Επιστροφή στο Forum : Στατικος ηλεκτρισμος..
stratigos24
23-01-12, 12:23
Καλημερα σε ολους. Εχω ξεκινησει εδω και 3 μερες ενα ενυδρειακι 10 λιτρων και του εχω ενα κρεμαστο φωτιστικο και ενα εσωτερικο φιλτρο (http://www.apmpetrides.com/images/uploads/prodotti_foto_34_b.jpg).
Oταν το πρωτο εστησα και ακουμπησα την επιφανεια του νερου, σαν να με τιναξε στατικος ηλεκτρισμος. Λεω ενταξει δεν ειναι τιποτα μιας και σχεδον παντα οταν βγαινω απο το αμαξι μου και ακουμπαω την πορτα για να την κλεισω με τιναζει. Μετα ηταν ενταξει. Μετα απο λιγο παλι οταν πηγα να βαλω το χερι, με το που ακουμπουσα το νερο στατικο ηλεκτρισμο. Αυτο παντα με το φιλτρο σε λειτουργια αλλα και με και χωρις σε λειτουργια το φωτιστικο. Τα ιδια και εχθες. Καθομαι και σκεφτομαι τι φορουσα την πρωτη μερα και τι εχθες και ειδα οτι φορουσα μαλλινες μπλουζες και τις 2 μερες. Λεω αυτο θα ειναι, θα επηρεαζεται κατι απο τα μαλλινα. Σημερα το πρωι πηγα και ακουμπησα παλι το νερο χωρις να φοραω κατι μαλλινο και παλι τα ιδια. Στατικος ηλεκτρισμος και μετα κανονικα κανενα προβλημα. Τι μπορει να γινεται? Δεν ξερω αν το ολο που γραφω ειναι αστειο αλλα μου εχει κανει εντυπωση. Το φιλτρακι ειναι 220-240v.
Νομίζω δεν λέγεται στατικός αλλά επαγωγικός ηλεκτρισμός και είναι συχνό φαινόμενο στα ενυδρεία. Αλλά μέχρι να απαντήσει κάποιος πιο ειδικός/έμπειρος μην βάζεις τα χέρια σου μέσα ;)
Παναγιώτης Κ
23-01-12, 12:31
Ίσως να χάνει απο κάπου το φίλτρο.
stratigos24
23-01-12, 12:32
Εγινε. Να εισαι καλα περιμενω. Εγω λεω για στατικο ηλεκτρισμο και στο νερο, μιας και εδω (http://egpaid.blogspot.com/2008/12/blog-post_15.html) λεει οτι ο στατικος ηλεκτρισμος εχει εφαρμογη και στο νερο. Εχει και βιντεο με παραδειγμα.
-------------------------
Ίσως να χάνει απο κάπου το φίλτρο.
Αμα εχανε καπου το φιλτρο δεν θα ηταν πολυ μεγαλυτερη η ενταση?
Παναγιώτης Κ
23-01-12, 12:34
Αμα εχανε καπου το φιλτρο δεν θα ηταν πολυ μεγαλυτερη η ενταση?
Ανάλογα τα βατ
stratigos24
23-01-12, 12:35
Φιλτρο sicce micron 220-240v, 5.3 w.
Έχεις ψάρια μέσα;
Κι αν ναι πως συμπεριφέρονται;
Νομίζω πως υπάρχει διαρροή από το φίλτρο σου..
Πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και βάλ' το μέσα κρατώντας το σωστά.( ξέρεις να το κρατάς ε;) Αν ανάβει λογικά πρέπει να αλλάξεις το φίλτρο..
Παναγιώτης Κ
23-01-12, 12:43
Δεν είναι πολλά βατ και γι'αυτό δεν σε γιώνει περισσότερο. Εμένα πάντως για διαροή μου μοιάζει. Το παθαίνουν κάπου κάπου τα φίλτρα(τα εσωτερικα)
Αν είναι καινούριο, πάνε άλαξ'το!
stratigos24
23-01-12, 12:47
Έχεις ψάρια μέσα;
Κι αν ναι πως συμπεριφέρονται;
Νομίζω πως υπάρχει διαρροή από το φίλτρο σου..
Πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και βάλ' το μέσα κρατώντας το σωστά.( ξέρεις να το κρατάς ε;) Αν ανάβει λογικά πρέπει να αλλάξεις το φίλτρο..
Bασικα εχω μεσα ψαρια. Που και που γινονται κιτρινα για πολυ λιγο και φαινεται μεσα τους η σπονδυλικη τους στηλη....χαχα. Πλακιτσα κανω:D (και καλα τα χτυπαει το ρευμα, δεν ξερω αν το πετυχα) οχι δεν εχω ψαρια μεσα ουτε και θα βαλω.
Δυστυχως δεν νομιζω να εχω δοκιμαστικο κατσαβιδι αλλα παω να δω.
Δεν είναι πολλά βατ και γι'αυτό δεν σε γιώνει περισσότερο. Εμένα πάντως για διαροή μου μοιάζει. Το παθαίνουν κάπου κάπου τα φίλτρα(τα εσωτερικα)
Οχι δεν ειναι καινουριο ειναι σιγουρα 3-4 χρονων.
Παναγιώτης Κ
23-01-12, 12:49
Αν έχεις την δυνατότητα και την ικανότητα, λύστο(αν το επιτρέπει) και δες αν κάποια επαφή ή κάποιο καλώδιο έρχεται σε επαφή με το νερό.
Αν το έβαζες σε μεγαλύτερο ενυδρείο ούτε καν που θα το καταλάβαινες διότι το ρεύμα θα απλωνόταν καλύτερα και δεν θα υπήρχε μεγαλη συγκέντρωση όπως υπάρχει στα 10 λίτρα
Αυτό συμβαίνει κάθε φορά; Αμα βγάλεις το φιλτρο απο την πριζα τι γίνεται;
Δεν είναι πολλά βατ και γι'αυτό δεν σε γιώνει περισσότερο.
Εμενα οταν με χτύπησαν λιγοτερα βατ απο μετασχηματιστή λαμπας Τ8 πετάχτηκα ενα μετρο πίσω.
Κάνε αυτό με το δοκιμαστικό κατσαβίδι ή αν έχεις ενα πολύμετρο μετρα την τάση της πηγής (V) - ενυδρείου.
stratigos24
23-01-12, 13:06
Εμενα οταν με χτύπησαν λιγοτερα βατ απο μετασχηματιστή λαμπας Τ8 πετάχτηκα ενα μετρο πίσω.
Κάνε αυτό με το δοκιμαστικό κατσαβίδι ή αν έχεις ενα πολύμετρο μετρα την τάση της πηγής (V) - ενυδρείου.
Σχεδον καθε φορα που εχω καποια ωρα να βαλω το χερι μου.
Τελικα οντως δεν εχω δοκιμαστικο κατσαβιδι ουτε πολυμετρο, οποτε θα βγαλω το φιλτρο και θα δω τι γινεται χωρις. Παντως ξεχασα να πω οτι εχθες γεμισα και μια κατσαρολα για να δω αν θα με τιναξει και εκει αλλα τιποτα ενω στο ενυδρειο τις περισσοτερες με ''τιναζε''.
Κοίτα και για τον θερμαντήρα. Λογικά αν υπάρχει διαρροή θα σε χτυπάει κάθε φορά και όχι επιλεκτικά, εκτός αν βρίσκεται σε σημείο που μία ακουμπάει στο νερό και μία όχι, για διάφορους λόγους.
Ενα δοκιμαστικό εχει 1-2€ απο ενα σουπερμαρκετ! ;) Για κοιτα και τον θερμαντήρα που λεει ο exelix, ειδικά αν είναι η κεφαλή (πλαστικό) μεσα στο νερο
stratigos24
23-01-12, 13:31
Δεν εχει θερμοστατη ακομα το ενυδρειο.
Εχω βγαλει εδω και 25 λεπτα το φιλτρο, φοραω και τη μαλλινη ζακετα μου:D και δεν με εχει χτυπησει κατι. Μαλλον απο το φιλτρο θα ηταν.
Αν έχεις την δυνατότητα και την ικανότητα, λύστο(αν το επιτρέπει) και δες αν κάποια επαφή ή κάποιο καλώδιο έρχεται σε επαφή με το νερό.
Αν το έβαζες σε μεγαλύτερο ενυδρείο ούτε καν που θα το καταλάβαινες διότι το ρεύμα θα απλωνόταν καλύτερα και δεν θα υπήρχε μεγαλη συγκέντρωση όπως υπάρχει στα 10 λίτρα
Ώρες ώρες είστε πραγματικά απολαυστικοί χαχαχαχα χωρίς ίχνος διάθεσης αντιπαράθεσης φίλε μου αλλά πραγματικά είναι πολύ αστείο να φανταστείς το ρεύμα ν' απλώνεται σαν σεντόνι να πω, σαν σύννεφο σαν κάτι τέλος πάντων. Μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουν και προ πάντων μη βγάζετε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας, ελαφρά τη καρδία.
Και που θα βάλει τους ακροδέκτες πατριώτη για να κλείσει κύκλωμα????? και τι θα μετρήσει εναλλασσόμενο ή συνεχές και σε τι κλίμακα?????
Αν απλά βουτήξει και τους δυο ακροδέκτες στο νερό ακόμα κι αν υπάρχει διαρροή δεν θα μετρήσει τπτ.
Δεν εχει θερμοστατη ακομα το ενυδρειο.
Εχω βγαλει εδω και 25 λεπτα το φιλτρο, φοραω και τη μαλλινη ζακετα μου:D και δεν με εχει χτυπησει κατι. Μαλλον απο το φιλτρο θα ηταν.
Αν είχες διαρροή από το φίλτρο θα έπρεπε να σε "χτυπάει" το ρέμα κάθε φορά που θα ερχόσουνα σε επαφή με το νερό, οπότε και δεν μιλάμε για στατικό ηλεκτρισμό αλλά για κάτι άλλο. Δοκίμασε ν' αλλάξεις μπρίζα παροχής μήπως έχεις πρόβλημα γείωσης στη συγκεκριμένη μπρίζα.
Ώρες ώρες είστε πραγματικά απολαυστικοί χαχαχαχα χωρίς ίχνος διάθεσης αντιπαράθεσης φίλε μου αλλά πραγματικά είναι πολύ αστείο να φανταστείς το ρεύμα ν' απλώνεται σαν σεντόνι να πω, σαν σύννεφο σαν κάτι τέλος πάντων. Μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουν και προ πάντων μη βγάζετε συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας, ελαφρά τη καρδία.
Και που θα βάλει τους ακροδέκτες πατριώτη για να κλείσει κύκλωμα????? και τι θα μετρήσει εναλλασσόμενο ή συνεχές και σε τι κλίμακα?????
Αν απλά βουτήξει και τους δυο ακροδέκτες στο νερό ακόμα κι αν υπάρχει διαρροή δεν θα μετρήσει τπτ.
:DΔεν το είχα προσέξει για το σεντόνι!
Εναλλασσόμενο, κλίμακα μεγαλύτερη των 250 (400-500-750-1000 ό,τι θα είχε το πολύμετρό του), ένας ακροδέκτης στο νερό και ο άλλος στη γείωση ή τον ουδέτερο της πρίζας. Γιατί υπάρχει κάτι που χρησιμοποιεί συνεχές στο ενυδρείο; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι ούτε λόγω βραχυκυκλώματος ούτε λόγω επαγωγής.
Αν είχες διαρροή από το φίλτρο θα έπρεπε να σε "χτυπάει" το ρέμα κάθε φορά που θα ερχόσουνα σε επαφή με το νερό, οπότε και δεν μιλάμε για στατικό ηλεκτρισμό αλλά για κάτι άλλο. Δοκίμασε ν' αλλάξεις μπρίζα παροχής μήπως έχεις πρόβλημα γείωσης στη συγκεκριμένη μπρίζα.
Αυτό είπα κι εγώ, αλλά θα μπορούσε να είναι σε αρχικό στάδιο η βλάβη και να μην κάνει συνέχεια σώμα.
stratigos24
23-01-12, 14:59
Αυτό είπα κι εγώ, αλλά θα μπορούσε να είναι σε αρχικό στάδιο η βλάβη και να μην κάνει συνέχεια σώμα.
