Επιστροφή στο Forum : ζέστη
Δεν έπιασε καλά καλά η ζέστη, δεν κάνει δα και τόση ζέστη, παρόλα αυτά το ένα ενυδρείο μου ανέβασε θερμοκρασία στους 27 βαθμούς εδώ και 2 μέρες.
Μέσα στο σπίτι δεν έχω εξωτερικό θερμόμετρο για να δω θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν μπορεί να έχει τόση ζέστη. Μην τρελαθούμε. Όταν θα έχει έξω 35 και 38 βαθμούς, τι θα κάνει το ενυδρείο αυτό?
Τα άλλα 2 γιατί δεν ανέβασαν θερμοκρασία?
Αυτό που ανέβασε θερμοκρασία, είναι πιο μικρό (110 λίτρα) από τα άλλα (350 λίτρα), και τα φώτα είναι πιο κοντά στο νερό. Άραγε μπορεί να φταίνε τα φώτα?
Τέλος πάντων, προς το παρόν άνοιξα το καπάκι 5-10 πόντους, να αερίζεται. Καλά έκανα?
Επειδή περίπου μισό μέτρο πιο πάνω έχω μια ξύλινη επιφάνεια, σκέφτομαι να πάρω έναν ανεμιστήρα και να τον δέσω έτσι, ώστε να αερίζει το νερό. Θα κάνει δουλειά ή τζάμπα θα κάνω ταρζανιές?
Τι προτείνετε?
Μήπως έχει κολλήσει κανένας θερμοστάτης?
Βγάλτον απ'την πρίζα, κάνε μια μικρή αλλαγή νερού να πέσει λίγο η θερμοκρασία και δες μετά αν ανέβει.
Άφηνε ανοιχτό καπάκι και βάλε ανεμιστήρες σε όλα τα ενυδρεία. Τα μικρά ζεσταίνονται περισσότερο, αλλά με ανεμιστήρες θα τα καταφέρεις.
εάν από τώρα έχουμε ανεβάσει θερμοκρασία, όταν πιάσει η πραγματική ζέστη τι θα κάνουμε?
mikrosaquaristas
17-05-11, 18:18
βγάλε το θερμόμετρο του ενυδρείου
και μέτρα με αυτό την θερμοκρασία του δωματίου
είναι ο βασικός παράγοντας της συνάρτησης ;)
Βαλε και κανα αλλο θερμομετρο απο τα αλλα σου τα ενυδρεια να σιγουρευτης, μετα βγαλε ή χαμηλωσε τον θερμοστατη να δεις αν φταει αυτο. Σε εμενα σε 2 70λιτρα που ειναι στους 25 βαθμους δουλευει ο θερμοστατης για να κραταει θερμοκρασια.
σε μας δεν λεει να ζεστανει !!!! 13 βαθμους εχει ακομη τα βραδυα
Σιγα σιγα θα μπει το καλοκαιρακι, υπομονη παιδια!
Έκανα μια μικρή αλλαγή νερού, και αμέσως έπεσε η θερμοκρασία, ενώ ο θερμαντήρας έμεινε αδρανής (τον χαμήλωσα στους 24 βαθμούς). Παρόλα αυτά το πρωί είχε ανέβει ξανά η θερμοκρασία στους 26 βαθμούς. Άρα και ο θερμαντήρας δουλεύει σωστά, και το θερμόμετρο το ίδιο.
Το πρόβλημα είναι πως έχω πλάκα από πάνω, χωρίς μόνωση, και όλη μέρα τραβάει ζέστη και από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ αναπαράγει την ζέστη μέσα στο δωμάτιο. Όταν πιάσουν οι πραγματικές ζέστες, δεν στέκεσαι μέσα στο σπίτι μου, δουλεύουμε τα αιρκοντίσιον non stop.
Δεν περίμενα όμως από τώρα να έχουμε άνοδο θερμοκρασίας στο ενυδρείο...
