Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Βοήθεια για λίπανση

morfeas2002
05-06-11, 13:05
Επειδή η λάμπα του ενυδρείου μου μου φαίνεται κομματάκι μικρή (αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι άλλο τώρα) Τ8 18W με ανακλαστήρα, αύξησα τη φωτοπερίοδο απο 8 σε 9 ώρες και πήρα και Seachem Flourish Excel για λίπανση.
Το ενυδρείο είναι αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=53285
και τα φυτά εύκολα.Πόση ποσότητα πρέπει να ρίχνω και σε τι συχνότητα;
-------------------------
Επίσης μήπως πρέπει να αυξήσω λίγο ακόμα τη φωτοπερίοδο;
Εμφάνιση άλγης δεν υπάρχει προς το παρόν.

georgis4
05-06-11, 14:25
Γραφει επανω το μπουκαλακι ποσο να βαζεις απλα μοιρασε την δοση που αναλογει στα λιτρα σου ωστε να βαζεις 2-3 φορες τη βδομαδα η συχνοτερα.

nicpapa
05-06-11, 14:26
Το Seachem Flourish Excel ειναι διοξείδιο σε υγρη μορφή. Αν τα φυτά ειναι ευκολα δεν χρειάζεσαι λιπανση , αρκουν απο τις αλλαγές του νερού. Θα μπορουσε να πάρεις Seachem Flourish γενικό λιπασμα και να προσθέτεις λίγο μετα τις αλλαγές η και να το σπάσεις σε δυο δόσεις την εβδομάδα. Αλλα καλύτερα να βλέπεις τα φυτά και αναλόγος πράτεις.

morfeas2002
05-06-11, 20:40
Επειδή δεν είδα τα φυτά ενθουσιώδη μετά την τοποθέτηση γιαυτό πήρα το excel.Και αποφάσισα να το σπάσω για να ρίχνω μέρα παρα μέρα, γιαυτό ρωτάω.Θέλω να ρίχνω μισό καπάκι μέρα παρα μέρα.Είναι καλά ή είναι πολύ; Και τι θα γίνει αν ρίξω παραπάνω απο οτι πρέπει;

giorgio
05-06-11, 20:48
ποιο ενυδρειο εχεις?τι λιτρα ειναι?

morfeas2002
05-06-11, 21:20
Ferplast Capri, 100lt
http://www.ferplast.com/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=capri_glass_aquariums-capri-aquariums--capri-80/id_menu=06010403/frm_pagina=1

giorgio
06-06-11, 00:50
δυστυχώς δεν βρήκα φωτογραφια απο το εσωτερικό στο καπάκι για να σου πω αν μπορεις να κανεις μετατροπή, παντως αν πιανουν τα χέρια σου ενδεχεται να μπορεις. Εχω ενα rekord600 το οποιο ερχόταν με μια Τ8 και του έβαλα 2 Τ5 μέσα, σε 2 ώρες απο 15 watts ανέβηκα στα 48

giannisaek
06-06-11, 01:45
Επειδή δεν είδα τα φυτά ενθουσιώδη μετά την τοποθέτηση γιαυτό πήρα το excel.Και αποφάσισα να το σπάσω για να ρίχνω μέρα παρα μέρα, γιαυτό ρωτάω.Θέλω να ρίχνω μισό καπάκι μέρα παρα μέρα.Είναι καλά ή είναι πολύ; Και τι θα γίνει αν ρίξω παραπάνω απο οτι πρέπει;
Το excel δεν το αντέχουν οι βαλισνέριες, τις καίει να το προσέξεις.
Και γενικά τα φυτά σου δεν θέλουν υγρά λιπάσματα, εκτός τους εχινόδορους που θέλουν ταμπλέτες βυθού για λίπασμα.
Αν δεις ότι πάνε να σου βγάλουν κάποιο πρόβλημα π.χ. κιτρίνισμα φύλων τότε να ρίξεις το ανάλογο λίπασμα.

delta66
06-06-11, 08:32
H δοσολογια της seachem ειναι για φουλ φυτεμενα ενυδρεια και με απαιτητικα φυτα.
Εχω διατηρησει ενυδρειο με το 1/4 της δοσολογιας.

Η εξτρα λιπανση δεν κανει καλο (αλγες). Ξεκινα απο καθολου εως ελαχιστη.

Το excel "καιει" τις βαλισνεριες και την egeria densa.

Η αναγκη των φυτων σε φως δεν παει με την φωτοπεριοδο μονο, αλλα με την ενταση του περισσοτερο.
Αυξανωντας την φωτοπεριοδο δεν ελυσες το προβλημα. Αν μαλιστα η φωτοπεριοδος αυξηθει περαν των ωρων την φωτοσυνθεσης των φυτων σου, αυτο το φως θα το εκμεταλευτουν παλι οι αλγες.
8 ωρες ειναι αρκετες.

Οι εχινοδωροι πανε καλα ακομα και χωρις ταμπλετες.

