PDA

Επιστροφή στο Forum : ΝΟ2 και ΝΟ3


ALKAR
20-05-04, 20:25
Καλησπέρα σε όλους.
Είμαι καινούργιος στο hobby και πολύ ενθουσιασμένος. Αφού έριξα αρκετό διάβασμα επί 20 μέρες περίπου σε διάφορα site, άρχισα το δύσκολο έργο του στησίματος του ενυδρείου μου. Αγόρασα ενυδρείο 125 lt με εσωτερικό φίλτρο 400 l/h γνωστής εταιρίας και άρχισα το στρώσιμο του νερού στις 4/5/04. Εφαρμόζω τη μέθοδο με ζωντανούς οργανισμούς, δηλαδή έβαλα στο ενυδρείο μου την 6/5/04 (αφού λειτούργησαν για δύο μέρες φίλτρο και θερμοστάτης) 3 χρυσόψαρα και φυτά (1 Cabomba caroliniana, 1 Ceratopteris thalictroides, 1 anubias). Παράλληλα, μετά από σύσταση του καταστηματάρχη που μου πούλησε τον εξοπλισμό, έριχνα λίγο nitrivec κάθε μέρα (5 ml) για δέκα ημέρες, ήτοι από την 9/5/04 έως 19/5/04. Χθες έκανα τεστ (Tetra 5 σε 1) και πήρα τις ακόλουθες μετρήσεις : ΝΟ2 10, ΝΟ3 100, GH >10, KH 10 και PH 7,2. Τις ίδιες μετρήσεις πήρα και σήμερα. Αυτό με προβληματίζει : είναι δυνατόν να έχω τόσο μεγάλες τιμές σε ΝΟ2 και Ν03 ταυτόχρονα, ή μήπως το τέστ είναι για τα μπάζα; ( ημερ. λήξης ΟΚ). Σε ποια φάση του στρωσίματος βρίσκομαι, γιατί έχω μπερδευτεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

tasos
20-05-04, 22:03
Μήν αναφέρεις τα προιόντα με το γενικό όνομα ''γνωστή εταιρία'' για να καταλαβαίνουμε :wink: .Τα τέστ που χρησιμοποίησες τί μαρκα ηταν;Λίγο χλωμό σε βλέπω για 100 νιτρικά σε δέκα μέρες :? .Έχεις κάνει κάποια αλλαγή νερου;το νερό της βρύσης σου πόσα νιτρικά έχει;Απο τα φυτά τί έχει μείνει ζωντανό με τα χρυσόψαρα παρέα;Αμμωνία;Αν έχεις αμφιβολίες γιατην εγκυρότητα του τέστ νιτρικών μέτρησε ένα νερό του οποίου την περιεκτικότητα γνωρίζεις(πχ εμφιαλωμένο).

ALKAR
20-05-04, 23:00
το ενυδρείο και το φίλτρο είναι της Juwel. Δεν έχω κάνει καμία αλλαγή νερού. Το νερό της βρύσης μου έχει ΝΟ2 0 και ΝΟ3 0. όλα τα φυτά παραμένουν ζωντανότατα, χρειάστηκε μάλιστα ήδη να κλαδέψω την Ceratopteris, γιατί είχε γίνει διπλάσια (βέβαια, βάζω ταμπλέτες ανά εβδομάδα). Η απορία μου όμως εξακολουθεί να παραμένει : είναι λογικό να έχω μετρήσεις ΝΟ2 και ΝΟ3 τόσο ψηλές ταυτόχρονα; τελικά σε ποιό στάδιο του στρωσίματος βρίσκομαι;

Giorgos
20-05-04, 23:50
Αν σκοπεύεις να βάλεις τροπικά ψάρια στο ενυδρείο, δεν είναι ότι καλύτερο το στρώσιμο με χρυσόψαρα (αν και σε πολλούς δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα).
Τρία χρυσόψαρα για στρώσιμο ενυδρείου 125 λίτρων είναι υπερβολικό. Ένα αρκούσε... άντε δύο.
Έχεις κλείσει δύο εβδομάδες στρωσίματος. Ναι είναι λογικό να έχεις ταυτοχρόνως υψηλές τιμές νιτρωδών και νιτρικών. Αυτό βέβαια εξαρτάται από μερικά πράγματα. Ένα από αυτά (και ίσως το κυριότερο) είναι το πόσο ταϊζεις. Όσο περισσότερο ταϊζεις τα χρυσόψαρα σου, τόσο περισσότερη οργανική ύλη παράγουν, και όλοι ξέρουμε πως τα χρυσόψαρα είναι εργοστάσιο παραγωγής οργανικών υλών. Πες μας λοιπόν πόσο, κάθε πότε και τι τα ταϊζεις.
Είπαμε γίνεται να έχεις ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα ΝΟ2 και ΝΟ3 αλλά βρίσκω υπερβολικές τις μετρήσεις σου. Στην θέση σου θα προτιμούσα τα υγρά τεστ.
Και τέλος δεν βλέπω πουθενά μετρήσεις για αμμωνία.
Σε καμία περίπτωση δεν έχει στρώσει το ενυδρείο σου.

halvas69
21-05-04, 00:06
Το μόνο που έχω να προσθέσω στα ότι λένε τα φιλαράκια πιό πάνω είναι οι αλλαγές νερού.
Θα πρέπει να κάνεις εφ'όσον αποφάσισες να το στρώσεις με ψάρια.
Με ΝΟ3 100, θα σηκωθούν να φύγουν τα χρυσόψαρα. :)

ASCCO1
21-05-04, 02:06
Και συμπληρωνω (( για 100 στη φορα)) αν το τεστ που εχεις ειναι αυτο με τα χαρτακια :? ειναι μαπα.!!!!!!
παρε κατι αλλο σε υγρη μορφη ...
το ΝITRIVEC κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν ειναι και απο τις καλυτερες λυσεις για βακτηριδια ,,, εγω θα χρησιμοποιουσα η¨ bactozym(( tetra)) , η" stress zyme (( aq.pharmaceutical))..
κανε εβδομαδιεες αλλαγες νερου..
μετρηση αμμωνιας εχεις κανει (( ΝΗ3/ΝΗ4)) ???

ALKAR
21-05-04, 11:19
κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την άμεση βοήθεια.
προς καλύτερη ενημέρωση, αναφέρω τα ακόλουθα:
τεστ για αμωνία δεν έχω κάνει, γιατί το συσκέυασμα που έχω (Tetra 5 σε 1) δεν έχει. Ναι, είναι αυτό με τα χαρτάκια... Όμως, επειδή θες δοκίμασα ένα τεστ από τα δικά μου σε ενυδρείο γνωστού μου, οι μετρήσεις φαίνονται να είναι σωστές. σήμερα το πρωί ξαναέκανα τεστ στο ενυδρείο μου με τα ίδια αποτελέσματα : ΝΟ2 10, ΝΟ3 100! Μου βγήκαν τα μάτια να συγκρίνω, αλλά δεν μπορεί να κάνω λάθος! Πώς εξηγείται αυτό?
Δεν ισχυρίζομαι πως το ενυδρείο μου έχει στρώσει (ξέρω πως έχω δρόμο ακόμη), αλλά από αυτά που έχω διαβάσει οι ανωτέρω μετρήσεις μου φαίνονται αντελώς αδικαιολόγητες: ή το ΝΟ2 θα είναι στα ύψη ή το ΝΟ3. σε μένα όμως χτύπησαν και τα δύο τελικές!
Ταϊζω δύο φορές τη μέρα (πρωί -βράδυ) τροφή Tetra Min σε φυλλαράκια. Πολύ λίγο κάθε φορά (ένα φύλο σε μέγεθος 1 cm2 ανά ψάρι). Είναι πολύ?
Να συνεχίσω να βάζω nitrivec που έχω ή όχι και σε ποιά ποσότητα?
Αλλαγή νερού να κάνω οπωσδήποτε? πόσο να αλλάζω ανά εβδομάδα? αν υποθέσουμε πως πρέπει να αλλάξω το 10%, το αντιχλώριο σε τί ποσότητα θα το βάλω στο νερό που ετοιμάζω για το ενυδρείο μου? Αυτό που αντιστοιχεί στο 10% ή αυτό που αντιστοχεί στhn ολική χωρητιkότητα του ενυδρείου μου (125 Lt)

lasal
21-05-04, 12:09
Χθες έκανα τεστ (Tetra 5 σε 1) και πήρα τις ακόλουθες μετρήσεις : ΝΟ2 10, ΝΟ3 100

ξαναέκανα τεστ στο ενυδρείο μου με τα ίδια αποτελέσματα : ΝΟ2 10, ΝΟ3 100!
NO2=10
NO3=100
Τιμές απο άστρωτο ενυδρείο που κοντεύει να στρώσει Ή έχει στρώσει.
Οπότε δεν ισχύει αυτό που είπες σε μένα όμως χτύπησαν και τα δύο τελικές!
Δεν χτύπησαν ταυτόχρονα τελικές.
Αυτό "κάτι λέει".
Το σωστό θα ήταν να πάρεις τα σωστά τεστ συμπεριλαμβανομένου και της αμμωνίας.
Με τα χαρτάκια ποτέ δεν ξέρεις........
Και γω τα θεωρώ μάπα.
Κάνε και μια αλλαγή νερού.
Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές (μια ακόμα δεν βλάπτει). ;)

yiobi
21-05-04, 12:52
Αλλαγή νερού να κάνω οπωσδήποτε? πόσο να αλλάζω ανά εβδομάδα? αν υποθέσουμε πως πρέπει να αλλάξω το 10%, το αντιχλώριο σε τί ποσότητα θα το βάλω στο νερό που ετοιμάζω για το ενυδρείο μου? Αυτό που αντιστοιχεί στο 10% ή αυτό που αντιστοχεί στην ολική χωρητικότητα του ενυδρείου μου (125 Lt)
Oπωσδήποτε :!:
Αντιχλώριο θα βάζεις όσο χρειάζεται μόνο για το φρέσκο νερό που θα προσθέτεις και όχι για όλο τον όγκο του ενυδρείου.
Προσοχή να μην πλύνεις ποτέ τα φίλτρα με νερό της βρύσης.
Nitrivec συνέχισε να βάζεις, ρίχνε και λίγο παραπάνω, κακό δεν κάνει.
(Μπορεί μερικοί να μην το θεωρούν το καλύτερο, εγώ όμως έχω στρώσει 4 ενυδρεία με αυτό χωρίς προβλήματα)
Αν μπορείς άφησε μόνο 1 ή 2 το πολύ ψάρια γιατί πιστεύω ότι δυσκολέυεις τον κύκλο έτσι.
Σίγουρα να προτιμήσεις υγρά τεστ΄, αλλιώς και τα μάτια θα σου βγούν και δεν θα είσαι σίγουρος.
Τέλος καλό θα είναι να ετοιμάζεις το νερό με το αντιχλώριο καμμιά ωρίτσα πριν το ρίξεις κάπου ξεχωριστά και να κοιτάς να έχει
την ίδια θερμοκρασία τουλάχιστον.
Καλή επιτυχία και καλώς ήρθες..! :wink: :wink:

ALKAR
21-05-04, 13:12
όλα καλά, αλλά δεν μου είπατε πόσο νερό χρειάζεται να αλλάξω στην παρούσα φάση. Ένα ποσοστό 20% για παράδειγμα είναι καλό?
Τέλος, αν υποθέσουμε πως σε λίγες μέρες (?) το ΝΟ2 μηδενιστεί, σε ποιά τιμή πρέπει να βρίσκεται το ΝΟ3 για να επιστρέψω τα χρυσόψαρα και να αρχίσω σιγά σιγά να βάζω τροπικά ψάρια?
Παρεπιπτόντως, σκέφτομαι να βάλω μια ομάδα καρδινάλιους, 3-4 γκουράμια και 5-6 πλάτυ. Γνωρίζω το πρόβλημα της μη απόλυτης συμβατότητας πλάτυ-καρδιναλίων αναφορικά με τη σκληρότητα και ενδεχομένως και το PH. Λέτε να έχω προβλήματα? Μήπως η συνύπαρξη νέον-πλάτυ είναι πιο συμβατή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

sot-zoe
21-05-04, 13:13
Ειναι σκοπιμο εδω να αναφερθει οτι οποιοι επιλεγουν να κανουν στρωσιμο του ενυδρειου τους με ζουμια (nitrivec ή stress zyme) ή με καψουλες (bactozym) και ψαρια , καλο θα ειναι να ξερουν οτι πρεπει να κανουν αλλαγες νερου στο ενυδρειο τους τουλαχιστον 2 φορες την εβδομαδα απο ~30% μεχρι να στρωσει το ενυδρειο και μετα να αρχισουν σιγα σιγα να αυξανουν το πληθυσμο των ψαριων ΙΜΟ.

TAN
21-05-04, 14:39
Παρεπιπτόντως, σκέφτομαι να βάλω μια ομάδα καρδινάλιους, 3-4 γκουράμια και 5-6 πλάτυ. Γνωρίζω το πρόβλημα της μη απόλυτης συμβατότητας πλάτυ-καρδιναλίων αναφορικά με τη σκληρότητα και ενδεχομένως και το PH. Λέτε να έχω προβλήματα? Μήπως η συνύπαρξη νέον-πλάτυ είναι πιο συμβατή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Οι καρδιναλιοι οπως και τα νεον θελουν μαλακο και οξινο νερο απο την αλλη τα platy θελουν πιο σκληρο...Με λυγα λογια ειναι τελιος ασημβατα απο πλευρας παραμετρων πραγμα που σημενει
οτι δεν πρεπει να συνδιαζονται ποτε σαν επιλογη.

Διαβασε +-4 εδω για αυτην την κλασσικη ερωτιση :D
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=2043

ALKAR
25-05-04, 13:12
παιδιά, ευχαριστώ για τις συμβουλές.
σύμφωνα με σημερινές μετρήσεις μου (αφού έκανα το Σάββατο αλλαγή του 20% του νερού) έχω: ΝΟ2 3, ΝΟ3 25, GK >10, KH 10 και PH 7,2.
το NO2 έχει παρει την κατηφόρα (προχθές ήταν στο 7 περίπου) όπως και το ΝΟ3 (προχθές ήταν στο 50) και φαντάζομαι πως σε λίγες μέρες το νερό θα έχει στρώσει.
Ερωτήσεις:
1) είναι λογικό να πέφτει και το ΝΟ3 μαζί με το ΝΟ2?
2) όταν το ΝΟ2 μηδενιστεί, σε ποιά τιμή θα πρέπει να είναι το ΝΟ3 για να βάλω ψάρια?
3) αν το ΝΟ3 εξακολουθεί να βρίσκεται σε τιμές κοντά στο 25-30, είναι αναγκαίο να κάνω γεναία αλλαγή νερού, πριν την τοποθέτηση των νέων ψαριών? Σε τί ποσοστό?
4) Σκέφτομαι τελικά να βάλω αρλεκίνους, πλάτυ και γκουράμι. Είναι σωστός ο συδυασμός και αν ναι, ποιά βάζω πρώτα και με ποιό ρυθμό συνεχίζω για τα υπόλοιπα?

sps4ever(niktso)
25-05-04, 13:30
Sorry αλλά μία ερώτηση. Τις μετρήσεις με τι χρονική διαφορά τις κάνεις από το nitrivec ; Το συγκεκριμένο προιόν δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά όλα αυτής της κατηγορίας έχουν τη τάση να δίνουν αλλοπρόσσαλα νούμερα σε μετρήσεις. Αν λοιπόν πρώτα προσθέτεις το υγρό και μετά κάνεις τεστ τότε έχεις λάθος μετρήσεις.

ALKAR
25-05-04, 20:49
nitrivec έχω να ρίξω από 19/5. Το Σάββατο 22 Μαϊου έκανα αλλαγή του 20% του νερού. Μέχρι τότε είχα ΝΟ2 10 και ΝΟ3 100. Την επόμενη (Κυριακή) πήρα ΝΟ2 7 και ΝΟ3 50. Την Τρίτη το ΝΟ2 ήταν 3 και ΝΟ3 25. Φαντάζομαι ότι η πτωτική τάση δεν οφείλεται μονο στην αλλαγή του νερού... Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Giorgos
25-05-04, 21:15
Η πτωτική τάση των νιτρωδών ιόντων (ΝΟ2) οφείλεται κατά ένα μέρος στην αλλαγή νερού που έκανες και στο ότι το ενυδρείο σου στρώνει.
Όσο αφορά τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3), εκτός κι αν έχεις φυτά ταχείας ανάπτυξης στο ενυδρείο σου, ο λόγος που μειώθηκαν τόσο οφείλεται στην αλλαγή νερού.
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις:
1) Ναι, εφόσον έκανες αλλαγή νερού (σε άστρωτο ενυδρείο) μόνο μείωση των τιμών μπορείς να έχεις. Σε στρωμένο ενυδρείο τα νιτρώδη πρέπει να είναι πάντα 0.
2) Προσπαθούμε να τα κρατάμε χαμηλότερο από 30 mg/l. (τα έχουμε ξαναπεί αυτά σε παλιότερες συζητήσεις)
3) Τόσο ώστε τα νιτρικά να είναι χαμηλότερα από 30 mg/l.
4) Δεν είναι σωστός ο συνδυασμός αφού τα ψάρια που αναφέρεις έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές των ψαριών μπορείς να ξεκινήσεις νέο θέμα συζήτησης)

ALKAR
26-05-04, 14:10
δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι συμβατός ο παραπάνω συνδυασμός των ψαριών. πού διαφέρουν στις απαιτήσεις τους? δες εδώ:
http://www.fishprofiles.com/interactive/compatibility.asp?salinity=Freshwater&sci=Colisa+lalia&sci=Rasbora+heteromorpha&sci=Xiphophorus+maculatus&action=Show+Compatible+Species
Μπορεί η ερώτηση να φαίνεται χαζή, αλλά συγχωρήστε με, λόγω της μηδαμηνής εμπειρίας μου.

lasal
26-05-04, 14:54
Οτι ειναι συμβατά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ζήσουν μαζί.
Ενας αφρικανός έχει κοινά χαρακτηριστικά με εναν εσκιμώο. :wink:
Σε ποιά περιοχή θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί για να αισθάνονται συμβατοί?
Που θα αισθανόντουσαν σαν στο σπιτι τους?
Δες τα profiles ανεξάρτητα και θα ανακαλύψεις πως περισσότερο συμβατά ειναι το Colisa lalia με τα Harlequin.
Η μεγάλη τους διαφορά ειναι στο PH
http://www.fishprofiles.com/profiles/fw/profile.asp?filename=platies&404=redirect
http://www.fishprofiles.com/profiles/fw/profile.asp?filename=harlequin&404=redirect
http://www.fishprofiles.com/profiles/fw/profile.asp?filename=dwarf&404=redirect
φιλικά