Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Νέος Αρχάριος... Καλώς σας βρήκα..

hatzi
16-09-11, 20:13
Καλησπέρα σας λέγομαι Παναγιώτης και έχω σκοπό να ξεκινήσω το χόμπυ του ενυδρείου μιας και πάντα μου άρεσε αλλά πριν προχωρήσω σε αγορά θα ήθελα 2-3 γνώμες. Όσον αφορά το ενυδρείο επειδή έχω ενα μικρο θεματάκι με το χώρο στο σπίτι (όχι πολύ μεγάλο με σύνθετο στο τοίχο) δεν με βολεύει να πάρω πολύ μεγάλο ενυδρείο που θα είναι πιο καλό σε επιλογές και πιο εύκολο. Συνεπώς όπως τα έχω σχεδιάσει το μέγιστο που μπορώ να πάρω σε ενυδρείο είναι 80 cm μήκος, (κάτι σε AQUAEL Ecoline 112lt), ενώ το πιο ιδανικό μέγεθος που με βολεύει είναι στα 60cm και εδώ έχω καταλήξει σε 2 επιλογές.

α) AQUAEL 80L (60cm*30cm*45cm) Είναι το ενυδρείο από τα Carrefour που το έχει προσφορά είναι στα 80 λίτρα και από το διαδίκτυο έχω μάθει ότι αξίζει η τιμή του σαν κατασκευή αλλά με διαφορετικά φίλτρο και θερμοστάτη.

β) JUWEL record 60 (60cm*30cm*30cm) Είναι στα 60 λίτρα και από ότι άκουσα είναι από τις καλές εταιρείες και μου είπαν πως έχει βιολογικό φίλτρο δικό του που είναι καλό. Άλλοι λένε ότι δεν είναι...

Από αυτά τα 2 που είναι παρόμοιες διαστάσεις να προτιμήσω το 80 λίτρο ή το 60 λίτρο που θεωρείται καλύτερη κατασκευή;; Έμαθα πώς αυτό του Carrefour δεν είναι τόσο καλά τα κρύσταλλα (είναι τζάμι) και πως μετά από ένα διάστημα θα θολώσει..ΙΣΧΥΕΙ ;;

Πάμε τώρα στις επιλογές... Μου αρέσει ένα τροπικό ενυδρείο κοινωνικό να φτιάξω και έχω κάνει το εξής... Έχω διαλέξει όλα τα ψαράκια που μου αρέσουν και θέλω να σας τα αναφέρω να μου πείτε τι είναι σωστό να συνδυάσω και τι όχι.

1) Tetra Neon ή Cardinal (Έχω διαβάσει πως θέλει κοπάδι οπότε σκέφτομαι μια 6άδα από αυτά ή αν γίνεται 3 και 3)
2) Ramirezi (Ένα ζευγάρι)
3) Rasbora Galaxy (Danio margaritatus) (Είναι τέλειο δεν έχω πληροφορίες και δεν το έχω δει ποτέ σε pet shop)
4) Guppy (Έχω διαβάσει πως η αναλογία είναι 3 θηλ 1 αρσ)

5) Συνδυάζονται με tetra ή κάποια από τα υπόλοιπα μια μονομαχίνα ή 2-3 γαριδούλες red cherry ???

Σημ: Δεν ζητάω να τα βάλω όλα μαζί γιατί πιστεύω δεν χωρούν στα λίτρα μου... Θα μου άρεσε να μου δώσετε 2-3 συνδυασμούς με τον μέγιστο αριθμό επιλογών που μπορούν να χωρέσουν είτε αν πάρω το 60 λίτρο (JUWEL)είτε το 80 λίτρο (AQUAEL από Carrefour)...
Τι μου προτείνεται να πάρω από τα 2?
Σε περίπτωση που έκανα την υπέρβαση (να διώξω το σαλόνι) και έπαιρνα το 112 λίτρα θα μπορούσα να βάλω όλα αυτά μαζί αν συνδυάζονται ??

Με συγχωρείται για το μεγάλο post απλά θέλω 2-3 συμβουλές - ιδέες προκειμένου να κάνω την αγορά.
Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Παναγιώτης

michael151
16-09-11, 20:39
Η γνωμη μου ειναι στα 80 λιτρα, ειναι εξαιρετικα στριμωγμενα ολα τα ψαρια που αναφερεις και η συμβιωση κατα τη γνωμη μου δυσκολη, ακομη και στο 110λιτρο π λες! Ως αρχαριος που εισαι (ειμαστε) θα σου προτεινα γκαπυ, που ειναι και τα πιο "ευκολα"! Τα ramirezi στα λιτρα σου μονο ως ειδος και τα νεον..αν και τα αγαπαω πολυ, παλι δε θα στα προτεινα ακομη τουλαχιστον.. μιας και προτιμουν μια πιο ειδικη μεταχειριση (χαμηλοτερο Ph, μονα τους επισης στα 80λιτρα και καμοια 10ρια στον αριθμο, αρκετα φυτεμενο ενυδρειο με δημιουργια σκιων και χαμηλο φωτισμο)!
οσον αφορα το carefurίσιο ενυδρειο..μαλλον μυθος πρεπει να ειναι! ειχα ενα για αρκετα χρονια και δεν ειχε κανενα προβλημα! και τα τζαμια του ηταν πολυ δυνατα! ειχα ενα ατυχηματακι και ξερω..!:rolleyes:

hatzi
16-09-11, 21:39
Η γνωμη μου ειναι στα 80 λιτρα, ειναι εξαιρετικα στριμωγμενα ολα τα ψαρια που αναφερεις και η συμβιωση κατα τη γνωμη μου δυσκολη, ακομη και στο 110λιτρο π λες! Ως αρχαριος που εισαι (ειμαστε) θα σου προτεινα γκαπυ, που ειναι και τα πιο "ευκολα"! Τα ramirezi στα λιτρα σου μονο ως ειδος και τα νεον..αν και τα αγαπαω πολυ, παλι δε θα στα προτεινα ακομη τουλαχιστον.. μιας και προτιμουν μια πιο ειδικη μεταχειριση (χαμηλοτερο Ph, μονα τους επισης στα 80λιτρα και καμοια 10ρια στον αριθμο, αρκετα φυτεμενο ενυδρειο με δημιουργια σκιων και χαμηλο φωτισμο)!
οσον αφορα το carefurίσιο ενυδρειο..μαλλον μυθος πρεπει να ειναι! ειχα ενα για αρκετα χρονια και δεν ειχε κανενα προβλημα! και τα τζαμια του ηταν πολυ δυνατα! ειχα ενα ατυχηματακι και ξερω..!:rolleyes:

Αυτό προσπαθώ τώρα να καταγράψω τις απαιτήσεις του καθενός έτσι ώστε να μην έχω αποκλείσεις... Έτσι όπως τα λες προτιμώ του Carrefour εκτός και κάνω καμιά πατέντα και βολέψω στο σπίτι το 112lt...
Και εμένα τα Νεον είναι τα αγαπημένα μου.. Δεν λέω απαραίτητα να τα στριμώξω όλα μαζί.. Ας βολέψω 2-3 επιλογές.. Όχι όλες.
Πάει με κάποια από αυτά Red cherry γαριδούλες ή κατι σε μονομάχο?? (αρσενικο ή θυληκό)

Ευχαριστώ φιλέ για την απάντηση.. και οποίος άλλος μπορεί ας βοηθήσει..

michael151
16-09-11, 21:46
Ο μονομαχος ειναι ο αγαπημενος μου, αλλα ειναι δυστροπο ψαρι! και ασε τις πατεντες, αμα βρεις χωρο στο μελλον καλως! στα 80 λιτρα χμ.. ramirezi, ή γκαπυ με γαριδουλες και corydoras, ή τα celestial pearl danio!!.. ή ας σου πει και κανενας πιο εμπειρος!! cheers! και καλος ηρθες στο πιο τελειο χομπι!!

hatzi
16-09-11, 22:20
ή τα celestial pearl danio!!..

Αυτά είναι τέλεια αλλά δεν τα έχω βρεί πουθενά να τα δω έστω..

michael151
16-09-11, 22:38
Ελα ρε στη πατρα υπαρχουν πολλοι χομπιστες, οπως φανταζομαι και pet shop!! ή κανω λαθος???!!! αν οχι τοτε ζητα απο εδω βοηθεια! να σου χαρισουν δλδη! ή και ν'αγορασεις!

kgf12345
16-09-11, 22:47
να και ενας που ξεκιναει ολοσωστα,ουτε αγορα δεν εχει κανει ακομα:D

---->hatzi δεν κοροιδευω,φαινεται να ειναι πολυ σπανιο;)

εισαι στο σωστο φορουμ παντως,καλωσηρθες;)ρωτα και θα μαθεις,ζητα και θα λαβεις κτλ:)

persival
16-09-11, 23:10
Σχετικά με τα CPD, όταν χρειάστηκα βρήκα στον Μάνθο (starfish aquariums) όπου και μου τα έστειλε Κρήτη, πολύ καλή επιλογή και πολύ ειρηνικά!
Μόνο που αν θες να κάνεις το βήμα παραπάνω και να δεις αναπαραγωγή, θα πρέπει να είναι μόνα τους στο ενυδρείο. Διαφορετικά μπορείς να τα συνδυάσεις και με γκάπι και γαρίδες red cherry.
Αν βάλεις γκάπι προσοχή, αναπαράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα χρειαστεί σχετικά σύντομα να δίνεις!

hatzi
16-09-11, 23:38
Δυστυχώς παιδιά κάνα 4αρι pet shop έχουμε που ασχολούνται με ενυδρεία...

Και πιστεύω πως είναι σωστό πρώτα να ξέρεις τι θες να κάνεις και αν υπάρχουν οι συνθήκες να το πραγματοποιήσεις.. Γι αυτό άρχισα τις ερωτήσεις πριν κάνω την αγορά...
Δηλαδή έχω κάτι που μου αρέσει στο μυαλό μου αλλά είμαι άπειρος... Μόνο ότι διαβάζω εδώ και κάνα μήνα από Forums.. Οπότε από το να πάω σε ένα pet shop και να ακούσω μόνο την γνώμη του πωλητή καλύτερα να μάθω 5 πράγματα και να ξέρω να κάνω την ιδέα μου πράξη...

Τουλάχιστον έχω καταλήξει στις επιλογές που όπως ανέφερα στην αρχή είναι:
1) Neon tetra
2) guppy
3) ramirezi
4 )CPD
5) red cherry
6) Μονομάχος

Από αυτά ότι μπορώ θα συνδυάσω.. Έστω 2-3 επιλογές από τις 6...

Βλέπω όπως φαίνεται να καταλήγω στο 80 λίτρο Carrefurisio... Και πάμε για αγορά εξοπλισμού που και εδώ θα χρειαστώ βοήθεια.. Εσωτερικό η εξωτερικό φίλτρο κ.α πολλά..

kgf12345
17-09-11, 00:15
το καρφουρισιο (aquael)καλο ειναι,τοχει πολυς κοσμος.αυτο που μπορεις να κανεις για να δεις τι θα ειναι πιο "ευκολο" να κρατησεις ειναι να τεσταρεις το νερο που εχεις για σκληροτητες και ph και να τσεκαρεις σε ποιο ειδος απο αυτα που αναφερεις εισαι πιο κοντα στις τιμες που χρειαζεται.μονομαχο εγω δεν θα εβαζα.ειναι πολυ δυσκολο ψαρι για κοινωνικο και ειναι πολλα τα λιτρα για να βαλεις μονο ενα μονομαχο.εκτος αν θελεις πραγματικα μονομαχο και δε σε νοιαζει το γεγονος οτι θα πρεπει να τον εχεις μονο του.

hatzi
17-09-11, 00:34
Όχι φυσικά και δεν τρελαίνομαι για μονομάχο...
Κοίταξε φίλε μου έχω σημειώσει για κάθε ένα από τα νουμεράκια που λέω παραπάνω τις μετρήσεις που θέλει το καθένα...
Οπότε όπως τα κοιτάω στις θερμοκρασίες δεν υπάρχει πρόβλημα με περίπου 25 C..
Το ΡΗ περίπου στο 7 είναι ιδανικό και για Neon - ramirezi -guppy - CPD..
Στην σκληρότητα GH υπάρχει ένα θέμα με τα guppy.. Τα υπόλοιπα με γύρο στο 10 είναι καλά... Τα Guppy θέλουν 10 με 20... Οπότε οριακά... Στα KH είμαστε εντάξει σε όλα..

Αυτά τα λέω από θεωρίες που έχω διαβάσει ως τώρα.. Το λέω πάλι πείρα δεν έχω, μπορεί και να τα λέω λάθος..

