PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεο φυτεμενο


dimitris
28-01-04, 01:37
Αρχίζω λοιπόν. Να τονίσω ότι είχα στημένο το ενυδρείο και αποφάσισα να αλλάξω χαλίκι και να βγάλω εσωτερικό φίλτρο, κτλ. Από ψάρια έχω ένα Angelfish, clown loach, 1 small tetra, και ένα γλύφτη.

Σημερινές μετρήσεις μετά από την Κυριακή που έκανα την αλλαγή.
Nitrite = 0.3mg/l
Nitrate = 25mg/l
Ammonia = 0,25mg/l
pH = 7.6
KH = 8dKH, 143.2ppm

Όσο για GH δεν έβγαλα άκρη με τις σταγόνες και τα χρώματα και το παράτησα. Τα tests είναι της Aquarium Pharmaceutical και τα έχω από το 2001.

Λίπασμα έχω βάλει λατερίτη σαν υπόστρωμα και σήμερα αγόρασα 1 Hygrophila polysperma kai one Crinum thaianum.

H θερμοκρασία είναι στα 26C και από φωτισμό έχω μια Sylvania GRO-LUX F18W (ROZ). Τώρα αγόρασα αν και δεν εχει χώρο πίσω γι'άλλη μια Arcadia Freshwater FF25-(30", 750mm).

Παροχή διοξειδίου δεν έχω και πείτε μου αν πρέπει να μεταφέρουμε το subject σε κάποιο άλλο section.

Αναμένω να ακούσω κανένα σχόλιο....

annivas2000
28-01-04, 01:55
dimitris ξεκινα ενα νεο topic στα "ενυδρεια με φυτα" και συνεχιζουμε εκει......
Κανε συχνες μικρες αλλαγες νερου για να κρατησεις χαμηλα-μηδενισεις την αμμωνια.....
Γραψε και ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο....

dimitris
28-01-04, 02:10
Ευχαριστώ για την άμεση αλλαγή. Ήμουν στο paste, όταν είδα ότι το είχες κάνει. Λοιπόν να πω ότι το ενυδρείο είναι 80χ50χ35, δηλαδή γύρω στα 100 λίτρα.

Πως είναι δυνατό βρε παιδιά μετά απο ριζική αλλαγή νερού και λοιπών και αφού είχα κρατήσει μόνο 2 κουβάδες από το παλιό νερό να έχω πάλι αμμωνία?

George-A
28-01-04, 04:51
Αν και δεν αφορά το 'Φυτά'...

Πως είναι δυνατό βρε παιδιά μετά απο ριζική αλλαγή νερού και λοιπών και αφού είχα κρατήσει μόνο 2 κουβάδες από το παλιό νερό να έχω πάλι αμμωνία?
Εκτός απο τους 2 κουβάδες νερό κράτησες φίλτρο (σε λειτουργία) ή κάτι άλλο;
Αν όχι το ενυδρείο σου θεωρήται καινούριο και 'στρώνει' όπως κάθε ενυδρείο στο ξεκήνιμα του.

Οπως είπε και ο annivas2000 αλλαγές νερού.
Αν βάλεις σύντομα κάποια φυτά το πρόβλημα θα λυθεί ποιό εύκολα.

George-A
28-01-04, 05:01
Όσο για GH δεν έβγαλα άκρη με τις σταγόνες και τα χρώματα και το παράτησα. Τα tests είναι της Aquarium Pharmaceutical και τα έχω από το 2001.
Πιθανόν ληγμένο. Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=871

dimitris
28-01-04, 12:06
Το εξωτερικό φίλτρο το ειχα αφήσει περίπου 2 ώρες χωρίς λειτουργία ενώ έκανα την αλλαγή.

dimitris
28-01-04, 12:31
Παιδιά αυτά τα 2 που πήρα (1 Hygrophila polysperma kai one Crinum thaianum), την polysperma την φύτεψα αρκετά μέσα και το crinum, άφησα λίγο από το "κρεμμύδι" έξω. Έκανα σωστά και γιατί στο site της Tropica λέει ότι δεν πρέπει να μην γίνονται rot τα φυτά?

Tolis
28-01-04, 12:52
Σωστα.

Αν ο σκοπος ειναι να γινει ολο φυτεμενο το ενυδρειο, θα χρειαστεις και διοξειδιο, εκτος αν πας στην "low maintenance" λυση.

Obelix(Reifen)
28-01-04, 20:27
Άμα πρόκειται να μην βάλεις CO2 άλλαξε τις λάμπες και βαλε την Arcadia έχεις ,18 watt είναι αρκετά ορισμένα φυτά και δεν θα έχεις και άλγη .Φυτά που μου πάνε καλά με τόσα watt είναι egeria densa ,hornwort, sagittaria,lotus,rottala macracatha( ελπίζω να τα έγραψα σωστά), αλλά δεν θα τα στριμώξεις ,ούτε θα είναι πυκνοφυτεμένα ώστε να περνούν όλα φως.
Παντός ότι και να κανείς την ροζ μην την βάλεις .

tasos
28-01-04, 21:36
obelix μεγαλώνεις rotala macrandra με 18 βάττ στα 100 λίτρα,δηλ με δηλ.με 0,2 βαττ στο λίτρο :shock: :shock: .Mου κάνει μεγάλη εντύπωση...μήπως είναι άλλο φυτό,ή εγώ δεν κατάλαβα σωστά την αναλογία :roll:

ASCCO1
29-01-04, 01:03
Εμενα με ανυσηχουν τα ποσοστα αμμωνιας 0,25mg/l ......
ψαρια εχεις εκει μεσα???? (( πες μου οχι!!)))
πιθανον με την ολη αλλαγη να εχεις χασει τα βακτηριδια......
αστο μονο με τα φυτα που εχεις και οτι αλλα φυτα θα βαλεις κανα δυο εβδομαδες και θα στρωσει.

dimitris
29-01-04, 02:24
Σας ευχαριστώ όλους και ASCCO1 ναι, έχω τα ψάρια που είχα και πριν και δεν θέλω να τα χάσω με τίποτα. Τα έχω 2 χρόνια και με τον clown έχουν πάθει όλοι. Έχει επιζήσει από πτώση καθώς πετάχτηκε από το ενυδρείο ενώ ήθελε να φάει και θα μου πάθει τώρα?
Λες να έχασα τα βακτηρίδια? Πόση ώρα μένουν alive χωρίς να είναι σε λειτουργία το φίλτρο? Αν βάλω και τις 2 λάμπες είναι κακό? Γαιτί να βγάλω τη ροζ obelix?

ASCCO1
29-01-04, 02:29
σε αυτη την περιπτωση το ΑΜΜΟ-LOCK θα βοηθαγε ,και μην ταιζεις για 2-3 μερες, και εχε το νου σου μην ανεβει και αλλο
μπορεις να βαλεις και BACTOZYM για να βοηθησει λιγο

μαλλον ο obelix ελεγε να βγαλεις την ροζ με την λογικη οτι εχει ακομα λιγα φυτα ,και θα αρχισει να κανει επιθεση η αλγη με τοσο φως.... :?

Tolis
29-01-04, 02:30
Κανε μικρες συχνες αλλαγες νερου (2 τη μερα ενα 10-20%) μεχρι να κατεβει η αμμωνια σου.

dimitris
29-01-04, 02:54
Θα με βοηθήσουν να χρησιμοποιήσω αυτά που ανέφερεις ASCCO1 ή με τις μικρές αλλαγές θα είμαι ΟΚ? Πάω για ύπνο και θα αρχίσω από αύριο. Έχω αφήσει μόνο τη ροζ λάμπα για την ώρα.

ASCCO1
29-01-04, 02:59
μπορει μονο μετις αλλαγες να κανεις δουλεια ..αλλα αν ανεβει ποιο πολυ η αμμωνια???
οτι βοηθανε βοηθανε , εσυ αποφασιζεις....καλο ειναι να υπαρχουν στην ακρη

Obelix(Reifen)
29-01-04, 11:36
Την ροζ είπα να την βγάλει γιατί περισσότερο ωφελεί την άλγη παρά τα φυτά τουλάχιστον σε εμένα .Μετά από πέντε διαφορετικές λάμπες διαπιστώνω ότι τα φυτά πανε εξίσου καλά με τις περισσότερες Άσε που το ενυδρείο είναι λες και έχει μόνιμο ηλιοβασίλεμα..
Το ένα ενυδρείο με τα φυτά που ανέφερα φωτίζετε μόνο από μια Glo (Hagen νομίζω) με μηδενική άλγη ,χωρίς CO2 ,με περισσότερα από το κανονικό ψαριά (δεν γράφω ποσά :oops: ) και με ανάλογη ανάπτυξη φυτών αλλά με ανάπτυξη.
Τάσο καλύτερα αντί 18 watt ανά 100 λίτρα σκέψου 37 cm μέγιστο βάθος .
Ανά το όνομα του φυτού σημαίνει στρογγυλά φυλά (όταν αναπτύσσεται έξω από το νερό) αυτό είναι , αν όχι τότε κάνω λάθος .


? ... pm

sot-zoe
29-01-04, 13:33
Λες να έχασα τα βακτηρίδια? Πόση ώρα μένουν alive χωρίς να είναι σε λειτουργία το φίλτρο?

Σε αυτο το σημειο ισως να ηταν η καταλληλη στιγμη για να πουμε οτι οταν κανουμε ριζικες αλλαγες στο ενυδρειο και πρεπει να βγουν τα ψαρια , το νερο , τα διακοσμητικα και το φιλτρο απο το ενυδρειο θα πρεπει να κανουμε το εξης απλο :
να βαζουμε τα ψαρια σε εναν μεγαλο κουβα και να βαζουμε εκει το φιλτρο να λειτουργει σε χαμηλη ροη εαν αυτο μπορει να γινει με την εξοδο προς τα πανω για οξυγονωση και εμεις με την ησυχια μας και χωρις αγχος κανουμε τις υπολοιπες δουλειες μας στο ενυδρειο χωρις να χασουμε ουτε ενα βακτηριδιο .

Εχει γραφτει σε πολλα παλιοτερα ποστς αυτο το κολπακι και ειναι μια ευκαιρια να το ξαναθυμηθουν οι πιο παλιοι και να το μαθουν οι πιο νεοι .
Και μια παραλλαγη :
Εγω ας πουμε οταν εκανα μια τετοια ριζικη αλλαγη και επειδη τοτε ειχα εσωτερικα κολλημενο φιλτρο με κυκλοφορητη εβαλα τα ψαρια και τα υλικα απο το φιλτρο σε ενα μικρο ενυδρειο που ειχα και εβαλα ενα μικρο φιλτρακι αντι για κυκλοφορητη να χτυπαει την επιφανεια για οξυγονωση και κυκλοφορια , ετσι οι μετρησεις μου δεν αλλαξαν καθολου μετα το ξαναστησιμο του ενυδρειου .

dimitris
29-01-04, 13:39
Έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ σε κουβά έβαλα τα ψάρια και το σκέφτηκα και το είχα διαβάσει και σε άλλο post, αλλά έλεγε ότι αν γίνουν όλα γρήγορα δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θα δω όμως, τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

johnny98130
29-01-04, 13:57
Τάσο καλύτερα αντί 18 watt ανά 100 λίτρα σκέψου 37 cm μέγιστο βάθος

Το βαθος του ενυδρειου σχετιζεται με την ικανοτητα του φωτος να ανακλαται(η να σκεδαζεται) απο το νερο με αποτελεσμα να φτανει η οχι στον πατο του ενυδρειου.
Σε καθε περιπτωση το φως ειναι ισχυροτερο στην επιφανεια του νερου και μειωνεται με το βαθος.
Το οτι εσυ λοιπον εχεις μικρο βαθος δεν σημαινει οτι αυξανεται η ισχυς του φωτος ανα μοναδα λιτρου στο νερο σου απλα το φως καταφερνει και φτανει στον πατο του ενυδρειου.Αρα λοιπον Δεν εχεις πιο πολυ ισχυ ανα λιτρο οταν το βαθος ειναι μικρο για να αναπτυχθουν τα φυτα σου.
Συμπερασματικα νομιζω οτι ειναι μικρη η ισχυς της λαμπας σου και για τα φυτα που εχεις πρεπει να βαλεις κατι μεγαλύτερο.

Obelix(Reifen)
29-01-04, 23:14
Να τα αυξήσω!!!! :shock:
Άσε να έχω ενυδρείο χωρίς άλγη γιατί το άλλο που τα έχει όλα με τους κανόνες πάει κατά διάολου και θέλει και κάθε εβδομάδα κλάδεμα το χαμένο . :evil:

tasos
29-01-04, 23:27
obelix δες το φυτό που σου έστειλα !Να συμφωνήσω και δημόσια για το πολύ συχνό κλάδεμα :roll: .Για να έχεις όμως ενυδρείο με αργή ανάπτυξη φυτών,πρέπει να έχεις αντίστοιχα και λίγα ψάρια=λίγα νιτρικά και φωσφορικά 8) .

Obelix(Reifen)
29-01-04, 23:42
Για να τελειώνουμε μια και βγήκαμε εκτός από το γνωστό
Μην ρωτάς εμένα ,εγώ τα ξέρω αλλά αυτό κάνει τα δικά του και το άλλο μην νομίζεις τα ίδια κάνει αλλά αντίθετα . :D