PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρυσοψαρο, κοκκινα σημαδια, λευκα στιγματα


Vodka
30-05-11, 23:55
Καλησπερα παιδια,

Το χρυσοψαρο μου εχει προβλημα (δειτε πληροφοριες και φωτογραφια). Βρηκα καποιες πληροφοριες απο google καθως επισης και μερικα πολυ χρησιμα ποστ στο φορουμ αλλα δεν εχω πολλες γνωσεις γυρω απο το χομπυ (και ακομα λιγοτερες γυρω απο ασθενειες) και θα εκτιμουσα τη γνωμη καποιου πιο εμπειρου για το ειδος της ασθενειας πριν προχωρησω σε 'πειραματα'.

Δεν εχω φαρμακα (δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε) αλλα αν εχετε να μου προτεινετε καποιο μπορω να ψαξω να το βρω αυριο το πρωι (ή να το παραγγειλω αν δεν το βρω και δεν ειναι πολυ αργα). Αυτη τη στιγμη εχω στη διαθεση μου ενα αδειο ενυδρειακι (20lt), αλατι της api, betadine, θερμοστατη καθως επισης και μικρο εφεδρικο φιλτρο με στρωμενο σφουγγαρι (τρεχει σε αλλο ενυδρειο). Υπαρχει κατι που μπορω να κανω αποψε ?

Ευχαριστω για το χρονο σας και καλο βραδυ.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: ~90lt καθαρο (100lt μικτα)
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 2 εβδομαδες
4. ΤΥΠΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ(ΒΑΣΙΚΟ ,ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΕΡΟ,ΤΑΠΗΤΑ ΑΛΓΩΝ): βασικο
5. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 25
6. ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟΥ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): 1 common, 1 comet, 1 shubunkin
7. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ): 4 applesnail (1-1.5cm)
8. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): ιδια με θερμ. νερου ενυδρειου
9. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: 2 φορες την εβδομαδα, 30lt
10. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: χτες
11. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: 2 φορες την ημερα, omega one flakes/tropical pellets/tetra veggie flakes


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH: 7.6
KH: 10+
GH: 7-14
ΝΗ3 (αμμωνια): 0
ΝΟ2(νιτρώδη): 0
ΝΟ3(νιτρικά): 5
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ: ΝΗ3/ΝΟ2/ΝΟ3/PH (api)
ΣΤΙΚΣ: ΚΗ/DH (jbl και tetra)


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: common
2. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: κοκκινα σημαδια στο δεξι και κατω μερος, 'λευκα' λεπια (τα πτερυγια του ειναι κανονικα)
3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ: κρυβεται στην γωνια και καθε λιγα λεπτα κανει μια νευρικη βολτα στο ενυδρειο
4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ): δεν γνωριζω
5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ): φυσιολογικη
6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? : τρεφεται σχετικα φυσιολογικα (με λιγοτερη ορεξη απο πριν αλλα εχω αλλαξει την τροφη του προσφατα, πριν το ταιζα μονο με pellets της tetra και παλιοτερα με flakes της sera)
7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: τα λευκα λεπια εδω και 7-10 ημερες, τα κοκκινα σημαδια σημερα

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ :
Το common ζουσε σε δικο του ενυδρειο (~40lt καθαρο) για περιπου 1.5 χρονο, το εσωτερικο φιλτρο του παλιου ενυδρειου μεταφερθηκε στο καινουριο και προστεθηκε 2ο εσ. φιλτρο απο ενυδρειο με γκαπυ/γαριδες. Στα σχεδον δυο χρονια που το εχω δεν εχει αρρωστησει αλλη φορα.
Τα αλλα δυο χρυσοψαρα ειναι καινουρια - μπηκανε στο ενυδρειο λιγο πριν αρρωστησει το common, αλλα δεν παρουσιαζουν κανενα προβλημα (τουλαχιστον προς το παρον).
Τα κοκκινα σημαδια ειναι πιο εντονα απο κοντα (δεν φαινονται καλα στην φωτογραφια).

