Επιστροφή στο Forum : Τι να βάλω σε 100άρι;
Καλησπέρα και από μένα!!!
Πρόκειται να αλλάξω και να πάρω μεγαλύτερο ενυδρείο (περίπου 100) και θέλω προτάσεις για το τι να βάλω μέσα. Αναφέρομαι σε ψάρια αλλά και σε εύκολα φυτά. Για να δώσω μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, μου αρέσουν ψάρια που κινούνται ομαδικά (και όχι τα μοναχικά) και θέλω να συνδυαστούν και με άλλα είδη ψαριών. Επίσης ψάχνω οικονομικές λύσεις (και όχι ψάρια των 10 ευρώ το καθένα πχ).
Φυτα, μια ομαδα κοπαδοψα για το μεσο υψος του νερου, ενα ζευγαρι λιγο πιο μεγαλα ψαρια και ενα-δυο ειδη για το βυθο, ισως καμια γαριδα και κανενα σαλιγκαρι, καλη ιδεα σου φαινεται?
Με νερο βρυσης θα παιξεις?
Αν ναι, τι τιμες παραμετρων εχει βρυση σου?
Ευχαριστώ! :)
Μπορείς να μου πεις και καμιά ονομασία ψαριών που συμβιώνουν και φυτών για να ξέρω περίπου τι ψάχνω (είμαι αρκετά άσχετος ακόμα από ονομασίες).
Αυτά εννοείς : GH = 16 KH = 15-20 PH = 8 (αυτό είναι από μέτρηση στο παρόν ενυδρείο)
Τα νεων σου αρεσουνε μπορεις να πάρεις καμια 10 κολιμπάνε σε κοπάδια
Παρε ενυδρειο μηκους ενος μετρου και βαλε μελανοταινιες.
Αλλο κοπαδοψαρο σε τοσο σκληρο νερο δεν μου ερχεται.
Ριξε μια ματια να δεις τα ψαρακια στο γουγλη ως melanotaenia,δες και τα pseudomugil,marosatherina,chilatherina.
Ευκολα ψαρια,ομορφα χρωματα,απιστευτη κινηση αλλα θελουν μηκος ενυδρειου διοτι ειναι δεινοι κολυμβητες και θελουν τον χωρο τους.
Mια αλλη ευκολη επιλογη ειναι τα ζωοτοκα,guppy,platy,endler,molly.
Τα νεων σου αρεσουνε μπορεις να πάρεις καμια 10 κολιμπάνε σε κοπάδια
Σε 8 ph και 15-20 kh τα νεον ειναι καταδικασμενα.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!!!
Να υποθέσω ότι μπορώ να τα βρω και αρκετά εύκολα ε; Τα pseudomugil και τα marosatherina είναι φοβερά... Όπως και τα guppies είναι ωραία. Το θέμα είναι οι συνδυασμοί που με απασχολούν περισσότερο... Να μην πέφτει "ξύλο" μέσα στο ενυδρείο..!
Βρες εσυ ενυδρειο ενος μετρου και ανω και θα βρουμε συνδυασμο εξαιρετικο!
Για τα ζωοτοκα και τα pseudomugil-maroatherina δεν απαιτηται τετοιο μηκος,τους αρκει και το 100αρι που ανέφερες.
Πριν το πάρω θα επανέλθω τότε, για να μου πείτε φυτά και κατόπιν τα ψάρια! ;)
-------------------------
Μάλλον θα καταλήξω σε ένα που έχει μήκος 80εκ.!
Άρα αν ξεκινήσουν οι προτάσεις θα βοηθηθώ! (πάντα για οικονομικές επιλογές)
Ok!
Eχουμε και λεμε...
Ενυδρειο 80 ποντων και 100 λιτρων περιπου.
Νερο βρυσης με προσθηκη αντιχλωριου μονο.
Ψαρια
8-10 pseudomugil -προτιμω τα signifer-καλα και τα furcatus.
4-5 Hypseleotris compressa.
3-4 stiphodon sp. -οποιο ειδος καταφερεις και βρεις.
Διακοσμηση ενυδρειου
Χαλικι λεπτοκοκκο φυσικου μπεζ χρωματος.
Ξυλα redmoor και πετρες μη ασβεστολιθικες μπλεγμενα φυσικα μεταξυ τους.
Περιμετρικα στις βασεις των ξυλων που πατανε στο χαλικι φυτεμενες κρυπτοκορινες και πιασμενα επανω στις πετρες και στα ξυλα microsorium & bolbitis heudeloti.Στο πισω μερος στο σημειο που εχεις τον εξοπλισμο μπορεις να τον καλύψεις με vallisneria nana.
Αν θες και ενα μεγαλο σκιερο φυτο μπορεις να βαλεις μια ceratopteris.
Ασε ελευθερο χωρο στην "οθονη" του ενυδρειου ωστε να δωσεις την ευκαιρια στα ψαρια να ερχονται εκει να κανουν τις επιδείξεις τους ωστε να μπορεις να τα βλεπεις πρωτο πλανο.
Aπο φωτισμος αρκουν οι 2 λαμπες του ενυδρειου σου 7-8 ωρες ημερησιως.
Απο λιπανση ταμπλετες στις ριζες των κρυπτο και βαλλισνεριων και ενα υγρο γενικο λιπασμα εβδομαδιαιως για τα υπολοιπα.
Αλλαγες νερου εβδομαδιαιως 30-40%
Παρε ενα καλο εξωτερικο φιλτρο!
Θερμοστατης 100 watt.
Eχεις ενα ευκολοσυντηρητο ενυδρειο βιοτοπου Νεας Γουινεας.
Ευχαριστώ! ;)
Φυσικό χαλίκι έχω ήδη (σε διάφορους χρωματισμούς). Υπόστρωμα για τα φυτά;
Τα λιπάσματα τα ζητάω έτσι; Ταμπλέτες και απλό λίπασμα υγρό; (Τιμές περίπου για 1 μήνα)
Βακτήρια; Εχω στη διάθεση μου και το EasyBalance 500ml.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι θα δυσκολευτώ να βρω τα είδη που λες! :Ρ
zazel μιας και λες για λιπασματα θα σου προτεινα να παρεις το jbl manado και το jbl aquabasis..ειναι συνδυασμος χωματος και υποστρωματος και ειναι λιπασμενο χωμα..ειναι και πιο οικονομικη λυση και το χωμα περιεχει ολα τα θρεπτικα συστατικα για τα φυτα σου! τα πουλανε σχεδον παντου και κοστιουν 15 ευρω..αν θες να σου πω και που ακριβως στειλε μου pm
Για τα φυτα που προτεινω δεν χρειαζεται υποστρωμα,την δουλεια αυτη θα κανουν οι ταμπλετες (12 ευρω περιπου οι seachem 10 τεμ.,επαρκουν για 4-6 μηνες)
Γενικο λιπασμα,καλο ειναι το seachem flurish (10 ευρω περιπου) βαζεις στα 100 λιτρα 5 ml την εβδομαδα και το μπουκαλακι περιεχει 250 ml.
Απο ψαρια τα pseudomugil -διαφορα ειδη- τα φερνει κατα καιρους το waterinn.eu αλλα και ο Μανθος starfishaquariums.gr
Tα hypseleotris τα εχει σημερα διαθεσιμα το waterinn.eu
Τα stiphodon τα εχει δει και στο waterinn.eu αλλα και στο PETCITY,διαφορα ειδη απο αυτα.
Για τα φυτα που προτεινω δεν χρειαζεται υποστρωμα,την δουλεια αυτη θα κανουν οι ταμπλετες (12 ευρω περιπου οι seachem 10 τεμ.,επαρκουν για 4-6 μηνες)
Γενικο λιπασμα,καλο ειναι το seachem flurish (10 ευρω περιπου) βαζεις στα 100 λιτρα 5 ml την εβδομαδα και το μπουκαλακι περιεχει 250 ml.
