Επιστροφή στο Forum : Ενυδρειo 85αρι με common goldfish
NikosLrs13
04-01-12, 12:33
Καλήσπεραααα....
Ειπα να ξεκινησω και γω τα χρυσοψαρα μετα το θανατο του μονομαχου μου επειτα απο 6 μηνες μαζι μου...
Το λοιπον εχω ενα ενυδρειο 78 λιτρα (83 με 86 μεικτα)καθαρα με χαλικι χονδρο και 2 ανουμπιες φιλτρο εσωτερικο και θερμοστατη 100W και 2 common goldfish μεχρι τωρα... Θα ηθελα να μου πειτε τι αλλα φυτα μπορω να βαλω εκτος απο ανουμπιες...Μπορω να βαλω αμμο; και αν παρω αμμο απο κανα γιαπι και αφου τη βρασω αρκετα θα μπορεσω να τη βαλω; Το ιδιο και για τις πετρες οι οποιες θα βραστουν επισης και θα κολληθουν με σιλικονη θα μπορεσουν να μπουν;;; ( τα ρωταω αυτα γιατι στα πετσοπ σου πουλανε την αμμο για χρυσαφι)...
Ακομα αντι για ξυλο απο πετσοπ μια ριζα απο αμπελι κανει;;;;
ΥΓ: το ενυδρειο μπολιαστικε απ την αρχη και μετα μπηκαν τα ψαρια.
Παναγιώτης Κ
04-01-12, 14:02
Θα σου πρότεινα φυτά να μην βάλεις διότι τα χρυσόψαρα τα τρώνε.
Άμμο μπορείς να βάλεις, αλλά όχι απο γιαπί. Μπορείς να πάς στην θάλασσα να διαλέξεις αυτή που θές και να την βάλεις. Επίσης μπορείς να πάρεις άμμο απο κατάστημα με οικοδομικά υλικά. Σε όλες στις περιπτώσεις θέλει πολύ καλό ξέπλημα.
Πέτρες καλό θα ήταν να βάλεις στρογγυλές και όχι μεγάλες αλλά ούτε και πολλές διότι είναι ψάρια που δεν κρύβονται και θέλουν άπλα για κολύμπι. Κόλλημα δεν χρειάζονται.
Όσον αφορά το ξύλο αμπελιού, δεν ξέρω να σου πώ ακριβώς αν κάνει. Πάντως τα ξύλα γενικώς για να μπούν σε ενυδρείο πρέπει να είναι τελείως ξερά και να μην εκπέμπουν στο νερό βλαβερές ουσίες(όπως της λεμονιάς και πορτοκαλιάς).
Αυτά για αρχή.
πολλοι εχουν και βελισνεριες με τα χρυσοψαρα. αλλα εχω διαβασει εδω και για περιπτωσεις που τις κομματιασαν.
σιγουρα μπορεις να βαλεις μικροσοριουμ. γενικοτερα οτι εχει σκληρο φυλλο μαλλον θα αντεξει.
αμπελι κανει σαν ξυλο αλλα οπως ειπε και ο πανος πιο πανω...να ειναι ξερο. αν θες δες εδω και τι εκανα με τις δικες μου αμπελοβεργες. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27424&highlight=%E1%F0%EF%F6%EB%EF%E9%F9%F3%E7+%EA%EB%E7 %EC%E1%F4%EF%E2%E5%F1%E3%F9%ED
janickrules
04-01-12, 16:27
η αποψη μου ειναι να αφησεις "γυμνο" το ενυδρειο (χωρις αμμο-χαλικι),καθως ειναι πιο ελεγχομενα καθαρος ο βυθος!
μετα παιρνεις ενα-δυο ξυλα απο πετσοπ και μετα την καταληλη "απολυμανση" του δενεις τις ανουμπιες πανω τους!
αν θες κι αλλα φυτα,μπορεις να βαλεις γυαλινα και καινουρια ταπερ και μεσα σε αυτα καμια βαλισνερια!
μπορεις να καλιεργεις σε αλλα ενυδρειο φακη και κερατοφυλλο για να τα ταιζεις!
τελος,θα πρεπει να εχεις στο νου σου οτι μακροπροθεσμα θα χρειαστεις μεγαλυτερο ενυδρειο,καθως τα λιτρα αυτα ειναι καλα για δυο φανσυ χρυσοψαρα,αλλα τα κοινα γινονται τεραστια!
κοιτας για ενυδρειο ενος μετρου και πανω!
καλη συνεχεια!
