PDA

Επιστροφή στο Forum : Στησιμο Καραντινας-Βρεφοκομοιο

teo-95
10-01-12, 17:10
Σημερα θα αγορασω ενα 10λιτρο ενυδρειακι για καραντινα και βρεφοκομοιο και σκεφτομαι το στησιμο του διοτι δεν εχω φιλτρο ουτε θερμοστατη μονο μια αεραντλια εχω πρωτο ερωτημα μπορω να το στησω χωρις αυτα μονο με την αεραντλια?θα προμηθευτω φιλτρο και θερμοστατη αλλα οχι τωρα και το θεμα μου ειναι πως θα το στρωσω εφοσον το φιλτρο που θα παρω δεν χωραει βιολογικο υλικο μπορω να χρησιμοποιησω τα βακτηρια του εμποριου της seachem?(υποψιν εχω το "μεγαλο" ενυδρειο στωμενο μπορει να βοηθησει?)

platy
10-01-12, 17:15
α)ενυδρειο 20-30 λιτρα ειναι καλυτερο..(αν εχεις μεγαλητερα ψαρια τοτε ανεβαινεςι και σε λιτρα)...

β)φιλτρο δεν χρειαζεται ΑΝ το τρεχεις μονιμα σαν μεγαλωστρα-βρεφοκομειο..ισως ενα αεροφιλτρο για την καραντινα κ αεραντλια και θερμοστατης απαραιτητα..

γ)τα ζουμια της seachem ξεχνα τα ....την καραντινα δεν θα την εχεις γεματη...μπορεις οταν την γεμιζεις να βαζεις το φιλτρακι (Το οποιο θα το εχεις να δουλευει στο μεγαλο ενυδρειο ταυτοχρονα με τα αλλα και ετσι θα ειναι στρωμενο ανα πασα στιγμη) και να δουλευει..αλλα προσωπικη γνωμη ενα αεροφιλτρο ή αεραντλια..αν τωρα θες να κανεις στρωσιμο...προτεινω μπολι απο το μεγαλο..

teo-95
10-01-12, 17:18
α)ενυδρειο 20-30 λιτρα ειναι καλυτερο..(αν εχεις μεγαλητερα ψαρια τοτε ανεβαινεςι και σε λιτρα)...

β)φιλτρο δεν χρειαζεται ΑΝ το τρεχεις μονιμα σαν μεγαλωστρα-βρεφοκομειο..ισως ενα αεροφιλτρο για την καραντινα κ αεραντλια και θερμοστατης απαραιτητα..

γ)τα ζουμια της seachem ξεχνα τα ....την καραντινα δεν θα την εχεις γεματη...μπορεις οταν την γεμιζεις να βαζεις το φιλτρακι (Το οποιο θα το εχεις να δουλευει στο μεγαλο ενυδρειο ταυτοχρονα με τα αλλα και ετσι θα ειναι στρωμενο ανα πασα στιγμη) και να δουλευει..αλλα προσωπικη γνωμη ενα αεροφιλτρο ή αεραντλια..αν τωρα θες να κανεις στρωσιμο...προτεινω μπολι απο το μεγαλο..

μικρα ψαρακια εχω ζωοτοκα θα εχω προβλημα πιστευεις στα 10λ και επισης θελω να το τρεχω γιατι το να το γεμιζω και να το αδειαζω δεν παιζει θα ειναι οκ με την αεραντλια μονο ?

Nick74
10-01-12, 17:19
Την ιδια μ$@#$% εχω κανει κι εγω, και οχι 10 λιτρα οπως λες αλλα 20 ....
Γνωμη μου, ΜΗΝ το κανεις, ειναι εντελως αβολο. (ουτε για νοσοκομειο κανει ουτε για νεογεννητα ειναι το οτι καλυτερο)
Καλυτερα ενα 40-50 λιτρα, ειτε σωστο ενυδρειο ειτε στην αναγκη τα διαφανη ή εστω και τα λευκα χμμμμ (ταπερ? η οπως αλλιως λεγονται τεσπα) του ΙΚΕΑ η του Πρακτικερ που ειναι καμποσα λιτρα.
Τα 10 και τα 20 λιτρα ειναι το πολυ για καμια red cherry...

Οσο για στρωσιμο, ειδικα αφου προκειται για ειδικο ενυδρειο ΑΜΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ουτε παραμυθο-ζουμια ουτε μπολι ουτε τροφες ουτε τιποτα που να μπορει να ειναι φορεας οτιδηποτε

teo-95
10-01-12, 17:26
Την ιδια μ$@#$% εχω κανει κι εγω, και οχι 10 λιτρα οπως λες αλλα 20 ....
Γνωμη μου, ΜΗΝ το κανεις, ειναι εντελως αβολο. (ουτε για νοσοκομειο κανει ουτε για νεογεννητα ειναι το οτι καλυτερο)
Καλυτερα ενα 40-50 λιτρα, ειτε σωστο ενυδρειο ειτε στην αναγκη τα διαφανη ή εστω και τα λευκα χμμμμ (ταπερ? η οπως αλλιως λεγονται τεσπα) του ΙΚΕΑ η του Πρακτικερ που ειναι καμποσα λιτρα.
Τα 10 και τα 20 λιτρα ειναι το πολυ για καμια red cherry...

Οσο για στρωσιμο, ειδικα αφου προκειται για ειδικο ενυδρειο ΑΜΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ουτε παραμυθο-ζουμια ουτε μπολι ουτε τροφες ουτε τιποτα που να μπορει να ειναι φορεας οτιδηποτε

Επομενως δεν λεει ενα τετοιο βημα?!

platy
10-01-12, 17:36

Μπορεις να εξηγησεις αυτη σου την αποψη???.

Nick74
10-01-12, 18:29
Επομενως δεν λεει ενα τετοιο βημα?!

ειναι πολυ λιγα τα λιτρα και θα δεις πως θα εχεις προβληματα και στο να κρατησεις την ισορροπια του νερου, αλλα και στο οτι δε θα σε φτανει και θα εχεις απωλειες.

Μπορεις να εξηγησεις αυτη σου την αποψη???. Φυσικα, μιλαμε για ενυδρειο που πρεπει να ειναι αποστειρωμενο αφου προκειται για καραντινα ή για γεννητουρια. Αν παρεις μπολι απο αλλο ενυδρειο ποτε δε μπορεις να εισαι βεβαιος πως δε θα κουβαλησεις καποια ασθενεια ή παρασσιτο η οτιδηποτε οποτε γιατι να μην παμε στην ασφαλεστερη λυση?
Τωρα μερικοι λενε το φιλτρο της καραντινας να τρεχει μεσα στο main ενυδρειο, ομως αν εκει εκδηλωθουν ασθενειες αυτες θα μεταφερθουν μεσω του φιλτρου κ στην καραντινα (ξερω πως το να τρεχει καπου ειναι πολυ πιο βολικο απο το να εχουμε ενα αδειο ενυδρειο και να ταιζουμε καθημερινα τα βακτηρια χωρις λογο, αλλα ειναι ο πιο ασφαλης τροπος διατηρησης καραντινας) Απο κει και περα ο καθε ενας επιλεγει το βαθμο ασφαλειας που νομιζει.
Τροφες παλι δε συνιστανται για τον ιδιο λογο (χωρια που θα γεμισει πλαναρια, σαλιγκαρια και ποιος ξερει τι αλλα παρασσιτα εκει μεσα)
Οσο για τα παραμυθοζουμια... οκ οποιος νομιζει πως κανουν κατι ας παιζει σε ενα στρωμενο ενυδρειο μαζι τους, οχι ομως στην καραντινα που θα φιλοξενησει ενα αρρωστο ψαρι με σκοπο να το κανει καλα.

platy
10-01-12, 18:43
εγω ΕΙΠΑ...Α) στην καραντινα ΔΕΝ βαζουμε φιλτρο....(προσωπικη εκτιμηση) ισως μια αεραντλια ....β) το βρεφοκομειο-μεγαλωστρα ΔΕΝ μπορει να ειναι ΚΑΙ καραντινα ,για ευνοητους λογους γ) απο την στιγμη που το μπολι ειναι απο το δικο σου ενυδρειο με την προυποθεση οτι ειναι υγιες δεν υπαρχει φοβος(ετσι πιστευω εγω)...αυτα...

