PDA

Επιστροφή στο Forum : μυστηριωδεις θανατοι

nickos13
03-07-11, 09:18
παιδια αν θυμαστε μολις μπηκα στο φορουμ μου προτηνατε για τα λιτρα μου να παρω μονομ,αχο...εεεεε απο την δευτερα εχω χασει 3 μονομαχους....τι μπορει να φτεει?
-------------------------
και κατι ακομα συμαντικο...ο καθενας εζησε απο 1- 3 μερες

skamanakos
03-07-11, 09:45
παιδια αν θυμαστε μολις μπηκα στο φορουμ μου προτηνατε για τα λιτρα μου να παρω μονομ,αχο...εεεεε απο την δευτερα εχω χασει 3 μονομαχους....τι μπορει να φτεει?
Το ενυδρειο σου ποσο καιρο τρεχει?Το φιλτρο τι υλικα εχει μεσα?Μετρησεις κανεις?

nickos13
03-07-11, 10:33
το φιλτρο εχει μονο 1 μεγαλο σφουγκαρι(ο τυπος απο το ενυδρειο μου ειπε πως επειδη το σφουγκαρι ειναι μεγαλο δεν χρειαζομαι τπτ αλλο).το ενυδρειο τρεχει απο αρχες μαρτιου αλλα μεχρι τωρα εχει φιλοξενησει πολλα ψαρια χωρις προβλημα..
και επισης ο τυπος ξαναειπε πως εχω μικρο ενυδρτειο κ,αι δεν χρειαζοντε οι μετρησεις...

eimaste aR21rwstoi
03-07-11, 10:55
λοιπον φιλαρακι μου ο τυπος ειναι ασχετος απο οτι καταλαβες...
φιλτρο χρειαζεσαι οπωσδηποτε και μετρησεις χρειαζεσαι παλι το ιδιο για να δεις αν ειναι στρωμενο το ενυδρειο σου...
εσυ αυτο που πρεπει να κανεις σημερα ειναι να διαβασεις τα υπομνηματα για τον κυκλο του αζωτου και το στρωσιμο του φιλτρο και απο αυριο να παρεις φιλτρο και μετρησεις και να προχωρησεις στο στρωσιμο
σορρυ ειδα πως εχεις φιλτρο θα βαλεις μεσα και μακαρονι(σιποραξ)
και θα ξεκινησεις μετρησεις να δεις τι δεν παει καλα

nickos13
03-07-11, 10:56
εχω φιλτρο αλλα εχει μονο σφουγκαρι...

tepe
03-07-11, 11:00
εκτος εαν αυτός που σου τα πουλαει τα έχει σε τετοια κατασταση που ειναι ετοιμοροπα να ζησουν ή να πεθάνουν
Ακόμα πολύ σημαντικό είναι να ρωτήσεις τον πετσοπα που τα παιρνεις σε τι συνθηκες τα εχει αυτός αν τα εχει σε πολύ διαφορετικες συνθηκες απο τοο ενυδρείο σου είναι φυσικόπ να παθαίνουν σοκ και να ψοφανε στο τελος!
Συνηθως οι πετσοπαδες τα εχουν σε λιγο πιο πολυ αλάτι στο ενυδρείο για να αποφευγουν τις ασθενιες και επισεις τα εχουν και τιγκα στα αντιβιοτικα!!!

nickos13
03-07-11, 11:01
οταν λες μετρησεις να παρω ολα τα τεστ με την μια?
τους κανω προσαρμογη ενοιτε...σε ποτηρακια και κανατες τα εχει...

skamanakos
03-07-11, 11:17
οταν λες μετρησεις να παρω ολα τα τεστ με την μια?
τους κανω προσαρμογη ενοιτε...σε ποτηρακια και κανατες τα εχει...
Πρεπει για αρχη να παρεις nh3nh4 και no2 και αργοτερα τα υπολοιπα.
Και πρεπει να αφαιρεσεις κομματι απο το σφουγγαρι και να βαλεις καποιο βιολογικο υλικο.Αν εχεις καποιο φιλο με ενυδρειο καλο ειναι να παρεις μπολι για ευκολοτερο στρωσιμο.Αν δεν εχεις βαλε μια αγγελια.

