PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για ξαναστήσιμο θαλασσινού ενυδρείου


DIVER_M
02-04-04, 20:57
Καλησπέρα!!!
Συγχαρητήρια για το πολύ καλά οργανωμένο site κ για την όρεξη των μελών.
Το όνομα μου είναι Μιχάλης, εδώ κ ένα χρόνο προσπαθώ να στήσω ένα θαλασσινό ενυδρείο χωρητικότητας περίπου 400λιτρα. Έχω 2 βιολογικά φίλτρα (βαρελάκια fluval403) ένα σκίμερ berling και μία αεραντλία 4 εξόδων. Με βάση των λεγόμενων του πωλητή όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλά κ αξιόπιστα (αυτό μου έλειπε με τόσα χρήματα που του έδωσα….). λοιπόν ξεκινώντας το ενυδρείο μου το γέμισα με άσπρη άμμο που την έβγαλα μέσα από την θάλασσα. Έβαλα μαζί και κάποιες πέτρες που μερικές είχαν και ζωντανούς οργανισμούς πάνω τους, και το άφησα κανένα μήνα χωρίς ίχνος ψαριού.
Ξεκίνησα να βάζω λοιπόν μέσα 3 καραβίδες κ ότι μικρόψαρα μπορούσα να βρω. Το ενυδρείο φυτοζωούσε αφού ξεκίνησαν κ οι απώλειες σύντομα. Άρχισα να κάνω πειράματα με μεγαλύτερα ψάρια (μικρός ροφός, γουρουνόψαρο κτλ..) αλλά ούτε κ αυτά άντεξαν (πάνω από περίπου ένα μήνα) τα μόνα που μπορούσαν κ ζούσαν ήταν οι καραβίδες, οι φούσκες, τα στρείδια και οι σπιρογράφοι. Το νερό το άλλαζα συχνά (σύμφωνα με τις υποδείξεις του πωλητή των υλικών). Το κατάστημα αυτό βρίσκετε στην Αθήνα μια κ εδώ στην Ρόδο δεν έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουν από θαλασσινά ενυδρεία.
Τέλος έφτασα σε σημείο να το αδειάσω κ να το έχω στο σαλόνι μου μην ξέροντας τι να το κάνω… μου αρέσει η θάλασσα κ για αυτό θέλω θαλασσινό!!!!!!. Επειδή όμως πριν από αυτό ποτέ άλλοτε δεν είχα ενυδρείο δεν γνωρίζω τι είναι το reef …
Σας παρακαλώ λοιπόν να μου υποδείξετε τρόπους για το σωστό στήσιμο του ενυδρείου μου που θέλω να ξανακάνω. Έχω διαβάσει μερικές στήλες από το site.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

sps4ever(niktso)
04-04-04, 03:25
Φίλε κουράγιο. Πάρε μιά βαθιά ανάσα και πάμε. Λες για βιολογικό δύο Fluval. Αυτό δεν λέει τίποτα. Πρέπει να μας πεις τι περιέχουν τα Fluval. Αν είναι το υλικό που έρχεται μαζί λυπάμαι αλλά δεν είναι αρκετό σε καμία περίπτωση.
Επιπλέον μιλάς για άσπρη άμμο. Θέλω να μου πεις το σημείο που τη μάζεψες. Μπορείς να πεις ότι η άμμος δεν έχει κάτι που σου λερώνει το νερό; Πόσο είναι το ύψος της άμμου στο βυθό;
Όλα τα υπόλοιπα (πέτρες, ψάρια, καραβίδες) είναι ντόπια; Αν ναι σε τι θερμοκρασία κρατάς το ενυδρείο; Και επιπλέον εδώ τελειώνω γιατί άλλη εμπειρία με μεσογειακό δεν έχω.
Αν τώρα μιλάς για τροπικό ύψαλο τότε εκεί συζητάμε.
Για αρχή περιέγραψέ μου τη διαδικασία αλλαγής νερού. Αν χρησιμοποιείς βρύση, κάποια μορφή φιλτραρίσματος ή νερό θάλασας. Τώρα λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά ο μήνας χωρίς ψάρια σημαίνει τίποτα. Το βασικότερο πράγμα είναι η βιολογική ισοροπία. Πρέπει λοιπόν να έχεις κάποια μορφή ζωική στο ενυδρείο για να παράγει βρωμιά ώστε να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί. Ο πληθυσμός των οργανισμών αυτών είναι σε άμεση σχέση με το πόση βρωμιά πέφτει στο νερό.
Για να μην προχωράω στο κενό, δώσε μου μερικές απαντήσεις και το συζητάμε.

DIVER_M
05-04-04, 21:00
Καλησπέρα
Το νερό το άλλαζα σχεδόν κά8ε 2 εβδομάδες (έκανα όμως κ κανένα μήνα να το αλλάξω) περίπου το 30% το οποίο το έπαιρνα από την θάλασσα σε μία μικρή δεξαμενή μέσω μια αντλίας (χωρίς φιλτράρισμα). Την άμμο την είχα βγάλει μέσα από την θάλασσα (περίπου στους 40 πόντους μέσα στο νερό) κ ήταν περίπου 10 πόντους μέσα στο ενυδρείο και αν σήκωνα μία χούφτα με άμμο μέσα στο νερό κ την άφηνα να πέσει ξανά στο βυθό αυτή δεν θόλωνε καθόλου το νερό.
Ότι ζωντανό έβαλα μέσα ήταν ντόπιο. Στα φίλτρα μου, στο ένα είχα κεραμικό μακαρονάκι μαζί με το υλικό που μοιάζει με υαλοβάμβακα και στο δεύτερο είχα μακαρονάκι μαζί με ενεργό άνθρακα η θερμοκρασία ποτέ δεν ανέβηκε τους 20 κ δεν έπεσε κάτω από τους 18 Κελσίου. Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!!!!

sps4ever(niktso)
06-04-04, 12:06
Πάμε λοιπόν.
Προσωπικά διαφωνώ σχεδόν με όλα γιατί έχεις πάρει πολύ ρίσκο.
Να ξεκινήσω από το ποιό βασικό. Αν το μακαρόνι είναι το κλασικό τότε είναι κυρίως μηχανικό και ελάχιστα βιολογικό. Για να το ξεπεράσεις αυτό σου συνιστώ ένα φίλτρο άμμου (red sea merlin είναι αυτό που βρίσκεις εύκολα). Προσοχή όχι φίλτρο βυθού. Πιθανότατα να σου πέθανε κάτι και επειδή το βιολογικό σου δεν είναι δυνατό να ανέβηκε απότομα η αμμωνία και από εκεί να είχες απώλειες.
Με το βάθος της άμμου που έχεις, επειδή είναι πολύ λεπτή, πρέπει να έχεις υψηλή κυκλοφορία στο ενυδρείο σου. Θα έλεγα τουλάχιστο 10 φορές τα λίτρα σου και υπολογίζοντας τα fluval πάρε τη δυναμικότητά τους και διαίρεσε με δύο για να είσαι κοντά στη πραγματική.
Τι salinity έχεις στο ενυδρείο σου; Πρέπει να είσαι τουλάχιστο στο 26 για μεσογειακό ενυδρείο. Για το ph τι σταθεροποιητές (buffer) χρησιμοποιείς;
Πόσο είναι;
Η αλλαγή του νερού χωρίς να το έχεις φιλτράρει πρώτα είναι ρώσικη ρουλέτα. Είσαι τόσο σίγουρος για τη ποιότητά του; Πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς είτε άνθρακα και ένα δοχείο για να το επεξεργάζεσαι εκεί για καμία βδομάδα είτε να αρχίσεις να χρησιμοποιείς συνθετικό.
Τέλος θα σου συνιστούσα να πάρεις 10 κιλά αραγονίτη για το βυθό σου. Δεν είναι ακριβό και έχει την ιδιότητα να διαλύεται όταν το ph πέφτει κάτω από 8.1 (περίπου) και να ανεβάζει το ph.
Πληροφοριακά από ποιό μαγαζί ψώνισες;

DIVER_M
07-04-04, 20:01
Καλησπέρα!!!
Το μακαρόνι είναι κεραμικό και άσπρο. Δεν μπορώ αυτή την στιγμή να κάνω άλλη αγορά φίλτρου. Την αλμυρότητα και το ΡΗ δεν ξέρω πώς να τα μετράω( ακόμα κ αυτά θέλουν μέτρημα?J ουφ!!!).ξέχασα να σου πω ότι έχω μέσα κ 2 κυκλοφορητές maxi jet 1000//h. Θα ήθελα να μου εξηγήσεις για τον αραγονίτη τι είναι κ πώς χρησιμοποιείται και με ποίον τρόπο να φιλτράρω το νερό που είναι για αλλαγή κ το πώς να χρησιμοποιώ τον άνθρακα. όσο για το μαγαζί άστο καλύτερα....
Σε ευχαριστώ πολύ

sps4ever(niktso)
08-04-04, 11:03
Αρα καλά το περίμενα.
Η κυκλοφορία σου είναι σχετικά καλή. Ίσως να έβαζα άλλο ένα κυκλοφορητή στη θέση σου. Το φίλτρο που σου λέω είναι της τάξης των 100€ και το θεωρώ αναγκαίο για εσένα, όπως και για σχεδόν όλο το κόσμο άλλωστε. Ο αραγονίτης είναι η αμμώδης μορφή του ζωντανού βράχου (τα ψάρια παπαγάλοι τρώνε βράχο και αποβάλουν άμμο που είναι ο αραγονίτης) και έχει την ιδιότητα να διατηρεί ένα κατώτατο άκρο στο Ph.Το salinity ναι θέλει μέτρηση. Αν παίρνεις το νερό κοντά στην ακτή είναι πιθανό να έχει μεγάλες αυξομειώσεις και να σκοτώνεις τα ψάρια σου έτσι.
Δεν ξέρω τι να σου πω. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρεις λίγο εξοπλισμό ακόμη (τάξη 200 - 250 €) για να μπορείς να βλέπεις τι γίνεται. Επίσης θα σου έλεγα να αρχίσεις να χρησιμοποιείς συνθετικό αλάτι και νερό βρύσης σε πρώτη φάση. Ίσως έτσι να πετύχεις μία σταθεροποίηση.
Αν θέλεις τώρα να φιλτράρεις το νερό, παίρνεις ένα κάδο για ελιές για να αποθηκεύεις το νερό και ένα εσωτερικό φίλτρο που έχει θέση για κάρβουνο και το αφήνεις να δουλεύει τουλάχιστο 3 ημέρες μέσα στο κάδο.
Νίκος

DIVER_M
08-04-04, 15:18
Νίκο θα ήθελα να μου προτείνεις ένα κατάστημα που θα μπορώ να προμηθευτώ όλα τα παραπάνω. Το νερό το παίρνω ακριβώς όπως το είπες, από την ακτή. Θα ήθελα να μου έλεγες επίσης τι να ζητήσω για να κάνω τις παραπάνω μετρήσεις.
Μιχάλης

DIVER_M
09-04-04, 19:32
ξέχασα να ευχηθώ σε όλουσ καλό πάσχα!!!