PDA

Επιστροφή στο Forum : Τί γίνεται σε περίπτωση σεισμού ;


scubapol
11-02-04, 13:36
Απο μια πρόχειρη ματιά δεν βρήκα κάποιο ανάλογο θέμα εδώ μέσα.

Η ερωτήσεις είναι οι εξής :

α) Αν υποθέσουμε οτι γίνεται κάποιος σεισμός ανάλογος με αυτόν του Σεπτέμβρη του 1999. Τα ενυδρεία πως αντιδρούν σε αυτήν την περίπτωση.
Τα τζάμια που έχουμε επιλέξει να είναι ίσως λίγο πιο παχιά από το κανονικό αντέχουν :?:

Για παράδειγμα σε ένα ενυδρείο 1 τόνου η μία πλευρά του είναι προσανατολισμένη πχ με κατεύθυνση Βοράς Νότος .Αν γίνει σεισμός ίδιος με του 99 με κατεύθυνση πάλι Βοράς Νότος , και το σπίτι πατάει σε όχι και τόσο καλό υπέδαφος τότε η πρόσθετη δύναμη που θα δεχτεί η μια πλευρά του ενυδρείου θα φτάνει τα 240 kgr :shock: . (Υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής ο οποίος στην αθήνα είναι 0,18 αλλά για ασφάλεια υπολογίζουν 0,24 επι την μάζα την οποία μας ενδιαφέρει)

(Με βοήθησαν λίγο οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουμε εδώ , για να το υπολογίσω αυτό). :wink:

β) Τα ενυδρεία πρέπει να είναι στηριγμένα σε κάποιον τοίχο για να μην κάνουν βόλτα στη διάρκεια του σεισμού και αν ναι με ποιόν τρόπο :?:

Τα ρωτάω αυτά επειδή μοιράζομαι τον ίδιο χώρο-δωμάτιο με τα ψαράκια μου και δεν θα το ήθελα κάποια στιγμή απο τη μία να προσπαθώ να χωθώ κάτω από κάποιο τραπέζι και απο την άλλη να προσπαθώ να αποφύγω το ενυδρείο που θα κάνει βόλτα (ολόκληρο στην καλύτερη περίπτωση) μέσα στο δωμάτιο.:roll:

Ξέρω κάποιον τύπο που οταν είδε πόσο μετακινήθηκε το ενυδρείο του στο σεισμο του 99 το πουλησε με συνοπτικές διαδικασίες "επειδή είχε μωρό παιδί στο σπίτι ".

ahar
11-02-04, 15:02
το 99 Μιχαλη μου το μεγαλο ενυδρειο που είδες στο δώμα δεν κουνήθηκε όυτε εκατοστο. και ήταν και σε επικίνδυνο σήμειο. Εχουν όλα να κανουν με την σχεση βαρους / μαζας και αδρανειας. Και φυσικα με το υπεδαφος που βρισκεσαι καθως και το επικεντρο του σεισμου ,το εστιακο βάθος , την διαρκεια και φυσικα την ένταση.
Αν γινει ενας 6αρης πχ στην ιδια περιοχη με το '99 , πιστεψε με το τελευταίο που θα σκεφτεις θα είναι τα ψαρια.. Μετα ίσως. Κατα την διαρκια όχι.
Για αυτο θα πρεπει να προνοήσουμε βεβαια.
Κατι που θα πρεπει να σκεφτεις είναι ότι για να συντονιστει το νερο και να μπει σε κατασταση κυματισμου θα πρεπει ο σεισμος να διαρκέσει 30+ δευτερολεπτα και να είσαι ατυχος αρκετα ώστε να γίνει στο μηκος του ενυδρείου.και τότε το ποιο πιθανο έιναι να χύθει το νερο απο πανω. Εαν έχεις βαλει καλες τρέσσες θα αποροφήσουν την μεγαλύτερη ωστική δυναμη του κύματος χώρις ανεπυθιμητα αποτελεσματα. Η ετερη λύση που έχω σκεφτει εγω είναι το χτήσιμο του ενυδρειου στο τοιχο. Βεβαια εκει κυνδινευεις απο τον συντονισμο της οικοδομης με θραυση των κρυσταλλων.
Οποτε καλυτερα μόνο του.
Και αν είναι αρκετα βαρυ να είσαι σίγουρος ότι δεν θα πάει πουθενα.

Αυτα τα ολίγα...

Κανεις αλλος;


Αλέξανδρος

scubapol
11-02-04, 16:28
Δεν νομίζω οτι πρέπει να συντονιστεί το νερό η να φτάσει σε κατάσταση κυματισμού για να γίνει επικίνδυνο. Αρκεί το οτι κατα τη διάρκεια του σεισμού , το νερό θα δέχεται επιταχύνσεις προς διάφορες κατευθύνσεις.
Οι μεγάλες δυνάμεις που θα δημιουργηθούν απο αυτές τις επιταχύνσεις θα πρέπει να απροφηθούν απο τα κρύσταλα , τις σιλικόνες , το φελιζόλ κάτω οπό τον πάτο και την βάση του ενυδείου.

Αναρωτιέμαι αν το μέγεθος του ενυδρείου παίζει κανέναν ρόλο στη συμπεριφορά του. Μήπως οι μεγάλες δεξαμενές κάθονται στην θέση τους ενώ οι μικρές βγαίνουν τσάρκα. :lol:

ΥΓ.
Εκείνη την ώρα μάλλον δεν θα σκέφτομαι τα ψάρια απλώς δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσω απο αυτά , πχ να με πάρουν στο κυνήγι (μαζί με τη δεξαμενή τους) :D :D :D

fidel
11-02-04, 17:34
Δυστυχώς όταν ψάχνουμε να βρούμε λύση σε αυτά τα θέματα που αφορούν την αλληλεπίδραση του σεισμού με κατασκευές όπως είναι και τα ενυδρεία μιλάμε πάντα λαμβάνοντας υπόψη case studies και μετρήσεις που έχουν σε παρόμοιες περιπτώσεις, οπότε για τα ενυδρεία είναι μάλλον δύσκολο να πει κανείς κάτι με σιγουριά.
Το ότι θα χρειασθεί να έχουμε διάρκεια σεισμού πάνω από 30sec για να συντονισθεί το νερό του ενυδρείου με το σεισμικό κύμα δεν είναι απόλυτο και μάλλον δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας του σεισμού και του νερού του ενυδρείου.
ΙΜΟ τα εντοιχισμένα ενυδρεία πρέπει να είναι τα πιο επικίνδυνα καθώς όπως όλοι θα έχουμε δει αυτό που αστοχεί σε ΚΑΘΕ περίπτωση σεισμού είναι τα πλακάκια του μπάνιου ή της κουζίνας, τα τζάμια των παραθύρων ή των πορτών οπότε στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και τα τζάμια των ενυδρείων που είναι εντοιχισμένα καθώς αδυνατούν να παρακολουθήσουν την "κίνηση" των γύρω τοίχων και δεν είναι καθόλου παραμορφώσιμα οπότε αστοχούν "ψαθυρά" δηλάδή απότομα, δίχως προειδοποίηση και χωρίς να έχουν παραμορφωθεί αρχικά.
Συγγνώμη για τα πολλά που γράφω αλλά το εν λόγω θέμα με είχε απασχολήσει και εμένα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, στα έργα σε σημεία όπου έχουμε παρόμοια υλικά όπως είναι μεγάλες τζαμαρίες (γενικά υλικά τα οποία αστοχούν ψαθυρά και έχουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από τους τοίχους που τα ορίζουν παρεμβάλλουμε υλικά αφρώδη, περίπου όπως είναι το φελιζόλ δημιουργώντας αρμούς οι οποίοι να ανακόψουνα και να απορροφήσουν τα σεισμικά κύματα "πριν περάσουν" στο υλικό που μας ανησυχεί. Δεν έχω ιδέα εαν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στα εντοιχισμένα ενυδρεία.

johnny98130
11-02-04, 23:41
Κατι που θα πρεπει να σκεφτεις είναι ότι για να συντονιστει το νερο και να μπει σε κατασταση κυματισμου θα πρεπει ο σεισμος να διαρκέσει 30+ δευτερολεπτα

Το προβλημα δεν ειναι να συντονιστει το νερο αλλα το σύστημα νερό + ενυδρειο. Και οι ιδιοσυχνότητες του συστηματος αυτού μπορει να ειναι περισσότερες από μια και να απαιτουν μικρή ενταση σεισμού.

Αλεξανδρε αμφιβάλλω αν τα 30 δευτερόλεπτα αποτελούν χρονο για να συντονιστει το νερο. Μην ξεχνας οτι οι παραγοντες που παιζουν ρολο στον συντονισμό εκτος απο την φυση του υλικού ειναι παρα πολλοί.

Γενικώς η προληψη στην κατασκευη για περιπτώσεις συντονισμού ειναι παρα πολυ δυσκολη και απαιτεί αλλα κολπα (μελέτες, μοντελα ....). Αμα γινει σεισμός δυκολα τα πραγματα.

ahar
12-02-04, 00:44
αναφερθηκα στο φαινομενο του κυματισμου απο συντονισμο για την πιθανότητα της θραυσης των κρυστάλων όπωςσ την αναφερε ο Μιχαλης στο μυνημα του. Είναι λογικο ότι στο εκαστοτε ενυδρέιο μας θα πρεπει στην βαση στίρηξης να προβλευθει η δυνατότητα αποροφησης κραδασμων. Εαν είναι να δημιουργηθει κυματισμος απο συντονισμο τότε έχουμε φτάσει σε σήμειο που όχι μονο το ενυδρειο θα παθει ζημια αλλα πιθανα και το κτηριο στο οποιο βρίσκεται..

γαυρος
12-02-04, 02:19
ΣΕΙΣΜΟΣ - ΣΕΙΣΜΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ !!! :shock: :shock: :shock:
Εχετε την εντυπωση οτι θα προλαβει κανεις μας εκεινη τη -μακρυα απο μας - στιγμη που θα αρχισουμε να χορευουμε υπο τους ρυθμους του εγκελαδου , θα κατσει κανεις μας να τσεκαρει , εστιακα βαθη , επικεντρα , συντονισμους νερου και ενυδρειου κ λπ??
Μπαααα...χλωμο το βλεπω συνδρομοι !!
Θα γινουμε λαγοι (το πηγα το πηγα παλι στο βαζελο κατεληξα ε? -+10 ).
Να ευχεστε λοιπον να μην κατσει τετοια γκαντεμια , γιατι εκ των προτερων αν περιμενετε/ουμε να το αντιμετωπισετε / ουμε με θεωριες και εξορκισμους....ΚΑΗΚΑΜΕ !!!!
Μακρυα απο μας λοιπον να λετε... !! και αλλαξτε θεμα :evil: :evil: ,μεσα στην αισιοδοξια εισαστε :P :P :P !! +-8

scubapol
12-02-04, 10:52
Καλά ρε Γαύρε.......μη βαράς........ :lol:


Έθεσα αυτό το θέμα γιατί το 99 ούτε ενυδρείο είχα να δω πώς αντιδρά σε περίπτωση σεισμού , ούτε ήμουν καν στην Αθήνα. Και επειδή μπορεί μεν να είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά , παρ'όλα αυτά συμβαίνει , νομίζω πως είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις . :wink:

fidel
12-02-04, 10:54
1ον. Γιατί αντιμετωπίζετε έτσι το σεισμό?
2ον. Θραύση κρυστάλλων λόγω συντονισμού του νερού του ενυδρείου δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.
3ον. ΙΜΟ πρόβλημα έχουν τα εντοιχισμένα ενυδρεία στα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί αρμοί μεταξύ των τζαμιών του ενυδρείου και της γύρω τοιχοποιίας.
4ον. Μάλλον πρόβλημα υπάρχει στα ενυδρεία μικρού όγκου, δηλαδή μέχρι 200lt (ίσως και μέχρι 160lt) τα οποία είναι συνήθως τοποθετημένα σε βάσεις οι οποίες είναι ίσα - ίσα με τις διαστάσεις του ενυδρείου (σε κάτοψη) οπότε είναι ιδιαίτερα πιθανό με την κίνηση του σεισμού, ακόμα και αν το νερό δεν συντονισθεί με το σεισμό να ανατραπεί το ενυδρείο μαζί με το έπιπλο. Η λύση γι' αυτό θα ήταν να έχουμε βάσεις λίγο μεγαλύτερες από το ενυδρείο και αρκετά βαριές ώστε να "κάτσουν" στη θέση τους την ώρα του σεισμού. Μεγάλα ενυδρεία (π.χ. 200lt και άνω) δεν πρέπει να έχουν τέτοιο πρόβλημα αφού είναι αρκετά βαριά για να ανατραπούν. Επίσης καλό θα ήταν η βάση του ενυδρείου (και προφανώς και το ενυδρείο) να μην ακουμπούν στον τοίχο αφού κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το "κλότσημα" που θα δεχόταν το σύστημα "ενυδρείο - βάση", οπότε ένας "αέρας" της τάξης του 1 cm είναι καλό να υπάρχει.
5ον. ΜΗ κοιτάτε τί έγινε στο σεισμό της Αθήνας την τελευταία φορά βλέποντας τί έγινε στη Ρικομέξ και σε άλλες δύο ή τρεις περιπτώσεις. Γιατί να γίνουμε λαγοί (εκτός ίσως από τους βάζελους)?

George-A
12-02-04, 20:43
Με το θέμα του σεισμού έχω δει αρκετές συζητήσεις απο Αμερικανάκια ειδηκά αυτους που ζουνε στα δυτικά όπου οι σεισμοί είναι τακτικοί.
Εκεί ενυδρείο πάνω απο 200L υποχρεοτικά πρέπει να είναι ακριλικό...
Το τελευταίο λόγο τον έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Ειδικά σε δημόσιους χώρους όπως βιβλιοθήκες, τράπεζες, κλπ μόνο ακρυλικό επιτρέπεται...

Το ακρυλικό έχει αρκετή ελαστικότητα, μεγαλύτερη αντοχή, δεν παραμορφώνει οπτικά αν το κοιτάς απο το πλάϊ, γρατζουνιέται όμως ποιό εύκολα!!

Discos
13-02-04, 19:18
Αυτα που ειπε ο George-A τα βρισκω παρα πολυ ενδιαφερων. Το γυαλι σαν υλικο ειναι ποιο απολυτο στην συμπεριφορα του και αυτο ειναι που το κανει επικινδυνο.

Το 1999 ο μεγαλος σεισμος της Αθηνας ηταν 5,9 ριχτερ, σε εστιακο βαθος 10 χιλιομετρα, με επικεντρο στην παρνηθα κοντα σους θρακομακεδονες. Τα αξιοσιμειωτα ειναι 2 σε αυτον τον σεισμο.

Πρωτων ο βαθμος επιταχυνσης οπου ειχε, εφτασε στους σταθμους στο Μοναστηρακι και στα Σεπολια (Τα μονα σημεια στην Ελλαδα απο οσο γνωριζω που ειχαν αυτα τα μηχανηματα για αυτη την μετρηση και ηταν σε αυτους τους 2 υπο κατασκευης ΜΕΤΡΟ σταθμους) εφτασε το 0,35g (G=Μοναδα επιταχυνσης) ενω το μεγαλυτερο οριο για ασφαλεια που προβλεπεται ειναι αυτο που που δινουν οι διεθνεις οργανισμοι για τις φυσικες καταστροφες και ειναι 0,18g max!!! Μιλαμε για ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ επιταχυνση του σεισμου και αυτη η μετρηση εγινε τουλαχιστον 30 χιλιομετρα απο το επικεντρο!!!

Και το δευτερο αξιοπεριεργο ειναι πως ενω εμεις λεγαμε 5,9 ριχτερ ολα τα αλλα αστεροσκοπια παγκοσμια μας εδιναν απο 6,5 εως 6,8 ριχτερ. Και δεν μιλαμε για ασχετους (και καλα) οπως οι Σουηδοι (6,8 ριχτερ) που εαν δεν ειχαμε εμεις σεισμους θα το εκλειναν το μαγαζι...Αλλα για το αστεροσκοποιο της Κωνσταντινουπολης (6,5 ριχτερ), και το Κινεζικο στα 6,9 ριχτερ. Αντε να δεχτουμε την αποκλυση που μπορει να υπαρχει αλλα πως εμεις το δινουμε τοσο λιγο?? Η λυση ειναι στο Συνταγμα της χωρας. Εαν ο Σεισμος ειναι απο 6 ριχτερ και πανω θεωρειται φυσικη καταστροφη και το κρατος ειναι υποχρεωμενο να αποζημειωση ολες τις ζημιες. Κοροιδο ηταν? Κια ετσι δωθηκε 5,9!! Στα 6 βλεπεται καιγοτανε....

You know Elladistan?? Αυτο ειμαστε, οποιος και εαν βρεθει στην ποιο ψηλη καρεκλα για αποφυγη παρεξηγησεων.

Για την ταμπακιερα τωρα σε περιπτωση σεισμου τι γινεται, αναφερω πως το ενυδρειο με τους δισκους που ειχα στο σαλονι μου 380 λιτρων νερου και βαρους με πετρες κτλ κτλ γυρω στα 550 με 600 κιλα βρεθηκε να εχει γυρισει αριστεροστροφα περιπου 20-25 ποντους με αρκετο νερο στο πατωμα και τα ψαρια σε φαση σοκ. Ευτηχως τοτε δεν ειχα Malawi η αλλο ενυδρειο με πολυ πετρα και ειχα μονο φυτα και χαλικακι.

Οι κυνδυνοι ειναι πολοι (απειρος) περισοτεροι εαν εχεις ενυδρειο τυπου Rift valley - Reef - Central American, λογο του βραχου και των διαφορων διακοσμητικων. Τι να σου κανει το φελιζολ εαν πανω στο κουνημα κατακαθυσει η στιβα με τις πετρες και σκασει μια πετρα 5 κιλων αποτομα πανω στο τζαμι απο την εσωτερικη πλευρα?? Βαλε και την κινηση του νερου και τα φορτια που μονο στατικα δεν ειναι , και εχεις ενα ωραιοτατο ραγισμα στην καλυτερη περιπτωση, για την χειροτερη αφηστε...

Οι περισοτερες προσιτες βασεις που πουλιουνται στο εμποριο ειναι απαραδεκτες και σε περιπτωση σεισμου ειναι επιφοβες. Προσωπικα δεν πιστευω πως παιζει ρολο το βαρος του ενυδρειου αυτο καθεαυτο σε περιπτωση σεισμου. Ρολο παιζει η αδρανεια του νερου που σε ενα μεγαλο και κατα συνεπεια βαρυ ενυδρειο ειναι πολυ μεγαλυτερη, αυτο ειναι το θετικο. Ρολο επισης παιζει και το κεντρο βαρους. Ιδιο πραγμα ειναι να εχει ενα ενυδρειο 200 λιτρα με χαμηλο κεντρο βαρους και ιδιο ενα 1000 λιτρων αλλα με υψος τα 2 μετρα?Εδω μετραει καθαρα το κεντρο βαρους.

Τα σχολια δικα σας.

Χιονακι καλε.........Παρασκευη πρωη και η Ομονοια τελειως αδεια. Ουτε συναγερμο για αεροπορικη επιδρομη να ειχαμε. Παντα τετοια. :D