Nick74
10-01-12, 19:04
μπορει να εχεις και δικιο, εξ αλλου παραδεχομαι πως και το δικο μου ειναι λαθος (ειναι καραντινα και βρεφοκομειο μαζι, αν και δεν ειχα ποτε καποια σοβαρη αρρωστια ωστε να χρησιμοποιηθει σαν νοσοκομειο, αλλα χρησιμοποιειται ως καραντινα για οτι νεο-εισαγομενο) και τωρα εχει 32 ημερων μονομαχακια
Ισως με το διαχωρισμο που λες να ειναι σωστοτερο

maneni
10-01-12, 19:31
ρε αδερφε μα τι λες? :confused::smt120

θα μεταφερει νεογεννητα απο το μεγαλο ενυδρειο και υπαρχει προβλημα με το μπολι μηπως μεταφερει καμια ασθενεια?

Nick74
10-01-12, 21:33
οχι για τα νεογεννητα, για το νοσοκομειο

teo-95
10-01-12, 22:46
παιδια τελικα δεν αγορασα αλλα μου εφερε ενας φιλος ενα παλιο δικο του μικρο (10λ) (γλητωσα τα λεφτα :) ) θα βαλω μεσα αεραντλια και θερμοστατη και θα το χρησιμοποιησω για βρεφοκομοιο (ακομα δεν μετεφερα τιποτα)

Dimitris77
11-01-12, 00:08
Στα 10 λιτρα να προσεχεις την αμμωνια και τα ταισματα οταν θα εχεις μωρα.
Θελει πολυ προσοχη....ενα peak αμμωνιας φτανει για να γινει η στραβη,την πατησα και στο λεω....

tsoum
11-01-12, 02:22
Με περίπου 20€ εχεις ενυδρείο 60 λίτρων για αυτη τη δουλεια. 6€ πλαστικό κουτί απο ΙΚΕΑ, 6-7€ κινεζικο φιλτρακι, >10€ κινεζικος θερμοστάτης απο ebay.

Χαλίκι δεν πρεπει να μπαίνει γιατι μαζευει βρωμια. Ισως κερατόφυλλο, eggeria densa και moss για γεννηστρα. Καμια κρυψωνα για καραντίνα-νοσοκομείο. Επισης πολλοι προτιμούν αερόφιλτρα (http://www.aquariumplantsandsupplies.com/images/bf1d_1.jpg) γιατί καθαρίζονται πιο ευκολα και δεν εχουν μεγάλη ροή ωστε να ενοχλουν τα ψαρια και δεν ρουφανε τα μικρα.

Συνήθως ενα νοσοκομείο ή μια γεννηστρα χρειάζονται εκ του απροοπτου. Ξερείς ποσο χρονο χρειαζεται η αμμωνία... ( ; )

teo-95
11-01-12, 15:15
εβαλα αεραντλια μεσα περιμενω τον θερμοστατη και μεταφερω τα μικρα :)
γινετε να βαλω καμια γαριδουλα μεσα ετσι για να μην ειναι αδειο σε περιοδους υπογεννητικοτητας?

Nick74
13-01-12, 00:09
αν ειναι για γεννητουρια μονο καλυτερα βαλε κανενα apple snail να τρωει και τα υπολειματα των τροφων αλλα θελει προσοχη να βλεπεις καθημρινα πως ειναι ζωντανο γιατι αν πεθανει εκει μεσα και το αφησεις η αμμωνια θα εκτοξευτει στα υψη

platy
13-01-12, 00:10
και υποψιν οτι το apple snail μετριεται σαν ενηλικο ψαρι αναλογα με το μηκος του''κορμου'' του..;) και ειναι ρυπαρο..

teo-95
13-01-12, 00:23
μπα δεν θελω apple snail εχω ασχημες εμπειριες :roll: