Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Βοηθεια στο στησιμο ενυδρειου για απιστογραμμα.


pavlos15
19-10-11, 20:02
Καλημερα συνχομπιστες:)

Ειχα ενα ενυδρειο 100λ στην διαθεση μου και σκεφτηκα να βαλω ενα απο τα παρακατω : ramirezi ή cacatuodeis

Οποιο και να βαλω ξερω οτι θα χρησιμοποιησω την οσμωση που εχω για μαλακο νερο. Επισης εχω την εντυπωση οτι τα ραμ ειναι πιο ευαισθητα.. Ισχυει κατι τετοιο??? Να βαλω ενα ζευγαρι ή ενα χαρεμι?(και τι αναλογια?) Στο δισκοενυδρειο εχω και τρια λευκομελας στα οποια θα προσθεσω βεβαια αλλα 5 για να γινουν οχτω αλλα δεν τα βλεπω να απολαμβανουν και την υψηλη θερμοκρασια.. Να τα βαλω μαζι με τα απιστο? Ιδανικη θερμοκρασια,ph?

Τελος φωτο απο το ενυδρειο και το στησιμο θα βαλω αναλυτικα γιατι δεν θελω να κανω λαθη και μετα να βαζω χερια μεσα και να τρομαζω τα ψαρια..

Ευχαριστωωωωωωωω:D
-------------------------
Κανενας ρε παιδια??

maxmike
19-10-11, 20:21
καλησπερα φιλε αν και δεν εχω ραμιρεζ ο ιδιος μιας και αρχαριος ακομα ενα φιλος που ασχολητε πανω απο δεκα χρονια με ενυδρεια ευκολα και δυσκολα προσφατα πηρε 4 ραμιρεζ και κουβεντιαζαμε σχετικα οτι ειναι πολλυυυυυ ευαισθητα ψαρια αλλα και πολλυ εντυπωσιακα δεν ειναι τοσο δυσκολα οσο οι δισκοι αλλα στρεσαρωνται σχετικα ευκολα απο αλλα ψαρια και σε αλαγες στο μικροκλημα του ενυδριου αυτα.δεν ξερω αν βοηθεισα καθολου παντως καλη επυτιχια οτι και να κανεις.ααααα προσεχε τα αρσενικα ραμιρεζ τζακωνωντε και στρεσαρωντε μεταξυ τους

tsoum
20-10-11, 05:50
Αυτες οι κιχλίδες συνήθως πανε σε ζευγάρια, και ειδικά αν αναπαραχθουν θα κυνηγάνε τους πάντες, οχι μονο του ιδιου είδους.

Αν εχεις μακρυ ενυδρείο με καποιο χωρισμα στην μέση (δεν εννοω σίτα ή τζάμι, αλλα κατι που να χωρίζει τις δυο περιοχες π.χ. ενα μερος χωρίς καθολου φυτά, με ενα ξυλο ή μερικές πετρες ίσως να μπορουσες να βάλεις 2 ζευγαρια.

Τα κορυ διαβαζω οτι τους αρεσει η λίγο πιο ψιλή θερμοκρασία (25-30) ενω τα απιστο 24-28. Στους 26 θα είσαι καλά! :D Για το πε-χα ειναι και τα δύο στην όξινη πλευρά, κατω απο 7 δηλαδη.

delta66
20-10-11, 09:44
Πιστυεω οτι η δυσκολια των ram ειναι καπως μυθος.
Ολα τα ψαρια ειναι ευκολα αν τους παρεχουμε σωστες συνθηκες νερου και εσυ βλεπω οτι θα προσπαθησεις να το πετυχεις.
Η δυσκολια των ram πιστευω οτι εχει διαδοθει λογω του μεγαλου ποσοστου απωλειων, που πιστευω οτι οφειλεται περισσοτερο στο ιδιο το ψαρι απο την εκτροφη του και το "ταισμα" τυου με ορμονες απο καποιους εκτροφεις για σουπερ χρωματα απο νεαρη ηλικια οπου και διατιθονται στα πετσοπ.
Θα προτεινα να αποφευγουμε τα ψαρια με αφυσικα πλουσια χρωματα σε νεαρη ηλικια και λαθος συνθηκες διατηρησης, οπως συνηθως διατηρουνται στα πετσοπ μεχρι να πωληθουν.

Ram σε ζευγαρι, Apisto αναλογα το ειδος μπορεις να τα εχεις και σε χαρεμακι σε αυτο το ενυδρειο, με πολλες κρυψωνες.

pavlos15
20-10-11, 13:43
Νομιζω οτι ειναι καλο να βαλω μονο ενα ζευγαρακι ωστε να μην ανησυχω για θανατους και κυνηγητα. Παιδια ημουν σε ενα πετ σοπ και ειδα τρια ραμιρεζακια μικρα και τσκωνονταν!! Ειναι πραγματικα απιστευτα ψαρια..!!

Στο θεμα μας τωρα, εχω γεμισει το μισο ενυδρειο με νερο βρυσης και το αλλο μισο με α/ο.. Καλα κανω?? Επισης λεω να μην βαλω τετρα γιατι το μηκος του ενυδρειου ειναι 1 μετρο και δεν ξερω αν θα εχουν χωρο για κολυμπι.. μηπως υπερβαλλω??

Τελος θα βαλω δυο ριζες, αμμο καρατ, και δυο εχινοδορους που εχω στο δισκοενυδρειο και θελω να τους βγαλω.. Αρα ψαροσυνθεση ως εξης: 2 ραμ, 8 λευκομελας, κανα σαλιγκαρακι και παιζει για τα τετρας:)

delta66
20-10-11, 14:29
1. Στο θεμα μας τωρα, εχω γεμισει το μισο ενυδρειο με νερο βρυσης και το αλλο μισο με α/ο.. Καλα κανω??

2. Επισης λεω να μην βαλω τετρα γιατι το μηκος του ενυδρειου ειναι 1 μετρο και δεν ξερω αν θα εχουν χωρο για κολυμπι.. μηπως υπερβαλλω??

3. Τελος θα βαλω δυο ριζες, αμμο καρατ, και δυο εχινοδορους που εχω στο δισκοενυδρειο και θελω να τους βγαλω..

4. Αρα ψαροσυνθεση ως εξης: 2 ραμ, 8 λευκομελας, κανα σαλιγκαρακι και παιζει για τα τετρας:)
1. Το πιο πιθανο ειναι τα ψαρια στο πετ να ειναι σε νερο βρυσης (ρωτα ομως για σιγουρα ή κανε μετρησεις μονο σου στο νερο του πετ αν εχεις τοση τρελλα). Οποτε μη φτιαξεις και τις πλεον ιδανικες παραμετρους στο ενυδρειο σου πριν μπουν ολα τα ψαρια. Θα τους ερθει αποτομο.
Εγω θα εβαζα στην αρχη 75% βρυση 25% ΑΟ.
2. Για τετρας που δεν ειναι σφεντονες μια χαρα ειναι το ενα μετρο.
3. Εχε χαμηλα φυτα ως επι των πλειστων. Στα ψηλα δεν κυκλοφορει κανενα απο αυτα τα ψαρια (εκτος αν βαλεις καμια 6αδα hatchetfish).
Oι εχινοδωροι δλδ, για να ειναι χρησιμοι στα ψαρια, να ειναι κοντο ειδος και οχι τιποτα bleheri, amazonicus κλπ. Οι ozelot, tenellus στυλ ειναι καλοι. Βεβαια μπορεις να βαλεις και κανενα μεγαλο στο πισω μερος για ομορφια.
Επισης "παιχνιδι" καλο γινεται αν βαλεις ενα δασακι sagittaria subulata σε μια πλευρα του ενυδρειου, αφου θα γινει το ανδρο των τετρας που θα κοιμουνται εκει μεσα και θα κρυβονται οταν νιωσουν ανασφαλεια.
Επισης πολυ καλη ιδιεα ειναι τα φυτα επιφανειας. Συνηθως ειναι μεγαλα νιτρικοφαγα λογω γρηγορης αναπτυξης, κλαδευονται ομως ευκολα (απλα βγαζεις μερικα :)) και αλλο πλεονεκτημα ειναι οτι προσφερουν σκια κατι που προτιμουν ολα αυτα τα ψαρια.
Αφησε και ελευθερο χωρο στο βυθο ομως, να βλεπεις και κανενα ψαρι.
Τα ξυλα προτεινω να τα βαλεις αναποδα απο οτι υα βαζουν στα ενυδρεια συνηθως. Δλδ να βαλεις το χοντρο μερος πανω και τα ψιλα κλαδια στην αμμο. Μπορεις να τα κρεμασεις και απο πανω σε καμια κοντρα, και ετσι θα φαινονται σαν ακρες απο τις ριζες δεντρων που καταληγουν μεσα στο νερο.
Με αυτο τον τροπο κερδιζεις χωρο στο βυθο για τα γατοψαρα και περισσοτερη καθαριοτητα αφου στα σημεια που καθονται χοντρα ξυλα και πετρας συσσωρευεται σκουπιδι.
Φροντισε να εχεις καλη κυκλοφορια νερου στο βυθο και για να μενει καθαρη η αμμος αυτη (λογω χρωματος), αλλα και να μη βυθιζεται μεσα στης το σκουπιδι και σου βγαλει τυχων επικινδυνα αερια αν εχεις πολλες αναεροβιες περιοχες μεσα στο βυθο.

