δοκιμάσω και μετά σου την ξαναδώσω ή να την πληρώσω. Στείλε μου pm για να συνεννοηθούμε.

antonio
30-06-04, 01:28
ένα άλλο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι ο αρσενικός δεν κάνει φωλιά(φυσαλίδες). Όταν τον είχα στη γυάλα γέμιζε όλη την επιφάνεια! Μήπως τον ενοχλεί η ροή του φίλτρου και η ανατάραξη της επιφάνειας του νερού; Λόγο του γεγονότος ότι το ενυδρείο είναι μικρό όσο και να χαμηλώσω τη ροη του φίλτρου η κίνηση του νερού της επιφάνειας θα υπάρχει. Καμιά ιδέα;

stergios
30-06-04, 01:45
Καλησπέρα φίλε μου.Εγώ ασχολούμαι με αναπαραγωγή μονομάχων και τα εχω καταφέρει.Πρώτον.Το θηλυκό σου μπορεί να κινδυνεύει από τον αρσενικό.Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις 2-4 θηλυκές για να διαλέξει με ποια θα ζευγαρώσει.Το ότι έχει οριζόντιες γραμμές σημαίνει ότι φοβάται.Όσο για την φώκια είναι αυτό που λες.Έχεις το περιοδικό του συλλόγου;εκεί έχει μια λύση.Ότι χρειαστείς ρωτάμε εδώ η πμ.Να ξέρεις ότι το να ζευγαρώσουν δεν είναι καθόλου απλό.Εγώ την δεύτερη γεννά την έδωσα σε μαγαζί για 60 ευρώ!

stergios
30-06-04, 01:53
Ε,ναι ήθελα να πω φωλιά και όχι φώκια.Γράφω με τ9 και δεν το πρόσεξα. ;)

HellRazer
30-06-04, 03:09
Για αναπαραγωγή μονομάχων δεν χρειάζεται να έχεις φίλτρο και υπόστρομα. Και αν καταφέρεις να βγάλεις γέννα σε ενυδρείο που έχει άλλα ψάρια μέσα να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ζήσει κανένα μικρό. Καλύτερα στο ενυδρειάκι που λες να αφήσεις μόνο ενα αρσενικό και αν θέλεις να προσπαθήσεις για ζευγάρομα κάνε το σε ξεχωριστό ενυδρειάκι. Ο αρσενικός θα σκοτώσει την θυληκιά σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο αν αυτή δεν είναι έτοιμη να γεννήσει και δεν έχει και αρκετές κρυψώνες. Διάβασε όμως προτού αρχίσεις τις προσπάθειες για αναπαραγωγή. Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες σελίδες στο διαδύχτιο. Αλλά να ξέρεις ότι το πιο δύσκολο είναι να αναθρέψεις το γόνο και όχι το ζευγάρωμα. :wink:

Giorgos
01-07-04, 02:44
Το ότι έχει οριζόντιες γραμμές σημαίνει ότι
..... ότι είναι έτοιμη για γέννα βέβαια.....

ahar
01-07-04, 02:46
Το ότι έχει οριζόντιες γραμμές σημαίνει ότι φοβάται


μπαααα συμαινει οτι δεν έχει καλη ληψη... πρεπει να του στρειψεις τα πτερυγια να δειχνουν ή Υμμητο ή Βαρδούσια...


:D :D :D :D

antonio
01-07-04, 16:59
Giorgo μάλλον ανάποδα τα λες!
[tab:fbea58124d]

antonio
01-07-04, 17:16
Σήμερα πήρα άλλες 2 μονομαχίνες. Σύνολο 3 και ένας αρσενικός. Το αποτέλεσμα η παλιά και πιο σωματώδης μονομαχίνα κυνηγάει συνέχεια τις δύο καινούριες και σωματικά μικρότερες. Ο δε αρσενικός κυνηγάει όποια βρει μπροστά του. Και τα τρία θηλυκά έχουν οριζόντιες γραμμές. Τι να κάνω;

fighterfish
01-07-04, 18:12
Μάλιστα....

Οταν είναι να γεννήσουν = κάθετες
Οταν στρεσσάρονται ή φοβούνται = οριζόντιες
Οταν τσαντίζονται = flare και απίστευτα χρώματα

Εκρηκτικός συνδυασμός για 40 λίτρα, ειδικά για θηλυκά που δεν έχουν μεγαλώσει παρέα. Και επιπλέον έχεις και τον αρσενικό μέσα.

Τώρα τι κάνουμε θα μου πείς....

Το οτι ο αρσενικός θα τις κυνηγάει αυτές ή όποιαν βρει όποτε θέλει είναι δεδομένο.
Το οτι οι μικρές θα πλακώνονται ακόμη και χωρίς τον αρσενικό μέσα είναι πολύ πιθανό.

Εγω σε πρώτη φάση θα έβγαζα τον αρσενικό, για να δω πως θα ήταν μόνες τους οι θηλυκές.
Αν η μεγάλη κυνηγάει συνεχίζει να κυνηγάει τις δυο άλλες, την βγάζεις για κανα δυο μέρες και μετά την ξαναβάζεις.

Αν θες αναπαραγωγή αφήνεις μόνο μια μέσα, και βάζεις και τον αρσενικό.
Εννοείται οτι ακολουθείς κάποια απο τις διαδικασίες ζευγαρώματος που περιγράφονται και σε πολλά site αλλα και εδώ.

Αν συνεχίσεις να θες να έχεις και τις τρεις παρέα, φρόντισε να το κάνεις ζούγκλα εκει μέσα.

antonio
02-07-04, 12:28
Κάποιοι μου είπαν ότι πρέπει να έχω 3-4 θηλυκά μέσα για να διαλέξει αυτός με πιο θα ζευγαρώσει. Οταν λες διαδικασίες ζευγαρώματος, τι εννοείς(δεν έπεσε κάτι στο μάτι μου);

stergios
02-07-04, 13:19
Εγώ σου είπα να βάλεις 3-4 αλλά όχι μόνιμα.Απλώς θα τις βάλεις για να δεις ποια θα επιλέξει ο αρσενικός να ζευγαρώσει και θα βγάλεις τις άλλες.Προσπάθησε οι θηλυκές να έχουν σχετικά ίδιο μέγεθος με τον αρσενικό.Θα σου εξηγήσω την διαδικασία αργότερα.Πάντως να ξέρεις ότι είναι δύσκολο και απαιτεί χρόνο και παρακολούθηση.

fighterfish
02-07-04, 21:15
Οντως όχι μόνιμα μέσα, τον αφήνουμε να διαλέξει συνήθως

α) γιατί είμαστε καλοί μαζί του
β) είναι ενδιαφέρουσα διαδικασία να τη βλέπεις
γ) έχουμε ενυδρείο με αρκετά λίτρα και κρυψώνες για να μην ρισκάρεις τα ψάρια σου.

επιπλέον μπορείς να δοκιμάζεις μια κάθε φορά και όποια κάτσει.

Και αυτή είναι μια απο τις "διαδικασίες" ζευγαρώματος.
Οι άλλες είναι το condintioning, να είναι σε καλή φόρμα και τα δύο πριν συμβεί το μοιραίο, το αν θα τα βάλεις να βλέπονται αλλα να μην αγγίζονται πριν, τι θα κάνεις αν κινδυνέψει το ένα ψάρι απο τα δύο απο το πολύ ξύλο, κλπ κλπ

Πάντως δεν είναι και απο τα πιο δύσκολα ψάρια, το δύσκολο είναι να μεγαλώσεις τα μικρά και κυρίως το πόσα μικρά θα επιβιώσουν και αν θα έχεις καλό αριθμό αρσενικών - θηλυκών.

Πήγαινε ας πούμε στο www.bettasrus.com να δεις αναλυτικά πολλά απο αυτά που αναφέρουμε εδω.

Good luck

antonio
02-07-04, 22:06
Έχω 2 θηλυκά μέσα στο ενυδρείο του ίδιου μεγέθους που μεγάλωσαν μαζί. Την μεγαύτερη που είχα την έβγαλα. Και τις 2 τις κυνηγάει. Πως θα καταλαβώ ποια "γουστάρει";

antonio
02-07-04, 22:10
Την μεγαλύτερη που έβγαλα από το ενυδρείο τη χαρίζω.Όποιος τη θέλει ας στείλει pm.

