Επιστροφή στο Forum : Καλησπέρα σε όλους! Έχω κάποιες ερωτησούλες...
Ioanna.bar
12-09-11, 15:49
Είμαι η Ιωάννα και μένω Θεσσαλονίκη και αποφάσισα να πάρω ένα ενυδρειάκι για να βάλω μέσα ένα μονομάχο (μόνο έναν εντάξει!). Στην αρχή ξεκίνησα ψάχνωντας γυάλια αλλά με έκοψε να διαβάσω λίγα πράγματα για ψάρια οπότε γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή... Επειδή ο χώρος μου είναι σχετικά περιορισμένος, βρήκα ενα τετράγωνο ενυδρειάκι που μου άρεσε 30 λίτρων σετάκι με φίλτρο, θερμοστάτη κτλ. Τώρα θέλω να ρωτήσω:
-Είναι αρκετά τα λίτρα για ένα μονομάχο ή πρέπει να πάω σε κάτι πιο μεγάλο; (Υπενθυμίζω ότι ο χώρος μου είναι περιορισμένος οπότε αν χρειάζεται κάτι πιο μεγάλο πιθανών να εγκαταλείψω την ιδέα..)
-Σκέφτομαι να βάλω μέσα χαλικάκι ή ψιλή άμμο με ένα διακοσμητικό και ένα ζωντανό φυτό. Θέλει κάτι σε κρυψώνα?
Και έχω διαβάσει κάποια πράγματα για στρώσιμο ενυδρείου κτλ. αν και η τύπισα από το pet shop μου είπε ότι θα μου δώσει κάτι βακτήρια και θα το λειτουργήσω κάποιες μέρες πριν μπει το ψαράκι και θα είναι μια χαρά. Δεν την πολυεμπιστεύομαι γιατί διάβασα για στρώσιμο δύο ή και τριών μηνών...
Έχετε να μου προτείνετε κάτι διαφορετικό?
Κάθε ιδέα καλοδεχούμενη!
καταρχην καλωσηρθες και μπραβο που κοιτας για ενυδρειο και οχι για γυαλα!;)θα σου πουνε και πιο εμπειροι αλλα νομιζω 30 λιτρα για μονομαχο ειναι πολυ καλα.βασιλιας θα ειναι;)
αυτο που πρεπει να προσεξεις ειναι το στρωσιμο του φιλτρου σου.λες οτι τα διαβασες αλλα αν δεν τοχεις κανει διαβασε τα υπομνηματα εδω στους αρχαριους.μη βιαστεις να βαλεις ψαρι μεσα γιατι θα ταλαιπωρηθει και ισως και να ψοφησει.διαβασε,ρωτα(οπως και κανεις;)) και θα γινουν ολα.καταρχην βρες το ενυδρειο που σου αρεσει και τι θα βαλεις μεσα.τα αληθινα φυτα θα τα εκτιμησει ο μονομαχος και ειδικα αν βαλεις και καποιο επιφανειας (οπως κερατοφυλλο) χωρις ομως να ειναι υποχρεωτικο αυτο.κρυψωνα μπορεις να του βαλεις στο βυθο σε ξυλο η σε πετρα (που να μην εχουν ομως αιχμηρες/μυτερες επιφανειες γιατι μπορει να σκιστουνε τα πτερυγια του)μπορει καποια στιγμη να θελει να χωθει,δεν κανει κακο.αυτο να το προσεξεις επισης ακομα κιαν βαλεις ψευτικα φυτα.
ολη η ιστορια ειναι στο στρωσιμο του φιλτρου και αργοτερα αφου στρωθει το ενυδρειο σου στη ρουτινα συντηρησης που θα εχεις.εβδομαδιαιες αλλαγες κλπ.
για ποιο γρηγορο στρωσιμο μπορεις αφου παρεις το ενυδρειο με το φιλτρο του,να βαλεις μια αγγελια εδω μεσα για μπολι.σιγουρα θα βρεθει καποιος στη θεσσαλονικη να σου δωσει.ειναι πολυ ποιο γρηγορο και πολυ ποιο σιγουρο απο οποιοδηποτε υγρο θα θελει να σου πουλησει το πετσοπ.
Ιωάννα καλησπέρα και καλώς ήρθες...
Τα 30 λίτρα για έναν μονομάχο είναι πάρα πολύ καλά έως τέλεια!!
Τον διάκοσμο φτιάξτον όπως σου αρέσει..απλά δώσε μία έμφαση παραπάνω στον φυσικό του βιότοπο!Από φυτά θα σου πρότεινα να τα βάλεις όλα αληθινά και να βάλεις αρκετά!Υπάρχουν πολλά εύκολα φυτά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις..
Για το στρώσιμο του ενυδρείου σου θα σου πρότεινα να ζητήσεις μπόλι(βιολογικό υλικό χρησιμοποιημένο και στρωμένο) από κάποιον χομπίστα στην Θεσ/νίκη..αν βάλεις μία αγγελία σίγουρα κάποιος θα σε βοηθήσει...
Καλή αρχή...
Ioanna.bar
12-09-11, 16:54
Ευχαριστώ πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις!
Super θα πάρω 30λιτρο ενυδρείο να είναι ο μονομάχος μου ευτυχισμένος.
Αυτή τη στιγμή διαβάζω για το στρώσιμο, γενικά δε βιάζομαι, να γίνουν όλα σωστά στην ώρα τους! Για οτιδήποτε χρειαστώ θα ρωτήσω.
Ευχαριστώ!
-------------------------
Οι ερωτήσεις δεν αργούν να έρθουν...
Το φυτό που θα βάλω π.χ. anubia ή ceratophyllum θέλει ειδική άμμο ή χαλίκι ή μπαίνει παντού?
Θα πρέπει να το φυτέψω πρώτα και μετά να στρώσω το ενυδρείο ή θα μπει μαζί με το ψάρι?
Υ.Γ. Θα σας πρήξω λίγο :p
Τα φυτά μπορείς να τα προσθέσεις και μετά, αλλά είναι πιο εύκολο να τα βάλεις στην αρχη. Βάζεις το υπόστρωμά σου (ότι επιλέξεις, χαλίκι άμμο κλπ) και βάζεις νέρο να φτάσει 4-5 πόντους πάνω από το υπόστρωμα. Τότε φυτεύεις ότι θέλεις και στη συνέχεις γεμίζεις με νερό σιγά σιγά.
Αν επιλέξεις να το φυτέψεις αργότερα καλό θα είναι να αδειάζεις λίγο νερό (30% περίπου) για να γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία.
Υ.Γ. Άσχετο με τη συζήτηση αλλά έχεις σκυλάκι Ιωάννα;
Ioanna.bar
12-09-11, 17:15
Όχι δεν έχω αν και θα ήθελα! Έχω μια γάτα όμως σου κάνει?
:smt082:smt082:smt082
Μια χαρά, να τη χαίρεσε τη γατούλα. Ρώτησα γιατί σε άλλο φόρουμ (με σκυλάκια) υπάρχει φίλη με nickname IOANNA_BR, φοβερή σύμπτωση :p
Συγνώμη για το off-topic συνεχίζουμε λοιπόν με το μονομάχο σου ;)
Οι ερωτήσεις δεν αργούν να έρθουν...
Το φυτό που θα βάλω π.χ. anubia ή ceratophyllum θέλει ειδική άμμο ή χαλίκι ή μπαίνει παντού?
Θα πρέπει να το φυτέψω πρώτα και μετά να στρώσω το ενυδρείο ή θα μπει μαζί με το ψάρι?
Υ.Γ. Θα σας πρήξω λίγο :p
αν παρεις ανουμπια νάνα δε φυτευεται,τη δενουμε πανω σε ξυλο ή πετρα και πιανει εκει.το κερατοφυλλο μπορεις να το φυτεψεις αλλα καθε λιγο καιρο θα θελει κλαδεμα απο κατω.δηλαδη θα το βγαζεις θα κοβεις το μερος που ητανε θαμενο και θα το ξαναφυτευεις.οι περισσοτεροι το κερατοφυλλο το αφηνουνε να επιπλεει στην επιφανεια αλλα αυτο εξαρταται απτο τι θες εσυ.και για τα δυο μπορεις να εχεις οτι υποστρωμα θες (το χαλικι ή η αμμος που λες).
τα φυτα μπορεις να τα βαλεις και πριν μπει το ψαρι.στο στρωσιμο.μαλιστα το κερατοφυλο θα βοηθησει κιολας αργοτερα γιατι αποροφαει νιτρικα ΝΟ3 που ειναι παραγωγα της αμμωνιας.οπως θα διαβασες στο υπομνημα για τον κυκλο του αζωτου;)
Ioanna.bar
12-09-11, 18:05
Και μπορώ να έχω και διαφορετικά είδη φυτών μέσα? Εννοείται με παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης.
Αν πάρω χαλίκι ή οτιδήποτε άλλο διακοσμητικό θα πρέπει να το βάλω σε βραστό νερο πρώτα για να φύγουν μικρόβια και τέτοια?
Ευχαριστώ και πάλι!
μπορεις να το κανεις αν θελεις νασαι πιο σιγουρη,αλλα συνηθως οταν αγοραζουμε απο πετ σοπ αμμο η χαλικι -(δε μιλαω για διακοσμητικα γιατι εκει μπορει να χρειαζεται)-δεν την βραζουμε απλα την ξεπλενουμε καλα σε κουβα η λεκανη να φυγουν οι πολλες σκονες και τη βαζουμε μετα μεσα.
φυτα μπορεις να βαλεις οτι θες μεσα.αλλα ειναι ευκολα,οπως αυτα που ανεφερες και αλλα δυσκολα με περισσοτερες απαιτησεις σε λιπασματα φωτισμο co2 κλπ.
δε νομιζω ουτε οτι χρειαζεται ουτε οτι θες να μπλεξεις με τετοια προς το παρον στα 30 λιτρα.βαλε μερικα ευκολα φυτακια και θασαι κομπλε.
ριξε μια ματια εδω αν θες να δεις επιλογες που εχεις.ειναι αρκετες.
http://www.baseshop.com/anycat/tropica/tropicakataloguk.html
http://www.tropica.com/home.aspx
Γειά σου κι από μένα Ιωάννα.
Κι εγώ είμαι νέος στο χόμπυ και εύχομαι να πάνε όλα κάλα και να δημιουργήσεις το τέλειο περιβάλλον για το μονομάχο.
Είμαι στη δέκατη μέρα του στρωσίματος, διατηρώ σταθερή την αμμωνία στα 3mg και έχουν κάνει τα νιτρώδη την εμφάνισή τους εδώ και δύο μέρες.
Έγω έχω ενστάσεις σχετικά με τη τοποθέτηση φυτών πριν στρωθεί το ενυδρείο. Τουλάχιστον σε μένα ξεράθηκαν τα φυτά τις πρώτες μέρες και αναγκάστηκα να τα βγάλω. Μόνο η ανούμπια τα έχει καταφέρει αλλά και αυτή δυσκολεύεται. Θα σε συμβούλευα να βάλεις τα φυτά αφού στρωθεί το ενυδρείο ή να πάρεις ανούμπια για αρχή που έχει τις λιγότερες απαιτήσεις.
Βέβαια εδώ τα παιδιά είναι πολύ πιο έμπειροι και γνωρίζουν καλύτερα
αυτο ειναι αληθεια καποια φυτα δεν την παλευουνε στην αρχη που υπαρχει αμμωνια και δεν υπαρχουνε νιτρικα.η ανουμπια δεν ειχε ουτε σεμενα προβλημα στο ξεκινημα.
το κερατοφυλλο μην το βαλεις στην αρχη! γιατι ειναι απαυτα που δεν την παλευουνε;)αστο αφου στρωθει το ενυδρειο.
Ioanna.bar
12-09-11, 22:17
Ok για τα φυτά! Μάλλον θα βάλω Αnubias για αρχή και μετά βλέπουμε.
Να ρωτήσω κάτι άκυρο... Όσον αφορά την επιλογή ψαριού η κοινή λογική θα έλεγε να διαλέξω το πιο ζωηρό και δραστήριο. Όμως...
μήπως να παιρνα κανα κατακαημένο μπας και το σώσω απο βέβαιο θάν..το? :confused:
η αληθεια ειναι οτι τοχω σκεφτει κιεγω αυτο.
απτη μια λες δε γινεται να σωσω εγω ολα τα ζωντανα που εχουν προβλημα και να δινω λεφτα τσαμπα
κιαπτην αλλη λες ειναι κριμα:rolleyes:
δεν εχω κατασταλαξει σε αυτο.
νομιζω το ιδανικο ειναι να βρεις ενα καταστημα που εχει τα ψαρια σε σωστες συνθηκες ωστε τουλαχιστον να παρει τα λεφτα καποιος που αγαπαει αυτο που κανει....
Ioanna.bar
12-09-11, 22:34
Μα όπου και να έχω κοιτάξει όλοι τα έχουνε σε ποτηράκια (έλεος!) Άλλα ετοιμοθάνατα, άλλα πιο ζωηρά. Πάντως τα λυπάμαι δε μπορώ να τα βλέπω να υποφέρουν.
ολοι εδω μεσα τα λυπουνται.και ειναι αρκετοι στο φορουμ.δεν ιδρωνει ταυτι κανενος απτους καταστηματαρχες.
οσα πουλησουν πουλησαν σε καθε παραλαβη.αν ζησει κανενα μπορει να το ριξουν και σε κανα ενυδρειο.τα υπολοιπα ψοφανε.
δυστηχως ετσι ειναι.
εφοσον ξεκινας,διαλεξε με αυτο που λεει η κοινη λογικη.μη μπαινεις σε περιπετειες για να μην ταλαιπωρηθεις.και ψαξε για σωστο καταστημα στη θεσσαλονικη.σιγουρα μπορουνε να σου προτεινουνε καποιο οι θεσσαλονικεις εδω μεσα.
Ok για τα φυτά! Μάλλον θα βάλω Αnubias για αρχή και μετά βλέπουμε.
Να ρωτήσω κάτι άκυρο... Όσον αφορά την επιλογή ψαριού η κοινή λογική θα έλεγε να διαλέξω το πιο ζωηρό και δραστήριο. Όμως...
μήπως να παιρνα κανα κατακαημένο μπας και το σώσω απο βέβαιο θάν..το? :confused:
Εγω θα λεγα να παρεις κανενα απο αναπαραγωγη καποιου συνχομπιστα στις αγγελιες ή στην χειροτερη απο πετσοπ αλλά ψαρι που ειναι μεσα σε ενυδρειο και οχι σε "ποτηρακι". (καποιο καταστημα θεσ/νικη εχει φταξει μονομαχιερα, δεν θυμαμαι ποιο, ας βοηθησει καποιος)
Αυτα στα ποτηρακια, κατα 95% ειναι μισοκατεστραμενα ηδη, αν οχι τελειως κατεστραμενα.
Μη στενοχωριεσαι και εσυ ή νομιζεις οτι κατι δεν εκανες εσυ καλα και δεν τα πηγε καλα το ψαρι.
Με την αγορα ψαριου απο ποτηρακι, προωθεις αθελα σου τη συνεχιση αυτου του απανθρωπου εμποριου.
Οταν αδειασει το ποτηρακι αγοραζοντας το ψαρι, ενα αλλο θα παρει τη θεση του.
Καλως ηρθες και καλη επιτυχια.
Καλως ηρθες Ιωαννα συμφωνω και εγω με την αποψη του Delta για το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι προτου βγει ο χρονος θα εχεις και δευτερο ενιδρυο. Ετσι ξεκινησα και εγω με ενα 30λιτρ. της tetra και κατεληξα να εχω τεσσερα και να ετοιμαζω ακομη μεγαλυτερο. Καλο κουραγιο και ρωτα δεν κοστιζει τιποτε.
Ioanna.bar
13-09-11, 16:23
Λοιπόν, πήρα το ενυδρείο 30L, το καθάρισα με νερό και έβαλα μέσα 1,5-2 εκ. χαλαζιακή άμμο. Θέλει παραπάνω για να μπει φυτό? Θα βάλω anubias. Τώρα τι κάνω??
καλοριζικο:D
για την ανουμπια δεν χρειαζεται να βαλεις παραπανω αλλα αν αργοτερα αποφασισεις να βαλεις φυτα που φυτευονται θαναι καλυτερα να βαλεις απο τωρα λιγο ακομα,θαναι πιο ευκολο.εγω θα εβαζα τουλαχιστον 3-3.5 εκατοστα υποστρωμα.ισως 4 ακομα καλυτερα.
Λοιπόν, πήρα το ενυδρείο 30L, το καθάρισα με νερό και έβαλα μέσα 1,5-2 εκ. χαλαζιακή άμμο. Θέλει παραπάνω για να μπει φυτό? Θα βάλω anubias. Τώρα τι κάνω??