IoannisV
17-09-11, 00:51
να και ενας που ξεκιναει ολοσωστα,ουτε αγορα δεν εχει κανει ακομα:D
Κάνεις λάθος φίλε μου,είμαι και γω εδώ:D ,
με τη διαφορά ότι ήρθα εδώ στο φόρουμ για να κατασταλάξω στο
τύπο του ενυδρείου που θα κάνω.
Η παραγγελία βρίσκεται ακόμη στο δρόμο (ενυδρείο+έπιπλο)
λόγω μιας ατυχίας που είχα με το έπιπλο,ήταν γρατζουνισμένο
και επέστρεψε πίσω:neutral:
Ομως , εγώ προετοιμάζομαι (πειραματίζομαι εδώ και μια βδομάδα μόνο με
τη σύνθεση του aquascape),η υπομονή μου είναι γαιδουρινή σε σημείο
που να σπάει τα νεύρα των άλλων :D
Καλωσόρισες συμπατριώτη Παναγιώτη και από μένα και καλή αρχή ;)

hatzi
17-09-11, 01:05
Ωραίος φίλε.. Καλή αρχή και σε εσένα.. Παραγγελία εκτός Πάτρας? Εδώ που ρώτησες? Γιατί επιλογές δεν υπάρχουν πολλές... Στείλε pm αν θες να μην κάνουμε και διαφήμιση...

kgf12345
17-09-11, 01:17
τα νεον θελουνε ph απο 5.0-7.0
ραμιρεζι 5.0 - 6.0

για καποιο λογο δε βρισκω Ph για τα cellestial pearl danio πουθενα:confused:
παντως για τα νεον εισαι οριακα εκτος και για τα ραμιρεζι εντελως εκτος :D
αυτα συμφωνα με αυτο http://www.fishbase.org/
για τα Guppy Που θελουνε σκληρο νερο εισαι παλι οριακα εντος.αλλα αυτο θαναι πιο ευκολο να το διαχειριστεις.το ανεβασμα δηλαδη σκληροτητας και Ph αν χρειαστει.(ανεβαινει πιο ευκολα αποτι κατεβαινει)

δε στα λεω γιατι θεωρω αδυνατο να βαλεις οτι θελεις μεσα,απλα δεν ξερω ποσο διατεθειμενος εισαι να ασχοληθεις για να τους δωσεις τις συνθηκες που χρειαζονται για να τα χαρεις κιεσυ περισσοτερο τα ψαρια.γιαυτο και μονο.κατα τ'αλλλα αν εχεις ορεξη ολα γινονται;)

hatzi
17-09-11, 01:33
Εγώ τα κοιτούσα απο εδώ http://fishprofiles.com (http://fishprofiles.com/)
Και λέει για τα ramirezi 5-7.5 Εκεί βασίστικα... Καλά σίγουρα πρίν βάλω τα ψάρια μέσα στο στρώσιμο θα δω αν μπορώ να διατηρήσω PH και GH εκει που πιστεύω πως ταιρίαζει σε ολα...

kgf12345
17-09-11, 01:37
το εχω δει κιεγω το site αυτο,δεν το πολυεμπιστευομαι γιατι οι τιμες που δινει εχουν την ταση να εχουν μεγαλο ευρος στην κλιμακα σκληροτητων και οποτε εχω κοιταξει για ψαρι μου φαινονται ολα ιδανικα.οπως επαθες κιεσυ:D

παντως εχεις επιλογες δεν ειναι οτι δεν εχεις.με λιγο ψαξιμο θα βρεις ψαρακια να βαλεις.θα σου πουνε και τα παιδια εδω μεσα καμια γνωμη,θα βρεις ακρη;)

βεβαια θα σου πουνε και εκεινοι που εχουνε τετοια ψαρια οποτε θα μαθεις καλυτερα ακομα αποτι σου λεω εγω.

για να πω την αληθεια προσωπικα στα 80 λιτρα θα εβαζα ενα ζευγαρι ραμιρεζι μονο.δεν ξερω αν τα λιτρα αρκουνε(δεν ξερω λεπτομερειες για το ψαρι) αλλα αν ημουνα μεσα στα ορια του αυτα θα εβαζα.νομιζω θα ητανε πολυ ομορφο ενυδρειακι.

hatzi
17-09-11, 01:45
Εννοείται περιμένω προτάσεις και συμβουλές....!!!

delta66
17-09-11, 03:35
Τουλάχιστον έχω καταλήξει στις επιλογές που όπως ανέφερα στην αρχή είναι:
1) Neon tetra
2) guppy
3) ramirezi
4 )CPD
5) red cherry
6) Μονομάχος

Από αυτά ότι μπορώ θα συνδυάσω.. Έστω 2-3 επιλογές από τις 6...

Βλέπω όπως φαίνεται να καταλήγω στο 80 λίτρο Carrefurisio... Και πάμε για αγορά εξοπλισμού που και εδώ θα χρειαστώ βοήθεια.. Εσωτερικό η εξωτερικό φίλτρο κ.α πολλά..

Οσο μεγαλυτερο το ενυδρειο τοσο το καλυτερο για ολους (και για εσενα και για τα ψαρια), οποτε τα 80 λιτρα ειναι καλυτερα.
(το εσωτερικο της juwel παντως ειναι πολυ καλο φιλτρο)

Με ενα 7.5+ πεχα και αρκετα σκληρο νερο (που ενδεχεται να γινει και σκληροτερο με τις λαθος αναπληρωσεις το καλοκαιρι ή/και τιποτα λαθος χαλικια πετρες κλπ) που εχετε στην πατρα, ξεχνας τα 1 και 3 που ειναι ψαρια μαλακου και οξυνου νερου (ιδιως το 3 ειναι ευαοσθητο ψαρι και οχι καταλληλο για νεο χομπιστα).
Το 2 ειναι ΟΚ για το νερο σου αλλα ισως βαρεθεις τις γεννες (ειναι ζωοτοκο) και τι θα κανεις τα μικρα ψαρια που γεμισει ασφυκτικά το ενυδρειο και πρεπει να τα πιανεις μεσα απο το ενυδρειο και να τα δινεις σε χομπιστες ή πετσοπ κλπ.

Το 4 ειναι ανεκτικο στο νερο σου αν και ενα ουδετερο πεχα και μετριας σκληροπτητας νερο θα ηταν καλυτερο.
Αυτο ειναι ωοτοκο, γενναει μεν στα ενυδρεια, αλλα οχι τοσο ευκολα οσο τα guppies.

Οι red cherry με κιχλιδες δυκολα θα επιβιωσουν με τα αλλα ψαρια και ιδιως με τα cpd θα επιβιωσουν αλλα δεν θα δεις γονο.

Ο 6 ειναι αναλογα το χαρακτηρα του καθε ψαριου. Αρπαζονται με αλλους μονομαχους και συνηθως με οτι μοιαζει με μονομαχο (πχ guppy με τις πλουμιστες ουρες) και τις γαριδες δεν τις βλεπω σιγουρες.

Κοπαδι αναμικτο με διαφορα ειδη οπςω ειπες πιο πανω ( 3 και 3 δλδ) δεν ειναι κοπαδι.
Θα προτεινα να βαλεις ενα μεγαλο κοπαδι να το ευχαριστηθεις και εσυ και τα ψαρια.
Και αυτο ειναι απο τα ειδη που αναφερεις cpd ή guppy (αν και δεν ειναι κοπαδι αλλα ειναι κοινωνικα ψαρια) και με το οποιο δευτερο μπορεις να βαλεις και Platy (ζωοτοκα και αυτα γεννανε αβερτα) αλλα ειναι συμβατα και πολυ ομορφα.
Αν ειχες και λιγο πιο χαμηλο πεχα και σκληροτητα θα σου προτεινα μαζι με τα cpd να βαλεις και corydoras bronze που ειναι απο τα πιο "σκληρα" cory και ομορφα. Θελουν ομως στο βυθο αμμο ή πολυ ψιλο αμμοχαλικο (μεχρι 1mm) αλλιως εχουν προβληματα.

Διαβασε και εδω προτασεις http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573
Τσεκαρε και το νερο που θελει το καθε ψαρι για να εχεις τις συμβατοτητες.
Μην βασιζεσαι στις ακρες των τιμων πχ το ενα θελει 5-7.3 και το αλλο 7-8.5 και πεις "ΟΚ θα τα εχω ολα σε 7-7.3".
Δεν θα ειναι κανενα ψαρι ευχαριστημενο στις ακρες των τιμων και αν δεν ειναι αυτα ευχαριστημενα δεν θα εισαι και εσυ γιατι στην καλυτερη δεν θα βλεπεις τα ψαρια στην καλυτερη κατασταση τους και στην χειροτερη θα ειναι πιο ευαλωτα σε ασθενειες,
-------------------------
Ποιο ειναι το μπατζετ για φιλτρο?
Υπαρχει χωρος για να τοποθετηθρο το φιλτρο απο κατω και να περνανε οι σωληνες?

pantelos
17-09-11, 04:38
καλησπερα φιλε μου και καλοσορισες στο forum!!!εμενα η γνωμη μου ειναι αν βεβαια εχεις σκοπο να ασχοληθεις αρκετα να παρεις φυσικα το 80λιτρο αφου ειναι περισσοτερα τα λιτρα(μην φοβασαι για τα τζαμια δεν παθαινουν τιποτα..εχω carfourisio ενυδρειο εδω και τρια χρονια και δεν εχει παθει τπτ)και με λιγη παρεμβαση στο νερακι του δικτιου σου(λιγο μαλακωμα δλδ)να βαλεις ενα ζευγαρι ramirezi που ειναι πολυ ομορφα ψαρακια και σαν συνκατοικους τους ενα κοπαδακι των 7-8 ατομων neon που σου αρεσουν η καρδιναλιους που ειναι περιπου στα ιδια χρωματα η ακομα και ροδοστομους που σχηματιζουν σφιχτο κοπαδι και εχουν απιστευτες συμπεριφορες και ειναι και αυτα εξισου ομορφα ψαρακια!!!βεβαια ισως αυτα που σου λεω να ειναι οριακα για τα λιτρα σου ισως και πολλα...δες αν σου αρεσει καποιος απο τους συνδιασμους που προτεινω και θα μας πουν οι εμπειροτεροι αν ειναι εφικτοι στα σιγουρα!!!αυτα απο εμενα!!οτι αλλο θες εδω ειμαστε!!:D:D:D

hatzi
17-09-11, 21:23
Οσο μεγαλυτερο το ενυδρειο τοσο το καλυτερο για ολους ..................
...........ι χωρος για να τοποθετηθρο το φιλτρο απο κατω και να περνανε οι σωληνες?

Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές φιλε μου.. Η αληθεια ειναι οτι ο λογος που ειχα εντυπωσιαστει τοσο και ηθελα να ξεκινησω με τροπικα ειναι τα πανεμορφα ΤΕΤΡΑΣ.. Οπως μου λες ομως το νερο ειναι σκληρο και αυτα που θελουν μαλακο νερο και όξινο δεν ειναι ευκολα για αρχη, οπως ΝΕΟΝ και ΡΑΜΙΡΕΖΙ..
Αντιθετα τα Guppy δεν θελουν τοσο οξινο νερο δηλαδη αλλα και πιο σκληρο...

Οπότε οπως τα καταλαβα μου λες δυο συνδυασμους....
Guppies με CPD σε νερο κανονικο ή και κανενα Platty... Τα Cory δεν μου αρεσουν καθολου... :)

Φιλε Delta δηλαδη δεν υπαρχει τροπος να συνδυασω 6-7 neon η cardinal με 4 guppy?

Και κατι ακομα η ιδεα του Pantelos με νεον και ραμιρεζι ή ροδόστομους ειναι εφικτη?

Οσον αφορα για το φιλτρο χωρος υπάρχει απο κάτω... Τι προτείνεις για 80 λιτρα? Ενα που να ειναι επαρκες...

Και τελος... :) O θερμοστατης που εχει μεσα το ενυδρειο ΑQUAEL AQ-100 στα 100W ειναι καλος ή θελει αλλαγη?

delta66
17-09-11, 22:17
Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές φιλε μου.. Η αληθεια ειναι οτι ο λογος που ειχα εντυπωσιαστει τοσο και ηθελα να ξεκινησω με τροπικα ειναι τα πανεμορφα ΤΕΤΡΑΣ.. Οπως μου λες ομως το νερο ειναι σκληρο και αυτα που θελουν μαλακο νερο και όξινο δεν ειναι ευκολα για αρχη, οπως ΝΕΟΝ και ΡΑΜΙΡΕΖΙ..
Αντιθετα τα Guppy δεν θελουν τοσο οξινο νερο δηλαδη αλλα και πιο σκληρο...
Οπότε οπως τα καταλαβα μου λες δυο συνδυασμους....
Guppies με CPD σε νερο κανονικο ή και κανενα Platty... Τα Cory δεν μου αρεσουν καθολου... :)
Φιλε Delta δηλαδη δεν υπαρχει τροπος να συνδυασω 6-7 neon η cardinal με 4 guppy?
Και κατι ακομα η ιδεα του Pantelos με νεον και ραμιρεζι ή ροδόστομους ειναι εφικτη?
Οσον αφορα για το φιλτρο χωρος υπάρχει απο κάτω... Τι προτείνεις για 80 λιτρα? Ενα που να ειναι επαρκες...
Και τελος... :) O θερμοστατης που εχει μεσα το ενυδρειο ΑQUAEL AQ-100 στα 100W ειναι καλος ή θελει αλλαγη?
Οπως καταλαβαινω επιλεγεις ψαρια απο φωτογραφιες :D και θα εξηγησω γιατι το πιστευω.
Τα ψαρια αρεσουν και για την συμπεριφορα τους.
Δεν θα εχεις δει cory προφανως να κινουνται ομαδικα στο βυθο να βουτανε με το κεφαλι στην αμμο μεχρι τη μεση του σωματος τους για να βρουν τροφη, να καταπινουν αρκετη και να φιλτραρουν τη τροφη στο στομα τους πετωντας την αμμο απο τα βραγχια του. Ουτε θα εχεις δει το περιφημο Τ κατα την αναπαραγωγικη διαδικασια, ουτε το γεμισμα ολων των επιφανειων (συνηθως τζαμιων) με τα αυγα τους.

Ουτε θα εχεις ροδοστομους (που ειναι υπερκινητικοι) να κινουνται σαν σφιχτο σμηνος σε μεγαλου μηκους ενυδρειου. Σε ενυδρειο μικροτερο του ενος μετρου δεν θα εχουν να δειξουν τιποτα ιδιαιτερο.
Και φυσικα σε λαθος παραμερους νερου για τι ψαρι (νερο βρυσης), δεν προκειται να δεις τα χρωματα των φωτογραφιων. Επισης επειδη τα ψαρια μιλανε με τα χρωματα, αν δεν σου δειχνουν τα χρωματα τους κατι δεν παει καλα (αν και καποια επιτηδειοι εκτροφεις γεμιζουν ορμονες καποια ψαρια για να εχουν χρωματα ετσι κι αλλιως, αλλα το τιμημα πληρωνεται συντομα με "ανεξηγητους" συντομους θανατους ή εμφανισεις καρκινωματων)

Τα νεον που ειναι πιο "στατικο" κοπαδι, θα ειναι καλυτερα απο τους ροδοστομους σε μικρο μηκος. Για τα χρωματα ισχυουν τα ιδια.

Χαριτολογωντας θα πω οτι ο μονος τροπος να εχεις "ευχαριστημενα" neon και guppy στο ιδιο ενυδρειο ειναι να μπορεις να χωρισεις το νερο στη μεση σε σκληρο και μαλακο και να πανε τα ψαρια σε καθε μερια.

Επισημαινω για να μη φαινονται υπερβολικα αυτα που γραφω, οτι ουτε τα neon θα πεθανουν, ουτε τα guppies σε νερο μετριων σκληροτητων και πεχα. Απλα εχει μαθει ο οργανισμος τους να αντιμετωπιζει ασθενειες και παρασιτα που ευνοουνται απο διαφορετικες συνθηκες και ετσι αυξανονται οι πιθανοτητες ασθενειων. Επιπλεον αν χρειαστει να βαλεις λιγο ενυδρειακο αλατι για προληψη ή θεραπεια σηψης πτερυγιων των guppy που εχουν λογω μεγεθους τους μια εφεση να φουγκιαζουν (ιδιως και σε μη ιδανικες παραμετρους νερου για guppy) , τα neon δεν αντεχουν στο αλατι τοσο.
Ο θερμαντηρας απο προδιαγραφες (watt) φαινεται επαρκης,

Φιλτρο θα προτεινα σε ενα νεο χομπιστα με το ενυδρειο σου, ενα eheim ecco 200 ή ενα fluval 205 για να εχει πιο ησυχο το κεφαλι του και να ειναι και ευκολο στη συντηρηση.

hatzi
17-09-11, 22:47
Αυτο ισχυει που λες γιατι δεν εχω εμπειρια ουτε απο συμπεριφορες ουτε απο πειρα.. Κοιταζω τι μου αρεσει οπτικα και εμφανισιακα και το λεω...
Οποτε οπως τα λες το ξεχναω το neon guppy... Τι να λεει για να τα βαλω να μην ειναι ζωντανα τα χρωματα ή να μην ειναι το ενα απο τα 2 καλα..
Ειμαι υπερ της καλης ζωης των ψαριων και της συμπερηφορας τους..
Και παμε ή σε νεον κοπαδι με κατι ακομα με λιγο πιο οξινο νερο... Αλλιως σε guppy platty και CPD...

Θα κοιταξω να βρω ενα απο τα 2 φιλτρα που ειπες... Θα προτιμησω το πιο οικονομικο αν ειναι ισαξια σε αποδοση...

delta66
17-09-11, 23:06
Μπορεις να ψαξεις να δεις και σε βιντεο ψαρια. Οχι πως θα ειναι σιγουρο οιτι ολοι θα τα εχουνε σε σωστο ενυδρειο για να καταλαβεις, αλλα ψαχνωντας ολα και και κατι καλο θα βρεις.
Πχ για ροδοστομους δες εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55644 στα ποστ πιο μετα εχει λινκ με βιντεο
Για cory
εδω ειναι ενα πραγματικο κοπαδι http://www.youtube.com/watch?v=cWIVCdLOImw
Φαι http://www.youtube.com/watch?v=cWIVCdLOImw
Εδω ενα albino (που δεν μου αρεσουν) αλλα προσεξε τα βραγχεια του http://www.youtube.com/watch?v=g9hEdiGqpBo
σκαψιμο http://www.youtube.com/watch?v=zTB0hrRvbMY
http://www.youtube.com/watch?v=lVZBAaoH8_E
Τ-position και αυγα
http://www.youtube.com/watch?v=p-xYjB1LuiM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7chYyDObjOk
http://www.youtube.com/watch?v=vN5tziibjKI
http://www.youtube.com/watch?v=H8fbrOxxGYo
http://www.youtube.com/watch?v=On_pdjPO1FE

Aν θελεις να βαλεις ψαρια μαλακου νερου θα πρεπει να παρεις αποφαση οτι θα πρεπει να επεξεργαζεσαι το νερο σε δοχειο με δικο του φιλτρακι και τυρφη για μερες (και σκουρο χρωμα νερου) ή να παρεις φιλτρο αντιστροφης οσμωσης που βγαζει νερο με μηδενικες σκληροτητες και να το ρυθμιζεις με μιξη με βρυσης.

Καλα ειναι και τα δυο φιλτρα.

Αντωνης Πατρα
17-09-11, 23:54
καλως ηρθες πατριωτη στην παρεα.. ;) σιγα σιγα με τον καιρο θα καταλληξεις στο σωστο ειδος. μην ανχονεσαι ετσι ημασταν ολοι.. στην πατρα δυστηχως δεν εχουμε πολλα πετ σοπ και ειναι και ακριβα.. αν θες γνωμες ομως τα λεμε γιατι εχω ψαξει και εζησα την αδιαφορια και την ανιδεοτητα πολυ μην περασεις τα ιδια. και να ξερεις κατι.. αυτο ειναι το 1ο σου ενυδρειο.. θα ακολουθησουν κι αλλα...βαλε κατι ευκολο για αρχη και μετα πας στα δυσκολα..παθων ειμαι :p

hatzi
18-09-11, 15:24
Μπορεις να ψαξεις να δεις .......
.................ειναι και τα δυο φιλτρα.

Οντως πολυ ωραια τα βιντεο και τελεια η δουλεια σου που ειδα στους ροδοστομους...! Ευχαριστω για την βοηθεια..! Οποτε ειναι δυσκολο πιστευω για αρχη να παραμετροποιεις το νερο...

καλως ηρθες πατριωτη στην παρεα.. ;) σιγα σιγα με τον καιρο θα καταλληξεις στο σωστο ειδος. μην ανχονεσαι ετσι ημασταν ολοι.. στην πατρα δυστηχως δεν εχουμε πολλα πετ σοπ και ειναι και ακριβα.. αν θες γνωμες ομως τα λεμε γιατι εχω ψαξει και εζησα την αδιαφορια και την ανιδεοτητα πολυ μην περασεις τα ιδια. και να ξερεις κατι.. αυτο ειναι το 1ο σου ενυδρειο.. θα ακολουθησουν κι αλλα...βαλε κατι ευκολο για αρχη και μετα πας στα δυσκολα..παθων ειμαι :p

Γεια σου φιλε αντωνη.. Απο πατρα και εσυ μια χαρα. Οντως ειναι αρχη και δυστυχως την ψαροσυνθεση που ειχα φανταστει μαλλον δεν ειναι εφικτο να την κανω.. αλλα ειναι νωρις ακομα.. Θα καταληξω καπου.. Σε λιγες μερες ξεκιναει το στρωσιμο.. Αν βγαλω ακρη με το ΡΗ θα αποφασισω πιο σιγουρα τι μπορω να κανω..

Τα νεα ειναι πως ειμαι κατοχος ενος AQUAEL 80L (60cm*30cm*45cm).. Θερμοστατη θα κρατησω τον δικο του που ειναι AQUAEL AQ-100 στα 100W..
Και εντος της εβδομαδας θα παρω το φιλτρο που λεει ο delta και τα υπολοιπα ωστε να ξεκινησει το στρωσιμο...

Μια ερωτηση: Ενας συνδιασμος για αρχη σχετικα ευκολων ψαριων στο δικτυο του νερου με:
1) Guppy --> 3θ + 1α
2) Platty --> 2θ +1α
3) Red cherry γαριδουλες --> 4-5

4) ?? Ξιφοφορους μπορω να βαλω ή ειναι μικρα για κολυμπη τα 60cm μηκος?

Πως βλεπεται τα 1-2-3 ? Οι ποσοτητες ειναι σωστες ? Αφου γεννουν κιολας για αρχη θελω το λιγοτερο δυνατο πληθος απο το καθε ειδος... Τα πλατυ θελουν σαν τα guppy 3θ και 1α ??

persival
18-09-11, 16:34
Καλορίζικο και καλογέμιστο!

Θα πρέπει να διαλέξεις μεταξύ ξιφοφόρων και πλάτυ γιατί υβριδίζουν. Τις γαρίδες προτίμησε να τις βάλεις λίγο αργότερα για να έχει στρώσει και ο βυθός.

Κατά τη γνώμη μου οι θα μπορούσες να βάλεις και περισσότερα γκάπυ για αρχή, 2+6. Όπως και όταν έρθει η ώρα και για τις γαριδούλες, θα έβαζα 10 για αρχή, είναι μικρούλες.

Τέλος, καλύτερα να μην τα βάλεις όλα μαζί την ίδια μέρα αλλά λίγα κάθε εβδομάδα για να βοηθάς τη βιολογία να αναπτύσσεται.

delta66
18-09-11, 16:57
4) ?? Ξιφοφορους μπορω να βαλω ή ειναι μικρα για κολυμπη τα 60cm μηκος?

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ !!!!!

Και ειναι μικρο το μηκος για ξιφο και υβριδιζουν με τα πλατυ οπως ειπε ο περσιβαλ.

Γενικα το ιδιο χαρεμι πανει σε ολα τα ζωοτοκα 1-3 αλλα και με 1-2 δεν σημαινει οτι θα αποτυχει.

Γαριδες, συμφωνω, λιγο αργοτερα και περισσοτερες.

hatzi
18-09-11, 19:37
Συμφωνω παιδια και εγω.. Τις γαριδες αργοτερα... Δεν θα εβαζα και ξιφοφορους και πλατυ, ενα απο τα 2 αλλα καλα κανατε και το ειπατε...
Ελεγα να ξεκινησω με τα ελαχιστα γκαπυ 3-1 και απο πλατυ 3-1 ή 2-1 ετσι ωστε αν γεννησει κατι απο τα 2 να μην εχω προβλημα μεγαλο.. Δεν θα τα βαλω ολα μαζι απο την αρχη.. Σιγα σιγα... Θα σας ρωτησω προσεχως για το στρωσιμο και καμια προταση για ευκολα φυτα για αυτα γκαπυ πλατυ αλλα και για γαριδουλες αργοτερα...

giorgio
18-09-11, 20:12
Βάλε του φυτά και ρίξε μέσα 1+1 dwarf puffers
τα εχω στο ιδιο ενυδρειο, αν εχεις αρκετα φυτά ή κρυψώνες θα περάσουν φίνα
άσε που λόγω λίτρων δεν μπορείς να βάλεις πολλά, οποτε αντι για ποσότητα θα έχεις ψάρια με....χαρακτήρα!
http://www.youtube.com/watch?v=6o1fw9jtRNc
εννοείται οτι με αυτά αντε να βάλεις τιποτα oto ακομα, οτιδήποτε άλλο θα περάσει...τρέλα!

hatzi
20-09-11, 23:15
Καλησπέρα και παλι στην παρεα...
Αποφασισα για φιλτρο να παρω το EHEIM PRO 200 που προτεινε και ο delta αλλα διαβασα γενικα πως ειναι σουπερ..

Ερωτηση: Χρειαζεται να παρω καποια υλικα να βαλω μεσα η ειναι κομπλε με την αγορα? Επισης για να ξεκινησω το στρωσιμο... Υποστρωμα και χαλικι (χρωματισμους και παχος) παιρνω οτι θελω ή αναλογα με τα φυτα και τα ψαρια που θα βαλω? Για φυτα εχω σκοπο να ξεκινησω με ευκολα φυτα χαμηλων απαιτησεων...

Οπως εχουμε πει θα ξεκινησω με Guppies και ισως platy ή οποιοδηποτε αλλο σε αντιστοιχο ph και σκληρο νερο..

delta66
21-09-11, 00:16
Τα ψαρια που ανεφερες δεν εχουν ιδαιτερες απαιτησεις στο υλικο του βυθου.
Προτιμησε φυσικα χρωματα, μη γινει καρναβαλι το ενυδρειο :D

Το ecco pro ειναι κομπλε με υλικα, αλλα δεν εχει στην ακρη των σωληνων spraybar (http://www.acquariomania.net/online-store/images/Eheim%20barra%20spray%20bar%207343858.jpg)(αν ηθελες).

Αντωνης Πατρα
21-09-11, 14:07
Καλησπέρα και παλι στην παρεα...
Αποφασισα για φιλτρο να παρω το EHEIM PRO 200 που προτεινε και ο delta αλλα διαβασα γενικα πως ειναι σουπερ..

Ερωτηση: Χρειαζεται να παρω καποια υλικα να βαλω μεσα η ειναι κομπλε με την αγορα? Επισης για να ξεκινησω το στρωσιμο... Υποστρωμα και χαλικι (χρωματισμους και παχος) παιρνω οτι θελω ή αναλογα με τα φυτα και τα ψαρια που θα βαλω? Για φυτα εχω σκοπο να ξεκινησω με ευκολα φυτα χαμηλων απαιτησεων...

Οπως εχουμε πει θα ξεκινησω με Guppies και ισως platy ή οποιοδηποτε αλλο σε αντιστοιχο ph και σκληρο νερο..

μια χαρα συνδιασμος .. μπορεις να βαλεις και Molly.. οχι "ballon" γιατι ειναι τεχνητα.. ταιριαζουν με τα ψαρακια σου αλλα και με το ph.

hatzi
21-09-11, 19:38
Το ecco pro ειναι κομπλε με υλικα, αλλα δεν εχει στην ακρη των σωληνων spraybar (http://www.acquariomania.net/online-store/images/Eheim%20barra%20spray%20bar%207343858.jpg)(αν ηθελες).

Τι κανει τουτο ??? :)

IoannisV
21-09-11, 20:13
Εναλλακτική έξοδος ενός εξ. φίλτρου για καλύτερη ανατάραξη (άρα και οξυγόνωση) του νερού.
http://www.youtube.com/watch?v=2zw4kAstqCc
Αλλα φίλτρα έχουν ή περιλαμβάνουν spray bar στην αγορά τους,άλλα δεν έχουν και άλλα χρεώνονται έξτρα σε περίπτωση που το θες.

hatzi
21-09-11, 21:01
Καλη μαγκια.. Ουτε που το ήξερα... Εκτος απο δουλεια ειναι και ομορφο... Θα βαλουμε ενα.. ;)

delta66
21-09-11, 21:18
Ζητα το να στο βαλει εξτρα (δεν εινα ακριβο)

hatzi
26-09-11, 21:36
Λογω οικονομικης κρισης το στρωσιμο θα περιμενει μεχρι 1-2 του μηνος γιατι το ταμειο ειναι μειον... :)

Συνεχιζω το διαβασμα του Φορουμ και ψαχνω τον συγκατοικο των Guppy που θα ειναι οι πρωτοι κατοικοι... Δυστυχως Platy και Molly δεν μου αρεσουν... Ψαχνω να βρω κατι αλλο να μπει μαζι...

hatzi
04-10-11, 23:18
Καλησπερα σας και παλι... Αρχισε ο μηνας και οι οικονομιες ανεβηκαν.. :)
Λοιπον delta και ολοι οι φιλοι οσον αφορα το φιλτρο.. Εψαξα σημερα για το EHEIM PRO 200 το ειχε ενας μονο στην Πατρα στα 160 γιουρια... Μου φανηκαν αρκετα.. Σε οσα καταστηματα πηγα μου προτειναν ολοι το Tetratec EX600...!
Πιο οικονομικο αλλα μου ειπαν ολοι οτι ειναι αρκετα καλο και για τα 80 λιτρα μου υπερκαταλληλο.. Εχει και spraybar και λεω να το παρω... Ειναι καλο?

Επισης πηρα υποστρωμα FLOREDEPOT (sera) και χαλικι σε φυσικο χρωμα καφε.. Αντιχλωριο και βακτηρια.. Να τα χρησιμοποιησω η να αρχισω με αμμωνια? Κατι αλλο που δεν πρεπει να παραλειψω?

Πειτε μου την γνωμη σας για το φιλτρο να παω αυριο να το παρω αν ειναι...

kgf12345
05-10-11, 02:41
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1259

καμια συγκριση το ενα με το αλλο ποιοτικα.εγω θα επαιρνα το eheim.στο λινκ παραπανω τοχει 89.τα 160 μου φαινονται υπερβολη που ζητανε στην πατρα:rolleyes: εφοσον δεν εχεις παρει φιλτρο ακομα,η γνωμη μου ειναι να το ψαξεις λιγο ακομα και να παρεις κατι καλο για τα λεφτα που θες να δωσεις.ρωτα εδω μεσα πριν αποφασισεις.

οταν αποφασισεiς ποιο φιλτρο θα παρεις κοιταξε αν σου δινει μαζι βιολογικο υλικο στην τιμη η οχι.και τι υλικο ειναι αυτο.

τα βακτηρια θα τα χρησιμοποιησεις ετσι κιαλλιως(αφου τα πηρες) οποια μεθοδο κιαν ακολουθησεις για στρωσιμο.(τροφη η αμμωνια).

Αντωνης Πατρα
05-10-11, 12:08
φιλε συντοπιτη αμα περιμενεις στην πατρα να βρεις αυτο που θες και σε καλη τιμη αστο.... την διαφορα σου την εδειξε ο φιλος απο πανω ;)...παραγγελια απο ιντερνετ και τελειωσες

kesanis
05-10-11, 13:00
Ρίξε μια ματιά και σ' αυτό.

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2265

Εξίσου καλό με το eheim και με μεγαλύτερο κάδο. Μην βλέπεις την μικρή διαφορά στα λίτρα, σε οφέλιμη ποσότητα υλικού η διαφορά είναι μεγάλη.

hatzi
05-10-11, 23:11
Καλησπέρα στο φόρουμ.. Τελικά πήρα το tetratec ex600.. Μιας και δεν ασχολήθηκα με αγορά μέσω Ίντερνετ..

Ξεκινούν οι απορίες.. Το φιλτρο που τραβάει το βάζω σε οποίο ύψος θέλω ή πάνω απο το χαλικι ακριβώς;; Την εισαγωγή εννοώ.. Το σπρειμπαρ το τοποθετω πάνω να αναταραζει την επιφάνεια.. Επίσης άκουσα 2 διαφορετικές petshop συμβουλές για την αρχή..
1) ο πρώτος μου είπε να ρίξω αντιχλωριο Βακτηρια και σε 3 μέρες αλλαγή νερού 30-40% και μετα άλλες 2 μέρες αντιχλωριο Βακτηρια και μετα ψαράκια με μια μέτρηση που θα μου κάνει αυτός..
2) ο δεύτερος μου είπε να ρίξω μόνο αντιχλωριο να δουλέψει 2-3 μέρες και μετα να ρίξω Βακτηρια και την επόμενη 1-2 ψαράκια για να αναπτυχθούν τα Βακτηρια αλλιώς δεν έχουν τίποτα να φάνε.. Ισχύει;;

kgf12345
05-10-11, 23:27
δεν ισχυει τιποτα απτα δυο που σου ειπανε.η μαλον στα ειπανε οπως τους συμφερει:rolleyes:καταρχην διαβασε τα υπομνηματα εδω στους αρχαριους.
το στρωσιμο διαρκει κανα μηνα.αν δεν το κανεις και βιαστεις να βαλεις ψαρια (γιατι οι πετοσπαδες φαινεται οτι βιαζονται να πουλησουνε) θα εχεις θανατους και προβληματα και θα ταλαιπωρησεις και τα ψαρια.αν βιαζεσαι να αρχισεις,παλι διαβασε τα υπομνηματα και αφου τα διαβασεις βαλε μια αγγελια εδω στο φορουμ στις αγγελιες για μπολι.αν εχεις αποριες αφου διαβασεις τα υπομνηματα εδω ειμαστε,ρωτα.

την εισοδο του φιλτρου θα τη βαλεις γυρω στα 5 με 7 εκατοστα πανω απτο χαλικι.

αντιχλωριο θα ριχνεις παντα στο νερο της αλλαγης(1/3 του νερου του ενυδρειου μια φορα την εβδομαδα)δηλαδη αν ειναι 60 λιτρα το ενυδρειο σου,20 λιτρα αλλαγη την εβδομαδα με αντιχλωριο.στα 80 θες 25-26 λιτρα.

hatzi
06-10-11, 00:27
Ωραια καπου εκει το ειχα σε υψος.. Οποτε θα βαλω αυριο το χαλικι (το ξεπλυνα καλα σημερα) και το υποστρωμα και θα παω να παρω φυτα... Και θα ξεκινησω σιγα σιγα το στρωσιμο... Ειχα μπολι να παρω αλλα αρρωστησε το ενυδρειο του φιλου.. Θα δω καπου θα βρω εστω λιγο λιγο... Αλλιως τι προτεινεται για πιο καλυτερα? Με τα βακτηρια που εχω για βοηθεια αλλα και με αμμωνια ή τροφη?

kgf12345
06-10-11, 12:06
ναι μπορεις να ριχνεις τα βακτηρια που εχεις και λιγη τροφη στο ενυδρειο για να υπαρχει αμμωνια.η αμμωνια απο φαρμακειο.απλα εκει μπλεκεις και με ποσοτητες κλπ.για μενα η τροφη ειναι το καλυτερο.
η ξαναβαζεις αγγελια εδω μεσα για μπολι και βρισκεις καποιον αλλον απτην πατρα.υπαρχουνε αρκετοι εδω μεσα.
το μπολι ειναι το πιο αμεσο.σε μια μερα βαζεις ψαρια(εφοσον πιασει το μπολι και δεις μηδενικες μετρησεις)

hatzi
06-10-11, 18:18
Καλησπέρα.. Μπορεί κάποιος να μου πει 1-2 εύκολα φυτά για το ενυδρειο μου;; Γκαπυ και κανά ακόμα ζωοτοκο και αργότερα και γαριδουλες...
Θέλω 1-2 ψηλά για πίσω και 1-2 πιο κοντά για πιο μέση.. Μπροστά θα μου άρεσε κάτι πολυ χαμηλό σαν γρασίδι.. Επαναλαμβάνω εύκολα φυτακια.. Εχω ακούσειτις ανουμπιες για εύκολα...

giorgio
06-10-11, 18:40
μπορείς να βάλεις βαλισνέριες (οχι γιγαντεα!) η οποια ειναι πολυ ευκολη και θα βγάλει νεα φυτά αμέσως, ανούμπια νανα, μην την φυτέψεις ομως γιατι σαπίζει, επίσης οχι πολύ ψηλά γιατι μαυρίζουν τα φύλλα απο το πολύ φως (αλγη), ωραιο επισης για να καλύψεις μια πέτρα-ξύλο-φίλτρο είναι η moss, γενικα αναλογα την φωτεινότητα σου μπορείς να κανεις διάφορα.
sorry που δεν μπορώ να αναλύσω περισσότερο ελλείψη χρόνου αλλά αν θές πες τι λάμπες έχεις, λίτρα και ύψος και θα σου πω τι παίζει πανω κάτω

φυτεμένος γάρ...

Γιώργος Κ
06-10-11, 18:40
Καλησπέρα.. Μπορεί κάποιος να μου πει 1-2 εύκολα φυτά για το ενυδρειο μου;; Γκαπυ και κανά ακόμα ζωοτοκο και αργότερα και γαριδουλες...
Θέλω 1-2 ψηλά για πίσω και 1-2 πιο κοντά για πιο μέση.. Μπροστά θα μου άρεσε κάτι πολυ χαμηλό σαν γρασίδι.. Επαναλαμβάνω εύκολα φυτακια.. Εχω ακούσειτις ανουμπιες για εύκολα...
Εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46411 μπορεις να βρεις πολλα ευκολα φυτα (κοιτα στη περιγραφη το χαρακτηρισμο απαιτησεις: χαμηλες κοκ)
Τα "γρασιδια" δυστυχως θεωρουνται "δυσκολα" ...

hatzi
06-10-11, 19:15
Lp 67 είναι η λαμπα στα 11W.. Απο του καρφουρ το ενυδρειο.. Να βάλω μεγαλύτερη;; Το ενυδρειο είναι 60*30*45υψος...

giorgio
06-10-11, 19:55
και να την βάλεις, για "γρασίδι" σε κόβω πολυ χλωμό
η δυσκολία του είναι οτι χρειάζεται πολύ φώς, στο 60άρι το είχα με 15w και δεν έφτανε ουτε για να ξεκινήσει, μόλις έβαλα 2x24 φούντωσε (όπως όλα τα φυτά)

panoss
07-10-11, 00:53
Να ρωτησω κι εγώ κάτι για τον φωτισμό του ενυδρείου που νομίζω ότι την ίδια αποροία θα έχει και ο hatzi επειδή τυχαίνει να έχω κι εγώ το ίδιο ακριβώς ενυδρείο με την ίδια λάμπα και θέλω να σκεπάσω με moss ένα κορμό ξύλου. Υπάρχουν νομίζω δύο λύσεις για να γίνει επαρκείς ο φωτισμός.
Η πρώτη είναι με λεντοταινία και η δεύτερη είναι με φθορίου. Ποιά από τις δύο προτείνετε; Οι λάμπες φθορίου θα πρέπει να είναι στεγανές κλειστού τύπου φαντάζομαι... Αυτές τις βρίσκει κανείς σε κατάστημα με ηλεκτρολογικά ή πρέπει να είναι ειδικές από petshop;

Γιώργος Κ
07-10-11, 01:41
H java moss εχει λιγες "απαιτησεις" μπορεις να χρησιμοποιησεις οτι φωτισμο εχεις διαθεσιμο!!!
Οι λαμπες φθοριου δεν ειναι αναγκη να ειναι απο καταστημα ενυδρειακων! Ανετα κανεις τη δουλεια σου με λαμπες απο ηλεκτρολογικα καταστηματα -και πολυ φτηνοτερα! Στεγανα πρεπει να εχει ακροφυσια δεν χρειαζεται να ειναι κλειστου τυπου!!

hatzi
08-10-11, 00:17
Εγω στην πατρα δουλευω σε τετοιο καταστημα με ηλεκτρολογικο και ηλεκτρονικο υλικο οποτε βρισκω οτι λαμπα θελω... θα βαλω για αρχη την μεγαλυτερη σε Watt lp 67 που υπαρχει νομιζω 24 ειναι και θα ειμαι οκ πιστευω...
Σαββατο πρωι (αυριο) θα παρω 2 βαλισνέριες που ειπε ο φιλος παραπανω και ειναι ωραιο απο οτι ειδα και 2-3 ανουμπιες... Μπροστα λεω να βαλω τα μος που ειναι σαν μπαλα...

Μια ερωτηση πως θα καταλαβω αν ειναι η γιγαντιεα η οχι βαλισνερια? Αυτος απλα μου ειπε οτι ετσι λεγεται σε ενα pet shop που την βρηκα..

kgf12345
08-10-11, 10:30
προσεξε τη τη μπαλα γιατι μπορει να σε γεμισει κλαδοφορα αλγη.καποιοι δεν εχουνε προβλημα αλλα εγω οταν ειχα βαλει μετα απο λιγο καιρο, αρχισα να βλεπω "δειγματα" κλαδοφορας και σε αλλα σημεια στο ενυδρειο και την εβγαλα.

και προσεξε και την αποτομη αλλαγη στο φωτισμο.θα πρεπει να σου πει καποιος που εχει περισσοτερη εμπειρια στα φυτεμενα απο μενα αλλα ισως να χρειαστει να μειωσεις καποιες ωρες τη φωτοπεριοδο στην αρχη(αφου αλλαξεις τη λαμπα) και να την αυξησεις παλι σταδιακα για να μη γεμισεις αλγες.

διαβασε και το υπομνημα στα φυτεμενα για τις αλγες καλου κακου...

hatzi
08-10-11, 19:09
Ξεκινησε το ενυδρειο μου σημερα παιδια... Σιγα σιγα θα διορθωνεται και θα στρωνει.. Εβαλα τον απαραιτητο εξοπλισμο το γεμισα και φυτεψα για αρχη βαλισνεριες (λιγες) και κερατοφυλλο εβαλα που ακουσα οτι βοηθα στην αλγη που θα αρχισει... Θα βαλω και μια φωτο.. Ακομα δεν εβαλα διακοσμηση..

Μια ερωτηση το φιλτρο για την αρχη να το αφησω σε μεγιστη ροη?

Αν βαλω μπροστα δεξια ή αριστερα βαλισνερια θα κρυψω αργοτερα χωρο μολις μεγαλωσει? Να τις κολλησω πισω πισω? Και τα κερατοφυλλα πισω τα εχω...

kgf12345
09-10-11, 12:04
καλη αρχη!

αν δεν εχει στρωσει το ενυδρειο, με το κερατοφυλλο θα εχεις προβλημα.χρειαζεται νιτρικα no3 και αφου δεν υπαρχουνε αυτα σε αστρωτο ενυδρειο το κερατοφυλο αρχιζει και λιωνει και θα σου γεμισει το νερο και κατ'επεκταση και το φιλτρο.το ειχα παθει εγω οταν ξεκινησα το μικρο που ειχα και καθομουνα και καθαριζα.

αν θελεις νακουσεις,εγω σε συμβουλευω να βαλεις μπολι στο φιλτρο σου.θα λυσεις πολλα προβληματα αμεσως και θα βαλεις και ψαρια(λιγα) αμεσως.το μονο που χρειαζεται ειναι να ειναι απο υγιες ενυδρειο.

giorgio
09-10-11, 16:59
θεωρώ οτι θα αναγράφουν αν είναι gigantea ή κανονικη (συνήθως spiralis)
διαφορά είναι πως η κοντή γίνεται 30-40 πόντοι στο ύψος ενώ η γιγαντέα ειναι πάνω απο 2 μέτρα με φίλο πλατή(σχεδόν 2 δάκτυλα οταν η άλλη έχει πλάτος μισό)

Η βαλισνέρια είναι φυτό που μεγαλώνει περισσότερο προς τα πάνω(μακραίνουν τα φύλλα) και σε συνέχεια προς τα πλαγια(πετάνε "ντένια", παραφυάδες δηλαδή) θα ανέβει ψηλά και θα πάει και πλάγια. Το καλό είναι οτι οταν βγαίνουν νέα φυτά μπορεις να τα μετακινήσεις ή να τα αφαιρέσεις πολύ ευκολα(οσο ειναι μικρά γιατι αν μεγαλώσουν κανουν μακριές ρίζες και εαν έχεις γρασιδάκι......)

Το λοιπόν, η βαλισνέρια είναι ιδανικη εαν θες να καλύψεις κάτι μεσα στο ενυδρειο, πχ εισαγωγή φίλτρου ή εσωτερικό φίλτρο(οπως εχω κάνει εγω)

αργότερα θα ανεβάσω φωτο απο γιγαντέα και μικρή για να καταλάβετε τι παίζει

hatzi
10-10-11, 02:08
Δεν πηρα γιγαντιεα γιατι ακουσα οτι μεγαλωνει παρα πολυ.. Την κανονικη εχω την αλλη... Αστρωτο ειναι το ενυδρειο ξεκινησα με βακτηρια και με λιγη τροφη να ριχνω χωρις ψαρακια... Θα παρω μετρησεις σε λιγο καιρο...

Ισχυει αυτο με το κερατοφυλλο?? Θα εχω προβλημα? Προς το παρων δεν βλεπω κατι αλλα αν αρχισει και λιωνει θα το αφεραισω...!

Εβαλα το κερατοφυλλο μπροστα απο το φιλτρο για να το καλυψει μιας και αυτο μεγαλωνει αρκετα.. Αλλα τελικα τις μετακινησα πισω τις βαλισνεριες.. Ειναι πιο ωραιο.. Θα βαλω μπροστα ανουμπιες νανα και κανα μος..

ΥΓ.. Επισης οι υδρατμοι στο καπακι ειναι κατι? Η θερμοκρασια ειναι 25 ακριβως με τον θερμοστατη.. Μηπως να ανοιγω το καπακι?
Απορια..! Βλεπω την βαλισνερια και ειναι λιγο κιτρινωπα τα φυλλα... Ειναι φυσιολογικο? Και εχει και καποια φυλλα απο αυτα κατι μικρες τρυπουλες... Μηπως ειναι επειδη ειναι αστρωτο το ενυδρειο?? Η μηπως ειχε καποιο προβλημα απο την αγορα.. 1,5 μερα δουλευει το ενυδρειο.. Δεν επρεπε να βαλω τα φυτα?

kgf12345
10-10-11, 12:41
τα φυτα θελουνε καποιο χρονο να προσαρμοστουνε.αφησε τα οπως ειναι.τα πραγματικα προβληματα και τις ελειψεις τους θα τις δεις σε κανα δυο-τρεις βδομαδες.προς το παρον πρεπει να προσαρμοστουνε.
το οτι ειναι αστρωτο δεν τα βοηθαει με την ενοια οτι δεν εχουνε τα νιτρικα που χρειαζονται για να τραφουνε.δε μπορεις να κανεις κατι γιαυτο οποτε αφησε τα ετσι.δεν ειναι κακο,οτι χαλαει το βγαζεις.το κερατοφυλο ειναι "σφουγγαρι" στα νιτρικα,τραβαει πολλα.αποτελεσμα ειναι να χαλαει οταν υπαρχει ελλειψη τους.

αν θελεις να βοηθησεις λιγο το στρωσιμο ανεβασε λιγο τη θερμοκρασια στους 27.αν την ανεβαζες παραπανω γυρω στους 29 θατανε καλυτερα ακομα αλλα τοτε μπορει να την ακουσουνε τα φυτα.οποτε στους 27 θασαι καλα νομιζω.και οταν τελειωσει το στρωσιμο ρυθμιζεις αναλογα με το τι θελουνε τα ψαρια σου.

το καπακι οχι να μην το ανοιγεις.οι υδρατμοι δεν ειναι προβλημα. σε ολα τα ενυδρεια συμβαινει και με το να το εχεις κλειστο θα μειωσεις λιγο την εξατμιση ωστε να σου μενει πιο σταθερη η θερμοκρασια στο νερο.

γενικως να ξερεις οτι το "κλειδι" ειναι η σταθεροτητα(οσο ειναι εφικτο).οι μεγαλες αποτομες αλλαγες προς τα πανω η προς τα κατω μπορει να δημιουργησουνε προβληματα.

hatzi
13-10-11, 16:45
Καλησπέρα.. Λογικά σημερα ξεκιναω με ενα χαρεμακι γκαπυ.. Μιας και βρήκα μπολι απο τον φίλο τον Αντώνη απο Πάτρα που με βοήθησε.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
Μια ερώτηση.. Υπαρχει κάποιος τρόπος να αποφύγεις τις πολλές γεννες στα γκαπυ;; Δλδ αν στην 4 αδα βάλω αντί για 3θ-1α βάλω 2 και 2 θα χαλάσει η χημεία;;έλεγα να πάρω 2α και 2θ μιας και είναι και πιο ωραία τα αρσενικά.. Θα εχω πρόβλημα;;

Αντωνης Πατρα
13-10-11, 17:28
Καλησπέρα.. Λογικά σημερα ξεκιναω με ενα χαρεμακι γκαπυ.. Μιας και βρήκα μπολι απο τον φίλο τον Αντώνη απο Πάτρα που με βοήθησε.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
Μια ερώτηση.. Υπαρχει κάποιος τρόπος να αποφύγεις τις πολλές γεννες στα γκαπυ;; Δλδ αν στην 4 αδα βάλω αντί για 3θ-1α βάλω 2 και 2 θα χαλάσει η χημεία;;έλεγα να πάρω 2α και 2θ μιας και είναι και πιο ωραία τα αρσενικά.. Θα εχω πρόβλημα;;
φιλε ελπιζω να πανε ολα καλα με το μπολι :) λοιπον το προβλημα ειναι απλα οτι τα αρσενικα θα κυνηγανε συνεχως τα θηλυκα ... και οταν θα γεννανε τα αρσενικα θα τρωνε τον γονο .. θα επιζουν1-2 τα οποια θα τα τρωνε αργοτερα... εγω ενα αρσενικο εχω με 2 θηλυκα και αν δεν ειμαι απο πανω να σωζω τα μικρα δεν μενουν πανω απο 5

hatzi
13-10-11, 20:14
φιλε ελπιζω να πανε ολα καλα με το μπολι :) λοιπον το προβλημα ειναι απλα οτι τα αρσενικα θα κυνηγανε συνεχως τα θηλυκα ... και οταν θα γεννανε τα αρσενικα θα τρωνε τον γονο .. θα επιζουν1-2 τα οποια θα τα τρωνε αργοτερα... εγω ενα αρσενικο εχω με 2 θηλυκα και αν δεν ειμαι απο πανω να σωζω τα μικρα δεν μενουν πανω απο 5

Θα δειξει... Πηρα 2 και 2 μιας και δεν προλαβα να διαβασω την απαντηση απο το να παρω 1 και 3... Δεν με πειραζει και τοσο να μην εχω γεννες. Αν σωθει καποιο εχει καλως... Αλλιως αλλαζω το ενα αρσενικο με ενα θυληκο αλλιως παιρνω 1-2 θυληκα ακομα.. Και το κανω 2 αρσ 5 θυλ..

Αντωνης Πατρα
13-10-11, 21:21
Θα δειξει... Πηρα 2 και 2 μιας και δεν προλαβα να διαβασω την απαντηση απο το να παρω 1 και 3... Δεν με πειραζει και τοσο να μην εχω γεννες. Αν σωθει καποιο εχει καλως... Αλλιως αλλαζω το ενα αρσενικο με ενα θυληκο αλλιως παιρνω 1-2 θυληκα ακομα.. Και το κανω 2 αρσ 5 θυλ..
αφου ετσι κι αλλιως δεν θελεις πολλες γεννες αλλα οσο να ειναι κατι θα μενει.. ασε να σταθεροποιηθει το ενυδρειο και υπαρχουν λυσεις για ολα ;)

hatzi
13-10-11, 22:23
Μια ερωτηση παιδες... Τωρα που εχει μια 4αδα γκαπυ να ριξω 2-3 σταγονες βακτηρια που μπορουν να αναπτυχθουν αφου εχει ψαρια? Η δεν κανει?

Αντωνης Πατρα
13-10-11, 22:36
Μια ερωτηση παιδες... Τωρα που εχει μια 4αδα γκαπυ να ριξω 2-3 σταγονες βακτηρια που μπορουν να αναπτυχθουν αφου εχει ψαρια? Η δεν κανει?
ριξε δεν παθαινουν τιποτα.. αφου και το μπολι βακτηρια ειναι :)..

liapakos
14-10-11, 11:09

και γενικα,αφου εχεις υγρα βακτηρια, δεν ειναι κακο να ριχνεις μια ποσοτητα (αναλογα με την δοσολογια που γραφει στο μπουκαλακι) μετα απο κα8ε αλλαγη νερου.

stav
14-10-11, 11:55
και γενικα,αφου εχεις υγρα βακτηρια, δεν ειναι κακο να ριχνεις μια ποσοτητα (αναλογα με την δοσολογια που γραφει στο μπουκαλακι) μετα απο κα8ε αλλαγη νερου.

Αμα ειναι στρωμενο το φιλτρο η χρηση ετοιμων βακτηριδιων ειναι
πεταμενα χρηματα.Εκει που χρειαζονται ειναι οταν εχουμε κανει
θεραπεια με καποιο φαρμακο ριχνουμε για να ενισχυσουμε την βιολογια.

hatzi
14-10-11, 16:14
Αμα ειναι στρωμενο το φιλτρο η χρηση ετοιμων βακτηριδιων ειναι
πεταμενα χρηματα.Εκει που χρειαζονται ειναι οταν εχουμε κανει
θεραπεια με καποιο φαρμακο ριχνουμε για να ενισχυσουμε την βιολογια.

Το ενυδρειο δεν ειναι πληρως στρωμενο.. Τρεχει τωρα 2η ημερα με μπολι και θα κανω αλλαγες νερου ανα 4-5 μερες και θα παιρνω μετρησεις ετσι ωστε να σιγουρευτω.. Οποτε εριξα λιγες σταγονες υγρα βακτηρια..

delta66
14-10-11, 16:51
Το ενυδρειο δεν ειναι πληρως στρωμενο.. Τρεχει τωρα 2η ημερα με μπολι και θα κανω αλλαγες νερου ανα 4-5 μερες και θα παιρνω μετρησεις ετσι ωστε να σιγουρευτω.. Οποτε εριξα λιγες σταγονες υγρα βακτηρια..
Aν εχεις μπολιασει σωστα, επρεπε να βαλεις αμεσως ψαρι(α). (ψαρι ή ψαρια, αναλογα τα λιτρα και το ειδος των ψαριων)
Το σωστο μπολιασμα κανει αμεσο στρωσιμο στο φιλτρο.

