PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγή νερου και φίλτρου


filippas
17-06-04, 14:58
Γεια σας και παλι . Έχω τρείς "χαζές" για εσας ερωτήσεις αλλά σημαντικές για εμένα.Εχω ενα ενυδρείο της jewel 125 lt με εσωτερικό φίλτρο
1. Όποτε κάνω αλλαγη νερού βγάζω το φίλτρο από την μπρίζα για λίγο αφού έτσι κι αλλιώς πέφτει η στάθμη του νερου.Επίσης αλλάζω μαύρο σφουγγαρι από το φίλτρο και τον υαλοβάμβακα καιαφού γεμίσω με φρεσκο νερό ρίχνω (έτσι μου ειπαν απο ενα Pet Shop) aquatan και μετά από λίγο nitrivec. Είναι σωστό αυτό?
2. Πότε πρέπει να αλλάζω τα δύο μπλέ σφουγγαρια που έχει το φίλτρο κατω από το μαύρο?
3. Παρατήρησα ότι σε μερικα σημεία φαίνεται πανω στο τζαμι μια κιτρινίλα.Λέτε να ξεβάφουν τα ψάρια ? Μπά , μάλλον όχι . Μήπως ξέρετε τι ειναι αυτό ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

TAN
17-06-04, 15:45
. Όποτε κάνω αλλαγη νερού βγάζω το φίλτρο από την μπρίζα για λίγο αφού έτσι κι αλλιώς πέφτει η στάθμη του νερου.Επίσης αλλάζω μαύρο σφουγγαρι από το φίλτρο και τον υαλοβάμβακα καιαφού γεμίσω με φρεσκο νερό ρίχνω (έτσι μου ειπαν απο ενα Pet Shop) aquatan και μετά από λίγο nitrivec. Είναι σωστό αυτό?

Οταν καθαριζουμε το φιλτρο και τα υλικα του παντα πρεπει
να χρησιμοπιουμε για τον καθαρισμο νερο απο το ενυδρειο.
Αλλιος με νερο βρυσης καταστρεφουμε το βιολογικο φορτιο. :oops:

Markos
17-06-04, 15:57
2. Πότε πρέπει να αλλάζω τα δύο μπλέ σφουγγαρια που έχει το φίλτρο κατω από το μαύρο?


Δεν αλλάζουμε τα σφουγγάρια αλλά τα πλένουμε όπως περιέγραψε ο ΤΑΝ.

Το μαύρο σφουγγάρι (μάλλον άνθρακας) το αλλάζεις κάθε φορά?

Filippos
17-06-04, 16:01
Εγώ προσωπικά "τριμάρω" το νερό πριν το ρίξω μέσα στο ενυδρείο.
Πρέπει να αλλάζεις τον υαλοβάμβακα κάθε φορά που κάνεις αλλαγή νερού? Εγώ δεν έχω υαλοβάμβακα, αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό...

TAN
17-06-04, 16:08
Πρέπει να αλλάζεις τον υαλοβάμβακα κάθε φορά που κάνεις αλλαγή νερού?

Με καλο πλησιμο μπορεις να τον ξανα βαλεις 1-2 φορες αλλα
δεν αξιζει γιατι η τιμη ειναι πολυ χαμιλη(2e η σακουλα)
και ειναι ενα υλικο που το χρησιμοπιουμε για την κατακρατιση σοματιδιων
και ριπων(μηχανικο φιλτραρισμα)

HellRazer
17-06-04, 16:18
3. Παρατήρησα ότι σε μερικα σημεία φαίνεται πανω στο τζαμι μια κιτρινίλα.Λέτε να ξεβάφουν τα ψάρια ? Μπά , μάλλον όχι . Μήπως ξέρετε τι ειναι αυτό ?

Όχι φυσικά δεν ξεβάφουν τα ψάρια :!: Άλγη είναι. Καθάρισε την με ένα μαλακό σφουγγαράκι ή με ειδικό μαγνήτη που θα βρείς στα pet shops. Και αν χρησημοποιήσεις σφουγγαράκι κοίταξε μην έχει τίποτα απορριπαντικά πάνω....

sot-zoe
17-06-04, 18:55
Για να μην μπερδευεσε και για να μην περνεις αποσπασματικα καποιες γνωσεις διαβασε στο λινκ παρακατω ολη την διαδικασια που ακολουθουμε σε ενα πολυ ωραιο και κατανοητο αρθρο του Τάκη Τσαμη σχετικα μα τα φιλτρα και το φιλτραρισμα , τα υλικα και την διαταξη τους , τους τυπους των φιλτρων και αλλα πολλα και χρησιμα , και εαν εχεις μετα καποιες αποριες εδω ειμαστε για να σου τις λυσουμε .

http://tsamis.aaquaria.com/Filters1.htm

salcon
17-06-04, 22:12
Εγώ προσωπικά "τριμάρω" :?: :?: :?: :?: το νερό πριν το ρίξω μέσα στο ενυδρείο.


Τιιι εννοας?

Filippos
18-06-04, 10:21
Εννοώ ότι αναμιγνώ νερό και aqutan σε δοχείο πριν το ρίξω στο ενυδρείο.
Τριμάρω = δουλεύω, στρώνω, φέρνω στα ίσια... (ναυτικός όρος).

filippas
18-06-04, 11:05
Ομολογώ ότι το link ήταν διαφωτιστικό πλην όμως δεν ειμαι σίγουρος εαν καταλάβα.
Τον υαλοβάμβακα εγώ τον αλλάζω και μάλλον σωστά κάνω.
Το μαύρο σφουγγάρι τον αλλάζω αλλά προφανώς μπορω και να το πλένω με νερό του ενυδρείου.
Τα μπλέ σφουγγαράκια τι να τα κάνω?? Να ταπλένω και αυτα με νερό του ενυδρείου ή να τα αλλάζω κατά διαστήματα και τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση με τις αποικίες βακτηριδίων.
Τώρα για τα aqutan και nitrivec χρείαζονται στις αλλαγές νερού ή όχι. Εγώ πάντως τα βάζω και τα ψαρια είναι εντάξει αλλά πρέπει????

lasal
18-06-04, 12:23
Το μαύρο σφουγγάρι τον αλλάζω αλλά προφανώς μπορω και να το πλένω με νερό του ενυδρείου.
Τα μπλέ σφουγγαράκια τι να τα κάνω?? Να ταπλένω και αυτα με νερό του ενυδρείου ή να τα αλλάζω κατά διαστήματα και τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση με τις αποικίες βακτηριδίων.
Τώρα για τα aqutan και nitrivec χρείαζονται στις αλλαγές νερού ή όχι. Εγώ πάντως τα βάζω και τα ψαρια είναι εντάξει αλλά πρέπει????
Το μαύρο σφουγγάρι ειναι άνθρακας και πρέπει να τον αλλάζεις αλλιώς χάνει τις ιδιότητες του μετά απο λίγο καιρό και λειτουργεί πλέον σαν μηχανικό-βιολογικό φίλτρο.
Τα μπλέ σφουγγάρια τα ξεπλένεις και τα αλλάζεις σπάνια.
Ποτέ δεν αλλάζεις ή ξεπλένεις όλα τα σφουγγάρια μαζί.
Αλλαγές νερού θα κάνεις παντα και ποτέ ταυτόχρονα με το καθάρισμα του φίλτρου για να υπάρχει μια βιολογική συνέχεια.

sot-zoe
18-06-04, 12:30
Τον υαλοβαμβακα μπορεις να τον αλλαζεις καθε 20-30 μερες ή αναλογα με το ποσο βρωμιζει , το μαυρο σφουγγαρι δεν ειναι απλο σφουγγαρι αλλα ενεργος ανθρακας τον οποιο το βαζουμε μεσα στο φολτρο το πολυ για 30-40 μερες μετα τον πεταμε και εαν υπαρχρει αναγκη βαζουμε καινουργιο .
Φανταζομαι οτι θα διαβασες στο λινκ οτι τον ενεργο ανθρακα τον βαζουμε για να τραβηξει τις χρωστικες ουσιες απο το νερο ή σε περιπτωση ασθενειας τον βαζουμε μετα το τελος της θεραπειας για να τραβηξει ολες τις χημικες ουσιες απο τα φαρμακα που ειχαμε μεσα , σε αυτη την περιπτωση τον βγαζουμε πιο νωρις , μετα απο μια βδομαδα 10 μερες ας πουμε .
Τα μπλε σφουγγαρια οπως θα διαβασες ειναι και αυτα μηχανικα μεσα καθαρισμου του νερου (για τα πιο χοντρα) οπως και ο υαλοβαμβακας , αλλα λογω της επιφανειας τους και λογω οτι παραμενουν αρκετο καιρο μεσα , δημιουργουνται σε αυτο πολλες αποικιες βακτηριδιων .
Ετσι καλο ειναι οταν μπουκωνει να το ξεπλενουμε ****** και τρυφερα με νερο ενυδρειου και να το ξαναβαζουμε μεσα , τωρα εαν εχεις δυο απο αυτα τα μπλε σφουγγαρια καλο ειναι οτα παλιωνουν (μετα απο 6 μηνες) να μην τα αλλαζεις μαζι , αλλα σταδιακα με διαφορά ενα μηνα μεταξυ τους .
Τωρα για το aquatan και γενικως για τα αντιχλωρια τα βαζουμε σε καθε αλλαγη νερου και καλο θα ειναι εαν δεν μπορεις να κανεις αλλιως να βαζεις την ποσοτητα που αναλογει στην αλλαγη που θα κανεις σε μια λεκανιτσα με νερο και καθως θα γεμιζεις με νερο το ενυδρειο να ριχνεις και απο την λεκανιτσα , ετσι θα εισαι σιγουρος οτι δεν θα παει νερο με χλωριο ουτε στα ψαρια σου αλλα ουτε και στο φιλτρο σου .
Και τελος για το nitrivec δεν χρειαζεται σε καθε αλλαγη νερου εφοσον το ενυδρειο σου εχει στρωμενο νερο , εαν δεν εχει στρωσει ακομα καλο ειναι να βαζεις και απο αυτο μεχρι να στρωσει .

filippas
18-06-04, 13:27
Ευχαριστώ πολύ παιδιά . Σύντομα θα έχω και φωτο από το ενυδρείο.........
Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο forum με τόσο γρήγορη ανταπόκριση.

halvas69
19-06-04, 00:50
Τα μπλε σφουγγαρια οπως θα διαβασες ειναι και αυτα μηχανικα μεσα καθαρισμου του νερου (για τα πιο χοντρα) οπως και ο υαλοβαμβακας , αλλα λογω της επιφανειας τους και λογω οτι παραμενουν αρκετο καιρο μεσα , δημιουργουνται σε αυτο πολλες αποικιες βακτηριδιων.

Εδώ έχω μία ένσταση, το μπλέ σφουγγάρι είναι από τα πιό παλιά μέσα βιολογικής φίλτρανσης και πολύ αποτελεσματικό μάλιστα.
Έχει περάσει σε πολύ κόσμο ότι είναι μηχανικό φίλτρο και αυτό δεν είναι σωστό.
Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ναι όντως κάνει και μηχανικό καθαρισμό αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης του.
Στο κάτω κάτω για μηχανικό καθαρισμό υπάρχει ο "υαλοβάμβακας" που κάνει πολύ καλύτερα την δουλειά του και πολύ φτηνά.
Δεν είναι τυχαίο που τα μπλέ σφουγγάρια είναι τόσο ακριβά.

τωρα εαν εχεις δυο απο αυτα τα μπλε σφουγγαρια καλο ειναι οτα παλιωνουν (μετα απο 6 μηνες) να μην τα αλλαζεις μαζι , αλλα σταδιακα με διαφορά ενα μηνα μεταξυ τους .


Εδώ δεν έχω ένσταση, αλλά διαφωνώ κάθετα.
Εχω 2 εσωτερικά φίλτρα μόνο με μπλε σφουγγάρι και μάλιστα έχουν υποστηρίξει πολύ μεγάλα ποσοστά ιχθυοφόρτισης και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Δεν έχουν αλλαχτεί ποτέ (γιατί άλλωστε αφού το υλικό δεν παρουσιάζει σημεία κόπωσης) και είναι και ηλικίας 10 χρόνων τουλάχιστον.

bluefin
19-06-04, 03:50
ο rio το 125 που μαλον μιλαμε εχει μικρο υαλοβαμβακα τυποποιημενο απο την εταιρια και αν δουλευει με κιχλιδες μπορει να θελει και αλλαγη και καθε 15 γιατι ειναι λιγο βρομιαρες.

φιλε Ηλια τα σφουγγαρια καποια στιγμη στομονουν και αυτο μπορεις να το δεις αν παρεις ενα παλιο το πλυνεις οσο σου επιτρεπει η βιολογεια του και μετα του τραβιξεις μια ψαλιδια θα δεις οτι μεσα ειναι ακομα βρομικο πραγμα που ελατονει την ροη και την επιφανεια πραγματα αλιλενδετα με το καλο φιλτραρισμα.

Στο εν' λογο ενυδρειο αν ειναι να αλλαχθει ενα σφουγγαρι καλο ειναι να αλλαζει το πανω μιας και καταπονιται περισοτερο αφου περνα το νερο απο αφτο πρωτο και κρατα οτι ξεφυγε απο τον υαλοβαμβακα και στην συνεχεια το καθαρο να μπενει δευτερο ετσι οστε τα βακτιρια λογο ροης (απο πανω προς τα κατω) θα το απικισουν ταχυτερα και να στομονει βραδιτερα.

sot-zoe
19-06-04, 12:58
Βρε Γιωργο (Χαλβα) αφου εχουμε πια σημερα πολλα και καταπληκτικα υλικα για βιολογικο φιλτραρισμα γιατι να βαλουμε το σφουγγαρι γι΄αυτο τον σκοπο που πιανει μεγαλο χωρο μεσα στο φιλτρο ;
Καποτε , ναι το σφουγγαρι επεζε αυτο τον διπλο ρολο αλλα σημερα με τοσα κεραμικα εγω δεν θα εβαζα μονο σφουγγαρι .
Μαλιστα στον συγκεκριμενο τυπο φιλτρο εγω δεν ειχα ποτε σφουγγαρι μεσα γιατι ο χωρος ηταν πολυτιμος .
Αλλα να σου πω και κατι αλλο και τον ανθρακα εαν τον αφησεις μεσα στο τελος κανει και αυτος βιολογικο φιλτραρισμα .
Οπως και πιο παλια εβαζαν μεσα λαβα γιατι τοτε ηταν ενα απο τα καλα βιολογικα υλικα λογω της πορωδους επιφανειας του .
Βεβαια υπαρχουν πολλες αποψεις περι του θεματος και ο καθε ενας πρατει αναλογως πως τον βολευει .
Εγω παντως σημερα δεν θα βασιζομουν στο σφουγγαρι μονο για το βιολογικο μου φιλτραρισμα , ασε που δεν θα το αφηνα με τιπιτα να μου μειωνει την ροη του φιλτρου μου με την παλαιοτητα του .

Makis M
19-06-04, 16:11
Και εγώ θα συμφωνήσω, ειδικά με το TAN και τον halvas69.
Πάντως εκ πείρας απο τα δικά μου 180και400 προτιμώ τα φίλτρα τής Juwel να ειναι τα βοηθητικά (και πιό πολύ μηχανικά) παρά τα βασικά.
Βέβαια πάντα εξαρτάται από το τί ψάρια και πόσα έχης μέσα!
Και εγω τον υαλοβάμβακα τον αντικαθιστώ μετα απο κάθε εβδομαδιαία αλλαγή νερού(30%).
Τά μπλέ σφουγγάρια οπως ανέφερε και ο TAN.