PDA

Επιστροφή στο Forum : Ετοιμασία νέου ενυδρείου


Fonamstel
26-02-04, 05:26
Αυτές τις μέρες στρώνω το ενυδρείο μου :)
Ειναι 112 λίτρα, αλλά αν υπολογίσω το υπόστρωμα, τις πέτρες, το φίλτρο και λοιπά που "τρώνε" χώρο, μιλάμε για 100 πάνω-κάτω.
Εχω φίλτρο EHEIM 2210, θερμοστάτη 150W και δύο λάμπες 18W Sylvania daylight.
Το υπόστρωμα είναι χαλίκι 2-4 χιλιοστα.
Με 8 ml διαλύματος αμμωνίας, η περιεκτικότητα πήγε στα 4 mg/l. "Ξέπλυνα" το φίλτρο από το παλιό μου ενυδρείο στο νερό του καινούριου.
Επειδή θα έλειπα κάποιες μέρες από το σπίτι και δεν θα μπορούσα να βάζω καθημερινά 8 ml αμμωνίας, είπα να βάλω την αμμωνία της πρώτης βδομάδας όλη απ' την αρχή, και να συνεχίσω μετά την κανονική δοσολογία. Σήμερα, περίπου 10 μέρες μετά, ο νιτρίτης χτύπησε κόκκινο και οι μετρήσεις είναι φυσικά εκτός κλίμακας. Οσες μέρες ήμουν στο σπίτι, έριχνα και μια πολύ λίγη ποσότητα τροφής για να αναπτυχθούν όσο είναι δυνατόν τα βακτηρίδια που κάνουν αποδόμηση. Τα νιτρικά είναι ακόμα αρκετά χαμηλα, περίπου 5 mg/l, άρα λογικά θα χρειαστούν 2-3 βδομάδες ακόμα για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Φυτά δεν υπάρχουν, αλλά διάβασα κάπου στο φόρουμ οτι υπάρχουν εδώ μέλη που "πετάνε κάθε βδομάδα κουβάδες φυτά", αν θυμάμαι καλά την έκφραση :)

Ζητώ λοιπόν κάποια από αυτά τα περισσεύματα φυτών που θα μπορούν να αναπτυχθούν στο ενυδρείο μου, καθώς και παρατηρήσεις η συμβουλές για τη συνέχεια. Τα ψάρια που θα μπουν είναι 2 pearl gurami και ένας γλύφτης, τα οποία θα μείνουν τουλάχιστον ένα μήνα μόνα τους, και μετά θα αποφασίσω τι άλλα ψάρια θα βάλω (από αυτά που θα ε'ιναι "συμβατά" με τη χημεία του νερού μου).
Διευκρίνηση : τα φυτά λέω να τα βάλω τη μέρα που θα τελειώσει ο κύκλος και θα κάνω τη μεγάλη αλλαγή νερού (για ευκολία στο φυτεμα).
Επίσης, αν βάλω έναν δεύτερο χρονοδιακόπτη ο οποίος θα δουλεύει "ανάποδα" με τον πρώτο και θα είναι συνδεμένος με την αεραντλία, δηλαδή όσο είναι αναμμένα τα φώτα να είναι κλειστή η αεραντλία και όσο είναι τα φώτα κλειστά να δουλεύει η αεραντλία ωστε το διοξείδιο που παράγουν τα φυτά μαζί με αυτό από τη μπουκάλα να φεύγει, αφού δεν μας πολυχρειάζεται το βράδι, είναι καλή η κακή ιδέα ?

George-A
26-02-04, 10:10
Αν πρόκειται να βάλεις αρκετά φυτά δεν χρειάζεται να κάνεις στρώσιμο χωρίς ψάρια.
Βάζεις πρώτα τα φυτά και τα ψάρια μπαίνουν σιγά-σιγά αργότερα.

Δεν χρειάζεσαι ούτε αεραντλία ούτε 2ο χρονοδιακόπτη.
Αν πάνε όλα καλά τα φυτά παράγουν αρκετό οξυγόνο και για το βράδυ...

tasos
26-02-04, 22:12
Συμφωνώ με το George-A!Όσο για τα φυτά ........τους παρακαλούσα την Κυριακή να τα πάρουν στη συνάντηση :lol: :lol: :lol: .Φαντάζομαι οτι ο newfish τα αξιοποίησε πλήρως,αν και μερικά ήταν στραπατσαρισμένα λόγω πολυκαιρίας :lol: :lol: :oops: .Με το φώς που έχεις πάντως,θα πρέπει τα φυτά σου να έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φωτισμό!!

lasal
27-02-04, 02:20
Τα ψάρια που θα μπουν είναι 2 pearl gurami και ένας γλύφτης,
Φρόντισε μόνον να είναι ζευγάρι τα pearl gurami.
Την αεραντλία ξέχασε την.
Κατα τάλλα βαδίζεις σε σωστό δρόμο.
Μια που ξεκίνησες στρώσιμο με αμμωνία συνέχισε την.
Να προλάβουν να αναπτυχθούν και τα φυτά μας μέχρι την μεθεπόμενη συνάντηση ;)

Fonamstel
27-02-04, 02:49
OK, την αεραντλία και τον δεύτερο χρονοδιακόπτη τα ξεχνάω (λιγότερα έξοδα :lol: )

Τα gurami είναι ζεύγος.

Το φως που έχω απ' ότι είδα είναι "χαμηλό", άρα χρειάζομαι φυτά που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις φωτισμού. Οι λάμπες έχουν μήκος 60 cm, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μπουν 70 cm, όμως δεν ξέρω αν υπάρχουν fluoroscent σε αυτό το μήκος - τα watt στις λάμπες φθορισμού έχουν άμεση σχέση με το μήκος τους, έτσι δεν είναι ?
Το να βάλω τρίτη λάμπα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να βάλω δυο πιο "μακριές".
Μάλλον χρειάζομαι ανούμπιες η java moss ?

Giorgos
28-02-04, 16:13
Για να επιταχύνεις το στρώσιμο μπορείς να ξανα-ξεπλύνεις το νερό (ελαφρό στήψιμο υλικών/σφουγγαριου) του παλιού φίλτρου στο νερό του καινούριου ενυδρείου.
Αν ψάξεις, υπάρχουν κάποια ηλεκτρολογία που έχουν λάμπες φθορίου σε "περίεργα" μήκη, όπως είναι τα 70εκ.

lasal
29-02-04, 03:01
Το να βάλω τρίτη λάμπα είναι πολύ πιο δύσκολο από το να βάλω δυο πιο "μακριές".
Μάλλον σου ξέφυγε αυτό το post
Ρίξε μια ματιά
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=1718

Fonamstel
29-02-04, 03:37
Μάλλον σου ξέφυγε αυτό το post
Ρίξε μια ματιά
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=1718

Όντως μου ξέφυγε... :oops:
Με τη πρώτη ευκαιρία θα πάω στο συγκεκριμένο μαγαζί να δω "τι παίζεται" :wink: