PDA

Επιστροφή στο Forum : ΞΕΚΙΝΑΜΕ

Gladiator
25-10-11, 22:10
Καλησπερα ψαραδες
λοιπον ειρθαν τα τζαμια
το ενυδρειο θα χει διαστασεις
120χ55χ65
μηκχπλαχυψ 430 λιτρα
και περιμενω ποτε θα τα κολλησουμε.
το sump ειναι ετοιμο στα 84 λιτρα
το επιπλο ειρθε και αυτο
υποστρωμα αγορσα 10 κιλα της dennerle
το deponitmix professional
καλο ειναι? ποια ειναι η αποψη σας?
θα μου φτασει?
μενει να φτιαχτει το καπακι
και να αγορασω τον υπολοιπο εξοπλισμο
το ενυδρειο προοριζεται για φυτεμενο
με κιχλιδες αμερικης και ο,τι αλλο συμβατο και ωραιο
επισης εχει ανοιχτει τρυπα στο κατω τζαμι και το επιπλο
ωστε να "επικοινωνει" με το sump
τι λετε???
* τα τζαμια ειναι δεκαρακια.....

ARIS1983
25-10-11, 22:31
10 κιλα? Βαλε αλλα 30 να 'σαι μεσα για φυτεμενο, απλα μπορεις να το κανεις αναμιξη και με απλο υποστρωμα για να σου ερθει πιο φτηνα. Καλες κολησεις και καλο ξεκινημα!

Gladiator
25-10-11, 22:49
10 κιλα? Βαλε αλλα 30 να 'σαι μεσα για φυτεμενο, απλα μπορεις να το κανεις αναμιξη και με απλο υποστρωμα για να σου ερθει πιο φτηνα. Καλες κολησεις και καλο ξεκινημα!

σε ευχαριστω
απλα λεει πως καθε κουτι ( 5κιλο) φτανει για 250 λιτρα

panos70
25-10-11, 22:56
καλο ξεκινημα

ARIS1983
25-10-11, 23:01
Απο οτι ειδα τα 10 κιλα φτανουν για 200 λιτρα πανω κατω, αλλα μαλλον 20 κιλα στα 430 λιτρα θα ειναι λιγα. Τωρα το βλεπεις και εσυ γιατι δεν μπορει να ειναι λιγοτερο απο 7-8 εκατοστα το υψος του υποστρωματος για να μπορεσουν και τα φυτα σου να φτιαξουν σωστες ριζες.

Gladiator
25-10-11, 23:04
Απο οτι ειδα τα 10 κιλα φτανουν για 200 λιτρα πανω κατω, αλλα μαλλον 20 κιλα στα 430 λιτρα θα ειναι λιγα. Τωρα το βλεπεις και εσυ γιατι δεν μπορει να ειναι λιγοτερο απο 7-8 εκατοστα το υψος του υποστρωματος για να μπορεσουν και τα φυτα σου να φτιαξουν σωστες ριζες.
8 εκατοστα μου φαινεται πολυ
ελεγα να βαλω 4 χωμα και 6 χαλικι

nikosm1
26-10-11, 00:34
Πρόσεξε γιατί τα 65 cm θα σε δυσκολέψουν στην συντήρηση (κλαδέματα, καθάρισμα)
Καλογέμιστο κατά τα άλλα!

tsoum
26-10-11, 02:07
Κλασσική παρανόηση. Υποστρωμα ειναι αυτο που μπαίνει κατω απο το χαλίκι/αμμο και είναι υπόστρωμα λιπανσης. Ο φίλος προφανως εννοεί αυτο.

Θεωρητικά φτάνει, γιατι, αφου δεν θα φυτεψεις όλο το ενυδρείο (θα εχεις καποιες καθορισμένες κενες περιοχες), σε αυτες μπορείς να μην βάλεις λίπασμα κανοντας μεγαλη οικονομια. Επίσης τι σχεση εχουν τα λίτρα με το υποστρωμα είναι τελειως ακυρο, καθως αυτά υπολογίζονται με τις στανταρ διαστάσεις των εργοστασιακών ενυδρείων. Αν στο ίδιο εμβαδο είχαμε διαφορετικό υψος, θα χρειαζόμασταν αλλη ποσοτητα λιπάσματος;

Επίσης, φιλε Gladiator, το σκεφτηκες καλα το φυτεμένο με Αμερικανές κιχλίδες;:rolleyes::rolleyes:

Gladiator
26-10-11, 07:02
Κλασσική παρανόηση. Υποστρωμα ειναι αυτο που μπαίνει κατω απο το χαλίκι/αμμο και είναι υπόστρωμα λιπανσης. Ο φίλος προφανως εννοεί αυτο.

