PDA

Επιστροφή στο Forum : ΘΕΛΩ ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!!! (νέο ενυδρείο με χρυσόψαρα)


maria_nik
27-05-04, 16:08
Χαίρεται!!!!

Μου χάρησαν ένα ενυδρειάκι περίπου 15lit. με 3 ψαράκια μέσα. Δεν έρω αν είναι στρωμένο και ούτε τη ράτσα των κατοίκων του. Μήπως μπορείτε να με βήθήσετε λιγάκι να καταλάβω τί παίζει με τους νέουσ φίλους;;;
Τα ψαράκια είναι: 1 μαύρο με πεταχτά μαύρα μάτια, 1 πορτοκαλί φουσκωτό στην κοιλιά και 1 άσπρο με ασημένιες πιτσιλιές και κόκκινα βράγχια. Για το τελευταίο ρώτησα μήπως είναι αρρωστούλι και που είπε η κοπελιά που μου τα χάρησε πως έτσι είναι η ράτσα του. Το ενυδρείο έχει μόνο φίλτρο νερού. Η διακόσμησή του είναι χαλίκι κάτω, 2 πλαστικά φυτά ( όχι πολύ μεγάλα) στο κέντρο και ένα πυθαράκι. Δεν έχω τίποτα άλλο μέσα στο ενυδρίο. ύτε φωτισμό ούτε τίποτ'άλλο. Δυστυχώς δεν έχω φοτο να παραθέσω να το δείτε καλύτερα. Η τροφή που τους ρίχνω (σύμφωνα με τις οδηγίες της κοπέλας) είναι 2 φορές την ήμέρα απο λίγη ποσότητα σε flakes. Τί πρέπει να κάνω για να είναι πιο ευχάριστη η διαμονή οτυς μαζί μου;;;

soza
27-05-04, 16:21
οπως δειχνει το πραγαμα απο την περιγραφη σου, και τα τρια ψαρια που αναφερεις ειναι καποια ειδη κυπρινων.Το μαυρο μαλιστα με τα πεταχτα ματια , συνιθιζεται να το λενε κογκολεζο
http://images.google.com.gr/images?q=tbn:1TLTq2AZJlMJ:asianaquariums.com/jpg/goldfish/Black%2520Moor.jpg
Κια τα τρια ειδη ειναι καποια ειδη χρυσοψαρων. Το ασχημο της ιστοριας ειναι πως ολα αυτα τα ψαρακια, θελουν αρκετο νερακι, και το ενυδρειο που τους εχεις, ειναι πολυ μικρο...
Αυτο που λες φιλτρο νερου, κανει μπουρμπουλιθρες αερα μεσα στο νερο ?Αν ναι, τοτε δεν ειναι φιλτρο... το μονο που κανει ειναι να βοηθαει λιγο στην καλυτερη μεταφορα αεριων απο την αναταραξη της επιφανειας του νερου, οποτε να εχεις και σχετικα καλυτερη οξυγονωση του νερου... αυτο βεβαια μπορεις να το πετυχεις και με ενα κανονικο φιλτρο με σφουγγαρι.

Τωρα για να ειναι στρωμενο το νερο , πρεπει να εχεις ενα φιλτρακι με σφουγγαρι, ωστε να αναπτυχθουν αποικιες βακτηριδιων εκει, που θα σε βοηθουν στην σωστη λειτουργια του ενυδρειου σου... Το νερο σαν νερο δεν στρωνεται ουσιαστικα... απλα στα υλικα που εχεις μεσα καθονατι βακτηριδια με τον καιρο, και εκει λεμε οτι το ενυδρειο μας ειναι στρωμενο

Filippos
27-05-04, 16:31
Το 1o είναι Black Oranda.
To 2o είναι (μάλλον) Pearl Scale Goldfish.
Το 3ο είναι (μάλλον) Shubunkin.

maria_nik
27-05-04, 16:39
Οι διαστάσειες του ενυδρείου είναι 33x17x26 και είναι σκεπασμέμο. Το σκέπασμα το αφαιρώ κα΄θε που θέλω να τα ατίσω και για λίγη ώρα το πρωί επιδή ιδρώνει το τζάμι πάνω από τη επιφάνει ανερού. Κ.ανω καλά; Το φίλτρο δεν κάνει μπουρμπουλίθρες απλά είναι γκρι και μέσα στο κουτί που μου έδωσε είχε ένα σφουγγαράκι μπλε επιπλέον και μέσα στο φίλτρο είναι ενα κουτί με διάφορα σαν χαλίκι (δεν ξέρω τι είναι αυτά!). Μάλλον είναι αυτό το ψαράκι που λές το μαύρο (κογκολέζος) Με τα άλλα όμως τί παίζει; Πώς θα μποόύσα να μάθω; Όσο για το ενυδρείο δεν νομίζω να είνια τόσο μικρό για 3 ψάρια. Τώρα θα μου πείς (και με το δίκιο σου) εφόσον δεν ξέρεις τί λες. Ο διαστάσεις που έδωσα πιο πάν ω βοηθούν να καταλάβεις πόσο είναι; Απο'δω και πέρα τί κάνω; Οι περισσότεροι λέτε για tests, φωτισμούς, φίλτρα διάφορα, ράτσες κλπ. Μήπως υπάρχει κάποιο βιβλίο με γενικές πληροφορίες για τις ράτσες; Με το πορτοκαλί τί παίζει; Υπάρχει περίπτωση να είναι θυληκό;

maria_nik
27-05-04, 16:46
Σημείωση και τα τρια έχουν "διπλή" ουρά σαν το σήμα της mercedes. Ελπίζω να βοηθάει λίγο

TAN
27-05-04, 17:05
Δες εδώ να μάθεις περισσότερα μιας και η σελίδα είναι αποκλείσθηκα για χρυσόψαρα(Ελπίζω να ξέρεις αγγλικά).

http://www.goldfishinfo.com

maria_nik
28-05-04, 14:29
Σνιαρφ, σνιαρφ!!!
Έχω άσχημα νέα φίλοι μου.
Σήμερα το πρωί που ξύπνησα και πήγα να καλημερίσω τα ψαράκια μου δυστυχώς το πορτοκαλί το φουσκωτό το βρήκα ακούνητο στο βυθό πεσμένο στο πλάι. Για ποιο λόγο μας βαρέθηκε;;; Υπάρχει περίπτωση να το χτυπήσανε τα άλλα 2 το βράδυ;; Εννοώ μήπως είναι επιθετικά τα άλλα 2. Καμία γνώμη;;;;

wodan
28-05-04, 15:30
maria
Ενδεχομένως να ήταν άρρωστο από το pet-shop και να πεθανε σε σένα. Αντιχλώριο είχε το νερο μέσα? Ισως πάλι η επάρκεια του οξυγονου να ήταν μικρή.
Πάντως δεν χτυπήθηκαν μεταξύ τους.

wodan
28-05-04, 15:35
Υ.Γ.
Πόσο καιρό τα έχεις? Νερό άλλαξες καθόλου? (το οτι έχεις φιλτρο δεν σημαινει οτι δεν αλλάζουμε νερο!!)
Μήπως τα ταισες πολύ?

maria_nik
28-05-04, 15:59
Από το Σάββατο τα έχω. Τους άλλαξα λίγο νερό χθές το μεσημέρι (σχεδόν 1/3) Είχα βάλει το νέο νερό σε μία λεκανίτσα για κανα 2ωρο με αντιχλωρικό πριν το ρίξω στο ενυδρείο. Όσο για το φαί τα είχα ταίσει χθές το μεσημέρι όσο μου είχε πεί η κοπέλα που μου τα έδωσε. Τί πήγε στραβά;;; Μήπως πάθουν και τα άλλα τίποτα;;; :( :( :(

wodan
28-05-04, 16:24
Μήπως έχεις παρατηρησει μικρα ασπρα στιγματα στο σωμα? ασπρες τουφες σαν βαμβακι? σκισμενα πτερυγια ή ουρές? γδαρσιματα? θολα μάτια?
Πόσο μεγαλα είναι? (μετρηση χωρις την ουρα)
Θα σου προτεινα αλλαγές νερου & δυο-τρεις μερες αντιβιωτικο ευρεως φασματος. Πάντως όντως το νερό είναι ελάχιστο για τα ψαρια σου.

