PDA

Επιστροφή στο Forum : Ποιά η συμβουλή σας;


gemara
27-03-04, 19:48
Διαθέτω το παρακάτω 120άλιτρο φυτεμένο ενυδρείο. Έχω εγκαταστήσει μια συσκευή CO2 και ρίχνω κάθε βδομάδα 4-5 Ferrotabs της JBL. Με το CO2 το ph από 7,6 έχει πέσει στο 7,1 μέσα σε ένα μήνα και το ΚΗ διατηρείται στο 8. Αλλάζω το 10% του νερού κάθε 2-3 μέρες.

Οι ονομασίες των φυτών είναι οι εξής:
- Echinodorus Macrophyllus
- Cryptocoryne Wenditi
- Apogeneton Ulvaceous
- Hemigraphis Colorata
- Valisneria Torta
- Cabobma Aquatica

Μετά από ένα μήνα τα φυτά δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά καλά.
Το Apogeneton Ulvaceous και το Echinodorus Macrophyllus έχουν βγάλει 2-3 φυλλα καινούργια, λίγο κιτρινοκαφετιά τα τελευταία.

Τι επιπλέον θα με συμβουλεύατε να κάνω για μια καλύτερη ανάπτυξη των φυτών :roll: ;

Γιώργος Μ.

tasos
28-03-04, 03:46
Δώσε περισσότερες πληροφορίες για φωτισμό, αλλάγές νερου,λίπασμα που έχεις βάλει στο χαλίκι(τις ταμπλέτες υποθέτω οτι δεν τις ρίχνεις στο νερό :shock: ),αριθμό ψαριών(μου φαίνεται οτι έχεις αρκετά!)Το διοξείδιο το έχεις με μπουκάλα;Πόσες φυσαλίδες στο δευτερόλεπτο ;

gemara
28-03-04, 11:08
Ώπααα! :o Να η πρώτη συμβουλή! Λίπασμα; :shock: Δεν έχω βάλει ποτέ λίπασμα. Τι να βάλω; :?: Τις ταμπλέτες φυσικά τις «φυτεύω» κοντά στις ρίζες των φυτών, δεν τις ρίχνω. :shock:

Φωτισμό υποπτεύομαι ότι έχω ανεπαρκή. :oops: Μία λάμπα «SOLAR color» της JBL, 18W, μήκους 59cm και την ανάβω 12 ώρες την ημέρα. Υπάρχει ισχυρότερη σε αυτό το μήκος; :?: Δυστυχώς το καπάκι είναι έτσι προ - κατασκευασμένο που δεν δέχεται επιπρόσθετη. :(

Αλλαγές νερού, όπως λέω στο πρώτο post.

Για παροχή CO2 αγόρασα μια συσκευή “Natural System” της Nutrafin, αυτήν εδώ, http://www.hagen.com/usa/aquatic/addinfo/co2system.html που έχει και ένα diffuser (σαν σκάλα, όπου ανεβαίνουν οι φυσαλίδες, απορροφώνται, και κατά συνέπεια μειώνεται το μέγεθός τους μέχρι να την «ανέβουν» όλη, όχι απ’ την κούρασή τους υποθέτω! :P ). Όταν αρχικώς ανέμιξα τα χημικά στον αντιδραστήρα, περίμενα 2 μέρες :? μέχρι να ξεκινήσει να «φυσάει» και μετά από ένα μήνα πλέον βγάζει μία χοντρούλα :) φυσαλίδα κάθε 10’’. Συνολικά περίπου 4 φυσαλίδες είναι κάθε στιγμή στην σκάλα. Από αυτόν τον πίνακα http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm συμπεραίνω ότι η περιεκτικότης του CO2 είναι περί τα 20-22 ppm και εμπίπτει στην «πράσινη» (good level) περιοχή. :D

Έχω 5 – 6 μωρά σκαλάρια, έναν αιωνόβιο ξιφοφόρο 8) (έχει φτάσει τα 2+ χρόνια ο άτιμος αν και έχει περάσει τα μύρια…), 3 αρλεκίνους, 4 καρδινάλιους, ένα pleco, ένα κλόουν (πολύ αστείο ψαράκι) και 2 διαφανή tetra. Μέσα στην γεννήστρα έχω βάλει ένα κακό ψαράκι :twisted: το οποίο το λυπάμαι :cry: , αυτό της επόμενης φωτογραφίας που δεν ξέρω πως το λένε, αλλά κυνηγούσε και στρέσσαρε :x πολύ όλα τα υπόλοιπα και δεν ήξερα τι να το κάνω… Αυτήν τη στιγμή δηλαδή έχω ένα συνολικό άθροισμα μήκους ψαριών περί τα 40- 45cm που γνωρίζω ότι είναι αρκετά μικρότερο της συνολικής χωρητικότητας του ενυδρείου. Έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο (του Dick Miles) ότι η χωρητικότητα του και αυτό έχει να κάνει με το εμβαδόν της επιφάνειάς του (3200cm2) μπορεί να δεχτεί ένα συνολικό άθροισμα μήκους ψαριών περί τα 100cm.

Γιώργος Μ. -+5

tasos
28-03-04, 23:39
Φίλε ,με έστειλες!!!!!!!!!! :o :oops: .........Και εγώ που νόμιζα οτι μιλούσα με αρχάριο :roll: :!: .
Το ψάρι που σε ταλαιπωρεί δεν το γνωρίζω,αλλά νομίζω οτι πρέπει να αυξήσεις και τον αριθμό μελών στα κοπαδάκια που έχεις :wink: .Τα διαφανή τέτρα ( πιθανά τα Chanda ranga :? ) θα σου κυνηγήσουν ισως τα κοπάδια....
Η συσκευασία που έχεις για διοξείδιο,είναι κατα τη γνώμη μου πάντα ,η καλύτερη πατέντα των τελευταίων χρόνων για άτομα που δεν θέλουν να μπλέξουν με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής co2(βλέπεDIY CO2 reactor σε οποιδήποτε φόρουμ θέλεις)!Μια επιφύλαξη έχω,μήπως το συγκεκριμένο δεν φτάνει για το ενυδρείο σου :? Μια φυσαλίδα ανα 10'' μου φαίνεται λίγο-μήπως εξαντλήθηκαν τα υλικά του;
Επίσης ,το πρόγραμμα των αλλαγών νερού σου είναι πολύ καλά μελετημένο-λίγο και συχνά :!: Πραγμα που σημαίνει οτι είναι πολύ λ΄γα τα λιπάσματα που θα αναγκαστείς να ρίξεις στο νερό-τα υπολοιπα καλό να τα αποφύγεις :wink: .Δηλ.,θα σου χρειαστεί μάλλον θειικόκάλιο για να συμπληρώσεις τις ανάγκες τους που είναι αυξημένες.ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΣΙΔΗΡΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!Με την αυξηση του φωτισμού θα γεμίσεις αλγη :shock: -+10 .
Το λίπασμα στο βυθό,είται το βάζουμε από την αρχή,είται με τις ταμπλέτες όπως κάνεις τωρα.πρόσεχε να βάζεις αρκετό σύμφωνα με τις οδηγίες πάντα!
Τώρα για το φωτισμό,διάβασε διάφορα άρθρα για να καταλάβεις τι σου ταιριάζει ανάλογα με τα φυτά που θα κρατήσεις,αλλά κατα τη γνώμη μου θα πρέπει να αποκτήσεις περίπου τα 60 +- 2 watt σε ισχύ φωτισμου για το ενυδρείο που έχεις,με ανώτερο όριο τα 90 watt...........αλλά τα 18,όπως είπες,είναι λίγα :wink: .Τις λάμπες μπορείς να τις βάλεις και μπροστά από το καπάκι-τι ενυδρείο έχεις,χειροποιητο ή από εταιρία;Α,και μην τις βάλεις μαζεμένες,γιατί θα έχεις πάλι πρόβλημα.
Βγάλε άκρη όμως πως θα τις τοποθετήσεις και εδώ είμαστε :wink:

gemara
29-03-04, 01:06
Φίλε Τάσο, ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις συμβουλές, θα τις υλοποιήσω σιγά σιγά.
Το σύστημα αυτό του CO2 αρχικώς έβγαζε μία φυσαλλίδα ανά 3 λεπτά :? και μέρα με την μέρα επιτάχυνε. Τώρα έχει πέσει στα 9΄΄ :P . Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρέπει να κρατήσει καμμιά βδομάδα ακόμη. Ο κατασκευαστής το δίνει για 180 lt ενυδρείο, οπότε με καλύπτει στα 120- που είμαι εγώ.
Το καπάκι είναι έτοιμο για αυτό το ενυδρείο που έχω (πανοραμικό, δηλαδή έχει σχήμα τραπέζιο). Θα κοιτάξω τι καλύτερες λάμπες μπορώ να βάλω.
Γιώργος Μ.