4. Σαλιγκαρια θα προτεινω τα anentome helena ιδιως αν εχεις πολλους λαθρεπιβατες σαλιγκαρια και ειναι ενοχλτηικα. Θα τα κρατησουν σε αριθμο αθωο.
Επισης κινουνται μεσα στην αμμο και ετσι θα σπανε και τις αναεροβιες.
Τρωνε και τα υπολειματα των τροφων.
Αν τρωγανε και αλγες θα ηταν τα σουπερ σαλιγκαρια.
Θα ελεγα σε τετοιο νερο να κοιταξεις και κανενα otocinclus για αλγοφαγο αντι σαλιγκαρια.

tsoum
20-10-11, 14:37
Απλα με δύο ψάρια μονο, δεν ξέρεις αν θα σου "κατσει" ζευγάρι. Αρκετοι, περνουν π.χ. 3 και βλεπουν ποια και αν θα σχηματίσουν ζευγάρι και δείνουν το 3ο, ή το πανε πισω (αν το σκεφτεσαι αυτο καλύτερα συνεννοήσου με τον ιδιοκτητη πρώτα, για να ξερεις οτι θα στο δεχτεί.)

Το μισό μισό δεν λέει τίποτα! :rolleyes: Οι μετρήσεις σου θα σου πούνε αν είσαι καλα!

Ναι!

Για τα φυτά θα ελεγα να βάλεις και καποια επιφανείας, οπως hydrocotyle leucocephala, (που δεν είναι και τόσο επιφανείας βλ. φωτο) ωστε να κανουν σκια που αρεσει σε ολα τα ψαρια, να μπορουν να ηρεμουν και να κρύβονται.

Αν μείνεις μονο σε αυτα τα δυο είδη θα μπορουσες να κανεις ακομα μεγαλύτερη την ομάδα των κόρυ, αν και ειμαι λίγο αντίθετος στο να μην βαλεις τετρα, για τον λόγο που αναφερεις.

delta66
20-10-11, 14:44
Το τρομαξες το παλικαρι με την leucocephala σου.
Δεν χρειαζεται να γινει ετσι για να προσφερει στο ενυδρειο.
Ας μενει μονο στην επιφανεια για να βλεπεις και κανενα ψαρι :D
-------------------------
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua3-th_180ltaquascape3.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua3/180ltaquascape3.jpg)

tsoum
20-10-11, 14:50
Μαζί γραφαμε. Παυλο οτι πει ο professional! :cool:

Εχει και αλλο τοσο απ'έξω! :smt016:smt016

Εγω την εβαλα για να δείξω οτι δεν είναι επιφανειας σαν το κερατόφυλλο ή την πιστια! Σε καποια φαση είχε φτασει μόνο του ως το χαλίκι... Εχω βαρεθει να κοβω μωρε, γι'αυτο είναι έτσι!

pavlos15
20-10-11, 16:21
Παιδια ευχαριστω για τις συμβουλες και το ενδιαφερον!! Αρα: 8 λευκομελας, 10 καρδιναλιους, 3 οτοκικλους και ποσα ραμ τελικα?? Ετοιμο ζευγαρι θα βρω και αν ναι απο που?? Οι εχινοδοροι ειναι σχετικα κοντοι ( υψους 15 εκ). Οι ριζες ειναι δυο και θα τις βαλω οπως μου ειπες δελτα!! Και για το φυτο τις επιφανειας θα το ζητησω απο τον νινταλ.

Στο πετ σοπ οντως τα ειχαν σε νερο βρυσης αρα οχι πολυ α/ο για αρχη..

Τα German blue ram θα τα βρω? Τα κλασσικα ειναι τα golden??

tsoum
20-10-11, 16:30
Τα κλασσικα ειναι τα πρωτα που αναφερεις. Ετοιμο ζευγάρι δυσκολα. Μονο απο χομπυστα που το πουλαει. Μπορεις να παρεις αρσενικό θυληκο, αλλα οπως ειπα δεν ειναι 100% σιγουρο οτι θα μπορεσουν να αναπαραχθουν (βεβαια αυτο εξαρταται και απο τις συνθήκες νερου.

Εννοείται πως δεν θα βάλεις 25 ψάρια με την μια μεσα γιατι η αμμωνια θα φτασει λες και επεσε ενας κουβας τροφη. Βαλ'τα σιγα σιγα π.χ. πρωτα τα κορυ, (καλυτερα 4 και 4 με μερικες μερες διαφορα) μετα απο μια εβδομαδα ραμ και οτο, και μετα απο 10 μερες (εννοειται εφοσον δεν εχεις καποιο προβλημα στις μετρήσεις σου) τους καρδιναλιους.

Μια πρόταση: Εχω παρατηρήσει πως οι ροδόστομοι ακομα και σε πολύ μικρό αριθμό 6-7 ψαρια σε ενυδρείο με μηκος ~80, κοπαδιαζουν πολυ εντονα. Οποτε σε λίγο μεγαλυτερο αριθμο σε ποιο μεγαλο ενυδρείο... Χαρμα οφθαλμών να πηγαινουν ολα μαζι σε μια σειρα! Δεν ξερω πως κανουν οι καρδινάλιοι, αλλα αν σου αρέσει το σφιχτο κοπαδιασμα... Θα σου πει ο Delta για τους καρδιναλιους, αν και αυτος εχει ξεφύγει σε αριθμό! :D

pavlos15
28-10-11, 14:32
Τα κλασσικα ειναι τα πρωτα που αναφερεις. Ετοιμο ζευγάρι δυσκολα. Μονο απο χομπυστα που το πουλαει. Μπορεις να παρεις αρσενικό θυληκο, αλλα οπως ειπα δεν ειναι 100% σιγουρο οτι θα μπορεσουν να αναπαραχθουν (βεβαια αυτο εξαρταται και απο τις συνθήκες νερου.

Εννοείται πως δεν θα βάλεις 25 ψάρια με την μια μεσα γιατι η αμμωνια θα φτασει λες και επεσε ενας κουβας τροφη. Βαλ'τα σιγα σιγα π.χ. πρωτα τα κορυ, (καλυτερα 4 και 4 με μερικες μερες διαφορα) μετα απο μια εβδομαδα ραμ και οτο, και μετα απο 10 μερες (εννοειται εφοσον δεν εχεις καποιο προβλημα στις μετρήσεις σου) τους καρδιναλιους.

Μια πρόταση: Εχω παρατηρήσει πως οι ροδόστομοι ακομα και σε πολύ μικρό αριθμό 6-7 ψαρια σε ενυδρείο με μηκος ~80, κοπαδιαζουν πολυ εντονα. Οποτε σε λίγο μεγαλυτερο αριθμο σε ποιο μεγαλο ενυδρείο... Χαρμα οφθαλμών να πηγαινουν ολα μαζι σε μια σειρα! Δεν ξερω πως κανουν οι καρδινάλιοι, αλλα αν σου αρέσει το σφιχτο κοπαδιασμα... Θα σου πει ο Delta για τους καρδιναλιους, αν και αυτος εχει ξεφύγει σε αριθμό! :D

Ευχαριστω πολυ:) Το ενυδρειο εχει ηδη γεμισει με νερο και τωρα προβληματιζομαι στο εξης: Ειναι 'υποχρεωτικο' να βαλω αμμο? Γιατι ελεγα μηπως εβαζα χαλικι, χωρις ομως να βαλω τα γατοψαρα..

tsoum
28-10-11, 15:58
Δεν είναι υποχρεωτικό απλα θα βολευει και τα ραμιρεζι που σκαβουν λιγακι και τρεφονται και μεσω της αμμου, και γενικα ειναι πιο "βιοτοπική" η αμμος για αμαζονιακό ενυδρείο.