Μάλλον ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω στα σοβαρά το θέμα της θερμομόνωσης του σπιτιού, γιατί έχω αμελήσει διότι είμαι ενοικιαστής και ο σπιτονοικοκύρης αδιαφορεί... Ήδη επικοινώνησα και του είπα ως εδώ και μη παρέκει!!!
chemical mac
18-05-11, 09:12
έχεις απαντήσει σε όλα μόνος σου, οπότε άσε τον θερμοστάτη και τα θερμόμετρα στη θέση τους. η άμεση λύση είναι να τοποθετήσεις μια "φλογέρα" στην έξοδο του φίλτρου σου (αρκεί να μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο) με τέτοιο τρόπο το νερό να χτυπάει στην επιφάνεια και να δημιουργεί ανατάραξη. πλέον εγώ προτείνω ανοικτά ενυδρεία (χωρίς καπάκι) έχεις απώλειες σε νερό λόγο εξάτμισης αλλά δεν αντιμετωπίζεις ποτέ προβλήματα υπερθέρμανσης.
πλέον εγώ προτείνω ανοικτά ενυδρεία (χωρίς καπάκι) έχεις απώλειες σε νερό λόγο εξάτμισης αλλά δεν αντιμετωπίζεις ποτέ προβλήματα υπερθέρμανσης.
Εχεις ομως το χειμωνα απωλεια θερμοκρασιας και ως εκ τουτου πολυ μεγαλυτερη καταναλωση ρευματο αφου η θερμανση ειναι το μεγαλυτερο εξοδο ενος ενυδρειου.
Καπακι με φλαπ που ανοιγει δεν ειναι πιο πρακτικη λυση? ή ανεμιστηρακια στο καπακι?
Εκτος αυτου μπορει να εχει και απωλειες σε ζωντανα αν ειναι ειδη που ... πηδανε.
chemical mac
18-05-11, 10:54
Εχεις ομως το χειμωνα απωλεια θερμοκρασιας και ως εκ τουτου πολυ μεγαλυτερη καταναλωση ρευματο αφου η θερμανση ειναι το μεγαλυτερο εξοδο ενος ενυδρειου.
Καπακι με φλαπ που ανοιγει δεν ειναι πιο πρακτικη λυση? ή ανεμιστηρακια στο καπακι?
Εκτος αυτου μπορει να εχει και απωλειες σε ζωντανα αν ειναι ειδη που ... πηδανε.από αυτά που έχω προσέξει στα δικά μου ενυδρεία είναι ότι το χειμώνα η επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη που να είναι ανησυχητική για την κατανάλωση ρεύματος. όσο για το αν πηδάνε πιστεύω ότι είναι θέμα παραμέτρων του νερού (μέχρι τώρα δεν είχα απώλεια από "πήδημα"). μιλάω πάντα για τα δικά μου ενυδρεία και τα ψάρια που εγώ φιλοξενώ. δεν είναι κανόνας. ;)
από αυτά που έχω προσέξει στα δικά μου ενυδρεία είναι ότι το χειμώνα η επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη που να είναι ανησυχητική για την κατανάλωση ρεύματος. όσο για το αν πηδάνε πιστεύω ότι είναι θέμα παραμέτρων του νερού (μέχρι τώρα δεν είχα απώλεια από "πήδημα"). μιλάω πάντα για τα δικά μου ενυδρεία και τα ψάρια που εγώ φιλοξενώ. δεν είναι κανόνας. ;)
Ετσι ειναι οι αποψεις :D
Εγω εχω τελειως διαφορετικη εμπειρια.
Υπαρχουν ψαρια (αλλα και γαριδες σαλιγκαρια) που δεν πηδανε μονο γιατι τα "ενοχλει" το νερο αλλα και απο φυσικη συνηθεια. (μονομαχοι, cory, botia, hatchet arowana, Copella arnoldi klp)
Σε ενα 50αρι που εχω ξεσκεπο και εχει ενα 50αρι θερμαντηρα, οταν πεσει το ματι μου πανω του, 2 στις 3 φορες ειναι στο ON, ενω στο 400αρι με καπακι και 300W αναβε στη βαρυχειμωνια 5-7 λεπτα καθε μια ωρα.
Τεινω να πιστευω οτι ειχα σχεδον το 1/2 καταναλωση για το 1/8 λιτρων.