NikosLrs13
06-01-12, 00:34
το καλοκαίρι με το καλό μόλις περάσω και παω στο σπίτι μου σε νησί θα ξεκινήσω θαλασσινό...
janickrules
06-01-12, 01:09
αν δεν κολλησεις με τα χρυσοψαρα!πραγμα απιθανο!:D
NikosLrs13
06-01-12, 01:36
Λες να κολησω τόσο πολύ;;; ο καιρός θα δείξει...Όντος είναι συμπαθητικά...
janickrules
06-01-12, 13:05
ειναι κατοικοιδιο με οοολη την σημασια της λεξεως!
σε μαθαινουν!
τα ταιζεις στο στομα!
τρωνε το μισο ψυγειο σου!:D
μεγαλωνουν!
ζουνε πολλα χρονια (με την καταλληλη προσοχη)!
"δενεσαι"...
δεν θα τα δωσεις...
θα το δεις! :D
-------------------------
Όντος είναι συμπαθητικά...
δεν ειναι συμπαθητικα!
"τα σπανε"!!!:D:D
δες και ενα βιντεο που ειχε ποσταρει ο σωκρατης!
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17458
ελπιζω τα χρυσοψαρα σου να τα βαλεις αργοτερα σε ενα μεγαλυτερο ενυδρειο.......:rolleyes:
NikosLrs13
07-01-12, 19:48
Το καλοκαιρι θα μπουνε σε μεγαλυτερο...
NikosLrs13
09-01-12, 18:17
Καλησπερα......
Σήμερα έκανα τις πρώτες μου μετρήσεις της aquatek actiTEST all in 1...
Και έχουμε:
ΝΟ3:10
ΝΟ2:0,3
GH:50
KH:16
Ph:7,6
Πείτε μου τι μπορώ να κάνω για το GH γτ το νορμάλ είναι 5-18 και γω εχω 50...
τελευταία αλλαγή έκανα προχθές 7/1/2012
Δεν τα ξέρω αυτά τα τεστ, αλλά αν η τιμή που σου δίνει για τη γενική σκληρότητα είναι σε dGH τότε ξανακάνε το τεστ. Αν σου ξαναβγάλει τέτοιο νούμερο βρες τρόπο να κάνεις τεστ με υγρά API ας πούμε. Αν και πάλι σου βγάλει τέτοιο νούμερο πάρε μια αντίστροφη όσμωση για σένα!:p
Βασικά μέτρα και της βρύσης μία.
NikosLrs13
09-01-12, 23:46
Δοκίμασα και στο νερό της βρύσης και ήταν πάλι στο 50... :-(
Τι άλλο μπορώ να κάνω για να ρίξω τη σκληρότητα εκτός από Α.Ο.
Κανε κι ενα τεστ σε μισολιτρο νερο του εμποριου και τσεκαρε τη gh σου.Ή το τεστ σου δειχνει οτι να'ναι ή ξεπερασατε και τη Βεροια σε σκληροτητες....:D
NikosLrs13
11-01-12, 14:13
οκ θα πάρω ένα μπουκαλακι εμφιαλωμένο... δν νομίζω να δείχνει ότι να ναι γτ 22€ έκανε τι στο καλό...
Πληροφορίες
Διαστάσεις: 60x30x47
Όγκος: 84 litres
Κατηγορία: Φυτεμενο, χρυσόψαρα
Φυτά: 5 Anubias nana
Ψάρια / Άλλα είδη: common goldfish
Διακοσμητικά υλικά: Πετρες ασβεστολιθικές , λεπτο χαλίκι
Φόντο:
Φωτισμός: 1. 10000k
Διάρκεια φωτισμού: 11 ωρες
Φιλτράρισμα: (magi-380) 380 λίτρα/ώρα μαυρο σφουγγαρι και κάτι άλλο μαύρο...
Θερμοστάτης:RH9000-100w
Λίπανση: -
Παροχή CO2 : -
Παράμετροι:
pH: 7.5
Γενική σκληρότητα (GH): 50
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 8
Αμμωνία (ΝΗ3) : 0,2
Νιτρώδη (ΝΟ2 ): 0,3
Νιτρικά (ΝΟ3 ): 0
Αλλαγές νερού: 25% εβδομαδιαίως
Θερμοκρασία: 23-25°C
δοκιμασα και με ένα μπουκαλακι Βικος και είχε 25Gh
Σύμφωνα με όσα λέει η εταιρεία το νερό Βίκος έχει 14,34 dGH, οπότε εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτι τρέχει με το τεστ σου. Ας πει και κανένας άλλος τη γνώμη του.
