Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Επιτελους ξεκιναμε! 400λτ

Σελίδες : [1] 2 3

Ektorakos
27-12-11, 22:15
Καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους.
το πηγα απο εδω, το φερα απο εκει. το κοιταξα για χειροποιητη κατασκευη αλλα τελικα κατεληξα σε ενα Ριο 400 να τελειωνουμε και δεν κρατιεμαι.

Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι θα γινουν βιαστηκες κινησεις. Θα στρωσω κανονικα τα φιλτρα γιατι θελω να δω στην πραξη τον κυκλο του αζωτου να δω αν θα τα καταφερω. τι στο καλο διαβαζω τοσο καιρο.

η αληθεια ειναι οτι ειμαι ψιλο ασχετος. εχω μελετησει αρκετα παντως.

λοιπον θα το παμε για Malawi αφρικανες , θα βαλω και κανα ευκολο φυτακι.

Οκ το ενυδρειο το πηραμε. θελουμε και αλλα καλουδια ομως σωστα? Λεω εγω αυτα που νομιζω και με διορθωνετε. εχω και μια 160 ρα δωροεπιταγη και πρεπει να δω πως θα την εξαργυρωσω με πραγματα που χρειαζομαι.

Φιλτρα. Σκεφτομαι να βγαλω το μαμισιο και να βαλω 2 ΕΗΕΙΜ (petcumulus)
Ερωτηση 1.Αν βγαλω το μαμισιο χανεται η εγγυηση?
Ελεγα να βαλω ενα 2217 και ενα 2215. με τα ετσι και ετσι μαθηματικα μου , μου βγαζει 1650 λιτρα την ωρα αρα περιπου 5 γυρες τα λιτρα μου την ωρα.
Ερωτηση 2. Πρεπει να παρω αυτα με τα βανακια? δεν ξερω.

Υλικα για τα φιλτρα εχουν ολα τα πετ σοπ? θελω να πω απο εκει θα αγορασω? θα ψαξω κανα thread στο φορουμ γιατι δεν εχω ιδεα απο αυτα.

Θα παρω τεστακια ΑPI. ενα για PH, ενα για GH KH ενα για αμμωνια, ενα για νιτρωδη και ενα για νιτρικα.

Το ενυδρειο ερχεται με εναν 300ρη θερμοστατη.
Ερωτηση 3. Μηπως χρειαζομαι και αλλον ενα?

2 αποχες
Αντιχλωριο (απο πετσοπ να φανταστω) υπαρχουν μαρκες?

Αμμος. Ερωτηση 4. Ποσο να παρω? ιδεα δεν εχω πραγματικα. Μου αρεσει αυτη η λεπτη η ανοιχτοχρωμη. αυτη που ειναι απο κοραλι. ειναι πολυ ακριβη. σκεφτομουν να παρω μια ποσοτητα και να την αναμειξω με αμμο απο το σχοινια που θα την πλυνω καλα.

Κατω απο την αμμο θα βαλω μια στρωση φελιζολ νταου. απο leroy αυτο?

Κοτρωνες για νταμαροκατασταση. Ενα μαγαζι Ερμης το λενε καπου ειδα εχει ποικιλια. Στην Λαυριου νομιζω?

Σας επρηξα το ξερω. σορρυ για το μεγαλο ποστ. γραφω αυτα και ξαναγραφω σιγα σιγα

ΥΓ
Μεγαλος ενθουσιασμος (ελεγχομενος...ακομα)

panos_auk
28-12-11, 03:36
γεια σου φιλε και καλο ξεκινημα.

1. ναι η εγγυηση χανεται αν βγαλεις το εσωτερικο φιλτρο (εχω ρωτησει στο ιδιο μαγαζι γιατι θα παρω το ριο300). Μου ειχαν πει κιολας οτι κινδυνευεις να κανεις και ζημια στα κρυσταλα...δεν ξερω αν ισχυει...

2. με τα φιλτρα που λες εισαι στα 1620 l/h ονομαστικη ροη. Εγω μαλλον θα εβαζα 2 x 2217 για να ειμαι σιγουρος. Γυρω στα 350 καθαρα x 5 μας κανουν 1750.
Αλλα εγω σκεφτομαι και κατι αλλο...νομιζω πως το 300αρι με το 400αρι εχουν το ιδιο φιλτρο (bioflow 8.0). Εχει 1000αρα αντλία και 8L χωρητικότητα, δεν ακουγεται τοσο ασχημο. Και σκεφτομουν απ'το διαβασμα που εχω κανει και αν εχω καταλαβει σωστα, γιατι να μην το κρατησω (το πληρωνω στο κατω κατω) και να βαλω εκει που πανε τα κεραμικα της Juwel (cirax) αλλα και εκει που εχει το πρασινο σφουγγαρι, substrat pro ή siporax. Εχει και 2 ειδων μπλε σφουγγαρι (ψιλο και χοντρο), υαλοβάμβακα και ανθρακα (τον οποιο θα αφησω στην αρχη και μετα θα βαλω τυρφη με καλτσακι γιατι θα ειναι αμαζονιου το δικο μου) και νομιζω οτι θα ειναι μια χαρα. Δεν εχω μπει ακομα στη λεπτομερεια πως θα αντικαταστησω το πρασινο σφουγγαρι με το αλλο βιολογικο υλικο, φανταζομαι με καποια πατεντα με καλτσακι ή την πλαστικη θηκη που εχει για το cirax (αγοραζοντας αλλη μια δηλαδη) αν ταιριαζει. Παντως απο αυτα που εχω διαβασει, το πρασινο σφουγγαρι δεν το βρισκω πουθενα αλλου εκτος απ'την juwel οποτε σκεφτομαι αντικατασταση με κατι πιο εγγυημενο. Θα το ρωτουσα κι εγω αυτο οποτε το θετω εδω να μην ρωταμε τα ιδια και ιδια...;)
Υλικα για τα φιλτρα εχουν τα περισσοτερα πετ σοπ, ψαχνεις τι ακριβως θελεις και που υπαρχει. Δεν εχουν ολοι τα ιδια.
Τα τεστακια που λες νομιζω ειναι αρκετα. Εκτος κι αν παρεις και για O2 για να κοιτας το οξυγονο. Κατι αλλο δεν μου'ρχεται...

2. Για να το δινουν με τον θερμοστατη αυτον θα ειναι αρκετος αλλα ας πει καποιος που εχει το ιδιο ενυδρειο αν εχει αντιμετωπισει καποιο προβλημα. Εχουν τον ιδιο και στο 300αρι οποτε ισως στα παραπανω λιτρα του 400 να ζοριζεται λιγο??

3. Αντιχλωριο εγω παιρνω της τετρα το aquasafe και ειμαι ευχαριστημενος ...ψυχολογικα δηλαδη γιατι δεν ζω μεσα στο ενυδρειο...:)
Νομιζω και της API ειναι καλο και με χαμηλοτερη δοσολογια.

4. Για την αμμο ας μας διαφωτισει κανενας που εχει το ιδιο ενυδρειο. Εγω υπολογιζοντας 40kg που μου εχουν πει για το 300αρι (μηπως ειναι λιγα??) λεω γυρω στα 55 για το 400αρι.
Τωρα για χρηση αμμου απο θαλασσα υπαρχουν ποστ, ψαξ'το λιγο. Καποιοι το εκαναν. Την καθαρισαν καλα, κοσκινισαν, εβρασαν και χρησιμοποιησαν.

Για τα υπολοιπα δεν ξερω, φανταζομαι στο leroy βρισκεις φελιζολ.

Ektorakos
28-12-11, 09:20
γνωριζει κανεις να μου πει αν τα βανακια στα φιλτρα τα χρειαζομαι η οχι?

panos1gr
28-12-11, 09:26
ναι φιλε μου τα χρειαζεσαι.για τιν δικη σου ευκολία :p

Ektorakos
28-12-11, 10:07
οκ ευχαριστω.

Αν παρω 2 ΕΗΕΙΜ 2217 ερχονται μονο τα δοχεια ή εχουν μεσα και καποια υλικα?
Αν ναι τι αλλο να παρω? Να παρω σιποραξ αλλα ποσο για τα 2 φιλτρα?
2 λιτρα?

kostas_pana
28-12-11, 10:47
φίλε μου το 2217 εχει 6 λιτρα κάδο... οπώτε θες 12 λιτρα για τα 2.
εχω αν σε ενδιαφερει 2 2217 με φουλ υλικα και βανακια και τα δεινω σε πολυ καλή τιμή...

Κλεόβουλος
28-12-11, 10:54
Με το καλό το στήσιμο και στους δυό σας :)
Το εσωτερικό της Juwel είναι καλοσχεδιασμένο φίλτρο και κάνει δουλειά. Όποιον δεν τον ενοχλεί αισθητικά και δεν θέλει να χάσει την εγγύηση σίγουρα το κρατάει.
Τα 2217 δεν είναι με υλικά, έχουν συνολική χωρητικότητα κάδου 6 λίτρα οπότε υπολογίζεις ανάλογα με τι υλικά θα βάλεις. Εγώ θα πρότεινα να κρατήσεις τη διάταξη των υλικών που λέει η εταιρεία http://www.eheim.de/eheim/pdf/en/anleitungen/afilter/2215_2217_classic.pdf

Στο 330άρι malawi πάντως που είχα, δούλευαν ένα eheim 2080+2075+ κυκλοφορητής 1200 λ/ω. Είμαι πάντα λίγο υπερβολικός με την φίλτρανση αλλά έχει να κάνει και με τον αριθμό των ψαριών, τα νεκρά σημεία στο ενυδρείο λόγω της πέτρας κλπ

Ektorakos
28-12-11, 11:48
επειδη τον θελω τον επιπλεον χωρο θα το αφαιρεσω μαλλον το εσωτερικο φιλτρο.

Αρα. αφου εχει χωρητικοτητα το φιλτρο 6 λιτρα θα πρεπει να παρω τα εξης.

Ειδα ενα σετ υλικων για το EHEIM 2217.
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1486
λογικα με 2 τετοια ειμαι οκ αλλα 56 ευρω το σετ σαν πολλα δεν ειναι? μηπως ειναι καλυτερα να τα παρω ξεχωριστα τα υλικα?

Κλεόβουλος
28-12-11, 11:55
Πολλά λεφτά για τέτοιες εποχές ;)
Εγώ έχω σφουγγάρι σε φύλλο που το κόβω στη διάσταση που θέλω, κάποιες φορές δεν βάζω μηχανικό μακαρόνι αλλά σφουγγάρι στη θέση του και για βιολογικό υλικό σιποράξ χύμα.

Ektorakos
28-12-11, 12:23
ε βεβαια. λοιπον ας το παμε αλλιως.

1) 1 απο αυτο το κομματι σφουγγκαρι (9 ευρω)

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2429

2) 500 γρ απο αυτο το υλικο . πρεπει να κανει ως cotton pad για πανω πανω στο φιλτρο (5 ευρω)
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1836

3) ενα σετακι carbon pads για το ξεκινημα. εχει 3 μεσα αρα ειμαι οκ για τα 2 φιλτρα. (9 ευρω)
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1317

4) στο βασικο υλικο τωρα. siporax. θελω 8 λιτρα για τα 2 φιλτρα. (42 ευρω) δεν το λες και φθηνο.
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847

5) και τελος κατι για τον πατο. μηχανικο μακαρονι. δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι σωστο αυτο. 2 λιτρα , 1 για καθε φιλτρο (20 ευρω)
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1684

συνολο = 85 ευρω περιπου. ε καλυτερα ειναι.

kostas78
28-12-11, 13:32
καλημερα,χρονια πολλα και καλη αρχη.χωρις να θελω να σε επηρρεασω το εσωτερικο της juwel θα σου καθαριζει πολυ καλα την επιφανεια.παντως εχεις αρκετα λιτρα οποτε και να το κρατησεις δεν σου κοβει πολλα λιτρα και με πολυ λιγα watt θα εχεις extra κυκλοφορια και σε συνδυασμο με ενα flunal 405(π.χ) πιστευω να εισαι κομπλε.

Κλεόβουλος
28-12-11, 13:35
Σιποράξ δεν πιστεύω να χωρέσει 4 λίτρα το καθένα (2 άντε 2,5).
Το 5) είναι κι αυτό βιολογικό υλικό (εγώ δεν το χρησιμοποιώ λόγω του σχήματος του). Μπορείς για μηχανικό φιλτράρισμα να βρεις απλό κεραμικό μακαρόνι (στο σχήμα του σιποράξ) πολύ φθηνότερο. Όπως είπα, εγώ το αντικαθιστώ με μπλε σφουγγάρι ;)

Ektorakos
28-12-11, 15:08
ας φυγουμε λιγο απο τα φιλτρα.

Για φοντο τι βαζω. Ενα μαυρο θα ηθελα. Διαβαζω για χαρτονι. Χαρτονι 1,5 μετρο ομως λιγο δυσκολο
και το κολλαω μετα πισω απο το ενυδρειο φανταζομαι?

panos_auk
28-12-11, 15:28
καποιοι το εχουν βαψει σε σπρεϋ βαφη (υποθετω).ψαξ'τολιγο στο φορουμ, κατι θα βρεις.
μαυρο φοντο στις διαστασεις του ενυδρειου ισως βρεις παντως σε μαγαζι...

Ektorakos
28-12-11, 15:34
εχω ακουσει για βαφη με πλαστικο χρωμα
να το βαψω ομως? το λυπαμαι λιγο. αλλα φαινεται ο πιο ευκολος τροπος εδω που τα λεμε

Foveras
28-12-11, 16:00
η Juwel εχει και πλατες για background αλλα δεν ξερω κοστος. Επισης αν δεν βιαζεσαι μπορεις να ψαξεις στο DIY οπου θα βρεις πολλες κατασκευες για πλατη.;)

Ektorakos
28-12-11, 16:04
τρωνε χωρο ομως και ειναι ακριβες

scooby14
28-12-11, 16:19
πας στο βιβλιοπωλειο περνεις μαυρα κανσον χαρτονια οσα χρειαζονται για το μεγεθος του ενυδρειου. τα κολλας με διπλης οψεος ωστε να παταει το ενα πανω στο αλλο και ενισχυεις απο πισω με ζελοτειπ. ετσι δεν φαινονται οι κολλησεις. και μετα το κολλας στο ενυδρειο με ταινια η το φρακαρεις στα ξυλα του ενυδρειου κ.τ.λ. με 5 ευρω εισαι ετοιμος!

50χ70 ειναι το καθενα

Ektorakos
28-12-11, 16:43
αυτο μου αρεσει.
Σε καθε περιπτωση το φοντο μπαινει εσωτερικα?
ειται ειναι βινυλιο ειται ειναι πλαστικη μπογια ειται χαρτονι ?
δεν εχω σιγουρευτει ακομα
-------------------------
πας στο βιβλιοπωλειο περνεις μαυρα κανσον χαρτονια οσα χρειαζονται για το μεγεθος του ενυδρειου. τα κολλας με διπλης οψεος ωστε να παταει το ενα πανω στο αλλο και ενισχυεις απο πισω με ζελοτειπ. ετσι δεν φαινονται οι κολλησεις. και μετα το κολλας στο ενυδρειο με ταινια η το φρακαρεις στα ξυλα του ενυδρειου κ.τ.λ. με 5 ευρω εισαι ετοιμος!

50χ70 ειναι το καθενα

α τωρα το επιασα! καταλαβα που εννοεις να το φρακαρω. εξωτερικα λοιπον!

scooby14
28-12-11, 16:45
εξωτερικα ολα στο πισω μερος του ενυδρειο. τπτ μεσα στο νερο! για τα φιλτρα εγω θα σου προτεινα να κρατησεις το εσωτερικο και να βαλεις και ενα καλο εξωτερικο. το κρυβεις και πισω απο τις πετρες και μια χαρα. θα σου μεινουν τα λεφτα να παρεις τα ψαρια ειναι και ακριβες οι αφρικανες! αντιχλωριο σου προτεινο το saechem prime ειδικα για τα λιτρα σου ειναι οτι πρεπει θα σου κρατησει πολυ καιρο!!

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551 το 250ml τουλαχιστον

Κλεόβουλος
28-12-11, 18:25
Για φόντο (εξωτερικά :D) μπορείς να βάλεις και αδιαφανή μαύρη μεμβράνη βινυλίου(?) που παίρνεις απ' αυτούς που περνάνε αντηλιακές. Κολλάει με σαπουνόνερο, βγαίνει εύκολα, δεν φθείρεται ;)

Ektorakos
29-12-11, 10:01
Για φόντο (εξωτερικά :D) μπορείς να βάλεις και αδιαφανή μαύρη μεμβράνη βινυλίου(?) που παίρνεις απ' αυτούς που περνάνε αντηλιακές. Κολλάει με σαπουνόνερο, βγαίνει εύκολα, δεν φθείρεται ;)

με εχεις σωσει
:p

και ολοι σας παιδια. ευχαριστω πολυ!
καλημερα! μετα απο λιγο ψαξιμο που εκανα δεν νομιζω να εχω προβλημα με το βινυλιο για το φοντο. εχει γυαλιστερο και ματ. κλεινω προς το ματ αλλα φανταζομαι οτι κανουν και τα δυο. εμαθα και πως τοποθετειται με το σαπουνονερο.

παμε λιγο στο θεμα με τα φυτα. θα ηθελα να βαλω λιιιγα φυτα ετσι να σπασει λιγο η νταμαριλα. ευκολα και απλα πχ βαλισνεριες. χρειαζομαι λιπασματα και υποστρωμα? η παμε κατευθειαν σε αμμο ?

Κλεόβουλος
29-12-11, 10:12
Ούτε υποστρώματα, ούτε λιπάσματα. Μόνο άμμο ψιλή.
Φυτά: βαλισνέριες, crinum,
pteropus, ανούμπιες.....

Ektorakos
29-12-11, 14:01
τις επομενες μερες θα παω μια βολτα απο τον Ερμη για αμμο και πετρες.

νομιζω δεν εχω περιορισμο σχετικα με τις ασβεστολιθικες μιας και το προοριζω για αφρικη.

Σκεφτομαι αυτες τις moonstone. εχουν απο μονες τους τρυπες για τα ψαρια. δεν θα ειναι δυσκολο πιστευω να τους δημιουργησω τις κρυψωνες. απο την αλλη δεν δειχνουν και πολυ φυσικες. καποιος βεβαια εχει κανει ενυδρειο με αυτες και μου ειχε αρεσει.

επισης στο site τους μου αρεσαν και αυτες οι Γνευσιου.
http://www.votsalo.net/Products/Garden-Stones/Gneis-Stone.aspx

αμμο χαλαζιακη περιπου 60 κιλα λεω να παρω. εχει κιτρινη και λευκη. οπτικα προτιμω την λευκη αλλα μην φαινεται πολυ η μπιχλα φοβαμαι. εννοειται οτι θα καθαριζω το ενυδρειο αλλα να βοηθησει λιγο και το περιβαλλον.

να αναμειξω κιτρινη και λευκη φανταζομαι γινεται.

\/ag
29-12-11, 14:37
Καλή αρχή φίλε μου και χρόνια πολλά και από εμένα σε όλους!

Για το θέμα της φίλτρανσης που αναφέρθηκε πιο πάνω θα συμφωνήσω με τον Κώστα να κρατήσεις το εσωτερικό και να πάρεις και ένα fluval 405(έτσι το έχω και εγώ..:p )
Αν σε ενοχλεί τόσο το εσωτερικό αισθητικά τότε πάσο..πάντως με 6Watt κατανάλωση, 1000λ/ω ροή και 8 λίτρα κάδο δεν θα βρεις σε κανένα άλλο φίλτρο..( + το οτι τραβάει νερό και από επιφάνεια και από χαμηλά) :rolleyes:

Για τις πέτρες βάλε πραγματικά ΟΤΙ αρέσει σε εσένα..εσύ θα το χαζεύεις όλη μέρα,σε εσένα πρέπει να αρέσει!!Εκτός αν θες να φτιάξεις το ενυδρείο σου απολύτως βιοτοπικό..Τα ψάρια δεν έχουν προτιμήσεις σε συγκεκριμένες πέτρες πάντως!Αρκεί βέβαια να φτιάξεις και τις κατάλληλες κρυψώνες-περάσματα για τα ψάρια..