nickos13
03-07-11, 11:26
εχω σακουλακι με γαιανθρακα και 1 αλλο πετρομα για αμωνια αλλα μου ειπε πως δεν χρειαζονται...
και ετσι μεσα στο φιλτρο κρατησα μονο το σφουγκαρι

skamanakos
03-07-11, 11:31
εχω σακουλακι με γαιανθρακα και 1 αλλο πετρομα για αμωνια αλλα μου ειπε πως δεν χρειαζονται...
Βαλε σιποραξ η σαμπστραντπρο και λιγο απο το σφουγγαρι.

eimaste aR21rwstoi
03-07-11, 12:02
στο ξαναλεω αντε να διαβασεις τα υπομνηματα και οταν θα εχεις αποριες ρωτας...
καλυτερα να εχεις αποψη του ολο θεματος παρα να πηγαινεις στα τυφλα και να ρωτας εμας οπου θα ακουσεις ολο διαφορετικες γνωμες;)

delta66
03-07-11, 13:08
το φιλτρο εχει μονο 1 μεγαλο σφουγκαρι(ο τυπος απο το ενυδρειο μου ειπε πως επειδη το σφουγκαρι ειναι μεγαλο δεν χρειαζομαι τπτ αλλο).το ενυδρειο τρεχει απο αρχες μαρτιου αλλα μεχρι τωρα εχει φιλοξενησει πολλα ψαρια χωρις προβλημα..
και επισης ο τυπος ξαναειπε πως εχω μικρο ενυδρτειο κ,αι δεν χρειαζοντε οι μετρησεις...
Σωστα στα ειπε ο τυπος εκτος του οτι λογω του μικρου μεγεθους ενυδρειου δεν χρειαζεσαι μετρησεις.
Το αντιθετο γινεται ουσιαστικα αφου το μικρο ενυδρειο ειναι το ευαλωτο σε αποτομες μεταβολες παραμετρων νερου και ρυπανση του (και τα δυο πιθανες αιτιες αμεσων ή μεσοπροσθεμων προβληματων υγειας εως και θανατων).
Μηπως σου ειπε οτι δεν χρειαζεται μετρησεις λογω του ενος μονο και μικρου ψαριου στο ενυδρειο?
Τοτε ΟΚ, αλλά με τη διαφορα οτι πρεπει να εχεις μια εμπειρια για κατι τετοιο και να μην κανεις βασικα λαθη.

Οι πιο πιθανες αιτιες για τοσο γρηγορους και απανωτους θανατους ειναι:
τοξικο νερο (ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3, PO4,
πολλα οργανικα και απελευθερωση δηλητηριωδών αεριων οπως υδροθειο),
ή πολυ λαθος παραμετροι (pH gH kH)
ή ηδη ετοιμοθανατα ψαρια πριν τα βαλεις στο ενυδρειο σου.

Την τοξικοτητα και τις παραμετρους του νερου μπορεις να την ελεγξεις μονο με αξιοπιστα τεστ,
το υδροθειο με την οσμη και την οραση (πχ βλεπεις να απελευθερωνονται μαζικα φυσαλιδες απο το βυθο, μυριζει πολυ το νερο ή ο χωρος κλουβιο αυγο)

nickos13
03-07-11, 13:14
οκ διαβασα καποια πραματα..σημερα και αυριο δεν θα ταισω,αυριο θα παω να παρω μακαρονι και θα βαλω και αυθτο το πετρωμα για την αμωνια...τα τεστ δεν ξερω αν θα τα παρω μιας και ειτε το πιστευετε ειτε οχι με 10 ευρω ειμαι και το τεστ αμωνιας κανει 12......αν υπαρχει τπτ αλλο που μπορω να κανω παρακαλω πειτε το......
υ.γ.εχει μηπως καποια σχεση η θολουρα στο νερο?

delta66
03-07-11, 13:28
Ναι αν ειναι ασπρη θολουρα εχει σχεση
δες αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=50753
ιδιως εκει που λεει "Πιο συχνά το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται σε νεοστημένα ενυδρεία ...."

