PDA

Επιστροφή στο Forum : ΨΥΞΗ


steve_ier
03-05-04, 13:19
Επειδή το καλοκαίρι ήδη μπήκε και η εξωτερική θερμοκρασία έπιασε τους 23 C έχω αρχίσει να ψάχνω λύσεις για ψύξη. Δυστυχώς επειδή το ενυδρείο μου είναι μέσα σε βιβλιοθήκη και δεν μπορώ να αφήνω το καπάκι ανοικτό δεν νομίζω η λύση του ανεμιστήρα υπολογιστή να με βοηθήσει. Μήπως έχετε υπόψη σας καμιά άλλη λύση και κάπως φτηνή ???

lasal
03-05-04, 15:03
Μήπως έχετε υπόψη σας καμιά άλλη λύση και κάπως φτηνή ???
Δεν ειναι ανάγκη να ειναι τελείως ανοιχτό το καπάκι.
Απλά να υπάρχει ενα άνοιγμα όσο του ανεμιστήρα.
Μάλιστα μπορείς να βάλεις ακόμη εναν ανεμιστήρα να βγάζει τον αέρα έξω.
Θα χρειαστεί να συμπληρώνεις και νερό (αυτό το σκέφτηκες?)
Αν έβαζες και μια φωτογραφία........

pani
04-05-04, 09:14
Και που να φανταστείτε ότι εδώ εμάς ήδη έχει φθάσει στους 27 βαθμούς το νερό στο ενυδρείο, λύση πρώτη αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό και συμπληρώνουμε το νερό δεν ρίχνει την θερμοκρασία πολύ αλλά δεν την ανεβάζει κιόλας, δεύτερη λύση που χρησιμοποιώ εγώ τουλάχιστο το καλοκαί ρι με τις ψηλές θερμοκρασιες που επικρατούν στη κύπρο και ηδιως στο εσωτερικό του νησιού καθ ότι ειμαι λευκωσία, και επειδή δεν μπορώ να τοποθετήσω ανεμηστηράκι γιατί δεν τα καταφέρνω με τα ηλεκρολογικά βάζω στη κατάψυξη μικρες μπουκάλλες νερού και τις ώρες των ψηλών θερμοκρασιών τοποθετώ μία και μετά άλλη για να χαμηλώσω οσο γίνεται τη θερμοκρασία του ενυδρείου, το περασμένο καλοκαίρι έτσι το πέρασα και δεν είχα απόλυες στο ενυδρείο μου φυσικά τον περασμένο χρόνο είχα γκάπυς μονο φέτος που έχω και κορύδορας δεν ξέρω τι θα γίνει πάντως αλλη λύση για μένα δεν υπάρχει καθ οτι έξω η θερμοκρασία οταν φθάνει τους 40 μέχρι 42 βαθμούς φανταστήκετε πόσο θα ανέβη η θερμοκρασία του νερού στο ενυδρείο;

steve_ier
04-05-04, 22:35
Τελικά μετά από μελέτη και συζήτηση βρήκα τη λύση :D 8) :idea:
Θα κόψω ένα τετράγωνο τζαμίου όπου θα ενσωματώσω ψύκτρες στις οποίες θα έχω κολήσει και άλλες ψύκτρες οι οποίες θα είναι μέσα στο νερό και σε αυτές που είναι έξω από το νερό (υδατοστεγές σύστημα) θα κάτσουν δύο ανεμιστήρες όπως ακριβώς και στους επεξεργαστές :wink: Θα στείλω φωτογραφίες μόλις το ετοιμάσω για να δείτε :!: :!: :!:

lasal
05-05-04, 01:49
θα έχω κολήσει και άλλες ψύκτρες οι οποίες θα είναι μέσα στο νερό
Σου λέω προκαταβολικά πως θα αποτύχει και θα απογοητευτείς.
Οι ψύκτρες θα είναι αλουμινένιες έτσι δεν είναι?

annivas2000
05-05-04, 01:51
.............θα ενσωματώσω ψύκτρες στις οποίες θα έχω κολήσει και άλλες ψύκτρες οι οποίες θα είναι μέσα στο νερό και σε αυτές που είναι έξω από το νερό (υδατοστεγές σύστημα) ................Θα στείλω φωτογραφίες μόλις το ετοιμάσω για να δείτε :!: :!: :!:
οι φωτογραφιες παιζουν λιγοτερο ρολο.......σημασια εχουν τα αποτελεσματα και η ασφαλεια.....

lasal
05-05-04, 01:54
Ακόμα και αυτό να βάλεις steve οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.
Δες εδώ.
http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=4902&Ne=40000&R=10049&ref=3167&subref=AC&N=2004+112985

TAN
05-05-04, 09:28
οι οποίες θα είναι μέσα στο νερό
οταν λες μεσα στο νερο τι ενοεις?
Γιατι δεν βαζεις πανο απο το κοψιμο εναν καλο ανεμιστηρα για pc?
Μια χαρα θα ειναι... :wink:

steve_ier
05-05-04, 12:51
οι οποίες θα είναι μέσα στο νερό
οταν λες μεσα στο νερο τι ενοεις?
Γιατι δεν βαζεις πανο απο το κοψιμο εναν καλο ανεμιστηρα για pc?
Μια χαρα θα ειναι... :wink:

Δεν θέλω να έχω καθόλου εξάτμιση νερού.....
Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν οι αλουμινένιες ψύκτρες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο νερό :roll: Στην ουσία θα είναι κάτι σαν αυτό που λέει ο lasal αλλά από πάνω και θα είναι πιό μεγάλο με δύο ψύκτρες ...

γαυρος
05-05-04, 20:24
αλουμινιο = περιεκτικοτητα σε μολυβδο = θανατος !!
οχι αμεσως αλλα μετα απο καιρο ,θα αρχισεις να μετρας πτωματα !!

steve_ier
05-05-04, 22:05
Αν η ψύκτρα είναι χάλκινη είναι καλύτερα ???

γαυρος
05-05-04, 23:36
αν κανω λαθος να με διορθωσετε,αλλα νομιζω οτι περιεχει κασσιτερο που κιαυτο ειναι απαγορευτικο.
βλεπω εχεις μια εμμονή με τις ψυκτρες μεσα !!!
το οτι κανείς δεν το δοκιμασε, δε σου λεει < μη τζιζ ? > :wink: :wink: :wink:

George-A
05-05-04, 23:58
Μα και ο χαλκός απο μόνος του δεν είναι επικύνδινος;

Obelix(Reifen)
06-05-04, 01:16
kala min to pate makria an kanei o xalkos i to allo.Bazontas psiktres den tha kanei psixi alla tha ferei to nero toy enydreiou sta epipeda tou peribalontos xorou p.x. 40C o aeras sto domatio toso tha paei kai sto enydreio.

lasal
06-05-04, 02:05
Steve
Λοιπόν έχουμε και λέμε
Ξέχνα τις ψύκτρες.
Ξέχνα τις ψύκτρες, το αλουμίνιο ξέχνα οτιδηποτε μεταλλικό.
1η περίπτωση Θέλεις να κάνεις πραγματική δουλειά χωρίς απώλειες?
2η περίπτωση Θέλεις να κάνεις πείραμα?
Περίπτωση πρώτη
Αν θέλεις να ρίξεις την θερμοκρασία του νερού έχεις μόνον 3 λύσεις.
Οι 2 ακριβές ειναι= chiller ή aircontition
Και η φθηνή που είναι το ανεμηστηράκι.
Αν δεν σε βολεύει να τοποθετήσεις το ανεμηστηράκι ακριβώς πάνω απο το νερό του ενυδρείο τότε μετέφερε τον αέρα με έναν σωλήνα.

Περίπτωση δεύτερη
Δεν ειμαι υπέρ αυτής
Ο λόγος ειναι γιατι "στην εποχή της ρόδας δεν μπορούμε να ξανανακαλύψουμε την ρόδα"
Φιλικά lasal

yiobi
06-05-04, 15:21
-Να ρωτήσω και εγώ κάτι που πιθανόν να είναι βλακεία??
-
-ΟΚ, θα ρωτήσω:
Αν, λέω αν κολλήσει κάποιος ΄πίσω από όλη την πλάτη του ενυδρείου
(εξωτερικά φυσικά) στο τζάμι, ψύκτρες και βάλέι ένα κάπως ισχυρό ρεύμα αέρα να τις περνάει, θα καταφέρει τίποτα??
(απλή απορία!) :?:

Filippos
06-05-04, 16:49
Chiller.-

steve_ier
07-05-04, 23:17
Τελικά μετά από ψάξιμο σχετικά με το κατά πόσο γίνεται να βάλεις κάποιο μέταλλο μέσα στο νερό βρήκα ότι μπορείς να το κάνεις, εφόσον το μέταλλο έχει κάποιες προδιαγραφές για χρήση σε τρόφιμα. Οπότε θα πρέπει να είναι 99,9 καθαρό με ειδικό γαλβάνισμα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες γάλατος :!: :!: :!: :!: :roll:
Οπότε απλά το ξεχνάμε... :D
Αυτό λοιπόν που σκέφτομαι τώρα είναι η έμμεση βύθιση της ψήκτρας. Δηλαδή θα φτιάξω ένα γυάλινο κουτί με πολύ λεπτό τζάμι το οποίο θα γεμίσω νερό και θα βάλω την ψήκτρα μέσα (υδατοστεγές) και το οποίο στην συνέχεια θα βυθίσω μέσα :D :D :D
8)

sps4ever(niktso)
08-05-04, 11:09
Φίλε μου φαίνεται τρομακτικά πολύπλοκο αυτό που θα κάνεις. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις το μέγεθος του ενυδρείου; Αντί να φτιάξεις κάτι υδατοστεγές μπορείς να φτιάξεις ένα εξωτερικό ενυδρείο με καθαρό νερό, να ψύχεις εκείνο και να περνάει με σωλήνες μέσα από το άλλο οπότε θα έχεις ανταλλαγή θερμοκρασιών ανάμεσα στα δύο. Όμως για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστείς μεγάλο μήκος σωλήνων.
Το να βυθίσεις κάτι στο ενυδρείο θα έχει δύο προβλήματα. 1) ότι πρέπει να φτάσει μέχρι το βυθό ή να χρησιμοποιήσεις πολύ γερά στηρίγματα και 2) ότι πάλι χρειάζεσαι μεγάλη επιφάνεια για να γίνεται η ανταλλαγή θερμοκρασίας που συνεπάγεται μείωση της χωρητικότητας του ενυδρείου.
Θα επιμείνω. Γιατί δεν χρησιμοποιείς τα απλά παραδοσιακά ανεμιστηράκια και σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης νερού; Αν σε προβληματίζει ο χώρος φτιάξε ένα δεύτερο ενυδρειάκι, βάλτο πιο ψηλά από το άλλο και να δουλέψεις υπερχείλιση. Φυσικά όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιο ηλεκτρονικό μετρητή θερμοκρασίας γιατί τα ανεμιστηράκια είναι θαυματουργά.

netblues
08-05-04, 18:55
Καλησπερα σε όλους.

Το θέμα με εχει απασχολήσει εδώ και λίγο καιρό και μιας και εχουν γραφτει διάφορα θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
Σαφέστατα το ανεμιστηράκι είναι η απλούστερη και οικονομικότερη λύση.
Η εξάτμιση του νερού είναι αυτή που προκαλεί την πτώση της θερμοκρασίας. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ιδρώνουμε όταν ζεσταινόμαστε..
Το μόνο μεταλλικό υλικό που μπορεί να έρθει σε επαφή με το νερό του ενυδρείου χωρίς πρόβλημα είναι το ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιείται κατά κόρον από όλες τις βιομηχανίες τροφίμων. Υπάρχουν εργαστήρια- μηχανουργεία στην Αθήνα που αναλαμβάνουν τέτοιες "περίεργες" κατασκευές όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Μια άλλη φτηνή λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα κοινό ψυγείο γραφείου, από αυτά τα μικρά που βάζουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Βάζουμε μέσα στο ψυγείο ένα πλαστικό κουβά γεμάτο π.χ. με γλυκόλη (και νερό θα έκανε) βυθίζουμε αρκετές σπείρες πλαστικής σωλήνας ενυδρειου μέσα στον κουβά και με μια αντλια ανακυκλωνουμε νερό από το ενυδρειο (ρουφώντας από χαμηλά και βγάζοντας στην επιφάνεια ωστε να πετύχουμε καλύτερη ομοιογένεια θερμοκρασίας. Ρυθμίσεις και απο τον θερμοστάτη του ψυγείου και με ένα θερμοστάτη που ενεργοποιεί την αντλία πάνω π.χ. από τους 28 βαθμούς. (και χρησιμοποιουμε το ψυγείο και για ευαίσθητες τροφες..) Επίσης ένα απλό μηχανικό φίλτρο στην είσοδο για να μην βουλώσει θα ήαν χρήσιμο.
Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ενα ανοξειδωτο "εναλλάκτη" θερμότητος βουτηγμένο μέσα στην γλυκόλη.
Επίσης, αν η μια πλευρά ΄του ανοξείδωτου κατασκευαζόταν επίπεδη θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και στοιχεία πελτιε (που προκαλούν ψυξη όταν περάσει από μέσα τους ρεύμα) Στοιχεία πελτιε υπάρχουν φτηνά σε συστήματα ψύξης υπολογιστών. Περιπου 60Ε για 50W ψυκτικής ισχύος.
Πλεονέκτημα είναι ότι ειναι αθόρυβα και χωρίς κινούμενα μέρη.(και πολυ μικρότερα απο ένα ψυγείο γραφείου.
(το θεμα βεβαια θέλει λίγο ψάξιμο ακόμη)

Τέλος, να παρατηρήσω οτι όταν μιλάμε για ψυξη χρησιμοποιούμε "ψύκτες" και όχι "ψυκτρες" όπως κατά κόρον διαβάζουμε (τελείως λάθος) και στα περιοδικά πληροφορικής. Ψυκτρες ειναι τα λεγόμενα καρβουνάκια που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένους τύπους ηλεκτρικών κινητηρων οπως τα δράπανα (ή αλλιως black& decker).. καμμία σχέση με ψύξη όμως.

kroud
08-05-04, 20:10
Παιδια οπως ειπε και ο lasal 2 ειναι οι λυσεις.
Chiller-θεωρω οτι ειναι η καλυτερη
Κλιματιστικο-αν δεν εχετε ειναι ευκαιρια να το αποκτησετε.

Discos
10-05-04, 13:59
Υπαρχουν καποια προιοντα τα οποια δουλευουν στην αρχη της ανταλλαγης θερμοκρασιας και εχει να κανουν με ψυχτρες και ανεμιστηρακια. Υπαρχει μια παρομοια συσκευη σε καποια μαγαζια στο ιντερνετ που δουλευουν ετσι. Αλλα η ψυχτρα ειναι εκτος του ενυδρειου, κολυμενη σε ενα πλαστικο μπετονι με λεπτα τοιχωματα στο οποιο κυκλοφορει νερο του ενυδρειου. Ετσι εχεις καποιο καλο ελενχο στην θερμοκρασια του νερου σου αλλα ποσο ελενχο εχεις θα πρεπει να το ψαξεις.

Θεωρητικα μια λυση ειναι να κοληθουν στην πλατη του ενυδρειου και να δεις τι θα κανει. Κατι θα κανει αυτοι ειναι σιγουρο, το ποσο θα μας καλυψει δεν το γνωριζω καθοτι δεν το εχω δει στην πραξη. Εχω ηδη τις πρωτες υλες να το δοκιμασω στο σπιτι μου πανω σε ενα ενυδρειο μικρο που εχω.

Τωρα εαν πας για λυσεις με ψυγειακη μικρο και τετοια , παιδια συγνωμη αλλα ειναι τελειως χαζο να μπλεξεις σε ολη αυτην την κατασταση. Χαμος πανου με καλωδια και σωληνες, με ενα μπογο τρελο μεσα στο σπιτι σου και τετοια αλλα χαρητωμενα. Τωρα να πω οτι επειδη δεν θα εχεις και θερμοστατη δεν θα μποριες να ελενχης τιποτα απο θερμοκρασια?Τα ψαρια θα παθουν σοκ απο το πανω κατω.Εδω μιλαμε για οσο γινεται σταθερες θερμοκρασιες και αυτο δεν γινεται με μεσοβεζικες λυσεις...

Δοκιμασμενη λυση για εμενα ειναι στανταρ το chiller ως η καλυτερη δυνατη. Το ανεμιστηρακι αλλα με ελενχτη θερμοκρασιας και οχι οποτε θελουμε εμεις,ετσι?Βεβαια εχουμε μεγαλη εξατμιση νερου αλλα ειναι η ποιο φθηνη μεθοδος.Δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα. Το κλιματιστικο κανει δουλεια και σε εμας και στα ψαρακια μας και καθε σπιτι πρεπει να εχει τουλαχιστον 1.Αλλα εαν πας καπου για κανα 20 ημερο τι κανεις?Για τρογη με μια ταιστρα ολα καλα αλλα με το κλιματιστικο? Λογικα το κλεινεις και φευγεις αρα ψαχνεις και κατι αλλο για τοτε.

Τωρα το μονο που ισως λογικα να δουλεψει περα απο αυτα ειναι αυτο που σας ειπα παραπανω ειναι η λυση με τις ψυχτρες και τα ανεμιστηρακια.

Ενα παραδειγμα.
http://www.premiumaquatics.com/Merchant2/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=PA&Product_Code=IPWC-50&Category_Code=Minichill

Παρακαλουνται τα τζινια του board να κανουνε την δουλεια τους και να μας ενοιμερωσουμε επι αυτου. Ισως σας προλαβω βεβαια.... 8)

lasal
10-05-04, 15:52
Παρακαλουνται τα τζινια του board να κανουνε την δουλεια τους και να μας ενοιμερωσουμε επι αυτου. Ισως σας προλαβω βεβαια.... 8)

Δεν πρόσεξες οτι έχει ξαναναφερθεί την Τρι Μάϊ 04, 2004 23:54
πλιζζζζζ μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια
Το IceProbe Thermoelectric Aquarium Chiller δεν ειναι παρά ένα peltier
Δεν έχει την ικανότητητα να ψύχει μεγάλες ποσότητες νερού.

http://www.in.gr/Articles/Article.asp?ArticleId=60314&CurrentTopId=59851&IssueTitle=RAM+140

Discos
10-05-04, 17:09
Οχι βρε παλικαρα μου, δεν με καταλαβες. Δεν λεω να βαλουμε αυτο καθ'αυτο. Πουθενα δεν το αναφερω αυτο. Αναφερομαι στην ολη σκεψη που θα μπορουσαμε να κανουμε κατι custom εμεις, με βαση ομως αυτη την αρχη. Στο site που το διαφημιζουν λενε πως σε ενυδρειο με 10 γαλονια εχει δυνατοτητα ψυξης μεχρι περιπου 10 φαρεναιτ. Οποτε δεν βαζεις μονο ενα και δεν βαζεις το ετοιμο, αλλα το φτιαχνεις εσυ ο ιδιος συμφωνα με αυτα που θες.. Δεν κοστιζει πολυ μια δυο μεγαλες ψυχτρες ουτε και τα ανεμηστηρακια εχουν κανα σοβαρο κοστος. Οποτε σαν ιδεα δεν ειναι αποριπτεα σε καμια περιπτωση....

Ηδη δηλωσα ποιο πανω πως θα το κανω καποια στιγμη για να δω πρακτικα τι κανει. Ολο και κατι θα κανει και σιγουρα εξαρταται απο τις ποσες ψυχτρες εχεις στο ολο συστημα. Ειδικα οταν το ποιο σοβαρο κατα καποιο τροπο κοστος ειναι ο κοντρολερ θερμοκρασιας τοτε που το προβλημα?

Βεβαια μιλαω εκ του ασφαλους αφου εχω τα ενυδρεια μου με ανεμιστηρακια ετοιμα και δεν εχω προβλημα, αλλα ο πειραματισμος ειναι ενα χομπι τωρα, πως να το κανουμε δηλαδη...ειναι μικροβιο και πολλοι απο εσας το εχουνε και με καταλαβαινουν. 8)

sps4ever(niktso)
10-05-04, 17:27
Στο site που το διαφημιζουν λενε πως σε ενυδρειο με 10 γαλονια εχει δυνατοτητα ψυξης μεχρι περιπου 10 φαρεναιτ.
Για να μην χαρούν μερικοί, αυτό λέει η διαφήμιση. Σε καμία περίπτωση μην περιμένετε για τα 40 λίτρα πάνω από 3 ή 4 βαθμούς.

asteris
11-05-04, 01:29
Αγοράστε ένα ψυγειάκι αυτοκινήτου, και έναν κατάλληλο μετασχηματιστή 220V για χρήση στο σπίτι.

Ανοίξτε δύο τρύπες ίσα για να περνάει σωλήνας 3/8", 1/2", ότι έχετε τέλος πάντων. Κάντε πολλές σπείρες τον σωλήνα μέσα στο ψυγειάκι και ξαναβγάλτε το από την άλλη τρύπα.

Αν έχετε εξωτερικό φίλτρο, παρεμβάλετε στην διαδρομή το ψυγειάκι, κατά προτίμηση στην έξοδο του φίλτρου και πριν το ενυδρείο.

Αν δεν έχετε εξωτερικό, χρησιμοποιήστε μια αντλία νερού για να δημιουργήσετε την ροή.

Τα ψυγειάκια αυτοκινήτου κατεβαίνουν έως και 6 βαθμούς C. Όσο υπάρχει ο θερμοστάτης μέσα στο ενυδρείο, είναι αδύνατο να κατέβει παρακάτω η θερμοκρασία από το επιθυμητό.

Ψυγειάκι για 220V πάρτε από δώ http://www.speltecgr.com/main_gr.html

lasal
11-05-04, 02:26
Διευκρυνήσεις
θα μπορουσαμε να κανουμε κατι custom εμεις, με βαση ομως αυτη την αρχη.
Δηλαδή εννοείς peltier? αυτό εννοείς?

Δεν κοστιζει πολυ μια δυο μεγαλες ψυχτρες ουτε και τα ανεμηστηρακια εχουν κανα σοβαρο κοστος. Οποτε σαν ιδεα δεν ειναι αποριπτεα σε καμια περιπτωση....

Θέλεις να πείς 2 μεγάλες ψύκτρες 2 ανεμιστηράκια 2 peltier και 2 μετασχηματιστές???
Χωρίς να βάλουμε το κόστος του ελεγκτή θερμοκρασίας

Θεωρητικα μια λυση ειναι να κοληθουν στην πλατη του ενυδρειου και να δεις τι θα κανει.
Εννοείς το τζάμι???
Που πρακτικά και θεωρητικά ειναι κακός αγωγός της θερμότητος.
Σύμφωνα με την αρχη της ανταλλαγής θερμοκρασίας ειναι οτι χειρότερο.

Εγώ έχω να προτείνω κάτι άλλο.
Ενα δοχείο υπερχείλησης, ενα φλοτέρ (με ενσωματομένο ρελέ) που οταν πέσει η στάθμη του νερού, να ενεργοποιεί ενα κυκλοφορητή.
Kαι ενα ανεμηστηράκι 12V για ψύξη. ;)
Και θα επαναλάβω κάτι για τον φίλο discos.
Im 20er jahrhundert koennen wier nicht wieder das rad erwundern
Τελικά ας μου πούνε όσοι έχουν σκοπό να πειραματιστούν
Το κόστος έχει τελικά σημασία ή όχι?
Γιατί απο εκεί ξεκινούν όλα

Discos
11-05-04, 12:06
Lasal στο ολο υφος της απαντησης σου αντιλαμβανομαι μια περιεργη συμπεριφορα προς το προσωπο μου που θελω να πιστευω πως μου...φαινεται.

Δηλαδή εννοείς peltier? αυτό εννοείς?

Εαν μας κανει ναι, εαν δεν μας κανει οχι. Νομιζω οτι ημουν σαφης.

Θέλεις να πείς 2 μεγάλες ψύκτρες 2 ανεμιστηράκια 2 peltier και 2 μετασχηματιστές???
Χωρίς να βάλουμε το κόστος του ελεγκτή θερμοκρασίας


Μετασχηματιστες? ΑΣΧΕΤΟ. Ποιος μιλησε για μετασχηματιστες? Γιατι εχω την βαθια εντυπωση πως δεν εχεις ιδεα για το κοστος...


Εννοείς το τζάμι???
Που πρακτικά και θεωρητικά ειναι κακός αγωγός της θερμότητος.
Σύμφωνα με την αρχη της ανταλλαγής θερμοκρασίας ειναι οτι χειρότερο.


Τοτε γιατι σε ενα ενυδρειο που εχω χωρισμενο απολυτα στην μεση εχω μονο ενα θερμοστατη στην μια πλευρα του? Πριν ρωτησεις σου λεω πως η θερμοκρασια ειναι η ιδια και στις δυο πλευρες του ενυδρειου. Αν ειναι τοσο κακος αγωγος πως γινεται αυτο? Εαν εβαζα φελιζολ δηλαδη θα ειχα τα ιδια αποτελεσματα?


Εγώ έχω να προτείνω κάτι άλλο.
Ενα δοχείο υπερχείλησης, ενα φλοτέρ (με ενσωματομένο ρελέ) που οταν πέσει η στάθμη του νερού, να ενεργοποιεί ενα κυκλοφορητή.
Kαι ενα ανεμηστηράκι 12V για ψύξη. ;)
Και θα επαναλάβω κάτι για τον φίλο discos.
Im 20er jahrhundert koennen wier nicht wieder das rad erwundern
Τελικά ας μου πούνε όσοι έχουν σκοπό να πειραματιστούν
Το κόστος έχει τελικά σημασία ή όχι?
Γιατί απο εκεί ξεκινούν όλα

Αυτο που περιπου προτινεις το εχω ηδη σε 3 ενυδρεια μου (ηλεκτρονικα top-off + ανεμιστηρακια + ελενκτης θερμοκρασιας) και στα αλλα 2 εχω βαλει chillers. Η καλυτερη λυση φυσικα ειναι τα chillers.Δεν ειναι και κατι καινουργιο αυτο.

Εχεις ιδεα ποσο κανει ενα top-off? Δεν νομιζω πως εχεις. Οσο για το φλοτερακι ποιος σου εγγυαται πως δεν θα κολησει και θα στα κανει καποια στιγμη μουσκεμα? Το εγγυασε αυτο?Αυτο που προτινεις ειναι μια αρχη αλλα δεν ειναι και η καλυτερη λυση. Εχει πολλα μειονεκτηματα.

Αυτο που λες στα γερμανικα δεν μας το κανεις και ελληνικα? Καλο θα ηταν. Αν και μαλλον καταλαβα τι λες.

Τελικα φιλε ομως θες να με λες και εσυ, το ελενχομενο κοστος ειναι αυτο που θελει ο πειραματισμος. Δεν ειπα πουθενα να παρεις 2 peltier αλλα ουτε και γνωριζεις μου φαινεται το κοστος που εχει η κατασκευη που προτεινα...Βλεπε ψυχτρες+ανεμιστηρακι+ελενκτης. Πιστευω πως στο θεμα του κοστους τα εχεις υπολογισει τελειως λαθος, φαινεται αυτο. Ενα παραδειγμα 18 ευρω η μια ψυχτρα 20*18*6(παχος)cm , 11 ευρω το ανεμιστιρακι και απο 40 εως 80 ευρω ο ελενκτης. Που ειναι το τρελο το κοστος?? Μηπως θα θελαμε να μας πληρωνουν κιολας? Μην τα θελουμε ολα, δεν γινεται.

Το κοστος εννοειτε πως ειναι σχεδον ο ποιο συμαντικος παραγοντας, φτανει να ξερεις τι κανεις

Αλλιως δεν προκειται να ξεκινησης τιποτα γιατι ολα θα ειναι ακριβα, λαθος και τελικα αφου απογοητευτης...θα τα παρατησεις, το κακο συνεχιζεται οταν θα προσπαθησεις να περασεις την γνωμη σου αυτη αλλου. Οποτε φαυλος κυκλος.

Ο σκοπος ειναι με βαση καποιες αρχες ηδη γνωστες να κανεις μια προσπαθεια να ανακαλυψεις κατι αλλο που να σε εξυπηρετη. Δεν λεμε να ανακαλυψης τον τροχο. Αλλα λεμε π.χ. να βαλεις καρφια στο τροχο σου για να πας στα χιονια.

Θα μπορουσα να εγραφα πολλα ακομα αλλα δεν νομιζω οτι εχει νοημα. Δεν εχουμε κατι να χωρισουμε lasal, να ενοσουμε εχουμε.

Μαριος

johnny98130
11-05-04, 12:35
Καθώτι δισκάς δεν εχω ασχοληθεί με ψυξη & ψυκτικα συστήματα ενυδρείων. Το topic αυτό ειναι ακρως επιμορφωτικό για μένα αλλα φαντάζομαι και για πολλους αλλους . Ψυχραιμία ομως παιδια γιατι ανεβαίνουν οι τονοι και δεν χρειαζεται. Εχουμε πει πολλες φορες ότι ο γραπτος λόγος ειναι παρεξηγησιμος και οδηγει σε συμπεράσματα λανθασμένα. ΗΡΕΜΙΑ ΚΥΡΙΟΙ


Υ.Γ. Οχι τιποτα αλλο αλλα θα θυμώσει ο πρόεδρος και κλειδωσει ενα τοσο ενδιαφέρον topic :lol: :lol:

lasal
11-05-04, 13:36
Lasal στο ολο υφος της απαντησης σου αντιλαμβανομαι μια περιεργη συμπεριφορα προς το προσωπο μου που θελω να πιστευω πως μου...φαινεται.
Χμ δεν ειχα τέτοιο σκοπό
Μάλλον φταίει το ύφος μου

Θα μπορουσα να εγραφα πολλα ακομα αλλα δεν νομιζω οτι εχει νοημα. Δεν εχουμε κατι να χωρισουμε lasal, να ενοσουμε εχουμε.
Μαριος
Ε σαυτό συμφωνούμε σίγουρα ;)
Ομως για να μην συνεχιστεί η αντιπαράθεση και μας παρεξηγήσουν το σταματώ εδώ.
Φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε pm ;)

sps4ever(niktso)
11-05-04, 16:41
Συχωρέστε με αλλά πιστεύω ότι τσακωνόμαστε άδικα. Υπάρχουν σίγουρα διάφοροι μέθοδοι για να κατεβάσεις τη θερμοκρασία σου και πείτε με σπασίκλα αλλά έχω ένα πρόβλημα.
Εντοπίζω συχνά ότι τσακωνόμαστε χωρίς να ξέρουμε τελικά το στόχο μας. Ρε παιδιά η ερώτηση ποιά είναι; Θέλω να κατεβάσω τη θερμοκρασία στο ενυδρείο. Ωραία. Εγώ έχω δύο απορίες. Πόσο είναι το ενυδρείο και πόσο φτάνει η θερμοκρασία χωρίς προσπάθεια ψύξης. Αλλιώς η συζήτηση είναι εγκυκλοπαιδική. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δίνουμε πιό σωστές απαντήσεις, τεκμηριωμένες, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να ρωτάμε και σωστά. Αν λοιπόν το παληκάρι έχει μεσογειακό όπως ψυλιάζομαι και είναι ας πούμε 200 λίτρα και η θερμοκρασία - α ρε αθάνατη Κρήτη - φτάνει 35 στο ενυδρείο τότε λυπάμαι αλλά χάσατε. Η μόνη λύση είναι chiller αλλιώς θα καταλήξουμε σε εξαμβλώματα αισθητικής και δεν νομίζω ότι το θέλουμε αυτό.
Πιστεύω πάντως ότι πρέπει να προσπαθούμε να παίρνουμε τις ιδέες ειδικά τις τεχνολογικές πιο χαλαρά χωρίς να ωθούμαστε στα άκρα.
Νίκος

notios_n
11-05-04, 18:37
Πάνω στο θέμα της ψύξης παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι;;
επειδή είναι έτοιμη ήδη η υδρόψυξη για το Pc μου (Ιδιοκατασκευή με αρκετά χαμηλό κόστος) σκέφθηκα λοιπόν το εξής,
Αν απο το σπυράλ το οποίο είναι απο σωλήνα χαλκού και είναι το σήμείο στο όποίο έχουμε πάγο, περνά το νερό του ενυδρείου και με μία ανλτία επιστρέφει πίσω θα έχουμε πρόβλημα;;
( η κατασκευή είναι απλή και φθηνή το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι το νερό του ενυδρείου θα έρχεται σε επαφή με το χαλκοσωλήνα. Κατα τα άλλα υπάρχει θερμοστάτης ο οποίος ξεκινά και σταματά το όλο σύστημα σε ότι θερμοκρασίας θέλεις).

Discos
12-05-04, 13:28
Θα ηθελα να αναφερω την δικη μου εμπειρια με τους διαφορους τροπους ψυξης οπως τους εχω δει εγω στα δικα μου ενυδρεια.


1ος τροπος -- Ανεμιστηρακι σκετο σε καποιο χρονοδιακοπτη, με τα φωτα κτλ.

Εχεις μια καλη απωλεια θερμοκρασιας αλλα δεν ειναι καθολου σταθερη, πραγμα που λογικα επειρεαζει τα ψαρακια μας, εχεις σοβαρη εξατμιση νερου και πρεπει να αναπλυρωνεις εσυ, πραγμα το οποιο συμαινει πως εαν φυγεις για διακοπες καποια στιγμη τα ψαρακια σου θα...στεγνωσουν, για να μην αναφερω πως η συσταση του νερου θα αλλαζει συνεχεια. Πραγμα σιγουρα οχι θεμιτο.


2ος τροπος -- Ανεμιστηρακι με κοντρολερ και αυτοματη αναπληρωση νερου.

Εχεις σχεδον τελεια θερμοκρασια, σταθερη, καλες συνθηκες νερου λογο της αναπληρωσης αλλα το κοστος της αυτοματης αναπληρωσης ειναι μεγαλο (140ευρω χωρις τα ταχυδρομικα στο Aquaristick.net) οπως επισης μεγαλο ειναι και το κοστος μιας Reverse osmosis για το νερο της αναπληρωσης. Εχει τρεξιμο για να φτιαξεις νερο, να δεις αν αδειασε κτλ. Σιγουρα εχει καποια εξοδα παραπανω αλλα ειναι κοντα στο ιδανικο και σου ξυπναει τον DIY εαυτο σου.

3ος τροπος -- Chiller

Το απολυτο, εχεις τελεια θερμοκρασια, ακομα και σε πολυ απαιτητικες συνθηκες(χαμηλες θερμοκρασιες κτλ.), πρακτικα καμια αλειωση της συστασης του νερου λογο μη εξατμισης του(περα της φυσιολογικης ετσι?), χωρις τρεξιμο για να βαλεις νερο στον καδο και λοιπα χαριτωμενα. Μειον η σχετικα μεγαλη καταναλωση ρευματος αφου ουσιαστικα ειναι ενα air-condιtion με κυκλοφορια νερου αντι για αερα.

Αυτα εχω δοκιμασει και ειμαι υπερ της 2ης και 3ης λυσης. Σιγουρα εχει η καθε λυση το κοστος της αλλα ειναι δοκιμασμενες και απο αλλα παιδια του board που τις εχω δει με τα ματια μου. Καποιες τις εχω δει ακομα και σε μαγαζι.

TAN
12-05-04, 17:24
Αν απο το σπυράλ το οποίο είναι απο σωλήνα χαλκού και είναι το σήμείο στο όποίο έχουμε πάγο, περνά το νερό του ενυδρείου και με μία ανλτία επιστρέφει πίσω θα έχουμε πρόβλημα;;

Εναλακτικο υλικο εναντι του χαλκου εχεις??
Η χριση χαλκου ειναι φρονιμο να αποφευγεται..

Παντος ακουγεται ενδιαφερον η κατασκευη σου.:wink:
Δοσε καμια λεπτομερια.. :D :D

notios_n
12-05-04, 23:53
δυστηχώς όχι, είναι ένα σύστημα ψύξης μικρογραφία του καταψύκτη ενός ψυγείου

pokou
13-05-04, 19:35
Το συστημα δουλευει με ρευμα ή απλώς βάζεις πάγο πάνω στο χαλκινο σπιράλ??
?

notios_n
14-05-04, 00:45
Με ρεύμα. έχει κινητήρα ψυγείου και όλο το κύκλωμα όπως το ψυγείο, το έχει φτίαξει ψυκτικός. Το μέγεθος τις κατασκευής είναι όσο το μισό κουτί ενός υπολογιστή. Το νερό του ενυδρείου θα έρχετε απο το ενυδρείο μέσα σε κάποιο κουτί το όποιο θα έχει μέσα το χαλκοσωλήνα ο οποίος παιδιά μπορεί να πιάσει μέχρι και 5 πόντους πάγο κατα την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, τώρα με μία αντλία ξαναστέλνουμε το νερό πίσω στο ενυδρείο.

sps4ever(niktso)
14-05-04, 12:41
Με ρεύμα. έχει κινητήρα ψυγείου και όλο το κύκλωμα όπως το ψυγείο, το έχει φτίαξει ψυκτικός. Το μέγεθος τις κατασκευής είναι όσο το μισό κουτί ενός υπολογιστή. Το νερό του ενυδρείου θα έρχετε απο το ενυδρείο μέσα σε κάποιο κουτί το όποιο θα έχει μέσα το χαλκοσωλήνα ο οποίος παιδιά μπορεί να πιάσει μέχρι και 5 πόντους πάγο κατα την διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, τώρα με μία αντλία ξαναστέλνουμε το νερό πίσω στο ενυδρείο.
Εκφράζω την ένστασή μου ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε θαλασινό ενυδρείο. Ο χαλκός αν δεν απατώμαι οξυδώνεται και μπορεί να καταστρέψει το πληθυσμό σου.
Αν δουλεύει τόσο καλά τότε μπορεί να εφαρμοστεί με τη λογική σωλήνα που θα διατρέχει το ενυδρείο και θα γίνεται ανταλλαγή θερμότητας ανάμεσα στο νερό του ενυδρείου και το σωλήνα. Αν πετύχεις το συνδυασμό ροής νερού και μήκος σωλήνα θα έχεις ψύξη του ενυδρείου.

pokou
15-05-04, 20:51
Αποκλειεται να δουλεψει.
Ειναι πολυ μικρο σε ιπποδύναμη.
:P

yiobi
18-05-04, 18:56
11.1.6 MAKING AN INEXPENSIVE COOLER:

Rather inexpensive coolers can be made using a small second hand freezer. Many hobbyists have tried it and they work fairly well. One can reduce the temperature about 4-5 degrees if the system is properly set up, and if metal type tubing is used to conduct the water in and out of the freezer.

You must run water very slowly through a small diameter tube that enters the freezer somewhere through a hole you have to drill through its side. A coil on the inside ensures that the water remains inside for a certain amount of time. The longer the coil, and the slower you flow the water, the better cooling effect you will get.

Another hole needs to be drilled through the side for the tube to exit again. Water is pumped through the tube by means of a very small pump, maybe even a small power head pump. Alternatively, use water from a bypass on the main water return line, the one going back to the aquarium. This will require that you glue a Tee-fitting in-line, and then bush it down to the size of the tube (hose) that you are using. After you have passed the coil through the holes you drilled, isolate the inside of the unit by applying a liberal amount of aquarium silicone around the holes, both inside and outside the freezer.

Because certain types of material inhibit heat exchanges, e.g. plastics, the best cooling effect is obtained with stainless steel tubing. You must use 316 SS, as other types will not resist salt water for very long. Copper can, of course, not be used. Another metal that is safe, but much more expensive, is titanium.

Since you are pushing warm water through the freezer unit all the time, it will run just about continuously. This is a major consideration in terms of electric consumption.

Giorgos
18-05-04, 23:10
Εδώ το θέμα για πολλούς είναι που και πως κρύβεις το μικρό ψυγειάκι;

halvas69
19-05-04, 02:35
Εδώ το θέμα για πολλούς είναι που και πως κρύβεις το μικρό ψυγειάκι;
Και κάτι άλλο ακόμα : Since you are pushing warm water through the freezer unit all the time, it will run just about CONTINIOUSLY. This is a major consideration in terms of electric consumption.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
03-06-04, 17:57
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ,ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ .ΕΧΩ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ,ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΙΣΩΣ ΑΝ ΕΒΑΖΑ ΕΝΑΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΞΥΚΤΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΓΩΝΕ ΛΙΓΟ ΕΣΤΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ Μ..........ΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ.

pokou
03-06-04, 19:34
Ασε το φιλτρο για κανα αλλο ενυδρειο.
Βαλε ανεμιστηρακι η αγόρασε chiller.
H air'conticion :P