Tolis
29-05-04, 05:13
Αντιβιοτικο ευρειου φασματος σε 15 λιτρα με δυο χρυσοψαρα?? Μην προτεινουμε θεραπειες χωρις διαγνωση αφ' ενος, και κυριως, χωρις να ειναι αρρωστα τα ψαρια οπως φαινεται.
Το ενυδρειο μαλλον στρωνει (ή προσπαθει να στρωσει), μαλλον ανεβασε αμμωνιες ή νιτρωδη κι ενα ψαρι δεν αντεξε (ειδικα τα "πορτοκαλί φουσκωτα" που δεν εχουν τις αντοχες των "κοινων" χρυσοψαρων).
Αλλαγες νερου καθημερινα (παντα με το αντιχλωριο), και οντως χρειαζεσαι μεγαλυτερο ενυδρειο, ή μικροτερα ψαρια.

halvas69
29-05-04, 08:04
Συμφωνώ απόλυτα με τον Τόλη και το μόνο που θα συμπληρώσω είναι το πιό πετυχημένο που άκουσα-διάβασα εδώ και μήνες.....

"Όσο για το ενυδρείο δεν νομίζω να είναι τόσο μικρό για 3 ψάρια. Τώρα θα μου πείς (και με το δίκιο σου) εφόσον δεν ξέρεις τί λες."

ΥΓ. Αυτό θα πρέπει να το διαβάσουν αρκετοί εδώ μέσα και πολύ περισσότερο αυτοί που νομίζουν ότι δεν τους αφορά !!! :wink:

maria_nik
01-06-04, 14:05
Καλημέρα!!!!!!!
Καλό μήνα!!!!!

Τα ψαράκια μου είναι καλύτερα. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να πάρω και κάποια τεστ για το νερό και τα σχετικά. Πήρα και κάποια βιβλία για βοήθεια (όση μπορούν να δώσουν βέβαια :wink: ) Σαν πρώτη εμπειρία ελπίζω να τα πάω καλά γιατί μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω κάποιο αρκετά μεγάλο στο μέλλον.

Σχετικό - άσχετο: οι μικροί φίλοι μας τελικά είναι ψυχάρες και μπορούν να μας βοηθάνε στα πιό δύσκολα και γερά χαστούκια που μας βρίσκουν στη ζωή!!!! :cry: Βέβαια υπάρχει και μία πάρα πολύ καλή και μεγάλη παρέα που το κάνει πιο εύκολο. Σας ευχαριστώ παιδιά. Να'στε πάντα καλά όλοι σας!!!!!!!!!

maria_nik
07-06-04, 14:35
Καλημέρα !!!!
Έχω μια μικρή απορία :wink:
Πώς μπορώ να καταλάβω πότε είναι στρωμένο το ενυδρείο;;;
Ξέρω, κάνω πολλές απορίες αλλά είμαι φρέσκια στο "άθλημα", νεούδι και ελπίζω στην επιοίκια σας !!!!!
Χρειάζεται να κάνω κάποια tests ;;;

Filippos
07-06-04, 14:55
Καλημέρα Μαρία,

Στρωμένο θεωρείται ένα ενυδρείο όταν μετά το πέρας της διαδικασίας στρωσίματος, οι μετρήσεις για την αμμωνία και τα νιτρώδη ιόντα είναι μηδέν, με τα νιτρικά ιόντα να είναι σε ανεκτά επίπεδα.

Πιο πολλά για την διαδικασία στρωσίματος και τον κύκλο του αζώτου στο Υπόμνημα της ενότητας "Γλυκό Νερό".

Κάτι που δεν πολυακούγεται εδώ και αλλού, είναι ότι η διαδικασία στρωσίματος είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Εάν λοιπόν εσύ στρώσεις το ενυδρείο σου με ένα ψαράκι, και οι μετρήσεις που λαμβάνεις είναι αυτές που πρέπει, απαγορεύεται ξαφνικά να "ρίξεις" μέσα 20 νέα ψάρια... Πρέπει η ιχθυοφόρτωση (ή ιχθυοφόρτιση ???) να γίνεται σταδιακά έτσι ώστε το ενυδρείο (οι αποικίες των βακτηριδίων) να προσαρμόζονται κατάλληλα και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους... :lol: :lol: :lol:

Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία. :wink:

maria_nik
07-06-04, 15:11
Ευχαριστώ !!!!
:P