Πολυ πιθανο να εχεις χασει τη βιολογια.

nickos13
03-07-11, 13:41
δεν ειναι ασπρη...μειαζει μαλλον σαν αλγη αλλα δεν ειναι...μου ειπαν πως ειναοεπειδη καποιες φορες μου ξεφυγε η τροφη και αντιμετοπιζετε με ανθρακα...ειναι σωστο αυτο?

delta66
03-07-11, 13:54
δεν ειναι ασπρη...μειαζει μαλλον σαν αλγη αλλα δεν ειναι...μου ειπαν πως ειναοεπειδη καποιες φορες μου ξεφυγε η τροφη και αντιμετοπιζετε με ανθρακα...ειναι σωστο αυτο?
Οχι δεν αντιμετωπιζεται με ενεργο ανθρακα ουτε σε περιπτωση bacterial bloom ουτε σε algae bloom.
Μηπως σου ειπαν με διοξειδιο ανθρακα? Σε πολλες περιπτωσεις εξαρσης αλγης βοηθαει σημαντικα.
Ομως η πρωτη και σωστη κινηση αντιμετωπισης της, ειναι το σωστο νερο αφου η εξαρση αλγης οφειλεται συνηθως σε πολλα νιτρικα ΝΟ3 ή πολλα φωσφορικα PO4 ή και σε λαθος αναλογιας μεταξυ του στο νερο.
Νιτρικα και φωσφορικα που οταν ξεφευγουν απο τα ορια ασφαλειας ειναι τοξικα για τα ψαρια, ασχετα αν ειναι "τροφη" λιπασμα των φυτων και της αλγων γενικα.

nickos13
03-07-11, 13:56
βασικα αλγη δεν εχω.................υπαρχει τπτ αλλο που μορω να κανω για τουσ θανατους?

delta66
03-07-11, 14:04
Αλλαγες νερου και μπολιασμα απο στρωμενο φιλτρο.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52253

Μετα, χωρις ελεγχο του νερου .... προσευχες να ειναι σωστο το νερο.

Σπύρος Μ
03-07-11, 14:05
Νίκο,αν δεν κάνεις μετρήσεις,δύσκολα θα καταλάβουμε τον λόγω των θανάτων..
Αρχικά ξεκίνα μετρήσεις (στην χειρότερη πάρε στικς ,που μετράει όλες τις παραμέτρους ,αλλα οι μετρήσεις δεν θα είναι ίδιες με την πραγματική ποιότητα του νερού σου,απλά να γνωρίζεις πάνω-κάτω να ξέρεις που βαδίζεις,μέχρι να πάρεις υγρά τεστ..)..
Πρόσθεσε βιολογικό υλικό στο φίλτρο σου ,όπως σιποράξ,που το θεωρώ το καλύτερο (στην χειρότερη και αν δεν εχεις χρήματα,αγόρασε αυτό το υλικό που μοιάζει με κεραμικό μακαρόνι και είναι πιο οικονομικό)..
Υπάρχει περίπτωση να σου έδωσαν άρρωστα ψάρια,αλλα γνώμη μου είναι οτι μάλλον ΔΕΝ έκανες σωστή προσαρμωγή κατα την μεταφορά των μονομάχων (δηλαδή,στο πετ-σοπ είχαν εντελώς διαφορετικές συνθήκες νερού απο το ενυδρείο σου,με αποτελεσμα να σοκαριστούν και να στρεσαριστούν οι μονομάχοι απο την διαφορά των παραμέτρων)..
Φυσικά πρέπει να γνωρίζεις,οτι πρώτα στήνουμε ένα ενυδρείο και αφού στρώσει τοποθετούμε τα ψάρια..

