PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγή από χαλίκι σε άμμο για αφρικάνες


pavloukos
20-04-04, 13:48
Σύντεκνοι έφτασε η ώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να εισέλθω σε πρακτικό επίπεδο πλέον στον κόσμο της κουζουλο-αφρικάνας, και συγκεκριμένα malawi (pseudotrophus + labidos).
Το ενυδρείο είναι των 112 λίτρων (80χ40χ35) και αυτήν την στιγμή περιέχει γύρω στα 6 εκ ύψος χαλαζιακό χαλίκι.
Έχω ήδη προμηθευτεί γύρω στα 25 κιλά ξανθιά άμμο από παραλία θαλάσσης και πάρα πολλές πέτρες, επίσης από παραλία θαλάσσης. Επίσης έχω πάρει και μερικά κομμάτια άσπρου φελιζόλ για την προστασία του τζαμιού από τα σκαψίματα.
Οι ερωτήσεις τώρα:

α) Πόση περίπου άμμο θα χρειαστώ για το μέγεθος του ενυδρείου; Τα 25 κιλά θα με φτάσουν;
β) Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνω την αλλαγή από χαλίκι σε άμμο χωρίς να κάνω ζημιά στο τζάμι του ενυδρείου δεδομένο ότι η διαδικασία θα ήθελα να γίνει γρήγορα ώστε να μπεί το εξωτερικό φίλτρο, με το υπάρχον βιολογικό του φορτίο, σε λειτουργία;

stefanos.f
20-04-04, 17:19
Βαλε τοση αμμο, ωστε το παχος στον πατο του ενυδρειου σου να ειναι περιπου 5εκ. τοποθετοντας βεβαια πρωτα το φελιζολ με τις πετρες και κατοπιν την αμμο :wink: Για το αδειασμα του ενυδρειου απο το χαλικι, εγω εχω χρησιμοποιησει αρκετες φορες μια αποχη μετατρεποντας την σε ''φτυαρι'' και ενω το νερο ειναι ακομη μεσα :!: Μετα βγαζω το 50-60% του νερου μαζευοντας οτι βρωμιες εχουν μαζευτει στον πατο του ενυδρειου, κατοπιν βαζω την αμμο και προσθετω και παλι το νερο που εβγαλα πριν :wink: Ελπιζω να ημουν κατατοπιστικος... :D

ababapanos
24-08-04, 17:59
Μα πως θα βάλει το φελιζολ , χωρίς να χρειαστεί να βγάλει το νερό έτσι ώστε να το κολλήσει στον πάτο με σιλικόνη?

γαυρος
24-08-04, 20:03
προφανως ο προλαλησσας -βαζελος ων, εννοει οτι αυτο που λεει για το χαλικι που το αδειαζει με νερο μεσα, δεν κολλαει το φελιζολ τοτε γιατι απλα ειναι κολλημενο !!
δεν υπαρχει περιπτωση να κολλησει το φελιζολ με νερο μεσα στο ενυδρειο,ειπαμε βαζελος ειναι οχι για...δεσιμο !!! :lol: :lol: :lol:
δεν μπορω να καταλαβω πως θα γινοταν αλλιως ,απλα γιατι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!
ετσι στεφανακο?? :roll: :roll: :roll:

koko
25-08-04, 16:40
Αυτό που θα αναφέρω είναι περισσότερο ερώτηση παρά απάντηση στο θέμα του Pavloukos. Θα μπορούσε ο σύντροφος απλά να ρίξει την άμμο πάνω στο παλιό του του υπόστρωμα; Δηλαδή να μη βγάλει το χαλίκι αλλά απλά να προσθέσει από πάνω την άμμο.

Ρωτώ γιατί σκέφτομαι και εγώ να το γυρίσω σε Αφρικάνες αλλά δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να μαζέψω όλο το χαλίκι του ενυδρείου...κοινώς βαριέμαι και ψάχνω κάτι πιο εύκολο!!!

ababapanos
25-08-04, 16:51
Δεν ξέρω και πολλά ακόμα επειδή είμαι αρχάριος αλλά από αυτά που έχω διαβάσει , νομίζω πως δεν θα κάνεις και πολύ καλή δουλεία με αυτόν τον τρόπο, γιατί με τον καιρό η άμμος θα πέσει κάτω από τα χαλίκια. Αν κάνω κάποιο λάθος ας με διορθώσουν οι υπόλοιποι.

ASCCO1
25-08-04, 18:50
το προβλημα ειναι οτι η αμμο ειναι ποιο ψιλη και συντομα με το ανακετεμα που κανουν οι κιχλιδες ,η αμμο θα παει απο κατω και θα μεινει το χαλικι επανω

salcon
25-08-04, 20:24
Κανε αυτο που σου ειπε ο Στεφανος με οσο πιο μαλακες κινησεις μπορεις.
Θα μεινει πολυ λιγο χαλικι.
Βαλε μικρο κομματι φελιζολ σπρωχνοντας το χαλικακι ωστε να μην υπαρχει κατω απο το φελιζολ.Βαλε μια πετρα μεγαλου σχετικα βαρους πανω στο φελιζολ ωστε να μην στο σηκωσει επανω το νερο.
Βαλε διπλα αλλο κομματι φελιζολ και πανω μια πετρα και ουτο καθεξης.
Κανε τις σπηλιες σου και βαλε την αμμο σιγα σιγα.
Χαλικι θα σου μεινει αλλα θα ειναι λιγο.
Ετσι αλλαξα και εγω το δικο μου σε ελαχιστο χρονο.
Φυσικα ουτε να το σκεφτεστε να αφησετε το χαλικι και απο πανω την αμμο.Σε χρονο μηδεν θα το σκαψουν και θα το πανε οπου θελουν .Και εκτος αυτου μπορει να πληγωθουν κιολας κανοντας βουτια στην αμμο- δες φωτο-(και κανουν ,οχι αστεια ) και χτυπωντας στο χαλικι απο κατω

pavloukos
26-08-04, 12:45
Ακολούθησα ακριβώς την συμβουλή του Στέφανου για το άδεισμα και όλα πήγαν μια χαρά. Το φελιζόλ εννοείται ότι δεν το κόλλησα με σιλικόνη. Απλά πάνω στα κομμάτια του φελιζόλ τοποθετήθηκαν οι βαρύτερες και μεγαλύτερες πέτρες πάνω στις οποίες στηρίζονται όλες οι άλλες. Χαλικάκι έμεινε αλλά ελάχιστο. Δεν μιλάμε για στρώση χαλικιού φυσικά ... απειροελάχιστο. Το κόλπο με την απόχη ήταν σούπερ απλά η απόχη μετά ήθελε service ;)

stefanos.f
26-08-04, 15:22
Εαν η αποχη σου μετα απο αυτο την γλυτωσει μονο με ενα ψιλο service εισαι πολυ τυχερος.... η δικια μου παντως μετα παει στα σκουπιδια :D Παντως μην μου πεις οτι τα ψαρια σου τωρα δεν γουσταρουν περισσοτερο με το νεο υποστρωμα απο οτι πριν :?:

koko
27-08-04, 16:07
πωπω ούτε στρουθοκάμηλος να ήταν τα ψάρι...!!! :shock:

Δίκαιο έχεις μπορεί να αποβεί επικύνδυνο αλλά και με το ανακάτεμα θα γίνει μπάχαλο εκεί μέσα...