HellRazer
03-07-04, 10:22
Εγώ σου είπα να βάλεις 3-4 αλλά όχι μόνιμα.Απλώς θα τις βάλεις για να δεις ποια θα επιλέξει ο αρσενικός να ζευγαρώσει και θα βγάλεις τις άλλες.

Εγώ διαφωνώ με αυτό. Εγώ επιλέγω με ποια θυληκιά θα ζευγαρώσει. Αν δεν έχει επιλογή θα ζευγαρώσει με αυτή που θα έχει και εμείς θα πάρουμε τα χρώματα και γενικά τα χαρακτηριστικά που θέλουμε στους απογόνους. Φυσικά δεν είναι και 100% σίγουρο οτι θα ζευγαρώσει ένας αρσενικός με ένα θυληκό αλλά εάν δεν ζευγαρώσουν συνήθως το θυληκό θα απορρήψει τον αρσενικό. Πολύ σπάνια ο αρσενικός δεν δείχνει ενδιαφέρον για οποιοδήποτε θυληκό. Τα ψάρια που βάζουμε να ζευγαρώσουν θα πρέπει να είναι σχετικά νεαρά σε ηλικία (6-12 μηνών). Αν βάλεις ψάρια ηλικίας 2 χρονών πχ που είναι γέρικα για να ζευγαρώσουν μάλλον θα απογοητευτείς, ιδικά αν δεν έχουν ξαναζευγαρώσει. Στα σύντομα μια ενδικτική διαδικάσία αναπαραγωγής:

1. Επιλογή ζευγαριού

2. Προετοιμασία ζευγαριού (2 εβδομάδες περίπου ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται τα ψάρια)

3. Προετοιμασία ενυδρείου αναπαραγωγής

4. Εισαγωγή αρσενικού στο ενυδρείο αναπαραγωγής

5. Εισαγωγή θυληκιάς στο ενυδρείο αναπαραγωγής (αφού έχουμε ενδείξεις ότι είναι έτοιμη)

6. Αφαίρεση θυληκιάς από το ενυδρείο αναπαραγωγής (αφού γεννήσουν)

7. Αφαίρεση αρσενικού από το ενυδρείο αναπαραγωγής (αφού τα ψαράκια αρχίσουν να καλυμπούν οριζόντια)

8. Ανατροφή γόνου

9. Διαχωρισμός γόνου (σε 3 μήνες περίπου και αφού τα αρσενικά αρχίσουν να δείχνουν επιθετικότητα)

Αυτά σε συντομία. Διάβασε και στο site που είπε ο fighterfish που είναι πολύ καλό αλλά και σε άλλα sites και θα μάθεις αρκετά. Δεν γίνεται να κάνουμε αναλυτική περιγραφή εδώ γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να γράψουμε.... :)

antonio
06-07-04, 13:38
Δεν μου είπατε όμως σε περίπτωση που δεν προσπαθήσω να κάνω αναπαραγωγή σε μονομάχους τι άλλο μπορώ να βάλω στο ενυδρείο μαζί τους. Έχω ακούσει ότι οι μονομάχοι είναι φιλήσυχοι με άλλα είδη ψαριών. Μπορώ πχ. να βάλω νέον ή καρδυνάλιους;

stergios
06-07-04, 19:24
Ναι μπορείς.Στην αρχή τον δικό μου τον είχα μαζί με τα ζωοτοκά μου και κυνηγούσε όλη την ώρα ένα πλατυ αλλά μετά ήταν πολύ φιλικα το ένα προς το άλλο μέχρι που έτρωγαν από την ίδια μπουκιά!Ο άλλος μου ο μονομάχος για λίγες μέρες ήταν μαζί με τα ραμιρεζι τα νεον και τους δίσκους μου χωρίς κανένα πρόβλημα εκτός από κάποιες περιπτώσεις που έμπαινε στην σπηλιά των δίσκων μου που αυτοί ορμούσαν κατευθείαν και όπου φύγει φύγει.

Giorgos
06-07-04, 19:48
Αν και προέρχονται από διαφορετικές περιοχές με τα νέον και τους καρδινάλιους, επειδή οι διατροφικές τους συνήθειες και οι συνθήκες όπου ζουν (θερμοκρασία, GH, KH, pH) είναι παραπλήσιες μπορούν να ζήσουν και στο ίδιο ενυδρείο μια χαρά αφού είναι φιλήσυχα.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με τα ζωοτόκα τα οποία απαιτούν πιο σκληρό και αλκαλικό νερό πράγμα που σημαίνει ότι η συνύπαρξή τους δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

stergios
06-07-04, 20:21
Σύμφωνο για αυτό και εγώ δεν τα άφησα μαζί αλλά μην ξεχνάς ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που προσφέρουν τις πραγματικά κατάλληλες συνθήκες ζωής στους μονομάχους δηλαδή κατάλληλο νερό.Οι περισσότεροι και συνήθως οι άπειροι τους έχουν σε νερό κατευθείαν από τη βρύση σε μια γυάλα και στην καλύτερη των περιπτώσεων με κάποιο αντιχλώριο.

antonio
06-07-04, 21:32
έχετε να προτείνετε και κάποιο άλλο ψάρι που θα μπορούσε να συνυπάρξει με το ζευγάρι μονομάχων μου; Επίσης τι θα ήταν καλύτερο, νέον ή καρδυνάλιους;

stergios
06-07-04, 22:30
Αν στο ενυδρείο σου έχεις μεγάλες θερμοκρασίες δηλαδή από 28 κ πάνω καλύτερα να βάλεις καρδινάλιους γιατί αντέχουν περισσότερο αν δεν έχεις όμως μπορείς να βάλεις ότι θέλεις.Όχι ότι τα νέον δεν αντέχουν απλώς δεν είναι και το καλύτερο.Μπορείς να βάλεις σχεδόν οποιοδήποτε ψαρι με παρόμοιες απαιτήσεις αρκεί να μην είναι πολύ επιθετικό.Οι δικοί μου είναι οι δύο τους σε ένα ενυδρείο 60 λίτρων μόνοι τους και τα πάνε μια χαρά.Δεν είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο αλλά συμβαίνει σε μεγάλα ενυδρεία-Εγώ τους εχω προσωρινά εκεί.

antonio
13-07-04, 14:24
Τελικά άφησα τον αρσενικό με τη θηλυκιά που νόμιζα ότι τα πήγαιναν καλύτερα. Τις άλλες 2 θηλυκιές τις έδωσα. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν ζευγάρωσαν αλλά η θηλυκιά τον έχει κατασπαράξει. Μέσα σε 2 μέρες δεν του έχει αφήσει πτερύγιο για πτερύγιο. Τον χώρισα μήπως και τον γλυτώσω αν και δεν το νομίζω! Το θηλυκό τώρα που είναι μόνο του στο ενυδρείο μπορώ να το συνδιάσω με οποιοδήποτε άλλο ψαρι (πχ guppy); μήπως είναι καλυτερα να τη δωσω και αυτή και να ξεκινήσω από την αρχή με guppy;

antonio
13-07-04, 17:40
Guppy's με καρδυνάλιους; Sorry που σας έχω πρήξει με τισ ερωτήσεις μου αλλά είμαι αρχάριος και όπως καταλαβαίνετε ότι ψάρι δω μου αρέσει!

TAN
14-07-04, 10:46
Guppy's με καρδυνάλιους; Sorry που σας έχω πρήξει με τισ ερωτήσεις μου αλλά είμαι αρχάριος και όπως καταλαβαίνετε ότι ψάρι δω μου αρέσει!

Οχι εχουν διαφορετικες απετισεις στην συνθεση του νερου.
Οι Καρδιναλιοι θελουν μαλακο και οξινο νερο τα γκαμπακια απο την πλευρα τους θελουν σκληροτερο νερο. :!: :!:

Filippos
14-07-04, 12:49
Antonio,

Κοίτα εδώ
http://www.fishprofiles.com/

Μπορείς να διαβάσεις τις απαιτήσεις των ψαριών που θέλεις. Οταν καταλήξεις σε μερικά που (νομίζεις ότι) ταιριάζουν, τότε βάλε ένα post για να σου πούμε τη γνώμη μας.
Φιλικά,

Φίλιππος