Θεωρητικά φτάνει, γιατι, αφου δεν θα φυτεψεις όλο το ενυδρείο (θα εχεις καποιες καθορισμένες κενες περιοχες), σε αυτες μπορείς να μην βάλεις λίπασμα κανοντας μεγαλη οικονομια. Επίσης τι σχεση εχουν τα λίτρα με το υποστρωμα είναι τελειως ακυρο, καθως αυτά υπολογίζονται με τις στανταρ διαστάσεις των εργοστασιακών ενυδρείων. Αν στο ίδιο εμβαδο είχαμε διαφορετικό υψος, θα χρειαζόμασταν αλλη ποσοτητα λιπάσματος;

Επίσης, φιλε Gladiator, το σκεφτηκες καλα το φυτεμένο με Αμερικανές κιχλίδες;:rolleyes::rolleyes:
ναι γιατι?

tsoum
26-10-11, 07:57
Διοτι οι περισσότερες τα τρώνε ή θα τα ξεριζώνουν.

Αλλα και πάλι χρειάζεται επεξήγηση! Τι κιχλίδες εννοείς; Γιατι και τα αγγελοψαρα είναι κιχλίδες, και τα convict, jack dempsey κτλπ είναι! Κιχλίδες νότιας αμερικής, ή κεντρικης; :rolleyes:

Gladiator
26-10-11, 21:41
Διοτι οι περισσότερες τα τρώνε ή θα τα ξεριζώνουν.

Αλλα και πάλι χρειάζεται επεξήγηση! Τι κιχλίδες εννοείς; Γιατι και τα αγγελοψαρα είναι κιχλίδες, και τα convict, jack dempsey κτλπ είναι! Κιχλίδες νότιας αμερικής, ή κεντρικης; :rolleyes:
εννοω αγγελοψαρα ραμιρεζι κανα δισκο αργοτερα...
-------------------------
παιδια πως μπορω σε αυτο το θεμα να ανεβασω καμια φωτο?

tsoum
26-10-11, 22:42
Οταν γραφεις απαντηση, πας κατω εκει που λεει "Διαχειριση Συνημμενων αρχειων" και ανεβαζεις την φωτο που θες.

Gladiator
27-10-11, 12:53
Καλησπερα ψαραδες
λοιπον ειρθαν τα τζαμια
120χ55χ65
μηκχπλαχυψ 430 λιτρα
το επιπλο ειρθε και αυτο
θα μου φτασει?
τι λετε???
μερικες φωτο

tsoum
27-10-11, 13:14
Πως κάθετε πανω στο επιπλο; Έχει κάποιο ξύλο ενδιαμεσα; Δεν φαίνεται καλα. Αν δεν έχει, μπορεί να είναι λιγο επικυνδινο.
Παντως εχει πολυ καλες προοπτικες, γιατί εχει ωραίες διαστάσεις!

morfeas2002
27-10-11, 14:54
Το τζάμι πρέπει να πατάει όλο για να μην έχεις εκπλήξεις αργότερα.Πριν το γεμίσεις, κόψε ένα κομμάτι ξύλο ακριβώς στις διαστάσεις του ενυδρείου και βάλτο απο κάτω.

κ.ω.σ.τ.α.ς.
27-10-11, 16:22
Πρεπει να παταει ολος ο πατος του ενυδρειου, μισος τονος βαρος ειναι πολυ, και αμα θα βαλεις ξυλο απο κατω πρεπει να το στερεωσεις καλα για οταν κανει σεισμο, και ξυλο με ενυδρειο και ξυλο με επιπλο.και να ειναι αρκετα χονδρο το ξυλο να κραταει το βαρος εκει που προεξεχει αλλα και παλι χρειαζεσαι καθετα στηριγματα ποδια γιατι το ξυλο οποιο και αν ειναι θα κανει κοιλια, καλλη συνεχεια.Και η κοντρες??

Gladiator
27-10-11, 18:38
Πρεπει να παταει ολος ο πατος του ενυδρειου, μισος τονος βαρος ειναι πολυ, και αμα θα βαλεις ξυλο απο κατω πρεπει να το στερεωσεις καλα για οταν κανει σεισμο, και ξυλο με ενυδρειο και ξυλο με επιπλο.και να ειναι αρκετα χονδρο το ξυλο να κραταει το βαρος εκει που προεξεχει αλλα και παλι χρειαζεσαι καθετα στηριγματα ποδια γιατι το ξυλο οποιο και αν ειναι θα κανει κοιλια, καλλη συνεχεια.Και η κοντρες??
να ετσι ειναι το επιπλο
τωρα υπαρχει ενα προβληματακι με τις διαστασεις της επιφανειας του επιπλου
αλλα θα ειναι αρκετα σημαντικο?
απλα θα προεξεχει ο πατος 10 εκ απο τη μια και 10 απο την αλλη

Gladiator
27-10-11, 19:55
να ετσι ειναι το επιπλο
τωρα υπαρχει ενα προβληματακι με τις διαστασεις της επιφανειας του επιπλου
αλλα θα ειναι αρκετα σημαντικο?
απλα θα προεξεχει ο πατος 10 εκ απο τη μια και 10 απο την αλλη
εδω ειναι και το υποστρωμα με το πολυ λεπτο χαλικι

tsoum
27-10-11, 21:15
Την βαση την πήρες ειδικά για το συγκεκριμένο; Μου φαίνεται πολύ λεπτη. 3 16αρες μελαμινες... Σκεψου οτι με τα διακοσμητικά το χαλικι και τα λοιπα, θα παει πανω απο 500κιλα...

Επισης, ναι, δεν είναι καλή ιδεα να εξέχει το ενυδρείο.

Και οι κοντρες??

Καλα τα λεει, το ενυδρείο σου δεν έχει κοντρες;

---
Φιλε μου, δεν ξέρω ποιος στο εφτιαξε το ενυδρείο, αλλα ή ειναι ανιδεος, ή τον ενδιαφερουν μονο τα $$ και τα υπολοιπα γραμμενα... Στο εφτιαξε επαγγελματιας ή το κόλλησες μόνος σου;

Τετοιου μεγεθους ενυδρείο θελει οπωσδηποτε πανω-κατω κόντρες. Επίσης οι βάσεις, οταν ειναι ιδιοκατασκευες για τετοιο μεγεθος ενυδρειου, συνήθως είναι μεταλλικες.

Συγνώμη αν οι περισσοτερες απαντησεις ειναι "αρνητικές", αλλα απο το να ψαχνεις τα μπρατσακια σου... :rolleyes:

Gladiator
27-10-11, 21:23
Την βαση την πήρες ειδικά για το συγκεκριμένο; Μου φαίνεται πολύ λεπτη. 3 16αρες μελαμινες... Σκεψου οτι με τα διακοσμητικά το χαλικι και τα λοιπα, θα παει πανω απο 500κιλα...

Επισης, ναι, δεν είναι καλή ιδεα να εξέχει το ενυδρείο.

Καλα τα λεει, το ενυδρείο σου δεν έχει κοντρες;

---
Φιλε μου, δεν ξέρω ποιος στο εφτιαξε το ενυδρείο, αλλα ή ειναι ανιδεος, ή τον ενδιαφερουν μονο τα $$ και τα υπολοιπα γραμμενα... Στο εφτιαξε επαγγελματιας ή το κόλλησες μόνος σου;

Τετοιου μεγεθους ενυδρείο θελει οπωσδηποτε πανω-κατω κόντρες. Επίσης οι βάσεις, οταν ειναι ιδιοκατασκευες για τετοιο μεγεθος ενυδρειου, συνήθως είναι μεταλλικες.

Συγνώμη αν οι περισσοτερες απαντησεις ειναι "αρνητικές", αλλα απο το να ψαχνεις τα μπρατσακια σου... :rolleyes:
λοιπον βασικα δεν εχει ακομα τελειωσει εντελως το κολλημα
μονο η σιλικονη μπηκε και οι γωνιες ωστε να σχηματιστει
αυριο θα ερθει να τελειωνουμε
να βαλει και τις κοντρες
τωρα με το επιπλο δεν ξερω τι ναα κανω
ειναι επιπλο ενυδρειου
το καθετω ξυλο παει μεχρι μεσα
και ειναι 4-5 εκ παχυ επισης η βαση ειναι 8 εκατοστα παχια απλα την υπολοιπη την καλυπτει το ντουλαπι
αγορασα και κατι σαν παγκο
με τις διαστασεις του ενυδρειου με σκοπο να το κολλησω
κατω απο το τζαμι και να μπει πανω στο επιπλο
ωστε να μην προεξεχει
αλλα δεν ξερω τι λετε?

Τσιόνογλου Σταύρος
27-10-11, 21:31
Καλά θα κάνεις να βάλεις κόντρες.
Βάλε τάβλα πάνω στο έπιπλο ωστε να πατάει όλος ο πάτος του ενυδρείου πάνω στην τάβλα,οπότε μετα δεν πειράζει να προεξέχει απο δεξια ,αριστερα.
Για το έπιπλο γίνεται να είναι ξύλινο,αλλά θέλει καλή κατασκευή και όχι φτηνοδουλειά (είχα στα 485 λιτρα ξύλινο έπιπλο αλλα ήταν απο μασίφ ξύλο 7αρι και μου είχε βγεί κούκος αηδόνι,αλλά χαλάλι τα λεφτά του).
Δεν ξέρω την εμπειρία σου στις κατασκευές αλλά το ενυδρείο είναι αρκετα μεγάλο και θέλει ολα να γινουν σωστα για να μην έχεις προβλήματα.
Καλή συνέχεια.

tsoum
27-10-11, 21:32
Α, οκ τοτε! (για τις κοντρες! :D)

Αυτο που λες "4-5 εκατοστα" και το "8 εκατοστα παχια" τι εννοείς; Το πάχος του καθε καθετου ξύλου πόσο είναι;