Στα νεα ενυδρεια αποφευγουμε την πολυ λιπανση, και αναλογα τις παρατηρησεις στα φυτα ξεκιναμε τις "διορθωσεις".

Σε ενα ενυδρειο με λιγα και ευκολα φυτα μπορω να πω οτι δεν χρειαζεται σχεδον τιποτα, εκτος ισως απο ελαχιστο διοξειδιο.
Αναλογα το μεγεθος του ενυδρειου μπορει να καλυφθει και με diy (ζαχαρη-μαγια) ή/και με οργανικο ανθρακα (excel) αν δεν εχουν ευαισθησια σε αυτο καποια φυτα μας στο ενυδρειο.

morfeas2002
06-06-11, 08:38
@ giorgio Δεν είμαι για πατέντες αυτή τη στιγμή.
Εντάξει Σπύρο, ελαχιστοποιώ τη δόση, μια σταγόνα μέρα παρα μέρα και κοιτάζοντας να μειώσω και τη διάρκεια, ανάλογα με τη συμπεριφορά των φυτών.

delta66
06-06-11, 09:12
Απο λιπασματα, τα πρωτης αναγκης ειναι το αζωτο (που υπαρχει σε νορμαλ συνθηκες στο νερο του ενυδρειου με τη μορφη νιτρικων), τα φωσφορικα (το ιδιο), ενα γενικο λιπασμα ιχνοστοιχειων (πχ flourish για τα φυτα που τρεφονται απο τα φυλλα τους, και ταμπλετες ή υποστρωμα λιπανσης για τα φυτα που τρεφονται απο τη ριζα), και καλιο (αν τυχων δουμε τρυπες στα φυτα που δες οφειλωνται σε μασημα απο καποιο ζωντανο).

Το καλιο ειναι πιο ασφαλες στη δοσολογια του αφου δεν προκαλει προβληματα σε καποια νορμαλ υπερδοσολογηση.

Ο σιδηρος ειναι για πιο απαιτητικες καταστασεις και θελει προσοχη στη δοσολογια του για αποφυγη αλγων. Σιδηρο περιεχουν αρκετο και οι ταμπλετες και τα υποστρωματα λιπανσης, γι'αυτο χρειαζεται προσοχη στο βυθο να μη τα βγαλουμε στη στηλη του νερου με σκαψιματα σκουπες κλπ.
Ταμπλετες προτιμουνται για ευκολα φυτεμενα, αφου μπορουμε να τις κοψουμε και σε μικροτερα κομματια και φυσικα να βαλουμε και οσες θελουμε σε οποια φυτα νομιζουμε οτι τις χρειαζονται, χωρις να ειμαστε αναγκασμενοι να γεμισουμε το βυθο λιπασμα, αλλα και να πρεπει καθε λιγο να το αλλαζουμε αφου χανει τη δραστικοτητα του μετα απο μερικους μηνες.

Επιπλεον, τα νιτρικα και τα φωσφορικα πρεπει να ειναι σε μια ισορροπια 12 προς 1, για να αποφυγουμε τις αλγες.
Με περισσια νιτρικα στην αναλογια, εχουμε πρασινες αλγες, με περισσοτερα φωσσφορικα εχουμε μαυρες.
Το αζωτο (σε ολες τις μορφες του στο ενυδρειο ειτε αμμωνια, ειτε νιτρωδη ή νιτρικα) πρεπει να βρισκονται υπο ελεγχο αφου ειναι τοξικα για τα ψαρια το καθενα σε διαφορετικη κλιμακα και με διαφορες επιπτωσεις απο αμεσο θανατο εως καρκινους.
Το ιδιο και τα φωσφορικα.

morfeas2002
06-06-11, 14:17
Οι ταμπλέτες πρέπει να θαφτούν ακριβώς δίπλα στις ρίζες ή κοντά;
-------------------------
Σκέφτομαι να δέσω και λίγη moss πάνω στο μοπάνι.Θα κρατήσει;

Tsagos
06-06-11, 19:45
Δεν είναι αναγκη να ειναι διπλα στις ρίζες οι ταμπλετες, απλα καπου κοντα!

Την μος ετσι και αλλιως πρεπει να τη δενουμε !

morfeas2002
06-06-11, 20:51
Δεν ρώτησα αν θα σταθεί.Αν έχει χαμηλές απαιτήσεις φωτισμού ρώτησα ή θέλει μεγαλύτερη λάμπα απο τη δικιά μου.

morfeas2002
11-06-11, 17:48
Τελικά προστέθηκαν σήμερα ταμπλέτες βυθού.Για να δούμε, θα σταματήσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα τώρα;

morfeas2002
21-06-11, 13:17
Τελικώς όλα πάνε καλά με τα φυτά μου, μετά την τοποθέτηση ταμπλετών βυθού.
Η ανούμπια εχει πετάξει άλλα 2 φύλλα, οι κρυπτοκορίνες εκει που τα φύλλα έλιωναν τώρα πετάνε συνέχεια καινούρια φυλλαράκια, μόνο οι βαλισνέριες φαίνονται όπως τις έβαλα.