PDA

Επιστροφή στο Forum : Στήσιμο Νεου Ενδρείου


Filippos
18-03-04, 18:57
Γεια χαρά,

Μετά από 9 μήνες δοκιμαστικής περιόδου με χρυσόψαρα (60lt, undergravel filter, 1 spot light( :oops: !!!)), απόφασισα να στήσω ένα 100 lt τροπικό φυτεμένο. Το ενυδρείο θα είναι diy plywood. Eρώτηση: Τι φωτισμό, φίλτρα, υπόστρωμα, φυτά να χρησιμοποιήσω?

Εχω διαβάσει ότι μερικοί χρησιμοποιούν άμμο θαλάσσης... η απορία μου είναι εάν "ρουφιέται" από τα φίλτρα????

Περιμένω τα σχόλια σας....
:)

Tolis
18-03-04, 20:02
Η αμμος θαλασσης δεν ρουφιεται απο το φιλτρο αν το ανοιγμα της εξοδου προς το φιλτρο δεν ειναι πολυ κοντα στο υποστρωμα.

Αλλά για φυτεμενο ενυδρειο δεν συνισταται. Καλυτερο ειναι ενα ψιλο χαλικι διαμετρου απο 1,5 εως 3 mm.

Για τα υπολοιπα που ρωτας, καλυτερα να γινεις λιγο πιο σαφης - το θελεις καραφυτεμενο ολλανδικο στυλ, με πολλα κοκκινα και δυσκολα φυτα, ή κατι αλλο?

Τι διαστασεις θα ειναι το ενυδρειο? Βλεπω και στο αλλο σου ποστ , τα ενυδρεια σου ειναι απο ξυλο, και το IP σου γαλλικο - υποθετω ακολουθεις την μεθοδο του Jean Claude Nourissat για τα ξυλινα?

Filippos
18-03-04, 22:35
Από τη στιγμή που είναι diy σκέφτομαι να είναι 1 μέτρο μήκος, 40 εκ. βάθος και ύψος ανάλογο ώστε να μου "βγουν" τα 100 λίτρα.

Δεν το θέλω "τίγκα" φυτεμένο, αλλά δε θέλω να είναι και άδειο... Εάν χρησιμοποιήσω ως υπόστρωμα μόνο χαλίκι, τα φυτά "πιάνουν" κανονικά (μη βαράτε, δεν ξέρω γι'αυτό ρωτάω)??? Αφού είμαι και αρχάριος, θέλω συνδιασμό (όσο γίνεται) όμορφου, ανθεκτικού και ευκολοδιατήρητου φυτού.. Ας εισάγω και τον περιορισμό της τιμής, γιατί δε θέλω να πληρώσω μια περιουσία για κάτι το οποίο δεν έχω καμία εμπειρία (γι'αυτό και ξεκινώ με diy tanks and goldfish...

annivas2000
19-03-04, 01:19
Από τη στιγμή που είναι diy σκέφτομαι να είναι 1 μέτρο μήκος, 40 εκ. βάθος και ύψος ανάλογο ώστε να μου "βγουν" τα 100 λίτρα....
Fillipos με 40cm πλατος για να σου βγουν 100lt θελεις 25cm (!!!) υψος που ειναι πολυ λιγο ........τουλαχιστον για φυτεμενο...
Αναθεωρησε λιγο τις διαστασεις που το θελεις...
Αν θελεις 100lt οπωσδηποτε καντο 80χ40(υψος)χ35(βαθος)....εχεις και σχετικο βαθος για διαμορφωση (αναλογικα παντα) και ικανο υψος για φωτισμο.....ΙΜΗΟ
Όσον αφορα το υποστρωμα μπορεις να χρησιμοποιησεις τα ετοιμα (serra, κλπ) με τις οδηγιες τους. Εναλλακτικα μια στρωση λατεριτη και απο πανω 5-7cm ψιλο χαλικι που σου ειπε ο Τολης.
Ενα εξωτερικο φιλτρο με ονομαστικη ικανοτητα ανακυκλοφορις ~5 φορες/ωρα τα λιτρα σου ειναι οκ (πχ 500 lt/hr)..
Για λαμπες αποφασισε πρωτα τις διαστασεις του και το βλεπουμε...

Filippos
19-03-04, 09:16
OK.

Μετά από λεπτομερείς μετρήσεις, αποφάσισα ότι με παίρνει για ένα 1,20*40*40 (εάν δεν με προδίδουν τα μαθηματικά μου αυτό είναι 192 lt(?)).... :?

Πόσες λάμπες θα χρειαστώ λοιπόν σε αυτή την περίπτωση? Διάχυση CO2?
Λατερίτη και χαλίκι από Pet Shop? Σκέφτομαι να κάνω ένα wet-dry φίλτρο για τα χρυσόψαρά μου.. Σε τροπικό φυτεμένο (γι'αυτό που μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση, ενδείκνειται?)

Ευχαριστώ,

Tolis
19-03-04, 14:55
Το στανταρ μηκος των λαμπων φθοριου ειναι 90 εκ. και 120 εκ. Αν μπορεις να το κανεις 125 εκ. , βγαζοντας 2 και 2 εκ. που ειναι το παχος του betofiilm (ή betoform, υποθετω οτι αυτο το ξυλο θα χρησιμοποιησεις), σου χωρανε ακριβως. Αλλιως πρεπει να πας στις λαμπες 90 εκ.
3 λαμπες θα σου κανουν μια χαρα την δουλεια σου.
Προσωπικα, ενας συνδυασμος cool white και warm white, απο τις φθηνες που πουλανε οι ηλεκτρολογοι, με καλυπτουν πληρως εδω και πολλα χρονια.
Αλλοι ισως σου πουν να παρεις πιο εξειδικευμενες λαμπες (και πιο ακριβες) απο τα petshops.

Λατεριτη και χαλικι απο petshops, ναι.

Το wet-dry δεν ενδεικνυται για φυτεμενα ενυδρεια, επειδη "διωχνει" γρηγορα το CO2 απο το νερο. ΕΑΝ στηθει σωστα, οι απωλειες μπορει να περιοριστουν αρκετα, αλλά θελεις κι εναν δευτερο κυκλοφορητη για την διαχυση του CO2. Ενω με ενα εξωτερικο canister θα μπορουσες να συνδυασεις και τα δυο.

chris
20-03-04, 01:31
Όσον αφορα το υποστρωμα μπορεις να χρησιμοποιησεις τα ετοιμα (serra, κλπ) με τις οδηγιες τους. Εναλλακτικα μια στρωση λατεριτη και απο πανω 5-7cm ψιλο χαλικι που σου ειπε ο Τολης.

έτσι είναι το δικό μου μόνο που το χαλίκι δεν είναι ψιλό.Πρόσεχε μη κάνεις το ίδιο λάθος με εμένα γιατί τα φυτά που γίνονται "χαλι" ,ξέχασέ τα :?