Gladiator
27-10-11, 22:06
Καλά θα κάνεις να βάλεις κόντρες.
Βάλε τάβλα πάνω στο έπιπλο ωστε να πατάει όλος ο πάτος του ενυδρείου πάνω στην τάβλα,οπότε μετα δεν πειράζει να προεξέχει απο δεξια ,αριστερα.
Για το έπιπλο γίνεται να είναι ξύλινο,αλλά θέλει καλή κατασκευή και όχι φτηνοδουλειά (είχα στα 485 λιτρα ξύλινο έπιπλο αλλα ήταν απο μασίφ ξύλο 7αρι και μου είχε βγεί κούκος αηδόνι,αλλά χαλάλι τα λεφτά του).
Δεν ξέρω την εμπειρία σου στις κατασκευές αλλά το ενυδρείο είναι αρκετα μεγάλο και θέλει ολα να γινουν σωστα για να μην έχεις προβλήματα.
Καλή συνέχεια.
αυτος ειναι ειδικος σε επιπλα για ενυδρεια
εχει κανει καλη δουλεια εχει μεσα καδρονια βιδες διαφορα αλλα
300 ε κοστισε
Α, οκ τοτε! (για τις κοντρες! :D)

Αυτο που λες "4-5 εκατοστα" και το "8 εκατοστα παχια" τι εννοείς; Το πάχος του καθε καθετου ξύλου πόσο είναι;
το καθετο ειναι 4-5
και αυτο που ακουμπα το ενυδρειο ειναι 8 το οριζοντιο
απλα το λαθακι ειναι στο μηκος
120 το ενυδρειο
100 το επιπλο
το χαλικι και το υποστρωμα πως σας φανηκε?

tsoum
27-10-11, 22:09
το χαλικι και το υποστρωμα πως σας φανηκε?

Το προβλημα με την αμμο μαζι με το υποστρωμα είναι οτι μπορει να ανακατευτουν και να γινει μια ασχημη λασπουρα.

Σαν χρωμα είναι πολύ ωραία η αμμος! Είναι χαλαζιακή;

Gladiator
27-10-11, 22:14
Το προβλημα με την αμμο μαζι με το υποστρωμα είναι οτι μπορει να ανακατευτουν και να γινει μια ασχημη λασπουρα.

Σαν χρωμα είναι πολύ ωραία η αμμος! Είναι χαλαζιακή;
ναι χαλαζιακι
βασικα ειναι ψιλο χαλικι αλλα θα βαλω πιο πολυ χαλικι απο υποστρωμα
σχεδον διπλασιο

tsoum
27-10-11, 22:30
Θα πρεπει να είσαι πολυ προσεκτικός οταν φυτευεις, και οταν ξεριζωνεις ωστε να μην ανακατευτει!!

Θα το απλωσεις παντου το υποστρωμα; Θα μπορουσες να βαλεις μονο εκει που σκοπευεις να φυτεψεις, ωστε να μην ξοδευεις ασκοπα! Π.χ. αν ξερεις απο τώρα οτι δεν θα βαλεις φυτά στην μεση για να αφησεις ανοιχτο χωρο για κολύμπι, εκει προφανως δεν χρειάζεται να βαλεις! Στο κατω κατω μετα απο μερικους μηνες ο βυθος στρωνει και μπορει να παρεχει ορισμένα απο τα θρεπτικα συστατικά που χρειαζονται. Να ξερεις επισης, οτι αυτου του τυπου τα υποστρωματα, επισης μετα απο μερικους μηνες, εξαντλουνται οπως ειναι λογικό. Μετα απο εκει και περα, αναλόγως τις αναγκες των φυτών σου μπορεις να βαζεις ταμπλετες λιπανσης.

Gladiator
27-10-11, 22:41
Θα πρεπει να είσαι πολυ προσεκτικός οταν φυτευεις, και οταν ξεριζωνεις ωστε να μην ανακατευτει!!

Θα το απλωσεις παντου το υποστρωμα; Θα μπορουσες να βαλεις μονο εκει που σκοπευεις να φυτεψεις, ωστε να μην ξοδευεις ασκοπα! Π.χ. αν ξερεις απο τώρα οτι δεν θα βαλεις φυτά στην μεση για να αφησεις ανοιχτο χωρο για κολύμπι, εκει προφανως δεν χρειάζεται να βαλεις! Στο κατω κατω μετα απο μερικους μηνες ο βυθος στρωνει και μπορει να παρεχει ορισμένα απο τα θρεπτικα συστατικά που χρειαζονται. Να ξερεις επισης, οτι αυτου του τυπου τα υποστρωματα, επισης μετα απο μερικους μηνες, εξαντλουνται οπως ειναι λογικό. Μετα απο εκει και περα, αναλόγως τις αναγκες των φυτών σου μπορεις να βαζεις ταμπλετες λιπανσης.
δεν εχω ακομα κανει καποιο σχεδιο
μολις κολληθει εντελως το ενυδρειο
θα το αφησω να ησυχασει κανα μηνα
ομως σιγουα θα αφησω χωρο για κολυμπι
αλλα θα βαλω παντου υποστρωμα γιατι δν ξερεις τι γινεται
αυτο το υποστρωμα ειναι το deponitmix professional
της dennerle και μου ειπαν οτι κραταει 4-5 χρονια
45 ε το 5κιλο ειχε
αλλα και γω θα ριχνω και λιπασμα και ταμπλετες να γινει ομορφο
καμια ιδεα για καπακι και λαμπες?

tsoum
27-10-11, 23:14
ΟΚ τοτε!!

Τι εννοεις για το καπακι; Ιδιοκατασκευη; Υπαρχουν αρκετα σχεδια στο diy, και εχω κανει και εγώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52656) ενα!

Gladiator
28-10-11, 09:48
ναι να μου το φτιαξει ο επιπλας
ποσες λαμπες να βαλω?
και ποσα watt?
οι ανακλαστηρες να ειναι 120 εκ οσο το μηκος
η λιγοτερο?
Τ5 ή Τ8 οι λαμπες?

tsoum
28-10-11, 11:44
Τωρα στα ποιο μικρα ενυδρεία βαζουμε λαμπες ωστε να εχουμε καποια συγκεκριμένη αναλογια βατ/λιτρο. Εσυ για να έχεις 0.5w/l θες 200 βατ, που δεν ειναι πολυ οικονομικό. Νομίζω με 100βατ για αρχη... Εξαρταται και τα φυτα που θα βαλεις. Αν θελεις γρασίδι θα θελεις προβολεα αλογόνου! Αν βαλεις καποια ευκολα φυτα δεν χρειαζεσαι και τοσο φως.

Ανακλαστηρες θα παρεις οσο είναι οι λαμπες. Δεν εχει νοημα να ειναι πιο μεγαλοι ή πιο μικροι. Να ξερεις πως μπορείς να βρεις ανακλαστηρες για λαμπες απο ηλεκτρολογικα, πολυ πιο φθηνους απο τα ενυδρειακα. Εγω ειχα βρει 1,20 μετρο με 1,5€. Ειναι πλαστικοι, αλλα την δουλεια τους την κανουν με το παραπανω. Δεν χρειαζεται να ξοδευομαστε σε "ενυδρειακους ανακλαστήρες" που εχουν δεκαπλασια (και βαλε) τιμη.

Τ5 και Τ8 δεν ξερω. Επιλογη σου. Οι Τ5 αποδιδουν στο ιδιο μεγεθος περισσοτερα βατ. Απο αποψη ποιοτητας φωτος κτλπ δεν γνωρίζω

Gladiator
28-10-11, 12:28
Τωρα στα ποιο μικρα ενυδρεία βαζουμε λαμπες ωστε να εχουμε καποια συγκεκριμένη αναλογια βατ/λιτρο. Εσυ για να έχεις 0.5w/l θες 200 βατ, που δεν ειναι πολυ οικονομικό. Νομίζω με 100βατ για αρχη... Εξαρταται και τα φυτα που θα βαλεις. Αν θελεις γρασίδι θα θελεις προβολεα αλογόνου! Αν βαλεις καποια ευκολα φυτα δεν χρειαζεσαι και τοσο φως.

Ανακλαστηρες θα παρεις οσο είναι οι λαμπες. Δεν εχει νοημα να ειναι πιο μεγαλοι ή πιο μικροι. Να ξερεις πως μπορείς να βρεις ανακλαστηρες για λαμπες απο ηλεκτρολογικα, πολυ πιο φθηνους απο τα ενυδρειακα. Εγω ειχα βρει 1,20 μετρο με 1,5€. Ειναι πλαστικοι, αλλα την δουλεια τους την κανουν με το παραπανω. Δεν χρειαζεται να ξοδευομαστε σε "ενυδρειακους ανακλαστήρες" που εχουν δεκαπλασια (και βαλε) τιμη.

Τ5 και Τ8 δεν ξερω. Επιλογη σου. Οι Τ5 αποδιδουν στο ιδιο μεγεθος περισσοτερα βατ. Απο αποψη ποιοτητας φωτος κτλπ δεν γνωρίζω
καταλαβα.......
δεν ξερω 200 βατ φαινεται πολυ
θα το κοιταξω ομως
τωρα για φυτα δεν ξερω τι θα βαλω
σιγουρα εχινοδορους ανουμπιες μοςς
ισως και γρασιδακι
τι ειδους λαμπες να παρω?

tsoum
28-10-11, 16:03
Για τοσο μεγαλα δεν ξερω, οπως ειπα. Και ειναι και αρκετο υψος (65)....

Τα φυτα που αναφερεις δεν εχουν τις τρελες απαιτησεις για φως. Οποτε με 2-3 λαμπες θα εισαι καλα.

Λαμπες θα παρεις συνδυασμο daylight και για τα φυτα.

Gladiator
30-10-11, 18:09
καταλαβα.......
δεν ξερω 200 βατ φαινεται πολυ
θα το κοιταξω ομως
τωρα για φυτα δεν ξερω τι θα βαλω
σιγουρα εχινοδορους ανουμπιες μοςς
ισως και γρασιδακι
τι ειδους λαμπες να παρω?

οριστε και η ριζα που θα μπει στην πλατη του ενυδρειου
πως σας φαινεται?

Gladiator
30-10-11, 21:30
οριστε και η ριζα που θα μπει στην πλατη του ενυδρειου
πως σας φαινεται?
ρε παιδια καντε ενα like ενα follow
δε σας αρεσει?:D

κ.ω.σ.τ.α.ς.
31-10-11, 01:58
Καλο καθαρισμα :D:p

Gladiator
31-10-11, 16:13
Καλο καθαρισμα :D:p
ναι θελει
κατεβηκα στο ποταμι να την κοψω
ψοφησα μιση ωρα εκοβα

Gladiator
02-11-11, 16:46
Καλησπερα ψαραδες
λοιπον ειρθαν τα τζαμια
120χ55χ65
μηκχπλαχυψ 430 λιτρα
το επιπλο ειρθε και αυτο
θα μου φτασει?
τι λετε???
ψεματα το υποστρωμα ειναι 20 κιλα

tsoum
02-11-11, 20:05
Τι γινεται το ενυδρείο; Τελειώνει; Αντε αντε!

Για την ρίζα θα πρότεινα να την βαλεις πισω και να την κρεμάσεις ωστε να είναι σαν ριζες δεντρου μεσα στο νερό!

κ.ω.σ.τ.α.ς.
02-11-11, 23:23
Και μια φωτ με το επιπλο τελιομενο, καδρονια απο μεσα κτλ.Και αν θελις να φενοντε τα παχι τον ξυλον καθετον οριζοντιον.:)

Gladiator
03-11-11, 00:14
παιδια θα αργησουμε κανα-δυο βδομαδες ακομα
μαλλον δεν θα κανω καπακι
αλλα θα παρω φωτιστικο οπως στο προηγουμενο ενυδρειο
και θα ειναι ανοιχτο απο πανω
λεω να συνδυασω τις λαμπες amazon day και special plant τι λετε?
ναι η ριζα θα μπει πλατη

tsoum
03-11-11, 00:47
Καλος συνδυασμός είναι.

Για το καπακι, θα ελεγα να κανεις ενα τελαρο ξυλινο, και να παρεις μερικα τζαμια για να ελαχιστοποιησεις τις εξατμισεις. Απο πανω βάζεις το φωτιστικό!

Gladiator
03-11-11, 12:20
Καλος συνδυασμός είναι.

Για το καπακι, θα ελεγα να κανεις ενα τελαρο ξυλινο, και να παρεις μερικα τζαμια για να ελαχιστοποιησεις τις εξατμισεις. Απο πανω βάζεις το φωτιστικό!
δυστυχως δεν θα μπει καπακι
αλλα μονο φωτιστικο
οπως στο παλιο μου ενυδρειο
δες την παρουσιαση αν θες

kgf12345
03-11-11, 12:23
θα γινει πολυ ωραιο μπραβο και καλη συνεχεια!

απο ολα οσα εχεις αναφερει εμενα θα με προβληματιζε περισσοτερο το θεμα του πατου του ενυδρειου που εξεχει.δεν εχω πειρα στις κατασκευες ενυδρειων αλλα για καποιο λογο δε μου καθεται καλα και δεν θα το εμπιστευομουνα.αν μη τι αλλο μονο και μονο για τυχων κοπανημα στις γωνιες που εξεχουνε...

τι σκοπευεις να κανεις?

Gladiator
03-11-11, 12:35
θα γινει πολυ ωραιο μπραβο και καλη συνεχεια!

απο ολα οσα εχεις αναφερει εμενα θα με προβληματιζε περισσοτερο το θεμα του πατου του ενυδρειου που εξεχει.δεν εχω πειρα στις κατασκευες ενυδρειων αλλα για καποιο λογο δε μου καθεται καλα και δεν θα το εμπιστευομουνα.αν μη τι αλλο μονο και μονο για τυχων κοπανημα στις γωνιες που εξεχουνε...

τι σκοπευεις να κανεις?
σ'ευχαριστω φιλε
δεν υπαρχει καποια λυση
θα εξεχει λιγο αλλα δεν νομιζω να υπαρξει καποιο προβλημα

kgf12345
03-11-11, 12:52
ευχομαι να κανω λαθος και συγνωμη που επιμενω αλλα πολυ επιφοβο μου ακουγεται.πολυ το βαρος και θαναι εκτεθειμενο.εστω ενα τελαρο-πατουρα απο αλουμινιο η κατι τετοιο να καλυπτει τις γωνιες τουλαχιστον και να κατσει ολο το ενυδρειο πανω του και ολο μαζι στο επιπλο.

η προφιλ αλουμινιου περιμετρικα στη βαση οπως εβαλα εγω στο δικο μου κομμενο σε φαλτσοκουτι για να καθεται ομορφα και να καλυπτει.δεσ'το εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54145)
παλι βεβαια θαχεις καποιο βαρος στον αερα...

μακαρι βεβαια να κανω λαθος οπως ειπα,αλλα δε θα ειχα το κεφαλι μου ησυχο ετσι...

υ.γ
στο επιπλο εχεις βαλει καποιο υλικο υποθετω,δε καθεται πανω στο ξυλο το γυαλι δηλαδη,σωστα?
αν δεν εχεις κατι,μπορεις να βρεις στο ρεπα στην αθηνας φυλλο λαστιχο σε διαφορα παχη(νομιζω με 1cm θασαι καλα) που μπορεις να βαλεις.εγω εβαλα αρμαφλεξ περιπου 1,5-2cm παχος(πιο φτηνο απτο λαστιχο) και δεν εχω κανενα προβλημα απολυτως.

αλλα το εκτεθειμενο κομματι γυαλιου στο ξαναλεω εγω δε θα το εμπιστευομουνα...

Gladiator
03-11-11, 14:51
τι εννοεις υλικο?
το τζαμι του ενυδρειου δλδ ο πατος δλδ το ενυδρειο
καθεται πανω στην ξυλινη επιφανεια του επιπλου

kgf12345
03-11-11, 15:48
να ειδες,λαβρακι βγαλαμε:Dκοιτα να βρεις κατι να βαλεις κατω απτο γυαλι,και να μη παταει πανω στο ξυλο γιατι με τοσο βαρος το γυαλι κατευθειαν πανω στο ξυλο και χωρις να παταει και σε ολη του την επιφανεια(αφου εξεχει και στα πλαγια) μολις το γεμισεις θα σπασει και θαχεις πανηγυρια.

την εχω πατησει καπως ετσι γιαυτο στο λεω.σε καμια περιπτωση μη το γεμισεις με το γυαλι κατευθειαν πανω στο ξυλο!
μπορεις να βρεις αρμαφλεξ η φυλλο μαυρο χοντρο λαστιχο που ειναι και το καλυτερο(αλλα πιο ακριβο) καπου διαβαζα ενα θεμα ενα παληκαρι χρησιμοποιησε και υποστρωμα υπνοσακου που παιρνουμε σε καμπινγκ,κιαυτο θα κανει λογικα η καποιο τυπο φελιζολ κλπ.υπαρχουνε πολλες επιλογες.

αλλα οχι κατευθειαν στο ξυλο.99,9% μολις το γεμισεις θα σπασει.

Gladiator
03-11-11, 16:45
να ειδες,λαβρακι βγαλαμε:Dκοιτα να βρεις κατι να βαλεις κατω απτο γυαλι,και να μη παταει πανω στο ξυλο γιατι με τοσο βαρος το γυαλι κατευθειαν πανω στο ξυλο και χωρις να παταει και σε ολη του την επιφανεια(αφου εξεχει και στα πλαγια) μολις το γεμισεις θα σπασει και θαχεις πανηγυρια.

την εχω πατησει καπως ετσι γιαυτο στο λεω.σε καμια περιπτωση μη το γεμισεις με το γυαλι κατευθειαν πανω στο ξυλο!
μπορεις να βρεις αρμαφλεξ η φυλλο μαυρο χοντρο λαστιχο που ειναι και το καλυτερο(αλλα πιο ακριβο) καπου διαβαζα ενα θεμα ενα παληκαρι χρησιμοποιησε και υποστρωμα υπνοσακου που παιρνουμε σε καμπινγκ,κιαυτο θα κανει λογικα η καποιο τυπο φελιζολ κλπ.υπαρχουνε πολλες επιλογες.

αλλα οχι κατευθειαν στο ξυλο.99,9% μολις το γεμισεις θα σπασει.

μα εξεχει πολυ λιγο
πως θα σπασει?

kgf12345
03-11-11, 17:19
αυτα ειναι δυο διαφορετικα προβληματα που εχεις.

το ενα ειναι οτι εξεχει και θα υπαρχει βαρος στον αερα εστω κιαυτο το λιγο.η πιεση που προκαλει το νερο εσωτερικα εφοσον δεν βρισκει την ιδια αντισταση απο κατω σε ολη την επιφανεια του πατου θα ειναι επικινδυνο.

το αλλο θεμα ειναι το να βαλεις καποιο υλικο αναμεσα στο ενυδρειο και το επιπλο γιατι με το παραμικρο τρανταγμα η ανωμαλια στην επιφανεια του ξυλου παλι με την πιεση απτο βαρος θα ραγισει ο πατος.430 λιτρα ειναι πολυ νερο...μη το βλεπεις τωρα που ειναι αδειο...

η γνωμη μου ειναι να τα φτιαξεις τωρα αυτα πριν το γεμισεις γιατι θα εχεις τρεχαματα και τσαμπα εξοδα.

φιλικα παντα,σε προειδοποιησα;)
μπορεις και να το γεμισεις οπως ειναι και να δεις αλλα για μενα ειναι χαζο ρισκο που μπορεις να αποφυγεις με πολυ λιγα λεφτα και θα γλυτωσεις πολλους μπελαδες αν γινει η στραβη.
αν δεν πιστευεις εμενα περιμενε να σου πει και κανεις αλλος τη γνωμη του;)

Gladiator
03-11-11, 17:36
εννοειται πως τα λες φιλικα και σε ευχαριστω
μα για αυτο το λογο ειναι το φορουμ
για να υπαρχει αλλυλεγγυη μεταξυ των ψαραδων:D
αν κοψω καποια κοματια ξυλου και τα κολλησω στα πλαινα
του επιπλου ωστε να μην εξεχει θα ειναι σωστο?

kgf12345
03-11-11, 18:25
να σου πω τι θα εκανα στη θεση σου.θα αλλαζα το πανω ξυλο του επιπλου με αλλο,λιγο πιο χοντρο και ακριβως στα μετρα του ενυδρειου.

στη χειροτερη αν αυτο δεν συμφερε οικονομικα θα προσθετα ενα πιο χοντρο κομματι ξυλου σαν ταβλα 3-4cm παχος τουλαχιστον (στα μετρα του ενυδρειου παντα) πανω απτο υπαρχον του επιπλου,απο πανω ενοειται λαστιχο(το καλυτερο για τοσο βαρος νομιζω) και οχι γυαλι στο ξυλο, και το ενυδρειο θα παταγε εκει πανω.

ολα αυτα προυποθετουνε βεβαια οτι το επιπλο ειναι γερο και μπορει να σηκωσει το βαρος.γιατι μην ξεχνας μιλας για σχεδον μισο τονο νερο,συν την αμμο,συν πετρες κλπ....

ειναι πολυ βαρος:rolleyes:

το καλυτερο ειναι η πρωτη λυση,αλλα και η δευτερη μπορει να δειξει ομορφα αν γινει σωστα.

αφου το εφτασες μεχρι εδω και φαινεται οτι μπορει να γινει καλο ειναι κριμα να βιαστεις τωρα και να κανεις καμια πατατα.εγω την πατησα ετσι γιαυτο στο λεω;)
βεβαια στη δικια μου περιπτωση ητανε 160λιτρα οχι 430.αλλα σκεψου αν την πατησα εγω στα 160 τι μπορει να παθεις στα 430+...:rolleyes:

και μπορει να μη ραγισει αμεσως,μπορει να το γεμισεις να το αφησεις καμια ωρα η και μερα και ξαφνικα νακουσεις ενα κρακ!:D

θα ψαχνεις να βρεις αν το εκανε η καρδια σου η το ενυδρειο.η και τα δυο:D

Gladiator
03-11-11, 18:50
μαλλον η δευτερη λυση
το επιπλο ειναι για ενυδρειο δν ειναι απλο
ομως το ενυδρειο εχει μπει ηδη πανω στο επιπλο
και ειναι δυσκολο να σηκωθει

kgf12345
03-11-11, 19:23
ακριβως γιαυτο,οτι κανεις θα το κανεις τωρα πριν γεμισει γιατι τοτε θαναι αργα;)

υπαρχουνε ομως πολυ πιο εμπειροι απο μενα εδω μεσα,οποτε καλο θαναι νακουσεις και κανεναν ακομα.εγω σου ειπα απλα τι θα εκανα εγω για ναχω το κεφαλι μου ησυχο.μπορει να υπαρχει και πιο απλος τροπος απο αυτα που σου προτεινα εγω.δε θελω να σε παρω στο λαιμο μου με τη δουλεια που εχεις κανει,οτι σου λεω απτην εμπειρια μου με ενα ενυδρειο που εχω φτιαξει(σχεδον) και οτι παρατηρησα.

Gladiator
10-11-11, 13:17
σημερα αγορασα το digital thermometr της juwel
ξερετε πως μπαινουν οι μπαταριες?
τι γνωμη εχετε?

Θάλια
13-11-11, 17:23
Καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθεια σας. προχτες μου έφεραν δώρο μια γυάλα περίπου 4 λίτρων με ένα μονομάχο μέσα, πετρούλες, ένα φυτό πλαστικό στη μέση και σταγονες και τροφή. Εχω διαβάσει ότι τα ψαράκια σε γυάλες επιβιώνουν απλά και δεν ζουν ευχάριστα. τα οικονομικά μου δεν είναι και τοσο επαρκή για να παρω ενυδρείο μικρό γιαυτό παρακαλώ να μου πείτε πως να κινηθώ για το ψαρακι αυτό αφού φοβάμαι ότι θα μου ψοφήσει γρήγορα. Δεν είναι ιδιαίτερα κινητικό, τα πτερυγιά του είναι ανοιχτά κ με πολύ ωραίο χρώμα αλλα δεν κολυμπάει ή κρύβεται στο φυτό ή κάθεται εκεί στην επιφάνεια με ανοιχτά πτερύγια. τίποτα άλλο. πείτε μου τι να κάνω,προσέχω στην αλλαγή νερού τις θερμοκρασίες και καθαρίζω πολυ καλά και τις πέτρες και το φυτό χωρις σαπουνια αλλά το ψαράκι φαίνεται να περνάει μίζερα...:(

morfeas2002
15-11-11, 23:55
Ο Μονομάχος στα 4 λίτρα είναι σαν σε κελί φυλακής-απομόνωσης.
Επίσης απο οτι κατάλαβα δεν έχεις φίλτρο, ούτε θερμοστάτη.
Αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ένα ενυδρείο γύρω στα 20 λίτρα με φίλτρο και θερμοστάτη, δώσε τον πίσω.