PDA

Επιστροφή στο Forum : Γιατί έχετε ενυδρείο(α);

Tolis
23-04-04, 21:25
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο?
Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη?
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom?
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια?
Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι?

Fonamstel
23-04-04, 22:31
1. Μέχρι στιγμής, ναι μόνο ένα - αλλά όχι στο σαλόνι σαν διακοσμητικό... Είναι στο "δωμάτιο εργασίας" γιατί τα ψάρια με ηρεμούν όταν "πήζει" το μυαλό μου. Και για να έχουν τα ψάρια περισσότερη ησυχία :)

2. Ναι, υπάρχει ένα μικρό ακόμα για καραντίνα κλπ.

3. Καλά θα ήταν, αλλά είμαι ακόμα πολύ νέος (και πολύ φτωχός...) για κάτι τέτοιο :(

4 και 5. Μέχρι να μάθω μερικά πράγματα μου αρκεί. Αλλά, δεν μπορώ να δώ το ενυδρείο σαν "διακοσμητικό"... Εντάξει, δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά ένας σκύλος η ένας παπαγάλος η μια γάτα στο σπίτι, δεν νομίζω οτι μπορούν να θεωρηθούν "διακοσμητικά". Το ίδιο και με τα ψάρια. Τα βλέπω περισσότερο σαν "ζώα συντροφιάς". Τώρα, το αν θα έχω "μερικα ομορφα κοινα ψαρια" η "σπανια ή περιεργα ειδη", εξαρτάται από το περιβάλλον που μπορώ να τους προσφέρω. Αν μπορέσω να "δημιουργήσω" τις συνθήκες ζωής που χρειάζονται κάποια (κατ' εμέ) εντυπωσιακά ψάρια, ΟΚ. Αν όχι, θα "περιοριστώ" στα "μερικα ομορφα κοινα ψαρια". Αλλά τελικά, καθετί ζωντανό, είναι και όμορφο (πάλι κατ' εμέ). Τώρα, αν κάποια ψάρια είναι "ομορφότερα" από κάποια άλλα, το θεωρώ δευτερεύον. Σημασία για μένα έχει να έχω ψάρια στα οποία να μπορώ να προσφέρω "ψαρίσιες" συνθήκες ζωής.

Obelix(Reifen)
24-04-04, 10:55
Στο σαλόνι κανένα δεν είναι χώρος που περνάω αρκετές ώρες όποτε άμα δεν το βλέπω γιατί να το έχω.
Τρία γιατί μέχρις στιγμής μόνο τόσα χωράνε + 1 που δεν ξέρω που να το βάλω.
Όλα στο δωμάτιο μου για να μπορώ να τα παρατηρώ συνεχώς .
Όσο για μερικά όμορφα ψαριά μέχρι που άρχισα να ρίχνω νερό στο κρασί μου και να βάλω μερικά <<εμφανίσιμα>> σμηνοψαρα (που δεν έχει βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος ) άκουγα << όλοι οι άλλοι έχουν όμορφα ψαριά στα ενυδρεία τους ,εσύ όλα κάτι ασχημομούρικα βάζεις>>.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή είναι η συμπεριφορά και ο τρόπος που ζουν παρά η εμφάνιση, εάν είναι μέσα στις δυνατότητες μου και αν αντέχουν τα οικονομικά μου την αγορά τους .
Με αδυναμία σε γατόψαρα και κιχλιδες κυρίως , με τα δικά μου γούστα επιλογής και ότι ζω στην Ελλάδα πάντα ενδιαφέρομε για κάτι περίεργο και σπάνιο.

AFRIKANOFILOS
24-04-04, 18:38
Eχω ενα στο σαλονι μου με Malawi,δυο στο δωματιο μου ενα με Tanganika και αλλο ενα μικρο για τις γεννες μου.Αν μου το επετρεπε η ηληκια μου :evil: θα ειχα τουλαχιστον τα διπλασια.Κανενα δεν εχω βαλει για διακοσμιση (ασχετα αν αυτα αποτελουν την καλητερη απο μονα τους :D )παρα μονο για να ικανοπιησω την αστηρευτη πραγματικα ορεξη μου για το hobby μας.Πιο πολυ με ενδιαφερει να εχω ενα περιβαλον ιδιο με το πραγματικο των ψαριων μου παρα να ειναι πιο ομορφο στην οψη αν και πιστευω οτι τα εχω συνδιασει :D .Πιο πολυ με ενδιαφερει η σπανιοτητα και οι συνθηκες ζωης ενος ιδους παρα η ομορφια του γιατι εχει πιο πολυ ενδιαφερον και δεν ειναι τωσο <επηφανιακο>.

steve_ier
26-04-04, 20:44
Εγώ το δικό μου (το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο) το έφτιαξα μέσα στην βιβλιοθήκη μου και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της :D . Βέβαια την βιβλιοθήκη τη σχεδίασα ο ίδιος και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι με δικαίωσε... Ελπίζω βέβαια στο μέλλον να μην πάθω καμιά πλάκα από την υγρασία αν και έχω λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχω ακόμα ένα μικρό για γεννήστρα και σκέφτομε για το επόμενο να είναι κάτι σε xtreme σχήμα, ενώ είναι καιρός να προχωρήσω και σε πιο δύσκολα ψάρια. :)

Tolis
26-04-04, 23:13
Η ερωτηση αφορα πιο πολυ, το γιατί εχετε ενυδρεια και κρατατε ψαρια.

asteris
26-04-04, 23:51
Γιατί η φύση ηρεμεί τον άνθρωπο και πιό όμορφη φύση δεν μπορείς να φέρεις στο σαλόνι σου...

Και επίσης γιατί ο άνθρωπος τρελαίνεται να το παίζει μικρός Θεός...

Makis M
27-04-04, 00:57
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Εβαλα το πρωτο μου ενυδρείο, το 200αρι στο σαλόνι. Ηθελα να διακοσμήσω το σπίτι με κάτι ξεχωριστό αλλά και παράλληλα πολύ ζωντανό. Διάλεξα νά βάλω μέσα κιχλίδες Μalawi πρώτα απ'όλα επειδή μου άρεσαν τα χρώματά και μετά γιά ολα τά άλλα.

Τώρα ομως που μαθαίνω ολο και πιο πολλά, αρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τά ψάρια, χημεία-νερό και φυτά παρά για την διακόσμηση.
Προσπαθώντας να διατηρήσω την ισσοροπία στα παραπάνω (και επειδη τα μικρά μεγαλΩνουν), ετοιμάζω ενα 500αρι πού θα αντικαταστήση το μικρό ενυδρείο στο σαλόνι.

ΔΙΜΙΟΥΡΓΙΑ: Στό 500ρι μαζι με τα πιό ομορφα ψαράκια που εχω σήμερα, θελω να διμιουργήσω εναν υπέροχο βιότοπο, σκέφτομαι να βάλω και κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό, κατι που να με εντυπωσιάζη οταν το βλέπω.....και τούς άλλους φυσικά(αλλά ακόμα ειναι νωρίς-θα δουμε).

ΜΕΛΕΤΗ: Τό 200ρι μέ κάποια από τα ψάρια που έχη σήμερα(σίγουρα τα Iodotropheus Sp) θα το μεταφέρω στον 1ο όροφο, στο δωμάτιο πού έχω το γραφείο και τότε οταν πια θα εχω στα ενυδρεία τον σωστο ψαρο-πλυθησμό, πιστεύω οτι το hobby θα γίνη ακόμα πιό ενδιαφέρον.

Filippos
27-04-04, 10:27
Προς το παρόν ένα (1) στο σαλόνι.

Ο λόγος που το έχω είναι ότι για εμένα με βοηθάει να ξεφύγω για λίγη ώρα από την καθημερινότητα. Η ομορφιά του και η γαλήνη του λειτουργούν καταλυτικά μετά από 10-12 "δύσκολες" ώρες στο γραφείο.

Επιπλέον από μικρός ένοιωθα την ανάγκη να δημιουργώ και το ενυδρείο μου για μένα είναι ένα κεφάλαιο γνώσης, κατασκευών, δοκιμών, αποτελεσμάτων. Εξάλλου, η προοπτική του να δημιουργήσεις ιδανικές συνθήκες ζωής για κάποια τροπικά ψάρια, εμένα προσωπικά με "εξιτάρει" αφάνταστα.

Τέλος, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τον παράγοντα διακόσμησης. Ενα πετυχημένο, καθαρό και περιποημένο ενυδρείο είναι αντικείμενο θαυμασμού από όλους... (ο 7 μηνών γιος μου έχει φάει τρομερή φρίκη, μπορεί να κάτσει και 1 ώρα να το χαζεύει)... :lol: :lol: :lol:

pani
27-04-04, 11:34
Η αγάπη μου για τη θαλάσσια ζωή, το ανεκπλήρωτο όνειρο μιάς ζωής, με οδήγησε να δημιουργήσω το ενυδρείο, για να μπορώ εκεί να παρακολουθώ απο κοντά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των αγαπημένων μου φίλων χωρίς να τα ενοχλώ αλλά και χωρίς εγώ να είμαι αναγκασμένη να βρήσκομαι στο βυθό της θάλασσας. Προσπαθώ όσο μπορώ να παρέχω στους αγαπημένους μου φίλους τις ιδανικές συνθήκες ,τις συνθήκες που θα είχαν στην φύση αν ήτανε ελεύθερα για να νιώθουν άνετα και όμορφα και αυτά οπως και γώ.
Βασικά εχω ένα ενυδρείο στη κουζίνα καθώς ειμαι γυναίκα οι πιό πολλές ώρες μου μετά την δουλειά μου ειναι στη κουζίνα, εκεί τρώνε και αυτά μαζί μας και οταν πίνω το καφέ μου, μου κάνου παρέα, κάθομαι διπλα τους και ηρεμώ και γαληνεύω βλεποντας τα. Ναί φέρνου στο σπίτι μιά αλλη διάσταση, φέρνου γαλήνη.
Εχω ακόμα ένα ενυδρείο πιο μικρό στη δουλειά μου δίπλα μου , το χαίρομαι κάθε στιγμή και πολλές φορές μετά απο ένταση αν χαζεψω λίγο στο ενυδρείο μου, ηρεμώ και είμαι έτοιμη για παραπέρα...... οι ξένοι μου που με επισκέπτονται το χαίρονται και ζητούν πολλές φορές εξηγήσεις, και πρόσεξα και κάτι άλλο, κάποτε έρχονται και ειναι έτοιμοι για να κάμου καυγά η να φέρουν ένταση στο δωμάτιο, τότε τους κοιτάω και με τρόπο πέρνω το βλέμμα τους προς το ενυδρείο, η ενταση τους φεύγει και ηρεμούν και συζητούμε τοτε διαφορετικά.....

TAN
27-04-04, 12:57
Ηταν ονειρο ζωης το να αποκτισω καπιο ενυδρειο ενα ονειρο που μπεικε στην ζωη μου μετα απο ενα ταξιδι στην γερμανια πριν αρκετα χρονια.Ειχα μινει αφονος με αφτα που ειδα. :shock:
Το Θεμα ειναι οτι οταν αρχιζεις να ασχολισε σοβαρα με το hobby ολα ειναι σαν αλυσιδοτη αντιδραση.
Δεν μπορεις να μινεις στο ενα ενυδρειο θα το τραβιξεις οσο παει και φυσικα θελω να πω μεχρι να εξαντλισεις και την παραμικρη σπιθαμι χορου σε επιτρεπτα ορια,και πυστευω οτι καταλαβενεται τι λεω.Και ετσι μετα απο καπια χρονια στο Ηοbby h αναγκη μου να ασχολιθω με διαφορετικα ειδη οχι απαρετιτα εντιποσιακα αλλα απλα να με τραβενε να εχουν δηλαδι αυτο το κατι :D :D με εκανε την δεδομενη στιγμη να εχω στην κατοχη μου 6 ενυδρεια
απο 400 λυτρα το μεγαλυτερο μεχρι 40 λυτρα το μικροτερο..
Αυτα.. :wink:

Filippos
27-04-04, 13:53
Tolis,
Τί κερδίζουμε :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol:

X_nikolas
27-04-04, 15:25
Δεν ειναι και τοσο ευκολο να προσδιορισεις τον λογο που εχει ο καθενας το δικο του παραδεισο . :roll: Απλως ειναι μια ανεξηγητη ελξη!!! Ισως ειναι κατι που εχουμε μεσα και μας κανει να θελουμε να συμμετεχουμε στο υγρο στοιχειο! Ισως παλι να ζηλευουμαι την ηρεμια και η σιωπη ( που ομως λεει τοσα πολλα) που λειπει απο τον κοσμο μας!!! :cry:
Ειλικρινα δεν ξερω και μακαρι να μπορουσα να απαντησω... αλλα ειναι γνωστο οτι ο ερωτας ειναι ανεξηγητος και αυτη ειναι η μαγια του!!! :P

BILAS
27-04-04, 15:26

Δεν νομιζω οτι μπορει καποιος να απαντησει σε ολες τις ερωτησεις σου Τολη.Και ολοι ειμαστε σε μια απο αυτες ή σε συνδιασμο 2-3 αναλογα με την αντιληψη που εχει ο καθενας για το χομπι.
Τι θελω να πω με αυτο.Οταν πω την σκεψη μου ,η οποια εχει βγει απο τις κουβεντες που ειχα ολο αυτο τον καιρο με τους περισσοτερους απο εδω μεσα και απο την μικρη εμπειρια μου με το χομπι , τοτε θα αρχισετε ολοι να βαζετε τον εαυτο σας καπου μεσα σε αυτες τις ερωτησεις.

1) Ολοι σχεδον ξεκιναμε απο την ερωτηση 4 και 1, οπου εχουμε δει καπου ενα ενυδρειο και θελουμε και εμεις ή για μερικους ειναι ενας μικρος ποθος που ειχαν απο μικροι μαζι με την αγαπη για το υγρο στοιχειο (όπως εγω) . Αλλα δεν ζηταμε και πολλα παρα μονο ενα ενυδρειο με μερικα ψαρια μεσα να το χαζευουμε(θα μου πειτε τωρα δεν ξερουμε και τι μας γινετε στη φαση αυτη για αυτο).Σε συντομο χρονικο διαστημα παμε στην 2η ερωτηση(δεν ειναι και λιγοι αυτοι που μεσα στον πρωτο μηνα ετρεξαν και πηραν ενα 10-15-20 λιτρα ενυδρειο για να βαλουν τα γκαπυ μεσα)
2) Μετα με τον καιρο περναμε(οι περισσοτεροι γιατι ειναι και μερικοι που δεννν)στην 3η ερωτηση για τον λογο οτι εχουμε αρχισει να ξερουμε τι μας γινετε και μας εχουν κεντρισει την προσοχη ορισμενα ψαρια και ξερουμε πλεον ότι δεν πρεπει να τα εχουμε όλα μαζι αλλα σε αναλογο συνδιασμο. Και τοτε είναι που αρχιζει ο πολεμος στο σπιτι για κάθε αδεια γωνια ή για καποια πορτατιφ τα οποια είναι περιττα και πιανουν αρκετο χωρο ενώ θα χωρουσε ένα ενυδρειακι 100 λιτρων ή ξαφνικα βλεπουμε οτι η αποθηκη θα τις πηγαινει καλυτερα αν εχει μερικα ενυδρεια παρα παλια παρατημενα αντικειμενα .Σε αυτό το σταδιο εχουμε και λιγο από την 5η ερωτηση και ψαχνουμε καποια περιεργα ψαρια που μας εχουν κανει τρομερη εντυπωση και θελουμε να τα ανακαλυψουμε .
3) Αλλα καθαρα στην 5η ερωτηση (πιστευω) ανηκουν αυτοι που πλεον ξερουν πραγματικα τι τους γινετε εχουν δει αρκετα πραγματα από το χομπι και το κυριοτερο εχουν αποβαλει αυτό το κατι που μας κανει τους περισσοτερους ότι ψαρι βλεπουμε να το θελουμε σε καποιο ενυδρειο μας και πλεον να κοιτανε για κατι περισσοτερο και να εχουνε κατασταλαξει σε καποια συγκεκριμενα ειδη ψαριων για τον δικο του λογο ο καθενας . Αυτή η κατηγορια φυσικα θελει πολύ μεγαλη συζητηση σχετικα με τον λογο που εχει ο καθενας για καποια συγκεκριμενα ψαρια .

Αυτά πιστευω ότι είναι τα 3 σταδια που εχει ενας χομπιστας με το τελευταιο να πηγαινει πολύ μακρια .

Εγω θα ελεγα για εμενα ότι ειμαι στο 2 σταδιο και ελπιζω να περασω στο 3 καποια χρονικη στιγμη στην ζωη μου και να κανω κατι το παραπανω για το χομπι γενικοτερα .

fidel
27-04-04, 18:53
Νομίζω ότι λίγο - πολύ, οι περισσότεροι ξεκινάμε έχοντας στο μυαλό το ενυδρείο ως ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού μας και με την περιέργεια που μας έλκει προς την πανίδα και τη χλωρίδα που "φανταζόμαστε" ότι υπάρχει στη θάλασσα, στις λίμνες και γενικά σε υδροβιότοπους.
Το κακό είναι ότι (Ι.Μ.Ο.) πολύ λίγοι από τους (ή τις) παραπάνω καταλαβαίνουμε γρήγορα ότι το ενυδρείο δεν είναι ένα βάζο ή ένας πίνακας που το τοποθετούμε εκεί που μας αρέσει και ξεμπερδέψαμε. Άντε το πολύ εαν ψοφάνε (επειδή είναι χαζά) να αγοράζουμε συνέχεια ψάρια(όπως ένας γνωστός μου ο οποίος έχει αγοράσει μέσα σε δύο χρόνια για 200lt περισσότερα από 200 ψάρια) και να ανανεώνουμε το ντεκόρ μας. Δυστυχώς, ακόμα πιο λίγοι (πάλι Ι.Μ.Ο.) διαβάζουμε όσο πρέπει για το εν λόγω hobby.
Για να απαντήσω προσωπικά στις ερωτήσεις του post, ασχολήθηκα μή έχοντας την παραμικρή γνώση για το hobby, αφού πρώτα είχα δει το ενυδρείο του salcon και του paparatsi. Μάλλον μου κίνησε το ενδιαφέρον το άγνωστο που κρύβεται πίσω από τις συνήθειες αλλά και την μυστήρια εμφάνιση των ψαριών. Σίγουρα και το ότι ένα ενυδρείο αποτελεί ένα ωραίο διακοσμητικό στοιχείο στο σπίτι.
Ευτυχώς για τη συνέχεια, σας παραπέμπω στον Βilas, γιατί με περιγράφει σχεδόν ακριβώς.

lasal
28-04-04, 01:07
Ένα ενυδρείο στο σαλόνι μπορεί να δείχνει διακοσμητικό στοιχείο για έναν απλό ακουαρίστα ή έναν επισκέπτη.
Στα χέρια ενός έμπειρου ακουαρίστα μπορεί να γίνει πραγματικό κόσμημα.
Πίσω όμως από αυτό κρύβονται πολλά.
Απογοήτευση, θυμός, χαρά, υπερηφάνεια.

Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα πίνακα ζωγραφικής του οποίου ο καμβάς αλλάζει συνεχώς χρώματα, μορφές και σχήματα.
Αυτό που μένει τελικά είναι τα συναισθήματα.

Markos
28-04-04, 01:29
Lasal με κάλυψες απόλυτα!!!

γαυρος
28-04-04, 01:37

EXOYME

EXOYME

EXOYME

OXI

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ !! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Fonamstel
28-04-04, 01:39
Sorry που γράφω για δεύτερη φορά, αλλά μου φαίνεται οτι καθένας γράφει μια παράγραφο στο σύνολο της απάντησης στην ερώτηση "γιατί έχετε ενυδρείο". Οτι μου διέφυγε την πρώτη φορά, το γράψανε διάφορα μέλη μετά. :)

Μία παρατήρηση μόνο:
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΨΟΦΑΝΕ. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ
Ο Hitler ΨΟΦΗΣΕ
Ο Stalin ΨΟΦΗΣΕ
Ενα από τα guppy που είχα, πριν ένα μήνα ΠΕΘΑΝΕ

fidel
28-04-04, 15:26
Ένα γεγονός που με στεναχωρεί είναι ότι σε αυτό το post γράφουμε άτομα τα οποία εγώ προσωπικά θα είχα εκπλαγεί εαν έλεγαν κάτι διαφορετικό. Επειδή γνωρίζω και τον lasal και τον kostasY68, περίμενα ότι θα έγραφαν ακριβώς αυτά που διαβάζουμε όλοι. Για τους υπόλοιπους, εαν και δεν τους γνωρίζω προσωπικά, έχω καταλάβει το πώς βλέπουνε το hobby αυτό και τί σκέπτονται και πώς ενεργούν.
Η στεναχώρια που αναφέρω παραπάνω έγκειται στο ότι θα ήθελα να γράφανε άτομα που έχουν παρεξηγηθεί στο παρελθόν μέσα στο forum ή άτομα τα οποία βρίσκονται στη φάση: "έχω ένα ενυδρείο με 10 γκάπυ, 30 τέτρα, 5 κόρυς και έξι ραμιρέζι! να βάλω και άλλα και ποιά?".
Xωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ ή να υποννοώ ότι εγώ ξεκίνησα έχοντας άλλες ανησυχίες, ειλικρινά θα ήθελα να ακούσω τί σκέπτονται εντελώς αρχάριοι χομπίστες και όχι σχετικά αρχάριοι όπως είμαστε εμείς. Lasal τί να περιμένω από εσένα που τρέχεις για PMDD και μετράς εαν θα βάλεις 12,68gr ΝΟ3 ή 12,72gr NO3? kostasY68 τί να περιμένω από εσένα που μέσα σε ελάχιστο διάστημα γράφεις post που δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω και φωνάζεις για την τεράστια διαφορά του ψόφησε, τέζαρε, τίναξε, κακάρωσε από το πέθανε και ακόμα χειρότερα από το έχασα (αν και έχει και μία δόση εγωισμού).
Αυτά.

lasal
28-04-04, 16:11
Xωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ ή να υποννοώ ότι εγώ ξεκίνησα έχοντας άλλες ανησυχίες, ειλικρινά θα ήθελα να ακούσω τί σκέπτονται εντελώς αρχάριοι χομπίστες και όχι σχετικά αρχάριοι όπως είμαστε εμείς.
Συμφωνώ και γω!

hejo
28-04-04, 20:10
Μια και ζητατε και τη γνωμη των αρχαριων θα σας πω κι εγω τη σχεση μου με τα ενυδρεια.Εστησα το πρωτο μου ενυδρειο μολις πριν απο 3 μηνες,στο πασο της κουζινας για να το παρατηρω οσο περισσοτερο μπορω.Η πρωτη επαφη μου με τα ψαρια ξεκινησε οταν ημουν πολυ μικρη μ ενα χρυσοψαρο σε μια γυαλα και κατεληξε αδοξα με κηδειες και κλαματα.Εκτοτε οι αλλες μου υποχρεωσεις δε μου αφησαν χρονο να ασχοληθω.Παντα ομως το υγρο στοιχειο με τραβουσε.Κι ετσι τωρα που ηρθε το πληρωμα του χρονου αποφασισα να κανω κι εγω τη δικη μου προσπαθεια.Η ολη προεργασια, το τρεξιμο,το στησιμο, το διαβασμα μου φανηκαν πρωτογνωρα και εξαιρετικα γοητευτικα.Δε μπορω να σας περιγραψω τη χαρα μου οταν βγηκα απο το μαγαζι κρατωντας τις πρωτες σακουλιτσες με τα ψαρακια...Φανταζομαι οτι ολοι θα την εχετε αιστανθει εξαλλου...Απο κι και επειτα ο ενθουσιασμος διαδεχεται το αγχος,την αγωνια,την ανακουφιση ....
Η ευθυνη που αναλαμβανεις οταν αποφασιζεις συνειδητα να στησεις ενα ενυδρειο ειναι μεγαλη αλλα οι συγκινησεις που σου επιφυλασσει ειναι σαφως περισσοτερες.
Γι αυτο εξ αλλου πιστευω οτι ,οταν θα ευνοουν οι συνθηκες ,θα προχωρησω και σε ενα δευτερο ακομη μεγαλυτερο ενυδρειο...

gaia
28-04-04, 20:30
Η σχεση μου με την φυση και ειδικοτερα με το υγρο στοιχειο θα ελεγα οτι ειναι καταλυτικη στη ζωη μου. Δεν θα μπορουσα να ζησω σε μερος μακρυα απο θαλασσα. Δεν ειναι τυχαιο το οτι το υποβρυχιο κυνηγι με ελευθερη καταδυση ειναι για μενα οχι απλα το βασικο μου χομπι εδω και δκαεξι χρονια αλλα τροπος ζωης (για οσους βιαστουν να πουν οτι ψαροντουφεκας και ενυδρειοφιλος δεν συνδυαζονται ,ας μου επιτρεψουν να εχω διαφορετικη αποψη ). Ενα χομπυ που ειχα για πολλα χρονια ηταν η κυπουρικη με διακοσμητικα φυτα εσωτερικου και εξωτερικου χωρου.
Το ενυδρειο εβαλε το υγρο στοιχειο σπιτι μου δινοντας μου την δυνατοτητα να δημιουργησω ενα ελεγχομενο μικροπεριβαλλον οπως το ειχα ονειρευτει. Για μενα το ενυδρειο ειναι διακοσμητικο στοιχειο οχι με την στενη εννοια του επιπλου αλλα ενος ζωντανου πινακα , οπως ειπε και ο lasal , αν και νομιζω οτι εχει στενοτερη σχεση με την γλυπτικη , εσυ ειδικα lasal την εχεις εφαρμοσει και στην κυριολεξια στο δικο σου.Ετσι το ενυδρειο ειναι και μεσο εκφρασης και επηρεαζει σε μεγαλο βαθμο την διαθεση μου . Οταν ειναι σε φαση που ολα τρεχουν ωραια-κεφια , οταν βλεπω την αλγη να ξεκιναει ανταρσια η ενα καινουργιο φυτο να μην μου πηγαινει -εχω ενα απροσδιοριστο χαλασμα ολη την ημερα.Ειμαι σιγουρος οτι οι περισσοτεροι απο εσας ειστε ομοιοπαθεις και που να πεις τον πονο σου σε καποιον εκτος χομπυ που σε ρωταει γιατι νευρακια σημερα-το λιγοτερο που θα σκεφτει για σενα ειναι ανωριμος με στερητικο συνδρομο . Μια και μιλαμε για ανωριμοτητα , το προσωπικο μου fan-club εχει μεσο ορο ηλικιων κατω απο εξι ετων και παρολο που τα λατρευω εχουν την κακια συνηθεια να κανουν δακτυλιες ,να το κοπανανε και να κολλανε τα μουτρακια τους επανω του .
Δυστυχως η ελλειψη χωρου και κυριως χρονου δεν μου επιτρεπουν να εχω δευτερο ενυδρειο κι εγω θελω καμια δεκαρια οπως τα εχω υπολογησει...

moogy
29-04-04, 11:07
Ψάχνω να βρω ωραίες λέξεις για να γράψω ένα ωραίο κείμενο (λείαν ποιητικό θα έλεγα) που να περιγράφει το γιατί απέκτησα ενυδρείο. Δεν βρίσκω. Θα σας πω όμως τι ένιωσα όταν είδα ένα ενυδρείο στο σπίτι ενός φίλου μου. ''Καλά τι κάνω τόσο καιρό?'', σκέφτηκα. Η αίσθηση που μου έδινε η ύπαρξη του ενυδρείου μέσα στο σπίτι ήταν το κάτι άλλο. Δεν έπερνα το βλέμα μου πάνω από το ενυδρείο. ΤΟ ΖΗΛΕΨΑ. Όμως πριν αποφασίσω να κάνω την κίνηση να αποκτήσω και εγώ ένα ενυδρείο, διαβασα αρκετά στο internet για όλα αυτά που κρύβονται πίσω από το αστραφτερό γυαλί του ενυδρείου. Η ιδέα με συνάπαζε ολοένα και περισσότερο μέχρι που το πήρα χαμπάρι ότι το να αποκτήσω ενυδρείο δεν είναι ένα καπρίτσιο της στιγμής αλλά κάτι που το θέλω πραγματικά. ΒΕΒΑΙΑ, να σας πω την αλήθεια όταν στην αρχή πέρασα από την διαδικασία του να το πάρω, να το στρώσω και και και.. ψιλοαπογοητεύτηκα και είπα ''τι μπελάδες είναι αυτοί, εγώ θέλω αυτό που είδα στο σπίτι του φίλου μου και όχι νερό με φάρμακα'', αλλά δεν ήταν έτσι. Μετά από 2 μήνες το αποτέλεσμα με έχει ευχαριστίσει τόσο όσο τίποτε άλλο. ΚΑΙ ΤΩΡΑ γυρνάω από τη δουλεία και πρώτα λέω ''ήρθα!!'' στα ψάρια μου και μετά στη κοπέλα μου!

Για το μέλλον πάντως εύχομαι να αποκτήσω τόσες γνώσεις για το θέμα ώστε να μπορώ να χαρώ όλες τις πτυχές του να έχει κανείς ενυδρείο όπως έγραψε ο Τόλης στο πρώτο post.

nhreas
29-04-04, 13:33
για μενα το aquarium ειναι τροπος ζωης ,ειναι καθημερινοτητα δεν μπορω να ζησω χωρις αυτο.το λαθος μου ειναι που δεν εκανα ενα fishroom και σκορπισα ενυδρεια σε ολο το σπιτι.δυο στο σαλονι και ενα στην κουζινα.το καλο ειναι πως μπορω ετσι και τα βλεπω συνεχεια. ενω σε αντιθεση με ενα fishroom θα χρειαζοταν να μεταφερω υπολογιστη και αλλα προσωπικα για να ειμαι συνεχεια εκει!!!εχω και δυο ανενεργα ενυδρεια θα δω τι θα τα κανω εν καιρο.το προβλημα ειναι οπως λεει η μανα μου "ποια θα σε παρει εσενα :?: ,ποια θα ερθει να μεινει εδω μαζι σου ετσι που γεμισες το σπιτι σου ολο ενυδρεια :?: .το ξερεις πως θα πρεπει να τα βγαλεις :?: ".η απαντηση μου ειναι φυσικα αποκλειετε.δηλ.εχουμε ακομα ενα ελατωμμα συν τα αλλα τα ενυδρεια.το ονειρο μου ειναι εαν αξιωθω ποτε μου να κανω ενα σπιτι οπου η σοφιτα η το υπογειο να γινει ενα τεραστιο fishroom!!για να μην ενοχλω τους μελλων συγκατοικους μου η να βρω καποιον με την ιδια τρελα!!

Anonymous
03-05-04, 17:00
Γειά σας παιδιά !!!!!!!

Στη δική μου περίπτωση , δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση , και λίγο ως πολύ σε κάποια σημεία θα συμφωνίσετε .

Κατα πρώτον , απλά μ' αρέσει να το παίζω θεός ΧΑΡ ΧΑΡ ΧΑΡ ΧΑΡ (απλά αντιλαμβάνεσαι και αναπαράγεις τους νόμους της φύσης η αλλιώς '' κατ'εικόνα και καθ΄ομοίωση'' )

Κατα δεύτερον , Όλοι εχουμε ένα παιδί μέσα μας

Κατα τρίτον , Είναι καλή φάση (τον πρώτο καιρό)

κατα τέταρτον , Ειναι σκέτη αφασία !!!! ( λίγο αργότερα )

κατα πέμπτον , βρήκα επιτέλους δικαιολογία , να πιγενω εκδρομουλες μεχρι το λουτράκι για ''Σαφάρι''

και για να συμπικνώσω, λέω πως εχω ενυδρίο γιατι ειναι ωραίο , ειναι χαλαρωτικο , εκπαιδευτικό ,δημιουργικό, ψυχαγωγικό , μουράτο(δεν το κρύβω , αλλα δεν περιμενα και τετοιο , θαυμασμό σχεδόν απο τους περιοικους ) και τελευταιο , πιστευω πως μετά απο 30,000 χρόνια άμμεσης σχέσης/εξάρτησης με/απο το υγρό στοιχείο είναι καταγεγραμένο κάπου στα γονίδιά μας

pavlos
04-05-04, 00:16
Έχω ενυδρεία γιατί είμαι καλωδιωμένος μαζί τους, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αν αποσυνδεθώ κινδυνεύω. Είμαι πωρωμένος τα τελευταία 36 χρόνια. Τι να πω. Είμαι αρχαίος πια. Το πιο γοητευτικό πια είναι η έρευνα για απαντήσεις σε πράγματα που δεν ξέρω. Καλή η εμπειρία but pure scientific aproach is what I love most. Δεν νομίζω ότι πια δεν μπορώ να καταφέρω να αντιμετωπίσω και τις πιο δύσκολες προκλήσεις στο χόμπι αν προσπαθήσω αρκετά και είμαι πειθαρχημένος. Πρέπει να ομολογήσω ότι τα φυτά συνεχίζουν να είναι μία πρόκληση για μένα .
Για μένα πάντως χωρίς fishroom δεν γίνεται σοβαρό χόμπι.
:)

x-nos
07-05-04, 17:32
1) Μ'αρέσει και σαν διακοσμητικό αλλά δεν το είδα ποτέ έτσι!
2) Δύο! Ένα 60 λίτρο Freshwater και ένα 20 λίτρο Marine!
3) Θα ήθελα να σκορπίσω μερικά μέσα στο σπίτι αλλά με κράζουν οι δικοί μου και έτσι σιγά, σιγά κατέλιξα να θέλω να κάνω το δωμάτιό μου Fischroom! :lol:
4) ΌΧΙ, ΠΟΤΕ!!! :twisted:
5) Ναί, γιατί αποκτάει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και θέλω να πιστεύω ότι όταν καταφέρνω να κρατήσω ένα πιο περίεργο είδος ανεβάζω το "Level" μου σαν χομπίστας και παράλληλα και την εμπειρία μου! 8)

Απο μικρός ήμουνα ψαράς και φυσιολάτρης! Άλλαξα πολλά χόμπι αλλά με κανένα δεν κόλησα εκτός απο αυτό! Μεγαλώνοντας και ζώντας σε πόλη μου λείπει η φύση, η Θάλασσα και η ηρεμία! Αφού λοιπόν δεν μπορώ να πάω να τα βρώ τι καλύτερο απ'το να τα έχεις όλα αυτά σε Tank μέσα στο σπίτι σου!!! Ε??? :wink:

GC
25-05-04, 18:19
Είναι κάπιοι που λένε ότι τα ψάρια στο σπίτι είναι γκαντεμια..... :x
Τι έχετε να πείτε γιαυτό?

TAN
25-05-04, 18:30
Στην πλειοψηφία τους τέτοια άτομα δεν είχαν ποτέ ενυδρείο. :twisted: Αστούς να λένε οι προλήψεις κυνηγάνε τους προληπτικούς. :)

jpatou
25-05-04, 19:08
Δεν έχουν γνωρήσει την πεθερά μου και για αυτό θεωρούν γκαντεμιά το ενυδρείο!!!!! :twisted:

ahar
25-05-04, 19:12
Οι ανεγκέφαλοι δυστηχώς εινια μπολίκοι....

AFRIKANOFILOS
26-05-04, 00:38
Εγω παντος εχω ακουσει το αντιθετο παιδια :shock: Μαλιστα μετα απο εναν γαμο πλουσιων που ειχα δει στις ειδησεις μυραζανε γιαλες με χρυσοψαρα για καλη τυχη συμφωνα με το fengsui(τσι γραφετε? :oops: )

ppanoss
02-06-06, 14:26
Εγώ έστηνα πάλι ένα ενυδρείο που λόγω ασχετοσύνης το είχα παράταση το καθάρισα πήρα λάμπες φίλτρο έβαλα μερικές πέτρες καθάριζα άμμο να το έκανα για Μαλάουι με πόλη βοήθεια από τον φίλο halva69 τον ευχάριστο και σήμερα έπαθα χοντρή ζημιά τώρα που γραφώ τρέμουν τα ποδιά μου τελικά ναι είναι γρουσουζιά το ενυδρείο
Χάρηκα που σας γνώρισα έστω και μέσα από τα γραπτά είσαστε πόλη καλεί παρέα και παρέχετε σωστή ενημέρωση

Φιλικά
Παναγιώτης

george
02-06-06, 14:34
Από το πολύ το τρέμουλο .... ξέχασες να μας πεις τι ακριβώς έπαθες !!!

klaz
02-06-06, 14:36
Από το πολύ το τρέμουλο .... ξέχασες να μας πεις τι ακριβώς έπαθες !!!ναι οντως...γιατι δειχνεις πολυ τρομαγμενος..(παντως με το αβαταρ σου μου ανακατεψες το στομαχι....)

ppanoss
02-06-06, 14:57
είναι ένα προσωπικό ζήτημα στο οποίο για ευνόητους λογούς δεν θα ήθελα να αναφερθώ

george
02-06-06, 14:59
Δεκτό και κατανοητό αλλά ούτε το ενυδρείο φταίει για την κακοτυχία σου ούτε τα ψαράκια !!!

shilvershark
02-06-06, 15:00
εγω το αγορασα σε μια εποχη μεγαλου στρεσαρισματος.

πιστευα οτι θα με ηρεμουσε και οντως αυτο συνεβαινε!

το εχω στο δωματιο μου αντικρυστα με το κρεβατι... μποω να το χαζευω ολες τις ωρες μιας και τις περισσοτερες ωρες που ειμαι σπιτι βρισκομαι στο συγκεκριμενο δωματιο....

melisg
02-06-06, 15:32
Εχεις κάτσει καμια χειμωνιάτικη νυχτα,μόνος,μπροστά στο τζακι??
Εχεις νοιώσει το....ταξειδεμα μεσα απο τα σχήματα της φλόγας?
Εχεις απολαύσει την γαλήνη πού σου προσφέρει?
Το ενυδρείο???? Καμια....σχέση :) :)
(Ενταξει !!!! Ενταξει ειμαι και λιγο...ρομαντικός):smt060
Αλλά για να...σοβαρευτώ:smt090
Είναι ένα....γυάλινο ....κουτί με νερό και ψαράκια που θέλει πολυ μεράκι,φροντιδα,αγάπη,...εργατοώρες,γνώσεις και πολλούς φίλους:smt084...ακουαρίστες (αν ξεχασα κατι ...συμπληρώστε!!:smt024)
Το ...αποτέλεσμα????
Η...νεκροψία θα δείξει :smt102

giannisg
02-06-06, 15:43
Λοιπόν...
1. Παιδικό όνειρο (...μάλλον φαντασίωση)
Το ενυδρείο είναι στο σαλόνι γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε χώρος πουθενά αλλού στο σπίτι, αλλά και να υπήρχε μάλλον πάλι εκεί θα το έβαζα (...μέρος της φαντασιωσης!)
3. Εξυπηρετεί μια απο τις μεγαλύτερες αναγκές που έχω τα τελευταία χρόνια. ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΗΡΕΜΙΑΣ
4. Αποτελεί το κομμάτι διακόσμησης του σαλονιού που ανταποκρίνεται πλήρως στον δικό μου χαρακτηρα.

george140
02-06-06, 16:02
Απλά για μένα το ενυδρείο είναι ένα κομμάτι ενός φαντασικού άλλου κόσμου μέσα στον ανόργανο κόσμο και ψυχρό του σπιτιού.
Το ενυδρείο είναι ένα παράθυρο διαφυγής από την καθημερινότητα.
Για εμένα τρεις είναι η τρόποι να ξεφεύγω:
-βλέποντας το ενυδρείο
-καβαλώντας την μηχανή
-να φτάνεις εκεί που δεν φτάνουν πολλοί άνθρωποι

Το ενυδρείο απλά είναι ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην ελευθερία της σκέψης.

Archon
02-06-06, 18:39
Θυμάστε τις εποχές που υπήρχε μόνο ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ. ε η ΥΕΝΕΔ όλο ντοκιμαντέρ έβαζε και τα αγαπημένα μου ήταν ή άγρια ζώα ή Κουστώ.
Λατρεύω σχεδόν όλα τα ζώα και ειδικά τα ψάρια και τα αιλουροειδή. Αν και κάποτε είχα σκύλο και τρεις γατούλες δεν με είχε αξιώσει ο Θεός να αποκτήσω και ένα ενυδρείο. Που και αν είχα αποκτήσει με τις μετακομίσεις που έχω κάνει από το 1990 και μετά θα είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδας. Πλέον οικογενειάρχης, σταθερός σε μία πόλη, και με δύο ενυδρεία (+ ένα στο δρόμο) έκανα επιτέλους ένα όνειρο πραγματικότητα.
Γενικότερα η φροντίδα και η παρατήρηση ζώων είναι κάτι που μου αρέσει, με ηρεμεί και αν έλλειπε από την ζωή μου δεν θα ήμουν ο ίδιος χαρακτήρας.

anasios
02-06-06, 23:38
...... η μυρωδιά μιας ξεχασμένης θάλασσας , που βρέχει όσα ήθελα να κάψω....

filoxenos
02-06-06, 23:42
Θυμάμαι κάποτε, τελειώνοντας το μάθημα στο μικρό συνοικιακό φροντιστήριο που πήγαινα, να στέκομαι μπροστά στο μεγάλο ενυδρείο που βρισκόταν στο χώρο υποδοχής, χαζεύοντας τον πολύχρωμο μαγικό υγρό κόσμο που βρισκόταν πίσω από το τζάμι. Πάντα καθυστερημένος γυρνούσα στο σπίτι και αντιμετώπιζα την ανησυχία των δικών μου, μη μπορώντας να τους μεταδώσω το πόσο πολύ εντυπωσιακό ήταν για ΄μένα αυτό που έβλεπα…

Θυμάμαι κάποτε, που παίζονταν τα ντοκιμαντέρ του Κουστώ στην τηλεόραση, άφηνα οτιδήποτε έκανα και καρφωνόμουν μπροστά στο γυαλί, μαγεμένος από τις υποβρύχιες εικόνες και την απίστευτη υγρή ομορφιά που αντανακλούσε στα μάτια μου…

Ακόμα, θυμάμαι κάποτε αργότερα, που περνώντας μπροστά από ένα μαγαζί με ενυδρεία στο κέντρο της πόλης, έχασα ένα πολύτιμο για μένα ραντεβού, κολλημένος στο μεγάλο ενυδρείο της βιτρίνας και κάνοντας αρκετή ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι η καθημερινότητά μου ήταν εκεί… και δεν δεχόταν να περιμένει την δική μου έκσταση με αυτά που παρατηρούσα να γίνονται κάτω από την επιφάνεια του νερού…

Τώρα, καθισμένος στην πολυθρόνα μπροστά στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού, χαμογελάω με το πώς μπορεί να νοιώθει κάποιος, όταν ονειρεύεται να αποκτήσει κάτι, αλλά και το πώς αισθάνεται μετά, όταν τελικά καταφέρνει να το έχει και να το απολαμβάνει…

περιοδικό ΕΝΥΔΡΕΙΟ, Τεύχος 9

Liolios
03-06-06, 08:28

Έχουμε ενυδρεία. 2 στο σαλόνι, 1 στο γραφείο και 1 στο υπνοδωμάτιο. Επίσης και 1 στο ιατρείο της γυναίκας μου. Ψάχνουμε για πιο σπάνια είδη για να τα αναπαράγουμε και να μπορέσουμε να τα κάνουμε λιγότερο σπάνια δίνοντάς τα σε συνειδητοποιημένους χομπίστες. Διατηρώντας ενυδρεία ανακαλύψαμε ότι με την καθημερινή παρατήρηση των ψαριών μαθαίνεις τόσα πολλά για τη συμπεριφορά αυτών των παρεξηγημένων, από πολλούς, έμβιων όντων. Είναι σα να έχεις ένα ζωντανό ντοκυμαντέρ στο σπίτι σου. Όμως ακόμα και όταν αρρωστήσει ένα ψάρι η χαρά που παίρνεις όταν το σώσεις (μας συνέβει πρόσφατα) είναι μεγάλη, όπως όταν καταφέρεις να μεγαλώσεις με επιτύχια όλα τα μικρά μιας γέννας!

Πρόεδρα άνοιξες ωραίο θέμα που χρήζει μεγάλης συζήτησης! (έστω και αν το είδα πολύυυυυυ καθυστερημένα....)

safi
03-06-06, 11:06
Μια διαρκής πρόκληση δυνατοτήτων.
Ένα πεδίο -λίγων τετραγωνικών- αναζήτησης του άριστου.

Ανταμοιβές που γεμίζουν μα αίσθημα εσωτερικής πλήρωσης.
Σκοπός, μέσα, αποτέλεσμα. Με υπομονή, με ένστικτο, με συλλογή πληροφοριών, με "κλέψιμο" εμπειριών από το GAB.

Κολλημένο πρόσωπο στο γυαλί για ώρες.
Συμπεριφορά αυτιστικού για τους υπόλοιπους της οικογένειας.
"που πήγε το μικρό labido...γιατί δεν βγήκε να φάει ;..."

Takis
03-06-06, 11:15
Συμπεριφορά αυτιστικού για τους υπόλοιπους της οικογένειας.
"που πήγε το μικρό labido...γιατί δεν βγήκε να φάει ;..."
:smt038 :smt038 :smt038 :smt038
:D :D :D Πολυ περιγραφικο με 5 λεξεις!!!!:D :D :D

melitropos
03-06-06, 12:49
:smt026το ειπα το υπογραφω και θα το ξαναπω...
"γνωρισα τους ανθρωπους....αγαπησα τα ζωα"

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ...!!!

radis
03-06-06, 14:37
το έχω βάλει δίπλα στην τηλεόραση!!!
απο τότε δεν την έχω ξανανοίξει!!!!!!:D:D:D

Gandalf72
03-06-06, 20:46
To ενυδρείο έχει αλλάξει την ζωή μας, προς το καλύτερο βέβαια.
Έχω προσέξει πως έχω γίνει πιο παρατηρητικός στη ζωή μου και ειδικά τώρα που είναι στα σκαριά και ένα reefάκι, με βλέπω κολλημένο στο τζάμι επί ώρες.

klaz
05-06-06, 08:56
ενυδρειο...ειχα,εχω και θα εχω.το γιατι ειναι πασιφανεστατο,και με καλυψανε οι προηγουμενοι συναδελφοι.αν μπορουσα να βαλω και στο αυτοκινητο,θα ηταν το ιδανικο.......:rolleyes: :p

radis
05-06-06, 09:59
το αυτοκίνητο έχει:
θερμοστάτη
φίλτρα
τζάμια
φώτα+moonlight
αερανλία
το αδειάζεις και το γεμίζεις μία φορα/εβδομάδα
είναι στεγανό
έχει σταντ με ρόδες++++++ παρέχει co2 και έχει ειδικούς ψεκαστήρες για καθάρισμα τζαμιών!!!!!
άρα...
μπορεί να είναι και ΕΝΥΔΡΕΙΟ!!!!!:smt033:smt033:smt033:smt033zw

klaz
05-06-06, 10:09
το αυτοκίνητο έχει:

θερμοστάτη
φίλτρα
τζάμια
φώτα+moonlight
αερανλία
το αδειάζεις και το γεμίζεις μία φορα/εβδομάδα
είναι στεγανό
έχει σταντ με ρόδες++++++ παρέχει co2 και έχει ειδικούς ψεκαστήρες για καθάρισμα τζαμιών!!!!!
άρα...
μπορεί να είναι και ΕΝΥΔΡΕΙΟ!!!!!:smt033:smt033:smt033:smt033zwνα προσθεσω οτι ξεχασες... to chiller-ψυγειο,την βενζινοκινηση για σταθεροποιηση τασης,αναπτηρα-τασακι,πολυ απαραιτητο για τους χομπιστες,τρειλερ για να μπορουμε να μεταφερουμε το μπαρμπεκιου με τα συναφη μακρυα στην εξοχη,και να απολαμβανουμε τα ψαρια μας κατω απο κανα πλατανι,με συνοδεια μπολικης τσικνας και ορεκτικων....και τελος ραδιοcd,με κλασσικη μουσικη για να πετυχαινουμε σωστες αναπαραγωγες....:D

maxgr
05-06-06, 16:08
Λίγο το όνειρο που είχα από μικρός, λίγο η αγάπη μου για την θάλασσα και γενικά τα ζώα και φυσικά η δημιουργικότητα με ώθησαν να πάρω τελικά την απόφαση να αποκτήσω το πρώτο μου, 60λτ, ενυδρείο. Δεν γνώριζα βέβαια σχεδόν τίποτα για τις ευθύνες και τον κόπο που απαιτεί ένα ενυδρείο και δεν σας κρύβω ότι η απογοήτευση (απόρροια της κακής αρχής) με τρόμαξε. Τελικά ξεπερνώντας την ανακάλυψα πως ένα ενυδρείο αποτελεί, τουλάχιστον για μένα, την απόλυτη ψυχοθεραπεία. Μετά από ατελείωτες ώρες εργασίας, στρεσαρίσματος και κυκλοφοριακού η καθημερινή φροντίδα του ενυδρείου είναι μια ευχάριστη ανάσα για μένα. Το έχω στο καθιστικό, δίπλα από τον καναπέ (μετά από καυγά κατάφερα να το βάλω εκεί) και περνάω πολλές στιγμές παρατηρώντας τους μικρούς, ευαίσθητους φίλους που ζούν εκεί μέσα χάρη στην φροντίδα μου (έστω και όχι τόσο άρτια και επαγγελματική, μα προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ να την βελτιώσω).
Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρύζω κάθε πρωί...ξυπνάω φτιάχνω μια κούπα καφέ, ανάβω τσιγάρο και κάθομαι δίπλα τους παρατηρώντας τα στο ενυδρείο με τα σβησμένα φώτα...προτιμότερο θέαμα από τις πρωϊνες και καλά "ενημερωτικές" εκπομπές της TV.

Mitsos
06-06-06, 11:19

Δυο στο σαλονι οχι για διακοσμητικα αλλα ειναι το μεγαλυτερο δωματιο.
Βεβαια προσπαθω να δειχνουν και ωραια αλλα πανω απο ολα σωστα και μετα ωραια για τους γυρω...
Θα μου αρεσε να εχω περιεργα και σπανια ψαρια αλλα τα οικονομικα δεν το επιτρεπουν. Αναγκαστικα και εδωσα τους δισκουσ γιατι δεν υπηρχε ο απαραιτητος χρονος κατα την γνωμη μου για να τους φροντιζω σωστα(οπως θεωρω εγω το σωστα).
Μου αρκουν ομως και τα ψαρακια που εχω αλλα πανω απο ολα εκεινο που μου αρεσει περισσοτερο ειναι την ωρα που τα ταϊζω, κλαδευω τα φυτα μου, αλλαζω το νερο (ισως γιατι δεν υπαρχει αρκετος χρονος και αυτες ειναι απο τις λιγες στιγμες ηρεμιας)....
fishroom θα ηθελα να εχω αλλα αν ηταν το γραφειο μου γιατι μου αρεσει να τα βλεπω, αλλιως δεν με συγκυνει το να τα βλεπω μια φορα την ημερα για λιγο...

stigma98
06-06-06, 12:26
ΛΟΓΙΚΑ γεια να ασχοληθεις με το hobby των ενυδρειων πρεπει να εισαι φυσιολατρης,ετσι ξεκινησα και εγω την ασχολεια πριν 5 μηνες.Εχω ξεκινησει με ζωοτοκα και οτι κανεις αναπαραγωγη και ξερεις οτι τα εχεις βγαλει εσυ σε τρελενει και μονο η ιδεα.Το οτι τα περιπειησαι ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΟΝΤΑΙ απο εσενα σε κανει να αισθανεσαι καπως,το αν αισθανεσαι θεος που λενε καποιοι δεν το ξερω εγω νιωθω παντως οτι επελεξα να τα εχω και ειμαι υποχρεωμενος απεναντι τους οχι απλα να τα περιποιουμε αλλα να το κανω με κεφι και σωστα.;)

shilvershark
11-06-06, 15:09
πλακα πλακα, εχω ενα θειο ο οποιος ειναι μιλαμε ο ΓΙΟΣ της προκαταληψης! :p

Οταν ειδε πρωτη φορα το ενυδρειο μου φωναζε στον πατερα μου να το πεταξω! :D

Το καλυτερο ειναι οταν (επιτειδες αν και αληθεια) του ειπα οτι οταν ειχα τρακαρει με τη μχηανη ειχα στη τσαντα μου κατι καινουρια ψαρακια και εκει μιλαγε για τη δικαιωση των ανησυχιων του! :smt046 :smt046

Καμμια σχεση παιδες, μην τρελαθουμε κιολας!:rolleyes:

CASPER
13-06-06, 17:43
Εχω ένα ενυδρειάκι 15λιτρο με έναν μονομάχο, και ένα 300άρι φυτεμένο, με σκαλάρια ραμιρέζι και μελανοταινίες.

Η πρώτη φορά που είχα πάρει ενυδρείο ήταν πριν καμιά 10ριά χρόνια. Ενα εξηντάρι κοινωνικό. Η μάλλον αντί για "κοινωνικό", θα μπορούσα να το πω "αχταρμά"... έβαζα μέσα οτιδήποτε μου άρεσε,αρκεί να κολυμπάει.
Ποιος να μου πει ότι άλλα ψάρια πάνε μεταξύ τους και άλλα όχι? Εδώ πήγαινα στο μαγαζί (δεν ξέρω αν είναι σωστό να γράψω το όνομα) και έλεγα "το ψαράκι πέθανε. Μήπως δεν κάνω κάτι καλά?" η απάντηση ήταν ότι έτσι συμβαίνει συνήθως, και απλά θα πρέπει να το αντικαταστήσω ... Τότε δε διάβαζα ακόμα για χόμπυ. Το κράτησα ένα χρόνο περίπου. Μου άρεσε πολύ, αλλά προφανώς έκανα το ένα λάθος πάνω στο άλλο, και η τύχη του ήταν η αναμενόμενη...

Στα τέλη του 2003 ξαναμπήκα στο χώρο με ένα 160άρι με δίσκους και μερικά ζωντανά φυτάκια. Η προσπάθειά μου να το συντηρήσω σωστά, (με τις οδηγίες του Petshop από όπου τότε αγόραζα) κράτησε μέχρι τα μέσα του 2005, που ξεκίνησε και η κάτω βόλτα... Φυτά να σαπίζουνε, νερό να θολώνει συνεχώς, και δε μιλάμε για την ταλαιπωρία που τραβούσαν τα ψαράκια...
Και φυσικά για τεστ και τέτοια, ούτε ότι υπήρχαν δεν ήξερα. Πάνω στην απόγνωση, άρχισα να παίρνω τηλέφωνα στα μαγαζιά (είτε τα ήξερα είτε όχι), και να στέλνω mail σε οτιδήποτε είχε σχέση με τη λέξη "ενυδρείο" στο διαδύκτιο μπας και έβρισκα κάποιον να με βοηθήσει.
Για καλή μου τύχη, ένα τέτοιο mail έφτασε και σε κάποιο μέλος του συλλόγου. Και η βοήθεια βέβαια ήταν αυτή ακριβώς που χρειαζόμουν : μου έδωσε το link του gab!!!
Εκτός από την πολύτιμη βοήθεια που μου έδωσα οι φίλοι εδώ, με ξεστράβωσαν (πράγμα βασικό) για το που μπορώ να βρώ υλικό για να διαβάσω. Οπότε έπεσα με τα μούτρα.
Σιγά σιγά το πράγμα άρχισε να φτιάχνει, και το παραλίγο "βάλτος" ενυδρείο μου, άρχισε να γίνεται ένας όμορφος κόσμος!
Ετσι άρχισα επιτέλους να βλέπω την ομορφιά του να έχεις ένα οικοσύστημα υγειές. Αρχισα να απολαμβάνω τη μαγεία που νοιώθει κάποιος όταν βλέπει τη φροντίδα του να γίνεται ζωή, και την ικανοποίηση που έχεις όταν κάνεις αυτόν τον μικρό κόσμο σιγά-σιγά και καλύτερο.
Το ενυδρείο μου έγινε κάτι που μπορεί να με χαλαρώνει, να με κάνει να "χάνομαι" μέσα σ'αυτό και να κάνει τη ζεστασιά του σπιτιού μου ακόμα μεγαλύτερη.

Αν μπορούσα να έχω τα ενυδρεία που θα ήθελα, αυτά θα ήταν: Tο 300άρι μου έτσι ακριβώς όπως είναι τώρα, ένα ενυδρείο με δίσκους και ένα ενυδρείο για αναπαραγωγή.
Το πρώτο, γιατί ότι αγαπάς σε αγαπάει και γιατί όσο πιο πολύ φροντίζεις κάτι τόσο πιο πολύ δένεσαι με αυτό και ειδικά όταν είναι κάτι που έχει ζωή. Το δεύτερο γιατί είναι από τα ψάρια που εγώ θεωρώ από τα πιο όμορφα. Για το τρίτο, το "γιατί" είναι απλό... όπως είπε κάποτε ο πατέρας μου, "βλέποντας μια ζωή να γεννιέται, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει Θεός"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ
13-06-06, 19:28
Υπάρχουν μόνο 2 ενυδρεία (λόγο χώρου 2+2παιδιά σε 58m)
220l στο σαλόνι και 54l στην κρεβατοκάμαρά μας,
ο λόγος ύπαρξή τους?
-παιδικό όνειρο
-μαγεμένος με τον υποβρύχιο κόσμο (κάνω αυτόνομη κατάδυση)οπότε ο μόνος τρόπος να τον βλέπω συνεχώς …
-πηγή χαλάρωσης και ηρεμίας

paraskevi_gr
17-12-08, 19:52

Πως σύμφωνα με το φενγ σουι αν δεν απατώμαι το νερό είναι πηγή ενέργειας και χαλάρωσης.

chris129
17-12-08, 19:59
περι ορεξεως κολοκυθοτιπα:):):):)

supermanx
17-12-08, 23:59
Η δική μου άποψη στο θέμα είναι ότι από τότε που πήγα για ψαροντούφεκο:smt063 με 2 κολλητούς μου(ασχέτως ότι δν μπορούσα να χτυπήσω τπτ) και μπήκα και είδα τη όμορφος και τι ήρεμος χωρίς φασαρίες είναι ο βυθός της θάλασσας ήταν και στιγμή που ερωτεύτηκα τα ψάρια και αποφάσισα να έχω ένα ενυδρείο που θ μου προσφέρει την ίδια ηρεμία...από την άλλη βάζεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία (χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου) να φροντίσεις και να κρατήσεις στη ζωή κάποια ζώα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και αυτό σε κάνει ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΦΑΝΩ που τα καταφέρνεις και νιώθεις οτι μπορείς να προσφέρεις....
Τα ψαράκια είναι οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολα τα λεφτά!!!!!

Iann_is
19-12-08, 11:46
χόμπι το [x&#243;bi] O (άκλ.) : ερασιτεχνική απασχόληση για να περνούμε τις ελεύθερες ώρες μας: H κηπουρική / το ψάρεμα / τα μαστορέματα / τα γραμματόσημα είναι το ~ του. Έχω πολλά ~. [λόγ. < αγγλ. hobby]

βέβαια κάποιες φορές ξεπερνάει τις ελεύθερες ώρες και τρέχεις σπίτι λίγο νωρίτερα να κρατάς το χέρι της ετοιμόγεννης.

Επίσης είναι ωραίο να έχεις σπίτι πάντα φρέσκο ψάρι...

Tolis
14-07-10, 01:12
Up...

Πάνος
14-07-10, 01:22
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? οχι...εχω 3 στο σαλονι.
Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη?βλεπετε προηγουμενη απαντηση
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom?σε fishroom αλλα και διασκορπισμενα στο σπιτι...:D
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? οχι...
ψαχνω να μαθαινω κατι καινουριο...κατεμε...το ημισυ τουλαχιστον της γοητειας των ενυδρειων ειναι η γνωση που σου προσφερουν.

υ.γ. Τολη ειπαμε να μην κανουμε συνεχως up...αλλα οχι και ενα στα 6 χρονια....:D

6981giwrgos
14-07-10, 09:04
καλημερα μια και ειμαι και εγω νεος σε αυτο το χομπι θελ ωνα πω γιατι ασχολουμαι με αυτο. η προτη μου επαφη στο χομπι ηταν με 2 χρισοψαρα τα αποια τα ειχε κερδισει ο πατερας σε ενα λουνα παρκ αυτα ηταν σε μια γυαλα και μετα απο λιφουσ μηνεσ πεθαναν.περασαν και αλλα ψαρια απο τα χερια μου επιδι μου τα κανανε δωρο αλλδεν ζουσαν για πολυ επιδι δεν ηταν για την γυαλα.αλλα επιδη νομιζω οτι ξεφιγα λιγο..:D:D:D επανερχομαι.το ενυδρειο που εχω τωρα το εχω για τι μου αρεσει η φυση και ποιο ιδικα τα ιδοι που ζουν στο νερο. προσπαθω να προσφερω στα ψαρια που εχω οσο το δινατων ποιο καταλιλες συνθικεσ ζωης. δεν ειδα ποτε το ενυδρειο μου σαν διακοσμιτικο και ουτε προκιτε.αν μπορουσα θα γεμιζα ολο το σπιτι αλλα δεν με αφινουν οι γωνεις μου.θα ειθελα να ασχολιθω με ποιο σπανεια ιδοι αλλα δεν ειμαι ετοιμος ακομα. ελπιζω καποια στηγμη παντος να τα καταφερω.

αυτο απο εναν νεο ακοθαριστα...ευχαριστω για τον χρονο σας.

υ.γ αν δεν ειχατε φτιαξει αυτον τον ιστοτοπο δεν ξερω αν θα ηχα ασχολιθει ξανα με το χομπι συνεχιστε τι καλη δουλεια που κανετε....:smt041:smt041:smt041:smt041

lucy
14-07-10, 09:50
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο?Δυστυχώς μόνο ένα αλλά δεν το έχω για διακόσμηση.

Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? Ναι ένα μικρό ακόμα όχι για αναπαραγωγή αλλά για ευχαρίστηση!

Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? Όνειρα ... πουλιά μου ταξιδιάρικα! :rolleyes:

Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? Όχι βέβαια!!! Ένα ποτέ δεν είναι αρκετό!!!

Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? Ψάχνω για ψάρια Μαδαγασκάρης γιατί λατρεύω αυτόν τον τόπο! Θάλω να έχω ένα "κομμάτι" του κοντά μου! Δυστυχώς δεν έχω χώρο να στήσω μεγάλο ενυδρείο! Θα μπορούσα να ασχολιθώ με άλλα φυτά ή αντικείμενα από την Μαδαγασκάρη, αλλά λατρεύω το νερό! Γι' αυτό επειδή δεν έχω χώρο μέσα στο σπίτι τό 'ριξα στις γλαστρολίμνες! :D

Γιώργος Κ
14-07-10, 14:50
Ενα κομματι της φυσης ειναι στο σπιτι σου! Η και πολλα :D:D

Προσωπικα με ηρεμει ..... οσο τιποτα αλλο! Τιποτα δε συγκρινεται με ενα καφεδακι και να χαζευεις ωρες ατελειωτες τον μαγικο αυτο κοσμο! Η καθημερινοτητα μοιαζει φτηνη μπροστα στη πλουσια φυση που ειδικα οσοι ειμαστε στις πολεις εχουμε απομακρυνθει τοσο πολυ!

Οταν ηταν στο χωλακι το ενυδρειο επαιρνα το λαπτοπ εβαζα μουσικη ... και καθομουν μπροστα στο ενυδρειο .. ολοι αναρωτιοντουσαν το γιατι! Ακομα αναρωτιουνται! :rolleyes:

Εγωιστικοι λογοι ... αλλα με εχουν γλυτωσει απο τον ψυχιατρο! Ακομα και η ρουτινα συντηρησης δεν ειναι κουραστικη οσο δυσκολη μερα και να ηταν! Ειναι ευχαριστηση που μπορω και βοηθαω το μικρο αυτο συστημα να μεινει σταθερο και να λειτουργει σωστα!! :p

prospathw
14-07-10, 15:03
εχω μονο ενα στο σαλονι παρολο που θα ηθελα περισσοτερα και στο δωματιο μου αλλα δεν μπορω γιατι ειμαι 14 και δεν μπορω να κανω οτι θελω στο σπιτι.ελπιζω συντομα να αποκτησω το επομενο μια και δε χωρταινω να το χαζευω και να φροντιζω!

drbig
14-07-10, 15:09
Έχω πλέον 5, 3 στο γραφείο μου στο σπίτι, και 2 στο γραφείο μου στη δουλειά.
Ο λόγος που τα έχω και θα συνεχίσω να βάζω ενυδρεία είναι απλά γιατι τρελαίνομαι μαζί τους. Τα χαζεύω και δεν σταματώ να τα καμαρώνω. Η αγάπη μου είναι οι αναπαραγωγές και η δημιουργία.

Θα με αποθάρρυνε σε σημείο να το εγκαταλέιψω μόνο ένας μαζικός θάνατος και ένας υπερβολικά φουσκωμένος λογαριασμός ΔΕΗ.. :D

Raven
14-07-10, 15:15
Εγω μεγαλωσα μεσα στην φυση και κοντα στην θαλασσα. Ακολουθουσα τον πατερα μου στο κυνηγι και στο ψαροντουφεκο απο τοτε που ημουν πιτσιρικι.
Τωρα μεσα στο διαμερισμα στην Αθηνα νοιωθω σαν το λιονταρι στο κλουβι. Τα ενυδρεια, οι καρδερινες μου και τα λουλουδια στο μπαλκονι αναπληρωνουν αυτο το κενο και ειναι και ο λογος που προτιμω να μενω σπιτι , κοντα τους, ακομα και στον ελευθερο χρονο μου.

ippomas
14-07-10, 15:31
Eχω τρια ενιδρυα ενα στο σπιτι και δυο στο γραφειο. Ο λογος που τα εχω ειναι γιατι το μονο που δεν σε ζαλιζει με την φλυαρια του ειναι το ψαρι αντιθετως σε μαλακωνη οταν το παρακολουθης και σε ηρεμη.

Dimis
14-07-10, 16:20
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? Εχω 6,το 1 στο σαλονι διακοσμητικο-φυτεμενο,αλλο ενα στο δωματιο του μπεμπη με μονομαχο,ενα στο γραφειο μου στο σπιτι φουλ φυτεμενο,ενα στο δωματιο του "τζακιου" βιοτοπο Αμαζονιου,αλλο ενα εκει αναπαραγωγων και ενα στο....σπιτι του αδερφου μου σαλονατο με Εντλερ.
Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? 1 ακομα
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? βλεπε ανωθεν...
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? Αρκει στην γυναικα μου κατι τετοιο...
Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? Εγω ψαχνω για σπανια ψαρια και βιοτοπικα φυτα και στησιματα διοτι θελω να προσεγγισω την φυση οσο μπορω (φυσικα αδυνατον) και να ακαλυπτω σενεχως νεα πραγματα και να τα μελετω διοτι ως ανθρωπος χανω τον ενδιαφερον μου ευκολα...

kostas82
14-07-10, 23:14
δεννν .. ξερω..:smt120

harris samos
14-07-10, 23:30
γιατι εχω χμ :rolleyes:

γιατι αμα ξαπλωνο στο κρεβατι μου και χαζευω τους δισκους που ειναι στο προσκεφαλι μου νομιζω οτι ειμαι σε αλλη διασταση και βλεπω ψαρακια να πετανε :smt120:smt120:smt120

Γιώργος Κ
14-07-10, 23:31
και βλεπω ψαρακια να πετανε :smt120:smt120:smt120
Tι ειναι ... ιπταμενοι δισκοι?? :D:D:smt043

harris samos
14-07-10, 23:46
Tι ειναι ... ιπταμενοι δισκοι?? :D:D:smt043
αυτο ακριβος :smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023

POURITANOS
15-07-10, 00:01
Έχω ένα στο μπαλκόνι που θα γίνει γλάστρα

Έχω 2 μικρά που ήδη χρησιμοποιούνται ως γλάστρες για υδρόφιλα φυτά

Αν είχα και αλλά, θα είχα περισσότερες γλάστρες.

Ένα ενυδρείο μικρό η μεσαίο είναι μια φυλακή για τα ψαριά οπότε δεν έχω.

Δεν ψάχνω πλέων ψαριά για ενυδρείο. Γιατί απλά ενώ παλιότερα πίστευα ότι έχω ένα κομμάτι από την φύση μέσα στο σπίτι. Κάποια στιγμή είδα ότι στην ουσία στέρησα ένα κομμάτι που θα έπρεπε να είναι στην φύση.

Alex_Salonica
15-07-10, 01:07
Απ΄όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα μου άρεσαν τα ζώα και γενικότερα η φύση, επειδή όμως μεγάλωσα στη πόλη και σε διαμέρισμα δεν είχα την δυνατότητα να τα απολαύσω παρά μόνο κάποια μικρά ζώα π.χ. καναρίνια, περιστέρια, χαμστερ κ.λ.π.
Το πρώτο μου ενυδρείο το έφτιαξα(ιδιοκατασκευή μάλιστα γιατί δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για έτοιμο-'αρχισε να στάζει μετά από κανα χρόνο)) όταν ήμουν 14 χρονών με χρυσόψαρα φυσικά. Μετά έμαθα τα "τροπικά" :p Με θυμάμαι με τις ώρες στο υπόγειο του Ιππόκαμπου στη Ναυαρίνου. Τα χρόνια πέρασαν και με διάφορα μικρά διαλείμματα στο ενδιάμεσο σχεδόν πάντα είχα ένα ενυδρείο.
Τα ψάρια πάντως που πραγματικά μου ανέβασαν το ενδιαφέρον γι αυτό που λέγεται ενυδρείο, ήταν οι κιχλίδες, αφού δεν επρόκειτο απλά για ένα όμορφο ψαράκι που κολυμπάει πάνω κάτω κολλημένο στο τζάμι αλλά για ένα ψάρι με χαρακτήρα, αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά που αγνοεί παντελώς το τζάμι και επικεντρώνεται στη στάμνα που του έβαλες και το θεωρεί πλέον σπίτι του!
Από αυτή τη στιγμή και μετά 'εψαχνα απεγνωσμένα να βρω πληροφορίες παραγγελνοντας βιβλία από εξωτερικό(μιλάμε για προ ιντερνετ εποχή) για να καταλάβω τι άλλο προτιμούν αυτά τα ψαράκια εκτός από μία στάμνα.

Το τελευταίο καιρό κόλλησα και μια γαριδοίωση ;) όταν ήθελα ένα ενυδρειάκι στο γραφείο μου και θεώρησα ότι ένα γαριδάδικο ήταν κάτι εύκολο. Δεν υπολόγισα βέβαια αυτόν τον όμορφο μικρόκοσμο που μπορείς να έχεις πάνω στο γραφείο σου σε μόλις 30 λίτρα νερό. Ενθουσιαστικά και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή τη στιγμή έχω 10 ενυδρεία με γαρίδες και άλλα 14 έτοιμα να δεχθούν τη νέα γενιά σε ένα υπόγειο που λειτουργούσε σαν αποθήκη και φυσικά κοιτώντας να βρω κάποια σπάνια είδη να εισαγάγω.

Φυσικά έχω και στο σαλόνι μου ένα με τανγκανίκες άλλα και στο γραφείο μου ένα με γαρίδες και ένα με ωοτόκα.

Αν τελικά καταφέρω να ψήσω τη γυναίκα μου(τη ψήνω αρκετό καιρό τώρα που θα πάει..!) θα ήθελα να βάλω ακόμα ένα ενυδρείο στο σαλόνι θαλασσινό αυτή τη φορά, ένα όμορφο ριφάκι να εκεί στη γωνιά δίπλα στη πολυθρόνα!
:)

frits
15-07-10, 09:21
Εγώ πάλι θυμάμαι μικρός, στο πατρικό μου στη Πεντέλη, να βγαίνω στα χωράφια και να ψάχνω ακρίδες, αράχνες και άλλα έντομα. Τα έβαζα σε χαρτόκουτες ΝΟΥΝΟΥ με χώμα και φυτάκια και έτσι έφτιαχνα τους πρώτους μου βιότοπους. Μετά, τα καλοκαίρια στην Αιδηψό πιτσιρικάς, πήγαινα για ψάρεμα με τους ψαράδες που έριχναν δίχτυα και μου έδιναν σφουγγάρια που έπιαναν. Εκεί γεννούσαν καβουρομάνες, αστακομάνες κλπ κι εγώ έριχνα τα σφουγγάρια σε λεκάνη με θαλασσινό νερό (που άλλαζα κάθε μέρα) και περίμενα να βγουν τα μικρά. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν τα έβλεπα να σκάνε μύτη. Όταν τέλιωναν οι διακοπές τα έριχνα στη θάλασσα βέβαια. Τέλος το πρώτο μου ψαράκι ήταν ένα χρυσόψαρο ο Φριτς, που το είχα σε γυάλα.
Μετά την εισαγωγή να σας πω ότι τώρα έχω 1 ενυδρείο κι ένα paludarium και πως πάντα μου άρεσε να φτιάχνω αλλά και να χαζεύω με τις ώρες μικρούς βιότοπους. Αυτό είναι που κάνει κατά τη γνώμη μου τα ενυδρεία να ξεχωρίζουν από άλλα ζωάκια, δηλαδή πως δεν έχεις απλά ένα πετ αλλά ένα κομμάτι της φύσης στο σπίτι σου :):):)

Λιβέρης Σταύρος
15-07-10, 09:30
Απλά για το υπέροχο υγρό στοιχείο !!!

kingrim
15-07-10, 10:09
Γιατί αν δεν έχεις ενυδρείο είσαι αδελφή…..

Πέρα από την πλακά το ενυδρείο μου προκαλεί ηρεμία
(έκτος από τις Κυριακές που μου προκαλεί αηδία)

bokostas
15-07-10, 10:18
Εφτιαξα το πρώτο μου ενυδρείο πριν 30 χρόνια, σε ηλικία 15 χρονών, το κόλλησα 3 φορές πριν σταματήσει να στάζει και από τότε δεν έμεινα ποτέ χωρίς ψαράκια.
Τώρα έχω 7, όλα στο σαλόνι-φισρουμ, άλλα 2 για την κακιά την ώρα κι άλλο 1 έχει η γυναίκα μου στο γραφείο της, ενώ φροντίζω και τα 3 των κουμπάρων μας.
Δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς ψάρια και φυτά, δεν καίγομαι για σπάνια ζωντανά, μου αρκεί να τα χαζεύω, να τα φροντίζω και να τα βλέπω ν' αναπαράγονται.
Κόλλημα? σίγουρα ναι, αλλά μου προσφέρει τόσα πολλά που λέω χαλάλι οι θυσίες, ο χρόνος και το χρήμα, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία.

panos1972
15-07-10, 11:08
........ χαλάλι οι θυσίες, ο χρόνος και το χρήμα, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Αφού βρε τζαμπατζή όλα κούτρα τα τσιμπας!
.................................................. .......................

Έχετε ένα, στο σαλόνι διακοσμητικό?

- Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθηστικό και το γραφείο/βιβλιοθήκη είναι ενιαίος χώρος οπότε ναι ήταν χοροταξικά μονόδρομος να τοποθετηθεί εκεί!

Ένα και άντε ακόμα ένα μικρό για καμμιά αναπαραγωγή?
Έχω 1 ακόμα σε μια γωνία του ίδιου "πολυχώρου" και ναι ένα μικρό (εκεί γύρω) για τα κλαδέματα που δε θέλω τελικά να χρησιμοποιήσω, για γαρίδες και αναπαραγωγή endler :D (ότι νά ναι)

Όλα στον "πολυχώρο"

Αρκεί μέχρι να βάλω το επόμενο στο μυαλό μου. Και επειδή "δένομαι" με τα φυτά και τα ψάρια δεν τα αποχωρίζομαι και κάνω καινούριο. Εκτός κι αν μας χωρίσει ο θάνατος....

Δεν τα ξεχωρίζω! Αρκεί να μου κάνουν κλίκ!

Γιατί έχετε ενυδρείο
Γιατί περνάω δημιουργικά το λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου και δε σαπίζω σε έναν καναπέ.
Γιατί το ενυδρείο και η ενασχόληση με αυτό μου δίνει μια ανεξήγητη, όσο και ηλίθια χαρά, που όμως είναι καλοδεχούμενη!
Γιατί το ενυδρείο είναι σχολείο, τέχνη, πηγή ηρεμίας, ομορφιάς.
Γιατί μοιράζομαι πλέον στιγμές με τα παιδιά μου μπροστά σε αυτό.
Γιατί δίνει μια άλλη "ζεστασιά" και συμβάλει στο να μετατραπει το "διαμέρισμα" σε "σπίτι".
Γιατί τελικά τα ψάρια σε μαθαίνουν κι όταν φτάνουν στο σημείο να τρώνε από το χέρι σου, η σε αφήνουν σχεδόν να τα πιάνεις, η αίσθηση της εμπιστοσύνης που σου δείχνουν είναι καταπληκτική και σε γεμίζει επιπλέον ευθύνη για να ανταποκριθείς ακόμα πιο πιστά στις ανάγκες τους.

(Όταν θα πάψω να είμαι σε θέση να παρέχω ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης στα ψάρια μου, θα σταματήσω να διατηρώ ενυδρεία.
Όπως ήδη έκανα άλλωστε με τους σκύλους, παρά το μεγάλο βαθμό εμπλοκής μου!
Πάλι με χρόνια με καιρούς.... :rolleyes: )

LeeHook
03-09-10, 00:54
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? Ένα ίσον κανένα, γι αυτό έχω δύο.

Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? Ψήνεται.. υπάρχει σχέδιο για 3ο ενυδρείο άμεσα, οπότε το ένα από τα ήδη υπάρχοντα θα γίνει ...μαιευτήριο!!

Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? Όσες φορές είδα αυτό το όνειρο, στην τελευταία πράξη του η γυναίκα μου έπαιρνε τον γιό μου και φεύγανε από το σπίτι!

Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? ΟΧΙΙΙΙ! Τα ψάρια δεν είναι μπιμπελό.

Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? ΝΑΙ (αλλά δεν βρίσκω). Μου αρέσει να μπαίνω σε δύσκολα project. Σαν αυτό που έχω τώρα στο μυαλό μου: Ένα βιοτοπικό απομίμηση peat swamp με chocolate gourami.

Γιατί μου αρέσουν τα ενυδρεία? Χμμ.. Μία λογική εξήγηση είναι οτι είμαι φυσιολάτρης.
Μία άλλη είναι γιατί μου αρέσει να παρατηρώ διάφορους μικρόκοσμους
έως και το σύμπαν
...και μία τρίτη είναι γιατί έχω στον 1ο οίκο τον Ποσειδώνα, αυτό που λέμε "Ποσειδώνιος" τύπος, άρα το νερό είναι το πλέον βασικό στοιχείο.

delta66
03-09-10, 04:09
Γιατί έχετε ενυδρείο(α); Γιατι μεσα σε ελαχιστο χρονο μεταφερομαι στον Αμαζωνιο. Χρονος oσος χρειαζεται μεχρι να γυρισω το βλεμμα μου στο ενυδρειο.
Και δεν μεταφερομαι μονο οπτικα. Τον, μυριζω, τον ακουμπαω, τον ακουω, τον γευομαι.
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? Ειχα. Καταργηθηκε. Τωρα πια δεν τα εχω για διακοσμηση.
Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? Δεν φτανουν.
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? Ολα στο προσωπικο μου δωματιο εκτος ενος κρυου νερου σε φιλικο χωρο.
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? Αλλη ερωτηση.
Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? Για ολα. Γιατι ολα με ενδιαφερουν, ασχετα αν δεν θα μπορεσω να τα εχω ολα. Οσα περισσοτερα γνωρισω και διατηρησω τοσο καλυτερα.

ipertatos
03-09-10, 05:34
Γιατί στην καφετέρια που βγαίναμε με τους γονείς μου όταν ήμουν μικρός είχε ένα τεράστιο αλλά τα ψάρια μέσα δε φαίνονταν ευτυχισμένα... Οπότε από το σχολείο κιόλας πάντα είχα ενυδρειάκι, έστω μια γυάλα!! Η μάνα μου ποτέ δεν τα ήθελε βέβαια :smt120 και ψάχνοντας το καλοκαίρι ανακάλυψα πως μου έχει πετάξει κάτι γυαλίτσες τετράγωνες που είχα... zw
Τώρα έχω στο σπίτι μου δύο, ένα με platy κι ένα με έναν μονομάχο. Του μονομάχου μάλιστα του τραγουδάω και χορεύει!! :smt020
Βασικά, αντί να κάθομαι και να κάνω διαλόγους μέσα στο κεφάλι μου μόνος μου, κάθομαι και κοιτάω τα ψάρια, φαντάζομαι τον εαυτό μου σε ένα τόσο ήρεμο περιβάλλον και ξεχνιέμαι, απλά! :smt045

Τηλέμαχος
03-09-10, 06:57
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? ναι!!! με χρυσόψαρα

Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? ναί! στην κουζίνα!
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? σαλόνι και κουζίνα
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? υγιή και χαρούμενα νά ναι... αλλά θέλω όμορφο aquascaping. καταβάλλω προσπάθειες να τα διακοσμήσω
Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? αν πρόκειται για χρυσόψαρα, γιατί όχι;
Έχω ενυδρεία για 3 λόγους.
1ος και κυριότερος: Για να παρέχω φροντίδα στα πανέμορφα χρυσόψαρα
2ος: Για να με ηρεμεί
3ος: Να διακοσμεί το σαλόνι

fotis_k
03-09-10, 10:51
Ασχολουμαι και με πουλια και ποτε δεν εχω αναρωτηθει τον λογο.Γενικα μου αρεσει η φυση.Στα πουλια για παραδειγμα μ αρεσει το πεταγμα τους κι αυτη η ελευθερια που βγαζουν.Στα ψαρια μου αρεσουν οι κινησεις τους και καθομαι και τα παρατηρω με τις ωρες.Ειχα σταματησει για σχεδον 2 χρονια με τα ψαρια και τωρα ο Raven μαλλον με κολλησε και μενα γαριδοιωση και στηνω ενα γαριδαδικο.Ισως ειναι κι αυτο που λεει ο supermanx.Οτι φροντιζεις καποιους οργανισμους που εξαρτωνται απο σενα κι οταν βλεπεις οτι τα καταφερνεις σε κανει περηφανο.

zapatas
03-09-10, 12:08
εγω παλι καμια σχεση δεν ειχα με το αθλημα....παντα βεβαια τα θαυμαζα οπου τα εβλεπα (οπως ολος ο κοσμος...) αλλα δεν ειχα την ευκαιρεια ποτε να παρω η να φτιαξω ενα δικο μου!
βρηκα ενα παρατημενο τεραριουμ οπου ειχε η κοπελα μου και της ηταν αχριστο της επιανε και χωρο, ε, δεν εχασα την ευκαιρεια, το πηρα ξυλωσα την πορτα οπου ειχε, εβαλα τζαμακι και μολις εφτιαξα το πρωτο μου ενυδριο!:D:D:D:D
δεν σας κρυβω βεβαια πως το ειχα για διακοσμιτηκο μεχρι που ηρθα στην παρεα σας και αρχισα να καταλαβαινω τι και πως γινεται!
σημερα εχω δυο ενυδρια ενα 80 λιτρα και ενα που μολις αγορασα 40 λιτρα!
εχω και ενα μικρακι γυρω στα 10 λιτρα, οπου το εχω σπεαρ... για περιπτωσεις αναγκης!!
ολα τα εχω μεσα στο δωματιο μου...
ακομα δεν με ενδιαφερουνε τα περιεργα ψαρια μονο οι μονομαχοι!!!! και οπου μονο μαζι τους ασχολουμε!!!( για την ωρα!!!)
αυτα τα λιγα απο εμενα.. δεν ξερω αν το βλεπω καλα το ολο θεμα...
παντως το θεμα ενυδριο, ειναι σαν τα ραφλες,, κανεις δεν μπορει να φαει μονο ενα!!:smt120:smt120:smt120

vasiliki
03-09-10, 12:29
Ένα ενυδρείο βάζει έναν άλλο κόσμο μέσα στο δικό μας. Οργανισμοί που αλλιώς δεν θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και συμβιώνουμε σε άλλο μέσο αλλά στο ίδιο δωμάτιο! Σε διδάσκουν ηρεμία, σεβασμό και τρόπο επικοινωνίας πέρα από την ομιλία ή ότι άλλο δικό μας!
Ήταν όνειρο από την εφηβεία μου και τώρα το γουστάρω τρελά! :smt041

harris samos
03-09-10, 12:33
εγω εχω ενυδρεια για να ποναει το κεφαλι μου το που θα χωρεσω μεγαλητερο:smt120:smt120:smt073:smt073:smt073

drbig
03-09-10, 12:43
εγω εχω ενυδρεια για να ποναει το κεφαλι μου το που θα χωρεσω μεγαλητερο:smt120:smt120:smt073:smt073:smt073

+1 :D

kingrim
03-09-10, 12:45

αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ:rolleyes::rolleyes::rolleyes :

Stefan0s
03-09-10, 12:56
Πάντα μου άρεσε το υγρό στοιχείο όπως και σε όλους του έλληνες.
Ο ζεστός ήλιος και το απέραντο γαλάζιο.
Απο τη στιγμή που είμαι ευλογημένος να ζω στην Ελλάδα αλλα δεν έχω τη δυνατότητα να μένω σε μια όμορφη πόλη/νησί προσπαθω να δημιουργήσω ένα πέλαγος μέσα στο δωμάτιό μου για τις πολλές ώρες που περνάω μέσα σε αυτό.
Απο γυάλες με χρυσόψαρα μετέβηκα σε ενυδρείο μόλις προχτές.

kwstas_original
03-09-10, 14:06
Πάντα μου άρεσε το υγρό στοιχείο όπως και σε όλους του έλληνες.
Ο ζεστός ήλιος και το απέραντο γαλάζιο.
ην Απο τη στιγμή που είμαι ευλογιμένος να ζω στΕλλάδα αλλα δεν έχω τη δυνατότητα να μένω σε μια όμορφη πόλη/νησί προσπαθω να δημιουργήσω ένα πέλαγος μέσα στο δωμάτιό μου για τις πολλές ώρες που περνάω μέσα σε αυτό.
Απο γυάλες με χρυσόψαρα μετέβηκα σε ενυδρείο μόλις προχτές.
:DΕιναι ευλογια ΝΑΙ!:D

Το ενυδρειο ειναι ενας καλος τροπος να τρως τα λεφτα σου ξεφευγωντας!!!:D

nikosm1
03-09-10, 15:20
Εχετε ενα, στο σαλονι διακοσμητικο? Έχω 8 συνολικά και όχι μόνο στο σαλόνι.
Ενα και αντε ακομα ενα μικρο για καμμια αναπαραγωγη? Ίδετε άνωθεν
Πολλά διασκορπισμενα στο σπιτι η σε fishroom? Υπάρχουν 4 στο σαλόνι, ένα διαχωριστικό ανάμεσα κουζίνα και τραπεζαρία, τρία στο γραφείο του σπιτιού και μία καραντίνα.
Σας αρκει ενα διακοσμητικο με μερικα ομορφα κοινα ψαρια? -
Η ψαχνετε για σπανια ή περιεργα ειδη, και γιατι? Ξεκινώντας από τα εύκολα, άρχισα δειλά δειλά να δοκιμάζω πιό δύσκολα είδη (tropheus), πάντα όμως σε συνάρτηση με το μέγεθος των ενυδρείων, τις τεχνικές μου δυνατότητες και το προσωπικό μου γούστο (Προς το παρόν είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου οι δίσκοι, σκαλάρια και ο αμαζόνιος γενικά). Παράλληλα η αγάπη προς τα φυτεμένα είναι μόνιμη.