PDA

Επιστροφή στο Forum : Μετα το κλαδεμα...


gaia
24-04-04, 14:53
η ερωτηση ειναι η εξης αν υποθεσουμε οτι ο συνολικος ογκος των φυτων μας ειναι ενα μεγεθος χ με ημερησια καταναλωση σε θρεπτικα συστατικα ενα μεγεθος ψ και αποφασιζουμε να κανουμε ενα γενικο βαθυ κλαδεμα κατα τα 2/3 του χ τοτε πως επηρεαζεται το μεγεθος ψ ?
νομιζω οτι ειναι αρκετα σημαντικο να γνωριζουμε ποια ειναι η συναρτηση μεταξυ των δυο αυτων μεγεθων

johnny98130
24-04-04, 23:07
νομιζω οτι ειναι αρκετα σημαντικο να γνωριζουμε ποια ειναι η συναρτηση μεταξυ των δυο αυτων μεγεθων

Γραμμική. Ο μισος πλυθυσμός φυτών καταναλώνει τα μισα συστατικά

gaia
25-04-04, 21:20
Αν οντως εχουμε γραμμικη συναρτηση (αν και για να ακριβολογουμε δεν μιλαμε για μισο πληθυσμο φυτων αλλα για τον ιδιο πληθυσμο-δηλ.αριθμο φυτων-κλαδεμενο κατα ενα ποσοστο) τοτε καποιος που κανει ενα γερο κλαδεμα γιατι εχει εντονο προβλημα με αλγη , θα πρεπει να το εχει υπ'οψιν του και σιγουρα να μην μεινει μονο στο κλαδεμα και μαλλον θα πρεπει να προσαρμοζουμε και τις ποσοτητες των λιπασματων που προσθετουμε

johnny98130
25-04-04, 21:28
Επειδη η ερώτηση ειναι πολυ ενδιαφέρουσα σκεφτηκα περαιτέρω ότι η γραμμικότητα αυτή θα πρέπει να αλλαζει στην περίπτωση που το φυτό ειναι πολυ μεγάλο για το μέγεθος ενός ενυδρειου τυχαιων διαστάσεων (η και πολυ μικρό ενδεχομένως). Στις περιπτώσεις αυτές η σνάρτηση που διεπει την αππορόφηση των λιπασμάτων θα πρεπει να ξεφεύγει απότην γραμμικότητα οπότε θελει περισσότερη προσοχη στις δοσολογίες που χρησιμοποιούμε.

gaia
25-04-04, 21:37
δεν πολυκαταλαβα το σκεπτικο σου johnny98130 , μηπως εννοεις οτι την διαφορα την κανει το ριζικο συστημα των φυτων ;[/quote]

lasal
26-04-04, 03:26
Δεν νομίζω πως έχουμε γραμμική συνάρτηση.
Πιστεύω πως όταν κόβεται ενα φυτό περνάει κάποιου είδους σοκ μέχρι να επανέλθει.

Εγώ οταν κοβω κάποια φυτά (hygrophylia) τα αφήνω μερικές μέρες να επιπλέουν και μετά τα απομακρύνω.
Συν οτι κάνω μετρήσεις ΚΝΟ3 και FΕ.
Κόβω λίγο τα λιπάσματα και σιγά σιγά αρχίζω και συμπληρώνω με τις μέρες.
Αλλά μόνον στην περίπτωση που κάνω ενα γενναίο κλάδεμα.
ΥΓ.
Αναφέρθηκα στην hygrophylia που ειναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης,
και απορροφά ποιό πολύ ποτάσσιο φώσφορο και άζωτο απο άλλα φυτά.

johnny98130
26-04-04, 11:25
μηπως εννοεις οτι την διαφορα την κανει το ριζικο συστημα των φυτων

Aκριβώς

gaia
06-05-04, 19:58
Χθες διαβαζα στο aqua jurnal ενα αρθρο για τα κλαδεματα στο οποιο αναφερονταν οτι μετα απο ενα γενικο-βαθυ κλαδεμα πρεπει να μειωνεται η διαρκεια ή η ενταση του φωτισμου , οι ποσοτητες των λιπασματων και του CO2 σε συνδιασμο με συχνοτερες αλλαγες νερου.

ASCCO1
07-05-04, 01:25
Στην πραξη ομως.......
μετα απο ενα <<βαθυ>> κλαδεμα δεν χρειαστηκε να μειωσω ουτε φως ουτε co2 , ουτε λιπασματα και δεν αντιμετωπισα καποιο προβλημα , το αντιθετο μαλιστα γιατι αν σκεφτεις οτι καποια φυτα φυτα μεγαλωνοντας (( limnophilla)) ειχαν κανει σκια σε καποια αλλα << π.χ echinodorus tennellus>> με αποτελεσμα το φως να μην τα ποιανει....μαλλον τα χαμηλα φυτα ανακουφηστικαν :? .
αλλα ουτος η αλλος τα steam plant οταν τα κλαδευουμε , πρεπει τα κλαεδεματα να εχουν ενα μηκος 15 cm γαι να μπορεσουν να ξαναφυτευτουν.
η γραμικη σχεση που αναφερεις ειναι καπως σχετικο , γιατι απο ενα αριθμο 50 φυτων που εχουμε για παραδειγμα στο ενυδρειο μονο τα steam ειναι αυτα που χρειαζονται εβδομαδιαιο κλαδεμα (( ας πουμε τα 25 πχ)) οποτε τα υπολοιπα δεν θα αντιμετοπισουν προβλημα αν μετα το κλαδεμα τους κοψεις το λιπασμα και το co2 η ακομα και το φως????? δηλαδη αν αλλαξεις την ισορροπια τους ..........

annivas2000
08-05-04, 01:40
Ένα από τα μεγαλα προβληματα στα φυτεμενα είναι ο ‘ρυθμος’ απορροφησης θρεπτικων συστατικων. Τωρα …αν είναι γραμμικη συναρτηση…ότι υπαρχει μια αναλογια απορροφησης σε σχεση με τη συνολικη μαζα των φυτων είναι σιγουρο….αλλα είναι εντελως γραμμικη η αναλογια όπως λεει ο johnny98130??.....προσωπικα αμφιβαλλω…..Ας παρουμε ένα παραδειγμα. Εστω σε ένα ενυδρειο κλαδευουμε τη μια φορα αφηνοντας το κατω μερος των φυτων στο ενυδρειο και την επομενη φορα κλαδευουμε-πεταμε το κατω μερος-φυτευουμε τις κορυφες. Αν θεωρητικα ειχαμε τις ιδιες φυτικες μαζες και στις 2 περιπτωσεις τοτε η απορροφηση των θρεπτικων είναι πολύ μεγαλυτερη στη δευτερη περιπτωση, οπου αφηνουμε το ταχεως αναπτυσσομενο τμημα των φυτων (βασικη προϋποθεση στο παραδειγμα η υπαρξη λιπανσης μονο στη στηλη του νερου και βεβαια οι ακριβως ιδιες συνθηκες), ακομη και με την υπαρξη του <σοκ> που γραφει ο lasal και συμφωνω. Νομιζω είναι κατανοητο….

Οσον αφορα τωρα το αρθρο που αναφερει για μειωση λιπασματων-διοξειδιου μετα από ένα <βαθυ> κλαδεμα… Κατ’αρχην οντως όταν εχεις αφησει τα φυτα και εχουν πνιξει το ενυδρειο για καποιο διαστημα, οποτε προφανως εχεις ανεβασει λιπασματα για να τα διατηρεις οκ, τοτε σιγουρα θα μειωσεις ποσοτητες όταν τα κουρεψεις πολύ. Όμως δεν πιστευω ότι πρεπει να πειραζουμε το διοξειδιο από τη στιγμη που εχουμε καταληξει σε καποια τιμη. Επισης δεν καταλαβαινω γιατι να γινουν συχνοτερες οι αλλαγες νερου εκτος αν γενικα κανεις μικρες αλλαγες οποτε μπορει το νερο να είναι φορτωμενο.

Τωρα τα φυτεμενα ενυδρεια είναι ένα συστημα με αρκετη αδρανεια. Δηλαδη μας επιτρεπει καποια <λαθη> από τη στιγμη που δεν συνεχιζονται και δεν είναι μονιμα (με προϋποθεση ότι δεν δουλευει στα ορια του). Ενώ από την άλλη είναι και υπερβολη πιστευω να μετραμε στο χιλιοστο του γραμμαριου τις ποσοτητες λιπασματων. Υπαρχουν ανοχες και μεγαλες. Εφοσον ειμαστε μεταξυ καποιων οριων (τοσο στις ποσοτητες των λιπασματων, οσο και στη φυτικη μαζα) μπορουμε να διατηρουμε τη ρουτινα λιπανσης σταθερη. Τωρα αν αποφασισουμε να ξηλωσουμε το μισο ενυδρειο από stem plants και να βαλουμε γρασιδι, τοτε σιγουρα θα πρεπει να ξαναψαξουμε να βρουμε ισορροπία.

Ετσι για πρακτικους λογους δεν χρειαζεται να μειωσουμε τα λιπασματα εκτος ισως από την ιδια μερα του κλαδεματος (και μιλαμε για βαθυ κλαδεμα), που ακολουθειται και από αλλαγη νερου συνηθως. Αυτό όμως μονο πιστευω για μια μερα. Το θεμα (τουλαχιστον για μενα) είναι να απολαμβανουμε τα ενυδρεια μας την περισσοτερη ωρα ακολουθωντας απλες διαδικασιες συντηρησης. Τωρα οποιος εχει ορεξη (και χρονο) να είναι με μπουκαλακια και να δοσομετρει μερα-παρα μερα σε μονιμη βαση…..No comment…

gaia
09-05-04, 22:27
Συμφωνω μ'αυτα που ειπατε. Κι εγω, ακομη και μετα απο ενα γενναιο κλαδεμα , ουτε τις συνθηκες φωτισμου αλλαζω , ουτε και το co2.Το μονο που κανω ειναι να ελλατωσω την ποσοτητα του λιπασματος και αν εχω χρονο θα κανω και μια εξτρα αλλαγη νερου μεσοβδομαδα.Αλλα καλα ειναι να εχουμε και στο νου μας οτι τα πραγματα δεν ειναι ακριβως οπως ηταν πριν απο ενα τετοιο κλαδεμα και σε περιπτωση που κατι στραβωσει να ειμαστε ετοιμοι να παρουμε τα μετρα μας , εξαλλου γινεται και μια ομορφη συζητηση που μας κανει να ψαχνομαστε γυρω απο το χομπυ μας.

annivas2000
10-05-04, 00:44
.....εξαλλου γινεται και μια ομορφη συζητηση που μας κανει να ψαχνομαστε γυρω απο το χομπυ μας.
that's the spirit....... :wink:
τουλαχιστον εδω στα φυτεμενα... :lol: