Επιστροφή στο Forum : φυτα δισκοενυδρειου
παιδια αντεχουν αυτα τα φυτα σε δισκοενυδρειο? φακη, βαλλισνερια, hydrocotyle leucocephala και νουφαράκια πιστια.ευχαριστω!!
αυτο εξαρταται απο το πεχα σου και την θερμοκρασια...τι μετρησεις εχεις ??
μονο φακη μην βαζεις θα θες να την βγαλεις κ δε θα μπορεις
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5209
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46412&highlight=%D6%F5%F4%DC
Αν και δε μπορεσα να κρατησω κανενα απο αυτα με επιτυχια :D:D:D
Μονο ο ποθος αντεχει (με τις ριζες βυθισμενες στο νερο και τα φυλλα εξω) κανει και ωραιο "εφε" :p
μονο φακη μην βαζεις θα θες να την βγαλεις κ δε θα μπορεις
Μη το λες ... εμενα την ετρωγαν ολη οι δισκοι!! Ειδικα μια θυληκια ... την τσακιζε τοσο που την εφαγε ολη και ησυχασε!
Παιδιά είναι λίγο υπερβολικές οι εταιρείες με τις θερμοκρασίες. Οι περισσότερες αμφιβάλλω αν έχουν επιχειρήσει να μεγαλώσουν τα φυτά μέσα στα ενυδρεία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών αντέχουν για αρκετό διάστημα σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες που στην Ελλάδα μέσα σε ένα ενυδρείο μπορεί να παίζουν ακόμα και στους 30 με 34 βαθμούς για κάποιες μέρες. Πόσο μάλλον στους 27 με 30 που θα έχει συνήθως ένα δισκοενυδρείο.
Προσωπικά, με όλα μου τα ενυδρεία με δίσκους και 100% φυτεμένα, δεν έχω δει σχεδόν κανένα είδος φυτού να χαλάει εξαιτίας υψηλής θερμοκρασίας και δεν έχω καν ανεμιστήρες στα ενυδρεία μου. Σαφώς το σημαντικό της υπόθεσης πιστεύω πως είναι το να πληρούμε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες. Αν για παράδειγμα έχουμε μια Ludwigia Grandulosa σε όχι και τόσο καλό φωτισμό, χωρίς CO2 για αρκετές ημέρες και τελικά χτυπήσει και το ενυδρείο 34 βαθμούς για αρκετές μέρες το καλοκαίρι, λογικό είναι αυτό ενδεχομένως να την αποτελειώσει. Αν όμως το φυτό αναπτύσσεται υπό τις απαιτούμενες κατα τα άλλα συνθήκες, θα χρειαστεί συνεχόμενα (ημέρα - βράδυ) ακραία θερμοκρασία (34++) για αρκετά παρατεταμένο διάστημα (πάνω από 2-3 βδομάδες) για να παρακμάσει το φυτό εξαιτίας της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο με τα Ελληνικά δεδομένα δεν θεωρώ πως μπορεί να συμβεί.
παιδια αντεχουν αυτα τα φυτα σε δισκοενυδρειο? φακη, βαλλισνερια, hydrocotyle leucocephala και νουφαράκια πιστια.ευχαριστω!!
Φακή και βαλισνέρια χωρίς πρόβλημα.
Τα πίστια για να σου κρατήσουν θέλουν ανοιχτό καπάκι.
Για τα leucocephala δεν έχω ιδέα.:D
Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον ΓιώργοΚ για τον πόθο!
Παιδιά είναι λίγο υπερβολικές οι εταιρείες με τις θερμοκρασίες. Οι περισσότερες αμφιβάλλω αν έχουν επιχειρήσει να μεγαλώσουν τα φυτά μέσα στα ενυδρεία.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών αντέχουν για αρκετό διάστημα σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες που στην Ελλάδα μέσα σε ένα ενυδρείο μπορεί να παίζουν ακόμα και στους 30 με 34 βαθμούς για κάποιες μέρες. Πόσο μάλλον στους 27 με 30 που θα έχει συνήθως ένα δισκοενυδρείο.
Προσωπικά, με όλα μου τα ενυδρεία με δίσκους και 100% φυτεμένα, δεν έχω δει σχεδόν κανένα είδος φυτού να χαλάει εξαιτίας υψηλής θερμοκρασίας και δεν έχω καν ανεμιστήρες στα ενυδρεία μου. Σαφώς το σημαντικό της υπόθεσης πιστεύω πως είναι το να πληρούμε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες. Αν για παράδειγμα έχουμε μια Ludwigia Grandulosa σε όχι και τόσο καλό φωτισμό, χωρίς CO2 για αρκετές ημέρες και τελικά χτυπήσει και το ενυδρείο 34 βαθμούς για αρκετές μέρες το καλοκαίρι, λογικό είναι αυτό ενδεχομένως να την αποτελειώσει. Αν όμως το φυτό αναπτύσσεται υπό τις απαιτούμενες κατα τα άλλα συνθήκες, θα χρειαστεί συνεχόμενα (ημέρα - βράδυ) ακραία θερμοκρασία (34++) για αρκετά παρατεταμένο διάστημα (πάνω από 2-3 βδομάδες) για να παρακμάσει το φυτό εξαιτίας της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο με τα Ελληνικά δεδομένα δεν θεωρώ πως μπορεί να συμβεί.
ξεχνα τις θερμοκρασιες....για το πεχα που πολυ δουλευουν σε πεχα μεχρι και 3.8 τι εχεις να πεις /?? αντεχουν.....απο προσωπικη εμπειρια ξερω αρκετους φιλους δισκαδες απο δω μεσα (Και απο το gd ) των οποιων τα φυτα κυριολεκτικα ελιωναν..:cool:
παιδια θερμοκρασια εχω 30 τωρα για το ph αν και αγορασα αυτο το μαραφετι δεν μπορω να το καλιμπραρω για καποιο λογο.θα τα δοκιμασω και βλεπουμε.σας ευχαριστω πολυ ολους!
3.8 ph μου φαίνεται εξαιρετικά χαμηλό / εννοείται πως δεν είχα ποτέ μου τέτοιο ph για να γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί με τα φυτά, αλλά δεν πιστεύω πως υπάρχουν και πολλοί που θα επιθυμούσαν ένα τετοιο ph στο ενυδρείο τους...!
