PDA

Επιστροφή στο Forum : Γέρασα και μυαλό δεν έβαλα


kokbeast
30-05-11, 19:53
Καλησπέρα.
Μετά από μια επίπονη μετακόμιση και έχοντας περάσει ένας μήνας από τη διάλυση του ενυδρείου μου, άρχισα να το ξαναστήνω. Μπήκε άμμος, οι κοτρώνες που είχα, κάτι Anubia και μια Valisneria spiralis. Μπολι για το καινούριο φίλτρο και ήταν έτοιμο μέχρι που πήγα μια βόλτα από ένα pet shop για να χαζέψω και να πάρω και ένα σαμπουάν για το σκυλί της γυναίκας μου. Εκεί λοιπόν υπήρχαν σε ένα ενυδρείο 3 ψαράκια με την ονομασία Haplochromis brownae ή cherry red Hap. Τα ψαράκια ήταν ταλαιπωρημένα, πεινασμένα και γενικά είχαν τα χάλια τους αλλά ψάχνοντας στο δίκτυο είδα οτι πρόκειται για Victoria κιχλίδες με μέσο μήκος τα 10cm. Το ένα ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατο αλλά τα άλλα δυο μπορεί και να επιβίωναν οπότε εντελώς απερίσκεπτα τα πήρα.
Μετά από 2 εβδομάδες στο ενυδρείο το ένα ψαράκι έχει πάρει τα πάνω του. Το άλλο βγαίνει μόνο για φαγητό αλλά κυρίως κρύβεται για να αποφύγει τις επιθέσεις του πρώτου. Το "κυρίαρχο" έχει αρχίσει να δείχνει κάποια χρώματα. Φαίνονται και egg spots. Αυτό που μου κινεί την περιέργεια είναι πως η αμάρα μοιάζει χαρακτηριστικά με ψαριού θυληκού (ευρύ μέγεθος) και τις τελευταίες μέρες η κοιλιά του είναι τούμπανο. Ούτε καν ξέρω το είδος τελικά ούτε το φύλο.

kokbeast
31-05-11, 12:03
Τις φωτογραφίες τις βάζω για σχολιασμό ως προς το είδος και το φύλο (κυρίως το φύλο). Όταν ψάχνω στο δίκτυο για φωτο από Haplochromis brownae γενικά δεν υπάρχει ομοιομορφία στα αποτελέσματα. Επίσης τα θυληκά δεν φαίνονται να έχουν χρώματα σχεδόν καθόλου. Πραγματικά αυτό το ψάρι είναι γρίφος για μένα εκτός κι αν αυτή η ονομασία δεν υπάρχει πια ή έχει το ψάρι αναταξινομηθεί.

Κλεόβουλος
31-05-11, 12:46
Έμπλεξες με τα δύσκολα :D
το ψάρι που βλέπω είναι αρσενικό.
ψάξτο και ως astatotilapia brownae

Δες και σ'αυτή τη λίστα μήπως το αναγνωρίσεις
http://www.haplochromis.org/minifiches2/131_FR.html

και σ' αυτήν
http://www.ig-victoriasee-cichliden.de/artenliste

kokbeast
12-06-11, 11:48
Η αλήθεια είναι πως τα είδη Η. brownae, Η. sp 44, Mbipia lutea Makobe Island είναι πολύ όμοια μεταξύ τους και το καθένα από αυτά μοιάζει με τα ψαράκια μου. Βέβαια και τα ψαράκια μεταξύ τους έχουν αρκετές διαφορές (στο ρύγχος, στα χρώματα). Τί να πω? Θα δειξει ο χρόνος.

kokbeast
18-06-11, 13:10
Καλημέρα. Πάλι έρχομαι στο θέμα που με καίει για το τί ψάρια είναι αυτά τελικά και τί φύλο είναι το ψαράκι που φαίνεται πιο άχρωμο από το άλλο στις φωτογραφίες. Το άχρωμο ψαράκι έιναι αυτό που ήταν κυρίαρχο αρχικά (και φωτο του υπάρχουν στην αρχή του θέματος) αλλά πλέον φαίνεται να κρύβεται μόνιμα για να αποφύγει τις επιθέσεις του "εμφανώς πλέον" αρσενικού, ο οποίος αρχικά ήταν μόνιμα κρυμμένος και εντελώς άχρωμος. Έχω την εντύπωση πως δεν υπήρξα ποτέ τόσο μπερδεμένος σε σχεση με οποιοδήποτε ψάρι. Βέβαια για να μηνυπάρχει υπέρμετρη επιθετικότητα πήρα 8 μικρά (2,5cm) Haplochromis brownae (σύμφωνα με τον πωλητή) μήπως και τελικά βρεθεί ένα χαρέμι. Η συμβίωση είναι καλή γιατί προς το παρόν τα 2 μεγάλα έχουν ασχολίες μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλές στιγμές που ο αρσενικός τρέμει στο αγνώστου φύλου ψάρι δίνοντας την εντύπωση καλέσματος ια ζευγάρωμα. Βέβαια τις περισσότερες φορές πέφτει απλό κυνηγητό. Μήπως βγάζει κανείς άκρη???:confused::confused::confused:

kokbeast
25-06-11, 20:34
Λοιπόν τελικά οι απαντήσεις για το φύλο ήρθαν μια και από 24 ώρου το λιγότερο χρωματισμένο ψάρι μπουκώθηκε. Δεν το περίμενα με τίποτα από τις συμπεριφορές που έβλεπα. Βέβαια ακόμα για το είδος δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά παρόλο που στο δίκτυο βρήκα αρκετές ενδείξεις ότι μάλλον είναι Astatotilapia brownae (με κάθε επιφύλαξη). Πάντως τώρα που η τσαούσα μπουκώθηκε μοιάζει με θυληκό κανονικά (άχρωμη εντελώς χωρίς ρίγες, χωρίς τίποτα). Μόλις γενηθούν τα πιτσιρίκια θα ανεβάσω φωτο.