Όσο για την βρωμιά στην άμμο,μην αγχώνεσαι,αν έχεις την κατάλληλη φίλτρανση δεν θα μένει τίποτα κάτω..

Παναγιώτης Κ
29-12-11, 15:07
Όσο για την βρωμιά στην άμμο,μην αγχώνεσαι,αν έχεις την κατάλληλη φίλτρανση δεν θα μένει τίποτα κάτω..

Συμφωνώ!

Εγώ στο δικό μου έχω χαλαζιακή και δεν κρατάει τίποτα κάτω, ίσα ίσα που τους αρέσει κιόλας γιατί μπορούν να σκάψουν πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλα είδη άμμου, και καθαρίζουν τα βράγχια τους με αυτή.

Ektorakos
29-12-11, 15:44
Σορρυ αλλα να κανω μια παρενθεση εδω....

Μολις με πηραν απο το καταστημα που αγορασα το ενυδρειο και μου ειπαν οτι

ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΟΟΟΟΟΟ!!!
:smt020 :smt020 :smt020

Παναγιώτης Κ
29-12-11, 15:52
Άντε με το καλό το στήσιμο!

Foveras
29-12-11, 16:15
Αυτα ειναι. Το καλυτερο ξεκινημα για τον καινουργιο χρονο.

Ektorakos
30-12-11, 00:08
το απογευμα εφερα 1 μεταχειρισμενο μεν, σε πολυ καλη κατασταση δε, EHEIM 2217. το παιδι που μου το εδωσε μου εκανε μια επιδειξη και πριν λιγο καταφερα να το βαλω μπροστα μονος μου.
Ισως ακουγεται λιγο ρουτινα αυτο για τους περισσοτερους απο εσας, για μενα παντως ειχε λιγο ζορι.
Οταν αρχισε να δουλευει κανονικα και να μου πεταει το νερο με δυναμη ενιωσα μεγαλο ενθουσιασμο!

εχει πλακα που οταν το φιλτρο πλεεον λειτουργει κανονικα και εχει φυγει τελειως ο αερας απο μεσα , σωπαινει και σχεδον εντελως!

τελικα οντως θα κρατησω το εσωτερικο του ΡΙΟ + το 2217 και ειμαστε κομπλε.
αυριο παραλαμβανω τη δεξαμενη και σχεδιαζω να παω ΕΡΜΗ αμεσα για το earth element!

και μια ερωτηση
Βαρελι (μεγαλο δοχειο) για προετοιμασια του νερου αλλαγης με αντιχλωριο που βρισκω? ετσι δεν πρεπει να γινεται?

kostas78
30-12-11, 00:14
καλησπερα.ριξε και μια ματια εδω.www.petrorama.gr

\/ag
30-12-11, 01:08
Αν θες δεν κανείς καν προετοιμασία..απλά αδειαζεις το νερο,γεμιζεις πάλι με φρέσκο νεράκι και μετα το αντίστοιχο αντιχλωριο!Αφρικανες θα έχεις,όχι δίσκους..:p:D

Ektorakos
30-12-11, 09:21
Αυτο μας βολευει. σιγουρα απλα ριχνω το αντιχλωριο που αναλογει για το νερο που εβαλα ετσι χυμα? ωραια!.

Κωστα ευχαριστω για το μαγαζι.
Φαινεται να εχει ενδιαφεροντα πραγματα και ειναι ουσιαστικα διπλα μου. Γ.ΝΕρα- παλληνη. απο τιμες αραγε?

kostas78
30-12-11, 10:54
να σαι καλα.τιμες δεν ξερω για τι και εγω απο τον Ερμη ειχα παρει πετρες και αμμο.

Ektorakos
30-12-11, 13:16
μηπως χρειαζομαι και κανα κυκλοφορητη?
αν ναι τι ενταση περιπου? 2000 λιτρα/ω?
επισης θα ηθελα να ξερω τι τροφες περιπου να παρω.

Οταν ολα θα ειναι ετοιμα θα ξεκινησουμε με labidochromis caeruleus και μετα θα βαλουμε και pseudotropheus acei. ενας φιλος που εχει τα ιδια δεν αναφερει τι ταιζει και δεν ξερω.

Παιδια σορρυ αλλα θελω να παω για ψωνια! :)

Παναγιώτης Κ
30-12-11, 13:24
εγώ θα σου πρότεινα αυτή για τα labido:http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2418

\/ag
30-12-11, 17:24
Τον κυκλοφορητή θα τον αγαπήσουν τα ψαράκια σου(μιας και τους αρέσουν τα ρεύματα) και αν τον τοποθετήσεις να 'κοιτάει' ελαφρώς προς τον βυθό δεν θα σου αφήνει και ίχνος από ακαθαρσίες κάτω!!;)

Εγώ σου προτείνω αυτόν τον κυκλοφορητή..αυτόν χρησιμοποιώ και εγώ!
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2179

Για τις τροφές που θα πάρεις να ξέρεις οτι θα πρέπει να είναι για φυτοφάγα..τα Labido είναι παμφάγα αλλά τα Acei που θα βάλεις μετά είναι φυτοφάγα,οπότε διαμόρφωσε την διατροφή τους βάση αυτών!
Έγραψα και εδώ στο θέμα του Παναγιώτη ποιες θεωρώ εγώ τις καλύτερες για φυτοφάγα που θα τις βρεις και σε καταστήματα..http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=640521&postcount=40

Μπορείς να πάρεις και αυτήν http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1794 για μία φορά την βδομάδα πχ..

Παναγιώτης Κ
30-12-11, 18:02
Συμφωνώ με τον Vag γι'αυτό και είπα για τα labido μόνο που είναι παμφάγα.
εγώ θα σου πρότεινα αυτή για τα labido:http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2418
Όσο για τα acei όπως σου είπε και ο φίλος πιο πάνω είναι φυτοφάγα, γιάυτό καλό θα ήταν εφόσον θα κρατήσεις αυτά τα 2 είδη μαζί να τα ταίζεις με τροφές που θα μπορούν να τις δεχτούν και τα 2 είδη χωρίς προβλήματα.(κυρίως φυτικές και ελάχιστα ζωικές).

Ektorakos
30-12-11, 18:34
Ευχαριστω πολυ Vag και Παναγιωτης.

30/12/2011 18:32

Γυρισα πριν λιγο απο τη δουλεια και ειδα το "πραμα"

Εχω πεσει κατω και συναρμολογω τη βαση!

Παναγιώτης Κ
30-12-11, 18:38
Σου εύχομαι καλά αποτελέσματα!

\/ag
30-12-11, 18:52
Από εδώ και πέρα περνάς την καλύτερη φάση του χόμπι για μένα..καλή αρχή...

Ektorakos
02-01-12, 12:27
Το ενυδρειο ειναι γεματο με νερο στο μπαλκονι απο την παραμονη της πρωτοχρονιας και θα παραμεινει εκει μεχρι να παρω ολα τα υπολοιπα που χρειαζομαι για να ξεκινησω.

Οπως ισως αναφερα θα κρατησω το εσωτερικο φιλτρο και θα το καλυψω με πετρες. ανησυχω λιγο για τις γρυλιτσες που εχει για να μπαινει και να βγαινει το νερο. προφανως θα πρεπει να μεινουν ανοιχτες αυτες και να μην εμποδιζονται απο τις πετρες. Οι γρυλιες ειναι βασικα πανω πανω στο φιλτρο αλλα εχει και λιγες κατω.

Ερωτησις: να αντικαταστησω καποιο απο τα υλικα του φιλτρου με κατι αλλο?
βασικα εχει πολλα σφουγκαρια και ενα πλαστικο κουτι με ασπρα μπιλακια (νομιζω ειναι το βιολογικο υλικο του)

Παναγιώτης Κ
02-01-12, 12:37
Όσον αφορά το ενυδρείο εφόσον θα το αφήσεις εξω στο μπαλκόνι, πρόσεξε να μην το χτυπάει βροχή και καλό θα ήταν να μην το αφήσεις καιρό έξω καθώς ίσως να πιάσει υγρασία(αν τα καπάκια του είναι ξύλινα).
Όσον αφορά τα υλικά του φίλτρου σου: Άσε μερικά σφουγκάρια, άσε και τα μακαρονάκια(λογικά είναι σιποράξ) και θα μπορούσες να προσθέσεις κάποια άλλα υλικά όπως ενυδρειακό βάμβακα και βιόμπαλες:http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1155

Ektorakos
02-01-12, 12:45
δεν ειναι μακαρονακια. σαν μπιλακια λευκα ειναι.

\/ag
02-01-12, 13:21
Eγώ σου προτείνω να αφήσεις τα υλικά ως έχουν,με την σειρά που δείχνει ο κατασκευαστής..το μόνο που θα έκανα είναι να αντικαταστήσω το πράσινο σφουγγάρι(απονιτροποίησης) με ένα χοντρότρυπο μπλε και να χρησιμοποιήσω το μαύρο(άνθρακα) μόνο για τις πρώτες 4-5 μέρες λειτουργίας του φίλτρου..

Το φίλτρο αυτό είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και δεν χρειάζεται περαιτέρω τροποποιήσεις για μένα!

Όσο για τις κάτω γρίλιες,απλά μην σφηνώσεις κάποια πέτρα εκεί..άσε ένα κενό 2-3 εκατοστά,αρκούν..

Σε ζηλεύω που βρίσκεσαι σε αυτή την φάση τώρα..απόλαυσε την..:D

Ektorakos
02-01-12, 14:06
Σε ζηλεύω που βρίσκεσαι σε αυτή την φάση τώρα..απόλαυσε την..:D

μα την απολαμβανω φιλε μου. :)
Τεταρτη παω για ψωνια απο το pet shop που πηρα το ενυδρειο
Σαββατο παω στον Πετρά
μεσα στην εβδομαδα μου ερχεται το βινυλιο για την πλατη.
Αν ολα πανε καλα Κυριακη ξεκιναμε στρωνουμε.

Μια διευκρινιση: εγω θα στρωσω με αμμωνια (μεθοδος 2 του γνωστου thread)
Δεν χρειαζεται να ριξω βακτηρια μεσα σωστα? θα δημιουργηθουν μονα τους με τον καιρο. Την αμμωνια απο φαρμακειο θα την παρω ετσι? καθαρη αμμωνια.

\/ag
02-01-12, 14:16
Μια διευκρινιση: εγω θα στρωσω με αμμωνια (μεθοδος 2 του γνωστου thread)
Δεν χρειαζεται να ριξω βακτηρια μεσα σωστα? θα δημιουργηθουν μονα τους με τον καιρο. Την αμμωνια απο φαρμακειο θα την παρω ετσι? καθαρη αμμωνια.

Γιατί δεν μπολιάζεις να είσαι ήσυχος;Δεν έχω στρώσει ποτέ με αμμωνία και ούτε θα το κάνω πιστεύω..ταλαιπωρία χωρίς νόημα..:rolleyes:

Ektorakos
02-01-12, 14:35
θελω να το δοκιμασω. αν δεν τα καταφερω θα παω με τους πιο συνιθισμενους τροπους.

Παντως ψαρι θα μπει μονο αν μετρησω και εχω αμμωνια 0 , νιτρωδη 0, νιτρικα στο θεο. αφου κανω μεγαλη αλλαγη νερου πρωτα.

exelix
02-01-12, 15:34
Ναι, καθαρή αμμωνία θα πάρεις μόνο ή θα ρίχνεις τροφή (ή θα την έχεις μέσα σε ένα τούλι για να μπορείς να τη βγάλεις εύκολα). Την αμμωνία τη βρίσκεις είτε έτοιμη συσκευασμένη είτε λες στον φαρμακοποιό να σου φτιάξει από τη συμπυκνωμένη που έχει (νομίζω 27-30% έχουν) στη συγκέντρωση που σε βολεύει π.χ. 10%. Ένας γρήγορος τρόπος για να δεις αν είναι καθαρή είναι να μην αφρίσει με το ταρακούνημα. Αν δεν έχεις μέσα φυτά αύξησε τη θερμοκρασία, όπως λέει και το υπόμνημα, για να επιταχύνεις λίγο τη διαδικασία, αλλά κάτω από 40 μέρες δύσκολο να κρατήσει. Τα αγοραστά βακτήρια κατά πάσα πιθανότητα δε θα βοηθήσουν σε κάτι ιδιαίτερα, μάλλον χαμένα λεφτά θα είναι.

Κι εγώ την πρώτη φορά έτσι έστρωσα και είχα μια αγωνία τις πρώτες μέρες μέχρι να αρχίσει να πέφτει η αμμωνία (δηλαδή ότι άρχισαν να αναπρύσσονται τα βακτήρια) που δεν περιγράφεται! Τώρα θα το ξαναέκανα μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

kostas78
02-01-12, 15:42
καλησπερα και καλη χρονια.εγω ειχα στρωσει το ενυδρειο(ριο 240)με αμμωνια και σε 19 μερες ηταν ετοιμο.δεν χρησιμποποιησα καθολου ετοιμα βακτηρια,ουτως η αλλιως τα θεωρω απατη,ουτε και τωρα που στρωνω το θαλασσινο.πολυ θα σε αποτρεψουν να χρησιμοποιησεις αμμωνια αλλα γαι μενα εχει ενα σημαντικο πλεονεκτημα.στα φιλτρα σου θα αποκτησεις αρκετη βιολογια οποτε και περισσοτερα ψαρια να εισαγεις δεν θα εχεις αμμωνια.εγω εβαλα κατευθειαν 4 λαμπιντο και 4 ασει χωρις να σηκωσει καθολου αμμωνια.
εχω παρατηρησει οτι με την μεθοδο του μπολιασματος μεχρι να γινει ο κυκλος του αζωτου υπαρχει αμμωνια που ταλαιπωρει τα ψαρια.εκτος αν παρεις ενα φιλτρο που δουλευε σε ενυδρειο και ειναι ετοιμο στρωμενο.
αυτα ειναι προσωπικες αποψεις απο αυτα που εχω κανει εγω.

ξεχασα κατι.οπως λεει και ο φιλος πιο πανω αφου δεν θα εχεις ψαρια ανεβασε τη θερμοκρασια στους 30 βαθμους.

exelix
02-01-12, 15:44
σε 19 μερες ηταν ετοιμο

Δε νομίζω να έχω ακούσει πιο γρήγορο αργό στρώσιμο! Σε τι θερμοκρασία το είχες;

kostas78
02-01-12, 15:48
ειχα ανεβασει στους 30 και πανω.δεν ξερω αν επαιξε ρολο οτι ειχα ριξει στο ενυδρειο 60 λιτρα νερο απο ενυδρειο γνωστου μου που λειτουργουσε πολυ καιρο(στρωμενο).επειδη και εγω ειχα διαβασει για 4-6 εβδομαδες μετρουσα επιτηδες τις μερες για να δω ποσο θα κανει να μηδενισουν αμμωνια,νιτριτης.

Ektorakos
02-01-12, 15:49
κωστα εχω διαβασει την παρουσιαση του ενυδρειου σου. μου ειχε αρεσει πολυ και κατι παρομοιο θα φτιαξω. οπως ειπες labido και acei θα βαλω αρχικα και μετα βλεπουμε για καποιο 3ο ειδος.
το ψιλοβαρεθηκες απο οτι θυμαμαι

kostas78
02-01-12, 16:00
οι αφρικανες ειναι φοβερα ψαρια και ευκολα στην διατηρηση τους.θα τα ευχαριστηθεις πολυ.εγω δεν ειμαι και το καλυτερο παραδειγμα γιατι απο τις πολλες αλλαγες τα ειχα τρελανει τα ψαρια.απλα ηθελα να φτιαξω θαλασσινο και δεν το ειχα καταλαβει:D:D.
οταν με το καλο στησεις τις πετρες μην τις κολλησεις για να μπορεις να επεμβεις μετα(αλλαγη aquascape,να πιανεις ψαρια οταν χρειαστει κ.α)

Ektorakos
03-01-12, 22:41
καλησπερα σε ολους.

επεστρεψα απο το γνωστο μαγαζι με τα ψαρια στην κηφισια με διαφορα πραγματακια. ισως μου πασαραν ορισμενα πραγματα που δεν χρειαζομουν αλλα αυτο ου φοβαμαι ειναι μην πηρα πραγματα που δεν πρεπει να βαλω.

-Τεστακια δεν ειχε API. Sera eixe αλλα δεν πηρα. θα παρω api την πεμπτη.

-Τροφη ειχε την New Era ου προτεινε ο Vag αλλα ειχε την κοκκινη η οποια ηταν πρωτεινουχα. η πρασινη ειχε τελειωσει και απεφυγα την κοκκινη (ποιος θα την φαει? :p )
Τελικα πηρα της Ocean nutrition "cichlid vegi flakes" . αν βρω την αλλη σε πρασινη θα τν παρω για να τρωνε τα μωρα μου και πελλετς

- Πηρα αυτοματη ταιστρα της Juwel ελπιζω να μην το μετανιωσω
- Πηρα θερμομετρο της Juwel , επισης ελπιζω ναμην το μετανιωσω
ειχα στο ταμειο ενα κλασσικου τυπου της sera αλλα τελικα το αλλαξα με ενα ηλεκτρονικο. ο θεος βοηθος.

- πηρα το Prime seachem 500 ml

- Πηρα μια σκουπα βυθου

τωρα λιγο τη βοηθεια σας
- μου προτειναν (και το πηρα) το "Cichlid trace" της seachem (ιχνοστοιχεια). να βαζω?
- επισης μου προτειναν και πηρα το cichlid lake salt. και καλα προλαμβανει ασθενειες κτλ.
Σχετικα με τα 2 τελευταια πειτε μου αν ξερετε. να τα βαζω? και αν ναι ποτε και ποσο.
ευχαριστω!

kostas78
03-01-12, 23:00
καλησπερα Εκτορα.μην στηριζεσαι σε αυτα που σου λενε στα πετ-σοπ γιατι το πρωτο τους μελημα ειναι να σου πουλησουν πολλα προιοντα που πρακτικα δεν χρειαζονται.καταλαβαινω πως θελεις να κανεις το καλυτερο για το ενυδρειο σου αλλα δεν χρειαζεται να πετας λεφτα τετοιες εποχες.
εγω θα σου προτεινα να μην ριξεις τιποτα απο αυτα.θα ετοιμαζεις το νερο σε ενα βαρελι με ενα μικρο κυκλοφορητη και ενα θερμοστατη,ριχνεις το αντιχλωριο το αφηνεις καποιες ωρες να φυγει το χλωριο και κανεις την αλλαγη.για πρωτο γεμισμα ολα αυτα τα κανεις στο ενυδρειο.
το ποιο σημαντικο ειναι οι τακτικες αλλαγες με φρεσκο νερο και δεν θα εχεις προβλημα ποτε.

\/ag
04-01-12, 01:10
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα..επίσης μπορώ να στα κάνω ακόμα πιο απλά λέγοντας σου οτι αν θες δεν κάνεις καν προετοιμασία στην αλλαγή νερού όπως σου είχα γράψει και πιο πάνω..:D

Τώρα για τα πράγματα που πήρες,τίποτα δεν θα πάει χαμένο τώρα που το αγόρασες..απλά μην ξαναπάρεις(τα 2 τελευταία που σου πάσαραν) γιατί είναι πεταμένα λεφτά!Χρησιμοποίησε τα τώρα που τα έχεις και αν θες σε λίγο μικρότερες δόσεις από αυτές που προτείνει η seachem για να σου κρατήσουν και παραπάνω..;)
Κακό σίγουρα δεν κάνουν αλλά είναι πεταμένα λεφτά..:rolleyes:

Για την τροφή καλύτερα που πήρες αυτήν που είναι σε flakes γιατί αν τα ψάρια που θα πάρεις είναι μικρά την New Era δεν θα μπορούν να την φάνε γιατί είναι κάπως σαν τρούφα σοκολάτας σκέψου σε σχήμα και μέγεθος(δεν θα χωράει στο στόμα τους)!Ενώ τα flakes τα τρίβεις και τα τρώνε και μικρά..η New Era είναι για πάνω από 6-7 εκατοστά ψάρια πιστεύω,και ας μην το γράφει..(παράληψη μου που δεν στο είχα πει,μας έσωσε που δεν την είχε):p

Για το Prime ωραίος..το πιο οικονομικό πιστεύω(5ml για 200λ,ούτε του παπά μην το πεις)!Αν και υπάρχουν και καλύτερα αντιχλώρια πιστεύω που έχουν και αλόη μέσα όπως της JBL..Τεσπα και εγώ το prime χρησιμοποιώ πλέον..:cool:

Για την σκούπα...εντάξει,εγώ προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου,δεν έχει χρειαστεί..

Την αυτόματη ταΐστρα σίγουρα θα την χρειαστείς κάποτε..πολλοί την έχουν και μόνιμα,αλλά εγώ είμαι της άποψης οτι αν δεν ασχοληθείς και με το να ταίσεις τα ψάρια σου με το χέρι τότε τι τα έχεις;για διακόσμηση μόνο;
Το θερμόμετρο χρήσιμο σίγουρα,και ηλεκτρονικό για περισσότερη ακρίβεια..εγώ παίρνω απτο ebay βέβαια ηλεκτρονικό με 1Ε(συμπεριλαμβάνονται και οι μπαταρίες :p )

Τεστάκια πάρε της ΑΡΙ να είσαι και ψυχολογικά σίγουρος..:smt023

Δεν άφησα κάτι πιστεύω..ουφ..:D

johnm62
04-01-12, 02:59
Τεστ Api εχει εδω http://www.hydrocosmos.gr/ P.H. θα παρεις αυτο που μετραει πανω απο 7,5 το χα'ι' .
Το cichlid lake salt το χρησιμοποιω και εγω ειναι για ανεβαζει το P.H. το Cichlid trace δεν το εχω χρησιμοποιησει .
Για το ποσο και ποτε ;
Αναλογα το P.H. που εχεις αν το χρειαζεσε πρεπει να βρεις ποσο πρεπει να βαζεις .Βαζεις σε καθε αλαγη νερου , το διαλυεις σε ζεστο νερο καλα-καλα και το βαζεις στο βαρελι προετοιμασιας οχι στο ενυδρειο κατευθειαν .
Μην ανεβασεις το P.H. αποτομα σιγα-σιγα . Πρεπει να αφησεις πετρες (αν ειναι ασβεστολιθηκες) , αραγωνιτη (αν βαλεις αραγωνιτη για βυθο) να δουλεψουν .
Γενικα : Το αλατι ανεβαζει το P.H. και η σοδα το K.H.

Ektorakos
04-01-12, 09:48
απλα ειχα δωροεπιταγη και με υποχρεωναν να την χαλασω ολη με την μια. με τα παρακαλια τους επεισα να κρατησω το 1/3 για επομενη φορα. αναγκαστικα να παρω και κανα σκευασμα . αν ειχε τα api tests δεν θα επαιρνα τιποτα απο τα 2.

Παναγιώτης Κ
04-01-12, 11:04
Για το Prime ωραίος..το πιο οικονομικό πιστεύω(5ml για 200λ,ούτε του παπά μην το πεις)!Αν και υπάρχουν και καλύτερα αντιχλώρια πιστεύω που έχουν και αλόη μέσα όπως της JBL..Τεσπα και εγώ το prime χρησιμοποιώ πλέον..:cool:

Φίλε vag επειδή έχω και της JBL, παρατήρησα ότι όταν το χρησιμοποιούσα ότι έριχνε το πεχά(δεν ήμουν σίγουρος, αλλά οι μετρήσεις έτσι έδειχναν) ενώ δεν είχα υλικά που το ρίχνουν και ούτε είχα ρίξει κάποιο χημικό. Και μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι το νερό βρύσης είναι 7,5 και το δικό μου βγήκε 6,5!!!!
Μόλις έκανα αλλαγή 50%(χωρίς ψάρια, ήταν αφρικανικό υπο δημιουργία) και έβαλα μόνο prime τότε έδειξε 7,5. Τυχαίο, δεν νομίζω!

\/ag
04-01-12, 13:14
μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι το νερό βρύσης είναι 7,5 και το δικό μου βγήκε 6,5!!!!
Μόλις έκανα αλλαγή 50%(χωρίς ψάρια, ήταν αφρικανικό υπο δημιουργία) και έβαλα μόνο prime τότε έδειξε 7,5. Τυχαίο, δεν νομίζω!

Ποιο αντιχλώριο της JBL ρίχνει το pH και τόσο πολύ μάλιστα;;:confused:

Εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο που λες..αν είναι να το πάρω για τις γαρίδες μου..:p

Παναγιώτης Κ
04-01-12, 13:48
Ποιο αντιχλώριο της JBL ρίχνει το pH και τόσο πολύ μάλιστα;;:confused:

Εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο που λες..αν είναι να το πάρω για τις γαρίδες μου..:p

Αυτό:http://www.google.gr/imgres?q=JBL+biotopol&hl=el&gbv=2&biw=1024&bih=643&tbm=isch&tbnid=FTy1SaQZqaOszM:&imgrefurl=http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/jbl-biotopol-250ml-p-3120.html&docid=0FR6QAL87YFEaM&imgurl=http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/images/jbl/jbl-biotopol.gif&w=650&h=650&ei=DDwET7ztPOWD4gTZq8WNCA&zoom=1&iact=hc&vpx=90&vpy=137&dur=1439&hovh=225&hovw=225&tx=147&ty=111&sig=115454986181095208900&page=1&tbnh=141&tbnw=124&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0

\/ag
04-01-12, 14:19
Δεν γράφει κάτι τέτοιο ο κατασκευαστής για αυτό το προϊόν..:rolleyes:

Να μου έλεγες οτι έπεσε λίγο το pH λόγω aloe vera πχ να πω άντε..αλλά όχι και μία μονάδα κάτω..

Τέσπα,prime για οικονομία..

Παναγιώτης Κ
04-01-12, 14:30
Δεν γράφει κάτι τέτοιο ο κατασκευαστής για αυτό το προϊόν..:rolleyes:

Να μου έλεγες οτι έπεσε λίγο το pH λόγω aloe vera πχ να πω άντε..αλλά όχι και μία μονάδα κάτω..

Τέσπα,prime για οικονομία..

Γι'αυτό σου λέω ότι δεν ήμουν σίγουρος, αλλά όταν το χρησιμοποιούσα κατέβαινε το πεχά. Άσε που είναι και πολυδάπανο το prime 1ml-40lt ενώ το JBL 10ml-40lt!!!
Συμφέρει prime!

Ektorakos
05-01-12, 11:30
να γυρισουμε λιγο στο θεμα με την αμμο?
το σαββατο θα παω στον Ερμη ο οποιος πουλαει (απο οτι ειδα στο site του) χαλαζιακη αμμο λεπτη (ανοιχτοχρωμη). καλη μου φαινεται. κανει ομως να βαλω τετοια στο ενυδρειο?
βασικα να παρω απο παραλια και να κοσκινισω δεν το βλεπω

Παναγιώτης Κ
05-01-12, 12:00
Αν τη δεις και είναι καλή και να την φυλάει σε καλό χώρο, με πολύ καθάρισμα είσαι εντάξει πιστεύω.
Εγώ την χαλαζιακή που την πήρα απο πετ, την καθάρισα 3 χέρια και ακόμα έβγαζε θολούρα να φανταστείς. Οπότε τις πρώτες μέρες αν βγάλει θολούρα να ξέρεις οτι είναι φυσιολογικό.
Μετά η θολούρα φεύγει!

Ektorakos
05-01-12, 15:40
5/1/2012 15:34

μολις παρελαβα στο γραφειο το κομματι αυτοκολλητου βινυλιου που θα γινει το φοντο του ενυδρειου. λογω θεσης του ενυδρειου θα μπει και ενα κομματι στη δεξια πλευρα του (μαλλον)

εχω διαβασει πως τοποθετειται. ας ελπισουμε οτι θα πανε ολα καλα!

;)

καναμε αλλο ενα μικρο βηματακι....

(αυτα τα API να δουμε που θα βρω):roll:

Παναγιώτης Κ
05-01-12, 16:25
Tα API τα βρίσκεις στο ebay. Mπορείς να τα παραγγείλεις απο εκεί!

scooby14
05-01-12, 16:40
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=category&id=22&show=grid

\/ag
06-01-12, 00:08
Σωστό να βάλεις φόντο σε 2 πλευρές του ενυδρείου δημιουργώντας ένα '' Γ ''..ακόμα καλύτερο είναι να κάνεις και '' Π '' αλλά μετά θα έχεις μόνο την μπροστινή πλευρά να τα χαζεύεις..

Το βινύλιο πως είναι;κάτι σαν μεμβράνη;είναι ψιλοδιαφανές ή δεν βλέπεις απέναντι..;

Ektorakos
06-01-12, 14:14
λοιπον τα δυο κομματια βινυλιου (για το μπροστα και πλαινο κομματι του ενυδρειου) εχουν κοπει και ειναι ετοιμα για κοληση. το βραδακι θα το κανω.

το βινυλιο ειναι γυαλιστερο μαυρο απο τη μια μερια αλλα εγω θα βλεπω τη μερια της κολλας. ειναι επισης καταμαυρο και αδιαφανες. εχω διαβασει τη διαδικασια κολλησης και ειμαι ετοιμος θεωρητικα παντα.

σιγα σιγα θα αρχισω να ανεβαζω και φωτο απο το χωρο που θα μπει το ενυδρειο και θα καταλαβετε γιατι το φοντο θα μπει πισω και δεξια.

\/ag
06-01-12, 15:24
σιγα σιγα θα αρχισω να ανεβαζω και φωτο απο το χωρο που θα μπει το ενυδρειο και θα καταλαβετε γιατι το φοντο θα μπει πισω και δεξια.

Είμαστε στην 3η σελίδα του thread και ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία..ξεκίνα...:p

Ektorakos
06-01-12, 16:15
αυριο θα βγαλω.

λοιπον θα ηθελα να πω κατι. πηγα σε ενα μαγαζι για να παρω υγρα τεστ και ο πωλητης / επιστημονας, δεν με αφηνε να παρω μετρηση PH . τι το θες μου ελεγε δεν χρειαζεται. στην Αγ. Παρασκευη εχει 8.1 δεν χρειαζεται να μετρησεις κτλ κτλ κτλ. Του λεω εγω θελω να ξερω τι βγαζει η βρυση μου. μα λεει ειμαι πωλητης και σου λεω να μην το παρεις. μετα με ρωτησε πως θα το στρωσω και οταν του ειπα με αμμωνια γελαγε, μου ελεγε δεν ειμαστε στον 18ο αιωνα κτλ αρχισε να μου προτεινει αμπουλες με βακτηρια και τροφη για τα βακτηρια.
του ειπα ειμαι σιγουρος οτι ξερεις τη δουλεια σου αλλα και εγω εχω αποφασισει να στρωσω το ενυδρειο με το συγκεκριμενο τροπο. αν αποτυχω θα το παλεψω με αλλο τροπο. σημασια εχει να μη χαθουν ζωες. μου λεει μα θα χαθουν. μα γιατι του λεω? αφου θα βαλεις αμμωνια . μα για αυτο παιρνω τα τεστ για να βεβαιωθω οτι το φιλτρο μου φιλτραρει την αμμωνια και τα νιτρωδη και τα εκμηδενιζει μεσα σε 24 ωρες. μονο τοτε θα μπει ψαρι.

για να μην τα πολυλογω, καταφερα με μαχη να παρω το PH test και φτανωντας σπιτι συνειδητοποιω οτι εχω παρει το λαθος. αυτο που μετρα χαμηλο πεχα.

εκανα λαθος ενω ηξερα οτι πρεπει να παρω το αλλο τεστ. απλα ξεχασα να το σκεφτω.

απλα με εκνευρισε τοσο πολυ που ο φιλος πωλητης αντι να μου λεει ενα σωρρο πραγματα για τον τροπο που θα στρωσω το ενυδρειο και να μην παρω το Ph test επειδη δεν το χρειαζομαι, ΔΕΝ μου ειπε οτι το συγκεκριμενο τεστ δεν θα μετρησει το πεχα της βρυσης μου και οτι αν θελω τοσο πολυ να το μετρησω θα πρεπει να παρω το αλλο που ηταν ακριβως διπλα.

τσατιστηκα λιγο μπορω να πω.

johnm62
06-01-12, 16:59
Για τα τεστ σου εγραψα πιο πανω που εχει και σε καλη τιμη (ειναι λιγο μακρια απο σενα αλλα αξιζει τον κοπο γιατι και το μαγαζι ειναι καλο) .
Για την αμμο την χαλαζιακη απο ΕΡΜΗ , εχω και εγω σε δυο ενυδρεια και ειναι μια χαρα και απο πλυσιμο δεν θελει και πολλα νερα με 3-4 ειναι Ο.Κ. και απο τιμη καμια σχεση με πετ .
Εχει ψιλη σε 3-4 χρωματα και αν εισαι τυχερος και θες μπορει να βρεις και μαυρη .

kostas78
06-01-12, 17:18
Είμαστε στην 3η σελίδα του thread και ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία..ξεκίνα...:p

σωστα τα λεει ο Βαγγελης.δωσε φωτο στο λαο.

τωρα για τα μαγαζια οπλισου με υπομονη γιατι εχεις να ακουσεις μπουρδες με το κιλο.πριν κανεις καποια κινηση ρωτα εδω στο φορουμ και οταν πας σε πετ θα ζητας επιμονα αυτο που θες.

σωστα τα λεει ο Βαγγελης.δωσε φωτο στο λαο.:D:D

τωρα για τα μαγαζια οπλισου με υπομονη γιατι εχεις να ακουσεις μπουρδες με το κιλο.οτι απορια εχεις ρωτα εδω στο φορουμ και οταν πας στο πετ να ζητας επιμονα αυτο που θες.

τι εκανα ρε ο ........ δυο φορες το εστειλα?

Ektorakos
06-01-12, 21:11
6/1/2012 20:57

Δυστυχως αποτυχαμε φιλοι μου. θα σας γραψω τωρα που εγινε το λαθος για να ξερετε.

ανοιξα το αυτοκολλητο απο την μια μερια και το κολλησα στην ακρη του ενυδρειου. ηθελα να το σταθεροποιησω απο την μια μερια και να προχωραω σιγα σιγα ξεκολωντας το προστατευτικο του αυτοκολλητου παραλληλα.

ετσι ομως οπως ψεκαζα με το σαπουνονερο το τζαμι του ενυδρειου πηρε υγρασια το χαρτι του προστατευτικου και ετσι οπως το ξεκολλουσα για να μεινει το βινυλιο εμειναν κομματια του προστατευτικου πανω στο βινυλιο. καταστροφη.

απο το πρωι το ειχα απλωμενο με αυτοκολλητη ταινια πανω στο σημειο που θα κολλουσε. αυτη ηταν σωστη κινηση καθως το βινυλιο ισιωσε.

επρεπε να βγαλω πρωτα ολο το προστατευτικο και να το αφησω στο πατωμα (εφοσον στεκοταν μονο του χωρις να γινεται ρολο). μετα να ψεκασω ολο το τζαμι και με αλλο ενα ατομο να πιασουμε το κομματι και απο τις τεσσερις ακρες και να το απλωσουμε στο τζαμι.

απλα δεν ηξερα ποσο θα γλυστραει το βινυλιο πανω στο τζαμι. γλυστραει παρα πολυ. Ριχνετε αυθονο. να κολυμπαει κυριολλεκτικα και μετα το κοντρολαρετε ανετα! οταν το εχετε βαλει στο σωστο σημειο σταθεροποιηστετο με λιγη ταινια και αρχιστε να σπατουλαρετε την επιφανεια με μια πιστωτικη. θα φευγουν τα ζουμια απο το πλαι και θα αρχισει αμεσως να κολλαει. βγαλτε πλεον την ταινια για να σπατουλαρετε και σε εκεινο το σημειο. σπατουλαρετε συνεχεια.

Στο πλαινο κομματι η εγχειρηση πετυχε και το αποτελεσμα... τελειο!
αντε να ξαναφερω βινυλιο! :(

Chris82
06-01-12, 22:50
Μπορείς να πάρεις πλαστική μπογιά σε χρώμα της αρεσκείας σου και να το βάψεις!!;)

Ektorakos
06-01-12, 23:08
Μπορείς να πάρεις πλαστική μπογιά σε χρώμα της αρεσκείας σου και να το βάψεις!!;)

δεν θελω να βαψω το ενυδρειο. αν καποτε το κανω θαλασσινο θα προτιμουσα ενα γαλαζιο φοντο.

\/ag
07-01-12, 03:56
Με χαρτονάκι θα είχες ξεμπερδέψει τώρα..αλλά αφού σκάλωσες με το βινύλιο ασχολήσου,καλό κάνει..:p
Και εγώ είχα σκαλώσει να φτιάξω πλάτη στο δικό μου 400αρι και έφαγα μία βδομάδα σε αυτό..

Ektorakos
07-01-12, 10:20
καλημερα.
λοιπον παω για πετρες.
δυστυχως με το λαθος τεστ για PH το μονο που ξερω ειναι οτι το νερο της βρυσης μου εχει PH τουλαχιστον 7,6 αλλα ποσο πιο πανω δεν ξερω. λογικα δεν θα εχω προβλημα. θα τσιμπησω την χαλαζιακη αμμο και θα παρω και πετρες ασβεστολιθικες.

Παναγιώτης Κ
07-01-12, 10:47
Μην πάρεις πέτρες με μυτερές γωνίες! Μπορεί να τραυματιστούν τα ψάρια.
Όσο πιο καμπυλωτήγ είναι τόσο καλύτερα.

kostas78
07-01-12, 10:51
Με χαρτονάκι θα είχες ξεμπερδέψει τώρα..αλλά αφού σκάλωσες με το βινύλιο ασχολήσου,καλό κάνει..:p
Και εγώ είχα σκαλώσει να φτιάξω πλάτη στο δικό μου 400αρι και έφαγα μία βδομάδα σε αυτό..

εγω που εκανα diy πλατη,μετα τη ξηλωσα,εβαλα ετοιμο backgroung και μετα ξεστησα το ενυδρειο τι να πω....?:grin::grin::grin:

Ektorakos
07-01-12, 13:35
δεν με πει αυτο το ΣΚ παιδια
Πηγα τσαμπα στον Ερμη. κλειστο τον βρηκα. Στησιμο μαλλον το αλλο ΣΚ.

Πηγα απο Leroy Merlin ομως και πηρα 2 κομματια φελισολ μπλε FIBRAN 2 εκατοστα παχος για τον πατο. παιδια σιγουρα κανει να μπει αυτο το πραγμα μεσα στο ενυδρειο? η επωνυμια ειναι τυπωμενη πανω στο φελιζολ δεν ξερω με τι. παντως εχει μαυρα γραμματα. Το πλενω με νερο καλα πριν το βαλω να φανταστω?

Επισης πηρα και σιλικονη BISON (γραφει για τζαμια και ενυδρεια)
ισως κολλησω καμια πετρα (οχι ολες παντως) αλλα βασικα καποιος ελεγε ενα κολπο να περασει μια στρωση πανω απο το φελιζολ και να κολλησω αμμο ετσι ωστε αν σκαψουν τα ψαρια να μην φαινεται το μπλε. ισχυει αυτο?

\/ag
07-01-12, 14:57
Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα..κάντου και ένα πλυσιματάκι!

Η σιλικόνη που πήρες κατάλληλη είναι !

Αυτό το κόλπο,που λες,και εγώ το έχω κάνει (δεν ξέρω αν το είχες διαβάσει και από εμένα)..δες φωτο απτο δικό μου με τα DOW πριν γεμίσω με άμμο να δεις πως φαίνεται..
http://imageshack.us/photo/my-images/194/dsc05331r.jpg/

Ektorakos
07-01-12, 16:20
Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα..κάντου και ένα πλυσιματάκι!

Η σιλικόνη που πήρες κατάλληλη είναι !

Αυτό το κόλπο,που λες,και εγώ το έχω κάνει (δεν ξέρω αν το είχες διαβάσει και από εμένα)..δες φωτο απτο δικό μου με τα DOW πριν γεμίσω με άμμο να δεις πως φαίνεται..
http://imageshack.us/photo/my-images/194/dsc05331r.jpg/

πιθανον. υποδειγματικο το στησιμο σου VAG.
ποσα κιλα πετρες νομιζω δεν θυμασαι. εγω θα βαλω λιγο περισσοτερες
και πως κανεις το κολπο? βαζεις λιγη σιλικονη και την απλωνεις με το δαχτυλο, και μετα πετας αμμο πανω και κολλαει?

\/ag
07-01-12, 16:49
Τις πέτρες δεν τις ζύγισα..είναι βαριές πάντως οι συγκεκριμένες!Εγώ εξ αρχής δεν ήθελα να βάλω πολλές πέτρες(να μην γίνει full νταμάρι δηλαδή) για να έχουν χώρο τα ψάρια για κολύμπι..πίστεψε με το χρειάζονται!Και ας είναι mbunas μην ξεχνάμε οτι τους αρέσει και χρειάζονται και το κολύμπι..

Αυτό με το DOW έτσι ακριβώς όπως το λες το κάνεις..άπλωσε σιλικόνη με το δάχτυλο ή με σπάτουλα και μετά ρίξε από πάνω αρκετή ποσότητα άμμου και πίεσε ελαφρά!Μην τινάξεις κατευθείαν..άστο κανα 2ωρο έτσι με αρκετή άμμο από πάνω!Απλά κοίτα να απλώσεις παντού σιλικόνη απτην αρχή γιατί μετά θα πρέπει να το ξανακάνεις στα σημεία που δεν μπήκε σιλικόνη..

Ektorakos
08-01-12, 12:20
καλημερα!

ας δειξω μερικες φωτογραφιες απο το χωρο που θα μπει το ενυδρειο.

Στην πρωτη φαινεται ο χωρος της εισοδου στο βαθος ειναι η κουζινα και στη μεση ειναι το σαλονι.
Στη δευτερη ειναι το σαλονι και το ενυδρειο θα μπει πισω απο τον καναπε. θα ηθελα λιγο μεγαλυτερο μηκος στο ενυδρειο για να καλυψει λιγο καλυτερα τον τοιχο αλλα το κοστος και η συντηρηση ειναι πολυ μεγαλυτερο και ψιλοκολωσαμε. ειμαι σιγουρος ομως οτι θα αγαπησουμε το χομπυ και θα προχωρησουμε σε ενα μεγαλυτερο καποτε.

στην τριτη φαινεται ο χωρος απο την μερια του ενυδρειου.
μετα βλεπουμε την γυαλα του ενυδρειου στην οποια εχει απλα τοποθετηθει το fibran και τελος βλεπουμε την πλευρα που εχει μπει σωστα το αυτοκολητο βινυλιο.

εχω προβλημα απο οτι βλεπω να ανεβασω φωτο . σε λιγο θα μπουν τα συνημμενα

\/ag
08-01-12, 14:05
Ανέβασε τες στο imageshack και όταν ανοίξεις την κάθε φωτο γράφει δεξιά της ''Embed this image'' πάτα το και κάνε copy-paste εδώ το link που δίνει για foroum...;)

Ektorakos
09-01-12, 09:50
http://img859.imageshack.us/img859/2082/dsc04594p.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/859/dsc04594p.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img849.imageshack.us/img849/7571/dsc04595cp.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/849/dsc04595cp.jpg/)

http://img854.imageshack.us/img854/6566/dsc04596s.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/dsc04596s.jpg/)

(http://imageshack.us/photo/my-images/151/dsc04597x.jpg/)

http://img16.imageshack.us/img16/4865/dsc04598vx.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/16/dsc04598vx.jpg/)
http://img252.imageshack.us/img252/3299/dsc04597w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/dsc04597w.jpg/)

παιδια εχω θεμα σοβαρο και με εχει πιασει κρυος ιδρωτας.

το ενυδρειο οπως βλεπετε ειναι διπλα απο τον καναπε και ψηλα.
οι λαμπες οπως τις βλεπω ειναι πολυ δυνατες και θα εχουν αμεση επαφη με τα ματια.
Ακομα και αν δουλευουν μονο οι δυο λαμπες νομιζω θα υπαρχει προβλημα για οποιον καθεται στον καναπε!

Κλεόβουλος
09-01-12, 10:58
Αν οι λάμπες είναι στο καπάκι δεν θα έχεις πρόβλημα όταν γεμίσει το ενυδρείο.
Αν είναι σε κρεμαστό φωτιστικό :confused:

kostas78
09-01-12, 11:14
επιτελους φωτο.ανοιξε το ματι μας:roll:
οπως λεει ο Κλεοβουλος με το μαμα φωτιστικο δεν θα εχεις προβλημα.μολις το νερο φτασει στη σταθμη δεν θα εχεις προβλημα.εγω το δικο μου το εχω σε ενα επιπλο που το πανω μερος του ενυδρειου φτανει στο 1,70 και δεν τρεχει τιποτα.

Ektorakos
09-01-12, 11:15
οχι οχι οχι οχι. στο καπακι του juwel ειναι.
λες δηλαδη οτι οταν γεμισει με νερο θα κοβει τοσο?
μακαρι.

kostas78
09-01-12, 11:21
μην αγχωνεσαι με αυτο.δεν θα εχεις θεμα.αν σε ενδιαφερουν πετρες σαν αυτες που ειχα στο δικο μου ελα να παρεις(δωρεαν εννοειται) τις δικες μου.πρεπει να ειναι καμμια 40αρια κιλα.

\/ag
09-01-12, 14:02
Δεν θα σε ενοχλεί το φως..μην αγχώνεσαι!Η διάθλαση θα κάνει τη δουλειά..;)

Ektorakos
09-01-12, 14:21
να ναι καλα η διαθλαση λοιπον.
Γιατι οταν αναβω ολα τα φωτα του ενυδρειου γινεται τσιρκο το σπιτι απο το πολυ φως!
:smt020

\/ag
09-01-12, 23:12
Να ξέρεις πάντως οτι τα αφρικανάκια δεν αγαπάνε και τον πολύ φωτισμό..και με μία ledοταινία δηλαδή κάνεις δουλειά(+ οικονομία)..

Ektorakos
09-01-12, 23:32
ναι εχω σκοπο να αναβω μονο το ενα ζευγαρι φωτα και στο αλλο να βαλω κανα black light αργοτερα να καιει λιγο πριν σβησουν ολα

\/ag
09-01-12, 23:55
:smt120 ..Όχι Black light..απλά μία μπλε λάμπα...

Πόσα Watt είναι η κάθε λάμπα που έχει;

Ektorakos
10-01-12, 09:25
μπλε λαμπα. check!

εχει 2 βασεις με 2 λαμπες η καθε μια. Η μια ειναι λευκη και η αλλη ροζιζει ελαφρως. αυτη που ροζιζει νομιιιιζω εγραφε 80W.
ειναι T5 της Juwel

\/ag
10-01-12, 16:33
To RIO 400 δεν είναι;54W είναι η κάθε λάμπα σου..αρκετά...:rolleyes:

Σκέψου το για led...;)

Εγώ το δουλεύω με μία Τ8 30W..και περιμένω ήδη τα led απτο ebay για να το δουλέψω με αυτά..

Ektorakos
10-01-12, 16:40
κατσε να ανεβει η γυαλα στο επιπλο. να γεμισει νερο και να δουλεψουν τα φιλτρα και τα φωτα θα τα περιποιηθουμε μετα!
χε χε!

\/ag
10-01-12, 16:50
:smt023:smt023
Η τελευταία δουλειά είναι αυτή για τα φώτα..αλλά μιας και το θίξαμε σου πρότεινα μία λύση..

Ektorakos
11-01-12, 00:19
Vag αυχαριστω εννοειται.
acei δεν εχεις εσυ?
κρατα μου μια γεννα! ;)
δεν λεει και τιποτα σπουδαιο η φωτο απλα δηλωνει καποια προοδο. Το φοντο μπηκε και στην πλατη και δειχνει τελειο! αξιζε τον κοπο το βινυλιο.
το τζαμι δειχνει λιγο βρωμικο. φανταζομαι μπορω να το καθαρισω μονο με σκετο νερο

http://img24.imageshack.us/img24/9184/dsc04602s.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc04602s.jpg/)

\/ag
11-01-12, 01:22
Ωραίο φαίνεται..άντε να γεμίσει με το καλό!!Πέτρες τι σκέφτεσαι να βάλεις;φεγγαρόπετρες;

Τα Acei μου μωρά είναι...οπότε αν θες,υπομονή...!Τα white tail δεν θες εσύ ή κάνω λάθος;Τα δικά μου είναι τα yellow tail..

Ektorakos
11-01-12, 09:27
Ωραίο φαίνεται..άντε να γεμίσει με το καλό!!Πέτρες τι σκέφτεσαι να βάλεις;φεγγαρόπετρες;

Τα Acei μου μωρά είναι...οπότε αν θες,υπομονή...!Τα white tail δεν θες εσύ ή κάνω λάθος;Τα δικά μου είναι τα yellow tail..

τα yellooooooooww! κουκλια!

Να ειναι καλα ο Κωστας 78 μου εδωσε 70 κιλα φεγγαροπετρες και αρκετη αμμο χαλαζιακη λευκη ψιλη!

... την οποια προσπαθησα να κολλησω στο φελιζολ αλλα δεν μπορω να πω οτι καταφερα πολλα πραγματα.

εβαζα μπολικη σιλικονη, την απλωνα με μια τηλεκαρτα και μετα απλωνα μπολικη αμμο πανω και την πιεζα μα μπολικη δυναμη παντου αλλα σημερα που τιναξα το φελιζολ, λιγη αμμος εμεινε πανω.
φεγγαροπετρα μου εδωσε ο κωστας ναι. μαλλον θα χρειαστω κιαλλη. θελω μεγαλο νταμαρι!

kostas78
11-01-12, 11:10
καλημερα Νικολα.να σαι καλα και εσυ και οτι καλυτερο ευχομαι για την συνεχεια.για το κολλημα της αμμου στο φενιζολ ρωτα τον Βαγγελη(Vag) που το εχει κανει να σου πει κανενα tip.εγω οταν το καταλαβα ηταν αργα(σκαβαν τα ψαρια την αμμο και φαινοταν το φενιζολ)και δεν μπορεσα να το κανω για ξερω πως γινεται ακριβως.
μια συμβουλη οταν ειναι για στησιμο.οταν ξεκινησεις να στηνεις μπορεις να κοψεις κομματια φενιζολ και να τα ακουμπησεις στα εσωτερικα τζαμια προσωρινα μεχρι να τελειωσεις,μην κατρακυλησει καμμια πετρα και πεσει στα πλαινα τζαμια.καθε τοσο μπορεις να βγαζεις το φενιζολ απο το μπροστινο τζαμι για να βλεπεις πως δειχνουν οι πετρες απο μακρια.μετα το ξαναβαζεις και συνεχιζεις.(δεν ειναι αναγκη να το ντυσεις ολο.αν στησεις τη δεξια πλευρα τα βγαζεις και τα μεταφερεις δεξια).

Ektorakos
12-01-12, 00:20
υστερα και απο μια δευτερη αποτυχημενη προσπαθειας να κολλησω αμμο στο φελιζολ του πατου για να μην αποκαλυπτεται το μπλε οταν οι mbunes μου ασχολουνται με το σκαψιμο αποφασισα να τα παρατησω.

απλα δεν κολλαει. υποψιαζομαι οτι μπορει να γινει ευκολοτερα με χοντρη αμμο παρα με την σκονη που εχω εδω. κατι κολλησε αλλα μαλλον αποτυχια το χαρακτηριζω.

δεν πτοουμαστε προχωραμε ακαθεκτοι :)

\/ag
12-01-12, 22:06
Παίζει να φταίει οτι είναι πολύ λεπτόκοκκη η άμμος σου..αν και εμένα ο αραγωνίτης δεν ήταν και τόσο χοντρόκοκκος και έπιασε μια χαρά!Μήπως ήταν ψιλοβρεγμένη ή είχε υγρασία έστω..;

Ektorakos
12-01-12, 22:24
λοιπον με τις πετρες του κωστα 78 οι οποιες θα μετεμψυχωθουν στο δικο μου νταμαρι εκανα την πρωτη μου πρωσπαθεια να "χτισω" Πολλα τα συναισθηματα.
Εχοντας βασικα δει ομορφα ενυδρεια μονο απο τις φωτογραφιες αυτου του ιστοτοπου (ναι δεν θυμαμαι να επεσα σε τοσο ομορφο ενυδρειο οπουδηποτε ποτε. αν πηγα σε καποιο ζωολογικο κηπο με ψαρια παει τοσος καιρος που δεν το θυμαμαι)

Παρατηρηση #1. απο κοντα φαινεται πολυ πιο ωραιο ενα νταμαρι! διοτι βασιζεται στην τοσο τρισδιαστατη μορφη του. εσοχες , προεξοχες, τρυπες σπηλιες, εξογκωματα. και ολα αυτα φαινονται πολυ καθαρα απο κοντα.

Παρατηρηση #2. Θελει πολλη πετρα! Οι πετρες του κωστα υπολογιζω ειναι οι μισες απο οτι χρειζομαι. (κωστα ειναι 67,7 κιλακια αυτο που μου εδωσες. Ευτυχως που δεν ηταν τιποτα αλλο :)) Το σαββατο παω παλι ΕΡΜΗ

Παρατηρηση #3. Απιστευτη η δυνατοτητα για χτισιμο αμετρητων σπηλιων και κρυψωνων. Προσπαθουσα να μετρησω απο τις φωτογραφιες αλλα νομιζω στην πραγματικοτητα σημιουργουνται περισσοτερες απο αυτες που φαινονται εδω.

Λοιπον θα βαλω φωτο και θα κανω ερωτησεις

kostas78
12-01-12, 22:32
ηταν τοσα κιλα τελικα?για δωσε μερικες φωτο να δουμε την προοδο σου.

Ektorakos
12-01-12, 22:58
και 14,20 κιλα αμμο.

λοιπον
το εκανα σχετικα γρηγορα. νομιζω οτι οσ πιο γρηγορα γινει, τοσο λιγοτερο στηνεις τις πετρες και δεν γινεται στημενο. Κρατησα μερικες πολυ ιδιεταιρες και ολες τις αλλες τις εβαλα σχετικα γρηγορα για να παρω μια πρωτη ιδεα και απο εσας.

Ερωτησεις πρωτα.
1. μπορουν να ακουμπουν στα τζαμια οι πετρες? εδω εχω φτιαξει μονο τη δεξια μερια απο τη μερια του φιλτρου. Προσπαθησα να καλυψω καπως το φιλτρο.
το νταμαρι χρησιμοποιει ολο το πλατος του ενυδρειου τερμα δεξια.

2. Φαινονται πολυ στημενες οι πετρες? νομιζω πως λιγο ναι
3. Απο σπηλιες πως παμε?

4. να δωσω και αλλο υψος? ειναι λιγο δυσκολο παντως διοτι θα πρεπει να φαω και αλλο χωρο . Μου δειχνει πολυ ενυπωσιακο αυτο που βλεπω αλλα δεν ξερω τι μου τρωει απο χωρο θα το ηθελα και πιο ψηλο.

5. δεδομενου οτι δεν θα κολλησω πετρες με σιλικονη, ποσο ετοιμορροπο φαινεται? δεν ξερω και ποσο δυναμη εχουν αυτα τα ατιμα.

τεσπα.

http://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc04611n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/16/dsc04612yg.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/856/dsc04610c.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/833/dsc04609g.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/836/dsc04613m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/833/dsc04614e.jpg/

Κλεόβουλος
13-01-12, 08:44
Μ' αρέσει πολύ έτσι όπως τις έβαλες :)
'Εχω μια αμφιβολία για την σταθερότητα τους έτσι όπως τις βλέπω.
Χρησιμοποίησε τις μεγαλύτερες χαμηλά και βάζε απο πάνω ομάδες των 2-3 κολλημένες μεταξύ τους ή προσπάθησε να "κουμπώνουν" μεταξύ τους.
Τα ψάρια σκάβουν χαμηλά στην άμμο, δεν μετακινούν τις πέτρες ;)

(καλό κουράγιο και με υπομονή, γιατί να ξέρεις τα νταμάρια μέχρι να μας "κάτσει" θελουν 3-4 φορές στήσιμο-ξεστήσιμο :D)

the_passenger
13-01-12, 12:27
Πολύ ωραία πράγματα! :D

δε θα έχεις πρόβλημα, λόγω Αφρικής ούτως ή άλλος θα ανάβεις τις μισές λάμπες.. αλλιώς στρεσάρονται και τα ψαράκια..

στην πράξη νερό, πέτρες κλπ μειώνουν την ένταση που έχει το όποιο φως, θα είναι μια χαρά ;)

edit: sorry, η απάντηση πήγαινε στο παρακάτω, έχασα μια σελίδα :D
-------------------------------------------------
παιδια εχω θεμα σοβαρο και με εχει πιασει κρυος ιδρωτας.

το ενυδρειο οπως βλεπετε ειναι διπλα απο τον καναπε και ψηλα.
οι λαμπες οπως τις βλεπω ειναι πολυ δυνατες και θα εχουν αμεση επαφη με τα ματια.
Ακομα και αν δουλευουν μονο οι δυο λαμπες νομιζω θα υπαρχει προβλημα για οποιον καθεται στον καναπε!
-------------------------------------------------

Ektorakos
13-01-12, 13:33
ναι το ξεπερασαμε αυτο το προβλημα! :)

μολις παρηγγειλα επιτελους τa υγρα τεστ αμμωνιας API.

ζητησα και για ψηλο πεχα και μου ειπαν οτι η API δεν βγαζει για ψηλο PH. μονο μεχρι 7,6 . αληθευει?

Κλεόβουλος
13-01-12, 13:46
http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=75
:)

Ektorakos
13-01-12, 13:51
στην ιδια σελιδα ημουν και εγω Κλεοβουλε. Δεν τον αντεχω αυτον τον "επιστημονα" τεσπα! ας ξεκινησω το στρωσιμο και καποια στιγμη θα ανοιξει ο petcumulus!

the_passenger
13-01-12, 13:52
Δεν το ξέρω, αλλά κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να σε απασχολήσει καθόλου το Ph για malawi.. Η βρύση σου και οι πέτρες θα κάνουν τη δουλειά που αρκεί. Η βρύση σου βγάζει ήδη λογικά γύρω στο 7,8 ενώ από μόνο του λόγω τον πετρών που έχεις (είναι ασβεστολιθικές) θα ανέβει και λίγο με τον καιρό, ότι πρέπει δηλαδή..

Κλεόβουλος
13-01-12, 14:06
καποια στιγμη θα ανοιξει ο petcumulus!
άνοιξε :cool:

Ektorakos
13-01-12, 14:59
ΚΑΛΑ δεν μπορουσε να ανοιξει λιγο πιο πριν?
:smt084

kostas78
13-01-12, 15:49
ΕΥΓΕ Nικολα.εισαι σε καλο δρομο.η αισθηση γκρεμου που εχεις δωσει στο λοφο ειναι πολυ ωραια.οσο αναφορα τα τζαμια μπορουν οι πετρες απλα να ακουμπανε στα τζαμια και οχι να στηριζονται.ενδεχεται ομως να γινουν ψιλοτραντζουνιες.αν καποια στιγμη χρειαστει να βγαλεις το βινυλιο μπορει να σε ενοχλουν οπτικα.στο πισω τζαμι ειναι λιγο το κακο.
για το υψος η αληθεια ειναι πως οσο ανεβαινεις νομιζω πως θα χρειαστει να κολλησεις πετρες με τα παρατραγουδα που εχει αυτο.εκτος αν τις κολλας ,οπως λεει ο Κλεοβουλος,ανα τρεις π.χ.
και μια προσωπικη αποψη.η σκεψη σου να καλυψεις το φιλτρο ειναι καλη.οι πετρες ομως που εχεις,οπως κοιτας το ενυδρειο,μπροστα απο το φιτρο,νομιζω οτι οπτικα σου μειωνουν το μηκος του ενυδρειου.υπολογισε πως οταν μπει το νερο θα φαινονται ακομα πιο μπροστα,θα νονιζεις πως ακουμπανε το μπροστινο τζαμι.

\/ag
13-01-12, 16:10
Μου αρέσει...ωραίο!Σίγουρα θες και άλλες πέτρες ακόμα..

Δώσε κι άλλο ύψος να κρύψεις και άλλο το φίλτρο..εκεί λογικά θα χρειαστείς λίγο σιλικόνη αναγκαστικά!

Για τις πέτρες όπου ακουμπάνε στο τζάμι σου προτείνω να βάλεις ένα πολύ μικρό κομματάκι από σφουγγάρι πχ ,στο σημείο που ακουμπάνε,για σιγουριά..ή και λίγο σιλικόνη στην άκρη της πέτρας και το αφήνεις να στεγνώσει και μετά την βάζεις εκεί που θες!Μην ακουμπάει δηλαδή πέτρα με τζάμι..να υπάρχει ενδιάμεσα τους σιλικόνη αλλά να μην είναι κολλημένη με αυτήν στο τζάμι....η σιλικόνη να είναι μόνο πάνω στην πέτρα...ελπίζω να με κατάλαβες:p

Ektorakos
13-01-12, 16:42
πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου. πρεπει να παρω αλλη μια σιλικονη. οκ!
και μονο ετσι μπορω να σηκωσω το υψος, με κολληματα οπως λες. αλλιως πρεπει να αυξησω τη βαση ε και παει δεν θα μεινει τιποτα

θα φτιαξω μια κατασκευη απο κολλημενες πετρες που θα καλυπτουν το πανω μερος του φιλτρου

\/ag
13-01-12, 17:54
πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου. πρεπει να παρω αλλη μια σιλικονη. οκ!
και μονο ετσι μπορω να σηκωσω το υψος, με κολληματα οπως λες. αλλιως πρεπει να αυξησω τη βαση ε και παει δεν θα μεινει τιποτα

θα φτιαξω μια κατασκευη απο κολλημενες πετρες που θα καλυπτουν το πανω μερος του φιλτρου

Πολύ σωστό..φτιάξε κάτι από 4-5 πέτρες ωστε να βγαίνει και εύκολα αν χρειαστεί..

Ektorakos
15-01-12, 10:19
προχωρουμε ακαθεκτοι.

Αμμο εχω 60 κιλα. επρεπε να παρω 2 σακια.

Πετρες πηρα αλλα 60 κιλα. Δυστυχως δεν ειχε πολυ μικρες. εσπασα καποιες αλλα φοβαμαι εχω αρκετες μεγαλες ρε γμτ.

Σας προσφερω φωτο. Πανω αριστερα ειναι οι μεγαλες που θα μπουν για βαση και πισω στα τοιχωματα. πισω δεξια εινα οι μικρες που θα χυνονται απο πανω και μπρος δεξια ειναι καποιες που εχουν ιδιεταιρα ενδιαφερον σχημα και θα ηθελα να τις βαλω προσεκτικα να φαινοντα καπως.

http://img171.imageshack.us/img171/8057/dsc04615f.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/171/dsc04615f.jpg/)

Καθαρισα τα γυαλια με νεροξυδο και μιας και δεν εχω τη δυναμη να σηκωσω αυτο το θηριο στη θεση του, ασχολουμαι λιγο με το στησιμο των μεγαλων πετρων.

αυτες θα πανεστη βαση οπως φαινεται και απο κει και επειτα θα πεσουν οι ενα σωρρο μικροτερες απο πανω ακανονιστα.
http://img406.imageshack.us/img406/9752/dsc04616t.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/406/dsc04616t.jpg/)

Στην αριστερη μερια θα ηθελα να μην ξεφυγω αλλο στο μεγεθος βασης. δηλαδη ετσι οπως το βλεπετε απλα να ανεβει σε υψος.

http://img834.imageshack.us/img834/6331/dsc04617d.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/dsc04617d.jpg/)

στην δεξια θα μπουν οι περισσοτερες πετρες και θα ανεβουμε πολυ σε υψος αλλα και η βαση θα αυξηθει. καταφερα να στηριξω μιαπλατια πετρα ψηλα παν στην οποια θα στηριχει το οικοδομημα απο κολλημενες πετρες που θα καλυψει το φιλτρο.

http://img580.imageshack.us/img580/7935/dsc04618il.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/580/dsc04618il.jpg/)

οι πετρες που φαινονται στη φωτο εχουν σιλικονη στα σημεια που ακουμπουν στο κρυσταλλο για να μην το γρατζουνισουν (αλλά Vag :smt020)

\/ag
15-01-12, 11:07
Ωραίος..keep walking!!

Πρόσεξε η ΄κατασκευή΄ που θα φτιάξεις να μην δείχνει πολυ στημένη!Καλύτερα φτιάξτο πρώτα μέσα στο ενυδρειο να δεις πως θα δείχνει κ να διορθωνεις κ τις λεπτομέρειες κ όταν είναι έτοιμο κολλας επιτόπου αυτές τις 3-4-5 πέτρες μεταξύ τους..

Για τις βάσεις,μην βάζεις πέτρες που σου αρέσουν τέρμα κατω γιατί θα πέσει κ η άμμος κ θα τις κρύψει 5εκ σίγουρα..μην κοιτάς πως δείχνει τώρα δηλαδή με το φελιζολ!Κατω κατω για μένα βάλε τις πιο άσχημες κ πιο χοντροκομμένες..

Ektorakos
15-01-12, 13:33
ακομα και αν ξερω οτι θα πρεπει να διαλυθει για να παει η γυαλα στη θεση της δεν αντεξα να μην κανω ενα ολοκληρωμενο σεταπ.

δεν μου αρεσει πολυ η αριστερη πλευρα (ανεβαινει καπως κατακορυφα) αλλα δεν θελω να χασω αλλο πατο.

http://img269.imageshack.us/img269/1151/dsc04619g.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/269/dsc04619g.jpg/)

http://img14.imageshack.us/img14/8910/dsc04622rc.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/14/dsc04622rc.jpg/)

http://img585.imageshack.us/img585/1615/dsc04623u.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/585/dsc04623u.jpg/)

http://img252.imageshack.us/img252/2931/dsc04624y.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/252/dsc04624y.jpg/)

http://img703.imageshack.us/img703/1300/dsc04621e.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc04621e.jpg/)

και εδω μια πανοραμικη του πατου που απομενει.
http://img546.imageshack.us/img546/2700/dsc04625f.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc04625f.jpg/)

Παναγιώτης Κ
15-01-12, 14:46
Eιδικά στην αριστερή μεριά δεν χρειάζεται να δώσεις τόσο ύψος! Μπορείς να το κάνεις να σβήνει σιγά σιγά προς τα κάτω!

kostas78
15-01-12, 15:01
καλησπερα Νικο.ριξε και μια ματια σε ενα ενυδρειο σαν το δικο σου
viewtopic.php?f=47&t=4145 (http://www.enydriofilia.net/forum/viewtopic.php?f=47&t=4145)

το φιλτρο μπορεις να το καλυψεις και με καμμια βαλισνερια.εχω την εντυπωση πως επειδη ανεβαινεις προς τη σταθμη του νερου οπτικα μειωνεαι το υψος του ενυδρειου η μπορεις ο ενας λοφος να ειναι ψηλος και ο αλλος πιο χαμηλος.

\/ag
15-01-12, 15:05
Πωπω πέτρα και χαμός...

Σωστό στήσιμο.!!Γιατί δεν το ανεβάζεις πάνω να ξεκινήσεις κανονικά το 'μόνιμο' στήσιμο;;

Eιδικά στην αριστερή μεριά δεν χρειάζεται να δώσεις τόσο ύψος! Μπορείς να το κάνεις να σβήνει σιγά σιγά προς τα κάτω!

Δεν θέλει να χάσει άλλη επιφάνεια του βυθού..γιαυτό το έκανε έτσι..;)

Παναγιώτης Κ
15-01-12, 15:09
Δεν θέλει να χάσει άλλη επιφάνεια του βυθού..γιαυτό το έκανε έτσι..;)

Εντάξει! Αλλά σε τόσα λίτρα και λίγους πόντους βυθού να χάσει δεν τρέχει και τίποτα! Πιστεύω ότι και τα ψάρια θα το ευχαριστηθούν περισσότερο!

Ektorakos
15-01-12, 15:27
καλησπερα Νικο.ριξε και μια ματια σε ενα ενυδρειο σαν το δικο σου
viewtopic.php?f=47&t=4145 (http://www.enydriofilia.net/forum/viewtopic.php?f=47&t=4145)

το φιλτρο μπορεις να το καλυψεις και με καμμια βαλισνερια.εχω την εντυπωση πως επειδη ανεβαινεις προς τη σταθμη του νερου οπτικα μειωνεαι το υψος του ενυδρειου η μπορεις ο ενας λοφος να ειναι ψηλος και ο αλλος πιο χαμηλος.

δυστυχως πρεπει να κανω εγγραφη και εδω και ωρα προσπαθω αλλα δεν βρισκω απο που. :mad:

η αριστερη μερια δεν μου αρεσει. θα χασω λιγο πατο αλλα θα το σβησω λιγο πιο ομαλα. φαινεται σαν να εχει μεγαλες πετρες κατω και μερικες μικρες καπελο. μικρες πετρες θελω να υπαρχουν παντου.

.
vag θα ερθεις να βοηθησεις να το σηκωσουμε? :).

kostas78
15-01-12, 15:33
αν κερνας καφε ερχομαι εγω:grin::grin:

Ektorakos
15-01-12, 16:59
θα ερθουν κατι φιλες της Γεωργιας σπιτι. αν φερει και τον φιλο της η μια θα τον αγγαρεψω. ευχαριστω και μονο που το προτεινες (δεν ειναι και λιγα τα χιλιομετρα)
:smt038:smt038:smt038

kostas78
15-01-12, 17:16
μεταξυ ενυδρειοφιλων αυτα εννουνται.

Ektorakos
15-01-12, 23:20
αυριο το απογευμα επιτελους....ξεκιναμε!

kostas78
15-01-12, 23:22
μπηκε στη θεση του?

Ektorakos
16-01-12, 00:55
αυριο μετα τη δουλεια θα ερθει ο αδερφος της γεωργιας (εχει δισκοπαθεια)
να το σηκωσουμε. Ας ελπισουμε οτι θα ερθει και ενας φιλος του.

\/ag
16-01-12, 10:24
2 άτομα τα καταφέρνετε μια χαρά...;)

Ektorakos
16-01-12, 21:41
16/1/2012 21:40

Το ενυδρειο ειναι στη θεση του (να σαι καλα kosta78 και παλι). Οι πετρες στηθηκαν και μολις πεταω τον πρωτο 10λιτρο κουβα μεσα! (το νερο οχι τον κουβα :))

kostas78
16-01-12, 21:48
να σαι καλα και εσυ Νικο.καλογεμιστο και ανεβαζε και καμμια φωτο για οφθαλμολουτρο:smt120

Ektorakos
16-01-12, 22:12
διαλειμμα στον 22ο κουβα για φωτο
πολυ θολουρα. :p

http://img214.imageshack.us/img214/8982/dsc04627a.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/214/dsc04627a.jpg/)

\/ag
16-01-12, 22:32
Υπολόγισε κάπως πόσα λίτρα είναι ο κάθε κουβάς και μέτρα πόσες φορές θα τον γεμίσεις συνολικά για να βγάλεις στο τέλος τα καθαρά σου λίτρα..θα σου χρειαστεί..;)

Ektorakos
16-01-12, 23:13
λοιπον τελος
37 κουβαδες = 370 λιτρα καθαρα. με τοσες πετρες? φοβαμαι μηπως το παραγεμισα. απλα φανταστηκα οτι οι γρυλιες του εσωτερικου φιλτρου (οι επανω) θα επρεπε να ειναι εντελως μεσα στο νερο. η σταθμη ακουμπαει τις πανω πλαστικες κοντρες του juwel.

Φοβαμαι μην ακουμπησει νερο στις λαμπες. μηπως το παραγεμισα ? ξερει κανεις?
το eheim λειτουργει φυσιολογικα
τσεκαρα για διαρροες.
ειχε λιγο. εσφιξα το σωληνα και σταματησε αλλα θα το ελεγχω τακτικα
το εσωτερικο φιλτρο δουλευει κανονικα.
τοποθετω καπακι

Παναγιώτης Κ
16-01-12, 23:25
Πω πω θολούρα! Το δικό μου δεν είχε τόση μόλις το έστησα!
Βάλε τα φίλτρα να δουλεύουν!

Ektorakos
16-01-12, 23:51
εχω ενυδρειο!

Παναγιώτης Κ
16-01-12, 23:54
εχω ενυδρειο!

χαχαχαχαχα:smt081:smt081:smt081:smt081

Ektorakos
16-01-12, 23:56
να βαλω τωρα αντιχλωριο ?
ετσι λεω
αμμωνια θα ξεκινησω αυριο γιατι δεν εχω το εξελακι που υπολογιζει ποση πρεπει να ριξω

Παναγιώτης Κ
16-01-12, 23:59
Υπολόγισε τα λίτρα σου και βάλε την ανάλογη δοσολογία!
Μην το τσιγκουνευτείς! Και παραπάνω να πέσει καλό θα κάνει!

Ektorakos
17-01-12, 00:02
εκτος και αν καποιος το εχει και θελει να μου πει ποση πρεπει να ριξω για να πετυχω σε 370 καθαρα λιτρα 3ppm αμμωνιας . Το διαλυμα στο μπουκαλακι εχει 10% αμμωνια.

Κατι αλλο. οταν εριξα την αμμο ηταν λιγο νωπη. ετσι οπως επεσε το νερο βλεπω μεσα στην αμμο (στην προσοψη του γυαλιου οτι εχουν γινει μικρες τρυπες στην αμμο . νομιζω οτι δεν ειναι καλο να υπαρχει αερας μεσα στο εδαφος σωστα? πρεπει να κανω κατι για αυτο?

Chris82
17-01-12, 00:20
Καλορίζικο φίλε!:smt023
Αντιχλώριο δεν χρειάζεται να βάλεις από τώρα.Αφού επέλεξες να το στρώσεις με αμμωνία τα ψάρια θα μπούνε σε κανένα μήνα οπότε όταν θα κάνεις τη μεγάλη αλλαγή για να μειώσεις τα νιτρικά βάζεις και αντιχλώριο.
Καλό θα ήταν το πρώτο διάστημα να βάλεις και άνθρακα στο φίλτρο σου για να τραβήξει και αυτός ότι μπορεί.
Η άμμος αύριο-μεθαύριο θα κάτσει,έτσι θα μπορείς να την ανακατέψεις λίγο για να φύγουν οι φυσαλίδες.
Καλή συνέχεια.

Ektorakos
17-01-12, 00:52
ευχαριστω!

μερικες φωτο ακομα

http://img832.imageshack.us/img832/363/dsc04630e.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/dsc04630e.jpg/)

http://img694.imageshack.us/img694/8822/dsc04637sy.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/dsc04637sy.jpg/)

http://img607.imageshack.us/img607/5893/dsc04639c.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/dsc04639c.jpg/)

http://img692.imageshack.us/img692/641/dsc04640y.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/692/dsc04640y.jpg/)

http://img268.imageshack.us/img268/8745/dsc04641lx.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/268/dsc04641lx.jpg/)

johnm62
17-01-12, 09:14
[QUOTE=Ektorakos;645097]λοιπον τελος
37 κουβαδες = 370 λιτρα καθαρα. με τοσες πετρες? φοβαμαι μηπως το παραγεμισα. απλα φανταστηκα οτι οι γρυλιες του εσωτερικου φιλτρου (οι επανω) θα επρεπε να ειναι εντελως μεσα στο νερο. η σταθμη ακουμπαει τις πανω πλαστικες κοντρες του juwel.

Στην πλευρα που ειναι το φιλτρο και 10-15 ποντους απο αυτο εχει ενα λευκο χαρτι με μια κοκκινη γραμμη , μεχρι την κοκκινη γραμη πρεπει να ειναι το νερο ΟΧΙ πιο πανω .

Ektorakos
17-01-12, 18:18
χαρτι? τι χαρτι ? μεσα στο ενυδρειο εχει χαρτι?
[QUOTE=Ektorakos;645097]λοιπον τελος

Στην πλευρα που ειναι το φιλτρο και 10-15 ποντους απο αυτο εχει ενα λευκο χαρτι με μια κοκκινη γραμμη , μεχρι την κοκκινη γραμη πρεπει να ειναι το νερο ΟΧΙ πιο πανω .

νομιζω οτι καταλαβα ποιο λες. δεν ειμαι σπιτι τωρα αλλα θυμηθηκα. μολις παω θα το ελεγξω. (αν εχει φυγει λιγο η θολουρα και βλεπω)
παιδια τα φωτα σας. Γυρισα απο τη δουλεια και η θερμοκρασια στο ενυδρειο (370 λτ καθαρα) ειναι ακομα 19 βαθμοι κελσιου. ειναι λογικο ? απο χθες στις 10 το εχω βαλει. Εχω μονο εναθερμοστατη της γιουβελ 300 βατ.
Απλα περιμενα οτι θα ειναι θεμα μερικων ωρων οχι 2 ημερων! κανει κρυο βεβαια δε λεω αλλα...

το πηγα στο μαξιμουμ 32 βαθμοι μπας και πιασει τους 30 που θελω λιγο πιο γρηγορα. ελπιζω να μην κανω λαθος

\/ag
17-01-12, 18:28
To νερό χτες όταν το έβαλες σε τι θερμοκρασία ήταν;Ο θερμοστάτης δουλεύει ακατάπαυστα;

Το σπίτι μέσα τι θερμοκρασία έχει;

Ektorakos
17-01-12, 18:55
ο θερμοστατης δουλευει παντως. ειναι ζεστος και το φωτακι του αναμμενο
λοιπον να πω την αληθεια το πρωι που ξυπνησα και μου εκανε τρελλη εντυπωση οτι εχει ανεβει 2 βαθμους μολις , δεν δουλευε μαλλον διοτι τον επιασα και ηταν κρυος. εκτος και αν εκανε παυση . αλλα γιατι να εκανε παυση αν το νερο ειναι κρυο?

τωρα εδω και 40 λεπτα που ειμαι εδω δεν εχει παρει καθολου. ειναι στους 19 , 4

το σπιτι δεν ξερω αλλα βαζοντας καλοριφερ ο θερμοστατης του σπιτιου κανει κλικ στους 14

Παναγιώτης Κ
17-01-12, 19:10
Ίσως στα λίτρα σου δεν επαρκούν τα βατ! Μάλλον ίσως χρειάζεται και έναν άλλο πιο μικρό, εκτός και αν είναι χαλασμένος αυτός.

Ektorakos
17-01-12, 19:13
τη διαδικασια με την αμμωνια να την ξεκινησω ή δεν εχει νοημα αν στο ενυδρειο εχω ακομα 19,5?

\/ag
17-01-12, 19:15
Είναι χαμηλά λογικά και η θερμοκρασία του χώρου!

Έπρεπε να έβαζες λίγο νερό απτο boiler στην αρχή για να 'σπάσει'..αν το νερό που έβαλες ήταν γύρω στους 10 βαθμούς θα πάρει μέρες μέχρι να πάει 30..

Ψαξτο αν δεν αποδίδει ο θερμοστάτης να τον πας πίσω για αντικατάσταση..40 λεπτά και να μην έχει ανεβάσει ούτε 0,1C κάτι μου βρωμάει..

Παναγιώτης Κ
17-01-12, 19:20
Ο δικός μου πριν απο 2 μήνες που ήταν του κουτιού και το ενυδρείο(το ένα) στο στρώσιμο με 18 βαθμούς μόλις μπήκε μέσα μέσα σε μια μέρα έπιασε 26 βαθμούς!
Οπότε όπως είπε και ο Φίλος Vag κάτι βρωμάει στην υπόθεση!

Ektorakos
17-01-12, 19:24
αρα φιλοι μου μαλλον θελει κιαλλο διοτι εγω το νερο που εβαλα πρεπει να ηταν 12 βαθμους. δε μου εκοψε να βαλω ζεστο
αυτη τη στιγμη που μιλαμε ειμαστε στα 19,7

Παναγιώτης Κ
17-01-12, 19:29
άρα ανέβηκε απο το 19,4 0,3 έ? Άστον μέχρι το πρωί να δεις αν θα ανεβάσει την θερμοκρασία και αν δεις οτι δεν, τότε παίρνεις άλλον(κατα πριτίμιση έναν 300ρι και έναν 150ρι για πιο ξεκούραστα και για σιγουριά)

Ektorakos
17-01-12, 19:35
19,8 !
εχω αναψει και το καλοριφερ στο σπιτι και τον βοηθαει.
ισως χρειαστει ενισχυση ναι.

αμμωνια να ριξω να κανουμε σεφτε?

kostas78
17-01-12, 19:40
καλησπερα.γιατι δεν βγαζεις τωρα λιγο νερο και να βαλεις ζεστο?γενικα οι θερμαντηρες που χρησιμοποιει η juwel ειναι για τα πανυγηρια αλλα οχι και ετσι.αν δεις οτι δεν παιζει υπαρχει και εγγυηση.
και κατι αλλο.ζητα απο καποιο moderator να βαλει το thread σου στην κατηγορια της Aφρικης μιας και θα βαλεις αφρικανες και να το διαβαζουν περισσοτεροι <<αφρικανοι>>.

Ektorakos
17-01-12, 19:45
καλη ιδεα κωστα αλλα που βρισκω τους moderators>?
καλη ιδεα και αυτη της αλλαγης του νερου

Κλεόβουλος
17-01-12, 19:51
καλη ιδεα κωστα αλλα που βρισκω τους moderators>?

τους βρήκες :D

kostas78
17-01-12, 19:54
αυτο θα πει αμμεση ανταποκριση.:D:D:D

Ektorakos
17-01-12, 20:08
αλλαζω νερο με ζεστο!
κλεοβουλε με πας μια βολτα στα malawi topics?

kostas78
17-01-12, 20:14
βαλε ζεστο νερο και ελεγξε αν ο θεμαντηρας διατηρει το νερο στη θερμοκρασια η και αν αρχιζει να το ζεστενει περισσοτερο.μην βιαστεις.σιγουρεψου για να μην μπαινεις σε φασαριες.αν οχι ειπαμε.ΕΓΓΥΗΣΗ.
το στρωσιμο μπορεις να το ξεκινησεις αρκει να μην βγαλεις και βαλεις νερο ξανα μεχρι να στρωσει.υπαρχει μια θεωρια οτι η υψηλη θεμοκρασια βοηθαει.ξεκινα εσυ και οταν λυθει το θεμα του θερμαντηρα ανεβαζεις θερμοκρασια.
υπολογισες την αναλογια νερου-αμμωνιας?

\/ag
Κάνε μια αλλαγή 2-3 κουβάδες με ζεστό νεράκι να το βοηθήσεις!

Λογικά ήταν πολύ χαμηλά η θερμοκρασία του νερού γιαυτό και ζορίστηκε ο θερμαντήρας...

Και από αύριο βλέπουμε...

Ektorakos
επισης οταν βγαζω τον θερμοστατη να τον δω, ενω ειναι αναμμενο το φωτακι λειτουργιας αλλες φορες οι αντιστασεις ειναι πυρομενες και αλλες οχι

exelix
17-01-12, 20:15
Μη βγάζεις αναμμένο θερμοστάτη από το νερό!

Ektorakos
17-01-12, 20:19
ουουπς. να τον σβησω μαλλον ε?
κλικ
τον εσβησα!
σταματαω να βγαζω νερο
εχω βγαλει 1/3 . θα βαλω ζεστο νερακι !

Κλεόβουλος
17-01-12, 20:22
Φρόντισε ο θερμαντήρας να μην μένει ποτέ αναμμένος έξω απο το νερό.
Και μη βάζεις τα χέρια σου στο ενυδρείο πριν τον κλείσεις/αποσυνδέσεις.

Ektorakos
17-01-12, 21:31
οκ
21,7
23 βαθμοι
25,2 C
28.7 βαθμοι ( το νερο του θερμοσιφωνα τελειωσε)
αλλοι 2 3 κουβαδες εμειναν. θα βαλω το θερμοστατη στους 29 να δουμε αν θα πεσει

υπολογισες την αναλογια νερου-αμμωνιας?

ναι κωστα . 10,8 γραμμαρια αμμωνια πρεπει να ριξω

kostas78
17-01-12, 21:40
ευγε νεε μου.προχωρα.
το νερο ξεθολωσε καθολου?

Ektorakos
17-01-12, 21:53
το νερο εχει ξεθολωσει αρκετα

η θερμοκρασια ομως πευτει :confused:
28,5
δεν εχω τροπο να καταλαβαινω αν δουλευει ευτο το πραγμα αν δεν το βγαλω απο το κουτι του εσωτερκου φιλτρου?

kostas78
17-01-12, 21:57
κλειστο,βγαλτο απο το φιλτροκουτι και αστον χυμα να δεις αν αναβει το λαμπακι(αν λειτουργει).κατα προτιμηση βαλτον σε σημειο που να υπαρχει ροη.(στην εξοδο του φιλτρου)

Ektorakos
17-01-12, 22:04
λοιπον απλα σηκωνω τον θερμοστατη για να δω αν ειναι αναμενο το λαμπακι του. οταν το βαζω στην πριζα αναβει αλλα μετα απο λιγο σβηνει. μηπως το νερο στο δοχειο που ζεσταινει δεν ανακυκλωνεται με αποτελεσμα να σβηνει ?

kostas78
17-01-12, 22:13
Νικο αυτα τα συμπτωματα τα ειχε και ο δικο μου πριν παραδωσει το πνευμα.μαλλον ειναι ελλατωματικος.αν δεν ειναι κοπος κανε αλλο ενα τρεκαρισμα.βαλε σε ενα κουβα κρυο νερο ριξε μεσα το θερμαντηρα,ρυθισε το στο φουλ και δες τι θα γινει αν δηλ ζεστανει καθολου το νερο.αν οταν το βαλεις στη πριζα αναψει και σε λιγο σβησει υπαρχει προβλημα.

Ektorakos
17-01-12, 22:16
θα το κανω τωρα κωστα. αλλα μολις τωρα διαβαζα στο manual της juwel οτι ο θερμαντηρας μπορει να κρατησει το νερο του ενυδρειου ΕΩΣ 28 βαθμους και αν η θερμοκρασία του δωματιου ειναι 18 βαθμοι. Αλλιως χρειαζεστε επιπλεον θερμαντηρα

εσυ στα δικα σου λιτρα κωστα τι θερμαντηρα σου εδωσε το juwel ? 300ρη?

kostas78
17-01-12, 22:22
ναι αλλα εσυ εχεις θερμοκρασια δωματιου σχεδον 20 και στο ενυδρειο αρχιζει και πεφτει.τι να πω ρε φιλε?
στο ριο 240 εδινε τον 200αρη και με θερμοκρασια δωματιου 20 βαθμους ειχα δει με το θερμοστατη τερμα ανοιχτο και 30 βαθμους στο ενυδρειο.βεβαια δεν εκλεινε ποτε αλλα το νερο το ζεσταινε.

Παναγιώτης Κ
17-01-12, 22:28
Eπειδή οι θερμοστάτες της juwel είναι λίγο μαπεξ γι'άυτό καλό θα ήταν πέρα του θερμοστάτη σου να πάρεις και έναν άλλον να βοηθάει(απο 150 και πάνω)
Είναι πολλά τα λίτρα και σε περίπτωση βλάβης άντε τρέξε τελευταία στιγμή να πάρεις θερμοστάτη!
Όχι πως σε τόσα λίτρα πέφτει εύκολα η θερμοκρασία, αλλά ανεβαίνει δύσκολα!

kostas78
17-01-12, 22:31
την χρηση δευτερου θερμαντηρα την προτεινει αν εχεις το ενυδρειο σε χωρο που η θερμοκρασια ειναι κατω απο τους 18 βαθμους(εριξα μια ματια στο manual της juwel στο net γιαυτο στο λεω).
Eπειδή οι θερμοστάτες της juwel είναι λίγο μαπεξ γι'άυτό καλό θα ήταν πέρα του θερμοστάτη σου να πάρεις και έναν άλλον αν βοηθάει(απο 150 και πάνω)
Είναι πολλά τα λίτρα και σε περίπτωση βλάβης άντε τρέξε τελευταία στιγμή να πάρεις θερμοστάτη!
Όχι πως σε τόσα λίτρα πέφτει εύκολα η θερμοκρασία, αλλά ανεβαίνει δύσκολα!

Παναγιωτη το θεμα ειναι να δει ο Νικος πρωτα αν δουλευει σωστα αυτος και αν δεν φτανει βαζει και ενα βοηθητικο.

Παναγιώτης Κ
17-01-12, 22:35
Γι'αυτό όπως είπα και πιο πάνω να το τσεκάρει το πρωί που θα φτάσει την θερμοκρασία.

Ektorakos
18-01-12, 00:03
αυτη τη στιγμη η θερμοκρασια ειναι 28,1 βαθμοι. πευτει πολυ πολυ αργα.
πω πω τωρα ειδα ολες τις απαντησεις σας. ημουν στην προηγουμενη σελιδα και εκανα refresh.

τι να πω. ας ελπισουμε οτι θα παραμεινει σταθερο στους 28
επισης οταν το πρωι φευγουμε για τη δουλεια τα καλοριφερ δεν τα αφηνουμε αναμμενα. στανταρ το πρωι μπορει να πεφτει πολυ χαμηλοτερα η θερμοκρασια του δωματιου

kostas78
18-01-12, 00:15
ασχετο αλλα μην κλεινεις εντελως το καλοριφερ(οχι για το ενυδρειο)απλα χαμηλωσε το γιατι μεχρι να ανεβασει θερμοκρασια οταν γυρνας θα σου καψει περισσοτερο απο το να το ειχες χαμηλωμενο.

Ektorakos
18-01-12, 10:10
(μμμ αυτο το ασχετο μου το εχουν ξαναπει )

λοιπον το βραδι στις 12 εκλεισα το καλοριφερ
κοιμηθηκα στις 1 και ειχα 27,8 βαθμους
το πρωι στις 8 που ειδα ειχε 26.2
σηκωσα λιγο το θερμοστατη και ειδα οτι δουλευε.

θα ξανακανω το κολπο με τον κουβα το απογευμα και θα βαλω μεσα το θερμομετρο να δω αν διατηρει τη θερμοκρασια που του βαζω

φοβαμαι αν παω στο πετ σοπ και τους πω οτι δεν δουλευει θα τον βαλουν στην πριζα θα αναψει το λαμπακι και θα μου πουν δουλευει
να τον βαλω να δουλευει καπου στο κεντρο του ενυδρειου να δουμε τι θα γινει?
εξακολουθω να πιστευω οτι εκει στη γωνιτσα μεσα στο κουβουκλιο του φιλτρου κατι δεν παει καλα. στον κουβα που τον εβαλα δουλευε συνεχεια ενω στο ενυδρειο δουλευει λιγο και σταματαει. μηπως εχει χαλασει ο θερμοστατης της θερμαστρας?
απο οτι διαβαζω, το ιδιο προβλημα εχω με το παλικαρι

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24059

\/ag
18-01-12, 13:03
Δοκίμασε τον σε άλλη θέση όπως είπες και εσύ..πάντως εμένα ο 300αρης της Jagger τοποθετημένος μέσα στο φίλτρο μέσα σε 5 ώρες περίπου από 24 βαθμούς το έφτασε 29,5...από δικό μου λάθος βέβαια στην ρύθμιση της θερμοκρασίας!Σχεδόν έναν βαθμό την ώρα δηλαδή..

Μου φαίνεται οτι δεν αποδίδει τα απαιτούμενα ο δικός σου..έχω ακούσει οτι οι θερμοστάτες της Juwel δεν είναι και πολύ καλοί,αλλά όχι κ έτσι!

Ektorakos
18-01-12, 13:08
Vag ετσι νομιζω και εγω.
Απο συζητησεις εδω μεσα απο οτι καταλαβα ειναι για τα πανυγυρια αυτοι της juwel.

σε τι ενυδρειο εχεις μονο 1 300ρη?

\/ag
18-01-12, 13:29
σε τι ενυδρειο εχεις μονο 1 300ρη?

Στο 400αρι μου..

Εγώ βέβαια τον ανάβω πολύ σπάνια!Η θερμοκρασία του ενυδρείο είναι 24-25 χωρίς να ανάβει ποτέ θερμοστάτης...25 φτάνει όταν ανάψει το φως και περάσει αρκετή ώρα!
Αν δω την θερμοκρασία και πέσει κάτω από 24 τότε τον ανάβω για λίγο(μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι στιγμής)..εκείνη την μέρα έφυγα και τον ξέχασα ανοιχτό και όταν γύρισα το είχε φτάσει 29,4...

Ektorakos
18-01-12, 13:54
μεγαλε στην Αφρικη μενεις? απο εκει θα παρω τα Acei μου? :)

Παναγιώτης Κ
18-01-12, 14:13
Εγώ θα σου πρότεινα να μην ξαναβάλεις ζεστό νερό, αλλα να το αφήσεις να δεις μέχρι που θα στο αφήσει και σε τι θερμοκρασία τον έχεις ρυθμίσει.
Αν πχ τον έχεις ρυθμίσει στους 28 και σου πάει στους 25 τότε το πάς στους 29 και πάει στους 26. Εγώ αυτό έκανα και πιάνει.
Το θερμόμετρο βάλτο στην άλλη άκρη και όχι κοντά στον θερμοστάτη!

ΥΓ: Στο δικό μου δεν πάει πάνω απο 20 βαθμούς αλλά ο θερμοστάτης κρατάει σταθερά στους 26,5 και πάει και ρελαντί!

\/ag
18-01-12, 14:14
μεγαλε στην Αφρικη μενεις? απο εκει θα παρω τα Acei μου? :)

To σπίτι έχει maximum 21 βαθμούς σκέψου...

Από εκεί θα πάρεις μωρά αν θες..αλλά θα πρέπει να περιμένεις πολύ!Και τα δικά μου μωρά είναι όπως σου είπα..:rolleyes:

Ektorakos
18-01-12, 14:17
Εγώ θα σου πρότεινα να μην ξαναβάλεις ζεστό νερό, αλλα να το αφήσεις να δεις μέχρι που θα στο αφήσει και σε τι θερμοκρασία τον έχεις ρυθμίσει.
Αν πχ τον έχεις ρυθμίσει στους 28 και σου πάει στους 25 τότε το πάς στους 29 και πάει στους 26. Εγώ αυτό έκανα και πιάνει.
Το θερμόμετρο βάλτο στην άλλη άκρη και όχι κοντά στον θερμοστάτη!

ειναι στην τελειως απεναντι μερια στο πλαι. και ηθελα να ρωτησω μηπως πρεπει να το βαλω απο τη μερια του θερμομετρου. αρα το αφην ω οπου ειναι τωρα

Παναγιώτης Κ
18-01-12, 14:22
ΥΓ: Στο δικό μου δεν πάει πάνω απο 20 βαθμούς αλλά ο θερμοστάτης κρατάει σταθερά στους 26,5 και πάει και ρελαντί!

Το σπίτι εννοώ ότι δεν πάει παραπάνω απο 20!

Ektorakos
18-01-12, 20:53
ανακουφιστηκα καπως. μολις γυρισα στο παγωμενο σπιτι μου (πρεπει να εχει καπου 15βαθμους ) και ειδα το ενυδρειο στους 24,8 . Το πρωι ηταν στους 26.
Το να εχασε μονο 1,2 βαθμους μεσα στο στο κρυο σπιτι το θεωρω αδυνατο. σιγουρα ο θερμοστατης εκανε δουλεια.

ειναι στους 31 βαθμους ο θερμοστατης απο το πρωι.
σε 20 λεπτα αναβουν τα φωτα του ενυδρειου και το σπιτι θα ζεσταθει. για να δουμε αν θα εχουμε καποια αυξηση.
απο την ωρα που αναψαν τα φωτα και το σπιτι ζεσταθηκε καπως καταφεραμε να παμε απο τους 24,8 στα 25,1

vag0s
18-01-12, 20:59
Sorry, αλλά δεν καταλαβαίνω όσο κι αν διαβάζω ποιο είναι το πρόβλημα...
Προσπαθείς να κρατήσεις 26 βαθμούς και δεν μπορείς; Ή να φτάσεις 28-29 για να έχεις καλύτερη ανάπτυξη της βιολογίας;

Πες μου λίγο σε παρακαλώ...

Ektorakos
18-01-12, 21:34
ναι. ιδανικα θα ηθελα θερμοκρασια 29 για να επιταχυνθει ο κυκλος του αζωτου. απο οτι διαβαζω τα ψαρακια θελουν 26,5

εγω αυτη τη στιγμη εχω 25,2 ανεβαινει σιγα σιγα αλλα μαλλον δεν μπορει να φτασει πιο ψηλα. παντως δεν μπορουμε να πουμε οτι δεν δουλευει το εργαλειο. απλα δεν δουλευει σωστα απο τη στιγμη που εγω το εχω στο 30 και αυτο αγκομαχαει.

για την ωρα προβλημα δεν υπαρχει. αλλα αν το ενυδρειο ηταν ετοιμο απο μεριας βιολογιας να φιλοξενησει ψαρια, θα μπορουσα να τα βαλω?

θα χτυπησω εναν jager τον αλλο μηνα απο οτι βλεπω

\/ag
18-01-12, 21:39
ειδα το ενυδρειο στους 24,8 . Το πρωι ηταν στους 26.
Το να εχασε μονο 1,2 βαθμους μεσα στο στο κρυο σπιτι το θεωρω αδυνατο. σιγουρα ο θερμοστατης εκανε δουλεια.

ειναι στους 31 βαθμους ο θερμοστατης απο το πρωι.
σε 20 λεπτα αναβουν τα φωτα του ενυδρειου και το σπιτι θα ζεσταθει. για να δουμε αν θα εχουμε καποια αυξηση.

