PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για RO JBL


johnny98130
23-03-04, 18:06
Έχω μια JBL 120 εδώ και 1.5χρόνια.
Σήμερα που βρέθηκα στο ωκεανο ακουσα τυχαια να λεει ο Αποστόλης ότι πρεπει να αλλαζει κανεις καθε χρονο το προφίλτρο και τον ενεργό ανθρακα.
Τα ανταλακτικά βεβαια ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. 45 το προφιλτρο και 40 ο ανθρακας. Πικρα δηλαδη. Και στο aquaristik.net που κοιταξα δεν υπαρχει τιποτα απο RO της JBL.
Tι λέτε οι γνωρίζοντες ρε παιδιά?
Μετρήσεις στο νερό του RO δεν έχω κανει. Το PH του ενυδρειου μου ομως σταθερά στο 6.55(καθε απόγευμα) και οι σκληρότητες μου ΚΗ=4 και Αγωγιμότητα 210μS (TDS=100ppm).

sps4ever(niktso)
24-03-04, 12:05
Πρώτα απ' όλα οι ξένοι (USA) μιλάνε για 6μηνο. Όσο αφορά τα ανταλλακτικά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς συγκεκριμένη μάρκα αφού όλα αυτά είναι 10 ιντσών. Τώρα δεν ξέρω τι ενυδρείο έχεις ούτε τι προφίλτρο χρησιμοποιείς. Αν όμως είναι το τυπικό τότε μπορείς να αγοράσεις προφίλτρο (και άνθρακα αλλά όχι τόσο καλή ποιότητα) σε τιμές της τάξης των 10€ από μαγαζιά που πουλάνε για οικιακές συσκευές. Έχει ένα στη 3ης Σεπτεμβρίου και Βεραντζέρου αν δεν κάνω λάθος.
Τώρα αν θέλεις το καλύτερο αποτέλεσμα θα σου συνιστούσα να προσθέσεις και ένα φίλτρο DI μετά την μεμβράνη.
Στη διάθεση σου για οποιεσδήποτε πληροφορίες.
Νίκος

johnny98130
25-03-04, 23:56
Νίκο σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου κατ' αρχην.

Πρώτον δεν καταλαβαινω τι εννοείς να κάνω back flash την μεμβρανη μου. Δευτερον δεν μπόρώ να βρώ από το site της premuimaquatics τα ανταλακτικά για το προφίλτρο και τον ανθρακα ειδικα για JBL. Δεν την εχει την μάρκα αυτή
Τρίτον δεν καταλαβαίνω πως όλες οι συσκευές RO χρησιμοποιύν τα ίδια ανταλακτικά προφίλτρου και ανθρακα.
Για βοήθα λιγο την κατάσταση.

sps4ever(niktso)
26-03-04, 12:22
Μου αρέσει που αγνοείς τελείως ότι σου στέλνω σε pm. Δεύτερο όπως σου τόνισα αυτά είναι standard. Δηλαδή ότι και αν πάρεις είναι το ίδιο. Αυτό που αλλάζει είναι το micron που είναι το μέγεθος των μικροβίων, παρασίτων που μπλοκάρει. Όλες οι RO έχουν προέλθει από τα οικιακά συστήματα καθαρισμού νερού και έχουν βελτιώσει τη ποιότητα των υλικών ενώ επιπλέον έχει προστεθεί και το DI. Το αποτέλεσμα είναι όλοι οι κάδοι να είναι το ίδιο μέγεθος 10 ή 20 ίντσες (τα δικά σου είναι σίγουρα 10) και επομένως ασχέτως μάρκας να σου κάνει. Η διαφορά είναι η ποιότητα του υλικού και θεωρώ ότι η JBL σε ανταλλακτικά είναι κατώτερη και από Kent marine και από Spectrapure.
Επιπλέον μου αρέσει ότι προσπερνάς τελείως τη πρόταση που σου έκανα να χρησιμοποιήσεις προιόντα απλού καθαρισμού νερού. Μπορείς να μου εξηγήσεις το γιατί; Προσωπικά τα χρησιμοποιούσα χρόνια όσο είχα δίσκους και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.

johnny98130
26-03-04, 14:28
Μου αρέσει που αγνοείς τελείως ότι σου στέλνω σε pm.

Εχεις απολυτο δικιο. Τώρα όμως διαβασα το μαθημα μου και επανέρχομαι δρυμίτερος.
Καταλαβαίνω ότι μπορω να χρησιοποιήσω οποιαδήποτε υλικά από άλλες εταιρίες στη συσκευή RO. Καταλαβαίνω επίσης ότι εσυ προτείνεις χρήση των οικιακών υλικών διότι κρίνεις οτι δουλευουν ικανοποιητικά.
Το ενυδρείο μου ειναι 600λτ και κάνω αλλαγές 80λτ καθε μερα με χρήση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος. Το αρχικό νερό μου ερχεται με σκληρότητα GH=17 διότι ειναι κοινοτικό. Επειδή παράλληλα ειναι πλουσιο και σε μεταλλα πρεπει ο ανθρακας να ειναι καλος. Αρα θα παραγγειλω απο το internet.
Πες μου τωρα νικο. Back flash την μεμβρανη πως θα κάνω??

(Σχόλιο Administrator: Βρε παιδια... Εικονες 1600χ1200!! για το όνομα.... Την κατεβασα στα 600χ450 )

sps4ever(niktso)
26-03-04, 23:47
Παίρνεις τους δύο σωλήνες που έχουν εξαγωγή νερού από τη μεμβράνη, το σωληνάκι της εισόδου το βγάζεις από το κάρβουνο και κάνεις παροχή νερού ταυτόχρονα από τα δύο πρώτα σωληνάκια.
Δεν μου έχεις απαντήσει όμως τι έχεις στο ενυδρείο. αν όντως έχεις δίσκους θα σου συνιστούσα να διατηρήσεις τα μεταλικά στοιχεία αφού βοηθάνε τους δίσκους στην ανάπτυξη - σύμφωνα με τα λόγια του ΄ΔΑΣΚΑΛΟΥ - και δεν κάνουν κακό. Όσο αφορά τη σκληρότητα εκεί δεν διαφωνώ μαζί σου όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις DI πρώτα, να δεις τα αποτελέσματα και μετά να προχωρήσεις.
Τώρα όσο αφορά τις αλλαγές νερού με έχεις αφήσει Α Φ Ω Ν Ο. Τέτοιες αλλαγές νερού δεν κάνω στο reef και πηγαίνω πολύ καλά. Νομίζω ότι υπερβάλεις στις αλλαγές. Μπορείς να τις ρίξεις τουλάχιστο στο μισό - πιστεύω - θεωρώντας βέβαιο ότι δεν είσαι overstock.
Αλήθεια τι βιολογικό χρησιμοποιείς ;
Υ.Γ. Θέλεις να τα πούμε αύριο από κοντά ;

sps4ever(niktso)
26-03-04, 23:54
Sorry αλλά δεν το πρόσεξα τη πρώτη φορά. Κάνεις αλλαγή 80 λίτρα την ημέρα άρα σε 4 μήνες έχεις ξεπεράσει τα 1000 λίτρα και τα υλικά αυτά τα δίνουν για 800 έως 1200 λίτρα ανάλογα με τη ποιότητα του νερού.
Στη περίπτωση αυτή να κρίνω ότι δεν έχεις TDSόμετρο. Γιατί εδώ και ένα χρόνο υπολειτουργείς. Θα σου συνιστούσα - αν βέβαια επιμένεις στις μεγάλες αυτές αλλαγές - να βάλεις άλλο ένα στάδιο πριν τα δικά σου με ένα απλό κάρβουνο για να τραβάει τα πρώτα και έτσι να σου κρατάνε περισσότερο τα δικά σου υλικά.
Σε παρακαλώ επιβεβαίωσέ μου το περιεχόμενο του ενυδρείου σου.

johnny98130
27-03-04, 09:29
Αλήθεια τι βιολογικό χρησιμοποιείς ;
Δύο χιλιαρια 2228 Eheim με εισαγωγή και εξαγωγή με τρύπες που βρίσκονται στον πάτο του ενυδρείου.

Τώρα όσο αφορά τις αλλαγές νερού με έχεις αφήσει Α Φ Ω Ν Ο.
Ποτε Νικο οι αλλαγες νερου σε ψαρια αμαζονιου δεν ειναι πολλες. Εξάλου οι δάσκαλοι ανα τον κοσμο μιλανε για πλήρη αλλαγή όλου του νερου ανα δεκαήμερο.(Bernd Degen, The proper care of discus)

Στο ενυδρείο μου των 600λτ εχω 8 δίσκους. Δύο από αυτους ειναι ενηλικες (12cm ) και οι υπόλοιποι περίπου στα 7-8cm. Επιπλέον υπάρχουν κα δύο ομαδες από καρδινάλιους και ροδόστομα. ενα ζευγάρι nanacara anomala. Τέλος υπάρχουν μερικά ραμιρεζακια(4) και καμιά δεκαρία corydoras aeneous

Στην περίπτωση αυτή να κρίνω ότι δεν έχεις TDSόμετρο.

Έχω και μαλιστα αρκετα καλο. Ειναι της ΗΑnna και μετράει PH, TDS, Conductivity.


Υ.Γ. Θέλεις να τα πούμε αύριο από κοντά ;

Και βεβαια. Θα ειμαι από τις 5 περιπου εκει.

lasal
28-03-04, 03:51
Σήμερα που βρέθηκα στο ωκεανο ακουσα τυχαια να λεει ο Αποστόλης ότι πρεπει να αλλαζει κανεις καθε χρονο το προφίλτρο και τον ενεργό ανθρακα.
Μετρήσεις στο νερό του RO δεν έχω κανει. Το PH του ενυδρειου μου ομως σταθερά στο 6.55(καθε απόγευμα) και οι σκληρότητες μου ΚΗ=4 και Αγωγιμότητα 210μS (TDS=100ppm).
Για τον ενεργό άνθρακα συμφωνώ.
Για το προφίλτρο όμως οχι.
Ισως ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις αν θέλει αλλαγή το προφίλτρο,
ειναι μετρώντας την αγωγιμότητα που σου βγάζει το RO, και την παροχή που συνεχίζει να έχει έπειτα απο 1,5 χρόνο λειτουργίας.
Αν σου βγάζει μέχρι 40 ppm=TDS και η παροχή ειναι 120 l/d τότε ειναι οκ.
Αν μπει και DI τότε η αγωγιμότητα τείνει να πέσει στα 5 ppm=TDS.
Back flash εννοεί μάλλον ο niktso
την αντιστροφή της ροής του νερού στο RO για να ξεβουλωσει κάπως η συσκευή (αν ειναι βουλωμένη).
Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει.