PDA

Επιστροφή στο Forum : ερευνα για τις πετρες


jovanis
20-02-04, 13:29
Ο παραπανω τιτλος αναφερεται σε μια ερευνα που ξεκινησα πριν 2 μηνες να ταξινομω πετρες στον ελλαδικο χωρο(Κυριως της Κεντρικης Μακεδονιας). Αφορμη για αυτην την προσπαθεια ειναι η υψηλες τιμες πετρων στα μαγαζια. Πολλοι εμποροι προμηθευονται τις πετρες τους απο την υπαιθρο και τις χρεωνουν 7 με 15 ευρω το κομματι.

Η πετρα στο ενυδρειο αποτελει για καποιους διακοσμητικο στοιχειο και για αλλους απαραιτητη προϋποθεση για τη συμβιωση των ψαριων τους. Ποιος δε θα ηθελε μια πετρα με εντονο κοκκινο μπλε ή πρασινο χρωμα ή ακομη και λευκο;

Το ζητημα ειναι τι πετρες μπορουμε να βαλουμε στο ενυδρειο μας και πως διακρινουμε την περιεκτικοτητα τους σε αλατα;
Πολλοι απο σας μπορει να εχετε διαβασει σε καποια βιβλια για τις πετρες και να γνωριζετε οτι με ξυδι ή κεζαπι μπορειτε να ξεχωρισετε αν μια πετρα ειναι καταλληλη για ενυδρειο με χαμηλο PH ή οχι.

Οι κιχλιδες και τα θαλασσινα, κατα τη δικη μου αποψη μπορουν να δεχτουν οποιαδηποτε πετρα δε προερχεται απο παραθαλασσια ακτη (ή ακομη και μεσα απο τη θαλασσα), χωρις αυτο να σημαινει πως καποιες κιχλιδες ή τα θαλασσινα ψαρια δε μπορουν να δεχτουν θαλασσινη πετρα. Ας μη ξεχναμε πως τα Jewel, οι μονοδακτυλοι και τα scat και πολλα αλλα ψαρια ζουνε σε υφαλμυρο νερο

Σκεφτειτε πως οι περισσοτερες πετρες με εντονη εως φωσφορουχα πετρα, η οποια δεν επηρεαζει το ΡΗ προερχεται απο περιοχη της Δραμας. Αυτη η πετρα ομως εχει ραδιενεργεια σε μικρα επιπεδα.

Υπαρχουν αμετρητες λεπτομερειες για ενα τοσο απλο κομματι του ενυδρειου. Αυτη η ερευνα ομως δε μπορει να πραγματοποιηθει απο ενα και μονο ατομο. Γιαυτο χρειαζομαι τη συνδρομη σας για μια πληρη κατανομη των πιο ομορφων πετρωματων της χωρας μας.

Οσοι ενδιαφερονται και θελουν πραγματικα να βοηθησουν σε αυτην την προσπαθεια θα ηθελα να στελνουν μυνημα με τη φωτογραφια πετρωματος, τη διευκρινιση του χρωματος, την τοποθεσια και το βαθμο των αλατων (1-> αν αντιδρα με ξυδι 2-> αν αντιδρα με κεζαπι πολυ 3->αν αντιδρα με κεζαπι λιγο 4-> αν δεν αντιδρα και με τα δυο οξεα). Οι πετρες στις οποιες αναφερεστε θα πρεπει να υπαρχουν αφθονες.

Σε λιγες μερες θα παραθεσω δειγμα, αν οχι ολο απο τα πιο ομορφα πετρωματα της Κεντρικης Μακεδονιας.

pavloukos
20-02-04, 14:51
Ίσως λιγάκι χαζή ερώτηση αλλά τι ακριβώς είναι το 'κεζάπι' και που μπορούμε να το βρούμε συνήθως; Είναι μήπως το γνωστό σε όλους aqua forte;

lasal
20-02-04, 15:03
Ίσως λιγάκι χαζή ερώτηση αλλά τι ακριβώς είναι το 'κεζάπι' και που μπορούμε να το βρούμε συνήθως; Είναι μήπως το γνωστό σε όλους aqua forte;
Ακριβώς αυτό
Κεζάπ=υδροχλωρικό οξύ=aqua forte

Takis
20-02-04, 16:06
Έχει ενδιαφέρον αυτό το θέμα και θα θέλαμε να μάθουμε πιο πολλά πράγματα για τις πέτρες που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Εκείνο που θέλω μόνο να διορθώσω είναι ότι:
1. Με τον όρο κιχλιδες μιλάμε για μια τεράστια οικογένεια ψαριών που ζουν από σκληρό νερό με υψηλό ΡΗ, έως πολύ μαλακό νερό με ΡΗ σε έντονα όξινα επίπεδα. Υποθέτω ότι μάλλον θα εννοείς αφρικανικές κιχλιδες από τις λίμνες Μαλάουι και Τανγκανίκα.
1. Πέτρες από παραθαλάσσιες περιοχές, για τέτοια ψάρια δεν είναι καθόλου ακατάλληλες, αρκεί να φροντίσουμε να μην είναι φορείς επικίνδυνων και νοσογόνων μικροοργανισμών.

Tolis
20-02-04, 17:12
Ενδιαφερον οντως.

Τα jewel cichlids (Hemichromis species) δεν ζουν σε υφαλμυρο νερο, αλλά σε ποταμια της Αφρικης με νερο προς το μαλακο και οξινο.

scubapol
20-02-04, 17:14
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα jovanis.

Μακάρι να προχωρήσει......

jovanis
20-02-04, 17:17
Ευχαριστω για τη διορθωση.

"Με τον όρο κιχλιδες μιλάμε για μια τεράστια οικογένεια ψαριών που ζουν από σκληρό νερό με υψηλό ΡΗ, έως πολύ μαλακό νερό με ΡΗ σε έντονα όξινα επίπεδα. "

Πραγματι, αναφερομαι σε κιχλιδες των συγκεκριμενων λιμνων και σε οποιοδηποτε αλλο ειδος, το οποιο ζει υψηλο PH.

"Πέτρες από παραθαλάσσιες περιοχές, για τέτοια ψάρια δεν είναι καθόλου ακατάλληλες, αρκεί να φροντίσουμε να μην είναι φορείς επικίνδυνων και νοσογόνων μικροοργανισμών."

Δε διαφωνω, θελω να τονισω πως μια πετρα προτου την βαλουμε στο ενυδρειο μας μπορουμε να την βρασουμε πρωτα για λιγα λεπτα. Απαραιτητη προϋποθεση για αυτο το σταδιο θεωρειται η απουσια της μαγειρισσα του σπιτιου. :D

"Τα jewel cichlids (Hemichromis species) δεν ζουν σε υφαλμυρο νερο, αλλά σε ποταμια της Αφρικης με νερο προς το μαλακο και οξινο."

Οσο για τα Jewel υπαρχουν δυο ποικιλιες, εγω αναφερομαι για το Jewel του Δελτα του Νειλου συγκεκριμενα, του οποιου το νερο μπορει να θεωρηθει υφαλμηρο.

salcon
20-02-04, 19:27
Πριν λιγες μερες εβγαλα απο το ενυδρειο μου ολες τις πετρες τις οποιες σημειοτεων δεν τις ειχα τεσταρει ολες.Στο καινουριο setup θελω μαλακο νερο οποτε επρεπε να διαλεξω καποες λιγες απο αυτες που να μην ηταν ασβεστοληθικες.Η δοκιμη εγινε με κεζαπ.
Τι παρατηρησα? Πετρες που δεν αφριζαν απο το κεζαπ πριν τωρα στο σημειο που καθοταν η καφε αλγη για πολυ καιρο αφριζε ενω σε διπλανο σημειο που ηταν καθαρη απο αλγη δεν αφριζε καθολου (οι πετρες ηταν στεγνες). Δοκιμαζω σε μια αλλη που την μαζεψα απο το ιδιο σημειο ,σαν αδερφακια ηταν και δεν αφριζε καθολου.
Πολυ ευκολα δηλαδη μπορουσα να την πατησω να δοκιμαζα εκει που ηταν καθαρη και να την εβαζα.Οι πετρες ηταν απο βουνο.
Στην δοκιμη με ξυδι δεν εγινε φυσικα τιποτα,οποτε το απορριπτω σαν μεσο δοκιμης.

γαυρος
20-02-04, 21:39
Tο ακουαφορτε < αφριζει > και σε ολες τις μη καθαρες επιφανειες , ειναι δεν ειναι ασβεστολιθικες !αφριζει επισης και στο χωμα που εχουν πανω οι πετρες , καθως και σε παρα παρα πολλα ξενα και φερτα στοιχεια !

jovanis
22-02-04, 16:18
Και οι δυο παρατηρησεις ειναι ενδιαφερουσες.
Και σε εμενα το ξυδι δεν εχει κανει ποτε δουλεια, απλα δεν εχω παρει τοσα δειγματα οσα πρεπει για να εχω ασφαλες συμπερασμα. Ενας υδραυλικος μου ειπε καποτε πως το ξυδι αντιδραει αργα.
Οσο για το ακου φορτε, πραγματι, πολυ λιγες φορες δεν εχει αντιδρασει με πετρα.

Καλυτερα ειναι να παραλειψουμε αυτο το στοιχειο. Συμφωνειτε;

Οι πετρες που εχω συλλεξει ειναι απο Χορτιατη και Πανοραμα (Θεσσαλονικη), Δραμα και Λιτοχωρο.

Στο επομενο μυνημα ελπιζω να χω και τις φωτογραφιες.

Στο Χορτιατη και στο Πανοραμα κυριαρχουν οι λευκες με λιγο κοκκινο(προφανως κοκκινοχωμα) πετρες αλλα μπορειτε να βρειτε πανεμορφες λευκες με πρασινες πετρες, οι οποιες σπανια αντιδρουν με ακουα φορτε.

Στη Δραμα πολλες πετρες εχουν εντονο μπλε(δεν αντιδρουν με το ακουα φορτε)

Στο Λιτοχωρο μπορουμε να βρουμε μπλε με λευκες πετρες(πλουσιες σε ασβεστη) και μαυρες με λευκο.

Τελος, κοντα στην Ιτεα(Στ. Ελλαδα), μπορουμε να βρουμε κατακοκκινες πετρες.

Βεβαια αυτα τα χρωματα μπορουμε να τα βρουμε με την πρωτη ματια. Υπαρχουν και αλλες αποχρωσεις στα παραπανω μερη, που θελουν ψαξιμο.

ASCCO1
24-02-04, 01:28
Tο ακουαφορτε < αφριζει > και σε ολες τις μη καθαρες επιφανειες , ειναι δεν ειναι ασβεστολιθικες !αφριζει επισης και στο χωμα που εχουν πανω οι πετρες , καθως και σε παρα παρα πολλα ξενα και φερτα στοιχεια !


τα περισοτερα πετρωματα στην ΕΛΛΑΔΑ ειανι ασβεστολιθηκα για αυτο και παρατηρητε συχνα αν αφριζει το ακουαφορτε σας!!!!!!

σε πετρες που προερχονται απο ποταμια η λιμνες , δεν πμοπρω να απαντησω ακομα ταν εχουμε καποια δειγματ απο αυτα το ξανασυζηταμε,,,η οταν ο jovannis τελειωσει την ερευνα του :D :D