PDA

Επιστροφή στο Forum : Βιολογικό φίλτρο


sps4ever(niktso)
31-05-04, 20:03
Επειδή βλέπω μία γενική απορία και αναζήτηση όσο αφορά βιολογικό φίλτρο θέλω να εκφράσω τη προσωπική μου άποψη.
Το βιολογικό φίλτρο είναι το πλέον αναγκαίο από οποιαδήποτε άποψη. Ή πρώτη αγορά που πρέπει να γίνει είναι αυτή. Αγόρασε μεγαλύτερο από τις ανάγκες σου ή αγόρασε ΠΟΛΥ μεγαλύτερο από τις ανάγκες σου.
Προσοχή εδώ η λέξη κλειδί είναι ανάγκες. Όσοι έχουν φυτά πρέπει να λάβουν υπόψη τους (κατά κανόνα) ότι τα φυτά χρειάζονται αμμωνία για να φωτοσυνθέσουν. Αν δεν υπάρχει αμμωνία τότε χρησιμοποιούν ενέργεια για να συνθέσουν τα νιτρώδη σε αμμωνία. Άρα εκεί πιστεύω (αν κάνω λάθος υπάρχουν πολύ ειδικοί που παρακαλώ να διορθώσουν - Παύλο,Τόλη μην κρύβεστε - ) ότι πρέπει να μένει αμμωνία στο νερό για να τρώνε τα φυτά. εκεί λοιπόν ίσως χρειάζεται μικρότερο βιολογικό από τα λίτρα του ενυδρείου
Το βιολογικό φίλτρο για να είναι καλό πρέπει να έχει δύο ιδιότητες. Μεγάλη αναλογία επιφάνειας ανά όγκο (άρα τρομακτικά πορώδες) και εύκολη πρόσβαση του νερού σε αυτό.
Για εμένα υπάρχει μία κατηγορία εκτός συναγωνισμού και αυτό είναι το φίλτρο άμμου. (Ενα κάνιστρο με κόκκους άμμου μέσα και το κατάλληλο σχεδιασμό που σου δείχνει την αναγκαία ροή).
Το φίλτρο βυθού δεν το συζητάω για τις δυσκολίες συντήρησης που έχει και επομένως δεν απευθύνεται σε όλους.
Από εκεί και πέρα ότι και αν βάλεις πρέπει να πάρεις κάνιστρο και μέσο. Όλα τα μέσα που κατασκευάζονται από πλαστικό ΔΕΝ έχουν πορώδη επιφάνεια. Άρα βιόσφαιρες, βιόμπαλες, αστέρια είναι καλά αλλά τα προιόντα από αφρώδες γυαλί είναι καλύτερα. Αγοράζεις κάτι πιο ακριβά αλλά εξασφαλίζεις περισσότερη επιφάνεια και το κυριότερο είναι εύκολο να κατευθύνεις τη ροή σε αυτά. Όποιος έχει βάλει αστέρια καταλαβαίνει τη δυσκολία ελέγχου της ροής.
Από εκεί και πέρα χρειάζεσαι ένα κάνιστρο. Το καλύτερο είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στα νιτροβακτηρίδια. Στην Ελληνική αγορά δυστυχώς τα μόνα εμπορικά διαθέσιμα είναι τα eheim wet dry. Όποιος θέλει όμως μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει το δικό του με ένα ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ flotter, δύο αντλίες, ένα υλικό για να "ψεκάζει" το νερό σε όλη την επιφάνεια του υλικού που θα χρησιμοποιήσει και φυσικά ένα δοχείο. Με τα σκίτσα δεν τα πάω καλά υπάρχουν πολλές συσκευές στο διαδίκτυο για να πάρουν μία ιδέα και φυσικά οι μηχανικοί ανάμεσά μας μπορούν να συνεισφέρουν με τα σχέδια τους.
Νίκος

symbil
01-06-04, 01:08
Συμφωνω οτι τα φιλτρα fluidized bed ειναι εκληκτικα σαν βιολογικα απο προσωπικη πείρα. Απο τοτε που τοποθετεισα ενα στο reefακι μου σταματησα σιγα σιγα να μετραω αμμωνια και νιτριτη. Απο καποια στιγμη και μετα και εδω και ενα χρονο καθε φορα που εχω μετρησει αμμωνια και νιτρητη δεν εχω μετρησει ποτε τιμη διαφορετικη του μηδενος.
Βεβαια ολα εχουν τα μειονεκτηματα τους , στην περιπτωση του δικου μου fluidized bed (της Red Sea) τους πρωτους μηνες το φιλτρο εφραζε με αποτελεσμα η ροή να ελαττωνεται σε σημειο που το φιτρο να ειναι στην ουσια αχρηστο. Το καθαρισμα του συγκεκριμενου φιλτρου ειναι ενας εφιαλτης. Ωσπου με μια πατεντα πετυχα δυο πολυ σημαντικα πραγματα. Τοποθετησα τον κυκλοφορητη του φιλτρου ( 1000 l / h) μεσα σε ενα πλαστικο κουτακι μεσα στο ενυδρειο, στο κουτι αυτο το νερο εισερχετε απο το πανω μερος του στην ουσια απο την επιφανεια του νερου. Ολο το κουτι ειναι γεματο υαλοβαμβακα. Ετσι πετυχα δυο πραγματα :
1ο Το νερο που εισερχετε στο φιλτρο εχει φιλτραριστει μηχανικα με αποτελεσμα εδω και εξι μηνες το φιτρο να λειτουργει αδιακοπα χωρις κανενα καθαρισμα και μαλιστα να εχω ακομα περιθωριο να αυξησω την ροή στο φιλτρο και
2ο το νερο που εισερχετε στο φιλτρο λογω του οτι συλλεγεται απο την επιφανεια εχει το μεγαλυτερη δυνατη οξυγονωση με οτι συνεπαγεται αυτο για ενα βιολογικο φιλτρο.
Παντως οπως και να εχει το οτι το συγκεκριμενο φιλτρο κανει περιπου 100 € και καλυπτει ενυδρεια 1000 l οπως λεει ο κατασκευαστης τοτε τι αλλο να πω εγω. Στο manual του φιτρου αναφερεται οτι εχουν κρατηθει 1000 μικρα clownfish σε 1000 l ενυδρειο χρησιμοποιοντας το συγκεκριμενο φιλτρο.
Πιστευω οτι για τα χρηματα του ειναι απεχτο.
Τωρα μια παρενθεση που αφορα τα θαλασσινα κυριως ενυδρεια και εμμεσως τα βιολογικα φιλτα αφορα την κυκλοφορια του νερου στο ενυδρειο.
Διαβαζα σε ενα βιβλιο για την κινηση του νερου σε διαφορες περιοχες του υφαλλου. Παρατηρησα οτι στο δικο μου ενυδρειο δεν καλληπτα ουτε κατα ελλαχιστο την κινηση του νερου ακομα και σε lagoons. Τοποθετησα 2 κυκλοφορητες (1000 l/h) τον ενα απεναντι απο τον αλλον. Η κινηση του νερου που δημιουργηθηκε νομιζω οτι εκανε παρα πολυ καλο στο ενυδρειο μου, η αλγη αρχισε να μειωνεται αισθητα, τα επιπεδα οξυγονου αυξηθηκαν με ευεργετηκες συνεπιειες στα φιτρα και στο Ph κατα την νυκτα, τα κοραλλια φενονται υγιεστερα. γενικα με 80 € το ενυδρειο μεταμορφωθηκε προς το καλυτερο.

symbil
01-06-04, 01:13
Παραθετω και μια φωτογραφια απο την επιφανεια του νερου οπως διαμορφωθηκε

symbil
01-06-04, 01:19