Επιστροφή στο Forum : Πολλες αποριες
Γεια σας
Πολυ ενδιαφέρον το φορουμ!Σαν τελειως αρχαρια εχω ενα εκατομμυριο αποριες και απο οσα διαβασα εδω δεν μπορω να βασιστω αποκλειστικα σε αυτα που μου ειπαν στο πετ σοπ! Καταρχην διαβασα αρκετα για τεστ παρολα αυτα οταν αγορασαμε το ενυδρειο δεν μας ειπαν τιποτα για τεστ!Θα το γεμισουμε με νερο τις επομενες ημερες και θα το εκτιμουσα παρα πολυ αν μπορειτε να μου υποδειξετε κατι να διαβασω που να περιεχει ολες αυτες τις σημαντικες πληροφοριες που δυστυχως, αγνοω!Ευχαριστω
beeromixalhs
21-11-11, 00:29
καλώς όρισες
οτι θα χρειαστείς για αρχή υπάρχει στους αρχάριους γλυκού νερού http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34
τώρα με πέρα από εκεί θέλει ψάξιμο και να κάνεις ερωτήσεις ;)
Eyxaristw poly gia tin apantisi k to link.tha to diavasw to syntomotero kai gia tyxon apories tha epanelthw!!..:)
Καλως ορισες Nasia αλλα γραφε στα Ελληνικα σε παρακαλω ειναι ορος του φορουμ, επισης γεμισε με νερο το ενιδρυο σου για να κανεις πρωτα απο ολα ενα leak test. Παντα ακομη και κατι καινουργιο το ελεγχουμε.
Οκ σ'ευχαριστω θα το εχω υπ'οψην μου.Ναι εννοειται ότι θα κάνω το τεστ και ελπίζω να πάνε όλα καλά
-------------------------
Λοιπόν από το πετ σοπ μας έδωσαν δύο φάρμακα το ένα είναι
Seachem-Prime και οι οδηγίες είναι 5ml για κάθε200Λ
Seachem-Stability " " " 5ml για κάθε 40Λ
και τα δύο για νέο ενυδρείο (πρώτη φορά)
Το stability 5ml για κάθε 80Λ για 7 ημέρες, μετά ισχυρίζεται ότι είναι οκ να βάλω ψάρια
Ειναι ασφαλές να τα χρησιμοποιήσω, τι λέτε; Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε απάντηση
Το prime ειναι πολυ καλο
Με το stability αν σε μια εβδομαδα ειναι στρωμενο το ενυδρειο και ετοιμο να δεχτει ψαρια, εχεις δωρεαν 6 μηνες μαθηματα κιθαρας :D
διαβασε στα υπομνηματα για τον κυκλο του αζωτου και το μπολι
χαχαχα!οκ θα το κοιτάξω ξανά :) ευχαριστώ!
Λιβέρης Σταύρος
22-11-11, 10:08
Καλώς ήρθες, μέσα σε κάθε θεματική ενότητα θα βρείς υπομνήματα, οδηγίες και πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν. Το ξέρω πως σαν αρχάρια ίσως βιάζεσαι να δείς το ενυδρείο σου στημένο και με ψάρια, όμως έχεις όλο το χρόνο να το ξεκινήσεις σωστά μια και της καλής. Αλλωστε απ' τις πιο χαρούμενες και δημιουργικές περιόδους, είναι αυτή του στησίματος.
Ευχαριστώ!Ευτυχώς που ανακάλυψα εγκαίρως το φόρουμ και δεν έκανα ότι μου είπαν στο πετ σοπ που απότι κατάλαβα λένε ότι ναναι..Θα κάνω όλα τα βήματα που πρέπει και fingers crossed!!:smt023
μια ερώτηση: αφού βάλω το μπόλι μετά από πόσες ημέρες μπορώ να βάλω τα ψαράκια? αν κατάλαβα καλά αμέσως, αλλά δεν είμαι και σίγουρη
καλα καταλαβες.μην τα βαλεις ολα μαζι ομως.
βαλε 1-2 στην αρχη και σταδιακα ανα βδομαδα θα προσθετεις μεχρι να φτασεις τον τελικο αριθμο που θες.συνεχισε να κανεις και μετρησεις ομως για να δεις αν επιασε το μπολι και να προλαβεις τυχων αυξηση της αμμωνιας αφου μπουνε τα πρωτα ψαρια.
Πρεπει να κατανοησεις μερικα πραγματα για να καταλαβεις πως δουλευει το "κολπο".
Μπολιαζοντας*, στην ουσια προσθετεις νιτροποιητικα βακτηρια απο ενα αλλο οικοσυστημα που τα περιεχει (στρωμενο), στο δικο σου που ειναι ακομα ενα οικοσυστημα χωρις "ζωη" (αστρωτο).
Τα βακτηρια αυτα (ή αλλιως η λεγομενη βιολογια) ειναι η υπευθυνη θεωρητικα για την επιτυχημενη λειτουργια του κυκλου του αζωτου** και πρακτικα στην καθομιλουμενη για τον καθαρισμο του νερου απο τα τοξικα*** (αμμωνια και νιτρωδη) για τα ψαρια.
Τα δεδομενα:
1. Τα βακτηρια τρεφονται με τους ρυπους που υπαρχουν στο νερο.
2. Οσο περισσοτεροι ρυποι υπαρχουν τοσο μεγαλωνει (υπο προυποθεσεις**** φυσικα, που ευνοουν αυτην την αναπτυξη και δεν την εμποδιζουν) ο πλυθησμος των βακτηριων αυτων, που κατοικουν ως επι των πλειστων σε επιφανειες οπου προσκολλούνται.
3. Ο εμβολιασμος (μπολιασμα) μπορει να επιτευχθει με διαφορετικη δοσολογια, αναλογα τον τροπο και την ορθοτητα της διαδικασιας***** που θα ακολουθησουμε.
Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να μεταφερουμε συγκεκριμενο πληθυσμο βακτηριων στο αστρωτο ενυδρειο.
Εμεις λοιπον καλουμαστε μετα το μπολιασμα, να "μαντεψουμε" τον πληθυσμό των βακτηριων που μεταφεραμε και αναλογα να προσθεσουμε στο ενυδρειο συγκεκριμενο αριθμο ψαριων που θα θρεψουν με τη συγκεκριμενη ποσοτητα ρυπων που παραγουν αυτα τα βακτηρια, χωρις οι ρυποι αυτοι να ειναι λιγοτεροι με αποτελεσμα να πεθαινουν τα βακτηρια που δεν φτανει η τροφη (ρυποι) να τα θρεψει, αλλα και ουτε οι ρυποι να ειναι περισσοτεροι απο αυτους που μπορει ο πληθυσμος των βακτηριων να "αποτοξικοποιησει".
Γενικοτερα προφανως, ειναι προτιμοτερο να μεινει "αταιστος" ο περίσσιος πλυθησμος βακτηριων μετα το μπολιασμα και να πεθανει, παρα να μεινουν στο νερο ρυποι που δεν "αποτοξικοποιουνται" και να πεθανουν τα ψαρια.
