Επιστροφή στο Forum : Natural Aquariums
Εχω διαβάσει σε αρκετά sites για αυτά τα λεγόμενα Natural Aquariums, δηλαδή ενυδρεία από τα οποία λείπουν παντελώς τα φίλτρα (εσωτερικά ή εξωτερικά) και η διατήρηση της ποιότητας του νερού "εγκαταλείπεται" αποκλειστικά και μόνο στα φυτά, με κάποιες αραιές αλλαγές νερού...
Εχει δοκιμάσει κανείς κάτι τέτοιο? Εχει δει κανείς κάτι τέτοιο live?
Εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον (από τη στιγμή που δε διακυδεύεται η υγεία/ζωή των ψαριών μου). Στην ουσία εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, πιστεύω ότι ο χομπίστας έχει δημιουρήσει ένα βιότοπο που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες στη φύση...
Επίσης πιστεύω ότι (εάν πετύχει) υπάρχουν πολλά θετικά σημεία. Δεν εξαρτάσαι από ένα (ή και δύο) φίλτρο/α τα οποία με μια διακοπή ρεύματος τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα... Η αναπόφευκτη άλγη έχει ένα πιο φυσικό οπτικό αποτέλεσμα (προσωπική άποψη)..
Για να ακούσω τις απόψεις σας :wink:
Μάλλον θα χρειάζεσαι μεγάλο όγκο νερού για να μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο...
thediscusman
13-05-04, 14:40
Όσες φορές έχω συναντήσει τον όρο Natural aquarium αναφέρεται σε ενυδρεία που δίνουν την εντύπωση ενός φυσικού υποβρύχιου τοπίου και όχι σε ενυδρεία τα οποία δε χρειάζονται υποστήριξη από φίλτρα ή άλλο εξοπλισμό. Ας μη ξεχνάμε ότι τα ψάρια που διατηρούμε εμείς στον περιορισμένο χώρο ενός κλειστού συστήματος όπως είναι ένα ενυδρείο, όσο μεγάλο και αν είναι αυτό, στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε ασυγκρίτως περισσότερο χώρο, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την υποστήριξη του κλειστού συστήματος από φίλτρα και λοιπό εξοπλισμό.
Τώρα είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε και κάποιους φυσικούς τρόπους για να επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες σε ένα ενυδρείο όπως φυτά, ή LR ή LS σε θαλασσινά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε εξ ολοκλήρου τη μηχανική υποστήριξη του συστήματος.
Μερικά links για Natural Aquariums:
http://www.malloftheworld.com/aquarium/part1.htm
http://cgi.didit.force9.co.uk/marksfish/fish_plants/plants3.htm
http://naturalaquariums.com/aquariums/art02.html
Λοιπόν,
Το Σαβ/κο έστησα ένα ενυδρειάκι (12 lt) με σκοπό να το κάνω Natural. Υπόστρωμα τύρφη, από πάνω χαλίκι 2-3 εκ, ένα μικρο mopani με μια Anubia nana δεμένη πάνω του, μία ρίζα Hygrophyla polysperma και μια Egeria densa.
Θα σας κρατώ ενήμερους με τα αποτελέσματα.
εισαι υπερ των πειραματων ετσι? :P καλη τυχη :D ..ελπιζω να μην γινει βουρκος για βατραχους :shock: :shock: ¨ :P :P :P
Δεν έχω να χάσω τίποτα, μάλλον να μάθω...
Εάν τελικά καταλήξει βούρκος, θα του ρίξω μέσα κανα βατράχι, καμιά σαλαμάνδρα, έτσι χαβαλές να γίνεται... :lol: :lol: :lol: :wink:
χαιρομαι πολυ που εχεις την ορεξη να πειραματιζεσαι :) :) σιγουρα θα μαθεις και εσυ και εμεις αρκετα απο την προσπαθεια σου :!: :D :D
Φώς να βάλεις,και απο ψάρια..........δύο συνεφάκια :roll: :roll: .Μέτρα προσεκτικά τις παραμέτρους της ρύπανσης(NH3,NO2,NO3) και άλλαζε νερό τακτικά :wink:
Τάσο,
Φως έχω βάλει. Ψάρια δεν έχω βάλει μέσα και δεν έχω κάνει καμία μέτρηση ακόμα. Ρίχνω κάθε 2 μέρες λίγα flakes μέσα με σκοπό να βοηθήσουν λίγο στην παραγωγή βακτηριδίων. Επίσης έβαλα μέσα ένα μικρό κυκλοφορητή, για να υπάρχει λίγο ρεύμα για να μη "χυλώσει" :lol: :lol: :lol: :lol: .
Κοίτα, λέω να το αφήσω κανά μήνα να "δέσει" το γλυκό και μετά θα ασχοληθώ μαζί του. Αλλαγή νερού δεν έχω κάνει ακόμα, αλλά μάλλον την Κυριακή θα του μεταγγίσω λίγο από το μεγάλο ενυδρείο.
Εχεις προηγούμενη εμπειρία με παρόμοια projects?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.