PDA

Επιστροφή στο Forum : Τα Betta Splendens γέννησαν!


TTLO
14-02-04, 21:31
Καλησπέρα σε όλους.Είμαι και εγώ αρχάριος στο θέμα ενυδρείο αλλά διαβάζοντας αρκετά έμαθα κάποια πράγματα και ήθελα να τα κανω στην πράξη!Πήρα λοιπόν δυο Betta Splendens ζευγάρι έφτιαξα το ενυδρείο οπως πρέπει να είναι κατά την διάρκεια ζευγαρώματος και τα άφησα.Την πρώτη ημέρα ο αρσενικός έφτιαξε κανονικά την φωλειά του,την δεύτερη μετα την συνάντηση που είχαν η θηλυκιά ήταν αρκετά φοβησμένη(πράγμα που με ανησύχησε λίγο αλλά ευτηχώς)και τελικά την τριτη μέρα είδα τα αυγά!Απομακρυνα σε άλλο ενυδρείο την θηλυκιά και τώρα,δεύτερη ημέρα θαυμάζω την δεξιοτεχνία του αρσενικού να φροντίζει τις προνύμφες πλεον.Όλα μέχρι εδώ καλά,σκέφτομε όμως τι θα κάνω όταν δω σε μερικές μέρες τα μικρά να κολυμπούν.Επειδή δεν είμαι και καλός στα αγγλικά η μόνη βοήθεια που βρήκα ηταν σε αυτό το Forum και σε sites με ελλινικά και επειδή δεν έχει γραφτεί κατι τέτοιο ως ώρας εδω θα ήθελα να με βοηθήσει όποιος ξέρει σχετικά με το θέμα.Το μόνο που ξέρω είναι οτι πρέπει να απομακρλυνω τον αρσενικό.

ΥΓ.Εχω προμηθευτεί τροφη την Tetraminbaby της tetra φυσικά.(κάνει αυτή μου είπαν)

Δημητριαδης δημητρης
15-02-04, 00:08
λοιπον ως εδω καλα. μολις δεις οτι βγηκαν τα μικρα καλο θα ηταν αν εχεις αλλο μερος να απομακρυνης και τον αρσενικο ωστε να μην υπαρχει φοβος να χασεις κανενα. αν δεν εχεις αλλο μερος μπορεις να βαλεις στο ενυδρειο σου μια ειδικη τουφα απο πλαστικο για να μπορουν να κρυβονται τα μικρα υπαρχει στα μαγαζια. η τροφη που εχεις ειναι καλη. 3 με 4 φορες τη μερα απο λιγο να ριχνεις. η θυλικια σου καλο θα ηταν να ξεκουραστει λιγο να μην ξαναζευγαρωσει δηλαδη. να κανεις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου και ριχνε λιγο αλατακι 8) :)

ASCCO1
15-02-04, 01:48
ΛΟΙΠΟΝ εχουμε και λεμε,

Ο αρσενικος θα φροντιζει τα αυγα 36 ωρες πειρπου μεχρι να εκκολαφθουν, οταν δεις τα μωρα να βγαινουν μην τον βγαλεις κατευθειαν, μονο οταν δεις οτι τα μωρα μπορουν απο μονα τους να κολυμπουν οριζοντια !!!!! περιπου 36 ωρες μετα.
Το δυσκολο τις υποθεσης ειναι τωρα. τα μωρα ειναι μικρα και δεν μπορουν να τραφουν με ΤΕΤΡΑΜΙΝ ΒΑΒΥ!!!!!!!!!
Τις πρωτες 15 μερες η τροφη τους ειναι INFUSORIA .αυτη μπορεις να βρεις εαν εχεις RICCIA η' JAVA MOSS (( επιπλεοντα φυτα )) .
Αν οχι η επομενη λυση ειναι καποια υγρη τροφη του εμποριου(( LIQUID FRY)) αυτες που κυκλοφορουν εδω ειναι τις JBL + WARDLEY.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΕTRAMIN!!!!!

κατι αλλο που πρεπει να προσεξεις ειναι οτι επιδη ειναι χειμωνας και τα μωρα δεν εχουν αυτη σε αυτην την ηλικια αναπτυξη το λαβυρυνθο (( οργανο με το οποιο αναπνεουν τα ΒΕΤΤΑ)) ειναι ευκολο να κρυολογησουν και πεθανουν, η θερμοκρασια να ειναι 26βαθμους , οποτε βαλε καποιο θερμοστατη αν δεν εχεις βαλει , και προσεχε στις αλλαγες νερου ((καθε εβδομαδα )) η θερμοκρασια να ειναι παρομοια του ενυδρειου.
Αφου λοιπον δεν εχουν αναπτυξη ακομα λαβυρηνθο πρεπει να υπαρχει καποια αεραντλια στο ενυδρειο μας ,που ομως να μην κανει μεγαλη κινηση στην επιφανεια του νερου ,γιατι ακομα δεν μπορουν να κολυμπανε καλα , αυτο το πετυχιανουμε ευκολα , βαζοντας 2 -3 ποροληθους σε μια αντλια .
Το υψος τις σταθμης του νερου στο ενυδρειο μας γαι μια εβδομαδα κρατησε το στους 15 ποντους..
μετα απο δυο μηνες αν ολα πανε καλα θα μπορεις να χωρισεις τα μωρα σε αλλα ενυδρειακια <<5-6 λιτρα τοκαθενα >> γιατι τοτε θα αρχισουν να τσακωνονται

Τους γονεις μετα το ζευγαρωμα βαλτους καπου μονους τους να συνερθουν << ξεχωριστα βεβαια )) ταιζοντας τους καλα (( καλυτερη τροφη κατεψυγμενο σκουλικι))...

Αλατι δεν χρειαζονται..

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ :D :D

HellRazer
15-02-04, 14:15
Τις πρωτες 15 μερες η τροφη τους ειναι INFUSORIA

Πολλές είναι 15 μέρες Infusoria, δεν μπορούν να τρέφονται τόσες μέρες μόνο με αυτό. Για την Tetramin Βaby δεν ξέρω γιατί δεν την έχω δοκιμάσει. Αν βρείς Microworms ή παράσιτα ξυδιού να ταίζεις με αυτά μετά τις πρώτες 5-6 μέρες.



η θερμοκρασια να ειναι 26βαθμους

29-30 βαθμούς θα ήταν προτιμότερο αφού θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα. Επίσης μειώνονται οι πιθανότητες για fungus.

tasos
15-02-04, 15:39
στους 29-30 βαθμους το οξυγόνο έχει πάει περίπατο ακόμα και για καλοφυτεμένα ενυδρεία!!!!!!!Ακόμα ,το φύλο των ψαριών έχει κάποια σχέση και με τη θερμοκρασία κατα την εκόλλαψη,αλλά δεν γνωρίζω κατα πόσο επηρεάζει στις πρώτες μέρες της ζωής τους,οπότε με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σου βγούν όλα θηλυκα -+9 .Στους 30-37 βαθμούς ξέρεις τί κάνουν τα βακτήρια;ΠΑΡΤΥ!!!!!!!Ίσως οι μύκητες να ελέγχονται λίγο και έχεις δίκιο,αλλά η συνολική ταλαιπωρία θα προκαλέσει στο γόνο φλεγμονή του λεκιθικού σάκου και δεν τον προλαβαίνεις ούτε με αντιβίωση :roll: :wink: .

TTLO
15-02-04, 18:25
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας.
Σήμερα είδα λοίπον τα μικρά να κολυμπούν απο την επιφάνεια στον βυθό και συνέχεια έκαναν αυτό το πράγμα.Ο αρσενικός έχει κάτσει σε μια γώνια και δεν τα προσέχει καθόλου.Τα νεογέννητα δεν κολυμπούν ακόμα οριζόντια,τι να κάνω;Να βγάλω τον Μονομάχο και να τα αφήσω μόνα τους η να μείνει και σήμερα μέσα με τον κίνδυνο μήπως φάει κανενα απο τα παίδια του; :?
Όσο για άλλη τροφή δεν μπορώ να βρώ σήμερα γιατί είναι Κυριακή και έτσι θα τα ταίσω tetramin αναγκαστικά.Η θερμοκρασία ειναι στους 28C.
Επισής αναρωτιέμαι για την αλαγή του νερού! :!: Θα πρέπει να αλάξω όλο το νερό;τα μικρά ίσα που τα βλέπεις και αυτό αν ρίξεις και αρκετό φως.Αν καταλάθος με την αλαγή βγεί και κανένα μικρό μαζί; :shock:

Περιμένω την πραγματικά πολύτιμη βοήθειά σας.Ευχαριστώ! :)

HellRazer
15-02-04, 19:34
Μην ταίσεις ακόμη τα μικρά. Περίμενε μέχρι να αρχίσουν να καλυμπούν οριζόντια. Στους ψιλότερους βαθμούς παρατήρησα μεγαλύτερο ποσοστό θυληκών (3f-1m) γι΄αυτό και βγάζω γέννες στους 29-30 βαθμούς. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς θυληκά betta στην Κύπρο. Βάζω ένα φίλτρο με πολύ μικρούς πόρους σφουγγαριού που δουλεύει με αεραντλία, μόλις τα μικρά αρχίσουν να κολυμπούν οριζόντια. Η έξοδος του νερού είναι λίγο πιο πάνω από την στάθμη του νερού στο ενυδρείο, έτσι υπάρχει ικανοποιητική κίνηση στην επιφάνεια του νερού.

Ο αρσενικός έχει κάτσει σε μια γώνια και δεν τα προσέχει καθόλου

Ίσως δεν έκανες καλή προετοιμασία και εξαντλίθηκε. Παρακολούθα να δεις μήπως αρχίσει να τρώει τα μικρά και αν δεις κάτι τέτοιο απομάκρυνε τον. Πόση είναι η στάθμη του νερού?

Επισής αναρωτιέμαι για την αλαγή του νερού! Θα πρέπει να αλάξω όλο το νερό;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για αλλαγή νερού. Δεν αλλάζουμε όλο το νερό πριν να μεγαλώσουν αρκετά τα μικρά.

tasos
15-02-04, 23:37
Αν δεν βρείς τροφή σε σκόνη,βράσε ένα αυγό μέχρι να σφίξει,τρίψε τα flakes μέχρι να γίνουν σκόνη,ανακάτεψέ τα με λίγο νερό από το ενυδρείο,μέχρι να γίνουν λεπτόρευστη αλοιφή και αν έχεις και βιταμίνες σε σταγόνες ρίξε μία σταγόνα σε ένα κουταλάκι από το μίγμα και πολύ λέω :roll: .Οπωσδήποτε μην τα ταίσεις πριν κολυμπήσουν οριζόντια και εξαντλήσουν το λεκιθικό σάκκο :!: .Καλύτερη επιλογή θα ήταν το sera micron που υποτίθεται οτι έχει και ινφουζόρια σε μορφή ανθεκτική και που ζωντανέυουν στο νερό του ενυδρείου,αλλά ελλείψη αυτού.......

TTLO
16-02-04, 00:56
Η στάθμη του νερού είναι ακριβώς 12cm.Τον αρσενικό τελικά τον απομάκρυνα απο το ενυδρείο γιατι είδα μερικά απο τα νεογέννητα να κολυμπούν οριζόντια και αυτός δεν έκανε τίποτα απο το να κάθεται σε μια γωνία.Ήθελα να ρωτήσω πόσα περίπου αυγά κάνουν γενικά τα Betta Splendens μιας και οταν τα είδα πρώτη φορά μέτρησα περίπου 40 και τώρα βλέπω πολύ λιγότερα ψαράκια.Είναι λογικό που στην επιφάνεια του νερού βλέπω κάθε φορά 5 ψάρια;Τα έχω παρατηρήσει και ανεβοκατεβένουν συνέχεια απο την επίφανεια στον βυθό.Όταν λέω 5 ψάρια δεν είναι τα ίδια καθε φορα(δεν τα θυμάμαι ενοήτε απλά έχω κάτσει αρκετές ώρες και τα παρατηρώ)και όλα έρχοντε στην επιφάνεια και αφού κατσουν λιγο ακίνητα,κολυμούν λιγο οριζόντια και ξανά στον βυθό.’υριο θα ψάξω για τροφή σε υγρή μορφή για να τους δώσω.

Το αυγό να το κάνω μείγμα μαζί με flakes μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο; :?

Επίσης λόγω ελλείψης ενυδρείου τον αρσενικό τον έχω πρόχειρα σε ένα ποτήρι πλαστικό.Μπορεί να πάθει κάτι;Την θηλυκιά την έβαλα στο μεγάλο με τα υπόλοιπα ψαράκια.(όχι τα νεογέννητα)

Πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αλαγή του νερού των νεογέννητων;

Αυτές οι απορίες και τα νέα προς το παρόν,θα σας ενημερώνω συνέχεια και σας ευχαριστώ όλους που με βηθάτε για να είναι επιτυχής η πρώτη μου αναπαραγώγη! :wink:

HellRazer
16-02-04, 01:10
Το αυγό να το κάνω μείγμα μαζί με flakes μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μόνο τον κρόκο.

Επίσης λόγω ελλείψης ενυδρείου τον αρσενικό τον έχω πρόχειρα σε ένα ποτήρι πλαστικό.Μπορεί να πάθει κάτι;

Θα έιναι μια χαρά. Τάισε τον καλά όπως επίσης και την θυληκιά γιατί είναι εξουθενωμένοι από την γέννα. Κανόνισε σύντομα ένα μεγαλύτερο δοχείο για τον αρσενικό όμως, να είναι πιο άνετα, πιο...ανθρώπινα :lol:

Πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για αλαγή του νερού των νεογέννητων;

Πολύ μικρή αλλαγή νερού μετά από 20 περίπου μέρες ανάλογα με το μέγεθος των μικρών και την ποιότητα του νερού.

Ήθελα να ρωτήσω πόσα περίπου αυγά κάνουν γενικά τα Betta Splendens

Είχα γέννες από 50 αυγά μέχρι 300 περίπου. Αναφέρονται γέννες μέχρι και 500 αυγά :shock: αλλά δεν μου έτυχε ποτέ τόσο μεγάλη γέννα.

halvas69
16-02-04, 08:22
Και αν δεν βρείς LIQUID FRY στείλε μου ένα ΡΜ με το τηλέφωνο σου και θα το έχεις μετά τις 2 το μεσημέρι (που τελειώνω από την δουλειά) της Δευτέρας.
Το έχω και κάθεται στο ντουλάπι του ενυδρείου μου κλειστό, τουλάχιστον ας το πάρεις εσύ που το χρειάζεσαι.
Good luck.

TTLO
17-02-04, 02:04
Καλησπέρα.
Τελικά έφτιαξα το μείγμα με τα flakes και τον κρόκο αυγού και τάισα τα ψαράκια.Δεν μπόρεσα λόγω εργασίας να πάω σε κάποιο μαγαζί αλλα ούτε και να επικοινωνήσω με τον halvas69(τον οποίο ευχαριστώ πολύ για το άμεσο ενδιαφέρον του)για να προμηθεύτω liquid fry.Ήθελα να ρωτήσω το μείγμα αυτό επειδή έχει περισέψει αρκετό μπορεί να διατηρηθεί κάπου(ας πούμε στο ψυγείο);
Επίσης το ενυδρειάκι που έχω τα νεογέννητα έχει υπολύματα απο τροφή που τάιζα τους γονείς και μου φαίνετε αρκετά βρώμικο,συνεχίζω να σκέφτομε για κάποια αλαγή του νερού ή να μετέφερα τα μικρά σε ένα νέο σπίτι!
Πληροφοριακά ο αρσενικός μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο και φένετε ευτιχυσμένος(τώρα που έγινε και πατέρας) :D
Δεν ξεχνάω να σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε!Με βοηθάτε πολύ! :)

HellRazer
17-02-04, 19:39
Επίσης το ενυδρειάκι που έχω τα νεογέννητα έχει υπολύματα απο τροφή που τάιζα τους γονείς και μου φαίνετε αρκετά βρώμικο,συνεχίζω να σκέφτομε για κάποια αλαγή του νερού ή να μετέφερα τα μικρά σε ένα νέο σπίτι!


Με ένα σωληνάκι σαν αυτό που βάζουμε στις αντλίες του αέρα προσπάθησε να συφωνάρεις τις ακαθαρσίες. Πρόσεχε να μην βγάλεις πολύ νερό ή κανένα από τα μικρά σου. :wink: ΟΧΙ αλλαγή νερού ακόμα, μην το σκέφτεσαι! Να τα μεταφέρεις σε νέο σπίτι τόσο μικρά που είναι θα είναι δύσκολο.

newfish
18-02-04, 21:42
Τα δικά μου ψαράκια, μετά τις δεκα - δεκαπέντε μέρες τα ταϊζω τριμμένο σκουλίκη (σκόνη).

Πόσα λίτα είναι το ενυδρεί που έχεις τα μικρά;;;
Εάν είναι μικρό >20 λίτρο ένα σιφωνάρισμα σημένει τουλάχιστων 5-10 λίτρα δλδ 25-50% αλλαγή νερού. Θα πρώτηνα να μην βιαστεις να κάνεις κάτι τέτοιο λόγο του ότι τα μικρά δεν αντέχουν τις αλλαγές νερου (ποιότητα - θερμοκρασία)

HellRazer
18-02-04, 22:45
Εάν είναι μικρό >20 λίτρο ένα σιφωνάρισμα σημένει τουλάχιστων 5-10 λίτρα δλδ 25-50% αλλαγή νερού.

Το σιφωνάρισμα θα το κάνει με ένα λεπτό σωληνάκι σαν αυτό που βάζουμε στις αεραντλίες και θα αφαιρεθεί πολύ μικρή ποσότητα νερού, πχ 0,25 του λίτρου. Εγώ αυτό κάνω και δουλεύει άψογα.