Αυτο προτιμαται, γιατι ο πλυθησμος των βακτηριων που θα απομεινουν ζωντανα, αναπαραγεται σχετικα γρηγορα (διπλασιαζεται ανα 15-25 ωρες) και ευκολα σε σωστες συνθηκες και θα αναπληρωσει τις απωλειες σε βακτηρια.
* Το περιβοητο "μπολι" (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934).
** Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655)
*** ΑΜΜΩΝΙΑ - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756)
**** Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933)
***** Μπολιασμα : προετοιμασία και διαδικασία (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52253&highlight=%EC%F0%EF%EB%E9%E1%F3%EC%E1).
Με μελετη των πιο πανω λινκ θα λυσεις πολλα προβληματα και αποριες.
Ελπιζω να βοηθησα.
Ευχαριστώ πολύ! Θα βάλω από βδομάδας το μπόλι και θα κάνω και τις μετρήσεις με τα τεστ που πήρα (ανκαι στο πέτ σοπ ισχυρίζονταν ότι δεν χρειάζεται!?) τα sera NO3 και sera NH4 NH3.Και θα βάλω 1-2 ψαράκια για αρχή.
Παιδιά το αντιχλώριο τι είναι και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσω?το ενυδρείο λειτουργεί μια εβδομάδα τώρα με τα prime και stability. εκανα σήμερα τα υγρά τεστ της sera και η αμμωνία ήταν στα
ύψη :( περιμένω τώρα το μπόλι για να προχωρήσω.
Ευχαριστώ πολύ! Θα βάλω από βδομάδας το μπόλι και θα κάνω και τις μετρήσεις με τα τεστ που πήρα (ανκαι στο πέτ σοπ ισχυρίζονταν ότι δεν χρειάζεται!?) τα sera NO3 και sera NH4 NH3.Και θα βάλω 1-2 ψαράκια για αρχή.
Παιδιά το αντιχλώριο τι είναι και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσω?το ενυδρείο λειτουργεί μια εβδομάδα τώρα με τα prime και stability. εκανα σήμερα τα υγρά τεστ της sera και η αμμωνία ήταν στα
ύψη :( περιμένω τώρα το μπόλι για να προχωρήσω.
Γειά σας και πάλι
Έβαλα σήμερα το πρωί το μπόλι(κεραμικά) και έκανα το τεστ για την αμμωνία η οποία είναι ακόμα στα ύψη. Είναι ασφαλές τώρα να βάλω 1-2 ψαρακια ή να βάζω τροφή και να περιμένω να πέσουν τα επίπεδα αμμωνίας; Please Help...:confused::confused:
Πρεπει να μηδενισουν αμμωνια ΝΗ3/4 και νιτρωδη ΝΟ2. Μετα αλλαγη νερου σε ποσοστο τοσο οσο να πεσουν και τα νιτρικα ΝΟ3 κατω απο 20ppmn και μετα βαζεις αμεσως ψαρι.
Αν δεν μηδενισουν οι τιμες ΝΗ3/4 και ΝΟ2 σημαινει οτι καποιο προβλημα υπαρχει με το μπολιασμα ή το φιλτρο.
Στο λινκ πιο πανω για την αμμωνια γραφονται διαφοροι λογοι εμφανισης της.
Αν έκανες το τεστ λίγες ώρες μετά το κεραμικό μπόλι είναι φυσικό να είχες αμμωνία αφού μαζί με τα ζωντανά βακτύρια (αν υπήρχαν) έβαλες και ψόφια στο ενυδρείο....επίσης η αμμωνία από την τροφή που έβαζες τόσες μέρες, θέλει το χρόνο της για να μετατραπεί σε ΝΟ3 και τα βακτύρια σου δεν είναι ακόμα αρκετά.
...Γνώμη μου είναι να το δουλέψεις 1-2 μέρες και να ξανακάνεις το τεστ....εκεί θα δεις αν όντος δούλεψε το μπόλι.
Καλή συνέχεια!
Ευχαριστω για τις απαντήσεις θα κάνω αλλαγή νερού και θα ξανακάνω το τεστ σε 2 ημέρες και βλέπουμε
Αν έκανες το τεστ λίγες ώρες μετά το κεραμικό μπόλι είναι φυσικό να είχες αμμωνία αφού μαζί με τα ζωντανά βακτύρια (αν υπήρχαν) έβαλες και ψόφια στο ενυδρείο....επίσης η αμμωνία από την τροφή που έβαζες τόσες μέρες, θέλει το χρόνο της για να μετατραπεί σε ΝΟ3 και τα βακτύρια σου δεν είναι ακόμα αρκετά.
...Γνώμη μου είναι να το δουλέψεις 1-2 μέρες και να ξανακάνεις το τεστ....εκεί θα δεις αν όντος δούλεψε το μπόλι.
Καλή συνέχεια!
Παιδιά περίμενα 2 ημέρες και έκανα αλλαγή νερού 80% με 5ml prime.Η αμμωνία είναι 0,5mg..Να θεωρήσω ότι δεν έπιασε το μπόλι ή εκανα κάτι λάθος:confused: Να περιμένω κι άλλες ημέρες ή να κάνω κάτι άλλο;
Παιδιά το αντιχλώριο τι είναι και πότε πρέπει να το χρησιμοποιήσω?το ενυδρείο λειτουργεί μια εβδομάδα τώρα με τα prime και stability.
Νάσια επιδή αυτό τώρα το είδα....τόσο καιρό αντιχλώριο δεν έχεις χρησιμοποιήσει?
Το αντιχλώριο μπαίνει στο νερό πριν αυτό μπει στο ενυδρείο για να αφαιρέσει όλο το χλώριο το οποίο είναι θάνατος για ότι ζωντανό έχει στο ενυδρείο....Και πρέπει να το βάζεις σε κάθε αλλαγή νερου!
Αν το μπόλι το έβαλες χωρίς αντιχλώριο...ότι βιολογία είχες πέθανε αμέσως!
Το prime είναι βακτύρια αν δεν κάνω λάθος (δεν χρησιμοποιώ πότε) τα οποία τα σκότωσες με το που τα έβαλες σε νερό με χλώριο.
Το stability απλά περιορίζει λίγο την αμμωνία και πάλι αν δεν κάνω λάθος (δεν χρησιμοιώ) και για αυτό το λόγο έιχες λιγότερη αμμωνία.
Για μπόλι έγω νομίζω είναι πιο αποτελεσματική η βρωμιά από όριμο ενυδρείο φίλου σου (που θα στίψεις στο δικό σου φίλτρο) από το να πάρεις μερικά κεραμικά από το φίλτρο του.
...Πάντος ότι και να κάνεις....μετά που θα βάλεις αντιχλώριο!
Το Prime είναι αντιχλώριο.
Το Prime είναι αντιχλώριο.
Και πολύ καλό τώρα που το έψαξα λίγο!....Γράψε λάθος...άρα έβαζες αντιχλώριο!
Πάντος δεν βλέπω λόγο να κάνεις κάτι άλλο. Αν έχεις αμμωνία στο ενυδρείο σου, απλά θα περιμένεις να φύγει....βακτύρια θα δημιουργηθούν είτε νέα, είτε αφού πολλαπλασιαστούν αυτά που έχεις και θα λύσουν το πρόβλημα.
Στο κάτω κάτω και τον κύκλο του αζώτου με αμμωνία τον ξεκινάμε!
....Αν θέλεις μπορείς να ενισχύσεις τή βιολογία σου με τον τρόπο που σου είπα πιο πάνω για να επιταχύνεις τα πράγματα.
Και πολύ καλό τώρα που το έψαξα λίγο!....Γράψε λάθος...άρα έβαζες αντιχλώριο!
Πάντος δεν βλέπω λόγο να κάνεις κάτι άλλο. Αν έχεις αμμωνία στο ενυδρείο σου, απλά θα περιμένεις να φύγει....βακτύρια θα δημιουργηθούν είτε νέα, είτε αφού πολλαπλασιαστούν αυτά που έχεις και θα λύσουν το πρόβλημα.
Στο κάτω κάτω και τον κύκλο του αζώτου με αμμωνία τον ξεκινάμε!
....Αν θέλεις μπορείς να ενισχύσεις τή βιολογία σου με τον τρόπο που σου είπα πιο πάνω για να επιταχύνεις τα πράγματα.
Θα περιμένω ακόμη 1-2 μέρες και αν δεν καθαρίσει θα ξανακάνω το μπολιασμα.Ευχαριστώ για τις απαντήσεις πάντως!
Το χλωριο στο ποσοστο που υπαρχει στο νερο του δικτυου, ειναι μεν περιοριστικος παραγοντας για τη βιολογια, αλλα οχι οτι σκοτωνει αμεσα και ολη την βιολογια.
Σπύρο και τα ψάρια δεν τα σκοτώνει άμεσα αλλά στο τέλος της ημέρας θα το κάνει.
Σε ένα ενυδρείο που τώρα στήνεται, δεν ειναι περιοριστικος παράγοντας, είναι καταστροφικός παραγοντας για τη βιολογία.
Σε ένα όριμο ενυδρείο σίγουρα δεν θα σκοτώσει όλα τα βακτύρια αφού λόγικα υπάρχουν παντού και σε τεράστιους αριθμούς. Σε ένα ενυδρείο όμως που μόλις έβαλες μπόλι, το χλώριο μπορεί να σου ξεκάνει τα λίγα βακτύρια που έριξες μέσα για να ξεκινήσεις αποικίες.
Γιατί προτείνετει να στήνουν τα ενυδρεία με τροφή και όχι με αμμωνία, δεν το εχω καταλάβει ακόμα....με την τροφή πρεπει να περιμένεις ποοοοτε θα λιώσει, να παρουσιαστεί αμμωνία, μπορεί να μπήκε αρκετή, μπορεί και όχι κ.α. Βάζετε αμμωνία απο φαρμακείο (πωλείται σε μπουκαλάκια και είναι παρα πολύ φτηνή) και βλέπετε άμεσα αποτελέσματα.
Πάντα αυτή την μέθοδο ακολουθώ χωρίς πρόβλημα, μπόλι μαζί με λιγη αμμωνια, μετά απο λίγο μέτρηση για να δώ οτι εχει φτάσει αρκετά ψηλά η αμμωνία, μετρήσεις μέχρι να δώ οτι έχει φύγει η αμμωνία, ξανά αμμωνία και μέτρηση (double check...) και αφου μηδενίσει ειναι ΟΚ. έχει υπολογίσει κανεις οτι η τροφη λιώνει σιγαααα σιγα οποτε τα επίπεδα ανεβαίνουν πολυ αργα? βάζεις υγρή αμμωνια και τελειώνεις, καλύτερα και απο τα ψάρια στήνεται....
όσα ενυδρεία έχω στήσει έτσι τα κάνω και παίζουν απροβλημάτισμα
για να μην βρεθεί κανεις και πεί οτι δεν κάνει η αμμωνία, δεν παιρνω αυτή που είναι για τσιμπήματα, καθαρή αμμωνία βάζω.
Φίλε και οι δυο τρόποι κατά τη γνώμη μου έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Αν θέλεις να στοκάρεις το ενυδρείο σου με τη μια, σίγουρα η χρήση αμμωνίας είναι μονόδρομος.
Αν είσε διατεθημένος να βάζεις ένα ένα ψάρι κάθε εβδομάδα ίσως ή τροφή αν και πιο αργή διαδικασία (σχετικά με την παραγωγή αμμωνίας) αλλά να σου επιτρέψει να βάλεις το πρώτο ψάρι πολύ πιο γρήγορα.
Τροφή (και όχι μόνο όπως πολύ ωραία αναφέρει στο άρθρο του ο Σπύρος για την αμμωνία και τους τρόπους εμφάνισης της πιο πάνω)....αργά η αμμωνία στο νερό αλλά μικρή περιεκτικότητα σε σχέση με την καθαρή αμμωνία.....λίγα βακτύρια αρχικά αλλά αρκετά για να καθαρίσουν την αμμωνία από το ενυδρείο....αρκετά βακτύρια (αν και λίγα) για να κουμαντάρουν την αμμωνία από το πρώτο ψάρι......στην πορεία αυξάνεται ο πλυθισμός των βακτυρίων ανάλογα και με τα ψάρια που βάζεις κάθε φορά.
Καθαρή αμμωνία.....μεγάλη η περιεκτικότητα της στο νερό....τεράστιες αποικίες για να μπορέσουν να την καθαρήσουν όλη......θέλει το χρόνο της.....όταν φύγει εντελώς είσε έτοιμος για να γεμίσεις το ενυδρείο σου με πιο πολλά ψάρια κάθε φορά (αν και πάλι πρέπει να γίνεται με κάποιο μέτρο)
αμμωνία μπορείς να βάλεις οσο θέλεις, ακόμα και μια σταγόνα, αφού το μπουκαλι που το δινουν έτσι την βγάζει...αν βάλεις μισο μπουκάλι θα μετρήσεις τέρμα αμμωνια και θα περιμένεις καιρό, αν βάλεις λίγη και μετρήσεις, βλέπεις τι κάνεις.Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι, δεν βάζεις τροφή για να καλύψεις την έλλειψη αμμωνίας επειδή υπάρχουν λίγα ψάρια, βάζεις τροφή απο την οποιο δημιουργείται η αμμωνία ΚΑΙ ΑΦΟΥ μετρήσεις το νερό (αρα αρχισει να στρώνει το φίλτρο) βάζεις ψάρια. Ίδια διαδικασία με την αμμωνια με την διαφορά οτι στην αμμωνία μπορείς να μετρήσεις πόση είναι μέσα, ενώ με την τροφή, δεν μπορεις να ξέρεις.αντε και πηρες τα ψάρια, αν κάτι στραβώσει με το φίλτρο τι θα τα κάνεις?ενώ με την αμμωνία μπορεις να κάνεις πιο συχνά ελεγχους και να έχεις ποιο σύντομα ενα ασφαλές αποτέλεσμα!
έστι έστησα και το τελευταίο (700αρι), στο οποιο αρχικά έβαλα λίγη αμμωνία ενώ αφού είδα οτι εξαφανίστηκε όλη, έριχνα κάθε φορά ενα ποτήρι απο σφηνάκι(τόσο που μύριζε το νερό αμμωνία) και μέσα σε μια μέρα είχε εξαφανιστεί. Το ίδιο και την επομενη μέρα, πάλι εξαφανίζεται και ΟΚ! για να το κάνω αυτό με τροφή επρεπε να ρίξω μεγάλη ποσότητα, να περιμένω να λιώσει, να μετρήσω και βλέπουμε.
Ειδικά στην περίπτωση με μπόλι η αμμωνία ειναι ιδανική γιατι χρειάζεσαι άμεσα αμμωνία και εκτος αυτού βλέπεις αν όντως γίνεται δουλειά ή οχι!
Γιατί προτείνετει να στήνουν τα ενυδρεία με τροφή και όχι με αμμωνία, δεν το εχω καταλάβει ακόμα......
....έχει υπολογίσει κανεις οτι η τροφη λιώνει σιγαααα σιγα οποτε τα επίπεδα ανεβαίνουν πολυ αργα? βάζεις υγρή αμμωνια και τελειώνεις..
Ειναι δυο τροποι που (αν γινουν σωστα) εκ του αποτελεσματος, αποδιδουν.
Το κοινο τους ειναι οτι και οι δυο τροποι θελουν το χρονο τους και ειναι ιδιος σε διαρκεια.
Συνηθως 30-40 μερες. (Μιλαμε παντα για την περιπτωση που δεν υπαρχει η δυνατοτητα μπολιασματος)
Δεν μειονεκτει η τροφη ουτε στον αριθμο των πρωτων ψαριων που μπορουν να μπουν, αφου το ταισμα αυξανεται σταδιακα κατα το στρωσιμο, για να δημιουργουνται ολο και περισσοτεροι ρυποι.
Εγω προτιμω το τροπο της τροφης για διαφορους λογους.
Στην αρχη ηταν το ενστικτο μου και η σκεψη οτι σε ενα ισορροπημενο στρωμενο ενυδρειο δεν υπαρχει μονο αμμωνια που τρεφει τη βιολογια του.
Μετα ακουσα οτι σε σεμιναριο του ο Σιμεκ, μετα απο σχετικη ερωτηση αναφερθηκε αρνητικα στη μεθοδο.
Μετα και αφου κατανοησα οτι σε ενα ζωντανο "στρωμενο" οικοσυστημα, δεν συντελειται μονο ο κυκλος του αζωτου αλλα και αλλοι οπως του φωσφορου του ανθρακα κλπ, μελετουσα λοιπον διάφορα και προσεξα το εξης: Όλα τα είδη νιτροποιητικών βακτηρίων χρειάζονται ένα αριθμό ιχνοστοιχείων με πιο σημαντικό τον φώσφορο.
Ο φωσφορος ειναι το βασικο ιχνοστοιχειο για την παραγωγη ATP - Adenosine Tri-Phosphate (Τριφωσφορική αδενοσίνη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%86%CF%89%CF%83%CF%86%CE%BF%C F%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE %BF%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B7))
ATP ειναι μια μορφη ενεργειας που χρησιμοποιειται απο τα κυτταρα για διαφορες λειτουργιες τους.
Δειγμα ελλειψης του φωσφορου, μπορει να ειναι η εμφανιση του φαινομενου που λεγεται "Phosphate Block", οπου παρουσιαζεται μια διακοπη στον κυκλο του αζωτου λιγο πριν το σημειο παραγωγης νιτρικων και με συνεχη ανοδο των νιτρωδων.
Συνήθως η ελάχιστη ποσότητα των απαιτούμενων ιχνοστοιχείων βρίσκεται στο πόσιμο νερό της βρύσης αλλα κατα περιοδους μειωνονται ως και εξαφανιζονται.
Η τροφη μπορει να παρεχει στο νερο και αυτο το στοιχειο (φωσφορικα) εκτος της παραγωγης αμμωνιας και αλλων.
Αφου μιλαμε για νιτροποιηση εδω ειναι μια μελετη μου για τους παραγοντες που επηρρεαζουν http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933
Φίλε και οι δυο τρόποι κατά τη γνώμη μου έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Αν θέλεις να στοκάρεις το ενυδρείο σου με τη μια, σίγουρα η χρήση αμμωνίας είναι μονόδρομος. Ο μονοδρομος για αμεσο στοκαρισμα ειναι το πολυ καλο μπολιασμα και καθολου αμμωνια.
Θα υπαρξει αμμωνια απο το αμεσο στοκαρισμα.
Το μονο που χρειαζεται ειναι φειδωλο τασιμα στην αρχη και ελεγχος (τεστ) αν ολα πηγαν καλα και μπολιασαμε σωστα και επαρκως.
Αλλιως επεμβαινουμε αναλογα, με ενισχυση της βιολογιας ή/και αλλαγες νερου, ή αποτοξικοποιηση με σκευασματα.
Ο μονοδρομος για αμεσο στοκαρισμα ειναι το πολυ καλο μπολιασμα και καθολου αμμωνια.
Θα υπαρξει αμμωνια απο το αμεσο στοκαρισμα.
Το μονο που χρειαζεται ειναι φειδωλο τασιμα στην αρχη και ελεγχος (τεστ) αν ολα πηγαν καλα και μπολιασαμε σωστα και επαρκως.
Αλλιως επεμβαινουμε αναλογα, με ενισχυση της βιολογιας ή/και αλλαγες νερου, ή αποτοξικοποιηση με σκευασματα.
Φίλε Σπύρο επέτρεψε μου να διαφωνήσω.
Κατ'αρχή το να ελέξουμε αν έπιασε το μπόλι με ψάρια στο ενυδρείο είναι ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ λάθος! Αν δεν έπιασε διλαδή πως θα επέμβεις? ....Στην ουσία και διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αν δεν έπιασε το μπόλι θα έχεις ένα εντελώς άστρωτο ενυδρείο γεμάτο με ψάρια!....Αρα ποια η διαφορά με το να πάρεις ένα νέο ενυδρείο και να ρίξεις μέσα ένα χρυσόψαρο να στο στρωσει?....Η μόνη διαφόρα είναι ότι ΙΣΩΣ να πέτυχε το μπόλιασμα και να μην είναι άστρωτο!
Άμεσο στοκάρισμα ΔΕΝ πρέπει να γίνεται ποτέ (για αυτό το λόγο έβαλα στην παρένθεση "με μέτρο")
Με την αμμωνία που λεεί ο giorgio μπορείς να ελέξεις (πολύ καλύτερα από ότι με τροφή...που απελευθερώνει λίγο λίγο την αμμωνία...όσο και να αυξήσεις τη δόση) το πόσο αποτελεσματικές είναι οι αποικίες βακτυρίων που έχουν δημιουργηθεί στο ενυδρείο σου. Αν μπορουν σε μια μέρα να καθαρίσουν 1 σφινάκι καθαρή αμμωνία....ΞΕΡΕΙΣ ότι είναι έτοιμο να δεχθεί ένα αριθμό ψαριών το ενυδρέιο σου.
Για τα υπόλοιπα που λες για την τροφή συμφωνώ απόλυτα (σε σχέση με το, φωσφορο, τον άνθρακα κλπ..και τα προτερίματα της)....δεν είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να γίνει παράλληλα...ποιος σου απαγορεύει διλαδη μαζί με την αμμωνία να ρίξεις και λίγη τροφή για να ξεκινήσεις και τους κύκλους που αναφέρεις πιο πάνω?
Για τα υπόλοιπα που λες για την τροφή συμφωνώ απόλυτα (σε σχέση με το, φωσφορο, τον άνθρακα κλπ..και τα προτερίματα της)...
ακομα και σε αυτά αν κάνει κανείς μετρήσεις πάλι θα δεί οτι υπάρχουν...ποιος είπε οτι το tap water είναι πεντακάθαρο?σίγουρα έχει μέσα πολύ περισσότερα απο αυτά που χρειάζονται...εγώ για 1 χρόνο μέτραγα φουλ νιτρικά στο νερό του ενυδρείου, ενώ χωρίς λιπάσματα και CO2 τα φυτά μου έπαιρναν μισό πόντο την μέρα!τελικά οπως απεδείχθει το νερό της βρύσης έχει πολύ περισσότερα απο νιτρικά (έκανα τέστ και εγινε πασχαλινό αυγό απο το κοκκινισμα), σίγουρα έχει ολόκληρο σύμπλεγμα λιπασμάτων, αφού ζω σε αγροτική περιοχή....να ειναι καλά οι ελιές πιο πάνω, σιγουρα δεν τους ρίχνουν μόνο νιτρική αμμωνία αλλά
1) Φώσφορο
2) Κάλιο
3) Αζωτο
4) Μαγνήσιο
5) Σίδηρο
και πολλά άλλα....ε πως να μην γίνουν τα φυτά τούμπανο??
Λοιπόν, αφού περίμενα 3 περίπου εβδομάδες η αμμωνία έπεσε στο 0 και έβαλα τα πρώτα ψαράκια, τα οποία μου είπε ο σύζυγος μου (αυτός τα αγόρασε) είναι αφρικανικές κιχλίδες. Έβαλα 4. Το πρόβλημα είναι ότι το ένα από τα 4 ψαράκια είναι αρκετά υπερκινητικό κσι πρόσεξα ότι κάποιες φορές ανοίγει πολύ το στόμα (σαν να φωνάζει) και κινά το σώμα σπασμωδικά για μερικά δευτερολεπτα. Είναι απλά στρες η πρέπει να ανησυχώ?:confused: Δεν θέλω να έχω απώλειες γιατί πραγματικά τα λυπάμαι:smt009:smt009
μηπως το κάνει οταν είναι καποιο άλλο κοντά του?
αν ναι, τοτε πέφτει ξύλο..... ανοιγει το στόμα για να επιτεθεί στο άλλο, ενώ οταν "τρέμει" κανει τσαμπουκά...
ποσα λίτρα είπαμε?
Νομίζω ότι το κάνει και όταν είναι΄μόνος. είναι 125Λ
ανεβασε καμια φωτο απο το ενυδρειο και απο τα ψαρια να δουμε τι παιζει....
συνηθως αυτο γίνεται είτε για να ":smt060:smt060:smt060" καποιο θηλυκό ή για να δείξει οτι αυτο είναι το στέκι του....ειδικα με το στόμα ανοικτό, ετοιμαζεται για ξύλο!
τωρα...να το κάνει μόνο του....το κάνει σε συγκεκριμένο σημείο ή οπουδήποτε?
το θεμα ειναι ΤΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΙΧΛΙΔΕΣ..οτι ναναι?? μηπως μπορεις να μας γραψεις τα ονοματα τους ή εστω να περιγραψεις τα χρωματα ή να βαλλεις μια φωτο..?!
Παιδιά το έψαξα λίγο online και είμαι 99% σίγουρη ότι είναι Labidochromis Caeruleus. Έχω 2 τέτοια (1 θηλυκό και 1 αρσενικό- τουλάχιστον για έτσι μας τα πούλησαν:rolleyes:μεγέθη 6-7 εκ). Πρόσεξα ότι το κάνει πάντα κοντά στο τζάμι του ενυδρείου. Είναι το πιο κινητικό από ολα τα ψάρια που έχω μέσα και από την ώρα που το έβαλα μέχρι αργά το βράδυ δηλ. 8-9 ώρες δεν σταμάτησε να κάνει μακροβούτια:smt017Τώρα πως μπορώ να καταλάβω αν είναι το αρσενικό ή το θηλυκό; Υπάρχει κάποιος τρόπος ή είναι αδύνατο;
Στα αρσενικά είναι πολύ πιο έντονο το μαύρο στη "ράχη" τους και πιο χοντρή η γραμμή...στα θυλικά πιο λεπτή και ξεθοριάζει όσο πάει προς τα πίσω.
επίσης τα αρσενικά έχουν έντονο μαύρο χρώμα και στα κάτω πτερύγια ενώ στα θυλικά συνήθως είναι άχρωμα.
Το κυρίαρχο αρσενικό είναι αυτό με το πιο έντονα μαύρο χρώμα.
Θα το κοιτάξω όταν πάω σπίτι γιατί δεν θυμάμαι ποιο από τα δύο είναι αν και νομίζω ότι είναι το αρσενικό.Αν καταφέρω θα βγάλω μια φωτό αν το πετύχω την ώρα που το κάνει.Ελπίζω να μην παίζει καμια αρρώστια..
γιατι εμενα κατι συνεχιζιε να με τρωει>>?? το ενυδρειο εσωτερικα τι στησιμο εχει ???
ριξε μια ματια εδω -> http://cich.forumchti.com/t138-topic κατι μου λεει οτι αυτα τα ψαρακια που εχεις δεν κανουν για 100λιτρα....(αν οντως ειναι αυτα στο λινκ)
Φίλε 125 λίτρα είναι το ενυδρείο και θεωρώ ότι αν το κρατήσει με μόνο Yellow Labidos (ένα χαρεμάκι 1-3) μπορεί να το κάνει.
Και το δικό μου κάπου τόσο είναι, το τρέχω ένα χρόνο χωρίς προβλήματα....απλά δεν κρατάω κανένα ψάρι από γέννες. (και μου έχουν γεννήσει 4-5 φόρες στον χρόνο!!! :-?)
Νάσια είπες 4 ψάρια όμως και περίγραψες μόνο τα δύο....εδώ ίσως έχουμε ένα θεματάκι! :smt017
τα labido μπαινουν σε χαρεμακι.....1 αρσ 3-4 θυλ ..αν ειναι μεγαλυτερο το ενυδρειο αναλογα και σε μεγαλυτερη ποσοτητα και αυτα...οσο για τα λιτρα....ειναι οριακα και κατα την γνωμη μου ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για αυτα τα ψαρια...αργα η γρηγορα θα υπαρξουν αψυμαχιες...ας μιλησει ομως και καποιος απο τους ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ που τα ξερει καλυτερα :D
YΓ σου παραθετω και τα εξης για να δεις τι εννοω για τα λιτρα....α)http://www.seriouslyfish.com/profile.php?id=262
β) http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=39006
Φίλε αν και το seriouslyfish είναι πολύ αξιόλογο σαιτ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί (σχεδόν) όλοι το έχετε σαν ευαγγέλιο.
Κατ'αρχη τα 160 που λέει εκεί, 150 είναι (κάνε τον πολλαπλασιασμο :D)
Κατά τη δική μου γνώμη το 150 που περιγράφει έδω (με 90εκ. μήκος) είναι χειρότερο από ένα 125ρι με (1μ. Χ 35 Χ 37 περίπου) για τα ψάρια αυτά. Επίσης, το πιο σημαντικό στο τέλος της ημέρας είναι το καλό στησιμο και όχι τόσο τα 20 - 25 λίτρα διαφορά...που στα 4 λαμπιτος δεν θα σου κανουν διαφορα στη βιολογία σου.
Για το χαρεμάκι συμφωνούμε ότι είναι οριακό (και είναι όντος 1-3 ή 4) αλλά δεν συμφωνώ ότι είναι ακατάλληλο. ....για αυτό το λόγο λέω ότι απλά δεν κρατάς ΚΑΝΕΝΑ ψάρι από γέννες.
Τα άλλα δύο είναι το ίδιο μέγεθος με τα κίτρινα αλλά είναι σε χρωματισμούς πορτοκαλί με μάυρες κηλίδες. Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα το είδος τους.ΜΟυ είπε επίσης ο σύζυγος μου ότι πήρε σήμερα και 2 καθαριστές και του έκαναν και δώρο ένα γατόψαρο.τώρα τι είδος δεν εχω ιδέα, δεν τα είδα ακόμα.:smt017
ΛΟΙΠΟΝ...καθαριστες δεν υπαρχουν...οπως προσφατα ειπε καποιος φιλος κυριαρχει η εξης νοοτροπια στους περισσοτερους αρχαριους..''Μα καλα..που πας χωρις γλυφτη''..κοιταξε να δεις....τα labido ειναι οριακα γαι τα λιτρα σου (καθαρα 100~) αν οι καθαριστες ειναι plecostomus εκτος του οτι μεγαλωνουν πολυ ,οταν κ αν τα labido αποφασισουν να ζευγαρωσουν θα τα ταραξουν στο ξυλο....τωρα το γατοψαρο?? αν ειναι corydoras δυστηχως δεν παει μονο του αλλα θελει κοπαδακι 4-6 ατομα..οπως καταλαβαινεις τα 3 τελευταια δεν μπορουν να συμβιωσουν οποτε κ πρεπει να τα επιστρεψετε...φιλικη συμβουλη..διαβασε πρωτα και μετα αγορασε...μην εμπιστευεσαι τον πετσοπα
Τα άλλα δύο είναι το ίδιο μέγεθος με τα κίτρινα αλλά είναι σε χρωματισμούς πορτοκαλί με μάυρες κηλίδες. Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα το είδος τους.ΜΟυ είπε επίσης ο σύζυγος μου ότι πήρε σήμερα και 2 καθαριστές και του έκαναν και δώρο ένα γατόψαρο.τώρα τι είδος δεν εχω ιδέα, δεν τα είδα ακόμα.:smt017
Τώρα μου στέρεψες τα επιχειρήματα μου! :(.... +1 στον Τάσο!
Αυτό που περιγράφεις είναι κάπως έτσι?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Labeotropheus_fuelleborni_crop.png
Καλό θα ήταν να σταματήσετε να βάζετε ανεξέλεκτα ψάρια στο ενυδρείο!
....τωρα το γατοψαρο?? αν ειναι corydoras δυστηχως δεν παει μονο του αλλα θελει κοπαδακι 4-6 ατομα..
Φίλε αν κρίνω από τους περισότερους πετσοπάδες εδώ στην Κύπρο....θα ήταν ευχής έργο να είναι κόρυ! .....κανένα παγκάσιους που ξέμεινε θα του έδωσαν του ανθρώπου! :smt092
Plakas, αυτό είναι αλλά σε πιο έντονο πορτοκαλί. Δυστυχώς τα πήρε ο σύζυγος μου και δεν ξέρω τι ακριβώς του είπαν στο πετσοπ.Θα τα δω απόψε μπορεί να βγάλω και καμία φωτο αν καταφερω και θα τα ανεβάσω να τα δείτε. Φοβάμαι μόνο μην με :smt070:smt070μετά...
Ολοι εδω οταν ξεκινησαμε καναμε πολλααααααα λαθη. Οποτε κανεις δεν προκεται να φωναξει. Τα ψαρια που εχεις για τα λιτρα σου ειναι πολλα. Καλο θα ηταν να κοιταξεις τις απαιτησεις σε pH kH και gH για αυτα τα ψαρια. Θελουν πολυ υψηλες τιμες. pH πχ θελουν κοντα στο 8.0. Τα γατοψαρα πιθανοτατα θα θελουν αλλο pH οποτε περα απο τα λιτρα δεν θα ταιριαζουν και σε απαιτησεις. Καλο θα ηταν τα πορτοκαλι που απο οτι καταλαβα ειναι aulonacara ΟΒ marble, να τα δωσεις μιας και θελουν μεγαλυτερο ενυδρειο συν οτι μαλλον σου εχουν δωσει 2 αρσενικα και θα γινει μεσα τις τρελης ποσο μαλλον αν δεν εχεις κρυψωνες. Εγω σκεψου φιλοξενουσα 3+1 σε 240lt με αρκετες κρυψωνες για να ειναι ανετα τα ψαρια
Αυτό με τα χρώματα δεν είναι απόλυτο για να ξεχωρίσεις το φύλο αφού οταν είναι φοβισμένα χάνουν τα χρώματά τους. Τα θυληκά έχουν ποιο μακρόστενο μέτωπο αν δεν κάνω λάθος....
Το οτι τρέμει το ψάρι οταν είναι κοντά στο τζάμι, μονο με ένα τρόπο μπορώ να το εξηγήσω. Μάλλον βλέπει τον αντικατοπτρισμό του στο τζάμι (σαν καθρέπτης) και το περνάει για άλλο αρσενικό...όπως σου ανέφερα τρέμει και ανοίγει το στόμα οταν έχει τσαμπουκά το θέμα, εκτός αν το δικό σου ακού και φωνές κιολας απο το υπερπέραν!!!
απο κρυψώνες πως τα πάς?τα labs θέλουν πολλές κρυψώνες, ενώ την καταβρίσκουν αναμεσα σε πέτρες...μην πας να αγοράσεις απο pet shop, πάρε απο ποτάμι, απο μάντρα με οικοδομικά υλικά ή κάτι τέτοιο...πριν πάρεις τραβα καμια φώτο να σου προτείνουμε, μην αρχίσεις τα βρασίματα κ.α, καλό πλύσιμο και μπλούμ. Τα συγκεκριμένα ψάρια τα θεωρώ ιδανικά για αρχάριο και όχι μόνο, αλλά στα έδωσαν σε μεγάλο μέγεθος, οποτε ο τσαμπουκάς είναι δεδομένος.
προτείνω να δώσεις πίσω όλα τα υπόλοιπα, να βάλεις πέτρες (υποψιν πέτρες=ξεστήνεις ενυδρειο, βάζεις χοντρό φελιζόλ (το πράσινο που έχουν στις οικοδομές),βάζεις πρώτα τις πέτρες, μετά την άμμο (οχι κανενα χαλίκι σε μέγεθος μπάλας γκόλφ)
Επίσης μην βάλεις φυτά εκτός απο valisneria ή anubia, τα τρώνε η τα ξεριζώνουν. Γενικά, aquascaping και labidochromis δεν....την μια μέρα θα στρώνεις την άμμο και την επόμενη θα την εχουν κάνει βουνό οπου θέλουν....
πολύ καλή επιλογή παντως.....κάνε τις αλλαγές και κράτα τα, δεν μασάνε!
μην βάλεις τιποτα γαρίδες μέσα.........ειδικά cherry δεν θα προλάβουν να φτάσουν στον βυθό!
Το γατόψαρο (μόλις που πρόλαβα να το δώ γιατι κρύβεται συνέχεια μέσα στον βράχο) είναι μαύρο με μουστάκια:confused:Το έψαξα online και μοιάζει λίγο με corydoras αλλά είναι μαύρο.Οι καθαριστές είναι πολύ μικροί (σαν σαύρες μοιάζουν) με στόμα σαν βεντούζα και χρώματος γκρίζου. Πραγματικά είμαι πολύ μπερδεμένη δλδ πρέπει να τα επιστρέψω όλα και να αφήσω μόνο τα κίτρινα;;:smt017
Το καλυτερο θα ηταν αυτο. Και μετα διαβασε για τις κιχλιδες εκει που λεει malawi για να δεις τι μπορεις να κανεις για το landscape και οτι αλλο χρειαζονται. ;)Παντως συμφωνω με το giorgio ειναι πολυ ενδιαφερον και ομορφο ψαρι.:)
Δες και εδω μηπως σε βοηθησει να αναγνωρισεις τα ψαρακια. http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/fishfotos.htm
Ευχαριστώ για το λίνκ;)Νομίζω ότι είναι corydoras αλλά είναι κατάμαυρο όχι γκρίζο όπως στην φωτο του λινκ.Νομιζω θα επιστρέψω τα άλλα δύο και θα αφήσω τους κίτρινους πρίγκηπες. Τελικά οι καθαριστές είναι gyrinocheilus aymonieri αυτά μένουν ή να τα αποχαιρετίσω και αυτά:(
Καλο θα ηταν τα πορτοκαλι που απο οτι καταλαβα ειναι aulonacara ΟΒ marble, ......
Φίλε το πιο πάνω είναι Labeotropheus fuelleborni και μάλλον αυτό του δώσανε. Είναι από τα πιο συγχνά Mbuna που βρίσκεις στην Κύπριακή αγορά. (Τις αυλονακαρες τις αγοράζεις μικρές και άχρωμες διαφορετικά δεν τις αγοράζεις καθόλου 20-30 ευρώ θέλουνε....ειδικά στα χρώματα που λες)
Το καλό Νάσια είναι ότι είναι της ίδιας λίμνης αλλά και αυτά γίνοναι περίπου 15εκ. θέλουν μεγαλύτερο ενυδρείο και είναι και πολύ πιο επιθετικά από τα Λαμπιτος....οπότε τα επιστρέφεις.
Το ίδιο και τις καθαρίστριες....και αν είναι κόρυ και το κόρυ (βασικά ότι και να είναι το επιστρέφεις)
Φτιάχνεις το ντεκορ όπως σου είπαν τα παιδιά....ασβεστολιθικές πέτρες βασικά (τα χοράφια της Λεμεσού είναι γεμάτα) και τις τοποθετείς με τρόπο που να φτιάχνεις ξεχωριστές σπυλιές. και κρατάς μόνο τα 4 λαμπίτος που είπαμε πιο πάνω (1 αρσενικό και 3 θυλικά)
....πίστεψε με μπορεί να σου φαίνονται λίγα στο ενυδρείο σου....ΑΛΛΑ και καλύτερα θα περνάνε τα ψάρια και εσύ θα το χαίρεσε περισότερο το ενυδρείο αφου θα μπορείς να το διατυράς καθαρό και θα βλέπεις και συμπεριφορές από τα ψάρια σου....άσε που η πρώτη γέννα είναι θέμα ενος μήνα το πολύ (αφού είναι και μεγάλα τα ψαράκια σου) και θα έχεις και τα μικρα μέσα για ένα διάστημα.
Προσοχη: Αν δεν βγάλεις το γόνο από το ενυδρείο να τον βάλεις σε μικρό ενυδρειάκι θα τον φάνε. Η μόνη περίπτωση να επιβιωσουν ψαράκια είναι με καλό στήσιμο των βράχων.....να έχεις πολύ μικρές σχισμές μεταξυ των βράχων που να μην χωράνε οι μεγάλοι (και πίστεψε με το μικρές είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ διαφορετικα τρυπώνουν έστο και αν νομίζεις ότι δεν χωράνε)
plakas σε βλεπω να παραδιδεις ιδιαιτερα μαθηματα στο σπιτι :D :D
Άλλα ψάρια που μπορούν να συμβιώσουν με τα labidos;Θα ήθελα να είχα κάποια ποικιλία αν γίνεται
σε αυτα τα λιτρα ,δεν συμβιωνουν αλλα ειδη MALAWI(αφρικανικων κιχλιδων)....παραυτα.υπαρχουν απλετοι συνδοιασμοι στο site ..ριξε μια ματια σε παρουσιασεις παλαιοτερες κ εδω-> tsamisaquariums.gr κ πες μας αν σου αρεσει κατι..*φυσικα αν διαλεξεις κατι αλλο τα λαμπιντο φευγουν.... μια καλη προταση ειναι μια ομαδουλα tetra,ενα ζευγαρι kribensis
μπορείς να βάλεις maigano αλλα στα λίτρα σου δεν θα το σκεφτόμουν κάν....μονο αν βάλεις ΠΑΡΑ πολλές πέτρες.....προσοχή, πέτρες=βάρος!
πριν βάλεις πέτρες οπωσδήποτε φελιζόλ. ΠΡΩΤΑ οι πέτρες και μετά η άμμος αλλίως θα σκάψουν και οι πέτρες θα βρεθούν στο πάτωμα αφού περάσουν απο το τζάμι
σε αυτα τα λιτρα ,δεν συμβιωνουν αλλα ειδη MALAWI(αφρικανικων κιχλιδων)....παραυτα.υπαρχουν απλετοι συνδοιασμοι στο site ..ριξε μια ματια σε παρουσιασεις παλαιοτερες κ εδω-> tsamisaquariums.gr κ πες μας αν σου αρεσει κατι..*φυσικα αν διαλεξεις κατι αλλο τα λαμπιντο φευγουν.... μια καλη προταση ειναι μια ομαδουλα tetra,ενα ζευγαρι kribensis
+1
Στα λίτρα σου έχεις άπειρες επιλογές και μπορείς άνετα να έχεις ποικιλία ψαριών. Αν πας σε αφρικάνικα, οι επιλογές σου περιορίζονται όπως έχεις δει πάρα πολύ. Ακόμα και για τα 4 ψαράκια που λέγαμε όπως θα κατάλαβες και απο το ντιπεϊτ μου με τον φίλο τον Τάσο, είσε πολύ οριακά!
Τα κριπ που σου προτείνει πιο πάνω είναι πολύ όμορφα και πολύ εύκολα ψαράκια για να κάνεις αρχή (και εγώ με κριπ είχα ξεκινήσει :D). Αν και είναι και αυτές αφρικάνικες κιχλίδες, εν τούτοις δεν έχουν καμια σχέση σε ιδιοσιγκρασία με τις κιχλίδες των μεγάλων λιμνών της Αφρικής. Μπαίνουν άνετα με άλλα είδη και η περιοχή που ορίζουν είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες κιχλίδες. Αν τις συνδιάσεις με 1 ή και 2 κοπαδόψαρα (μικρά τέτρας κατά προτιμηση) θα έχεις και αρκετά ψάρια στο ενυδρείο σου (10-12...ίσως και περισότερα) και θα έχεις και ποικιλία που θες.
...αφού δεν έχεις κόλυμα με κάποιο ιδιαίτερο είδος, και εμένα η άποψη μου αυτή είναι. .....και μην μπεις στον πειρασμό να πεις άστα και θα μείνω με αυτά....αν πραγματικά θέλεις ποικιλία όπως λες, σου υπογράφω ότι θα μπεις στον πειρασμό την επόμενη φορά που θα είσε στο πετσιοπ και θα αγοράσεις και άλλα ψάρια!.....αυτά που πρότεινε ο Τάσος ίσως συγχορέσουν λίγο περισότερο στοκάρισμα από αυτό που πρέπει....αν το παρακάνεις στα αφρικάνικα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχει καταστροφικές συνέπειες.
ΥΓ: Για φροντιστήρια ρε φίλε δεν το βλέπω, είμαι Λευκωσία και ότι γλειτώνει από το τζάμπα μάθημα θα τα πληρώνει σε βενζίνη! :D
Αν κατάλαβα καλά αν διαλέξω οτιδήποτε άλλο τα labidos φεύγουν.Αυτό δεν το συζητά κάν ο άντρας μου:smt073Οπότε ΄μένω μόνο με labidos..Αλλά απο γλύφτες τι γινεται δεν θα έχω καθόλου;
Πάντως αυτό που κατάλαβα είναι ότι για να ξεκινήσεις ένα ενυδρείο χρειάζεσαι οπωσδήποτε ιδιέταιρα μαθήματα:smt081
Εγώ προτείνω όχι γλύφτες. Βάλε αν θες 4-5 σαλίγκαράκια (Neritina natalensis ) για την άλγη.
Τα "ψαράκια" που έχεις για γλύφτες πρώτον θα σου γίνουν 20εκ. (λόγω μικρού ενυδρείου διαφορετικά θα μεγάλωναν περισότερο) και σε κάποια φάση δεν θα ασχολούνται καν με την άλγη αλλά θα τρώνε ότι ταϊζεις και τα λαμπίτος.
....Τα πιο πάνω φυσικά ΜΟΝΟ αν τους επιτρέψουν τα αφρικανάκια σου να μεγαλώσουν...πράγμα δύσκολο!
...Α και ΑΝ...ΑΝ μεγαλώσουν, είναι και αυτά αρκετά επιθετικά ψάρια και θέλουν τη δική τους περιοχή.....οπότε καταλαμβαίνεις και μόνη σου το πρόβλημα που θα υπάρξει!
[QUOTE=Plakas;638554]Εγώ προτείνω όχι γλύφτες. Βάλε αν θες 4-5 σαλίγκαράκια (Neritina natalensis ) για την άλγη.
Σύμφωνο με τον φίλο για σαλιγκαρια να βαλεις apple snail
Φίλε η δική μου εμπειρία λέει ότι τα τρώνε τα μιλοσαλιγκαρια. (Τουλάχιστον 2 που έβαλα δεν τα έχω δει ξανά εδω και 8 μήνες :smt017)
Τελικά μάλλον αναγκαστικά θα φύγουν οι καθαριστές.Απο το πρωι τσακώνονται(ο ενας επιτίθεται συνέχεια στον άλλο) και πρόσεξα ότι το πάνω πτερύγιο του ενός έχει μείνει το μισό.:-? δλδ plakas λες ότι τα σαλιγκάρια ειναι η καλύτερη λύση (εκτός από apple snails)?
Ναι. Τα σαλιγκάρια από άποψη καθαρισμού κατά τη γνώμη μου κάνουν την καλύτερη δουλειά αφού όχι μόνο καθαρίζουν άλγη και υπολοίματα τροφών αλλά δεν επιβαρύνουν και σχεδον καθόλου τη βιολογία του ενυδρείου σου.
Τα apple snail δεν είμαι και εντελός σίγουρος ότι δεν κάνουν....απλά με βάση την εμπειρία που έγραψα πιο πάνω αυτή η εικόνα μου έμεινε.
....έχω όμως την εντύπωση ότι για αφρικάνικα είναι προτιμότερα τα Neritina natalensis τα οποία είναι πολύ λιγότερο εκτεθιμένα στις επιθέσεις από τα apple snail.
Την καλυτερη δουλεια με τις αλγες την κανουν τα zebra (Neritina natalensis). Ακομα και την μαυρη αλγη εξαφανιζουν.Το μονο κακο ειναι να μη πεσεις σε θηλυκα. Παει το ενυδρειο. Διαστικτο θα γινει.
Τα apple ειναι για "τα ματια" αλγοφαγα. Πιο πολυ τα απομειναρια απο το φαι των ψαριων τρωνε.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.