Ο βυθος και το εσωτερικο του ενυδρειου ειναι ανωριμο μεν, αλλα το στρωμενο φιλτρο θα ανταπαξελθει για ολο το ενυδρειο με σωστη εισαγωγη ψαριων.

Αν δεν υπαρχουν ρυποι μετα το μπολιασμα (ειτε φυσικοι απο ψαρια ειτε τεχνητοι πχ τροφη), χανεις τη βιολογια και φτου και απο την αρχη.
Η βιολογια ειναι ζωντανη και πρεπει να την κραταμε ζωντανη με ρυπους.
Καθε μερα που περναει χωρις ρυπους, υπαρχουν απωλειες για αυτην.

ΥΓ για να κανεις την δουλεια που κανει το μπολιασμα αλλα με βακτηρια, χρειαζεσαι ενα φορτηγο μπουκαλακια. Αυτα ειναι για οταν δεν υπαρχει δυνατοτητα μπολιασματος.

Αντωνης Πατρα
14-10-11, 17:13
Aν εχεις μπολιασει σωστα, επρεπε να βαλεις αμεσως ψαρι(α). (ψαρι ή ψαρια, αναλογα τα λιτρα και το ειδος των ψαριων)
Το σωστο μπολιασμα κανει αμεσο στρωσιμο στο φιλτρο.

Ο βυθος και το εσωτερικο του ενυδρειου ειναι ανωριμο μεν, αλλα το στρωμενο φιλτρο θα ανταπαξελθει για ολο το ενυδρειο με σωστη εισαγωγη ψαριων.

Αν δεν υπαρχουν ρυποι μετα το μπολιασμα (ειτε φυσικοι απο ψαρια ειτε τεχνητοι πχ τροφη), χανεις τη βιολογια και φτου και απο την αρχη.
Η βιολογια ειναι ζωντανη και πρεπει να την κραταμε ζωντανη με ρυπους.
Καθε μερα που περναει χωρις ρυπους, υπαρχουν απωλειες για αυτην.

ΥΓ για να κανεις την δουλεια που κανει το μπολιασμα αλλα με βακτηρια, χρειαζεσαι ενα φορτηγο μπουκαλακια. Αυτα ειναι για οταν δεν υπαρχει δυνατοτητα μπολιασματος.
την ιδια μερα που μπολιασε εβαλε και ενα χαρεμι guppy οποτε απο φαγητο εχουν..

hatzi
15-10-11, 15:45
2-3 πρωτες φωτογραφιες.. Το ενυδρειο θα βελτιωθει κι αλλο μιας και θα αλλαξω το φωτισμο γιατι δεν επαρκει αυτος και θα προσθεσω φυτα περισσοτερα για να υποδεχθει τις red cherry αργοτερα... Προς το παρον 4 guppy σε περιβαλλον με πετρες και ξυλο..

http://img841.imageshack.us/img841/360/img0436du.jpg http://imageshack.us/photo/my-images/841/img0436du.jpg/

http://img577.imageshack.us/img577/9167/img0441n.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/3811/img0444n.jpg

Οτι δειτε που θελει διορθωση μου λετε..

Αντωνης Πατρα
15-10-11, 21:20
φιλαρακι καλα το πας... με το αναλογο φωτισμο και το αναλογο φοντο θα δειξει ακομα περισσοτερο.. φαντασου πως τωρα ειναι η αρχη..

hatzi
15-10-11, 21:33
φιλαρακι καλα το πας... με το αναλογο φωτισμο και το αναλογο φοντο θα δειξει ακομα περισσοτερο.. φαντασου πως τωρα ειναι η αρχη..

Φοτνο λες αφισσα απο πετ σοπ ή μαυρο χαρτονι φοντο???

liapakos
15-10-11, 21:40
Φοτνο λες αφισσα απο πετ σοπ ή μαυρο χαρτονι φοντο???

μαυρο χαρτονι και 8α εισαι αρχοντας! (αυτο βεβαια ειναι αντικειμενικο,ο κα8ενας τα γουστα του!) ;)

hatzi
20-10-11, 22:31
Να ρωτησω κατι... Μου εδωσε ενας φιλος ενα τεστ αμμωνιας που ειχε.. Οικονομικο απο οτι το βλεπω δεν ειναι πολυ γνωστη μαρκα.. CRM-37A λεγεται και ειναι αυτο http://mrweng.wikispaces.com/file/view/AquaPro+Aquarium+NH4+NO2+NO3+test+kits.pdf...

Το θεμα μου ειναι οτι το νερο το βλεπω προς το κιτρινο.. Δλδ δεν ταιριαζει με καποιο.. Ειναι λιγο πιο κιτρινοπο απο το αρχικο χρωμα του δειγματος... Φταιει κατι? Κανω ακριβως οτι λεει...

liapakos
20-10-11, 22:36
Να ρωτησω κατι... Μου εδωσε ενας φιλος ενα τεστ αμμωνιας που ειχε.. Οικονομικο απο οτι το βλεπω δεν ειναι πολυ γνωστη μαρκα.. CRM-37A λεγεται και ειναι αυτο http://mrweng.wikispaces.com/file/view/AquaPro+Aquarium+NH4+NO2+NO3+test+kits.pdf...

Το θεμα μου ειναι οτι το νερο το βλεπω προς το κιτρινο.. Δλδ δεν ταιριαζει με καποιο.. Ειναι λιγο πιο κιτρινοπο απο το αρχικο χρωμα του δειγματος... Φταιει κατι? Κανω ακριβως οτι λεει...

κοιτα,εγω αυτο που παρατηρησα τουλαχιστον με το δικο μου ενυδρειο,ειναι πως εκανε λιγες μερες να μηδενιστει τελειως η αμμωνια.(για το δικο μου και μονο μιλαω).ειχε πολυ λιγο αμμωνια μεν,αλλα δεν ηταν στο 0.δεν 3ερω αν ειναι φυσικο ή οχι,παντως ασε το ενυδρειο να "ηρεμισει" 2-3 μερουλες μετα την αλλαγη νερου σου,κανε ενα τεστ αμμωνιας και πες μας πως τα πας. καλη συνεχεια :)

Αντωνης Πατρα
20-10-11, 22:42

κοιτα εδω δεν ειναι τπτ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56570

hatzi
20-10-11, 23:04
κοιτα εδω δεν ειναι τπτ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56570

αρα λογικα δουλεψε το μπολι... μαλλον δεν εχω αμμωνια.. εκανα μια αλλαγη 30-40% σημερα οποτε θα ξανα μετρησω σε 2-3 μερες... Και θα κανω και τις υπολοιπες μετρησεις να εχω μια ολοκληρωμενη αποψη...

Αντωνης Πατρα
20-10-11, 23:14
αρα λογικα δουλεψε το μπολι... μαλλον δεν εχω αμμωνια.. εκανα μια αλλαγη 30-40% σημερα οποτε θα ξανα μετρησω σε 2-3 μερες... Και θα κανω και τις υπολοιπες μετρησεις να εχω μια ολοκληρωμενη αποψη...
αν ειχες αμμωνια θα ηταν μπλε και θα ειχαν χερετησει τα ψαρια σου..:wink:

liapakos
21-10-11, 00:27
αν ειχες αμμωνια θα ηταν μπλε και θα ειχαν χερετησει τα ψαρια σου..:wink:

αμμωνια δεν ειναι απαραιτητο να ειναι σε αυ3ημενο επιπεδο για να πεις οτι υπαρχει.μπορει να βρισκεται και σε χαμηλοτερα επιπεδα (πχ πρασινο προς το σκουρο στο τεστ σου αν δεν κανω λα8ος) η οποια προκαλει μακροχρονια προβληματα,χωρις να ειναι απαραιτητο να πε8ανουν αμεσως τα ψαρια του ενυδρειου. πχ: ψαρια (κυριως χρυσοψαρα) που χρησιμοποιουν ορισμενοι για το στρωσημο του ενυδρειου (φυσικα και ειναι απαν8ρωπο) τα οποια παρουσιαζουν προβληματα και στο τελος μας "χεραιτουν" στον επομενο καιρο και οχι μολις τα βαζουν στο ενυδρειο ;)

hatzi
21-10-11, 22:45
Μπηκα σε αυτην την διαδικασια και θα σας εξηγησω το γιατι... Πηρα ενα χαρεμι γκαπυ αμεσως μετα το μπολιασμα... Ολα ηταν μια χαρα ζωηρα τα ψαρακια ολα καλα.. Και για να ειμαι σιγουρος εκανα και αλλαγες νερου ανα 3-4 μερες.. Δεν ειχα παρει μετρησεις... Το ενα απο τα 4 γκαπυ ομως ηταν ολο στην επιφανεια αμετοχο απο τα υπολοιπα.. Και γενικα πολυ ηρεμο.. Μετα απο 10-12 μερες το εβλεπα στο βυθο ωσπου χθες τελικα το εχασα.. Και λεω τελικα απο αμμωνια ειναι.. Αλλα δεν εχει αμμωνια γιατι ξανα εκανα τεστ και τελικα ειναι ανοιχτο πολυ πρασινο προς το κιτρινο.. Θα παρω παλι μετρηση γιατι χθες εκανα μια αλλαγη νερου παλι 50% σχεδον...

Υπαρχει περιπτωση να ειχε προβλημα το ψαρακι απο το πετ σοπ? Και τωρα να βαλω αμεσως αλλα γκαπυ γιατι εχω μεινει με 1 θυλ και 2 αρσ... Η να σιγουρευτω για ολες τις μετρησεις αυριο και να βαλω απο δευτερα...??

liapakos
21-10-11, 23:05
Μπηκα σε αυτην την διαδικασια και θα σας εξηγησω το γιατι... Πηρα ενα χαρεμι γκαπυ αμεσως μετα το μπολιασμα... Ολα ηταν μια χαρα ζωηρα τα ψαρακια ολα καλα.. Και για να ειμαι σιγουρος εκανα και αλλαγες νερου ανα 3-4 μερες.. Δεν ειχα παρει μετρησεις... Το ενα απο τα 4 γκαπυ ομως ηταν ολο στην επιφανεια αμετοχο απο τα υπολοιπα.. Και γενικα πολυ ηρεμο.. Μετα απο 10-12 μερες το εβλεπα στο βυθο ωσπου χθες τελικα το εχασα.. Και λεω τελικα απο αμμωνια ειναι.. Αλλα δεν εχει αμμωνια γιατι ξανα εκανα τεστ και τελικα ειναι ανοιχτο πολυ πρασινο προς το κιτρινο.. Θα παρω παλι μετρηση γιατι χθες εκανα μια αλλαγη νερου παλι 50% σχεδον...

Υπαρχει περιπτωση να ειχε προβλημα το ψαρακι απο το πετ σοπ? Και τωρα να βαλω αμεσως αλλα γκαπυ γιατι εχω μεινει με 1 θυλ και 2 αρσ... Η να σιγουρευτω για ολες τις μετρησεις αυριο και να βαλω απο δευτερα...??

δες αν ειναι ληγμενο το τεστ(για σιγουρια). κα8ε ψαρι μπορει να εχει προβλημα πριν το αγορασεις.αν ηταν 8εμα αμμωνιας,δεν 8α ηταν 1 γκαπι,αλλα ολα.οποτε βαλε 1-2 σημερα αν 8ες,δεν νομιζω να υπαρχει φοβος. ;) κρατα μας ενημερους για το πως "κυλουν" τα πραγματα.

το χαρεμι ειναι 1 αρσενικο και 2-3 8υλ. και οχι 1 8υλ και 2-3 αρσ. εκτος αν μπερδευτικες :P

Γιώργος Κ
21-10-11, 23:09
Ποσο μετρας αμμωνια, ΝΟ2 και ΝΟ3?

Πως μπολιασες (πως εκανες τη διαδικασια και απο που πηρες μπολι και σε τι μορφη)??

hatzi
21-10-11, 23:38
το χαρεμι ειναι 1 αρσενικο και 2-3 8υλ. και οχι 1 8υλ και 2-3 αρσ. εκτος αν μπερδευτικες :P

Καλα τα λες αλλα απεβιωσε το θυληκο... Τωρα που εχω 2 αρσενικα και 1 θυληκο θελω περιπου 4-5 θυληκα ακομα...

Πως μπολιασες (πως εκανες τη διαδικασια και απο που πηρες μπολι και σε τι μορφη)??

Αυριο θα εχω ολοκληρομενες μετρησεις και θα σας πω.. Μονο για αμμωνια μετρησα αλλα και παλι δεν ειμαι σιγουρος.

Μπολι πηρα απο τον φιλο που απαντα εδω στο ποστ "Αντωνης Πατρα".. Ηταν ενα μπουκαλι με νερο σαν λασπη καπως.. Μου ειπε τι να κανω γιατι ειχε ξανα μπολιασει με τον ιδιο τροπο.. Το εριξα οπως ηταν μεσα στο φιλτρο μου.. Και το αφησα να δουλευει...

giorgio
22-10-11, 08:09
Τί τέστ χρησιμοποιείς?
αν μπορείς πάρε λίγο νερό και πήγαινε το στον φίλο να στο μετρήσει, ή στο πετ σόπ που θα πας για την αγορά
Εγώ μετρούσα με σφραγισμένο sera (το 'ξερα...τι το πήρα???) αμμωνία για 1,5 μήνα σχεδόν, δεν άλλαζε καν η απόχρωση, έριξα λίγο μπόλι (ε αυτό με το φίλτρο πρώτη φορά το ακούω, πάντα το ρίχνω χύμα στο ενυδρειο και μετά απο λίγο ανακατέβω το νερό για να φύγει οτι έχει κάτσει γύρω γύρω, που να ανοίγεις φίλτρα...είδικά στο 750άρι!) τίποτα όμως δεν άλλαξε!
τελικά πήρα ενα παλιό API που είχα δώσει σε μια φίλη και εδειξε 0! για να είμαι σιγουρος έριξα κι άλλη αμμωνία (οχι σταγόνες, ολοκληρες σύριγγες!) και μετά απο 2 μέρες ήταν πάλι 0, άλλη μια επανάληψη με αμμωνια (just in case) , μια γενναία και μπήκαν μέσα τα labs
είμαι στην 7 μέρα και μετράω 0 αμμωνία και νιτρώδη ενώ σύμφωνα με την sera δεν πλησιάζουν ουτε κουνούπια απο πάνω

hatzi
22-10-11, 17:17

Λοιπον πηρα μετρησεις σημερα... Τωρα κατα ποσο ειναι σωστες θα σας γελασω.. :)

Tα νιτρωδη NO2 ειναι σιγουρα 0...
Η αμμωνια ΝΗ4 ειναι 0...
Τα νιτρικα ΝΗ3 μου βγηκαν περιπου 5-6...
To PH λιγο παραπανω απο 7.5... Περιπου 7.7...

Τωρα για τις σκληροτητες προχειρα απο ενα τεστ με χαρτακι νομιζω πως ειναι γυρο στο 12... το GH....

Αυτα...!

Στους 24 C ειναι η θερμοκρασια...

Ακουω τι εχετε να πειτε.. Στρωμενο ειναι το ενυδρειο λογικα.. Οποτε καποιο προβλημα ειχε το ενα γκαπυ..

liapakos
22-10-11, 21:48

Η αμμωνια ΝΗ4 ειναι 0...

Τωρα για τις σκληροτητες προχειρα απο ενα τεστ με χαρτακι νομιζω πως ειναι γυρο στο 12... το GH....

Αυτα...!

Ακουω τι εχετε να πειτε.. Στρωμενο ειναι το ενυδρειο λογικα.. Οποτε καποιο προβλημα ειχε το ενα γκαπυ..

αφου στο πα βρε. αν ειχες 8εμα αμμωνιας, 8α ειχες προβλημα με ολα σου τα ψαρακια και οχι μονο με το 1.

morfeas2002
22-10-11, 23:06
Να ξέρεις οτι τα αρσενικά είναι απίστευτα πιεστικά στα θηλυκά ως προς τη γονιμοποίηση.Τα 2 αρσενικά σου είναι κίνδυνος-θάνατος προς τα θηλυκά.Δεν θα τα αφήνουν καθόλου σε ησυχία.Το ενυδρείο σου δεν έχει ακόμα αρκετές κρυψώνες και η θηλυκιά σου μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι, πήγε απο στρες! Φρόντισε να είναι σωστές οι αναλογίες σου αλλιώς θα δεινοπαθούν οι θηλυκές σου.

Αντωνης Πατρα
23-10-11, 00:51

Η αμμωνια ΝΗ4 ειναι 0...

Αυτα...!

ειπα κι εγω θα με εκθεσει το μπολι μου?:p

hatzi
23-10-11, 02:13
Να ξέρεις οτι τα αρσενικά είναι απίστευτα πιεστικά στα θηλυκά ως προς τη γονιμοποίηση.Τα 2 αρσενικά σου είναι κίνδυνος-θάνατος προς τα θηλυκά.Δεν θα τα αφήνουν καθόλου σε ησυχία.Το ενυδρείο σου δεν έχει ακόμα αρκετές κρυψώνες και η θηλυκιά σου μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι, πήγε απο στρες! Φρόντισε να είναι σωστές οι αναλογίες σου αλλιώς θα δεινοπαθούν οι θηλυκές σου.

Διορθωθηκε η αναλογια σημερα.. Αφου πηρα μετρησεις προσθεσα αλλες 2 θυληκες.. Οσο για τις κρυψωνες περιμενω να φερουν κανα φυτο τα πετ σοπ γιατι εχουν τελειωσει... :)
Eιμαστε μπροστα εδω στην πατρα..

kgf12345
23-10-11, 08:00
τη θερμοκρασια θα την ανεβαζα λιγο γυρω στους 26.μου φαινεται λιγο κρυο για guppy το νερο.αν και δεν ειμαι gupp-ας:D

hatzi
23-10-11, 19:17
εχεις ενα δικιο... θα γινει 25-26... Επισης θα προσθεσω και ενα ζευγαρι μπλακ μολλυ λεω... Η' ξιφοφορους... Ειναι μικρο σε μηκος το 60αρι cm για ξιφοφορους? 80 λιτρα ειμαι.. Τι αλλο μπορειται να μου προτεινεται μαζι με τα γκαπυ? Εκτος απο πλατυ που δεν μου αρεσουν... Η αλλο ενα ζωοτοκο.. Μολλυ μπλακ ή ξιφοφορους αλλιως κατι βυθου... Μολις γεμισει φυτα το ενυδρειο μου θα βαλω και red cherry γαριδουλες...

delta66
23-10-11, 19:55
Μη καις ασκοπα ηλεκτρικο ρευμα.
Α δεν εχεις αλλο ειδος στο ενυδρειο που να απαιτει 25-26C μπορεις να τα αφησεις και σε πολυ χαμηλοτερη θερμοκρασια.
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile15.html

hatzi
25-10-11, 22:04
Βρε παιδια κατα ποσο παιζει τα ψαρακια απο το πετ σοπ αν ειναι καιρο στο ενυδρειο να εχουν ηδη καποιο προβλημα? Το ενα απο τα 2 που πηρα προχθες για να αντικαταστησω το αλλο το βρηκα σημερα μεσα σε 2 μερες πεθαμενο. Βεβαια ηταν απο την αρχη ηρεμο και κρυβωταν και ποτε δεν ανεβαινε να φαει. Οι μετρησεις μου τελικα ειναι μια χαρα.. Προχθες εκανα. Τι αλλο μπορει να φταιει? Να ειναι απο το πετ σοπ το προβλημα? Γιατι ειχε και αλλο γκαπυ μεσα στο ενυδρειο που ειχε πεθανει..

liapakos
25-10-11, 23:01
το κατα ποσο ειναι υγιη τα ψαρακια που αγοραζουμε ή το ποσο στρεσσαρονται οσο ειναι στο πετ σοπ ή κατα την μεταφορα,δεν μπορουμε να το 3ερουμε 100%. μπορει να εισαι και ατυχος.. γενικοτερα,στις αγορες μας κοιταμε να διαλε3ουμε το πιο ζωηρο ψαρακι,ετσι ωστε να εχουμε ελαχιστες πι8ανοτητες καποιου προβληματος..

hatzi
27-10-11, 22:05
Καλησπερα στην παρεα και παλι... Σημερα βρηκα μια θυληκια γκαπινα που ειχα ξεφουστκωτη... Την ειχα παρει φουσκωμενη απο το πετ σοπ... Γεννησε προλαβα και ειδα ενα μικρο τωρα που γυρισα απο δουλεια αλλα τελικα μαλλον παει και αυτο.. Δυστηχως δεν σωθηκε κανενα μαλλον γιατι δεν εχει κανενας φυτα να παρω οποτε απο κρυψωνες δεν υπηρχαν στο ενυδρειο.. 1-2 κερατοφυλλα εχω και βαλλισνεριες..

Κατι αλλο... Απο οτι βλεπω εχω αρκετα σαλιγκαρακια μεσα... Απο τα φυτα αυτα που σας ανεφερα... Να τα βγαλω ή δεν επειρεαζουν σε κατι.. Εχει καμια 10αρια και βαλε... Πανω στο ξυλο αρκετα και 2-3 στο τζαμι... Μικρουλια πολυ ειναι...

Αντωνης Πατρα
27-10-11, 22:31
Καλησπερα στην παρεα και παλι... Σημερα βρηκα μια θυληκια γκαπινα που ειχα ξεφουστκωτη... Την ειχα παρει φουσκωμενη απο το πετ σοπ... Γεννησε προλαβα και ειδα ενα μικρο τωρα που γυρισα απο δουλεια αλλα τελικα μαλλον παει και αυτο.. Δυστηχως δεν σωθηκε κανενα μαλλον γιατι δεν εχει κανενας φυτα να παρω οποτε απο κρυψωνες δεν υπηρχαν στο ενυδρειο.. 1-2 κερατοφυλλα εχω και βαλλισνεριες..

Κατι αλλο... Απο οτι βλεπω εχω αρκετα σαλιγκαρακια μεσα... Απο τα φυτα αυτα που σας ανεφερα... Να τα βγαλω ή δεν επειρεαζουν σε κατι.. Εχει καμια 10αρια και βαλε... Πανω στο ξυλο αρκετα και 2-3 στο τζαμι... Μικρουλια πολυ ειναι...
εμενα οι "λαθρεπιβατες" δεν μου τρωνε τα φυτα οποτε τα αφηνω.. γεμισε την επιφανεια κερατοφυλλο και θα γεμισεις μιλιουνια μικρα ζοντοβολα:)

liapakos
27-10-11, 23:33

για αυτα τα σαλιγκαρακια "λα8ρεπιβατες" μπορεις να αγορασεις 2-3 σαλιγκαρια anentome helena τα οποια τρεφονται απο αυτα. ετσι 8α μπορεις να ελεγχεις τους πλη8υσμους.

eimaste aR21rwstoi
28-10-11, 09:13
για αυτα τα σαλιγκαρακια "λα8ρεπιβατες" μπορεις να αγορασεις 2-3 σαλιγκαρια anentome helena τα οποια τρεφονται απο αυτα. ετσι 8α μπορεις να ελεγχεις τους πλη8υσμους.
και μετα θα πρεπει να παιρνει λαθρεπιβατες γιατι δεν θα εχουν να φανε τα ανεντομε:D:D:D

delta66
28-10-11, 11:11
και μετα θα πρεπει να παιρνει λαθρεπιβατες γιατι δεν θα εχουν να φανε τα ανεντομε:D:D:D
Τρεφονται μια χαρα και με υπολειματα τροφων κλπ

hatzi
28-10-11, 22:02
Παρατηρω στο τζαμι εσωτερικα απο κοντα σαν κολλημενα πολλα στιγματα σαν σκονη μαζεμενη.. Δεν ξερω αν το περιγραφω σωστα αλλα απο κοντα φαινεται σαν σκονισμενο εσωτερικα το ενυδρειο.. Ειναι κατι αυτο? Αλλαγη νερου και καθαρισμο θα κανω αυριο.. Καθε κυριακη κανω...

Επισης ειναι απαραιτητη η σκουπα για το βυθο? Δεν εχω και νομιζω πως συσσορευονται διαφορα..

Να παρω σιγα σιγα κατι για βυθο ή καμια γαριδουλα? Η οχι ακομα? Βασικα περιμενω να το γεμισω φυτα.. ακομα δεν εχει τπτ..

Κατι που σκεφτηκα... Μηπως παει να δημιουργηθει αλγη??? Προσθεσα προχθες μια δευτερη λαμπα.. 15W philips aqua

Αντωνης Πατρα
29-10-11, 00:06
Παρατηρω στο τζαμι εσωτερικα απο κοντα σαν κολλημενα πολλα στιγματα σαν σκονη μαζεμενη.. Δεν ξερω αν το περιγραφω σωστα αλλα απο κοντα φαινεται σαν σκονισμενο εσωτερικα το ενυδρειο.. Ειναι κατι αυτο? Αλλαγη νερου και καθαρισμο θα κανω αυριο.. Καθε κυριακη κανω...

Επισης ειναι απαραιτητη η σκουπα για το βυθο? Δεν εχω και νομιζω πως συσσορευονται διαφορα..

Να παρω σιγα σιγα κατι για βυθο ή καμια γαριδουλα? Η οχι ακομα? Βασικα περιμενω να το γεμισω φυτα.. ακομα δεν εχει τπτ..

Κατι που σκεφτηκα... Μηπως παει να δημιουργηθει αλγη??? Προσθεσα προχθες μια δευτερη λαμπα.. 15W philips aqua
επειδη ειναι νεο το ενυδρειο σου ολες οι σκονες απο το χαλικι που εχεις μεσα εκατσε εκει.. δεν ειναι τπτ περα απο το αισθητικο κομματι. μπορεις να το καθαρισεις σχετικα ευκολα.. αλγη αν ηταν θα ηταν καφε η πρασινη.

hatzi
29-10-11, 22:36
ΕΡΩΤΗΣΗ...

Επειδη ειδα παλι 2-3 γεννητουρια... Και το ενα το παλευα να το σωσω απο καποια που κυνηγουσαν να το φανε... Αν πιασω 1-2 με την αποχουλα και τα βαλω σε ενα ποτηρι με νερο ενυδρειου παιζει να σωθουν μεχρι να μεγαλωσουν λιγο??? Η οχι? Αν αλλαζω το νερο στο ποτηρι συνεχεια??

Γιατι μεσα στο ενυδρειο δεν ζουν πανω απο λεπτο.. Τα τρωνε.. Και εχω ριξει και το κερατοφυλλο στην επιφανεια....

Αντωνης Πατρα
29-10-11, 23:18
ΕΡΩΤΗΣΗ...

Επειδη ειδα παλι 2-3 γεννητουρια... Και το ενα το παλευα να το σωσω απο καποια που κυνηγουσαν να το φανε... Αν πιασω 1-2 με την αποχουλα και τα βαλω σε ενα ποτηρι με νερο ενυδρειου παιζει να σωθουν μεχρι να μεγαλωσουν λιγο??? Η οχι? Αν αλλαζω το νερο στο ποτηρι συνεχεια??

Γιατι μεσα στο ενυδρειο δεν ζουν πανω απο λεπτο.. Τα τρωνε.. Και εχω ριξει και το κερατοφυλλο στην επιφανεια....
εγω αν και εχω κερατοφυλλο τα τρωνε οπως λες οποτε οταν γενναει τα πιανω με ενα ποτιρι του φραπε και τα βαζω για λιγες μερες σε ενα ταπερ 5 λιτρων το οποιο το αφηνω να επιπλεει μεσα στο ενυδρειο για να εχει ζεστασια απο τον θερμοστατη,, αλλαγη νερου καθε μερα αν εχω πολλα 80% του ταπερ γιατι βρωμιζει το νερο απο την πολυ τροφη. ετσι τρωνε σωστα τα ψαρακια . προσωρινο ειναι αυτο .

morfeas2002
30-10-11, 00:00
Άσε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.Μην τα βάλεις σε ποτήρι, θα τα σκοτώσεις εσύ.

hatzi
31-10-11, 16:20
Καλησπερα σας...

1) Οι 2 βαλισνεριες που εχω τις βλεπω καπως με κιτρινισμενα φυλλα... Δεν εχω παρει τπτ για τα φυτα... Ειναι κατι που ειναι απαραιτητο να ριχνω το οποιο δεν το εχω?? Αν μπορει ας μου προτεινει καποιος κατι..

2) Ενα ζευγαρι ξιφοφορους που εχω τρωνε το ιδιο με τα γκαπυ φαγητο? Στα γκαπυ ριχνω tetra guppy λεγεται... Μπορω να ριχνω κατι αλλο στους ξιφοφορους ή στα μολλυ που θα προσθεσω ή ολα τα ζωοτοκα θελουν τα φυλλαρακια για τα γκαπυ?

Ευχαριστω και παλι.

tsiou9
31-10-11, 17:49
1) Δε ξέρω συγκεκριμένα για τις βαλισνερίες, πάντως γενικώς για φυτά μπορείς να πάρεις το Seachem Flourish, είναι πολύ καλό αν και το χρησιμοποιώ λίγο καιρό έχουν ξεμυτίσει πολλά νέα άνθη..

2) Μπορεί και να τρώνε αλλά θα σε συμβούλευα να παίρνεις πιο γενικές τροφές για όλα τα ψάρια.. Δηλαδή αν είχες 6 διαφορετικά είδη και σου έδινε ο πετσοπάς 6 διαφορετικές τροφές θα τις έπαιρνες να τα ταίζεις διαφορετικά? :P Μάλλον θα τις έτρωγε όποιο προλάβαινε.. Οπότε πάρε μια γενική να είσαι μέσα ;)

hatzi
06-11-11, 00:39
Δυο ερωτησουλες...

Το ενα ειναι οτι μεσα το σπρει μπαρ η σωλημα εχει γινει λιγο καφε σαν χωμα στον πατο της... Επισης το νερο εχει κατι σαν σωματιδια που κινουνται... Θελει καθαρισμα το φιλτρο? Δεν του εχω κανει ακομα...

Αν και διαβασα για την συντηρηση του φιλτρου.. Μπορει καποιος περιληπτικα να μου πει τι κανω στο φιλτρο εβδομαδιαια και τι μηνιαια? Καποια διεργασια..
Ας πουμε πλενω τα υλικα καθε μηνα? Τα σφουγγαρακια τα πλενω? Τα στιβω?

Γιώργος Κ
06-11-11, 08:49
Βασικα το φιλτρο μας το καθαριζουμε οταν βλεπουμε οτι εχει μειωθει η ροη του! Παντα χρησιμοποιουμε νερο απο το ενυδρειο και ποτε απο τη βρυση! Τα σφουγγαρια τα στιβεις και ξεπλενεις ελαφρα! Το βιολογικο υλικο αν εχει ακαθαρσιες το ξεπλενεις ελαφρα ωστε να απομακρυνθουν!

Πολλες φορες ειναι αναγκαιο να αλλαζουμε το ενυδρειακο βαμβακι χωρις να "πειραξουμε" το υπολοιπο φιλτρο!

Οι σωληνες με το καιρο εσωτερικα "πιανουν" αυτη τη καφε "γλιτσα" οταν δεις οτι προκαλει προβλημα στη λειτουργια του φιλτρου τοτε χρειαζεται καθαρισμα!

hatzi
20-11-11, 23:39
Καλησπερα και παλι... Δυστυχως μεσα σε 2 μερες χθες και σημερα εχασα 2 ψαρακια... Το ενα το εχω ακομα μεσα γιατι δεν εχει πεθανει εντελως αλλα χωρις να μπορει να κινηθει, κανει σαν κυκλους απλα.. Δεν κουναει ουτε ουρα ουτε το πανω πτερυγιο.. Μονο τα πλαινα... Και κανει σαν βαρελακια καθε τοσο.. Βεβαια ολο κατω ειναι συνηθως και ανασαινει βαρια.. Μετρησεις πηρα για νιτρωδη και ειναι 0.. Και αμμωνια μετρησα αλλα δεν ειμαι σιγουρος για το τεστ μου... 0 μου εβγαλε παντως. Χθες προσπαθησα να κουνησω κατι μεσα και μου ξεφυτευτηκε ενα φυτο στο πισω μερος και σκαβωντας λιγο να το ξανα βαλω σηκωσα πολυ θολουρα και πολλα απο το βυθο... Μηπως ανεβασα αμμωνια με αυτο? Απο τι να εγινε?

Αντωνης Πατρα
21-11-11, 00:31
Καλησπερα και παλι... Δυστυχως μεσα σε 2 μερες χθες και σημερα εχασα 2 ψαρακια... Το ενα το εχω ακομα μεσα γιατι δεν εχει πεθανει εντελως αλλα χωρις να μπορει να κινηθει, κανει σαν κυκλους απλα.. Δεν κουναει ουτε ουρα ουτε το πανω πτερυγιο.. Μονο τα πλαινα... Και κανει σαν βαρελακια καθε τοσο.. Βεβαια ολο κατω ειναι συνηθως και ανασαινει βαρια.. Μετρησεις πηρα για νιτρωδη και ειναι 0.. Και αμμωνια μετρησα αλλα δεν ειμαι σιγουρος για το τεστ μου... 0 μου εβγαλε παντως. Χθες προσπαθησα να κουνησω κατι μεσα και μου ξεφυτευτηκε ενα φυτο στο πισω μερος και σκαβωντας λιγο να το ξανα βαλω σηκωσα πολυ θολουρα και πολλα απο το βυθο... Μηπως ανεβασα αμμωνια με αυτο? Απο τι να εγινε?
το νερο ειναι ακομα θολο?

hatzi
21-11-11, 00:38
το νερο ειναι ακομα θολο?

Οχι μετα απο κανα 10 λεπτο καθαρισε.. Εκεινη την ωρα θολωσε αρκετα.. Τοτε αρχισε και το μολλυ να κανει σβουρες.. Επισης απο οτι αρχιζω να διακρινω ξεκιναει καφε αλγη στο ενυδρειο... Το χαλικι καφετιζει και λιγο στο κατω μερος το τζαμι.. Οι πετρες μου ειναι ηδη καφε και τα πιο πολλα φυλλα... Δεν ξερω αν παιζει ρολο αυτο αλλα το αναφερω..

Αντωνης Πατρα
21-11-11, 01:43
Οχι μετα απο κανα 10 λεπτο καθαρισε.. Εκεινη την ωρα θολωσε αρκετα.. Τοτε αρχισε και το μολλυ να κανει σβουρες.. Επισης απο οτι αρχιζω να διακρινω ξεκιναει καφε αλγη στο ενυδρειο... Το χαλικι καφετιζει και λιγο στο κατω μερος το τζαμι.. Οι πετρες μου ειναι ηδη καφε και τα πιο πολλα φυλλα... Δεν ξερω αν παιζει ρολο αυτο αλλα το αναφερω..
απο την στιγμη που οι μετρησεις δεν δειχνουν αμμωνια .. ισως η θολουρα κατι εκανε.. κανε αυριο την κλασσικη αλλαγη νερου μηπως βγηκε κατι απο τον βυθο . με την αλλαγη λογικα θα δεις βελτιωση εκτος αν ειναι καποιο συγκεκριμενο προβλημα :smt017

giorgio
21-11-11, 17:18
1) Το νερό ειναι θολο γιατι ανασηκωθηκαν οι ακαθαρσίες απο τον βυθό, λογικο ειναι να εγινε κατι τετοιο
2) Το spray bar το εχεις εξω η μέσα στο νερό?
3) Σβούρες μπορεί να εκανε γιατι φρικαρε επειδη΄εβαλες τα χέρια μέσα, οχι επειδη κατι το πείραξε
4) Τον υαλοβάμβακα θα τον αλλάζεις οποτε βλέπεις οτι εχει γεμίσει και γινει σκούρο καφέ ,χρησιμοποιείται μονο για να κρατάει τα σωματίδια που θα περνούσαν στο νερό, τιποτα παραπάνω, οποτε μολις το δεις γεμάτο, σουτ. Πάρε μια σακούλα να έχεις, ειναι πολύ φτηνό. Πριν το βάλεις μέσα το ξεπλένεις με νερό (ας είναι βρύσης...) και το στραγγίζεις

βρηκες τι έγινε με τα ψάρια??

hatzi
21-11-11, 19:25
1) Το νερό ειναι θολο γιατι ανασηκωθηκαν οι ακαθαρσίες απο τον βυθό, λογικο ειναι να εγινε κατι τετοιο
2) Το spray bar το εχεις εξω η μέσα στο νερό?
3) Σβούρες μπορεί να εκανε γιατι φρικαρε επειδη΄εβαλες τα χέρια μέσα, οχι επειδη κατι το πείραξε
4) Τον υαλοβάμβακα θα τον αλλάζεις οποτε βλέπεις οτι εχει γεμίσει και γινει σκούρο καφέ ,χρησιμοποιείται μονο για να κρατάει τα σωματίδια που θα περνούσαν στο νερό, τιποτα παραπάνω, οποτε μολις το δεις γεμάτο, σουτ. Πάρε μια σακούλα να έχεις, ειναι πολύ φτηνό. Πριν το βάλεις μέσα το ξεπλένεις με νερό (ας είναι βρύσης...) και το στραγγίζεις

βρηκες τι έγινε με τα ψάρια??

1)Απο τις ακκαθαρισιες σηκωθηκαν ολα... Μια φορα ειχα κανει σκουπα βυθου αλλα τωρα με τα φυτα μεσα και τα ξυλα πετρες δεν βολευει.

2)Το spraybar ειναι μεσα στο νερο

3)Ισως γιατι μολις εβαλα τα χερια μεσα αρχισε να κανει σβουρες αλλα τελικα πεθανε..

4)Τον υαλοβαβμακα δεν τον εχω αλλαξει ποτε.. Το φιλτρο τρεχει περιπου 2 μηνες..

Με τα ψαρια δεν βρηκα τι εγινε... Ισως το καθε ενα εγινε για τον δικο του λογο...

Το ενα γκαπυ ηταν απο την αγορα του με μιση ουρα λογω καποιου μονομαχου που ηταν στο ιδιο ενυδρειο... Ηξερα πως καποια στιγμη κατι θα παθει πιο συντομα.. Το μολλυ το επαθε αυτο μολις εβαλα το χερι μεσα και εσκαψα λιγο να ξανα φυτεψω κατι.. Και μια μερα πριν ειχα χασει ενα βυθου cory.. Αυτα νομιζω πως κακως τα πηρα γιατι δεν πολυ ταιριαζουν με PH υψηλο... 2 ειχα... Το αλλο καθεται μονιμα καπου...

http://img502.imageshack.us/img502/2387/img0477kl.jpg

giorgio
21-11-11, 21:10
Αν δεν βολεύει η σκούπα τοτε να βάζεις ενα μικρο λάστιχο για να βγάζεις νερό στις αλλαγές και να το χρησιμοποιείς αντι για σκούπα (ετσι το κάνω στο 60άρι)
Νομίζω οτι εχεις πολύ φώς οποτε ειναι λογικό να σου παρουσιαστεί η άλγη που έχεις (καφέ). Δεν διάβασα τι λάμπες έχεις αλλά απο την φώτο έτσι φαινεται. Το spray bar το έχεις προς τα πάνω αν δεν κάνω λάθος (βλεπω ανατάραξη απο τις εξόδους) οποτε εισαι ΟΚ με το οξυγόνο)
Για τα ψάρια τώρα...τα guppies είναι πολυ μυγιάγγιχτα, ποσο μάλλον οταν είναι και...μισά! απο μόλυ δεν έχω αποψη, ενώ για το cory...τροφή μένει καθόλου κάτω ή πεθανε...της πείνας???

οσο για τον υαλοβάμβακα, τον αλλάζεις εαν δεις οτι εχει γεμίσει(ριχνει την ροή), εαν ειναι πολλά τα σκουπιδάκια που αιωρούνται στο νερό η εαν ανοίξεις το φίλτρο και εχει ελαχιστη βρώμα πανω του, μην τον αλλάξεις...εμένα γίνεται τελείως καφέ!

hatzi
21-11-11, 23:14
Εχω μια 11W αυτη που εχει αρχικα το ενυδρειο απο τα carrefour και εχω προσθεσει μια 15W φθοριου με την διαδικασια που εχει στο φορουμ με τα στεγανα ακροφησια... το ενυδρειο μου ειναι 80 λιτρα με 45cm υψος.. Ειναι πολυ το φως? Το αναβω απο τις 16:30 εως 1:30...

giorgio
22-11-11, 03:55
οχι, εαν θες να του βαλεις πολλα και ψιλοδυσκολα φυτά ειναι λίγο...
το φώς σου ειναι στο 0,3 ενώ για φυτεμα θες 0.5 τουλαχιστον (εγω το εχω στο 0.8 περιπου).