PDA

Επιστροφή στο Forum : Ειπα να ξεκινησω κιεγω ενα Paludarium


targas21
03-01-12, 18:54
Καλησπερα...

Μετα απο καποια χρονια ενασχολησης με το ενυδρειο και καποια μικρη διακοπη τελευταια ειπα να ξεκινησω να στηνω ενα paludarium στο κυριως ενυδρειο που εχω στο σαλονι μου.
Οι διαστασεις του ειναι 130χ50χ65υψος.
Επειδη το λειτουργουσα ως reef για καποια χρονια λειτουργει μαζι του και ενα sump 160 λιτρων μεσω υπερχειλησης.
Στο κυριως θεμα τωρα και ξεκινωντας με καποιες αποριες.
Εχω ηδη διαβασει καποια πραγματα και θελω καποιες επισημανσεις οσο αυτο ειναι δυνατον.Καταρχας το σκεφτομαι με λιγο νερο δηλαδη 15 max 20cm.Θελω ομως το νερο να μην καλυπτει ολο τον πατο του ενυδρειου.Να του δωσω δηλαδη τη μορφη μιας "ακτης".Και εδω ερχεται η απορια.Διαβασα καπου οτι μπορει να χρισημοποιηθει ως υποστρωμα απλη τυρφη.Δεν λασπωνει ετσι το νερο και δεν θα ανακατευεται με τα τρεχουμενα νερα καταρακτες κλπ?Αν υποθεσουμε οτι θα βαλω χαμηλο στρωμα τυρφης μπροστα το οποιο θα καταληγει σε ενα βουναλακι στη μια γωνια του ενυδρειου ωστε να δημιουργησω μια ακτη,θα μενει η τυρφη σταθερη?Δεν θα παρασερνεται μεσα στο νερο με συνεπεια να γκρεμιζεται και να "πεφτει" η ακτη?
Η αλλη λυση ειναι να δημιουργησω εγω ενα φραγμα κολωντας τζαμακια στον πατο(εδω να σημειωσω οτι το κουτι της υπερχειλησης θα το χαμηλωσω κοβωντας το στο επιπεδο που θα αποφασισω οτι θα θελω να ειναι το νερο) και απο το "φραγμα" και πισω να φτιαξω την ακτη με χωμα.Μονο που το φραγμα θα το καλυψω με αφρο πολυουρεθανης ωστε να φαινεται πιο φυσικο το ξεκινημα της "ακτης"και μετα να ξεκιναει το χωμα.

Αυτη ειναι η πρωτη απορια μου.Απο αυριο ξεκιναω τα ψωνια και σιγα σιγα θα σας παρουσιαζω οτι θα φτιαχνω.
Δεν ξερω αν σας καλυψα και αν σας εδωσα να καταλαβετε ακριβως τι σκεφτομαι...ελπιζω κατι να καταφερα.:)

kapamarou
03-01-12, 19:08
γεια σου γειτονα(και εγω κορυδαλλο μενω)δεν εχω ιδεα απο paludarium
αλλα θα ηθελα να δω το αποτελεσμα μιας και ολη η ιδεα οπως τη παρουσιαζεις μου αρεσει πολυ..
καλη αρχη και περιμενω με αγωνια τις εξελιξεις:)

johnb
03-01-12, 19:53
καλη αρχη παντως!!!
παντα με γοητευε ενα Paludarium!!!
καλο ξεκινημα....
παρε μια γευση...:smt020
εδωhttp://clickerfou.free.fr/paludarium/waterfall/historique.html

targas21
03-01-12, 22:28
Ευχαριστω παιδια...

Νομιζω πως εχω αρχισει να πελαγωνω απο μονος μου και πριν την ωρα μου εγω:roll:
Μηπως τελικα δεν γινεται να εχω μονο ενα μερος του ενυδρειου με νερο και το αλλο στερια,οπως περιεγραψα παραπανω?Μολις μου δημιουργηθηκαν οι εξης 2 αποριες.
1.Τι θα γινεται το νερο της βροχης ή οτιδηποτε κυλαει πανω στον τοιχο το οποιο δεν θα καταληγει κατευθειαν στο λιμναζων νερο αλλα απο τη μερια του χωματος?(αρα και πισω απο το "φραγμα")δεν θα λιμνασει κιαπο την αλλη μερια αρα θα ανεβει η σταθμη του?
2.Η αποστραγγιση των γλαστρων που θα γινεται για να καταληγει το νερο των φυτων μεσα στο λιμναζων νερο?(αν υποθεσουμε βεβαια οτι θα κανω τρυπουλες στα γλαστρακια,που πρεπει να κανω)

Μηπως να ακυρωσω το σκεπτικο του χωματος ως στερια και να βαλω στον πατο μια μαζα με πολυουρεθανη η οποια θα θα ξεπερναει σε υψος κατα 2-3 ποντους το νερο ωστε να δημιουργησω τη στερια?

Τα φωτα σας συνεδελφοι...:confused:

N4505
27-01-12, 20:47
Μην χαλιέσαι άδικα φίλε μου, συμβαίνει και στα καλύτερα forum.. :D
Η κατηγορία δεν είναι και η πιο δημοφιλής και τα θέματα χάνονται εύκολα από τα "νεα μηνύματα".

Στο θέμα σου τώρα,
η τύρφη δεν νομίζω οτι είναι κατάλληλη για μέσα στο νερό αλλά είναι μια χαρά για έξω, αν θέλεις να σχηματίσεις στεριά στην οποία θα φυτέψεις moss ή κάποιο υδρόβιο φυτό σε emmersed μορφή ή ό,τι άλλο εκτός γλάστρας.
Για μέσα στο νερό, αναλόγως τί θέλεις να φτιάξεις, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις άμμο, χαλίκι ή κάποιο ειδικό υπόστρωμα για φυτεμένα, κτλ.

Τώρα η αποστράγγιση είναι ένα θέμα (διαρροή θρεπτικών στην στήλη νερού κτλ) αλλά εξαρτάται και από το τί έχεις στο μυαλό σου να φτιάξεις. Θα υπαρχουν φυτά ή/και ζωντανά στο νερό;