PDA

Επιστροφή στο Forum : ΡΙΤΙΝΕΣ


soza
03-12-03, 15:08
Λοιπον.. οι ριτινες ειναι ενας καλος τροπος να κατεβαζουμε την ολικη σκληροτητα και η τυρφη ενας καλος τροπος να κατεβαζουμε την ανθρακικη σκληροτητα καθως και το PH .. σωστα?
Για τις ριτινες τωρα... ξερουμε κανενα προϊον που μπορει να μπαινει μεσα σε εξωτερικο φιλτρο ?
Εγω προσωπικα εχω ενα pad , το οποιο δουλευει για 48 ωρες περιπου , και μετα πρεπει να να το κανεις recharge μεσα σε αλατακι... ξερουμε κανενα αλλο προϊον ( εκτος RO)?

Για δωστε τα φωτα σας οι εχοντες γνωση, γιατι το νερο του νησιου εχει κατι νουμερακια που μονο για αφρικανες κανουν...
ενδεικτικα αναφερω PH 8.00 GH 24 KH 14

johnny98130
03-12-03, 15:50
Η καλυτερη ρυτίνη που εχω χρησιμοποιησει ειναι της AF. Παντως με τετοιες τιμες αμφιβάλλω αν θα δουλεψει σωστά είτε η τυρφη ειτε η κάποια απο τις γνωστές ρητίνες. Εγώ στην θέση σου για να αποφύγω τα σκαμπανεβασματα του PH θα έκανα χρήση distilled water ειτε RO. Ειναι σιγουρα η πιο ακριβή αλλα το νερο που εχεις ειναι βαρύ για επεξεργασία με ρυτίνες

lasal
03-12-03, 16:04
ενδεικτικα αναφερω PH 8.00 GH 24 KH 14

Kαι γω είχα GH 26.
Tελικά έβαλα RO και ησύχασα.

Discos
03-12-03, 16:25
Δυστηχως η καλυτερη περιπτωση για εσενα ειναι η αντιστρωφη οσμωση. Δεν υπαρχει και αλλη λυση ομως. Ειναι μονοδρομος.Οι ρητινες θα εξαντλουν την ικανοτητα τους παρα πολυ γρηγορα οποτε και ετσι θα σου ειναι ακριβες, Η τυρφη απλα κατεβαζει το ph και υποτηθετε οτι μαλακωνει το νερο αλλα αυτο συμβαινει σε πολυ μικρη κλιμακα εως ανυπαρκτη στο σκληρο νερο. Για εμενα ποιο καλη δουλεια κανει με το να εμπλουτιζει το νερο με χουμικα και τανικα οξεα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για καποια ψαρια και να ριχνει το ph και τιποτε αλλο (ΙΜΟ), εαν κανω λαθος οι ποιο ειδικοι δισκαδες κτλ να με διορθωσουν.

Και το μαξιλαρακι που μαλακωνει το νερο ειναι λαθος να μπει μεσα στο ενυδρειο γιατι οι κατοικοι του θα στρεσσαριστουν λογο της σχετικα αποτωμης αλλαγης των χαρακτηριστικων του νερου. Δηλαδη εχεις μαλακο νερο και κανεις μια αλλαγη, αυτοματα μεχρι το μαξιλαρακι (μαλλον αναφερεσε στο water softener pillow) να κανει δουλεια το νερο θα ειναι σκληρο και μετα παλι μαλακο και παει λεγοντας. Ξεχωρα οτι η αντιστροφη οσμωση αφαιρει και τα νιτρικα+διαφορα βακτηριδια ενω αυτο οχι. Απλα δεν νομιζω ειναι λυση για εσενα.

Η αντιστροφη οσμωση ειναι στην αρχη ακριβη αλλα μετα τα λεφτα σου τα βγαζεις με το παραπανω αφου μεχρι και να το πιεις εσυ αυτο το νερο θα μπορεις, που ειναι σαν βροχινο. Με τις οποιες ρητινες η μονη δουλεια που μπορεις να κανεις ειναι να εχεις ενα βαρελακι με εναν κυκλοφορυτη και εκει να βαζεις το νερο σου. Εκει θα ριχνεις το αντιχλωριο σου και μετα οτι αλλο θελεις. Θα αφηνεις την ρητινη να δουλεψει για 2-3 ημερες και το νερο σου θα ειναι ετοιμο.

Εαν σε ενδιαφερουν οι ρητινες υπαρχει καποιος που εχει πολυ καλες τιμες και προσιτες και την πουλαει χυμα. Βρισκεται στο Nεο Hρακλειο και ειναι η δουλεια του αυτη. Το τηλ του ειναι 210.2779911. Αρκετα μαγαζια (πολλα ενυδρειαδικα τις προμηθευονται απο εκει) στην αθηνα τις ρητινες του χρησιμοποιουν. :wink: :wink:

johnny98130
03-12-03, 18:24
Εαν σε ενδιαφερουν οι ρητινες υπαρχει καποιος που εχει πολυ καλες τιμες και προσιτες και την πουλαει χυμα.

Πολυ ενδιαφέρον φιλε

George-A
03-12-03, 19:50
Εγώ έχω δικιμάσει πριν μερικούς μήνες το water softener pillow της aquarium pharmaceuticals. To GH απο >20 μου το κατέβασε < 8 σε μερικές μέρες, βάζοντας το κάπου 2 ώρες/μέρα και μετά αποθήκευση σε διάλυμα με αλάτι όπως λένε οι οδηγίες.
Στις αλλαγές νερού το έβαζα πριν ξεκινήσω να συμπληρώνω, το έβγαζα μετά απο λίγη ώρα. Δεν είχα μεγάλο σκαμπανεύασμα με το GH.

Το αποτέλεσμα είναι τα tetra να δείχνουν ποιό χαρούμενα, είχαν ζοηρέψει τα χρώματά τους.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά είχα πρόβλημα με τα φυτά. Μετά από λίγο καιρό μου εμφάνησαν έντονα σημάδια έλειψης κάλσιου και μαγνήσιου, μετά σταμάτισε αισθητά η ανάπτηξή τους, αν καί αυξησα αισθητά την δόση flourish.

Και ως γνωστό μειωμένη ανάπτηξη = άλγη!!! :twisted:

Τελευταίες δυο αλλαγες νερού δεν το έβαλα, τα φυτά πήραν τα πανω τους αισθητά, η άλγη υποχωρεί.

Για την πραγματική χρησιμότητα αυτου του προϊόντος, έχω διαβάσει αμφισβιτούμενες απόψεις. Χωρίς να θυμάμαι την χειμική-επιστημονική εξήγιση, αυτό μετατρέπει τα ιόντα μαγνησίου και καλσιου σε κάτι άλο το οποίο δεν το μετράει το τεστ GH, για τα ψαράκια μας όμως δεν έχει και μεγάλη διαφορά.

thediscusman
03-12-03, 22:11
Λοιπον.. οι ριτινες ειναι ενας καλος τροπος να κατεβαζουμε την ολικη σκληροτητα και η τυρφη ενας καλος τροπος να κατεβαζουμε την ανθρακικη σκληροτητα καθως και το PH .. σωστα?

Η τύρφη ρίχνει όχι μόνο την ανθρακική σκληρότητα αλλά και τη γενική.

Αυτό το pad που έχεις και γίνεται αναγόμωση με αλάτι ρίχνει τη γενική σκληρότητα χωρίς όμως να ρίχνει και την αγωγιμότητα. Απλά αντικαθιστά τα θετικά ιόντα (μαγνησίου, ασβεστίου κτλ.) με ιόντα νατρίου και τα αρνητικά με ιόντα χλωρίου. Στην πραγματικότητα ίδια συγκέντρωση ιόντων έχεις στο νερό σου, αλλά επειδή τα tests που χρησιμοποιούμε δείχνουν μόνο συγκέντρωση ιόντων Mg και Ca δείχνουν GH=0.
Η καλύτερη λύση είναι R.O ή ρητίνες double bed, οι οποίες μετά την πρώτη ανταλλαγή ιόντων κάνουν και δεύτερη ανταλλάσσοντας τα ιόντα νατρίου με ιόντα υδρογόνου και τα ιόντα χλωρίου με ιόντα υδροξυλίου, έτσι μας δίνουν καθαρό νερό.
Τώρα αν θέλεις κάτι απλό μπορείς να βάζεις τύρφη στο εξωτερικό σου φίλτρο η οποία ρίχνει γενική, ανθρακική σκληρότητα και pH και να την αντικαθιστάς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Kαι γω είχα GH 26.
Tελικά έβαλα RO και ησύχασα.

Ακριβώς αυτό έκανα και εγώ.

johnny98130
03-12-03, 22:12
H αντιστροφη οσμωση ειναι στην αρχη ακριβη αλλα μετα τα λεφτα σου τα βγαζεις με το παραπανω αφου μεχρι και να το πιεις εσυ αυτο το νερο θα μπορεις, που ειναι σαν βροχινο

Το βροχινο νερο μεχρι να φτάσει στη γη εχει μαζεψει πολυ πραγμα φιλε μου. :D :D Μεχρι και βαρια μεταλλα μπορεις να βρεις στο βροχινο νερο.

soza
04-12-03, 12:16
Αυτο με τις ρητινες double ded μπορουμε να το εξηγησουμε λιγακι ?
Μπαινουν μεσα στο φιλτρο ή χρειαζονται ξεχωριστη εγκατασταση ?

χρειαζονται και αυτες αναγομωση οπως τα pads?

Οι ρητινες αυτες θα κατεβαζουν μονο την ολικη σκληροτητα, ή θα επηρεαζουν και την ανθρακικη καθως και το PH?

Ρε παιδια ειστε σιγουροι οτι η τυρφη ριχνει και την ολικη σκληροτητα :roll: ? εγω γιατι εχω μια υποψια οτι δεν την επηρεαζει σχεδον καθολου :( ?

Discos
04-12-03, 12:49
Το βροχινο νερο μεχρι να φτάσει στη γη εχει μαζεψει πολυ πραγμα φιλε μου. Μεχρι και βαρια μεταλλα μπορεις να βρεις στο βροχινο νερο
Ενταξει βρε και εσεις, δεν λεμε να το μαζεψεις και στην ομονοια η στην πτολεμαιδα... :D :D

Οι ρητινες που προτεινα πριν ειμαι σε θεση να γνωριζω οτι δινουν αγωγιμωτητα 0 απο 150-200 (που νομιζω πως ειναι το νερο στην αθηνα) και οχι μονο το GH, τα test του οποιου σε ειδικες αποστολες δεν ειναι αξιοπιστα. Εγω παντως πηρα μια αντιστρωφη οσμωση οταν επιτελους μαζεψα τα μπικικινια και ησυχασα. Μεχρι και νερακι πινω ετσι. Πινεις μετα απο την βρυση και νομιζεις οτι πινεις υγροποιημενη πετρα.Δεν πηγαινε αλλο πια.

Εχει κανεις κανει καποιο τεστ πριν και μετα για τι δουλεια μπορει να κανει η τυρφη? Εγω προσωπικα παντως(ΙΜΟ) μονο στο ph και στην ανθρακικη κατι ψιλα εχω δει διαφορα.

thediscusman
04-12-03, 14:33
Για τη διαφορά ανάμεσα στις ρητίνες single bed και double bed τα εξηγεί πολύ καλά ο polleni
Υπάρχουνε οι απλές και οι mixed bed (μεικτού υποστρώματος).

Οι απλές κατακρατούν όλα τα θετικά ιόντα (Ca++, Mg++, Fe++, Fe+++, Cu++ κ.λ.π.) και τα ανταλλάσουνε με ιόντα Να+ ενώ τα αρνητικά (F-, CO3-- PO4--- κ.λ.π.) με ιόντα Cl-. Για παράδειγμα, περνάει ένα ιόν ασβεστίου, η στήλη το κρατάει και απελευθερώνει 2 ιόντα Να+ (το ασβέστιο είναι δισθενές).

Το χλωριούχο νάτριο ΔΕΝ ανεβάζει την σκληρότητα αλλά και ΔΕΝ αυξάνει την ρυθμιστική χωρητικότητα του νερού μας. Απλά υπάρχει.. (αντε να πούμε ότι προφυλάσσει και κάπως από το ICK σε μεγάλες ποσότητες, είναι δε παντελώς άχρηστο για τα φυτά).

Η μεικτού υποστρώματος, αφού γίνει η πρώτη ανταλλαγή, κάνει και ΔΕΥΤΕΡΗ ανταλλαγή. Κρατάει όλα τα Na+ και τα ανταλλάσει με Η+ και όλα τα Cl- και τα ανταλλάσει με ΟΗ- κοινώς δίνει απλό νερό.

Η απλού υποστρώματος είναι ό,τι πρέπει για την βρύση αλλά δεν κάνει για το ενυδρείο μας.

Για την τύρφη είμαι σίγουροςότι ρίχνει και το GH, απλά αν έχεις πολύ σκληρό νερό θα χρειάζεται πολύ συχνά αλλαγή.
Εγω χρησιμοποιούσα τύρφη της Aqua Vital με πολύ καλά αποτελέσματα στο νερό της Θεσσαλονίκης με GH:22
Το νερό από τις ρητίνες πρέπει να το μαζεύεις σε ξεχωριστό δοχείο και να κάνεις αλλαγή νερού αναμυγνύοντας το με νερό της βρύσης για να πετύχεις επιθυμητή σκληρότητα γιατί θα σου δίνουν νερό με GH και KH μηδέν.Γίνονται αναγόμωση απο αυτούς που τις πουλάνε με μικρό κόστος. Οι απόψεις είναι διιστάμενες κατά πόσο είναι καλύτερες οι ρητίνες double bed ή η R.O. Κάπου έγινε πιο παλιά μια συζήτηση με αυτό το θέμα. Εγώ πάντως προτίμησα R.O. και δεν το μετάνιωσα καθόλου.
Στη Θεσσαλονίκη ξέρω ένα μαγαζί που πουλά ρητίνες, νομίζω 180 Ευρώ για ρητίνες που θα σου δώσουν απιονισμένο νερό περίπου 500 λίτρα και η αναγόμωση γύρω στα 15 Ευρώ.
Σόνια Ελπίζω να σε κάλυψα με αυτά. Για ό,τι άλλο θέλεις ρώτα γιατί το έψαξα αρκετά πριν επιλέξω ανάμεσα σε ρητίνες ή R.O.

George-A
04-12-03, 23:30
Το mixed bed που λέτε είναι κάτι σαν αυτό; (http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=4484&Ne=40000&R=8822&N=2004+113073)

Η τύφρη (peat fluval) κατεβάζει ph, kh, gh.
Τό πόσο τα κατεβάζει είναι κάτι που δεν μπορεις να το υπολογίσεις. Βγάζει και μια μαυρίλα στο νερό που θέλεις μετα φίλτρο άνθρακα για να το καθαρίσεις. Με τις αλλαγές νερού τι κάνωμαι;
Τελικά αυτά τα σκαμπανευάσματα του ph/kh/gh είναι μαγαλύτερο πρόβλημα απο ότι το σκληρό νερό;

Μάλλον η λύση RO είναι μονόδρομος....... :cry:

johnny98130
06-12-03, 23:01
Οι ρητινες που προτεινα πριν ειμαι σε θεση να γνωριζω οτι δινουν αγωγιμωτητα 0 απο 150-200.


Νομιζω ότι ειναι μικρο το νουμερο που δινεις. Μακάρι να ειχα τετοια αγωγιμότητα και εγω στην περιοχη μου που έχω κοινοτικό νερό. Εγώ με RO και λιγο Tap water εχω 350μS αγωγιμότητα.

George-A για τις αλλαγές νερού με χρηση τυρφης κανεις προετοιμασία του νερου 24 ώρες πιο πριν απο την αλλαγή και αφου σταθεροποιειθούν οι συνθήκες τοτε κανεις την αλλαγή για να μην έχεις σκαμπανεβάσματα των παραμέτρων΄. Κοιτα λιγο στο www.dph.nl και δες για DIY peat filter. Θα σε βοηθήσει.

polleni
10-12-03, 04:00
Η στήλη δίνει πάντα νερό με αγωγιμότητα κάτω από 5 (πέντε) microSiemens = πρακτικά και οι δύο σκληρότητες είναι ανύπαρκτες. Το R/O δεν κατεβαίνει τόσο κάτω. Η στήλη δουλεύει με οποιοδήποτε νερό αλλά η χωρητικότητά της είναι ανάλογη του νερού που έχουμε. Οι ονομαστικές τιμές (600 / 1200 / 2400 λίτρα) αφορούν νερό με τιμές 8 και στις δύο σκληρότητες. Για νερό με 16 δίνουν την μισή ποσότητα νερού (300 / 600 / 1200 λίτρα αντίστοιχα) πριν χρειαστούν αναγόμωση. Τιμή για την αναγόμωση = 40 Ευρώ για την 1200.

Περισσότερα :

www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/water_purification.html