PDA

Επιστροφή στο Forum : ειναι σωστος ο τροπος στρωσιματος?


faceck
30-06-11, 12:37
μιας και πηρα χθες το 30 λιτρο ενυδρειο και του εχω βαλει νερο και οπως καταλαβαινετε το φίλτρο εχει μονο υαλοβαμβακα και λίγο μαυρο σφουγγαρι κατω κατω.. εβαλα τριπλη δοση βιοτοπολ και εριξα σχεδον το μισο μποθκαλακι νιτριβεκ(και καλα βακτηρια) και εριξα και ενα που περιειχε μεσα στην συσκευασια για τις γαριδες nano crusta fit λεγαται και μαλλον ειναι για τον βυθο του ενυδρειου να παρει θρεπτικα στοιχεια πιο ευκολα για να κατοικοισουν οι γαριδες..ειναι σωστο που ριχνω 5-6 σταγονες νιτριβεκ καθε μερα? να κανω αλλαγες καθε εβδομαδα? και αν ναι ποσο? να αυξησω θερμοκρασια βαζοντας θερμοστατη? ριχνω μια φορα στις 2 μερες τροφη φυλλαρακια για να αναπτυξω την διαδικασια στρωσιματος αλλα γαριδες θα βαλω τον Αυγουστο για πρωτη φορα μεσα δηλαδη σε 2 μηνες σχεδον.οποιος ξερει να βοηθησει ευχαριστω !

Υ.Γ sτο νερο σημερα έχει δημιουργηθει bacterial bloom.

delta66
30-06-11, 12:46
Πρεπει να εχεις απο την περιγραφη το μικρο γωνιακο φιλτρακι της dennerle.
Tι να στρωσει τωρα απο αυτο??
Τα μικροσκοπικο σφουγγαρακι που εχει κατω σαν προφιλτρο ή το ασπρο πανακι σαν υαλοβαμβακας που σε λιγο θα βουλωσει θα το πλυνεις 3-4 φορες και μετα θα θελει πεταμα, και θα χασεις οτι ειχες απο βιολογια?

faceck
30-06-11, 16:29
ελα μου ντε..τι μου προτεινεις να κανω? να παρω κανα της eheim?
-------------------------
και απο την αλλη πιστευω μπαινω σε μπριζα χωρις λογο..στο waterinn ειχαν το ιδιο φίλτρο για θαλασσινο και δεν θα μπορεσω να κανω δουλεια εγω για 5-6 γαριδουλες? μην τρελαθουμε τελειως.
-------------------------
μηπως μπορω να κανω κατι με το ηδη υπαρχον φίλτρο? π.χ να βγαλω τον υαλοβαμβακα και να βάλω λίγο μηχανικό υλικο που έχω κατω κατω και λίγο σιποραξ μπιλιες λίγο πιο πάνω? το λεω αυτο γιατι δεν θέλω και βιολογια τρελη απλα τα βασικα για να μπουν μεσα 10 γαριδουλες...δεν ειπα να βαλω κανα μπαλα σαρκ μεσα :P:D:D:D
-------------------------
up..κανεις δεν μπορει να βοηθησει? και αν μπορειτε απαντηστε μου για τα ερωτηματα που εκανα πιο πανω!

delta66
30-06-11, 19:42
Εχω και εγω αυτο το φιλτρο.
Εβγαλα τα παντα απο μεσα εκτος απο το μικρο μαυρο σφουγγαρακι που ειναι στην κατω εισαγωγη, και εβαλα μεσα:
στις γρυλιες μπροστα που μπαινει το νερο, ελαχιστο αραιο filterwool (http://www.sera.de/gr/produkte/aquarientechnik/filtermedien/weitere-filtermedien/sera-filterwatte.html) (για να κραταει τα χοντρα και να προστατευει καπως το βιολογικο υλικο)
και το γεμισα με substrat, ή θα εβαζα mini siporax αν ειχα.
Στο πανω μερος συμπληρωσα ενα κομματακι μπλε χοντροτρυπο σφουγγαρι (που εκοψα στο ιδιο μεγεθος με το κατω σφουγγαρι) και αυτο γιατι η φτερωτη με το στροβιλισμο της σηκωνε το substrat απο κατω και κουδουνιζε σπαστικα. Μπηκε αυτο και τα πατικωσε και ησυχασε το φιλτρακι.

Το μονο μειονεκτημα (που εχουν και τα περισσοτερα εσωτερικα φιλτρα) ειναι οτι βουλωνει σχετικα συντομα (ειναι και το filterwool ενας παραγοντας) περιπου καθε 15-20 μερες θελει πολυ καλο πλυσιμο στη βρυση το filterwool (ή αλλαγη του με καινουριο) και τα σφουγγαρακια.
Ριχνεις και μια ματια στη φτερωτη αν ειναι καθαρη και ο θαλαμος της και το τουνελ που περναει το νερο εκει, και αν εχει γεμισει πολυ μπιχλα το βιολογικο υλικο, το ξεπλενεις σε λιγο νερο που εχεις βγαλει απο το ενυδρειο.

faceck
30-06-11, 21:08
ωραια..κατατοπιστηκα καπως..δηλαδη εγω μπορω να βαλω λιγο μηχανικο πανω απο το σφουγγαρακι το μαυρο,απο πανω όσο σιποραξ χωρεσει και πανω απο το σιποραξ λιγο υαλοβαμβακα?

delta66
01-07-11, 01:48
ωραια..κατατοπιστηκα καπως..δηλαδη εγω μπορω να βαλω λιγο μηχανικο πανω απο το σφουγγαρακι το μαυρο,απο πανω όσο σιποραξ χωρεσει και πανω απο το σιποραξ λιγο υαλοβαμβακα?
Τι μηχανικο επιπλεον να βαλεις πανω απο το σφουγγαρι σε τοσο μικρο φιλτρακι?
Το σφουγγαρακι κατω και το filterwool στις γρυλιες φτανουν για μηχανικη φιλτρανση.
Γεμισε τον καδο με βιολογικο μονο.
Αν εχεις κανονικο σιποραξ και οχι μινι, τοτε βαλτο σπασμενο για να εξοικονομειται χωρος.

ΥΓ το φιλτρακι ειναι μια χαρα παντως για γαριδες

faceck
01-07-11, 08:11
Τι μηχανικο επιπλεον να βαλεις πανω απο το σφουγγαρι σε τοσο μικρο φιλτρακι?
Το σφουγγαρακι κατω και το filterwool στις γρυλιες φτανουν για μηχανικη φιλτρανση.
Γεμισε τον καδο με βιολογικο μονο.
Αν εχεις κανονικο σιποραξ και οχι μινι, τοτε βαλτο σπασμενο για να εξοικονομειται χωρος.ευχαριστω!αυτο θα κανω!

ΥΓ το φιλτρακι ειναι μια χαρα παντως για γαριδες
το ξερεις ότι με το που μου πες ότι το φίλτρο δεν κανει και ότι σε λιγες μερες θα το πεταξω πηγα κατευθειαν στο πετσοπ να παρω αλλο?χαχα αλλα μετα εκει βλεποντας τις τιμες ξαναγυρισα πισω..

delta66
01-07-11, 11:14
το ξερεις ότι με το που μου πες ότι το φίλτρο δεν κανει και ότι σε λιγες μερες θα το πεταξω πηγα κατευθειαν στο πετσοπ να παρω αλλο?χαχα αλλα μετα εκει βλεποντας τις τιμες ξαναγυρισα πισω..
Δεν ειπα οτι δεν κανει, αλλα οτι ειναι μικρο για να χαραμιζεις το χωρο του καδου του ασκοπα, ή να προσπαθεις να στρωσεις (το αρχικο θεμα του ερωτηματος σου και το σημαντικοτερο) υλικα που δεν μπορουν να μεινουν για παντα μεσα στο φιλτρο ;)
Σου εγραψα νομιζω και αναλυτικα πως μπορεις να το εκμεταλευτεις στο επακρο με αναβαθμιση του χωρις να χρειαστεις αλλο φιλτρο.

faceck
01-07-11, 17:53
εκανα την αλλαγη και εβαλα βιολογικο υλικο μπιλιες απο το να σπασω το σιποραξ..και μπηκε αρκετη ποσοτητα χωρις να χασει την ροη του το φίλτρο...το μονο που δεν εκανα ειναι να βαλω στην υποδοχη κατω κατω το σφουγγαρι που ειπες..ειναι σημαντικο να μπει? και επισης δεν εβαλα ουτε πανω τον υαλοβαμβακα γιατι δεν μου δημιουργει προβλημα με τον ηχο που ελεγες εσυ..

delta66
01-07-11, 18:00
Το βαμβακι δεν πρεπει να μπει πανω γιατι μπορει να φυγουν ινες και να μπoυν στη φτερωτη, να μαγκωσει και να καει.

Το σφουγγαρακι πανω δεν χρειαζεται αν δεν σου δημιουργηθει στροβιλισμος οπως στο δικο μου και κανει θορυβο το substrat.

faceck
01-07-11, 18:05
http://www.google.gr/imgres?imgurl=https://www.aquariumproductswholesale.com/secure/images/products/12.jpg&imgrefurl=http://www.aquariumproductswholesale.com/cart.php%3Fm%3Dproduct_detail%26p%3D5&usg=__71f7KPwAMU23Aq5lU9N3kVILSwQ=&h=311&w=170&sz=54&hl=el&start=0&sig2=laeaZiGXwhe0RPzGz9cOCA&zoom=1&tbnid=JV_Strt0Is9vUM:&tbnh=164&tbnw=90&ei=4-8NTu3kAYaa-wbO8InYDQ&prev=/search%3Fq%3Djbl%2Bmicromec%26um%3D1%26hl%3Del%26s a%3DN%26biw%3D1366%26bih%3D639%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=876&vpy=241&dur=1022&hovh=248&hovw=136&tx=105&ty=127&page=1&ndsp=19&ved=1t:429,r:10,s:0

αυτο πανω ειναι..μου ειπε ο πετσοπας ότι ειναι βιολογικο υλικο και λιγο καλυτερο απο το σιποραξ...γεμισα το μικρο με 40 μπιλιες περιπου και ειναι σχεδον μεχρι πανω γεματο αφησα λιγο για να μην μπλοκαρει την προπελιτσα..το θπολοιπο θα το βαλω πανω πανω στο eheim ecco pro 300 πανω πανω οπως δειχνει και η εταιρια !

stratigos24
01-07-11, 19:13
αυτο πανω ειναι..μου ειπε ο πετσοπας ότι ειναι βιολογικο υλικο και λιγο καλυτερο απο το σιποραξ

Eπειδη το ειπε ο πετσοπας δεν παει να πει οτι ισχυει κιολας, βεβαια εγω δεν ξερω (αν και ιδιο πραγμα μου φαινoνται στο ματι), ας μας πει καποιος εμπειρος.

Ειδες τι επαθες απο πετσοπαδες παλαιοτερα.... :D

Και αυτο βιολογικο υλικο ειναι, οποτε δεν θα εχεις προβλημα. :)

Να ρωτησω κατι, ποσες ''μπιλιες'' ειχε συνολικα μεσα το κουτακι και σε τι τιμη ηταν? Το πετσοπ σιποραξ μινι ειχε?
-------------------------
Αν εχεις κανονικο σιποραξ και οχι μινι, τοτε βαλτο σπασμενο για να εξοικονομειται χωρος.

Delta, αν καποιος βαλει σε ενα μικρο φιλτρακι, σιποραξ κανονικο και οχι μινι, εστω και ετσι οπως λες σπασμενο για να χωρεσει περισσοτερο, ειναι προτιμοτερο απο σιποραξ μινι κλπ?

delta66
01-07-11, 20:11
Delta, αν καποιος βαλει σε ενα μικρο φιλτρακι, σιποραξ κανονικο και οχι μινι, εστω και ετσι οπως λες σπασμενο για να χωρεσει περισσοτερο, ειναι προτιμοτερο απο σιποραξ μινι κλπ?
Το ιδιο ειναι τωρα, ψυλλους στα αχυρα ψαχνουμε.
Σημαντικο ηταν να μη πηγαινει χωρος χαμενος σε τοσο μικρο φιλτρο.

Γιώργος Κ
02-07-11, 02:47
Θα πρεπει να διαβασεις το υπομνημα περι στρωσιματος η μπολιου! Αν μπορεις να περιμενεις ενα 2μηνο ποιος ο λογος να παρεις το νιτριβεκ? :smt120 Αδικα λεφτα!!

Το bacterial bloom (σε 1 μερα λειτουργιας του ενυδρειου !!!!!)... εμενα μου λεει πολλα για το ειδος των βακτηριων που περιεχουν τα σκευασματα "στρωσιματος" :rolleyes:

faceck
02-07-11, 08:43
το νιτριβεκ το ειχα και ειπα να το βαλω..τωρα τι να σου πω και εγω δεν ειμαι πολυ σιγουρος για τα εμπορικα βακτηρια αλλα ενας φιλος μου ειχε ριξει ενα μπουκαλι την πρωτη μερα που πηρε το ενυδρειο και εριξε καμια δεκαρια ψαρια και τα ψαρια ζουν ακομα μια χαρα μετα απο ενα χρονο !