PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγή βυθού


immerback
13-06-04, 16:24
Συμφωνόντας ότι πολύ ησυχία έχει πέσει πάνω από το forum και θεωρώντας ότι ίσως φταίει και λίγο η Ελλαδάρα που μας έκανε περίφανους, θέλω και εγώ με τη σειρά να θέσω ένα ερώτημα.
Αγόρασα από εδώ 20κιλά αραγονίτη ζωντανό και θέλω να τον βάλω στο ημι-reef ενυδρείο μου, που λειτεουργεί εδώ και 2 περίπου χρόνια με τριμμένο κοράλλι και ανάποδη ροή φίλτρου βυθού.Επειδή το κοράλλι το έχω τόσο καιρό σκέφτομαι πωςθα είναι ζημειά να το βγάλω όλο και να βάλλω αραγ. γιατι το ενυδρείο ήδη κατοικείται. Ηθελα λοιπόν να ρωτήσω πως ακούγεται η ιδέα, αφού το καθαρίσω ελαφρώς με σκουπάκι και βγάλω το φίλτρο βυθού, να το αφήσω κάτω, από πάνω να βάλω 3-4 εκατ. μη ζωντανό αραγον. -ή κανονική άμμο από θάλασσα- και τέλος πάνω πάνω τον ζωντανό που πήρα.Λέτε να δημιουργήσει πρόβλημα το κοράλλι που θα μείνει κάτω?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

sps4ever(niktso)
13-06-04, 16:45
Γεια σου Νίκο
Η ησυχία είναι λόγω καλοκαιρινής σιέστας. Εντώ ήνταμε ζέστη και πήγκαμε θάλασσα.
Το πλεονέκτημα του αραγονίτη είναι η εξασφάλιση ελάχιστου ph. Για denitrification θεωρώ ότι σε οποιοδήποτε ενυδρείο που έχει ένα πληθυσμό φυσιολογικό δεν κάνει δουλειά. Μειώνει αλλά όχι εξαφανίζει. Αν έχεις ένα setup που δουλεύει γιατί να το αλλάξεις.
Ίσως μία λύση είναι η προσθήκη sump και τοποθέτηση εκεί του αραγονίτη.
Αυτό που θα έκανα εγώ - χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση εκφράζω τη προσωπική που αρεσκεία - θα έβαζα κάτω τον αραγονίτη για 2-3 cm και επάνω κοράλι για ένα σύνολο 5-6 cm και ίσως αν μου άρεσε σαν οπτική να τα ανακάτευα. Όσο για το φίλτρο βυθού θα το έβγαζα γιατί σε οποιαδήποτε σκέψη ότι μπορεί μετά από ένα χρόνο να βγάζω πέτρες και άμμο για να το καθαρίσω δεν θα το συζήταγα.
Πώς σου ήρθε τώρα και τα άλλαξες; Τώρα είναι μπύρα time και όχι σκέψη.
Νίκος

immerback
13-06-04, 18:02
Γεια σου Νικόλα. Και εδώ χθεσ πλακωθήκαμε στις μπύρες λόγω Ελλάδος, αλλά υπό βροχή....
Λες το κοράλλι από πάνω για κάποιο ιδιαίτερο λόγο γιατί δεν το κατάλαβα?Το συστηματάκι που λες είναι τέλειο, αλλά δεν έχω χώρο για να το βάλω στο έπιπλο-καθότι το ενυδρείο ειναι στο σαλόνι και πρεπει να τα έχω όλα κρυμμένα.
Το βυθού πρέπει να το βγάλω.Το ξέρω ότι δεν κάνει και τίποτα.Ειναι και οπτικά καλύτερος ο αραγονίτης, πλην όλων των άλλων.Φοβάμαι μην κάνω την αλλαγή και τρέχω σαν Κεντέρης μετά.Νιτρατ δεν έχω και τώρα πολύ, δηλαδή μέχρι να φύγω.Τώρα μάλλον θα έχει ανέβει.Σιγουρα για το νιτρατ είναι καλύτεροσ ο αραγονίτης.Συμφωνείς?Να βγάλω όλο το τριμμένο κοράλλι τώρα δε θα είναι χειρότερο?
Αντε και καλές βουτιές....Μακάρι βουτάγαμε σε κάποιον reef....

ahar
13-06-04, 18:07
Αντε και καλές βουτιές....Μακάρι βουτάγαμε σε κάποιον reef....

Στο λιμανακι της βουλιαγμενης πριν το "Island" εχει εναν . Μεσογέιακο βεβαια αλλα εχει και μικρα κοραλακια και σπογγους... Φανταστικος..
Οσοι πιστοί......




Αλέξανδρος

sps4ever(niktso)
13-06-04, 18:08
Λέω τον αραγονίτη κάτω γιατί είναι πιο λεπτός άρα θα κάνει πιο συμπαγή μορφή στο πυθμένα και δεν θα μαζεύεται εκεί η βρωμιά. Από την άλλη και η ιδέα να τα ανακατέψεις μου αρέσει. Δεν ξέρω.
Στον ύφαλο είναι επικίνδυνη η βουτιά. Φαντάζεσαι εκεί που κάθεσαι ήρεμα να έρθει για φαί κανένας παπαγάλος; Τι θα φάει;

Discos
14-06-04, 13:09
Αντε και καλές βουτιές....Μακάρι βουτάγαμε σε κάποιον reef....

Στο λιμανακι της βουλιαγμενης πριν το "Island" εχει εναν . Μεσογέιακο βεβαια αλλα εχει και μικρα κοραλακια και σπογγους... Φανταστικος..
Οσοι πιστοί......




Αλέξανδρος

Tι που? Πως? Ποτε? Βλαση το ακουυυυυυς?????? Φυγαμε για ψαρεμα!! :wink:

Αλεξανδρε οταν θα μας διξεις που ειναι και ψαρεψουμε τα καταλληλα ζωντανα :wink: , να παμε μετα και απο ενα μεζεδοπολειο (οχι δεν ειναι δωροδοκια... 8) , φιλικα προσκημενη προσκληση ειναι για το αμοιβαιο παθος μας...μα αναφερομαι στους....τους μεζεδες φυσικα :twisted: ) να κτυπησουμε τιποτα ουζακια - ποικιλιες - κρασια - γυναικες κτλ κτλ κτλ...

vlu
14-06-04, 16:22
Παιρνω την αποχη μου και φυγαμε!!! :D
Θα το κανουμε τελικα το μεσογειακο που λεγαμε!