Iσως αυτο. Αφου το 90% των φορων που εβαζα το χερι μου με χτυπαγε και εκεινες που δεν με χτυπαγε ισως να ηταν το χερι ηδη υγρο απο πριν.
Δεν πρεπει να εχει σχεση με την μπριζα παντως, μιας και πρωτα το ενυδρειο το στησαμε σε σπιτι φιλου σε αλλη μπριζα δηλαδη και παλι με ''τιναξε''.
kixlidatos
23-01-12, 15:24
Το δαπεδο ειναι μαρμαρο =πλακακι?
stratigos24
23-01-12, 16:22
Το δαπεδο ειναι μαρμαρο = πλακακι?
Στο σπιτι του φιλου μου ξυλο και σε μενα πλακακι.
,,
Παναγιωτη...τα βατ δεν παιζουν ρολο αλλα η ταση κ η ενταση του ρευματος..
Eαν βαλεις το δοκιμαστικο κατσαβιδι στο νερο κ υπαρχει διαρροη, ισως κ να αναψει το λαμπακι.
Μπορει η διαρροη να οφειλεται στον θερμοστατη. Ο οποιος δεν λειτουργει ολη την ωρα κ πιθανον το προβλημα να ειναι στην αρχη του.
kixlidatos
23-01-12, 16:47
Στο σπιτι του φιλου μου ξυλο και σε μενα πλακακι.
Και στο ξυλο σε χτυπα ρευμα,ο φιλος σου το νιωθει?Υπαρχουν καποιοι ανθρωποι,για καποιον λογο,ειναι περισσωτροι αγωγημοι απο καποιους αλλους,Και στο δικο μου οταν εχω πληγες και βαζω μεσα το χερι μου με χτυπα.Μην σε προβληματιζει.αν ηταν διαρροη ρευματος,θα τα ειχε τιναξει ολα,ητε ειναι 10 βατ ητε 500
stratigos24
23-01-12, 17:01
Και στο ξυλο σε χτυπα ρευμα,ο φιλος σου το νιωθει?Υπαρχουν καποιοι ανθρωποι,για καποιον λογο,ειναι περισσωτροι αγωγημοι απο καποιους αλλους,Και στο δικο μου οταν εχω πληγες και βαζω μεσα το χερι μου με χτυπα.Μην σε προβληματιζει.αν ηταν διαρροη ρευματος,θα τα ειχε τιναξει ολα,ητε ειναι 10 βατ ητε 500
Πως το εξηγεις ομως πως απο τη στιγμη που εβγαλα το φιλτρο δεν ξανα συνεβει?
Tι να πω ρε γαμωτο...τον φιλο μου οταν το στησαμε σπιτι του δεν τον τιναξε. Τωρα ισως να μην εβαλε και το χερι του μεσα αφου ειχε μπει και το φιλτρο σε λειτουργεια. Δεν θυμαμαι. Εμενα με τιναξε και εκει και μετα στο σπιτι μου που το εφερα, το γεμισα και το εβαλα σε λειτουργεια.
Οσον αφορα τωρα αυτο που λες περι περισσοτερο αγωγιμου δεν ξερω. Ισως και να ισχυει. Οπως λεω πιο πανω, με τιναζει σχεδον παντα το αυτοκινητο μου οταν βγαινω και πιανω να κλεισω την πορτα. Με το που την ακουμπησω παθαινω στατικο ηλεκτρισμο.
Στο 50λιτρο που ειχα δεν μου ειχε συμβει νομιζω ποτε αυτο.
Το ενυδρειο δεν εχει θερμοστατη.
stratigos24
26-01-12, 15:09
Ρε παιδια. Πηρα καινουριο φιλτρακι (resun mini) πριν 2-3 μερες και ολα ηταν οκ. Δεν με ''τιναζε'' τιποτα. Τωρα παλι εβαλα το χερι μου και παλι σαν στατικος. Το εχω αλλαξει μερος το ενυδρειο, δεν ειχα ανοιχτα τα φωτα, μονο το φιλτρακι του δουλευε. Το ενυδρειακι ειναι πανω σε μαρμαρο τωρα...περιεργα πραγματα...βεβαια με το αλλο φιλτρακι γινοταν σχεδον συνεχεια. Τωρα με αυτο ειναι η πρωτη φορα...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.