Copella arnoldi klp)
Αν πχ έχεις αυτά σε ανοιχτό ενυδρείο, θα βρείς αβγά στη βιβλιθήκη, σε πίνακες, στον τοίχο κλπ... :smt020
Γι αυτό παίρνεις ένα μεγαλούτσικο ενυδρείο, βάζεις ωραιότατους δίσκους μέσα, και δεν έχεις ιδιαίτερα προβλήματα με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι........... :D :D :D
Γι αυτό παίρνεις ένα μεγαλούτσικο ενυδρείο, βάζεις ωραιότατους δίσκους μέσα, και δεν έχεις ιδιαίτερα προβλήματα με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι........... :D :D :D
Και το χειμωνα γινεσαι μετοχος στη ΔΕΗ για να σου ερχεται πιο οικονομικα :D:D
Ή βάζεις μερικά πάνελ στην ταράτσα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο........ :D :D :D
Aν ειναι ψιλομεγαλο το ενυδρειο μαλλον η λυση ειναι το chiller, αλλιως ανεμιστηρακια! Μιας και εισαι νοικαρης εγω δεν θα εβαζα μονοση απο την τσεπη μου, ενω οτι συστημα ψυξης βαλεις στο ενυδρειο το παιρνεις μαζι σου εαν ποτε ξενοικιασεις.
Εχθές ασπρίσαμε με ασβέστη την ταράτσα, αφού ο σπιτονοικοκύρης δεν κουνιέται, και οι ζέστες καταφθάνουν... Με το που ασβεστώσαμε, έπεσε η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι 2-3 βαθμούς. Παρόλα αυτά... η ζέστη-ζέστη. Και έχουμε μπροστά μας ολόκληρο καλοκαίρι, και δεν θα είμαστε συνέχεια εδώ να βάζουμε το air condition.
Έτσι (αναγκαστικά) αγόρασα και ψυγεία. Ένα μικρότερο για το 110 λίτρων, και 2 μεγαλύτερα για τα 350λιτρα. Συνολική ζημιά: 1100 ευρώ!!!
Τα ρύθμισα στους 26 βαθμούς. Οι θερμαντήρες είναι στους 24, οπότε θεωρητικά εάν πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 24 θα αναλάβουν δράση οι θερμαντήρες.
Παρατηρώντας την πρώτη λειτουργία, μόλις το νερό περάσει τους 26,3 βαθμούς, δουλεύει για λίγα λεπτά το ψυγείο, και ρίχνει την θερμοκρασία στους 25,7. Μετά σιγά σιγά ανεβαίνει η θερμοκρασία (τα φώτα πρέπει να είναι η κυριότερη πηγή θέρμανσης). Η θερμοκρασία ανεβαίνει περίπου 0,1 του βαθμού ανά 10-15 λεπτά. Όταν σβήσουν τα φώτα, το νερό διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία, εφ όσον το δωμάτιο έχει χαμηλότερη θερμοκρασία.
Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος. Το κόστος ήταν το πρόβλημα, αλλά... το φάγαμε κι αυτό το αγγούρι. Τώρα μου απέμειναν οι ταΐστρες, και είμαι έτοιμος για διακοπές. Είμαι?
Έτσι (αναγκαστικά) αγόρασα και ψυγεία. Ένα μικρότερο για το 110 λίτρων, και 2 μεγαλύτερα για τα 350λιτρα. Συνολική ζημιά: 1100 ευρώ!!!
Τι ψυγεια ειναι αυτα?
ψυγεια? chiler? πολλα ευρα πηγες και εδωσες!!! τουλαχιστον πες μας τι πηρες, βαλε και καμια φωτο να τα δουμε και εμεις.... :p
http://www.aquacave.com/NPDPopImage.aspx?pi=http://www.aquacave.com/images/prod_chiller1.jpg
αγόρασα 2 DBA 75 και 1 DBA 50.
Σωστος! Τουλαχιστον τωρα ηρεμισες.
Τώρα απομένουν οι αυτόματες ταϊστρες, και να δούμε ποιός θα τις τσεκάρει εάν δουλεύουν σωστά, θα κάνει αλλαγές νερού έστω ανά 2 εβδομάδες, και θα συμπληρώνει την απώλεια του νερού λόγω εξατμίσεως.
Το ενυδρείο το καλοκαίρι, είναι χειρότερο κι από τον σκύλο. Παιδεύεσαι με τον σκύλο, αλλά τελικά βρίσκεις λύσεις να τον πάρεις μαζί σου. Το ενυδρείο που να το πας? :cool:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.