PDA

Επιστροφή στο Forum : colisa lalia: διαχωρισμός φύλων


ALKAR
18-06-04, 22:06
παίδες καλησπέρα. Χρειάζομαι επιγόντως τα φώτα σας!
στο pet shop που πήγα για να αγοράσω colisa lalia (ήθελα να πάρω 1 αρσενικό, 2-3 θηλυκά) ο καταστηματάρχης μου είπε πως ο διαχωρισμός των φύλων είναι δύσκολος και μόνο με το χρώμα μπορείς να υποθέσεις (!) τί είναι το καθένα.
Μου πρότεινε να πάρω ένα ζευγαράκι (όπερ και έκανα) διαλέγοντας αυτός ο ίδιος το πιο έντονα χρωματικά για αρσενικό και το λιγότερο έντονο για θηλυκό...
Βάζοντάς τα στο ενυδρείο μου, παρατηρώ ότι οι διαφορές τους δεν είναι και τόσο σημαντικές: Είναι και τα δύο γκρι-μπλε με πορτοκαλί κάθετες ρίγες. Βέβαια, το "Θηλυκό" έχει αμυδρώς πιο φουσκωμένη κοιλιά. Το πτερύγιο της κοιλιάς για το "αρσενικό" είναι ευθύβολο και γίνεται πλατύτερο προς τα πίσω, ενώ στο θηλυκό κάνει στη μέση μια κούρμπα (καμπύλη) και είναι λίγο πιο συμμαζεμένο.
Δυστυχώς δεν έχω ψηφιακή φωτογραφική για να στείλω και φωτό.
Παρακαλώ βοηθείστε με. Υπάρχουν διαφορές (στα πτερύγια, ουρές, κεφάλια, ρύγχη, χρωματισμούς κλπ) που δείχνουν το φύλο? Πρέπει μήπως να περιμένω μερικές μέρες, ώστε να "δείξουν" τα χρώματά τους? (τα ψάρια μόλις χτες παραλήφθησαν από το pet shop και όσο να πεις είναι στρεσαρισμένα). τελικά μήπως την έκανα την πατατιά και πήρα δύο θηλυκά, όπως φοβάμαι?

halvas69
18-06-04, 23:47
τελικά μήπως την έκανα την πατατιά και πήρα δύο θηλυκά, όπως φοβάμαι?

Η "πατάτα" σου είναι αρσενική.
Κοινώς και τα 2 ειναι αρσενικά
Τα θυληκά ειναι γκρί σχεδόν μονόχρωμα και πιθανόν να έχουν 4-5 ρίγες μπλέ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις δεις.

lasal
19-06-04, 03:58
Ειδικα στα collisa lalia οι διαφορές στα χρώματα βγαζουν μάτι.
Αρσενικό
http://www.aquariumfish.net/catalog_pages/gouramis/dwarf_gouramis.htm
Θυλυκό
http://www.h-nds.de/fische/colisa_lalia02.jpg
Ζευγάρι
http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Colisa/laliapair.jpg
Χαβιαρωμένη
http://www.uni-mainz.de/~otto/Aquarium/Pictures/Fische/Colisa_female.jpg

ALKAR
19-06-04, 15:04
Τελικά είχατε δίκιο. Και τα δύο είναι αρσενικά! Ο καταστηματάρχης που του το είπα, δεν με πίστευε. Τελικά τον έβαλα και πήρε τηλ. τον προμηθευτή του, που τον διαβεβαίωσε πως όλη η φουρνιά που του είχε στείλει ήταν αρσενικά...
Τώρα όμως τί κάνω?
Επιστρέφω τον ένα πίσω? Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα οι δύο αρσενικοί μεταξύ τους. Βέβαια, μόλις χτες τους έβαλα στο ενυδρείο. Αν τελικά κρατήσω και τους δύο αρσενικούς, δύο θηλυκά είναι αρκετά?
Με δεδομένο πως θέλω να πάρω και άλλα colisa lalia (ο καταστηματάρχης μου είπε πως από Τετάρτη θα έχει νέα παραλαβή, με colisa lalia άλλης παραλλαγής, πιο κοκκινωπά), σε ποιά αναλογία male-fem θα πρέπει να κινηθώ?
και τέλος, μήπως η συνύπαρξη διαφορετικών ειδών γκουραμιού στο ίδιο ενυδρείο είναι προβληματική?
σημειώνω πως το ενυδρείο μου είναι 125 lt και έχει ακόμη 1 glypt. gibbiceps, 6 πλάτυ και 6-7 νεογέννητα πλάτυ (2 εβδομάδων), τα οποία δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα.

Giorgos
19-06-04, 22:47
Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να έχουν σοβαρά προβλήματα οι δύο αρσενικοί μεταξύ τους.
Η σωστή αναλογία είναι 1m - 2f.
Δεν είναι δύο διαφορετικά είδη gouramie αλλά δύο διαφορετικοί χρωματισμοί (από τους πολλούς) του ίδιου είδους... δηλαδή και τα δύο είναι Colisa lalia.