PDA

Επιστροφή στο Forum : είναι ετοιμο το νερο?


pap
04-06-04, 21:13
καλησπερα,
εχω ενα ενυδρείο γυρω στα 330 λιτρα και βρισκομαι στη φάση που στρωνεται το νερο. Αυτη τη στιγμη ο νιτράτης ειναι στα υψη αλλα το ιδιο και ο νιτριτης και η αμμωνια γυρω στο 4. Με μια μεγάλη αλλαγη νερου μπορω να βάλω ψάρια ή πρέπει να περιμένω να πέσει και ο νιτριτης και η αμμωνία στο 0. Ευχαριστω

Filippos
04-06-04, 21:34
ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΨΑΡΙΑ... ΠΕΡΙΜΕΝΕ...

Το ενυδρείο σου είναι άστρωτο. Διάβασε παρόμοια posts όπως και το Υπόμνημα.

Πώς ακριβώς στρώνεις το ενυδρείο? Με ψάρια ή χωρίς? Για πόσο καιρό το "στρώνεις"?

pap
04-06-04, 22:14
συμπληρωνω περιπου μηνα και εριχνα αμμωνια μεχρι που εμφανιστηκε ο νιτρατης και μετα τη μειωσα στο μισο, το τελευταιο καιρο δε ριχνω καθολου. Πρεπει να συνεχισω να ριχνω? Μετα απο ποσες μερες θα ειναι ετοιμο?

pap
04-06-04, 22:16
συγνωμη μεχρι που εμφανιστηκε ο νιτριτης (αντι νιτρατης) ηθελε να γραψω

tasos
05-06-04, 20:10
υπολόγισες πόσο έριχνες από αμμωνία ή στο περίπου;Μάλλον θα πρέπει να περιμένεις λίγο ακόμα.Απο υλικό για βιολογία πως πας;Υλικό απο άλλο ενυδρείο στρωμένο μπορείς να ρίξεις;Δεν έχω στρώσει ποτέ μόνο με αμμωνία,πάντα έριχνα μέσα ένα στρωμένο υλικό φίλτρου και λίγο τροφή ,αν δεν είχα ψάρια :? ..

Giorgos
06-06-04, 02:12
το τελευταιο καιρο δε ριχνω καθολου. Πρεπει να συνεχισω να ριχνω?
Εδώ είναι που έχεις κάνει λάθος. Πόσες μέρες έχεις σταματήσει να ρίχνεις αμμωνία;
Αφού έπαψες να ρίχνεις αμμωνία, ο κύκλος έχει σταματήσει (κατά ένα μέρος τουλάχιστον) πλέον αφού οι πρώτες αποικίες βακτηριδίων (nitrospira) δεν έχουν πια τροφή.
Συνέχισε να βάζεις αμμωνία (πρέπει να προσθέτεις κάθε μέρα ώστε να μετράς ~3 mg/l μέχρι την τελευταία μέρα που θα έχει στρώσει πλέον το ενυδρείο) και να κάνεις καθημερινές μετρήσεις (αμμωνία - νιτρώδη [nitrite]).
Μετα απο ποσες μερες θα ειναι ετοιμο?
Γράψε μας τις τελευταίες σου μετρήσεις (αμμωνία, νιτρώδη [nitrIte] και νιτρικά [nitrAte]) αφού προσθέσεις αμμωνία για να έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει στο ενυδρείο σου μήπως βγάλουμε καμιά άκρη.

pap
06-06-04, 08:37
αμμωνια 1
νιτριτης 10
νιτρατης 160

Η γενική εικόνα είναι η εξής:
καθαρός όγκος 330 λτ, 2 φίλτρα eheim 2217 δουλεύουν απο
τη 1η μέρα, αεραντλιά, και ο θερμοστάτης στους 29ο C. δεν υπάρχουν φυτά
μόλις έκλεισε μήνας.

Τι μετρησεις πρεπει να παρω για να είναι ετοιμο?

Giorgos
07-06-04, 03:11
Τα νιτρώδη (nitrite NO2) και τα νιτρικά (nitrate NO3) είναι πάρα πολύ ψηλά και θα δυσκολευτείς να ολοκληρώσεις (αν θα μπορέσει εντέλει να ολοκληρωθεί) το στρώσιμο σου.
Κάνε μια αλλαγή νερού 25% για να πέσουν λίγο οι ακραίες τιμές και κάνε πάλι τις μετρήσεις σου. Ξαναρίξε όση αμμωνία χρειαστεί ώστε να φτάσει τα ~3 mg/l, ξανακάνεις τις μετρήσεις σου 24 ώρες αργότερα και γράφτες μας εδώ να δούμε τα αποτελέσματα.
Τι μετρησεις πρεπει να παρω για να είναι ετοιμο?
Αφού θα έχεις προσθέσει αμμωνία στο νερό του ενυδρείου, 24 ώρες αργότερα θα πρέπει να μετράς αμμωνία (ΝΗ3) και νιτρώδη (nitrIte - NO2) ΜΗΔΕΝ ενώ τα νιτρικά (nitrAte - NO3) θα πρέπει να είναι σε ανεβασμένα επίπεδα.

pap
07-06-04, 20:32
εκανα σημερα το πρωι αλλαγη νερου (περιπου 25%). Το μεσημερι εκανα μετρησεις και πηρα τις τιμες: αμμωνια 0, νιτριτης 10 και νιτρατης 160. Αποφασιζω να κανω ξανα αλλαγη νερου και αλλαζω περίπου το 30%, ριχνω λιγη αμμωνια και τωρα που ξανακανω τεστ ξαναπηρα τις ιδιες τιμες;
Δεν ξερω τι αλλο να κανω για να σρωσω πια το νερο?

Giorgos
08-06-04, 02:31
Είσαι σίγουρος ότι ρίχνεις την σωστή δόση αμμωνίας; Μήπως βάζεις λίγη; Δεν είναι λογικό να έχεις μηδενική ένδειξη μετά την προσθήκη.
Σου υπενθυμίζω ότι αφού προσθέσεις αμμωνία στο ενυδρείο θα πρέπει να μετράς ΝΗ3~3 mg/l (μετράς μισή-μια ώρα μετά την προσθήκη αμμωνίας).

pap
09-06-04, 18:06
Χθες εριξα αμμωνια και πηγε στο 3(μερτηση μια ωρα μετα). Σημερα οι μετρησεις ειναι αμμωνια 1, νιτριτης 10 και νιτρατης 120. Ο νιττριτης δεν πεφτει με τιποτα. Σκεφτομαι να βαλω για αρχη χρυσοψαρα μεχρι να στρωσει το νερο. Καμια αλλη ιδεα?

Giorgos
09-06-04, 22:41
ΜΗΝ βάλεις ψάρια ακόμα!!!
Ελπίζω να κατέγραψες πόση αμμωνία έβαλες στο νερό χθες.
Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, για να ελαφρύνεις λίγο την κατάσταση (μέχρι να μειωθούν αισθητά τα νιτρώδη και νιτρικά), είναι να κάνεις καθημερινές αλλαγές νερού (~20%) και όταν ξαναγεμίσεις το ενυδρείο να ρίχνεις την μισή ποσότητα αμμωνίας που έβαλες χθες... και φυσικά να κάνεις μετρήσεις περίπου μια ώρα αργότερα.
Υπόψιν... είναι φυσιολογικό να αργούν να μειωθούν τα νιτρώδη αφου (1) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και (2) είναι η πιο αργή διαδικασία του στρωσίματος.