Για να ανακεφαλαιώσουμε..Ή αγόρασε κατευθείαν υγρά τεστ (NO3,NO4,NH3/4),ή για οικονομία (με προυπόθεση οτι θα πάρεις ΚΑΙ τα υγρά τεστ αργότερα) τα στικάκια που έχουν 13-14 ευρώ (eSHa sticks).

nickos13
03-07-11, 14:13
σιποραξ ειπαμε θα βαλω........μολις βρω λεφτα θα παρω τα υγρα τεστ αλλα για την ωρα δεν εχω λεφτα ουτε για αυτο που μου προτεινες...θα κανω μια ερευνα αγορας αλλα δεν ξερω.....
το ενυδρειο βασικα ηταν ριδη ετοιμο πριν παρω τους μονομαχους........

Σπύρος Μ
03-07-11, 14:15
Tότε βάλε μια αγγελία στο φόρουμ,να σου δώσει ενα παιδί "μπόλι" απο στρωμένο ενυδρείο να σου κάνει και κανένα τεστ νερού ,ωστε να γνωρίζεις τις παραμέτρους σου μεχρι να πάρεις το τεστ..Είναι πολυ πιο σωστη επιλογή απο το να αγοραζεις καθε λιγο και λιγακι νεους μονομαχους..;)

nickos13
03-07-11, 14:19
μπολι βρηκα!!!!!!!!!(να ειναι καλα ο ξαδερφος)τελος παντων το βιολογικο υλικο θα το παρω σιγουρα το θεμα ειναι με τα τεστ τι γιν ετε...

delta66
03-07-11, 14:45
σιποραξ ειπαμε θα βαλω..
Με ενα μονομαχο στο ενυδρειο δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω απο το σφουγγαρι του φιλτρου.
Μη ξοδευεσαι αδικα.
το θεμα ειναι με τα τεστ τι γιν ετε...
α. περιμενεις να μαζεψεις κανενα φραγκο και παιρνεις απο ebay ενα σετ υγρα που ειναι πολυ πιο φτηνα.
β. παιρνεις απο εδω υγρο τεστ για αμμωνια και στικακια για τα υπολοιπα
γ. δινεις δειγμα νερου σε πετσοπ που διενεργει τεστ επι πληρωμη
δ. σου δανειζει καποιος τα δικα του να κανεις ενα ελεγχο μεχρι να δεις τι γινεται

nickos13
03-07-11, 15:25
δεν ειναι μονο ο μονομαχος...χρειαζομουν κατι για να καθαριζει απο αλγη τα φυτα και ετσι πηρα 2 αμανο και 1 σαλαχακι burmese...μηπως με αυτα αξηζει το βιολογικο υλικο
υ.γ.και αν κανω το τεστ και βρω αμωνια τι γινετε ?
οχι πως εχω αλγη αλλα περα απο αυτο μπορουν να καθαρισουν και μερος του βυθου

delta66
03-07-11, 16:15
υ.γ.και αν κανω το τεστ και βρω αμωνια τι γινετε ?

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

nickos13
03-07-11, 17:48
να εισαι καλα φιλε αλλα εχω διαβασει ολα τα υπομνηματα για ρχαριους στο φορουμ

delta66
03-07-11, 18:15
να εισαι καλα φιλε αλλα εχω διαβασει ολα τα υπομνηματα για ρχαριους στο φορουμ
Ε τοτε γιατι ρωτας?

nickos13
03-07-11, 18:34
aπανοτες αλλαγες νερου εκανα τις 2-3 τελευτεες μερες γυρω στο 30%. εριξα αντιχλωριο,δε ταισα σημερα και προσθεσα υλικο στο φιλτρο κατα της αμωνιας(το ειχα απο πριν)...εξακουλουθω να πιστευω πως εχει καποια σχεση το υπεβολικα(στο ματι)βρωμικο νερο....
υ.γ.υπαρχει περιπτωση να εχει σχεση αυτο με καποιυα κοματακια ξυλου που εχου μηνει μεσα στο ενυδρειο και μαλλον εχουν σαπισει????????

kgf12345
03-07-11, 20:59
αν ανεβαζες και καμια φωτο θα βοηθουσε περισσοτερο.

nickos13
03-07-11, 21:03
φιλε δυστηχως εχει χαλασει η μηχανη...

eimaste aR21rwstoi
03-07-11, 21:12
φιλε δυστηχως εχει χαλασει η μηχανη...
οποτε μεχρι να παρεις τα τεστ καθημερινες αλλαγες...
απο θερμοκρασια τι εχεις?
φιλε μου να καταλαβεις οτι εδω μεσα δεν σε μαλωνει κανεις εμεις να βοηθησουμε προσπαθουμε ;)
το πιο πιθανο νικο για τον θανατο των ψαριων ειναι η εχεις ανεβασμενες αμμωνιες και λοιπα
η τα ψαρια του πετσοπα να ειναι αποτελειωμενα ηδη...
ο συνδιασμοσ και των δυο ειναι θανατηφορος:D
επισης μπορει να μην κανεις ουτε καλη προσαρμογη στα ψαρια οταν τα βαζεις στο ενυδρειο σου πραγμα που για εμενα ειναι πολυ σημαντικο αυτο λεει η <<πειρα>> μου οσο καιρο ασχολουμαι..που ειναι και λιγοσ

nickos13
03-07-11, 21:14
μην ανυσηχεις ξερω πως δεν με μαλωνει κανεις?): Smt045: Smt023: Smt023: Smt023θερμοκρασια 27..αν κανω 20%-30% μερα παραμερα ειναι καλο?μακαρονι να βαλω?

eimaste aR21rwstoi
03-07-11, 21:15
μην ανυσηχεις ξερω πως δεν με μαλωνει κανεις?): Smt045: Smt023: Smt023: Smt023θερμοκρασια 27..αν κανω 20%-30% μερα παραμερα ειναι καλο?μακαρονι να βαλω?
κατα την γνωμη μου 20τα εκατο καθημερινα αν εχεις ψαρια μεσα...
αν δεν εχεις κανε υπομονη και ξεκινα ξανα απο την αρχη το στρωσιμο
η σωστη αρχη ειναι το παν για την συνεχεια...
ολοι ετσι την παταμε στην αρχη...αν εχεις υπομονη εισαι σε καλο δρομο

nickos13
03-07-11, 21:16
αλον μονομαχο ποτε να ρισκαρω να παρω?

eimaste aR21rwstoi
03-07-11, 21:18
αλον μονομαχο ποτε να ρισκαρω να παρω?
να μην παρεις ακομα νικο να το στρωσεις σωστα
αυτο θα το καταλαβεις οταν εχεις τις σωστες μετρησεις;)
NH3 0
NO2 0
NO3<10 ειναι οι μετρησεις που θελεις

kgf12345
03-07-11, 21:29
:Dολα μαζι σου πεσανε! καταρχην χρειαζεσαι μετρησεις.οταν μπορεσεις προμηθευσου μερικα τεστ για να μην πηγαινεις στα τυφλα.αλλαγες υποθετω κανεις με αντιχλωριο.σωστα?η θολουρα που εχεις στο νερο πως ακριβως ειναι?γιαυτο σου ειπα για τη φωτογραφια,εστω κιαπο κινητο αν μπορεσεις.το πιο βασικο παντως ειναι τα τεστ,αν μη τι αλλο για να ξερεις αν φταις εσυ(αν κανεις κατι λαθος) η ο πετσοπας(που σιγουρα κανει κατι λαθος)αυτο το πραγμα γιατι το κανουνε τα πετσοπ και λενε στον κοσμο οτι δε χρειαζεται τεστ δε μπορω να το χωνεψω ρε γμτ.αλλα τωρα στην τελικη αν ο αλλος αντι να εμπορευεται πατατες εμπορευεται ζωες(οτι κιαν ειναι αυτες)τι περιμενεις....οχι οτι δεν υπαρχουνε και οι σωστοι που τους αρεσει αυτο που κανουνε αλλα μαλον ειναι πολυ λιγοι.τεσπα.μη βγω offtopic,το αλλο που μπορεις να κανεις ειναι βαλεις λιγο βιολογικο υλικο στο φιλτρο σου και βαλε αγγελια για μπολι εδω μεσα για νασαι σιγουρος περι στρωσιματος.

nickos13
04-07-11, 07:16
εχουμε και λεμε....αλλαγες κανω με αντιχλωριο και με ενεργα βακτηρια...βιολογικο υλικο θα παρω μακαρονι...τεστ ολο και καποιο θα βρω να παρω.....μπολι θα μου δωσει ο ξαδερφος...και απο οτι καταλαβα το ΝΟ3 μου πρεπει να ειναι μικροτερι του 10?

eimaste aR21rwstoi
04-07-11, 09:56
εχουμε και λεμε....αλλαγες κανω με αντιχλωριο και με ενεργα βακτηρια...βιολογικο υλικο θα παρω μακαρονι...τεστ ολο και καποιο θα βρω να παρω.....μπολι θα μου δωσει ο ξαδερφος...και απο οτι καταλαβα το ΝΟ3 μου πρεπει να ειναι μικροτερι του 10?
ναι η δεκα αλλα οχι και μηδεν

nickos13
04-07-11, 12:46
πηρα τεστ για NO2...τωρα θα σας πω τα αποτελεσματα
παιδια δεν εχω NO2...ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΩ.....
Υ.Γ.ξεχασα να πω μια μαλλον πολυ συμαντικη λεπτομερια...μεσα στο ενυδρειο εχω προσωρινα(παρασκευη θα ερθει ο τυπος να το παρει)το μεγαλο γατοψαρο...μηπως αυτο χτυπουσε τουσ μονομαχους?

eimaste aR21rwstoi
04-07-11, 13:05
πηρα τεστ για NO2...τωρα θα σας πω τα αποτελεσματα
παιδια δεν εχω NO2...ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΩ.....
Υ.Γ.ξεχασα να πω μια μαλλον πολυ συμαντικη λεπτομερια...μεσα στο ενυδρειο εχω προσωρινα(παρασκευη θα ερθει ο τυπος να το παρει)το μεγαλο γατοψαρο...μηπως αυτο χτυπουσε τουσ μονομαχους?
ωπα βρε νικολα ενα ενα μας τας βγαζεις....πολυ πιθανον...
να παρεις και τεστ nh3
αφου βρε νικολα σου εχουμε πει τι θα κανεις...
και που εχεις ψαρια μεσα ειναι τεραστιο λαθος....
το ενυδρειο σου ειναι αστρωτο...
βγαλε τα ψαρια παρε μετρησεις βαλε βιολογικο υλικο στο φιλτρο σου και στρωσε απο την αρχη δεν εχει να κανεις κατι αλλο...
το επομενο που μπορεις να κανεις ειναι να το αφησεις ετσι και να εχεις νεκρα ψαρια

nickos13
04-07-11, 13:38
λοπον το γατοψαρο ειναι synodontis kai φευγει παρασκευη.....αλλα λευτα δυστηχως δεν εχω...εριξα νεα βακτηρια παλι.....το ενυδρειο εχει ψαρια απο τελη μαρτιου και ποιο πριν δουλευε μονο του για 2 μηνες :grin:
εβαλα μπολι και αλλαξα μαγαζι

delta66
04-07-11, 14:31
Ποιο γατοψαρο ειναι αυτο?

nickos13
04-07-11, 14:32
synodontis