Το πρωτο και κυριο ειναι να ''μπολιασεις'' το φιλτρο σου δηλαδη να παρεις μερος των υλικων απο το φιλτρο καποιου αλλου χομπιστα ωστε να εχεις ετοιμα βακτηρια για να γινεται η μετατροπη της αμμωνιας(που ειναι υ κυρια αιτια θανατου των ψαριων απο νεους ακουαριστες) σε νιτρικα αλατα που ειναι σχεδον ακινδυνα για τα ζωντανα.
Απο κει και περα τωρα που ειναι και καλοκαιρι ακομα δεν χρειαζεται να λειτουργει ο θερμοστατης μιας και οι θερμοκρασιες ειναι οκ.Αλλα μολις μπει ο χειμωνας σιγουρα θα σου χρειαστει
Τελος φτιαξε και τη διακοσμηση με φυτα,πετρες,ξυλα.
Σου προτεινω αφου θα εχεις ενα ψαρι μεσα να κοιταξεις στο google για το πως ειναι ο βιοτοπος του μονομαχου και να το φερεις οσο πιο κοντα γινεται σ αυτο τοσο στο aquascape οσο και στην ποιοτητα του νερου
Απεφυγε ψευτικα διακοσμητικα καθως εκτος απο το ''ασχημο'' αισθητικα κομματι μπορει να απελευθερουσουν ουσιες βλαβερες για το νερο
Οτι χρειαστεις ρωτα
Τα πας μια χαρα;)
Ioanna.bar
13-09-11, 17:48
Οκ θα βάλω παραπάνω έχω μπόλικο ευχαριστώ!
Έστω ότι στήνω το ενυδρείο μου με μπόλι, το ψάρι μετά μπαίνει άμεσα ή πρέπει να περάσουν μέρες? Παρ' όλα αυτά πάλι δεν πρέπει να κάνω μετρήσεις αμμωνίας κτλ για να βεβαιωθώ? Και για να πάρω όλα αυτά τα τεστ πόσα πρέπει να διαθέσω? Υπάρχει κανα σετάκι έτοιμο με όλα μέσα η τα παίρνω ένα ένα?
μετρησεις χρειαζονται παντα:smt023
εαν το κανεις με μπολι,μπορεις να βαλεις ψαρι κατευθειαν.ενα ψαρι.και ταισμα πολυ συγκρατημενο.μια η δυο μπιλιτσες η ενα φυλλαρακι τροφη.
αλλα εχε υποψιν σου πως αν μετρησεις αμμωνια αφου μπει το ψαρι και ταισεις ισως χρειαστει να ξαναμπολιασεις.
το αλλο που μπορεις να κανεις για να μην εχεις καθολου αγχος για το ψαρι ειναι αφου μπολιασεις να ριξεις μεσα λιγη τροφη (χωρις ψαρι μεσα) και να κανεις μετρησεις για μια δυο μερες για να δεις αν εχει σηκωσει αμμωνια το ενυδρειο.αν μετρας 0 αμμωνια NH3NH4 και 0 νιτρωδη NO2 συνεχεια τοτε εισαι ετοιμη για ψαρι.νομιζω αυτη ειναι η καλυτερη λυση.
τα τεστ εξαρταται απο που θα τα παρεις.μπορεις ενα ενα μπορεις και πακετο ολα μαζι.το petcumulus εχει καλες τιμες και μπορεις και απο ebay για ακομα πιο φτηνα.αλλιως απο πετσοπ αν τα θες αμεσα.
σε πρωτη φαση χρειαζεσαι τεστ αμμωνιας NH3NH4 ,νιτρωδη ΝΟ2 και νιτρικα ΝΟ3.αυτο που επισης μπορεις να προμηθευτεις ειναι τεστ για το Ph αλλα αυτο μπορεις να το παρεις και λιγο αργοτερα.
επισης οπου μπορεις να προτιμησεις τα υγρα τεστ. ειναι πιο αξιοπιστα απο τα strips που δινουνε συνηθως τα πετσοπ σε οσους ξεκινανε.βεβαια τα δινουνε για πιο φτηνα,αλλα μακροπροθεσμα βγαινουν ακριβοτερα γιατι τα υγρα βγαζουνε περισσοτερα τεστ και ειναι και πιο αξιοπιστα.
αν κανω καπου λαθος ας με διορθωσουνε οι εμπειροτεροι εδω μεσα μη σου δωσω λαθος πληροφοριες.
Ioanna.bar
14-09-11, 15:42
Άμα πάρω αυτό το μπουκαλάκι με τα έτοιμα βακτήρια (για να μη μπαίνω στη διαδικασία να ψάχνω μπόλι) και κάνω μετρήσεις και βγουν όλα οκ υπάρχει περίπτωση να μην είναι στρωμένο το ενυδρείο μου? Είναι φτηνά γι αυτό. Και σε περίπτωση που δεν κάνει δουλειά τότε να ψάξω για μπόλι. Ε??
δεν εχω δοκιμασει.κατευθειαν μπολιασα που ειναι και τζαμπα:rolleyes:
για τα ετοιμα βακτηρια δεν ακουγονται καλα λογια.σπανια να στρωσει μονο μ αυτα
τα υγρα θελουνε χρονο.ειναι μεγαλη συζητηση αλλα εγω προσωπικα δεν εμπιστευομαι αυτα που λενε οτι στρωνει το ενυδρειο σε μια ωρα κλπ.το ενυδρειο δεν στρωνει απτη μια μερα στην αλλη παρα μονο με μπολι.για ολες τις υπολοιπες διαδικασιες στρωσιματος χρειαζεται χρονος.
αυτο κατα τη δικη μου αποψη.
τωρα το οτι με τα υγρα θα χρειαστεις χρονο για να στρωθει σωστα,δεν ειναι κακο,αν προτιμας να το κανεις ετσι ειναι ακομα καλυτερα.
απο σενα εξαρταται.
απλα σου λεω να μην δινεις πολυ εμπιστοσυνη σαυτα τα υγρα που γραφουνε οτι γινεται το στρωσιμο σε μια ωρα κλπ.παντα κατα τη δικια μου γνωμη με τη μικρη εμπειρια μου.
Ioanna.bar
14-09-11, 21:45
Παρήγγειλα τα τεστάκια από internet, αγόρασα και 2 ξύλα,τα βαλα για βράσιμο, οπότε τώρα περιμένω να μου έρθουν τα τεστ και να γεμίσω το ενυδρείο. Υπάρχει κανένας λόγος να το βάλω σε λειτουργία πριν ξεκινήσω το στρώσιμο?
Υπάρχει κανένας λόγος να το βάλω σε λειτουργία πριν ξεκινήσω το στρώσιμο?
Ναι, εχει.
Βαλτο απο τωρα να λειτουργει και ριχνε λιγη ψαροτροφη τριμμενη σκονη.
Αν εχεις και ενεργο ανρθκα στο φιλτρο αστο να δουλεψει για 4-5 μερες. Μετα τον πετας.
Ioanna.bar
15-09-11, 11:07
Τι άλλο θα ακούσω πάλι! Πάω σήμερα στο petshop από όπου πήρα το ενυδρείο και τη ρωτούσα για τα τεστ νερού και μου λέει:
-Α εγώ δεν κάνω ποτέ τεστ όσες φορές πήγα να κάνω με μπέρδεψαν!
-Και πως ξέρετε αν έχει στρώσει το ενυδρείο?
Και απαντάει το κορυφαίο..
-Να, με το μάτι!
:confused::confused::confused:
ναι, καλα μην απορεις,θα ακουσεις και χειροτερα:rolleyes: αφου δε σου ειπε οτι δε χρειαζονται κιολας παλι καλα να λες.αστα μη συζητας ειναι οι περισσοτεροι πετσοπαδες...
οι περισσοτεροι θανατοι σε νεοστημενα ενυδρεια οφειλονται στα πετσοπ και τις "οδηγιες" τους.διαβασε τα υπομνηματα εδω να μαθεις τα βασικα και αν τυχει να περασεις απο κανα πετσοπ στησε αυτι νακουσεις τι λενε σε πελατες.ειδικα στους αρχαριους.θα φριξεις!:Dοτι ναναι!:rolleyes:
Ioanna.bar
15-09-11, 11:11
Το ότι δεν χρειάζονται μου το είχε πει πρώτο πρώτο...
:D:D:D
κιεγω τα ιδια επαθα οταν ξεκινησα.και αυτο που με εκνευριζει περισοτερο ειναι οτι ενω πολλοι ξερουνε οτι αυτο που λενε ειναι λαθος,πχ για το ποσο χρονο κανει το στρωσιμο.εξακολουθουνε να το λενε γιατι σημασια εχει το χρημα.μη τυχων και σε αποθαρυνουνε και χασουνε το πορτοφολι....δυστυχως ετσι γινεται.
Τι άλλο θα ακούσω πάλι! Πάω σήμερα στο petshop από όπου πήρα το ενυδρείο και τη ρωτούσα για τα τεστ νερού και μου λέει:
-Να, με το μάτι!
Φυσικα και γινεται και με το ματι.
Πετας το ματι σου μεσα στο νερο και αν ζησει, τοτε εχει στρωσει το ενυδρειο :D
Σοβαρα τωρα, ενας εμπειρος μπορει να καταλαβει αν εχει στρωσει το ενδυρειο και χωρις τεστ. Παντα ομως με μια μικρη αμφιβολια και παντα με φειδω η εισαγωγη των ψαριων, για να μπορει να διορθωσει την κατασταση αν δει οτι κατι εχει παει στραβα.
Πάω σήμερα στο petshop από όπου πήρα το ενυδρείο και τη ρωτούσα για τα τεστ νερού και μου λέει:
-Να, με το μάτι!
:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082
Μπραβο Ιωαννα ... το πρωτο ενυδρειακο ανεκδοτο που εχω ακουσει!! :smt118:smt118:smt118
:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082:smt082
Μπραβο Ιωαννα ... το πρωτο ενυδρειακο ανεκδοτο που εχω ακουσει!! :smt118:smt118:smt118
Ελαααα. Μη μου πεις οτι δεν εχεις το ανεκδοτο απο τους ΑΜΑΝ?
http://www.youtube.com/watch?v=5Mm3cB1tT38
morfeas2002
16-09-11, 00:20
Μπράβο ρε Σπύρο και το έψαχνα αυτό!!!!!!!! :p :p :p
Ioanna.bar
16-09-11, 13:17
Καλό το ανέκδοτο ;) πίσω στο θέμα μας.
Λειτουργώ κανονικά το ενυδρείο έχω βάλει κάτι ξύλα και μια ανούμπια και παρατήρησα στο τζάμι κάτι σαν πολύ μικρο σαλιγκαράκι. Από το φυτό ήρθε? Να το βγάλω ή δε με ενοχλεί? Από δευτέρα θα αρχίσω τα τεστ.
Επίσης το ενυδρείο γενικά έχει γεμίσει μικρές μπουρμπουλίθρες. Το φίλτρο το λειτουργώ σχεδόν στο τέρμα με μεγάλη ροή. Να τη χαμηλώσω?
Και να το βγαλεις το σαλιγκαρι δεν την γλυτωνεις, Πιθανως εχει κι αλλα που δεν τα βλεπεις οπως και αυγα πανω στα φυτα (με τα οποια ηρθαν) ή και στο ξυλο αν ηταν σε ενυδρειο με σαλιγκαρια πριν το παρεις εσυ.
Τα σαλιγκαρακια λεθρεπιβατες ειναι χρησιμοι κατοικοι σε ενα ενυδρειο, αρκει να μην ειναι πολλα και χαλανε την ισορροπια του συστηματος αντι να τη διορθωνουν.
Αναπαραγωνται αναλαγα την πληθωρα περισσια τροφης.
Δεν θα σου πω να μειωσεις το ταισμα (οταν θα εχεις ψαρι μεσα), γιατι μπορει να τον θελεις καλοαναθρεμμενον τον ψαρη σου, αν δεις και μεγαλωνει "απειλητικα" ο πληθυσμος των λαθρεπιβατων, προσθετεις 3-4 anentome helena και φερνουν ισορροπια και παλι.
Αν ο λαθρεπιβατες ειναι malanoides tuberculata, τοτε εκτος απο απνεμορφα, ειναι και πολυ χρησιμα γιατι αεριζουν τον βυθο ε την κινηση τους μεσα σε αυτον και βγαινει (αν οι συνθηκες ειναι καλες) μονο το βραδι που ειναι κλειστα τα φωτα απο το βυθο, και ετσι δεν σε νοιαζει το θεαμα με τα πολλα σαλιγκαρια.
Εμενα, απο σαλιγκαρια, μονο τα Physa fontinalis δεν μου αρεσουν και τα θηλυκα zebra (που δεν ειναι λαθρεπιβατης, το αγοραζεις αυτο) που γεμιζουν τα τζαμια και τα διακομσητικα με αυγα σαν γαζι που δεν ξεκολλανε με τιποτα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28398
Τη ροη αστη μεγαλη τωρα στο στρωσιμο.
Η καλη οξυγόνωση βοηθαει στην γρηγορη αναπτυξη των νιτροποιητικων αεροβιων βακτηριων.
Ιωαννα γεια σου και απο μενα!!
Συγχαρητηρια για την ωριμοτητα σου να διαβασεις,να μαθεις και μετα να αγορασεις το ψαρακι και το ενυδρειο.
Ειμαι και εγω καινουργια στο αθλημα,και τα εχω κανει απο πολυ εως υπερβολικα πολυ,σαλατα!!
Θα ηθελα να σου πω και εγω τα εξης:
Αυτο που γινεται με τους μονομαχους στα πετ σοπ ειναι ακρως απαραδεκτο.Τα καυμενα υποφερουν μεσα σε ενα μικρο κυπελακι,αλλα οτι και να πεις δεν ιδρωνει το αυτακι κανενος.Σε ενα καταστημα εδω στην Καλαματα,μου ειπε ενας υπαλληλος ολο καμαρι "Α,αυτα,δεν παθαινουν τιποτα.Ειναι ψαρακια με χαμηλο κοστος και ζουν ακομα και σε ενα κουταλι με νερο.Αυτα να παρεις.Εγω εχω διακοσμησει την βιβλιοθηκη μου,την βεραντα μου και το σαλονι μου με 3-4 ποτηρακια σε καθε μερια"!!
Πληρης ασυνειδησια, αναισθησια και κυριως αμαθεια!!!!!!!!
Ο καθε πετ σοπ υπαλληλος θελει να βγαλει κερδος με οσο το δυνατο χαμηλοτερο κοστος.Τα βαζει λοιπον σε ενα κυπελακι και ολα καλα.
Εδω και λιγες μερες που ασχολουμε με το ενυδρειο μου,εχω ακουσει τα απιστευτα απο τους υπαλληλους των πετ.Φυσικα βγαζω το καπελο στην κοπελα που σε εξυπηρετησε και φροντισε να σε ενημερωσει οτι με το ματι καταλαβαινει αν εχει στρωσει το ενυδρειο ή οχι!!!
Ioanna.bar
16-09-11, 14:51
Να και μια φωτογραφία από το ενυδρείο...
Σίγουρα στο μέλλον θα μπουν κ άλλα φυτά, ίσως και κανένα ξύλο, απλά στην αρχή έβαλα ένα σε περίπτωση που μου ξεραθεί.
http://img694.imageshack.us/img694/3066/dsc00354om.jpg
Τοι φυτο αυτο δυστυχως δεν ειναι καταλληλο για να ζει ολοκληρο μεσα στο νερο.
Ειναι υδροφιλο και οχι υδροβιο
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8321&highlight=%F5%E4%F1%FC%F6%E9%EB%EF
Bill Bizkit
16-09-11, 21:23
-Να, με το μάτι!
μην σου δημιουργεί έκπληξη , ο δικός μου pet shopas είναι χειρότερος !!
κατα ταλλα ωραιο τοχεις κανει,μου αρεσει:)
μην σου δημιουργεί έκπληξη , ο δικός μου pet shopas είναι χειρότερος !!
Μπορείς πάντα να τον αλλάξεις ;)
κ.ω.σ.τ.α.ς.
17-09-11, 01:06
Ωραιο ειναι ιωαννα, μονο το ξιλο να μιν ακουμπαι στο νζαμι, και το φιτο!! Να το χερεσε και καλι σινεχια:)το φιλτρο σου τι εχει μεσα?
morfeas2002
17-09-11, 10:40
αν δεις και μεγαλωνει "απειλητικα" ο πληθυσμος των λαθρεπιβατων, προσθετεις 3-4 anentome helena και φερνουν ισορροπια και παλι.
Εγώ πάντως χρησιμοποιώ 4-5 ....δάχτυλα χεριού και αφαιρώ μόνος μου τους λαθρεπιβάτες που βλέπω να έχουν μεγαλώσει.Έτσι κρατάω τον πληθυσμό σε τάξη :)
Σε ενα καταστημα εδω στην Καλαματα,μου ειπε ενας υπαλληλος ολο καμαρι "Α,αυτα,δεν παθαινουν τιποτα.Ειναι ψαρακια με χαμηλο κοστος και ζουν ακομα και σε ενα κουταλι με νερο.Αυτα να παρεις.Εγω εχω διακοσμησει την βιβλιοθηκη μου,την βεραντα μου και το σαλονι μου με 3-4 ποτηρακια σε καθε μερια"!!
Χριστίνα ποιο κατάστημα είναι αυτό; Αν δεν θέλεις να το πεις δημοσίως, στείλε μου π.μ.
Ελπίζω να μην είναι αυτός που αγοράζω εγώ γιατί θα τα ακούσει για τα καλά.....
Ioanna.bar
20-09-11, 13:44
Τοι φυτο αυτο δυστυχως δεν ειναι καταλληλο για να ζει ολοκληρο μεσα στο νερο.
Ειναι υδροφιλο και οχι υδροβιο
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8321&highlight=%F5%E4%F1%FC%F6%E9%EB%EF
Οπότε είναι και ακατάλληλο για ενυδρεία? Από τη στιγμή που κλείνουν από πάνω τα περισσότερα με καπάκι, δε μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί εκτός νερού...
Τα φώτα σας παρακαλώ...
Και κάτι άλλο, το ξύλο γιατί δεν πρέπει να ακουμπάει στο ενυδρείο?
Αν μεινουν τα φυλλα του φυτου για πολυ καιρο μεσα (πχ 3-4 μηνες, οχι στανταρ ομως αναλογα διαφορους παραγοντες) στο νερο θα σαπισουν.
Τωρα αναλογα το ενυδρειο πορεψου.
Το ξυλο απλα προσεχε να μη κανει καμια γραζτουνια αν εινα σκληρο και αιχμηρο στο σημειο που ακουμπαει στο τζαμι.
Ioanna.bar
22-09-11, 22:46
Να ρωτήσω κάτι? Παίζει να είναι λίγο άκυρο όμως...
Έστω ότι φέρνω με μετρήσεις το ενυδρείο μου στις τέλειες συνθήκες για το ψάρι που θα φιλοξενήσω (θερμοκρασία, σκληρότητα, ph, κτλ.)
Το νερό του ενυδρείου όμως από το πετ σοπ που θα το αγοράσω φυσικά και
δεν θα έχει αυτές τις συνθήκες (νερό βρύσης και βαριά βαριά ένα αντιχλώριο μέσα)
Δεν θα υποστεί πάλι σοκ το ψάρι από τα διαφορετικά περιβάλλοντα
(ακολουθώντας πάντα τα βήματα εισαγωγής του ψαριού στο καινούριο ενυδρείο)
και ίσως να μη μπορέσει να προσαρμοστεί? Παίζει κάτι τέτοιο?
Και μήπως όλα αυτά πρέπει να γίνουν σταδιακά?
Δεν εννοώ για το στρώσιμο γιατί αυτό πρέπει να γίνει έτσι κ αλλιώς
Αντωνης Πατρα
22-09-11, 23:05
Να ρωτήσω κάτι? Παίζει να είναι λίγο άκυρο όμως...
Έστω ότι φέρνω με μετρήσεις το ενυδρείο μου στις τέλειες συνθήκες για το ψάρι που θα φιλοξενήσω (θερμοκρασία, σκληρότητα, ph, κτλ.)
Το νερό του ενυδρείου όμως από το πετ σοπ που θα το αγοράσω φυσικά και
δεν θα έχει αυτές τις συνθήκες (νερό βρύσης και βαριά βαριά ένα αντιχλώριο μέσα)
Δεν θα υποστεί πάλι σοκ το ψάρι από τα διαφορετικά περιβάλλοντα
(ακολουθώντας πάντα τα βήματα εισαγωγής του ψαριού στο καινούριο ενυδρείο)
και ίσως να μη μπορέσει να προσαρμοστεί? Παίζει κάτι τέτοιο?
Και μήπως όλα αυτά πρέπει να γίνουν σταδιακά?
Δεν εννοώ για το στρώσιμο γιατί αυτό πρέπει να γίνει έτσι κ αλλιώς
λογω μεταφορας και λοιπα κ λοιπα θα συνχιστει λιγο αλλα με μια καλη προσαρμογη δεν θα εχει κανενα προβλημα ;)
θα ηταν λιγο πιο χρησιμο αν της εξηγουσες και τι θα εκανε :)
-----------
ιωαννα ειναι ακριβως οπως τα λες-φανταζεσαι...οταν αγοραζουμε καποιο καινουριο ψαρακι πρωτη μας δουλεια ειναι να το φερουμε στο σπιτι και να κανουμε την γνωστη ''προσαρμογη'' μεχρι να ερθει η καταλληλη στιγμη να το εισαγουμε στο ενυδρειο...αυτη επιτυγχανεται με 2 τροπους α) τοποθετοντας τη σακουλα απο το πετ σοπ μεσα στο ενυδρειο μας και προσθετοντας ανα 5 λεπτα μισο ποτηρι νερο (20λεπτα συνολικα για τα πιο ''ευκολα'' ψαρια) ειναι αρκετα....τα φωτα θα πρεπει να ειναι σβηστα και να παραμεινουν τουλαχιστον για 1 ωρα μετα ..το ψαρι το μεταφερουμε με ΑΠΟΧΗ και οχι αδειαζοντας το περιεχομενο της σακουλας καθως μπορει να μεταφερουμε καποια ασθενεια απο το πετ σοπ 'η το ενυδρειο απο οπου παρθηκε...ο β) τροπος αφορα περισσοτερα ψαρια σε αριθμο ....απλα τα εισαγουμε σε ενα 3ο σκευος(λεκανη κουβας ενυδρειο) και κανουμε εκει την προσαρμογη.....ΠΡΟΣΟΧΗ...τα οσα εγραψα γραφτηκαν για τον μονομαχο,ο οποιος θεωρειται ευκολο ψαρακι...σε καθε αλλη περιπτωση η εμπειρια και η πειρα μας βοηθουν να κρινουμε τα λεπτα -ωρες προσαρμογης που χρειαζονται...καλη συνεχεια !
Ioanna.bar
22-09-11, 23:41
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας αν και τον τρόπο προσαρμογής του ψαριού τον ήξερα.
Βασικά το πάω λίγο πιο γενικά δλδ μέσα σε 20 λεπτά το ψάρι έχει πάει από τις
"ότι να ναι" συνθήκες του πετ σοπ στις τέλειες συνθήκες του ενυδρείου.
Ενώ έχει προσαρμοστεί τόσο καιρό στις τάδε συνθήκες οι οποίες δεν είναι και οι πιο κατάλληλες οκ
περνάει ξαφνικά (σε 20 λεπτά) σε κάτι τελείως διαφορετικό.
Οπότε ρωτάω αν είναι καλύτερα γι αυτό η μετάβαση να γίνει λίγο πιο σταδιακά.
Δηλαδή να το βάλω σε στρωμένο ενυδρείο χωρίς να αλλάξω καμία άλλη παράμετρο
και στη συνέχεια με μετρήσεις για παράδειγμα να βάλω απιονισμένο νερό κτλ.
Σιγουρα ειναι καλυτερο ειναι να μπει το ψαρι σε παρομοιο νερο (ή λιγο "καλυτερο") και να ερθει μετα στις ιδανικες τιμες σταδιακα.
Αντωνης Πατρα
23-09-11, 09:16
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας αν και τον τρόπο προσαρμογής του ψαριού τον ήξερα.
Βασικά το πάω λίγο πιο γενικά δλδ μέσα σε 20 λεπτά το ψάρι έχει πάει από τις
"ότι να ναι" συνθήκες του πετ σοπ στις τέλειες συνθήκες του ενυδρείου.
Ενώ έχει προσαρμοστεί τόσο καιρό στις τάδε συνθήκες οι οποίες δεν είναι και οι πιο κατάλληλες οκ
περνάει ξαφνικά (σε 20 λεπτά) σε κάτι τελείως διαφορετικό.
Οπότε ρωτάω αν είναι καλύτερα γι αυτό η μετάβαση να γίνει λίγο πιο σταδιακά.
Δηλαδή να το βάλω σε στρωμένο ενυδρείο χωρίς να αλλάξω καμία άλλη παράμετρο
και στη συνέχεια με μετρήσεις για παράδειγμα να βάλω απιονισμένο νερό κτλ.
απιονισμενο νερο ισως να μην χρειαστεις, εκτος αν εχεις αρκετα σκληρο νερακι. τωρα ο μονομαχος απο το ποτιρακι με το βρωμικο νερο οταν τον βαλεις στο ενυδρειο σου με καθαρο νερακι και την θερμοκρασια του αστον και μην ανχονεσαι για τιποτα. αφου προσαρμοζεται απο μωρο που ειναι ευαισθητο σε 100γρ νερο τωρα θα προσαρμοστει ανετα.
26-28 βαθμους θερμοκρασια
αντιχλωριο στο νερο
και απο ενυδρειο θα ειναι αρχοντας .
Ioanna.bar
24-09-11, 09:49
Μπορώ να βάλω ένα φυτό μπροστά από το φίλτρο να το κρύψω λίγο ή δεν κάνει?
Βαλε αφοβα
Αντωνης Πατρα
24-09-11, 12:43
δεν υπαρχει κανενα προβλημα ;)
Ioanna.bar
27-09-11, 21:00
Ξέρει κανείς τι είναι αυτή η διάφανη μεμβράνη που έχει σχηματιστεί πάνω στο σωληνάκι του φίλτρου? Βάζω και μια φωτό για διευκόλυνση.
http://img855.imageshack.us/img855/7430/dsc00355a.jpg
Για τη μεμβράνη δε ξέρω να απαντήσω αλλά νομίζω πως η τοποθέτηση του φίλτρου είναι λίγο λάθος. Νομίζω πως το φίλτρο τοποθετείται κοντά στην επιφάνεια του νερου με το ακροφύσιο να βρίσκεται λίγο κάτω από τη στάθμη του νέρου δείχνοντας προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω όπως βλέπω στη φωτο, ούτως ώστε να αναταράζει την επιφάνεια και να κυκλοφορεί καλύτερα το νέρο. Έτσι φιλτράρεται καλύτερα και δεν έχεις στάσημα νερά.
Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος γιατί κι εγώ είμαι νέος...
Βασικά φαίνεται να έχεις την αεραντλία ακριβώς κάτω από το φιλτράκι, αυτό δεν βοηθάει γιατί παίρνει αέρα και εκτός του ότι δεν αποδίδει 100%, ίσως να σου κάνει και κάποιο ψιλόθόρυβο. Το "ξέφτισμα" στο σωληνάκι θαρρώ είναι από την ίδια αιτία, τις φυσαλίδες του αέρα.
Μετακίνησε την αεραντλία λίγο πιο μακριά από το φίλτρο και αφαίρεσε αυτή τη "μεμβράνη" με το χέρι σου.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.