Σύμφωνα με όσα λέει η εταιρεία το νερό Βίκος έχει 14,34 dGH, οπότε εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι κάτι τρέχει με το τεστ σου. Ας πει και κανένας άλλος τη γνώμη του.
Γ'αυτο κι η προταση μου να δουμε τι δειχνουν τα τεστ με ενα νερο δεδομενων σκληροτητων...
Τωρα αν βρεις κανενα φιλο σου να εχει τεστ να μετρησει και εκεινος...
NikosLrs13
11-01-12, 19:08
όπα λάθος 15gh ήθελα να γράψω... γτ είναι 256 mg/l κ το διαιρείς με 17,9 και βγάζει σ,έχον 15gh
beeromixalhs
11-01-12, 19:27
Γ'αυτο κι η προταση μου να δουμε τι δειχνουν τα τεστ με ενα νερο δεδομενων σκληροτητων...
Τωρα αν βρεις κανενα φιλο σου να εχει τεστ να μετρησει και εκεινος...
καλά μη βάζεις και στοίχημα πως είναι σωστά αυτά που λένε μιας και η μετρήσεις μπορεί να έχουν γίνει πολλά χρόνια πρίν ;)
NikosLrs13
12-01-12, 19:36
ααα μια ερώτηση το φίλτρο μου έχει μέσα άνθρακα αυτόν τον αφήνω εκεί που είναι ή τον αφαιρω;;;
janickrules
12-01-12, 22:56
η διαρκεια ζωης του ανθρακα ειναι περιπου ενας μηνας!
μετα "πεταει" ξανα μεσα οτι βλαβερο μαζεψε!
βγαλ'τον!
NikosLrs13
13-01-12, 07:58
γιατί ο πετσοπας μου είμαι ότι τον αλλάζω κάθε 6μήνες....
έλεος...
janickrules
13-01-12, 15:09
ασε...
δεν ξερουν τιποτα!!
πετα τον και αντικατεστησε τον με βιολογικο υλικο (σιποραξ,"μακαρονι")!
πολυ χρησιμο!;)
NikosLrs13
14-01-12, 11:30
Και ιδού το ενυδρείο μετά από πολύ κόπο ελπίζω να σας αρέσει
47057
47058
Παναγιώτης Κ
14-01-12, 11:36
Καλό είναι! Λίγο θολό το νεράκι. Γιατί?
NikosLrs13
14-01-12, 17:20
γτ οι φωτό βγήκαν μόλις το εστεισα καθ επειδή το χαλίκι.και οι πέτρες είναι ασβεστολιθικες
NikosLrs13
26-01-12, 22:22
τεριαζουν τα κομον χρυσοψαρα με apistogramma???
τα χρυσοψαρα πανε μονο με χρυσοψαρα
αυτο ειναι κανονας
καποιοι λενε οτι πανε με white cloud minnow
αλλα ισχυει οτι
οτιδηποτε μικροτερο απο αυτα βλεπουν...ειτε ειναι ψαρι...σαλιγκαρι....αυγα....θα το βαλουν στο στομα τους
NikosLrs13
27-01-12, 00:10
ε τα βρομιαρικα... τσ τσ τσ...
NikosLrs13
15-02-12, 23:39
Παιδιά έχει αρχίσει να.εμφανίζεται στο μπροστινό τζάμι πράσινη αλγη να ανυσυχησω;;;
να αναρωτηθεις καλυτερα..γιατι εμφανιστηκε,,μετρησεις ?? φωτοπεριοδος??
janickrules
16-02-12, 00:17
μονο να ανυσυχησεις δεν χρειαζεται!;)
τι μετρησεις εχεις,ποσες ωρες φωτισμο,συχνοτητα αλλαγων νερου,χορηγηση λιπασματος και τι ταιζεις (θελω να δω αν εκανες διαιτολογιο που λεγαμε :D)!!
μονο αυτα!:D
ΥΓ:γενικα τα ψαρακια πως πανε;
Παναγιώτης Κ
16-02-12, 11:26
Αυτά που σου είπαν τα παιδιά πιο πάνω!
Επίσης, την άλγη καθάριζε την απο το μπροστινό τζάμι για να μην φαίνεται άσχημο!
Να ξέρεις ότι δεν θα μείνει μόνο στα τζάμια αλλά θα προχωρήσει και αλλού! Οπότε δεν έχεις πρόβλημα διότι τα χρυσόψαρα τρώνε άλγη!
ριξε κανα apple snail τι περιμενεις?
NikosLrs13
17-02-12, 17:44
Πρώτον οι μετρησεις είναι οκ ταιζω αγγούρι και αν 2 μέρες φιλαράκια και σκουλήκια φωτισμό είχα στις 12 1/2 ώρες και τον μειωσα στις 10. Λίπασμα καθόλου επίσης το ένα απ τα 2 χρυσόψαρα ψωφισε. Και μου έμεινε ο πλεκο με το 1 χρυσοψαρο την κυρία Goldberg επίσης αλγη εχω και πανω στις πέτρες...
Αλλαγές κάνω κάθε κυριακή 50% με σκούπα βυθού...
Η φωτοπερίοδός σου είναι πολύ μεγάλη και σχεδόν δεν έχεις φυτά.
Εκτός αυτού, άντε δε σε προβληματίζει το τελικό μέγεθος του πλέκο... Σου φαίνεται λογικό να τον έχεις με ένα ψάρι κρύου νερού;
NikosLrs13
17-02-12, 17:58
Η θερμοκρασία είναι στους 23-22
Δηλαδή δεν είναι καλή για κανένα από τα δύο...
NikosLrs13
17-02-12, 19:37
Έβαλα μια μέση θερμοκρασία...βρε παιδί...
Καλύτερα να βάλεις τα σωστά ψάρια.
NikosLrs13
17-02-12, 20:11
Έχετε καμία ιδέα για το πως θα μπορέσω να μεταφέρω τα ψάρια μου από λαρισα μυτιλήνη με τη μεγίστη ασφάλεια;;; με το πλοίο φυσικά
janickrules
17-02-12, 20:31
αρχηγε μου οσο σωστη θερμοκρασια και να εχεις (που δεν εχεις),δεν μπορεις να σταματησεις τον πλεκο απο το να κανει ενα "χομπι" του:
περα απο ασυμβατες θερμοκρασιες και τεραστιο μεγευος του πλεκο,εχει αναφερθει οτι ο πλεκο "κολλαει" στα χρυσοψαρα την υχτα που ειναι νωγχελικα!
ΔΕΝ ξερω αν οντως αληθευει ή ειναι μυθος,αλλα ετσι κι αλλιως δεν ταιριαζουν...
ΥΓ:μεταφορα με κανενα βαρελακι θα ηταν οκ.
τωρα στο πλοιο δεν ξερω κατα ποσο θα γινεται...
επισης δεν ξερω και τι μεγεθος εχουν τα ψαρια...
καποιος πιο εμπειρος θα σε βοηθησει...
φελιζολενιο κουτι απο φαρμακειο....με υαλοβαμβακα και εφημεριδες μεσα και αναμεσα τις σακουλες με τα ψαρια (παρε μερικες απο το πετ σοπ που ψωνιζεις ειδικες )......και απεξω καλα κλεισμενο με ταινια και μεσα σε κουτα χαρτονινη...
NikosLrs13
17-02-12, 22:17
Μικρα είναι τα ψαρακια ο πλεκο 5-7εκ και το χρυσοψαρο 5-6εκ... Επίσης τον πλεκο τον πήρα από ένα φιλο που τον είχε σε γυάλα δλδ έλεος αλλά από εκεί καλύτερα θα είναι...
Tankmates. It is easier to succeed with a goldfish only tank. Tropicals have different requirements and are often sensitive to goldfish medications (like salt). Common Plecos and apple snails do not make good mates as they may suck on goldfish slimecoat and harm or injure them. Smaller hardy snails like trapdoors or small ramshorns would work fine though.
http://thegab.org/Goldfish/goldfish-basics.html
Καλα, τα apple δεν πιστευω οτι μπορουν να καβαλησουν χρυσοψαρο για να φανε τη μεμβρανη του. (τα εχω δοκιμασει, το προβλημα ηταν οι θερμοκρασιες)
Τα πλεκο ανετως (εκ πειρας φιλου που εκανε το λαθος με πλεκο, και ειδα το χρυσοψαρο πως ειχε γινει μετα).
Δοκιμαζω εδω και 3 μηνες zebra snail με τα χρυσοψαρα και βλεπω οτι πανε καλυτερα απο τα apple.
(ειναι παλιες οι λαμπες μου και σχετικα δυνατες για το χωρο, εχω και μεγαλη αναταραξη δλδ καθολου διοξειδιο, και αν και πολυ μικρη η φωτοπεριοδος δημιουργειται λιγη αλγη στις ανουμπιες και στα διακοσμητικα που ειναι κατω απο το φως).
Θερμοκρασιες που εχω στα χρυσοψαρα ειναι 20-26 (χειμωνα 20 κατωτερη, καλοκαιρι 26 ανωτερη)
Τα zebra δινονται στα προφιλ 22-26C αλλα δεν βλεπω προβλημα προς το παρον στους 20.
