PDA

Επιστροφή στο Forum : Θαλασσινό(!) φυτεμένο ενυδρείο


annivas2000
06-12-03, 01:25
H εξελιξη των φυτεμενων ενυδρειων ....τωρα και στο θαλασσινο ........τρεμετε οι reef-οφιλοι.........:twisted:
Πληροφορηση .......εν τη γενεσσει της.....

http://www.picturetrail.com/gallery/view?p=999&gid=2810752&uid=1473668&members=1

ΥΓ. Λυπαμαι για τους φιλους του θαλασσινου αλλα μου φαινεται , οτι το συγκεκριμενο ενυδρειο ανηκει σ'αυτην την κατηγορία........sorry ahar... :lol:

ahar
06-12-03, 04:15
Λυπαμαι που θα σε απογοητευσω αλλα τα περισσότερα refugia είναι έτσι! . Τι καλυτερος τρόπος για να φιλτραρεις το νερο σου απο τις μακροάλγες. (χεχεχεχεχεχεχεχε) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Μαλιστα συνησταται να έχεις και ενα τετοιου ειδους refugium στο sump σου σαν μερος του φίλτρου.
Και επιπλεον μην βιαζεσαι να μιλησεις. σχετικα με τα reef. Τα σωστα reefακια παντα περιλαμβάνουν μακροάλγες (και να μην τις θελεις τις εχεις ετσι κα ιαλλιως με τον βράχο!) Και πιστεψε με δεν ενοχλουν καθόλου τα κοράλια (αρκει βεβεαια να κανεις οτι και σε ενα φυτεμενο φρεσκου νερου, Συχνο! ΚΟΥΡΕΜΑ.

Μιλαμε για απιστευτα χρώματα.
Επιπλεον μιλαμε για ΤΟ απιστευτο οικοσυστημα που υποστηρίζουν οι μακροαλγες. Το πρωι θα τραβηξω μια καλη φωτο με καλο ζουμ να δεις τι "τερατα" υπαρχουν μεσα εκει.. θα παθεις την πλακα σου! Μιλαμε για πληρη οικοσυστήματα!

Ειπατε τίποτα ;;;
Κατι για ολλανδικα ισως;;;;;;
χεχεχεχεχεχεχχε

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

annivas2000
06-12-03, 16:09
Ημουν σιγουρος οτι καποιος θα επεφτε στη <λουμπα> του refugium.... :lol: .......ετυχε να ησουν εσυ ahar... :D :D :D .....(το καταπιες το τυρι).. -+9 -+9

Παντως για να μιλησουμε σοβαρα απεχει πολυ απο refugium. Eιναι προσανατολισμενο στη διατηρηση των μακροαλγων (ορθο) αλλα ειμαι σιγουρος οτι τα περισσοτερα ειδη που εχει δεν τα βρισκεις....Ειναι κατι πολυ περισσοτερο απο μια δεξαμενη καταναλωσης θρεπτικων....


ΥΓ1. Και επειδη τολμησες zw να μιλησεις για ολλανδικο, για προσπαθησε να κανεις aquascaping σε ενα τετοιου ειδους ενυδρειο.... :mrgreen: :mrgreen:.......εκτος απο κουρεμα...

ΥΓ2. Και δεν εχει κοραλλια.. :wink:

Discos
06-12-03, 20:15
O καλος βραχος βγαζει παντα διαφορες μακροαλγες. Εγω αυτη τη στιγμη μεσα στο κυριο ενυδρειο και οχι στο refugium εχω 7 ειδη μακροαλγων απο κοκκινες, καφε μεχρι πρασινες. Η καθε μια εχει και αλλο σχημα και υφη.

Ενα reef ενυδρειο νομιζω οτι δεν ειναι μονο τα κοραλια η οι ανεμωνες αλλα και οι διαφορες αλγες και φυκια που βγαζει ο βραχος. Εξαλου ενα reef ενυδρειο δεν πρεπει να μιμηται τη φυση?

Αυτο σημαινει ενα τροπικο θαλλασινο υφαλο με οτι ειδος ζωης εχει. Απο σμερνες(μηπως το παρακανα :D :D ?) μεχρι καβουρακια( και ολο κλαινε...τα καβουρακια...στου reef......στου reef τα live rokakia.... :oops: :oops: - ) Ουπς, ξεφυγαμε. Αντε πολλα ειπαμε και σημερα