bokostas
31-05-11, 01:56
Δεν έχω ιδέα από ασθένειες των χρυσόψαρων, αλλά στην θέση σου θα δοκίμαζα με το αλάτι, δες αυτό το άρθρο: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221
Λέει με ποιόν τρόπο βοηθάει και τις ακριβείς αναλογίες που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, επίσης ίσως να βοηθούσε το melafix της ΑΡΙ που είναι φυτικό και ήπιο.
Αν δεν δεις βελτίωση μετά από 2-3 ημέρες μ' αυτά, τότε ίσως θα πρέπει να πειραματιστείς με πιο ισχυρό φάρμακο, όπως το furan-2 της ΑΡΙ.
Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να επιχειρήσω διάγνωση από 1 φωτό, αλλά μου μοιάζει με βακτηριακή μόλυνση, ψάξε για "hemorrhagic septicemia".

SOCRATIS
31-05-11, 08:18
Επειγόντως:
1.Μεταφορά σε άλλο ενυδρείο.
2.Χρήση αεραντλίας.
3.Διακοπή ταΐσματος.
4.Καθημερινές αλλαγές νερού 95% (αποχλωριωμένο,ίδιας θερμοκρασίας ±1C)
5.Καθημερινα 2-3 φορές επαλείψεις στις πληγές με αλοιφή πατεντίν .
Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ή βλέπεις να χειροτερεύει σε διαστημα 3-4ημερών ,ξεκινάς αντιβίωση.
Περαστικά.

Vodka
31-05-11, 22:34
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Oι κοκκινιλες αρχισανε να εξαπλωνονται και στην αριστερη πλευρα. Κατα τα αλλα η συμπεριφορα του ειναι σχετικα κανονικη χωρις αλλα συμπτωματα.

Οποτε αυτη τη στιγμη ακολουθω τις παραπανω οδηγιες + χαμηλη αυξηση αλατοτητας/θερμοκρασιας.

Παντως ακομα δεν ξερω τι εχει. Εριξα μια ματια για hemorrhagic septicemia (vhs) και ελπιζω να μην εχει κατι τετοιο το ψαρι (δεν ειμαι σιγουρος απο τις φωτογραφιες και δεν εχει τα περισσοτερα απο τα αλλα συμπτωματα).

Τελος, τι φαρμακα προτεινεται να προμηθευτω ? Δεν μπορω να βρω τα παντα εδω και θα ηθελα να παραγγειλω οτιδηποτε μπορει να χρειαστω αυριο το πρωι για να τα εχω το σαββατοκυριακο. Melafix, furan, κατι αλλο ? Ποια αντιβιωση ? (και ας μεινουν αχρειαστα)

Καλο βραδυ.

Χριστόφορος Μίχας
31-05-11, 22:47
Μοιάζει με βακτηριδιακή μόλυνση ή με τον "ιό της Ανοιξης" όπως το λένε στα ελληνικά. Οπως σου είπε ο Σωκράτης κάνε, και προμηθεύσου και τα φάρμακα φουράν, melafix, pimafix και ενυδρειακό αλάτι της ίδιας εταιρείας. Αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις αρρώστειες.

SOCRATIS
01-06-11, 07:57
Μην ανεβάζεις θερμοκρασίες,ακόμη.Θερμοκρασία δωματίου προς το παρών.
Πιθανόν να είναι και εξω-παράσιτα όπως ο γυροδάκτυλος(εμφανιζονται κοκκινίλες πισω απο τα λέπια).Πρόσθεσε αλάτι αλλα προσεχε στις αλλαγές νερού,να κρατάς εκτός την θερμοκρασία και το ποσοστό αλατιού σταθερό.
Ομως σε περίπτωση βακτηρίου, ισως χρειαστεί να αφαιρέσεις το αλατι σταδιακά (δεν ξερουμε αν θα υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου),για να το αντικαταστήσεις με θειικό μαγνήσιο (epson salt), συλλειτουργώντας με αντιβίωση και υψηλή θερμοκρασία.

Προσοχή.Κράτατε πάντα προφυλάξεις φορώντας γάντια και ότι χρησιμοποιήτε για το ενυδρείο-καραντίνα (λαστιχα,κουβάδες κλπ) μόνο μετά απο το πέρας της θεραπείας και μόνο μετά από αποστείρωση,να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλο ενυδρείο .

Vodka
03-06-11, 23:06
5η ημερα ασθενειας, 4η ημερα θεραπειας

Θερμοκρασια 26C, αλατοτητα περιπου 0.1% (τονιζω το περιπου αλλα ειναι σταθερη ανα αλλαγη νερου), επαλειψεις με betadine

Τα κοκκινα σημαδια εχουνε σταματησει να εξαπλωνονται και το χρωμα τους εχει αρχισει να αλλαζει σε σκουρο καφε. Πριν απο λιγο εβγαλα το ψαρι για την επαλειψη και τα σημαδια μοιαζουν να εχουνε 'ξεραθει'/στεγνωσει στο δερμα του. Βραγχια/πτερυγια/ουρα κτλ ειναι οκ οπως και η συμπεριφορα του (ζωηρο). Αν βοηθαει μπορω να ανεβασω μια φωτογραφια αυριο (ιδιας χαμηλης ποιοτητας με την προηγουμενη). Νομιζω πως ειναι σε καπως καλυτερη κατασταση σε σχεση με την Τριτη.

Με αυτες τις λιγες πληροφορίες πως μου προτεινετε να προχωρησω ? Να ξεκινησω την αντιβιωση ? Αλλιως συνεχιζω με την ιδια αγωγη αυξανοντας ομως το αλατι μιας και τη 2η μερα που το αρχισα σταματησανε να εξαπλωνονται οι κοκκινιλες (βεβαια δεν ξερω αν το αλατι σε τοσο μικρη ποσοτητα επαιξε ρολο ή το betadine ή κατι αλλο).

Χριστοφορε και εγω για αυτον το ιο σκεφτηκα αρχικα (το ειδα σε προηγουμενο thread και μια φωτο απο google εμοιαζε πολυ με την περιπτωση μου) αλλα παλι δεν ειχε καποιο απο τα αλλα συμπτωματα. Εχει απο τη Δευτερα (ισως Κυριακη βραδυ) με προβλημα οποτε φανταζομαι θα ειχε παρουσιασει και κατι αλλο. Βλεπουμε ...

Τελος, μηπως να του δωσω λιγη τροφη με βιταμινη ? Αυριο μπαινει στην 6η ημερα νυστειας και φανταζομαι πως δεν θα ειναι καλο για το ανοσοποιητικο του.

ΥΓ. Παντως μεγαλη ταλαιπωρια για το ψαρι ... πεινα, αλλαγες νερου κοντα στο 100%, αλατι, ελλειψη χωρου στην καραντινα ... για να μην πουμε για την επαλειψη με το betadine δυο φορες την ημερα (την πρωτη φορα φοβηθηκα να το σφιξω καλα και εσκασε στο πατωμα) ...

Χριστόφορος Μίχας
03-06-11, 23:26
Σε καταλαβαίνω για το μπετατίν γιατί κι εμένα θα μου γλιστρουσε άν το έκανα ;) Εφόσον το βλέπεις να πηγαίνει λίγο καλλίτερα, ίσως να περιμένεις να δείς μήπως τα σημάδια σβήσουν και δεν χρειαστείς αντιβίωση. Τροφή ελάχιστη ίσως να πρέπει δώσεις. Αν δείς ότι πάει καλά τότε να βάλεις και βιταμίνη. Αν με το αλάτι κάνεις δουλειά, τότε μπορείς να συνεχίσεις με μελαφίξ που είναι φυτικό ή έναν συνδυασμό μελαφίξ-πιμαφίξ. Επειδή δεν ειμαι όμως ειδικός στις αρρώστειες, άς περιμένουμε κάποιον πιο έμπειρο να μας απαντήσει.