Φυσικα οπως ειναι γνωστο, τα θηλυκα τους εχουν το μειονεκτημα των αυγων που ειναι αντιαισθητικα περισσοτερο και απο αλγη και καθαριζονται πιο δυσκολα απο την αλγη.
Παντως αν προσεξεις το φωτισμο και δεν περιμενεις ενα ενυδρειο πεντακαθαρο απο αλγη, φρεσκοσιδερωμενο και ψεκασμενο με μεριτο :D, δεν θα ειναι προβλημα αν υπαρχει και λιγη αλγη.
Καλο κανει.
Να βοσκουν και λιγο.
Ολη τη μερα με τι θα ασχολουνται?
ΥΓ Βαζε και λιγο ενυδρειακο αλατακι (Αpi) ή χοντρο τυροκομικο χωρις προσθετα ροης.
1 γρ ανα λιτρο.
Πολυ καλα διαλυμενο στη φραπεδιερα.
Στην αλλαγη νερου βαζεις αλατι μονο για τα λιτρα της αλλαγης.
(ενα κουταλακι γλυκου κοφτο ειναι 5 γρ, μια κουταλια της σουπας κοφτη ειναι 15 γρ)
NikosLrs13
19-02-12, 14:02
Πρώτον που θα βοηθήσει ακριβώς το αλάτι;;;
Και δεύτερον τι είναι αυτό το τυροκομικό;;;
janickrules
19-02-12, 16:16
τι εννοεις delta λεγοντας πως τα apple εχουν μονο θεμα με τις θερμοκρασιες;
δεν ειναι ανετα στους 20;
και εγω δεν το καταλαβα με το αλατι...
Πρώτον που θα βοηθήσει ακριβώς το αλάτι;;;
Και δεύτερον τι είναι αυτό το τυροκομικό;;;
Χλωριούχο Νάτριο λοιπόν. Ενα αντιπαρασιτικό φάρμακο. Ενα γενικής χρήσης τονωτικό. Μια ουσία που βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων. Γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για την ικανότητά του να συντηρεί τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μας παρέχεται απλόχερα από μια "εταιρία" μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα: τη Φύση.
Εδω περισσοτερες πληροφοριες http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=77221#post77221
Στο θεμα μεσα υπαρχουν οι απαντησεις για ολες τις αποριες
NikosLrs13
21-02-12, 14:48
Παιδιά σήμερα που γύρισα απ το σχολείο είδα το χρυσοψαρο κολημενο ανάμεσα στον θερμοστατη και το τζαμί και δεν μπορούσε να κουνηθεί... Τώρα κάθεται ακίνητο στον πυθμενα. Σας παρακαλώ συμβουλεψτε με...
Αν δεν εχει πληγες, δεν κανεις τιποτα, το αφηνεις να ησυχασει και απλα παρατηρηση.
Μπορεις να ριξεις αντιχλωριο κανονικκη δοση στο ενυδρειο (για το στρες και τη μεμβρανη του ψαριου).
(φυσικα το νερο να ειναι αψογο)
NikosLrs13
22-02-12, 08:32
Τελικά το καϊμενο πέθανε χωρίς να χει πληγές...
Και έτσι αποφάσισα να παω στις κιχλιδες
Παναγιώτης Κ
22-02-12, 12:19
Tι κιχλίδες?
NikosLrs13
22-02-12, 23:36
Κιχληδες μαλαουι και μάλιστα τα labidochromis θα βάλω ένα χαρεμακι
NikosLrs13
23-02-12, 09:17
Δεν κάνει ;;; Το καλοκαίρι θα γίνουν 300
Ρωτα τους αφρικανους (στην κατηγορια τους) για λεπτομερειες και πιο εγκυρη πληροφορηση.
NikosLrs13
23-02-12, 14:38
Οκ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που ασχολείστε με τα χρυσόψαρα για τις πληροφορίες που μου δώσατε και μου μάθατε τόσα σημαντικα πράγματαγι'αυτα τα αξιολατρεφτα ψάρια...
Παναγιώτης Κ
25-02-12, 00:31
Σε 300 κάνουν! Σε 85 δεν κάνουν! Καλως ήρθες στην αφρική λοιπόν! Να ξέρεις ότι ένα 300λιτρο με μόνο ένα είδος δηλαδή ένα spieces tank θα το απολαύσεις περισσότερο όσον αφορά τις συμπεριφορές των ψαριών απ'ότι σε ένα ενυδρείο με 2 ή 3 είδη! Τα ψάρια θα είναι λίγο πιο κουμπωμένα! Καλή συνέχεια!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.