Τότε ή είναι ελαττωματικός ο θερμαντήρας ή δεν είναι αρκετός για τόσα λίτρα...δεν εξηγείται αλλιώς...:smt120
Για την θερμοκρασία για τα ψάρια μην το σκέφτεσαι καν..ζουν άνετα από 23-28C!!

Εγώ στο δικό μου τα έχω με θερμοκρασία ~24,5

vag0s
18-01-12, 21:40
Οκ σωστή σκέψη. Άρα από ότι καταλαβαίνω θα στρώνεις το ενυδρείο 1 μήνα με τροφούλα κλπ; :)

*** Φίλε ο θερμαντήρας είναι μια χαρά. Επίσης ξέρουν καλά τι κάνουν και τον τοποθετούν μέσα στο φίλτρο, εκεί έχει τη μέγιστη απόδοση.
Βλέπω κι εγώ τα ίδια φαινόμενα στο ενυδρείο μου. Φταιει η χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. 15αρια χτυπάω κι εγώ εδώ μέσα. Στο ενυδρείο από 26 πάω 24-25. Είναι ο χειμώνας. Μια λύση θα ήταν να είχες μόνιμα ανοιχτό το καλοριφέρ και να μην αερίζεις καν, αλλά δεν λέει. Γενικά, από τη στιγμή που η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά, μέχρι και 2 βαθμους την ημέρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μην ανησυχείς..

Παναγιώτης Κ
18-01-12, 21:59
Εμένα παιδιά πάντως το σπίτι είναι κάτω απο 20 βαθμούς σε γενικό επίπεδο και η θερμοκρασία του ενυδρείου δεν αυξομειώνεται ποτέ των ποτών! Παραμένει πάντα ότι και να γίνει στους 26,5 στάνταρ!

\/ag
18-01-12, 22:20
*** Φίλε ο θερμαντήρας είναι μια χαρά.

Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να σηκώσει την θερμοκρασία του νερού πάνω από 26 βαθμούς;:confused:
Πόσο χαμηλή θερμοκρασία να έχει το σπίτι;κάτω από 15 δεν νομίζω!Ε δεν γίνεται να μην σηκώνει θερμοκρασία στο νερό...

Εμένα παιδιά πάντως το σπίτι είναι κάτω απο 20 βαθμούς σε γενικό επίπεδο και η θερμοκρασία του ενυδρείου δεν αυξομειώνεται ποτέ των ποτών! Παραμένει πάντα ότι και να γίνει στους 26,5 στάνταρ!

Δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό..μιά μικρή διακύμανση στην θερμοκρασία είναι επιθυμητή..
Χωρίς ελεγκτή θερμοκρασίας το καταφέρνεις αυτό;;

vag0s
18-01-12, 22:21
Είναι πολλοί παράγοντες, όπως αναλογία λίτρων-watt, απόσταση καλοριφέρ, μπαλκονόπορτα, θερμοκρασία σπιτιού, καπάκι, λάμπες... Δεν είναι κάτι στάνταρ, απλά μου φαίνεται απόλυτα λογικό αυτο που γίνεται στην περίπτωση του φίλου μας. :)

Ektorakos
18-01-12, 22:28
το οτι μπορουμε να βαλουμε ψαρια σε 25 βαθμους ειναι θετικο.
τωρα που στο σπιτι εχω θερμοκρασια 19-20 βαθμους κερδιζω 0,1 βαθμο καθε 40 λεπτα . ειμαι στα 25,3 αυτη τη στιγμη.

εχω ενα αλλο θεματακι λιγο με την αμμωνια στο ενυδρειο. δεν μπορω να την σηκωσω στα 3 ppm . εβαλα χθες βασει αρχειου exel 10.8 gr αμμωνια και το τεστ εδειξε 1 ppm. ειπα να το αφησω

σημερα εβαλα αλλα τοσα (10,8 γρ) αμμωνια . κανω τεστ 1,5 ppm . λιγο παραπανω. (τα τεστ ειναι ΑΠΙ)
εριξα αλλα 10 γρ στα καπακια και θα ξαναμετρησω στις 22,50 που θα κλεισω 1 ωρα απο τοτε που την εριξα.
Τωρα που το σκεφτηκα, δεν ανακινουσα το μπουκαλακι της αμμωνιας πριν το βαλω στη συριγγα. ισως να επαιρνα μονο νερο ? τι να πω.

Παναγιώτης Κ
18-01-12, 22:29
Δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό..μιά μικρή διακύμανση στην θερμοκρασία είναι επιθυμητή..
Χωρίς ελεγκτή θερμοκρασίας το καταφέρνεις αυτό;;

Το καλοριφέρ είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου απο το ενυδρείο.
Δεν μπορώ να πω πως κάνει δουλειά όμως το καλοριφέρ γιατί είναι μικρό το σώμα και για να ζεσταθεί το σπίτι φαντάσου θέλει πάρα πολλή ώρα!
Είναι καθαρά θέμα θερμοστάτη! Ο δικός μου δουλεύει στου ξαπλόπουλου!:cool:

vag0s
18-01-12, 22:29
το οτι μπορουμε να βαλουμε ψαρια σε 25 βαθμους ειναι θετικο.
τωρα που στο σπιτι εχω θερμοκρασια 19-20 βαθμους κερδιζω 0,1 βαθμο καθε 40 λεπτα . ειμαι στα 25,3 αυτη τη στιγμη.

εχω ενα αλλο θεματακι λιγο με την αμμωνια στο ενυδρειο. δεν μπορω να την σηκωσω στα 3 ppm . εβαλα χθες βασει αρχειου exel 10.8 gr αμμωνια και το τεστ εδειξε 1 ppm. ειπα να το αφησω

σημερα εβαλα αλλα τοσα (10,8 γρ) αμμωνια . κανω τεστ 1,5 ppm . λιγο παραπανω. (τα τεστ ειναι ΑΠΙ)
εριξα αλλα 10 γρ στα καπακια και θα ξαναμετρησω στις 22,50 που θα κλεισω 1 ωρα απο τοτε που την εριξα.
Τωρα που το σκεφτηκα, δεν ανακινουσα το μπουκαλακι της αμμωνιας πριν το βαλω στη συριγγα. ισως να επαιρνα μονο νερο ? τι να πω.

Έχεις αποφασίσει τι ψάρια θες να βάλεις; Ίσως να βρεθεί και πιο άμεση λύση, για το στρώσιμο...

Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να σηκώσει την θερμοκρασία του νερού πάνω από 26 βαθμούς;:confused:Φυσικά και είναι φυσιολογικό. Από ότι είδα του ανεβαίνει πάνω από 26, απλά ο θερμοστάστης του δεν μπορεί να τους διατηρήσει. Λογικό είναι, το ίδιο ακριβώς βλέπω κι εγώ. Ξαναλέω αυτό συμβαίνει λόγο θερμοκρασίας σπιτιού. Αν υπήρχε τρόπος να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία 18-20C μέσα στο σπίτι το ενυδρείο θα είχε σταθερά όσο επέλεγε. Θα έκανε αρκετή ώρα να πιάσει το 26άρι, όπως και κάνει άλλωστε, αλλά θα κατάφερνε να το διατηρήσει.

Το καλοριφέρ είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου απο το ενυδρείο.
Δεν μπορώ να πω πως κάνει δουλειά όμως το καλοριφέρ γιατί είναι μικρό το σώμα και για να ζεσταθεί το σπίτι φαντάσου θέλει πάρα πολλή ώρα!
Είναι καθαρά θέμα θερμοστάτη! Ο δικός μου δουλεύει στου ξαπλόπουλου!:cool:Παναγιώτη παίζει τεράστιο ρόλο το καλοριφέρ. Μακάρι να μπορούσα να τα βάλω και τα δικά μου δίπλα σε σώματα!

Ektorakos
18-01-12, 22:41
25,4 η θερμοκρασια ειδα μολις
Έχεις αποφασίσει τι ψάρια θες να βάλεις; Ίσως να βρεθεί και πιο άμεση λύση, για το στρώσιμο...

1m+3f Labidochromis Caeruleus
1m+3f Pseudotropheus Acei (yellow tail)
1m+3f Pseudotropheus Maingano Cyanoerhabdos

εκτος και αν αλλαξει κατι μεχρι τοτε που θα τα βαλω.

Δεν βιαζομαι να βαλω ψαρια. Ολη η διαδικασια με το στρωσιμο μα αμμωνια μου αρεσει και θα ηθελα να την ζησω. Θα ελεγα οτι τα προβληματα ειναι μερος του χομπι .

Τον εναμιση μηνα αυτο θα εξοικιωθω με το ενυδρειο , τον εξοπλισμο του τα τεσταρισματα, θα κανω μικροαλλαγες στις πετρες τωρα ακομα που μπορω κτλ.

vag0s
18-01-12, 22:49
25,4 η θερμοκρασια ειδα μολις

1m+3f Labidochromis Caeruleus
1m+3f Pseudotropheus Acei (yellow tail)
1m+3f Pseudotropheus Maingano Cyanoerhabdos

εκτος και αν αλλαξει κατι μεχρι τοτε που θα τα βαλω.

Δεν βιαζομαι να βαλω ψαρια. Ολη η διαδικασια με το στρωσιμο μα αμμωνια μου αρεσει και θα ηθελα να την ζησω. Θα ελεγα οτι τα προβληματα ειναι μερος του χομπι .

Τον εναμιση μηνα αυτο θα εξοικιωθω με το ενυδρειο , τον εξοπλισμο του τα τεσταρισματα, θα κανω μικροαλλαγες στις πετρες τωρα ακομα που μπορω κτλ.

Μια χαρά! :-)

Ektorakos
18-01-12, 23:07
Ph = 2.5? θα ελεγα ειναι σιγουρα 2 αλλα ισως και λιγο παραπανω.
Γαμωτο το ph 2 και το ph4 εχουν πολυ μικρη διαφορα.

Τεσπα. το αφηνω ως εχει. αυριο θα ριξω αλλα 10 γραμ και απο μεθαυριο θα τεσταρω καθε δυο μερες και πριν να ριξω την αμμωνια ετσι ωστε να ριχνω οσο περιπου χρειαζεται για να το κραταω σταθερο στα 3 ppm

σας ευχαριστω ολους
θερμοκρασια 25,5

\/ag
18-01-12, 23:09
Φυσικά και είναι φυσιολογικό. Από ότι είδα του ανεβαίνει πάνω από 26, απλά ο θερμοστάστης του δεν μπορεί να τους διατηρήσει. Λογικό είναι, το ίδιο ακριβώς βλέπω κι εγώ. Ξαναλέω αυτό συμβαίνει λόγο θερμοκρασίας σπιτιού. Αν υπήρχε τρόπος να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία 18-20C μέσα στο σπίτι το ενυδρείο θα είχε σταθερά όσο επέλεγε. Θα έκανε αρκετή ώρα να πιάσει το 26άρι, όπως και κάνει άλλωστε, αλλά θα κατάφερνε να το διατηρήσει.

Βάγγο δεν του έχει ανεβάσει πάνω από 26...οι θερμοκρασίες που βλέπεις σε προηγούμενες απαντήσεις είναι έπειτα από αλλαγή νερού με ζεστό νερό...
21:34 => 25,2C
22:41 => 25,4C
Λογικό είναι αυτό;1 ώρα + για 0,2C;Με αναμμένο καλοριφέρ στο σπίτι ε...

vag0s
18-01-12, 23:48
Βάγγο δεν του έχει ανεβάσει πάνω από 26...οι θερμοκρασίες που βλέπεις σε προηγούμενες απαντήσεις είναι έπειτα από αλλαγή νερού με ζεστό νερό...
21:34 => 25,2C
22:41 => 25,4C
Λογικό είναι αυτό;1 ώρα + για 0,2C;Με αναμμένο καλοριφέρ στο σπίτι ε...

Δεν μου φαίνεται περίεργο. Έτσι κι αλλιώς ο θερμαντήρας είναι στο όριο για τα λίτρα του. Λογικό είναι να την ανεβάζει τόσο αργά. Το θέμα είναι να την ανεβάσει και να την κρατήσει!!!

Είδωμεν, αν και πιστεύω ότι όταν θα θέλει σταθερή θερμοκρασία θα την έχει, αν κρατάει και την θερμοκρασία του σπιτιού του σταθερή.

Πάντως αν θες να χτυπήσεις 29-30 θες και 2ο θερμαντήρα.

Vag μην συγκρίνεις το ενυδρείο σου με αυτό εδώ. Εσύ ίσως να "έφτιαξες" τη θερμοκρασία σου όταν είχαμε υψηλότερες θερμοκρασίες. Επειδή έστησα κι άλλο ένα ενυδρειάκι πριν καμιά εβδομάδα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να την ρυθμίσεις αν είσαι στην αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής (watt-ltr) αυτές τις ημέρες με τέτοιο καιρό...
Και κάτι άλλο. Όταν σε ένα ενυδρείο δίπλα υπάρχει καλοριφέρ κάνουμε τεράστια οικονομία παιδιά! Το περισσότερο ρεύμα που καίμε στα ενυδρεία μας προέρχεται από τους θερμοστάτες.

the_passenger
19-01-12, 02:05
Είχα μικρός ένα δάσκαλο αγγλικών που είχε ένα 2CV

όταν τον ρώτησα πόσο κάνει τα 0-100 μου είπε:
Δεν πιάνει 100 ! μόνο σε κατηφόρα..

Αυτό που θέλω να πώ έιναι ότι πχ σε 400 λίτρα με θερμοκρασία χώρου 15 δεν μπορούμε από 300άρι θερμοστάτη να περιμένουμε να ανεβάσουμε στους 29 βαθμούς!... γι'αυτό πολλές φορές δε βγαίνει συμπέρασμα από αυτά που διάβασα.. είναι σα να λέμε "μα πάταγα τέρμα γκάζι στο 2cv και έβλεπα τα χλμ να πέφτουν αντί να ανεβαίνουν".. χμμ.. ναί αλλά πήγαινε φορτωμένο και άρχισαν και οι ανηφόρες! :p

Φιλική συμβουλή, βάλε φελιζόλ τουλάχιστον στην πίσω πλευρά και στην πλαινή που δε φαίνεται (θα σου έλεγα και από κάτω σε προηγούμενα πόστ) και θα δεις καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας.

επίσης, όπως είπε και ο φίλος πρίν, καλύτερα να μήν αφήνεις το σπίτι με όφφ τη θέρμανση να πέσει ώς τους 15.. (πχ βάλε το θερμοστάτη των καλοριφέρ στους 17-18 βαθμούς όσο λείπεις), γιατί η ενέργεια που θα ξοδέψεις αφού γυρίσεις ώστε να το φέρεις πχ από 15 στους 20 είναι μεγαλύτερη από αυτή που γλίτωσες έχοντας τα σώματα τελείως κλειστά (οπότε και θα άναβε σπάνια και από λίγο και θα κράταγε τους 17-18 όσο λείπεις). Έτσι θα βοηθήσεις σημαντικά και το ενυδρείο / θερμοστάτη/ες.

Παίζει μεγάλο ρόλο η διαφορά θερμοκρασίας χώρου ενυδρείου, ακόμα και για την επιλογή συνολικών watt θερμοστάτη (σε κάποια γνωστή μάρκα θερμοστάτη - δε θυμάμαι τώρα ποιά - είχα δει και πίνακα όπου όσο αυξανόταν η διαφορά ανέβαιναν τα watt που πρέπει να επιλέξουμε). Η γενική αναλογία 1 watt / λίτρο (τώρα έχεις λιγότερο και από αυτό) ισχύει στο μέσο όρο, τώρα εσύ στις δοκιμές που έκανες είχες μεγαλύτερη ανάγκη και από αυτή, γι'αυτό πιστεύω δε "βγήκαν".
...

Όταν σε ένα ενυδρείο δίπλα υπάρχει καλοριφέρ κάνουμε τεράστια οικονομία παιδιά! Το περισσότερο ρεύμα που καίμε στα ενυδρεία μας προέρχεται από τους θερμοστάτες.

+1

έχω 240λιτρο, και την πλάτη του στα 10 cm από καλοριφέρ.

Με φελιζόλ στην πλάτη (για να μην επειρεάζεται έντονα στα on/off του καλοριφέρ), δεν έχω δεί ποτέ να επειρεάζεται η θερμοκρασία του πάνω από 1 βαθμό (δηλαδή δεν έχω ανεπιθύμητες διακυμάνσεις), ενώ πρίν το φελιζόλ είδα μέχρι 2 βαθμούς διαφορά

όμως το ενυδρείο εκμεταλλεύεται τη γενικότερη ζέστη από το σώμα, και κρατά θερμοκρασία. Ο θερμοστάτης ακόμα και τώρα με αυτά τα κρύα ανάβει σπάνια! :cool:

Λίγη προσοχή σε μερικά πράγματα και δε θα κάνουμε πλούσια τη ΔΕΗ, είναι και οι καιροί περίεργοι... :D

Ektorakos
19-01-12, 10:29
Φιλική συμβουλή, βάλε φελιζόλ τουλάχιστον στην πίσω πλευρά και στην πλαινή που δε φαίνεται (θα σου έλεγα και από κάτω σε προηγούμενα πόστ) και θα δεις καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας.

πολυ καλη ιδεα. θα βαλω λιγο dow απο πισω. οχι στο πλαι διοτι θα φαινεται το σοκορο. απο κατω δυστυχως too late.

Για τη θερμανση του σπιτιου θελω πολυ να το τεσταρω αυτο που λετε.
Δεν ξερω κατα ποσο θα καιει λιγοτερο. δεν ειμαι σιγουρος οτι θα καιει λιγο για να κραταει μια θερμοκρασια 17-18 βαθμους. Υπαρχουν και ψηφιακοι θερμοστατες που να δειχνουν ποσο αναψε? αν ναι ισως παρω πριν επιχειρησω να το κανω αυτο που λετε.

στο θεμα μας τωρα

Τεταρτη
8:00 = 26.2
18:00 = 24.8
24:00 = 25.9

Πεμπτη
8:00 = 25.4
18:00 = ?
24:00 = ?

Με θερμοστατη στο 30-31 και με καλοριφερ σπιτιου να αναβει μονο απο τις 18:00 - 24:00 εχω αποτελεσμα απο 24-26 βαθμους.
απο οτι φαινεται η αποδοση του θερμοστατη εξαρταται απο το καλοριφερ μου. Οταν το αναβω ο θερμοστατης εχει τη δυναμη να ανεβασει αργα αλλα σταθερα τη θερμοκρασια (δεν ξερω ως που). Επισης ομως οταν το σβηνω ο θερμοστατης δεν εχει τη δυναμη να διατηρησει τη θερμοκρασια η οποια πευτει αργα και σταθερα (παλι δεν ξερω ως που)

Τον αλλο μηνα (γιατι μας εχουν τελειωσει και τα φραγκα :rolleyes: ) θα παρω εναν jager 300ρη και θα αντικαταστησω τον juwel. ελπιζω να μπορει να τοποθετηθει στην ιδια θεση (μεσα στο φιλτρο). Θα δω παλι πως θα παει η αποδοση . αν κανει πολυ κρυο ισως βαζω και τους δυο το πρωι που κλεινω τα καλοριφερ.

\/ag
19-01-12, 11:09
Θα συμφωνήσω με τον φίλο πιο πάνω για το φελιζολ στην πλάτη!Έχω βάλει και εγω και σίγουρα κάνει δουλειά..

Το watt/λίτρο δεν ισχυει..η Jagger δίνει τον 300αρη της για μέχρι 1000 λίτρα,τα μισά αποσα λέει να ισχύουν μιλάμε για 500 λίτρα!

Νίκο ο 300αρης της Jagger ίσα ίσα που χωράει στο εσωτερικο φιλτρο για να κάνει την δουλειά του..εξεχει γύρω στα 5εκ απτην στάθμη του νερού αλλα αυτο δεν δημιουργεί πρόβλημα..

Με τον θερμοστατη σου δεν θα καταφέρεις ποτε να φτάσεις τους 29 βαθμούς για το στρωσιμο πιστεύω..

Ξανασκεψου το πάντως για μπολι..;) Δεν θα χρειαστεί ποτε να πιάσεις τους 29..:p

Ektorakos
19-01-12, 12:38
τους 29 τους θελω για να αναπτυχθουν τα βακτηρια καπως γρηγοροτερα. οχι οτι ειναι απαραιτητο για να γινει ο κυκλος. Ειμαστε στην 3η μερα. Αν στην 20η δεν εχω δει νιτρωδη να ξεκολλανε απο το μηδεν θα αρχισω να σκεφτομαι το μπολι
να ψαχνω σιγα καμια ανουμπια και καμια βαλισνερια?
Βασικα 2-3 ανουμπιες θελω και 1 βαλισνερια νάνα θελω (δεν αρεσουν τα "φυκια" της Γεωργιας)

θα βαλω αγγελια

the_passenger
19-01-12, 12:58
...

Δεν ξερω κατα ποσο θα καιει λιγοτερο. δεν ειμαι σιγουρος οτι θα καιει λιγο για να κραταει μια θερμοκρασια 17-18 βαθμους. Υπαρχουν και ψηφιακοι θερμοστατες που να δειχνουν ποσο αναψε? αν ναι ισως παρω πριν επιχειρησω να το κανω αυτο που λετε.

έστω τους 17 θα ανάβει σπάνια και από λίγο να τους κρατήσει. κάνε τέστ κοιτώντας το μετρητή σου ανά 24 ωρο, μια μέρα με ότι κάνεις τώρα και μία με αυτό που σου προτείνω (απλά πρέπει να έχουμε ίδια εξωτερική θερμοκρασία τις δύο μέρες του τεστ για να δείς τη διαφορά)

Με θερμοστατη στο 30-31 και με καλοριφερ σπιτιου να αναβει μονο απο τις 18:00 - 24:00 εχω αποτελεσμα απο 24-26 βαθμους.
απο οτι φαινεται η αποδοση του θερμοστατη εξαρταται απο το καλοριφερ μου. Οταν το αναβω ο θερμοστατης εχει τη δυναμη να ανεβασει αργα αλλα σταθερα τη θερμοκρασια (δεν ξερω ως που). Επισης ομως οταν το σβηνω ο θερμοστατης δεν εχει τη δυναμη να διατηρησει τη θερμοκρασια η οποια πευτει αργα και σταθερα (παλι δεν ξερω ως που)

είναι ακριβώς αυτό που σου έγραψα πρίν

Τον αλλο μηνα (γιατι μας εχουν τελειωσει και τα φραγκα :rolleyes: ) θα παρω εναν jager 300ρη και θα αντικαταστησω τον juwel. ελπιζω να μπορει να τοποθετηθει στην ιδια θεση (μεσα στο φιλτρο). Θα δω παλι πως θα παει η αποδοση . αν κανει πολυ κρυο ισως βαζω και τους δυο το πρωι που κλεινω τα καλοριφερ.

Θα έβαζα στοίχημα πως έτσι, και με 15 βαθμούς στο χώρο, και πολύ ρεύμα θα καίς αλλά και πολύ πετρέλαιο ώστε να πάει ο χώρος από τους 15 στους 20+ όταν γυρνάς για να ζεσταθείς :smt108

vag0s
19-01-12, 13:37
Αυτό ήθελα να πω κι εγώ για μπόλι κλπ, αλλά δεν το έγραψα διότι είπες ότι θα προτιμούσες σιγά σιγά, για να ζήσεις όλα τα κομμάτια του χόμπι. Αν έχεις αλλάξει γνώμη και θες να επιταχύνεις τις διαδικασίες προτείνω μπόλι+jbl filterstart και μπορείς από αύριο να αρχίσεις να βάζεις σταδιακά τα πρώτα ψάρια. :)

kostas78
19-01-12, 15:26
πολυ καλη ιδεα. θα βαλω λιγο dow απο πισω. οχι στο πλαι διοτι θα φαινεται το σοκορο. απο κατω δυστυχως too late.

στο θεμα μας τωρα

Τεταρτη

Πεμπτη
18:00 = ?

Νικο ουτε σε αρρωστο(μακρια απο ολους) δεν περνουν τοσες φορες θερμοκρασια την ημερα.:D:D:D

Ektorakos
19-01-12, 15:30
χαχαχαχα! το υπεραναλυουμε για να κανουμε και τη συζητηση.
Σημερα θα αρχισω να καταγραφω το μετρητη στο λεβητοστασιο κατσε και θα δεις.

kostas78
19-01-12, 15:35
ετσι.γερα.:D
ανεβασε καμμια φωτο να δουμε το στησιμο.(πρεπει να εχει ξεθολωσει εντελως).

Ektorakos
19-01-12, 15:44
σημερα θα βγαλω
χθες επαιξα λιγο με το βυθο για να παει αμμος παντου ομοιομορφα (και να φυγουν και κατι φουσκαλες με αερα και ξαναθολωσε λιγο.

η αμμωνια που εχει το νερο ομως δεν παιζει ρολο στο θολωμα?

επισης το μπροστινο κρυσταλο εσωτερικα εχει ιχνη. πως τα αφαιρω αν δεν εχω μαγνητη?

βουταω χερι και με τι τριβω το γυαλι?

kostas78
19-01-12, 15:49
η αμμωνια εχω την εντυπωση πως δεν θολωνει το νερο(?)
για το τζαμι κοψε λιγο ενυδριακο βαμβακι(filterwool) και καθαρισε το τζαμι.προσεξε μην κατεβεις πολυ χαμηλα και πιασεις και αμμο γιατι θα κανεις γραντζουνιες.

the_passenger
19-01-12, 17:16
το θόλωμα είναι η σκόνη (της άμμου κυρίως) που με το ανακάτεμα σηκώθηκε πάλι. δε νομίζω οτι η αμμωνία δημιουργεί θολούρα, άμεση τουλάχιστον

εαν είχες ξεβγάλει και ανακατέψει την άμμο αρκετές φορές πριν τη βάλεις (πολύ μανίκι βέβαια για τόση πολή άμμο) θα έβγαζε λιγότερη προς καθόλου θολούρα, όπως και αν είχε μπεί το νερό με το μαλακό χωρίς να ανακατεύει άμμο (πχ να έπεφτε πανω σε ενα πιατάκι ή λεκάνη) δε πειράζει όμως σταδιακά θα κάτσει ή/και θα περάσει από το φίλτρο

Ενα καινούριο απλό σφουγγάρι, με την κίτρινη μεριά, αυτό χρησιμοποιώ εγώ για τη θολούρα του τζαμιού πριν τις αλλαγές νερού και είμαι ΟΚ (το οποίο δεν πρέπει να έχει καθόλου ίχνη απορριπαντικών και θα το ξεβγάλεις και καλά πρωτα, θα το έχεις και μόνο για το ενυδρείο)

προσωπικά δε θα το καθάριζα σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι αυτό το φίλμ έχει / θα έχει και βιολογία

επίσης πάντα πριν βάλεις χέρι στο νερό να αποσυνδέεις το θερμοστάτη, και μετά πάντα να τον συνδέεις ! :smt020

Ektorakos
19-01-12, 19:06
ok!

Τεταρτη

Πεμπτη

παλι 24,8 το βρηκα μολις γυρισα απο τη δουλεια. Αρα μαλλον αρχιζει και σταθεροποιειται η κατασταση.

Παναγιώτης Κ
19-01-12, 19:08
λογικά εκεί θα κειμένεσαι. Καλά είναι!
Απλά πρόσεξε το νερό των αλλαγών να μην έχει μεγάλη διαφορά με το νερό του ενυδρείου σου και πάθουν τίποτα τα μελοντικα σου ψάρια!

Ektorakos
19-01-12, 19:15
δεν με πειραζει να κυμαινομαι εκει (εφοσον ειναι οκ η θερμοκρασια για τα ψαρια. αυτο που με πειραζει ειναι οτι ο θερμοστατης ειναι στους 31. Αν μια μερα κανει ζεστη ισως καταφερει να τους πιασει και να φαω κακκαβια. Μπλιαχχχχ!

Παναγιώτης Κ
19-01-12, 19:20
Μην σε απασχολεί τίποτα τέτοιο! Να σε απασχολεί που άμα όμη γένητο σου τύχει κάτι και θες να ανεβάσεις θερμοκρασία και ο θερμοστάτης έχει φουλάρει και δεν πάει άλλο και η θερμοκρασία σου είναι στους 25 τότε θα έχεις πρόβλημα!

Ektorakos
19-01-12, 20:20
jager σου ρχομαι
θα τον παρω 300ρη και θα αντικαταστησω τον juwel. και οταν χρειαστω emergency σηκωμα θα βαζω και τους 2.

εβαλα φελιζολ στην πλατη του ενυδρειου. οχι παντου αλλα κατι ειναι και αυτο. οταν ξαναπερασω απο leroy θα παρω ενα μεγαλο κομματι. Dow εβαλα . ειναι οκ?
παμε μερικες φωτο. Ξεθολωσε λιγο το τοπιο αλλα οχι εντελως.

http://img215.imageshack.us/img215/9544/dsc04642p.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/215/dsc04642p.jpg/)

http://img696.imageshack.us/img696/6523/dsc04643s.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/dsc04643s.jpg/)

http://img820.imageshack.us/img820/806/dsc04644e.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/820/dsc04644e.jpg/)

http://img535.imageshack.us/img535/6203/dsc04645w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/dsc04645w.jpg/)

http://img864.imageshack.us/img864/5328/dsc04646q.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/864/dsc04646q.jpg/)

http://img836.imageshack.us/img836/8278/dsc04647a.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/836/dsc04647a.jpg/)

και τελος ο μαυροπινακας της κουζινας στον οποιο γραφω την πορεια του στρωσιματος (και οχι μονο / supermarket κτλ :D )

http://img26.imageshack.us/img26/5325/dsc04648x.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/26/dsc04648x.jpg/)

\/ag
19-01-12, 21:02
Όμορφο Νίκο..μπράβο!

Απορώ πως θα αντέξεις να το έχεις 1 μήνα χωρίς ψάρια μέσα...

Ektorakos
19-01-12, 21:10
ευχαριστω!

το προβλημα ειναι πως θα αντεξω απο τη γεωργια που ειναι ανυπομονη! :smt084
και αυτη ψαρια θελει!

25,2 η θερμοκρασια αυτη τη στιγμη.
και νομιζω εχω πετυχει τα 3ppm αμμωνιας. αντε λιγο παρακατω
ειμαστε στην τριτη μερα στρωσιματος.

Ερωτηση.
το τεστ της API το διαβαζεις βλεποντας το χρωμα που εχει το υγρο οταν ο σωληνας "ακουμπαει" στο καρτελακι ή οταν το κρατας σε αποσταση?

Παναγιώτης Κ
19-01-12, 21:18
Το ενυδρείο τα σπάει!!!!:smt066:smt041
Φοβερό αποτέλεσμα και πιστεύω τα ψάρια σου θα το εκτιμήσουν!
Μόλις πιάσει και άλγη να δεις!;)
Ο πίνακας στο τέλος είναι όλα τα λεφτά!:smt081:smt081

kostas78
19-01-12, 21:53
εχεις την αγωνια σου εχεις και τη μουρμουρα:smt120:grin::grin:.μην υποκηψεις.
αν και το ειχα δει το στησιμο δια ζωσης το αποτελεσμα σε δικαιωσε.πολυ καλο.
το φιαλιδιο το ακουμπας πανω στο λευκο τμημα διπλα στη χρωματικη διαβαθμιση.

Ektorakos
20-01-12, 09:35
ευχαριστω κωστα,
και τωρα που θα ερθουν και οι ανουμπιες...
Τεταρτη

Πεμπτη

Παρασκευη
8:00 = 25.9
20:00 = 25.3

To φελιζολ εκανε δουλεια μαλλον.
Δεν εχασα καθολου θερμοκρασια απο τις 12 τη νυχτα που εσβησα το καλοριφερ.
Ολα πανε κατ ευχην. Θα κοψω τα ασκοπα ποστ για να μην σας πρηζω κιολας :D:D

Παναγιώτης Κ
20-01-12, 10:00
Oπότε όλα πάνε κατ'ευχήν! Άντε καλό στρώσιμο!

Ektorakos
21-01-12, 23:39
Γεια σας και παλι.
Μια ερωτηση
Το θολωμα εχει σταθεροποιηθει. εδω εχω μια φωτο που τραβηξα πριν 2 λεπτα.
εσεις το βλεπετε να ξεθολωσε εντελως? θα ξεθολωσει κι αλλο η μπα ως εδω ειναι? παντως κρυσταλλο δεν το λες σε καμια περιπτωση

http://img807.imageshack.us/img807/3630/dsc04662c.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/807/dsc04662c.jpg/)

kostas78
21-01-12, 23:52
που χαθηκες εσυ?καλησπερα Νικο.αστο να στρωσει πρωτα και μετα προσθετεις ενεργο ανθρακα στο φιλτρο σου για μερικες μερες και θα σου κανει το νερο κρυσταλλο.εχω διαβασει πως καλο ειναι στο στρωσιμο να μην υπαρχει ανθρακας.

Ektorakos
22-01-12, 00:01
γεια σου κωστα. ε ειπα να μην σας πρηζω με τα ιδια θεματα περι θερμοκρασιας. ολα καλα πανε. Ελπιζω και απο βιολογικης πλευρας.

Κωστα στο εξωτερικο μου φιλτρο σιγουρα δεν εχω ανθρακα αλλα στο εσωτερικο το juwel στα μαμισια υλικα νομιζω ειχε εκτος απο μπλε σφουγκαρια και το κλουβακι με τα λευκα μπιλακια και ενα πιο λεπτο μαυρο σφουγγαρι. μηπως εννοεις αυτο? αν ειναι αυτο παντως σιγουρα δεν μου εκανε το νερο κρυσταλλο

Παναγιώτης Κ
22-01-12, 00:01
Το αν ξεθόλωσε θα το καταλάβεις αν το κοιτάξεις απο πλάγια. Αλλά μην περιμένεις να ξεθολώσει αμέσως. Το δικό μου έκανε να γίνει κρύσταλο 3-4 μέρες και είναι και λιγότερα λίτρα. Πόσο μάλλον το δικό σου. Υπομονή, στρώσιμο, γερά νεύρα, και όλα θα'ρθουν!

kostas78
22-01-12, 00:09
αυτο το μαυρο σφουγγαρι <<υποτιθεται>> πως κανει την δουλεια του ανθρακα αλλα......καταλαβες.θα το αφαιρεσεις αργοτερα και θα βαλεις ανθρακα της seachem(matrix) και θα δεις τη διαφορα.

tsoum
22-01-12, 00:11
Αν βιάζεσαι πολύ για το ξεθόλωμα υπάρχει ενα σκευασμα της APi, που είναι ειδικά για αυτή τη δουλεια. Ονομάζεται AccuClear, και ουσιαστικά δεσμευει τα αιωρούμενα σωματίδια, και μετά μαζεύεται απο το σφουγγάρι. Μπορείς να το πάρεις αν θέλεις. Ο ανθρακας είναι ποιό πολύ για χημικό καθάρισμα. Μετά κάποια θεραπεία με φαρμακο, αμα π.χ. πέσει πολύ παραπανω λίπασμα. Το μηχανικό εξαρτάται καθαρά απο τους πόρους του σφουγγαριου.

Το αν ξεθόλωσε θα το καταλάβεις αν το κοιτάξεις απο πλάγια.

Απο μπροστά δεν φαινεται αν είναι θολό ή όχι; :confused:

Ektorakos
22-01-12, 00:15
ε ειναι θολο πως να το κανουμε
οκ φιλοι με καλυψατε και παλι. θα βαλω σοβαρο ανθρακα ή παιρνω το ζουμι!

συνεχεια το ενυδρειο χαζευω!

kostas78
22-01-12, 00:21
που να μπουν και τα ψαρια.σε βλεπω να κατασκηνωνεις μπροστα στο ενυδρειο.:D:D

Παναγιώτης Κ
22-01-12, 00:26
Απο μπροστά δεν φαινεται αν είναι θολό ή όχι; :confused:

Πολλες φορές δεν φαίνεται!;) Στο δικό μου δεν φαινόταν απο μπροστά. Αν κοιτάξεις και ένα σχετικά πρόσφατο θέμα με φυτεμένο το οποίο ήταν θολό απο μπροστά δεν καταλάβαινε και πολύ. Απο πλάγια όμως το έβλεπε.

Chris82
22-01-12, 00:35
O άνθρακας καλό είναι να μπαίνει στην αρχή,όταν γεμίσει με νερό το ενυδρείο, και αφού 'κάνει τη δουλειά του', αρχίζει το στρώσιμο!;)

exelix
22-01-12, 00:57
Εγώ αν έβαζα κάτι (θα περίμενα αρχικά) θα ήταν μια καλή τούφα filter wool, δεν ξέρω αν ο άνθρακας μπορεί να συγκρατήσει αυτό το μέγεθος σωματιδίων (δεν ξέρω λέω δεν είμαι και σίγουρος!). Μπορεί να είχες εκτός της σκόνης πάντως και κανένα bacterial bloom που δεν είναι και ασυνήθιστο στο ξεκίνημα.

Chris82
22-01-12, 01:05
H δουλειά του άνθρακα δεν είναι να κρατάει σωματίδια αλλά διάφορα χημικά που μπορεί να βγουν στο νερό από ότι διακοσμητικό έχουμε βάλει εμείς μέσα.
Η πρώτη σύσταση ενός φίλτρου σε καινούργιο ενυδρείο είναι ο συνδυασμός χημικής και μηχανικής φίλτρανσης.
Σφουγγάρια,άνθρακας και βαμβάκι.;)

\/ag
22-01-12, 01:50
Νίκο μην βάλεις κανένα σκεύασμα για την θολούρα..

Θα ξεθολώσει..μην αγχώνεσαι!Καλό θα ήταν όπως είπε ο φίλος πιο πάνω να βάλεις στα φίλτρα σου filterwool και να το αλλάζεις συχνά τώρα στην αρχή..

Ektorakos
22-01-12, 11:20
καλημερα. filterwool ειναι το βαμβακι που μπαινει τελευταιο πριν την εξοδο του φιλτρου? Εχω και στα 2 φιλτρα απο τετοιο. εχω και αρκετο παραπανω για να το αλλαξω 3-4 φορες

tsoum
22-01-12, 11:50
Ναι, αυτό είναι. Δεν χρειάζεται να το αλλάζεις κάθε φορά, μπορείς να το πλένεις καλα με νερό βρυσης και να το ξαναχρησιμοποιείς. Πάντως το προϊόν που σου λέω βοηθάει. Βέβαια μέχρι αυριο μπορεί να κάτσει απο μόνη της η θολούρα.

\/ag
22-01-12, 11:55
καλημερα. filterwool ειναι το βαμβακι που μπαινει τελευταιο πριν την εξοδο του φιλτρου? Εχω και στα 2 φιλτρα απο τετοιο. εχω και αρκετο παραπανω για να το αλλαξω 3-4 φορες

Λογικά είναι το πρώτο υλικό του φίλτου..όχι το τελευταίο!

Αυτό λογικά θα θέλει αλλαγή συχνά τώρα που είναι θολό το νερό..

Επίσης,για μένα,μην έχεις μόνιμα και στα 2 σου φίλτρα filterwool γιατί στουμπώνει εύκολα και θέλει αλλαγή!Οπότε μην έχεις και στα 2 φίλτρα και χρειάζονται και τα 2 συχνό καθάρισμα..βάλε μόνο στο εσωτερικό!
Τώρα που είναι αρχή μέχρι να ξεθολώσει άσε και στα 2....