ahar
08-12-03, 13:19
(αντε να το μεταφέρουμε εδω το μπλα μπλα και όχι μονο στον μέσενντζερ)
Το καλο που έχει ενα Reef είναι ότι είναι "Αυτοτρεχούμενο" . Δηλάδη αν το αφήσεις (όχι εντελώς, λίγο ) ουσιαστικά "παει " μόνο του. Ο βραχός εφοσον είναι ζωντανός (και όταν λέμε "ζωντανος" εννούμε το βιολογικο του φορτιο) είναι λογικο οτι θα βγαλει διαφορα πραγματακια. Μεταξύ αυτών και τις μακροάλγες. Και να μην της ήθελες θα τις έιχες μια και τα σπόρια τους βρισκονται παντου.
Το σωστό reef κατα την γνωμη μου είναι αυτό που μιμήται την φύση όσο γίνεται καλύτερα. Και στην φύση ο υφαλός είναι σας ενας ανθισμόνος κήπος απο τον συνδιασμό κοραλιών και μακροάλγων.
Απο πλευρας εξοπλισμου τώρα χρείαζεται ότι και ένα απλο reef απλα ποιο λίγο. Λιγοτερο skimming πχ. και φιλτραρισμα μονο για τα "χοντρα" . Το θεμα των κυκλοφορήτων δεν το αναφερω καν... ο καθε ύφαλος έχει μια καλη δόση κίνησης ρευμάτων στο σύστημα του.
Εκει που πρεπει να προσέξουμε λίγο είναι στα προσθετα που βάζουμε στο σύστημα με τις αλλαγές - προσθήκες νερου.
Μην ξεχνας ότι οι μακροάλγες λειτουργούν ως μαγνήτης για τα θρεπτικα συστατικα του νερου. Και επιπλεόν συναγωνίζωνται στα ίσα τα κοραλια μας. Οποτε πρεπει να λήφθει και αυτό υπ' όψιν. Απο ότι έχω παρατηρήσει μια ελαφρια υπερδοσολογια βόηθαει . Δηλαδη αν είναι να βάλεις 10 ml ασβεστειο μπορεις κάλιστα να βάλεις 10.5. Επισις η μείωση χρήσης του σκιμμερ σημαινει αύξηση των οργανικών ενώσεων στην στήλη του νερού ,όπερ σημαίνει περισσότερα οργανικα λιπάσματα για τις μακροάλγες.
Οσον αφορά το φώς τώρα εχουν ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις με τα κοραλακια μας.

Οκ Αννιβα σειρά σου ;-)

annivas2000
10-12-03, 02:03
Αναγκάζομαι να μιλήσω από θέση αδυναμίας λόγω μη εμπειρίας στο θαλασσινό (ahar θα το θυμάμαι αυτό… :twisted: :twisted: ).
Συμφωνώ με ότι γράψατε παιδιά περί ολοκληρωμένων συστημάτων (για ενυδρεία-ύφαλους), αλλά το θέμα είναι διαφορετικό. Θα αναφέρω κάποια πράγματα (λίγο σκόρπια είναι αλήθεια) για να φανεί η διαφορά περισσότερο, σε σχέση με τα κλασσικά ενυδρεία-ύφαλους [με τα αμιγώς θαλασσινά ενυδρεία (marine) οι διαφορές είναι προφανείς].
Όσον αφορά το συγκεκριμένο ενυδρείο, δεν υπάρχουν κοράλλια ούτε σφουγγάρια για να θεωρηθεί με την κλασσική έννοια του όρου ολοκληρωμένο ενυδρείο-ύφαλος.
Φυτά και άλγες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ενυδρείο είναι :
Chaetomopha, Cladophoropsis, Batophora, διάφορα είδη Caulerpa, και κάποια άλλα που βέβαια δεν γνωρίζω (όχι ότι γνωρίζω τα προηγούμενα τόσο καλά……… :D :D :D )
Κάποια άλλα είδη που μπορούν (ίσως) να χρησιμοποιηθούν επίσης σε ένα τέτοιου είδους ενυδρείο είναι : Thalassia, Syringodium, Halodule, Halophila, Acetobularia sp, Ulva sp κλπ.

Τα θαλασσινά φυτά θεωρούνται πιο δύσκολα, ίσως γιατί πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την καλλιέργεια τους σε μικρά συστήματα όπως τα ενυδρεία.
Σε σχέση με τα ενυδρεία-ύφαλους υπάρχει πολύ λιγότερη τεχνογνωσία για τα διατήρηση θαλάσσιων φυτών.
Δεν είναι ακόμη γνωστό ακόμη αν πχ η προσθήκη CO2 βοηθά ή είναι περιττή (σε σχέση πάντα με τη δοσολογία Ca, λειτουργία αραγονίτη κλπ, κλπ).

Λίγα είναι γραμμένα στη ενυδρειακή βιβλιογραφία εκτός από συγκεκριμένα είδη για εργαστηριακούς σκοπούς. Τα περισσότερα αναφέρονται στη διατήρηση φυτών σε refugium και όχι μόνα τους σε ενυδρείο. Υπάρχουν διάφορες μεταξύ των δυο μεθόδων.

Η διαμόρφωση του υποβρύχιου τοπίου με άλγες έχει προβλήματα που περισσότερο έχουν να κάνουν με τα φυτεμένα ενυδρεία και λιγότερο με τα παραδοσιακά ενυδρεία-ύφαλους. Η ανάπτυξη ορισμένων θαλασσινών αλγών είναι πολύ ταχύτερη από πολλά φυτά γρήγορης ανάπτυξης των ενυδρείων γλυκού νερού.
Το να καταφέρεις να βάλεις άλγες σε συγκεκριμένη θέση, δεν είναι τόσο απλό σαν να κουρεύεις και να μεταφυτεύεις.

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους φίλους με ενυδρεία-ύφαλους έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με τη χλωρίδα (σε σχέση πάντα με την καλλιέργεια σε κυρίως ενυδρείο), οπότε καλό θα ήταν να έγραφε τις απόψεις-εμπειρίες του στο θέμα.

ahar
10-12-03, 02:54
Αναγκάζομαι να μιλήσω από θέση αδυναμίας λόγω μη εμπειρίας στο θαλασσινό (ahar θα το θυμάμαι αυτό… ).
ΧΧΧΑααααααμμμμμμ
Πρεπει να απαντησω αλλα νυσταζω....
Αυριο το πρωϊ θα σε κατακεραυνώσω με τα ανώτερα , τελεια , υπεροχα φανταστικα , αδιαφισβήτητα ,μοναδικα επηχειρηματα μου...
χεχεχεχε :twisted: