Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο
giannis1976
01-04-04, 23:24
Γειά σας παιδιά.Θα ήθελα να ρωτήσω αν το νερό ενός ενυδρείου λέμε ότι έχει στρώσει τι πρέπει να λένε τεστς και τι κάνεις μετά?
όταν λέμε το νερό είναι στρωμένο εννοούμε η NH4 και NO2 είναι μηδέν.Αν τώρα το NO3 <25 είναι μια χαρά.Οι σκληρότητες και το PH εξαρτώνται απο τα ψάρια που θα βάλεις μέσα.
Οταν ισχύουν τα παραπάνω αρχίζεις σιγά σιγά να βάζεις ένα ένα είδος.
giannis1976
02-04-04, 01:40
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον
Συμπληρώνω την ερώτηση του φίλου γιάννη γιατί μου δημιουργήθηκε μια απορία καθότι βρισκομαι και εγώ στο στρωσιμο του νερού στο ενυδρείο μου. Όταν τα NH4 και NO2 είναι μηδέν είναι στρωμένο το νερό όπως είπατε παραπάνω, αλλά τα ΝΟ2 και τα ΝΗ4 πρέπει να έχουν κάνει κάποιο κύκλο για να ξαναφτάσουν στο μηδέν σωστά? Δηλαδή την πρώτη μέρα που έβαλα το νερό στο ενυδρείο τα ΝΟ2 και ΝΟ4 ήταν μηδέν. Μετά από μια εβδομάδα τα βλέπω και ανέβηκαν. Όταν κατέβουν πάλι στο μηδέν το νερό θα είναι έτοιμο? Και αν ναί, οι μερικές αλλαγές νερού είναι ο τρόπος που θα κατέβουν?
Βασικά αυτό που δε μας λές (και είναι αρκετά σημαντικό) είναι εάν στρώνεις το ενυδρείο σου χωρίς ψάρια ή με χημικά...
Για να καταλάβεις τι σημαίνει η αύξηση/μείωση του NO2 και γενικά ο κύκλος του αζώτου, θα πρότεινα να διαβάσεις τα υπομνήματα στην αρχή της ενότητας.
Λάθος δικό μου που δεν έδωσα περισσότερες λεπτομέρειες. 60 λίτρα ενυδρείο, καθημερινά ρίχνω μέσα στο νερό 10ml nitrivec και το μόνο που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο είναι χαλίκι. Υπήρχε και ένα χρυσόψαρο το οποίο μου είχαν πεί ότι θα επιτάχυνε την διαδικασία του στρωσίματος, αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν διάβασα τι περνάνε τα ψάρια όταν αρχίζουν οι τιμές της αμμωνίας να ανεβαίνουν, το λυπήθηκα και το έδωσα πάλι πίσω. Ελπίζω να έκανα καλά. Οπότε το το στρώσιμο γίνεται με χημικά.
Χάρη,
Από τη στιγμή που επέλεξες τη fishless διαδικασία όταν με καθημερινές μετρήσεις διαπιστώσεις ότι ΝΟ2=0, Αμμωνία = 0, GH & KH σε αποδεκτά επίπεδα, ph = αποδεκτό (συνάρτηση των ψαριών που θα βάλεις), και παραμένουν έτσι, τότε μπορείς σιγά σιγά να αρχίσεις να εισάγεις ψάρια στο καινούριο ενυδρείο, προτιμώντας πάντα φυσικά πρώτα να βάζεις τα πιο "ανθεκτικά" είδη...
Ευχαριστώ Φίλιππε, αν και για να είμαι πιο σίγουρος θα σας ξανασυμβουλευτώ σύντομα με νέες μετρήσεις για να τσεκάρουμε την πρόοδο.
moogy,
Εφόσον δεν έχεις ψάρια στο ενυδρείο σου, όσο και να μετράς δεν πρόκειται να πάρεις ενδείξεις για ΝΗ3, ΝΟ2 και ΝΟ3 αφού τα ψάρια είναι η κύρια πηγή αμμωνίας.
Το nitrivec είναι "συσκευασμένα βακτηρίδια". Προσθέτει ζωντανά βακτηρίδια στο νερό επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία του στρωσίματος επιτρέποντας σου σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα να βάλεις τα πρώτα σου ψάρια. Προσωπικά δεν το εμπιστεύομαι...
Γιώργο, δεν ξέρω αν έκανα καλά που έβγαλα το ψάρι στο μέσο της διαδικασίας του στρωσίματος αλλά τι να κάνω που δε μου πήγαινε να το κρατήσω άλλο. Όπως και να ΄χει θα συνεχίσω χωρίς αυτό.
Τώρα κάτι άλλο. Οι τιμές που πέρνω 10η μέρα του στρωσίματος είναι:
ΡΗ=7,6
GH=7
KH=3
NO2=5
NO3=50
Θερμοκρασία=25
Το μόνο που βλέπω και αλλάζει στις μετρήσεις καθημερινά είναι ότι ανεβαίνει πολύ σιγά το ΝΟ3
Η φυσιολογική εξέλιξη θα ήτανε μεγαλύτερη αύξηση του ΝΟ3 και αντίστοιχη μείωση του ΝΟ2 ?
Sorry αν είναι λίγο προχειρες και γενικές οι ερωτήσεις αλλά όσο πιο πολλά διαβάζω αυτά που γράφονται στο forum και στα διάφορα sites τόσο πιο πολύ μπερδεύομαι και θέλω να σιγουρεύομαι ότι το στρώσιμο πάει καλά.
Το μόνο που βλέπω και αλλάζει στις μετρήσεις καθημερινά είναι ότι ανεβαίνει πολύ σιγά το ΝΟ3
Ετσι πρέπει
Στην αρχή έχεις μια απότομη αύξηση του ΝΟ3 και μετά ομαλότερη αύξηση.
Το στρώσιμό σου πάει καλά.
Περίμενε λίγο ακόμη μέχρι να μηδενιστεί το ΝΟ2 (νιτρώδη άλατα).
Θα ανέβει κιάλλο το (ΝΟ3 (νιτρικά άλατα).
Μετά μια γενναία αλλαγή νερού και είσαι έτοιμος.
Δες εδώ.
http://tsamis.aaquaria.com/start.htm
Μπορει και να κανω λαθος αλλα δεν βλεπω πουθενα μια πηγη αμωνιας που να διατηρει να βακτηριδια ζωντανα , οποτε για πια διαδικασια στρωσιματος μιλαμε ;;;;
καθημερινά ρίχνω μέσα στο νερό 10ml nitrivec και το μόνο που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο είναι χαλίκι.
;)
Ε, ρε πώς κόβει το μάτι σου :wink: :wink: :wink:
Το Nitrivec δεν περιεχει καθολου αμωνια μεσα , μονο βακτηριδια
http://www.sera.de/English/autoframe.htm?url=http://www.sera.de/english/produkte/bio_nitrivec.htm
και εξακολουθω να ρωτω , αμωνια βαζεις με καποιο τροπο για να συντηρηθουν αυτα τα βακτιριδια που βαζεις ;
Εκτος και εαν εχω καταλαβει λαθος κατι.
Η αλήθεια είναι ότι περασαν κανα δυο μέρες μετά την έξοδο του χρυσόψαρου από το ενυδρείο (από όπου και η τροφή των βακτηριδίων) ώσπου να καταλάβω ότι έπρεπε να αρχίσω να ρίχνω αμμωνία, αλλά τώρα άρχισα και ρίχνω.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.