Πάντως σε πιο λογικά ph όπως 6.50 , 5.50 , ακόμα και 4.8 σίγουρα τα φυτά δεν λιώνουν ( έχω διατηρήσει τέτοιες τιμές με Ph controller και για μεγάλα διαστήματα) με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις κάποια από τα φυτά που τους αρέσει το αλκαλικο ph.
Πάντως ακόμα και οι anubias που πολλοί πιστεύουν πως δεν αντέχουν σε 30+ βαθμούς ή σε χαμηλά ph, δεν έδειξαν κανένα σημάδι παρακμής ακόμα και στους καύσωνες (με πολλά 34άρια στο ενυδρείο) και με 5 ph. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ένα είδος anubia αλλά σε όλα όσα έχω! (barteri nana, coffeefolia , nana bonsai , golden και lanceolata).
vasilis4x4
19-12-11, 14:59
Ανουμπια, βαλισνερια παει σφαιρα
Εχινοδοροι βγαζουν καινουργια φυλλα, αλλα σαπιζουν τα παλια
Φακη, πιστια θελουν ανοιχτο ενυδρειο η καπακι διαφανο με φως απο ψηλα
Ποθος δενδροφυλλο ωραιο με τις ριζες μεσα, αλλα θελει κι αυτο ανοιχτο καπακι, το χειμωνα δε συμφερει:D
Και mikrosorioum pteropous μπορεις να βαλεις
Ολα αυτα με ph 5,5-7,5 και θερμοκρασια 28-32
Ποθος δενδροφυλλο ωραιο με τις ριζες μεσα, αλλα θελει κι αυτο ανοιχτο καπακι, το χειμωνα δε συμφερει:D
Εγω τον εχω με κλειστα καπακια εγκλωβισμενο μεσα στο ενυδρειο χειμωνα - καλοκαιρι!! :D:D
vasilis4x4
19-12-11, 22:08
Εγω τον εχω με κλειστα καπακια εγκλωβισμενο μεσα στο ενυδρειο χειμωνα - καλοκαιρι!! :D:D
Δεν κιτρινιζουν τα φυλλα ρε Γιωργο;;;
Θα το δοκιμασω :D
Οχι μια χαρα ειναι!! Ολο πεταει νεα φυλλα και πλησιαζει τη λαμπα του ενυδρειου ... αν δε το προλαβω την ακουμπαει και ξεραινεται στο σημειο επαφης οποτε το κλαδευω! :)
θα χρειαστω καποιο λιπασμα για τα προαναφερομενα φυτα?βασικα εχω ενα αλλα δεν ξερω αν κανει να το βαλω στους δισκους..
ισως ενα γενικο της seachem(flourish) ή καμια ταμπλετα για τις ριζες.....
harris samos
20-12-11, 00:20
λυπασματα και co2 σε δισκαδικο για μενα απαγορευονται !
ρε συ....μαζι σου και γω...αλλα .!!! για τα φυτεμενα ολλανδικου τυπου με δισκους τι εχεις να πεις ...?? οτι απλα εκτελουν χρεη διακοσμησης τα ψαρια εκει???
ρε συ....μαζι σου και γω...αλλα .!!! για τα φυτεμενα ολλανδικου τυπου με δισκους τι εχεις να πεις ...?? οτι απλα εκτελουν χρεη διακοσμησης τα ψαρια εκει???
Σωστα! Στα πιο πολλα ενυδρεια "διαγωνισμων" τα ψαρια μπαινουν μονο για τις αναγκες της φωτογραφισης (λιγο πριν τη φωτογραφιση) και μετα απομακρυνονται και παλι! ;)
harris samos
20-12-11, 00:29
δειξε μου ενα παραδειγμα δε τα ξερω τα ολλανδικα !
γιωργαρα ....ισως εδωσα μονος μου την απαντηση στο ρητορικο ερωτημα μου..αφενος απλα απαντησα στον φιλο οσον αφορα το λιπασμα..αφετερου...ηθελα να κανω λογο για τα φυτεμενα ενυδρεια τα οποια οι δισκοι ειναι μαζι με κοπαδοψαρα το κυριο ειδος του ενυδρειου....θα μου πεις αυτα ειναι εξαιρεσεις....ναι οκ ..αλλα τοτε??
-------------------------
http://www.psfe.gr/PSFE/contestfoto/13_ketselidis_tolis.jpg δεν ξερω αν ο ιδιος ο τολης χαρακτιριζε το ενυδρειο του ''ολλανδικου τυπου'' αλλα με βαση αυτα που ξερω εγω περι φυτεμενων layout αυτο ξεχωριζω...
harris samos
20-12-11, 00:36
jvL-71xj8gU
σαν αυτο ?
εχει πολλα -
για ριξε μια ματια και πες μου τι βλεπεις ?
κατα την μικρη μου εμπειρια στο θεμα δισκος ξεχωρισα 2 πραγματα...στρες και κρυμμενους δισκους...τωρα να σου πω....οτι λεω δεν το λεω σε επιπεδο αντιπαραθεσης..αλλωστε θα το θυμασαι απο το λιγο που τα ειχαμε πει ;) αφετερου μιλησα για μειοψηφια..δεν ειπα οτι ολοι εχουν τους δισκους σε φυτεμενα .....μην χαλαμε και το ποστ του φιλου ..
harris samos
20-12-11, 00:45
δε χαλαμε κανενα ποστ μπορει και καποιοσ αλλοσ να εχει την ιδια απορια με το παλικαρι ............
απλα τον βαζουμε να σκεφτει
λιπον
εγω βλεπω
στρες πολυ
κρυμενα ψαρια
μαυρα ψαρια
εντονες αναπνοες
και ενα πανεμορφο ενυδρειο !
τα - του οι δισκοι θα ειναι μονιμα ετσι απο λιπασματα φωτα και co2 και μονιμα νυστικοι μια που θα χανετε η τροφη στο γρασιδι = αποτυχημενο δισκαδικο !!!!!!
δες ενα πανεμορφο ενυδρειο με πανεμορφα ψαρια και παρε μια ιδεα http://www.google.gr/imgres?q=planted+discus+aquarium&hl=el&client=firefox-a&sa=X&rls=org.mozilla:el:official&biw=1680&bih=892&tbm=isch&prmd=imvnsfd&tbnid=Jv41YBn_bUZmJM:&imgrefurl=http://www.plantedtank.net/forums/members/scolley.html&docid=qubL5ZLL1GMmqM&imgurl=http://www.colley.org/images/IMG_6810_edited-1.jpg&w=2328&h=1552&ei=2r7vTtHhAYSh8gPQyvmPCg&zoom=1&iact=hc&vpx=1149&vpy=170&dur=1090&hovh=183&hovw=275&tx=132&ty=110&sig=115599499494898017483&page=1&tbnh=164&tbnw=225&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:4,s:0
μπορει να τους εκπαιδευει να τρωνε απο το γρασιδι :D χαχααχχα ..περα απο την πλακα συμφωνω μαζι σου....οσο για το αποτυχημενο δισκαδικο...δεν ειμαι τοσο δογματικος στο θεμα δισκαδικου ενυδρειο αφενως γιατι δεν εχω εμπειρια και αφετερου γιατι καποιος που θελει ψαρια εκτροφης και δεν τα βλεπει σαν δισκο αλλα σαν ακριβο ψαρι δισκο το οποιο ειναι λιγο πιο ''ψαγμενο'' απο τα αλλα..τοτε ναι...δεν θα το κανει ΒΙΟΤΟΠΙΚΟ το ενυδρειο οπως εσυ εγω και 1002 αλλοι φιλοι ,αλλα θα αρκεστει να τους βαλλει στο φυτεμενο του..
Οχι μια χαρα ειναι!! Ολο πεταει νεα φυλλα και πλησιαζει τη λαμπα του ενυδρειου ... αν δε το προλαβω την ακουμπαει και ξεραινεται στο σημειο επαφης οποτε το κλαδευω! :)
Εμενα (σε φυλλοδεντρο ομως, οχι ποθο) ενα φυλλο που ηταν μεσα στο νερο χαλασε με τον καιρο.
Τα εξωτερικα φυλλα ειναι αθανατα.
Δεν ειναι μεσα στο νερο τα φυλλα του ... στις κοντρες πανω ειναι αλλα με κλειστο καπακι!!!
οκ παιδια αν ειναι ετσι δεν βαζω λιπασμα αλλα ετσι πληροφοριακα σε τι τους επηρεαζει ενα λιπασμα τους δισκους??
harris samos
20-12-11, 12:52
οι δισκοι εχουν ενα κολπο για να τουσ κρατασ και να ειναι παντα καλα !!!
καθαρο νερακι .......
οτι διποτε πεφει μεσα στο νερο τους χαλαει
μια φωρα οι δικοι μου μαυρισανε και ο λογος ηταν αλλη μαρκα αντιχλωριο φαντασου !
και μακρια απο βαλισνεριες δεν πανε οι δισκοι κοντα τους ;)
και μακρια απο βαλισνεριες δεν πανε οι δισκοι κοντα τους ;) :smt023:smt023:smt023Έτσι ακριβώς, διαπιστωμένο!
αλλη μια πολυ καλη πληροφορια!!!!!!!!!
Ειδικα μια θηλυκια μου (η ιδια που ετρωγε τη φακη) οταν ηθελε να γεννησει εσπρωχνε με μανια τις βαλισνεριες σαν να την ενοχλουσαν ... το δε τενελους το ειχε ξεριζωσει με την ιδια μανια ... ισως απο ενστικτο να μη χαθουν τα μικρα της και δε τη βρισκουν!
Ίσως φανεί πως διαφωνώ με τους περισσότερούς σας, αλλά έχω πολύ πυκνοφυτεμένα ενυδρεία , με πολλούς δίσκους, με κανονικότατη λίπανση και CO2 και δεν έχω ούτε απώλειες ψαριών (και μιλάω για 3 χρόνια+ και πολλούς δίσκους σε 4 διαφορετικά ενυδρεία), ούτε κρυμμένα ψάρια ούτε με έντονες αναπνοές.
Ίσα ίσα που είναι πολύ θαρρετά και έρχονται στα χέρια μου όταν ασχολούμαι με τα φυτά. Όπως καταλαβαίνετε , κατά την γνώμη μου ο συνδυασμός δίσκων και φυτών (με ό,τι συνεπάγεται ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο), είναι ιδανικός.
Στο κομμάτι της συμπεριφοράς των ψαριών, οι δίσκοι σε αντίθεση με τα σκαλάρια ή άλλες κιχλίδες, δείχνουν να απολαμβάνουν την ύπαρξη όλων των φυτών, ενώ τα υπόλοιπα είδη πολλές φορές τα πειράζουν, ειδικά εκείνα που εχουν μυτερά φυλλώματα.
Πάντως οι δίσκοι και στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν πολλά φυτά και κορμούς δέντρων ανάμεσα στο νερό και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που απέκτησαν εξελικτικά αυτό το 'πλακουτσερό' τους σχήμα , ώστε να μπορούν να περνούν ανάμεσα στα στενά περάσματα που δημιουργούν τα πυκνά φυτά και οι κορμοί στους φυσικούς τους βιοτόπους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φυτά οξυγονώνουν το νερό , τραβούν πολλά ανεπιθύμητα από τα ψάρια συστατικά και λειτουργούν σαν φυσικοί καθαριστές του ενυδρείου. Το να έχει κανείς ένα γυμνό ενυδρείο ή ένα ενυδείο με έναν εχινόδορο και 2 ανούμπιες (δλδ και πάλι σχεδόν γυμνό) , και να πρέπει να κάνει σχεδόν διαρκώς αλλαγές νερού , δεν το βρίσκω ούτε ισορροπημένο βιοτοπικά ούτε υγειές για τα ψάρια. Το ζητούμενο είναι το ενυδρείο μας να μπορεί να σταθεί ως έναν βαθμό σαν ένα αυτόνομο σύστημα , σαν ένας μικρός βιότοπος, και αυτό χωρίς φυτά , δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Φιλε Vandar στο βιοτοπο τους δεν υπαρχουν υδροβια φυτα! Στη περιοδο των πλημμυρων βυθιζονται φυτα αλλα δεν ειναι υδροβια και αν παραμενουν πολυ χρονο στο νερο ... χαλανε! (προκειται για χερσαι βλαστηση δηλαδη)
Οι διαρκεις αλλαγες νερου ειναι οτι καλυτερο για τα ψαρια μακαρι να μπορουσε ο καθενας να τις κανει αλλα οπως και να εχει τα φυτα δεν μπορουν να αντικαταστησουν εστω μερος των αλλαγων νερου καθως οι αλλαγες εξυπηρετουν πολλους "σκοπους" που τα φυτα δε μπορουν να καλυψουν!
Ο καθε χομπιστας τα βλεπει ολα απο τη δικη του οπτικη καθως συνηθως αυτο που βλεπει ειναι τα ενυδρεια του! Νομιζω μια πιο γενικη και ισως πιο "σωστη" προσεγγιση θα ηταν να δει ολες τις περιπτωσεις .... το ιντερνετ το κανει πολυ ευκολο αλλα και οι δικοι μας πειραματισμοι! Φυσικα τα βιβλια βοηθουν πολυ να μαθουμε πολλα!
Vandar εχεις διαβασει το βιβλιο του Bleher? Στο προτεινω αν θες να "εμβαθυνεις" ακομα πιο πολυ! Επισης μια παρουσιαση των ενυδρειων θα βοηθουσε πολυ και ολους εμας αλλα και ισως εσενα τον ιδιο αφου ισως ακουσεις γνωμες που ισως δεν ειχες σκεφτει!
Φίλε Γιώργο, συγγνώμη αν παρεξηγήθηκα αλλά δεν εννοούσα υδρόβια φυτά, για αυτό είπα 'φυτά και κορμοί δέντρων'. Τα υδρόβια είναι σαφώς σε πιο αβαθή μέρη. Λέγοντας αυτό, περισσότερο ήθελα να σταθώ στο ότι οι δίσκοι δεν έχουν θέμα με το να στενέψουμε κάποια σημεία πυκνοφυτεύοντας το ενυδρείο μας.
Επειδή όμως η δυναμική ενός ενυδρείου στον τομέα του 'αυτοκαθαρισμού' και της ισορροπίας, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν ενός ποταμού (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Αμαζόνιο), οι απαιτήσεις σε υδρόβια (πλέον) φυτά είναι ξεκάθαρα κατά την γνώμη μου αυξημένες για την περίπτωση του ενυδρείου!
Τις αλλαγές νερού σαφώς και θα τις κάνει και κάποιος που διαθέτει ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν 'κρέμεται' από τις αλλαγές νερού όπως εκείνος που διαθέτει ένα γυμνό ενυδρείο. Αν κανείς πραγματοποιήσει μετρήσεις πριν και μετά από μερικά απλά ταϊσματα και στους δύο τύπους ενυδρείων , θα καταλάβει την διαφορά.
Το να θεωρούμε την αλλαγή νερού πανάκεια και τα πολλά φυτά σαν κάτι το 'προβληματικό' , είναι εν μέρει σαν να θεωρούμε πως ένας άνθρωπος μπορεί να μένει σε ένα διαμέρισμα χωρίς τουαλέτα και σκουπιδοντενεκέδες , αλλάνα του έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες διαρκώς για να ανανεώνεται ο αέρας θεωρώντας πως όλα είναι ιδανικά. Αυτό θα γίνει κάποιες στιγμές σε όλα τα σπίτια, αλλά πρέπει να υπάρχουν
και κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο να μην ρυπαίνονται τόσο εύκολα τα σπίτια μας. Στην περίπτωση των ενυδρείων μας αυτό το κάνουν τα φυτά (και σε όλους τους βιοτόπους) και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς πιστεύω.
Σαφώς ο κάθε χομπίστας κρίνει βάσει προσωπικών του εμπειριών , αλλά κάποιος που διαθέτει πυκνοφυτεμένα ενυδρεία έχει σίγουρα βρεθεί και με σχεδόν γυμνά ενυδρεία για να δει την διαφορά (δεν τα είχε πάντα γεμάτα φυτά!). Το αντίθετο σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει, δλδ όσοι ακολούθησαν την πεπατημένη του γυμνού δισκάδικου μπορεί να μην είχαν ζήσει ποτέ την εμπειρία ενός πυκνοφυτεμένου και να μην βασίζεται σε προσωπική τους εμπειρία το ό,τι λένε. Το ότι για παράδειγμα κάποιοι βασίζονται στους διαγωνισμούς για εξαγωγή συμπερασμάτων αποδεικνύει το παραπάνω. Εκεί όντως όλα έχουν στηθεί απλά για τις φωτογραφήσεις (ακόμα και τα φυτά... μην το ξεχνάμε) και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι συμπεριφορές των συγκεκριμένων ψαριών μπορούν να μας οδηγήσουν σε αντικειμενικά συμπεράσματα. Το ότι δείχνουν αγχωμένα οφείλεται στο ότι τοποθετήθηκαν εκεί πολύ πρόσφατα και δεν έχουν προσαρμοστεί και όχι εξαιτίας του πυκνοφυτεμένου, σας διαβεβαιώ.
Συγγνώμη για τον όγκο του μηνύματός μου , αλλά θεωρώ πως αδικείτε πολύ τα φυτά... τους χρωστάμε πολλά οι ζωικοί οργανισμοί και δεν το καταλαβαίνουμε αυτό πολλές φορές :-)
Υ.Γ. Πριν λίγο καιρό απέκτησα και το 2ο τόμο του Bleher / ομολογώ πάντως πως το πρώτο μέρος ήταν απολαυστικότερο σαν βιβλίο;)
αλλά κάποιος που διαθέτει πυκνοφυτεμένα ενυδρεία έχει σίγουρα βρεθεί και με σχεδόν γυμνά ενυδρεία για να δει την διαφορά Μετα απο πολλους πειραματισμους (και βαρια φυτεμενα και "ξερα") θεωρω οτι καλυτερο για τους δισκους ειναι ενα "γυμνο" ενυδρειο με ενα ποθο απο πανω και οι ριζες μεσα του ... Οπως ακριβως στη φυση (συνδιαζεις και τα "καλα" των φυτων μαλιστα χωρις να ανυσηχεις για φωτισμο - λιπασματα κοκ αλλα και τις κρυψωνες που δημιουργουν οι ριζες του ποθου... δινοντας μια πιο "σωστη" εικονα απο το να εχει καποιος φυτα Ασιας και Αφρικης στα ενυδρεια του) :p
vasilis4x4
21-12-11, 15:01
:smt023:smt023:smt023Έτσι ακριβώς, διαπιστωμένο!
Ελατε μια βολτα απ το σπιτι μου να δειτε πως κανουν βολτες αναμεσα στις βαλισνεριες
Να μην δινουμε λαθος πληροφοριες :D
Ουτε εγω εχω δει να εχουν προβλημα με τις βαλισνεριες και εχω και αρκετες!Τι προβλημα εχουν δλδ?
Με μικρή σχετικά εμπειρία στους δίσκους αναφέρω τα συμπεράσματα μου.
Σε πυκνο-φυτεμένο ενυδρείο η ποιότητα του νερού ήταν πολύ καλή και τα ψάρια δεν αντιμετώπιζαν εμφανώς κάποιο πρόβλημα. Λόγω της αυξημένης ανάγκης σε ταίσματα, καθότι οι δίσκοι ήταν μικροί σε ηλικία, παρατήρησα οτι οι τροφές χάνονταν μέσα στα φυτά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τραφούν οι δίσκοι εύκολα και πολύ τροφή να πηγαίνει χαμένη. Παρόλα αυτά οι τιμές του ενυδρείου δεν άλλαζαν σχεδόν καθόλου λόγω της απορόφησης των θρεπτικών απο τα φυτά. Εδώ μπορώ να πώ οτι τα φυτά μου έκαναν την ζωή πιο εύκολη και συγκαταλέγεται στα θετικά τους.
Δυστυχώς όμως οι δίσκοι δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν και αναγκάστηκα να μετατρέψω το ενυδρείο μου σε βιοτοπικό. Τώρα οι τιμές του νερού σίγουρα είναι πιο ευμετάβλητες αλλά οι δίσκοι άλαξαν συμπεριφορά και φυσικά διαστάσεις καθότι μπορούν και βρίσκουν και τον τελευταίο κόκο τροφής. Επίσης σταμάτησαν να κρύβονται μόνιμα πίσω απο τα φυτά και έγιναν κοινωνικοί.
Μια άλλη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι αυτή της αναγκαστικης αύξησης της θερμοκρασίας σε περίπτωση θεραπείας. Όταν οι δίσκοι μου χρειάστηκαν θεραπεία απο flagellates και η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35 βαθμούς τα φυτά με εγκατέλειψαν δια παντώς (ευτυχώς και τα flagellates).
Το δικό μου συμπερασμα, και να σημειωθεί οτι είμαι φανατικός του φυτεμένου ενυδρείου, είναι πως ειδικά αν οι δίσκοι είναι στην ανάπτυξη, όσο λιγοτερα εμπόδια αναμεσα στην τροφη και αυτούς τόσο το καλύτερο.
Θεωρώ όμως ταυτόχρονα, οτι όταν οι δίσκοι είναι ενήλικοι μπορούν να είναι το ίδιο ή περισσότερο ευτυχισμένοι σε ένα φυτεμένο ενυδρείο άν τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα και άν υπάρχει κάποια καραντίνα σε περίπτωση θεραπείας.
Ίσως κάποια στιγμή δοκιμάσω πάλι το φυτεμένο όταν ενηλικιωθούν πλήρως οι δίσκοι αν και παρατήρησα οτι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι στους 30 βαθμούς που το διατηρώ αυτή τη στιγμή απο τους 28 (max) που τους είχα πριν προκειμένου να επιζήσουν τα φυτά.
Τα παραπάνω αποτελούν απλές παρατηρήσεις προσωπικές και ενδεχομένως ο δικός μου βιότοπος να διαφέρει εντελώς απο τον δικό σας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γειτονα θα μου επιτρεψεις να διαφωνισω σε αυτο :)
Οχι μονο δεν εχουν προβλημα .....
Αλλα εχω δει αυγα (δισκων ) ακομα και σε βαλισνεριες επανω :)
(μιλαω παντα για το δικο μου ενυδρειο ) .
εγω παλι εχω...φακη επιφανεια με κλειστα καπακια,ποθο με κλειστα καπακια και τον εχω δεσει ετσι ωστε να ειναι οι ριζες μεσα στο νερο και τα φυλλα να βγαινουν απο το κοψιμο που εχει το καπακι για να βγαινει το φιλτρο,βαλισνεριες στα σημεια που ειναι οι αναροφησεις των φιλρτων και οι θερμοστατες(για να τα κρυβουν κυριως) και 2 μεγαλες ανουμπιες δεμενες στις 2 μεγαλες ριζες.απο λιπανση μονο μια ταμπλετα στις ριζες στις βαλισνεριες.....ειχα και πιστια χωρις κανενα προβλημα
Σε ενα ενυδρειο η βαλισνερια το πνιγη ....
θελετε να ου πειτε οτι οι δισκοι σας κολυμπανε αναμεσα απο φυλλα βαλισνεριας ?:smt017
κοψτε ενα φυλλο λιγα εκκατοστα και πιαστε το στα πλαγια να δειτε οτι "κοβει";)
Συγνώμη για να διαφωνουμε πολιτισμένα δεν χρειαζετε έτσι ..... αντε μην αγριεψω :)
ο ποθος ποιο φυτο ειναι ..και που το βρισκουμε??? !!!(θελω να λεγομαι και μποστανας τρομαρα μου)
harris samos
22-12-11, 18:31
Ο ΠΟΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΟΘΟΣ !
ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΛΑ ΤΑ ΑΝΘΟΠΟΛΕΙΑ ! :smt089:smt079
;) και πως το χρησιμοποιουμε στο ενυδρειο..?? το στερεωνουμε με τις ριζες μονο να βρεχονται?? ή ολο μεσα?? (μοιαζει με ανουμπια στο φυλλωμα ε??)
harris samos
22-12-11, 18:34
μονο οι ριζες μεσα
μαλιστα....το ξεχναω γιατι θα πρεπει να εχω open tank .με τα καπακια πανω στο ενυδρειο ..λιγο δυσκολο μου ακουγεται...!
μαλιστα....το ξεχναω γιατι θα πρεπει να εχω open tank .με τα καπακια πανω στο ενυδρειο ..λιγο δυσκολο μου ακουγεται...!
Δυσκολο? :D:D:cool::cool:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-imag0194phylodendrum.jpg
Το παραπανω ειναι Φυλοδεντρο (μοιαζει αλλα δεν ειναι ποθος).
Μαλλον ειναι λιγο πιο ασφαλες. Τα φυλλα τους εχουν καποιες τοξικες ουσιες, αποδεδειγμενα σε καποια κατοικιδια που τα μασουλησαν (γατες κλπ)
Εχετε υποψιν ομως οτι θεωρειται και ρουφηχτρα νιτρικων.
Αν δεν μενουν λιγα νιτρικα για τα τυχων υπολοιπα φυτα, αυτα δεν θα πανε καλα.
Και αυτός είναι ο πόθος.
Όπως είπε και ο Δέλτα,τρελή ρουφήχτρα νιτρικών!!
Τα πρώτα φύλλα που μπήκαν στο νερό σάπισαν όλα.Έβγαλε καινούργια αλλά έχουν τη τάση και αυτά να βγουν έξω από το νερό.
http://i1192.photobucket.com/albums/aa340/xrdavidson/PC221208.jpg
http://i1192.photobucket.com/albums/aa340/xrdavidson/PC221205.jpg
φωτο απο τις ριζες οπως ειναι μεσα στο νερο εχεις Σπυρο...??? καλο μου φαινεται :D :D :D μην με μπριζωνεις τωρα γιατι αυριο πρωι θα τρεχω σε φυτωρια ...αχχαχα
chris τι εννοεις σαπισαν?? και δεν εξαφανιστηκε..?? κανει που ειναιε ολο μεσα στο νερο???
Κιτρίνισαν και τα έκοψα.
Έβγαλε όμως καινούργια και σαν φυτό αναπτύσσεται ραγδαία.
σε βλεπω να μου στελνεις κλαδεμμα λιαν συντομως :D :D :D xaxa
Έχει πολύ πράγμα.Όποτε θες στείλε.;)
φωτο απο τις ριζες οπως ειναι μεσα στο νερο εχεις Σπυρο...??? καλο μου φαινεται :D :D :D μην με μπριζωνεις τωρα γιατι αυριο πρωι θα τρεχω σε φυτωρια ...αχχαχα
Εχω καπου ενα βιντεο. Θα το βρω και θα σου πω.
Τις ριζες μπορεις να τις "κρυψεις" ή και να τις "κουρευεις" αν δεν σου αρεσουν που μεγαλωνουν και μακραινουν. Βγαζει κεντρικες μεγαλες και απο αυτες ξεκινανε τριχιδια.
Εμενα μου αρεσουν που "αγριευουν" το θεαμα και τις αφηνω ελευθερες να τις παρασερνει η ροη και να πηγαινουν οπου θελουν, γυρω απο ενα κορμο.
με αυτο το σκεπτικο το θελω...πιστευω θα ταιριαξει στο βιοτοπικο μου αντιστοιχα οπως μερικες ριζες limnobium ή pistia stratiotes
!
gianni zym
24-12-11, 01:42
Σπύρο (delta66),
στο δικό μου το καπάκι έχει μια τρύπα σαν αυτές που είναι
στις φωτογραφίες που έχεις βάλει.
όταν ανοίγω το καπάκι δεν υπάρχει πρόβλημα που "κουβαλάει" τις ρίζες μαζί του;
(τρόμος δίσκων).
Σπύρο (delta66),
στο δικό μου το καπάκι έχει μια τρύπα σαν αυτές που είναι
στις φωτογραφίες που έχεις βάλει.
όταν ανοίγω το καπάκι δεν υπάρχει πρόβλημα που "κουβαλάει" τις ρίζες μαζί του;
(τρόμος δίσκων).
Αν τρομαζουν δεν ειναι καλο φυσικα.
Εμενα ειναι στο πισω καπακι και δεν το ανοιγω απο εκει.
gianni zym
24-12-11, 02:47
δεν έχω βάλει έτσι κανένα φυτό,απλά ρώτησα,ευχαριστώ.
Ελατε μια βολτα απ το σπιτι μου να δειτε πως κανουν βολτες αναμεσα στις βαλισνεριες
Να μην δινουμε λαθος πληροφοριες :D
Σε καμία περίπτωση φίλε μου δεν δίνουμε λάθος πληροφορίες.
Τίς εμπειρίες μας καταθέτουμε όλοι εδω και απο εκεί και πέρα ο καθένας,
τίς αξιολογεί, σκέπτεται, και αποφασίζει!;)
vasilis4x4
27-12-11, 16:14
Σε καμία περίπτωση φίλε μου δεν δίνουμε λάθος πληροφορίες.
Τίς εμπειρίες μας καταθέτουμε όλοι εδω
Για τον φιλο μου τον ΧρηστοΠ το ειπα ωρε συνονοματε, αλλα εβαλα και παραθεση δικη σου γιατι συμφωνησες :D
Οταν καταθετεις εμπειριες δε λες μακρια οι βαλισνεριες απο δισκοενυδρεια
Λες οτι στο δικο μου ενυδρειο συμβαινει αυτο κι αυτο..............
Χρονια Πολλα!!!!:smt060
Σε ενα ενυδρειο η βαλισνερια το πνιγη ....
θελετε να ου πειτε οτι οι δισκοι σας κολυμπανε αναμεσα απο φυλλα βαλισνεριας ?:smt017
κοψτε ενα φυλλο λιγα εκκατοστα και πιαστε το στα πλαγια να δειτε οτι "κοβει";)
Συγνώμη για να διαφωνουμε πολιτισμένα δεν χρειαζετε έτσι ..... αντε μην αγριεψω :)
Οχι μονο κολυμπανε αλλα αμα κατσει γεννανε κιολας :p
hO7MAhsisw4&feature=youtu.be
Q7THooN53kk
Υ.G: παλι καλα που δεν ''εκοψε'' τα γεννητικα του οργανα στις ακρες τις βαλισνεριας :p:p
Υ.G: παλι καλα που δεν ''εκοψε'' τα γεννητικα του οργανα στις ακρες τις βαλισνεριας :p:p
χαααχααχαχαχαχαχααχαχαχαχαχα mythbuster!
hO7MAhsisw4&feature=youtu.be
Q7THooN53kk
αυτό είναι πυκνες βαλισνέριες ρε :grin:
Δεν εχεις δει μου φαινεται και είπαμε μιλάμε πάντα για την πληοψηφία των ενυδρείων ...
κoiτα να δεις που όλα τα περίεργα γίνονται στη μειοψηφία των ενυδρείων ( δηλαδή στο δικο μου ) και σου Βασιλη ( disc-postman ) που εγραψε : Ελατε μια βολτα απ το σπιτι μου να δειτε πως κανουν βολτες αναμεσα στις βαλισνεριες
εχω πολλα να δω ακομα :) .
:p
επιμενεις χωρις λογο δεν ειναι πυκνες !!!!!!! οταν θα γινουν πυκνες θα ξαναμιλησουμε ;)
Α και κατι ακομα ασε το οτι ολα τα παλαβα συμβαινουν στο δικο σου ενυδρείο
Εχουμε δει πολλά απο παλαβά που στο τελος στραβωσαν και όπως ξερεις καλά αν τουμπαρει δισκοενυδρειο καλυτερα να το παρατησεις δεν γυρίζει ευκολα
fotis_cycling
04-01-12, 17:59
παιδια...
σε δισκαδικο
μπορω να βαλω
anoubia barteri nana και gold
java moss
??
χρειαζονται κατι ιδιαιτερο?? πχ co2 ειδικα υποστρωματα κτλ..
για να κανω σε ενα σημειο σαν γκαζον την java moss.. πρεπει να εχω ειδικο υποστρωμα?
εχω πολυ πολυ λεπτοκοκκη ασπρη χαλαζιακη αμμο
επιμενεις χωρις λογο δεν ειναι πυκνες !!!!!!! οταν θα γινουν πυκνες θα ξαναμιλησουμε ;) ;) Σιγουρα :D
Α και κατι ακομα ασε το οτι ολα τα παλαβα συμβαινουν στο δικο σου ενυδρείο
Εχουμε δει πολλά απο παλαβά που στο τελος στραβωσαν και όπως ξερεις καλά αν τουμπαρει δισκοενυδρειο καλυτερα να το παρατησεις δεν γυρίζει ευκολα
Σκοπος ειναι να μην τουμπαρει :)
και δεν νομιζω οτι παιζει ρολο η βαλισνερια για το εαν τουμπαρει ενα ενυδρειο η οχι :)
Οταν βγαινει καποιος και δειχνει κατι ( δηλαδη μπορει να στηριξει ) αυτο που γραφει τοτε ολα μετατρεπονται σε παλαβα ( εαν εχω καταλαβει καλα ) :rolleyes:
Χρηστο επειδη την πατησα κανα 2 φορες εχω μαθει οτι γραφω να μπορω να το υποστηριξω ( με ντοκουμεντα ) .
Καποτε διαβαζα για ενα ''μυθο'' που ελεγε οτι οι δισκοι δεν γεννανε σε σκληρο νερο , πως εγινε αυτο το ''παλαβο'' και γεννησαν σε 8 πεχα ( στο δικο μου ενυδρειο ) , ενας Θεος ξερει ....
Ειναι αυτο που λες οτι ολα τα παλαβα σε μενα εκατσαν !!!
Ρε αρχισες πάλι ίδια .......
Αν βαλουμε 100 ζευγαρια δισκων σε ph 8 θα γεννησουν τα 2 τα 3 πόσα θες εσύ να πούμε αν τα βαλουμε σε μαλακό νερό θα γεννήσουν τα περισσότερα
Εσυ τι θες να λέμε οτι οι δίσκοι γεννανε σε σκληρό νερό στο φορουμ ή από εδώ και πέρα όποιος ρωταει στο φορουμ θα του λέμε να έχει το Ph 8 και θα γεννανε οι δισκοι του ....
Ολα τα βιβλια αλλά και αυτοι που ηρθαν για σεμηναρια στην Ελλαδα λεγανε μαλακό νερό στις γεννες ( δεν μιλαω για μεγαλωμα ) να τους βγαλουμε λαθος επειδή έκατσε σε εσενα μία γεννα στο 8 ph τι να πω
Τωρα για τις βαλισνεριες δεν κανουν για δισκοενυδρειο και θα το δεις σε 6 μηνες από τωρα εδώ θα ειμαστε μην μου πεις οτι σου επνιξαν το ενυδρειο και δεν εχουν χωρο τα ψαρια να κολυμπησουν ( αν το πεις γιατί τα λαθη μας δεν τα λεμε όλοι ;))
παιδια...
σε δισκαδικο
μπορω να βαλω
anoubia barteri nana και gold
java moss
??
χρειαζονται κατι ιδιαιτερο?? πχ co2 ειδικα υποστρωματα κτλ..
για να κανω σε ενα σημειο σαν γκαζον την java moss.. πρεπει να εχω ειδικο υποστρωμα?
εχω πολυ πολυ λεπτοκοκκη ασπρη χαλαζιακη αμμο
Τα γκαζον να τα ξεχασεις ;) όλα τα αλλα κατι θα κανεις
fotis_cycling
04-01-12, 18:31
Τα γκαζον να τα ξεχασεις ;) όλα τα αλλα κατι θα κανεις
σε μια πολυ μικρη επιφανεια.. δε γινεται??
πχ 10cm μηκος
απο ότι ξερω γιατί από φυτά είμαι στουρνος ...τα γκαζον θελουν δουλεια και σιγουρα όχι τις θερμοκρασίες δισκοενυδρείου για να πεις ότι θα πανε καλά
fotis_cycling
04-01-12, 18:37
απο ότι ξερω γιατί από φυτά είμαι στουρνος ...τα γκαζον θελουν δουλεια και σιγουρα όχι τις θερμοκρασίες δισκοενυδρείου για να πεις ότι θα πανε καλά
αλλα πανω σε ξυλα κτλ θα ειναι οκ σωστα?? :)
θενκς
εγω δεν εχω μπορεσει να κρατισω φυτα αξιοπρεπη και δεν μιλαω για τα μαρουλια ( βαλισνεριες , εχινοδορα ) αυτά κατι κανανε μεχρι το 6 ph ποιο κατω και σε συνδιασμό με θερμοκρασία δεν αντεχαν
Χρηστο πιστεψε με εαν ηταν μια η γεννα δεν θα μιλαγα καθολου ....
Βλεπω συνεχεια γεννες , συνεχεια γονιμοποιημενα αυγα - ουρες και απο τα 2 ζευγαρια που εχω στο ενυδρειο ακομα και τα μεσοναυτα γεννησαν σε αυτο το νερο ....
Για αυτο που εγραψες Εσυ τι θες να λέμε οτι οι δίσκοι γεννανε ΚΑΙ σε σκληρό νερό στο φορουμ ή από εδώ και πέρα όποιος ρωταει στο φορουμ θα του λέμε να έχει το Ph 8 και θα γεννανε οι δισκοι του ....
μπορεις να βαλεις ενα και στη προταση σου ( εκει που ειναι κοκκινο ) .
Απλα δεν χρειαζεται να εισαστε απολυτοι γιατι τα παντα μπορουν να γινουν ....
Επειδη ξεφυγε η κουβεντα ζητω συγνωμη και σταματαω εδω .
Ρε εχεις ενα πολύ καλό ζευγάρι "δυνατό" που μπορεί να δινει γεννες παντού
είναι χαιλαντερς :D αυτά τα ψάρια θα γεννάνε εκεί μία ερωτηση πόσα απο τ αβγα βγαζουν ουρές ?
Δεν μπορείς να το λες οτι αμα θες να γεννήσουν οι δίσκοι σου γεννανε και σε Ph 8 IMO
τελος ακι από εμενα στα φυτά πάλι :grin: παω σινεμά τα λέμε αργοτερα
Ρε εχεις ενα πολύ καλό ζευγάρι "δυνατό" που μπορεί να δινει γεννες παντού
είναι χαιλαντερς :D αυτά τα ψάρια θα γεννάνε εκεί μία ερωτηση πόσα απο τ αβγα βγαζουν ουρές ?
Δεν μπορείς να το λες οτι αμα θες να γεννήσουν οι δίσκοι σου γεννανε και σε Ph 8 IMO
τελος ακι από εμενα στα φυτά πάλι :grin: παω σινεμά τα λέμε αργοτερα
2 ζευγαρια :D ειναι
το ενα το ζευγαρι εβγαλε 80-82 ουρες ( μετρημενες ) και το αλλο καμια 50αρια ( με το ματι )
Δεν λεω οτι αμα θες να γεννησουν γεννανε , λεω οτι δεν αποκλιεται να γεννησουν και σε 8 πεχα . Δεν πα να εχεις και το καλυτερο νερο του κοσμου ( αγιασμο ) :p εαν δεν θελει το ζευγαρι δεν θα γεννησει ( δεν ειναι στο χερι μας , ειναι στη κριση τους ) :)
vasilis4x4
05-01-12, 13:53
Τωρα για τις βαλισνεριες δεν κανουν για δισκοενυδρειο και θα το δεις σε 6 μηνες από τωρα εδώ θα ειμαστε μην μου πεις οτι σου επνιξαν το ενυδρειο και δεν εχουν χωρο τα ψαρια να κολυμπησουν ( αν το πεις γιατί τα λαθη μας δεν τα λεμε όλοι ;))
Ενταξει ρε Χρηστο αμα μπουκωσει τις αραιωνει, χαριζει και καμμια η τις πεταει
Εδω αλλοι τα εχουν φουλ φυτεμενα με διοξιδια κτλ.
Που σαι ρε, μη τα βαζεις με τον Geosid γιατι νομιζω ειναι ο μονος με γεννα sterbai :smt120
υγ. ωραια η ταινια;;;
manolischania
08-01-12, 05:42
Και σε εμενα έχουν κάνει 3 ζευγάρια γέννες σε βαλισνεριες και βγήκανε και ουρές , βεβαια ολα τα φυτά και η διακόσμηση όπως και τα δισκάκια ( σαλάτα ) με ακολουθούν από τις πρώτες μου αγορές , αν θα το ξαναστινα τώρα θα έφτιαχνα ένα βιοτοπικο και με όλους τους δίσκους ίδιο strain
Ps και στους εχεινοδορους έχουν κάνει γεννα με ουρές αλλα τους βλέπω ότι δεν τα γουστάρουν και ο μονος λόγος που τα κάνανε εκεί ήταν γιατί δεν μπορούσαν να τα ξεριζώσουν ώστε να κάνουν την γεννα στην διπλανή ριζα
Χρηστο πιστεψε με εαν ηταν μια η γεννα δεν θα μιλαγα καθολου ....
Βλεπω συνεχεια γεννες , συνεχεια γονιμοποιημενα αυγα - ουρες και απο τα 2 ζευγαρια που εχω στο ενυδρειο ακομα και τα μεσοναυτα γεννησαν σε αυτο το νερο ....
.
Θα ήθελα να συμφωνήσω και εγώ με τον φίλο gta__156 και να σημειώσω και εγώ ότι το μοναδικό μου ζευγάρι έχει γεννήσει καί σε 5.8 PH καί σε 7.4 PH χωρίς καμία απολύτως διαφορά.
Επίσης θα ήθελα με απόλυτη βεβαιότητα να πω πως οι Valisneries είναι μία χαρά για δισκοενυδρείο (όπως και σχεδόν όλα τα είδη φυτών από την μέχρι τώρα εμπειρία μου).
Έχω 3 δισκοενυδρεία, έχω τις Valisneria Americana, Nana και Spiralis και κατά τόπους πολύ πυκνοφυτεμένες και δεν παρατήρησα ποτέ τους δίσκους να ενοχλούνται.
Εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους!!
manolischania
08-01-12, 07:56
Και εγώ έχω δει αμέτρητες γέννες με συμπέρασμα όμως ότι στην ανάγκη να γεννήσουν γεννάνε παντού ( :rolleyes:
αν βρούνε όμως μια ξύλινη επιφάνεια σε καλώ σημείο εκεί θα πάνε αναφισβήτητα . Όσες φορες γεννήσανε τα δικά μου σε άσχετα σημεία ήταν γιατί τα καλά σημεία ήταν reserve από αλλα ζευγάρια .
To 7,4 είναι ίδιο με το 8 ph ?
ποσα αυγα γονημοποιηθηκαν στο χαμηλό ph και πόσα στο ψηλό ph
τωρα οι επιστημονικές μελέτες αλλά και οι εκτροφείς που λένε ότι για να μπορεσει να διαπερασει το σπερμα του αρσενικού τα αυγά πρέπει να είναι σε οξινο και με χαμηλες σκληρότητες κάνουνε λάθος και τα ξέρουμε εμείς που γεννησαν οι δίσκοι μας στο 7-8 ph ..... σε 2-3 ενυδρεια ... Ο ΣΤΕΝΚΕΡ , O BLEHER , O TAN που ηρθαν στην Ελλαδα δεν ξερανε τι λεγανε και φυσικά ξέρουμε εμείς ... Μην κοιτάτε τις εξαιρέσεις ...
ΝΑ μου δειξετε τα ψαρια σας στος 8 ph και στο 7,4 ph (τα μικρά να δω )
Ειπαμε αν θελουν να γεννησουν θα γεννησουν το θεμα ειναι ποσα θα γονηποιηθουν εσεις που ειστε και στο Facebook ρωτηστε τους ειδικους να δω τι θα πουνε ρε παιδιά και μην το παιδευουμε αλλο ....
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.