Απο ψαρια τα pseudomugil -διαφορα ειδη- τα φερνει κατα καιρους το waterinn.eu αλλα και ο Μανθος starfishaquariums.gr
Tα hypseleotris τα εχει σημερα διαθεσιμα το waterinn.eu
Τα stiphodon τα εχει δει και στο waterinn.eu αλλα και στο PETCITY,διαφορα ειδη απο αυτα.
εγω προτεινα αυτο το χωμα-υποστρωμα γιατι ειναι ολα σε ενα μιας και ειναι αρχαριος και το παιδι σαν και εμενα..με βαση τα δικα μου φυτα ολα πανε καλα και με λιγοτερο κοπο..το ειπα γιατι ολα αυτα και κοστιζουν πολυ παραπανω χρηματα και πολλα πειραματα.. πρεπει να παρει καμια δεκαρια διαφορετικα μπουκαλακια για να φτιαξει ενα σωστο λιπασμα και για λιγο καιρο..ενω με το aquabasis plus θα τα κανει ολα μονο του για κεινον γνωμη ειπα και δεν εκανα διαφημηση προς θεου..ουτε ειμαι εμπειρος και γι αυτο ειπα κατι που με βοηθησε θα βοηθουσε και το παιδι !
rastafarian
21-06-11, 17:30
εγω προτεινα αυτο το χωμα-υποστρωμα γιατι ειναι ολα σε ενα μιας και ειναι αρχαριος και το παιδι σαν και εμενα..με βαση τα δικα μου φυτα ολα πανε καλα και με λιγοτερο κοπο..το ειπα γιατι ολα αυτα και κοστιζουν πολυ παραπανω χρηματα και πολλα πειραματα.. πρεπει να παρει καμια δεκαρια διαφορετικα μπουκαλακια για να φτιαξει ενα σωστο λιπασμα και για λιγο καιρο..ενω με το aquabasis plus θα τα κανει ολα μονο του για κεινον γνωμη ειπα και δεν εκανα διαφημηση προς θεου..ουτε ειμαι εμπειρος και γι αυτο ειπα κατι που με βοηθησε θα βοηθουσε και το παιδι !
Σ αυτο κανεις λαθος φιλε!Το υποστρωμα κανει καλο στα φυτα που τρεφοντε απο τις ριζες,τα αλλα που τρεφοντε απο τα φυλλα το θελουν και το υγρο τους οπωτε μη λες οτι βαζει υποστρωμα και τελος.Και για τα φυτα που του προτεινουν δεν χρειαζεται υποστρωμα εκτως και αν θελει μετα να παει σε πιο δυσκολα φυτα
δηλαδη και εγω που εχω καποιες ανουμπιες πανω σε ξυλο πρεπει να ριχνω λιπασμα?
rastafarian
21-06-11, 17:33
Νομιζω οτι ενα γενικο λυπασματακι ολα τα φυτα το χρειαζονται που "τρωνε" απο τα φυλλα
Με τα ανωθεν φυτα επαναλαμβανω δεν χρειαζεται υποστρωμα ειδικο για φυτα,το κοστος συντηρησης λιπανσης για αυτα τα φυτα ειναι ελαχιστο και δεν θα ξεπερασει τα 40-50 ευρω τον χρονο,και δεν ειναι κανενα πειραμα αυτο.
Και ναι εφοσον οι ανουμπιες σου ειναι πιασμενες στα ξυλα και οι ριζες αιωρούνται στο νερο και δεν ειναι στο θρεπτικο σου υποστρωμα ωστε να τραφουν απο αυτο πρεπει να τραφουν απο την στηλη νερου οπου αυτο μπορει να γινει με ενα υγρο λιπασμα.
ποιο μου προτεινετε παιδια? γιατι σε ολα τα πετ σοπ ολο κατι βλακειες μου προτεινουν..
rastafarian
21-06-11, 18:30
Αυτο που προτεινει πιο πανω ο dimis1978.Εγω εχω δοκιμασει και ενα της dennerle που δεν θυμαμαι πως λεγετε ακριβως για να σου πω και ηταν μια χαρα
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.