PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για σαλάχι


thediscusman
01-12-03, 10:48
Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στην Αθήνα και είπα να κάνω μια βόλτα στα αθηναϊκά μαγαζιά ενυδρείων. Ομολογώ πως μπορείς να βρεις πολύ περισσότερα είδη ψαριών.
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ένα σαλάχι που είδα στην Αθηνάς. Ο μαγαζάτορας μου είπε ότι δε μεγαλώνει πολύ το συγκεκριμένο είδος και ότι μπορώ άνετα να το βάλω σε ένα ενυδρείο 200 λίτρων με δίσκους αρκεί σε ένα μέρος του ενυδρείου να βάλω λίγη άμμο για να άισθάνεται πιο άνετα. Ευτυχώς βρήκα ένα υπολογιστή και έψαξα κάποια πράγματα στο internet για αυτό το είδος. Είναι είδος που προέρχεται από τα ίδια νερά με τους δίσκους άρα από άποψη συνθηκών είμαστε εντάξει.
Τι γίνεται όμως με το μέγεθος;Οι πιο πολλές πληροφορίες που βρήκα λένε ότι τα περισσότερα σαλάχια μεγαλώνουν μέχρι 45-60 cm.
Αν τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο μαγαζάτορας θα ήθελα πολύ να το πάρω.
Το ενυδρείο μου είναι 240 λίτρα και μέσα έχει 2 δίσκους ένα πλακόστομο και μερικούς ροδόστομους και καρδινάλιους(συνολικά 13).
Αν κάποιος έχει εμπειρία ή αν ξέρει κάτι περισσότερο παρακαλώ να μου απαντήσει λίγο σύντομα γιατί σήμερα φεύγω από Αθήνα και αν τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο μαγαζάτορας (αν και το κόβω μάλλον απίθανο μετά από όσα έχω διαβάσει στο internet) θα ήθελα να το πάρω.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Tolis
01-12-03, 14:17
Οι πληροφοριες που σου εδωσε ο συγκεκριμενος μαγαζατορας ως γνωστον ειναι εγκυρες, αλλά για corydoras, οχι για σαλαχια - και σωστα τα ειδες στο internet.

Το σιγουρο ειναι οτι μάλλον θα του δωσεις καλυτερες συνθηκες απο αυτες που βρισκεται τωρα, αλλα και παλι, θα ειναι σαν να το εβγαλες απο σκετη τουαλετα και να το εβαλες σε τουαλετα με ντους...

thediscusman
01-12-03, 14:25
Ευχαριστώ πολύ Τόλη για την ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή το σαλάχι έχει διάμετρο 6-7cm. Αν το κρατήσω στο ενυδρείο με τους δίσκους για μερικούς μήνες και μετά όταν θα μεγαλώσει ακόμη λίγο το βάλω σε ένα δικό του ενυδρείο φτιαγμένο ειδικά για αυτό( αρκετός ανοικτός χώρος και υπόστρωμα με άμμο) θα ήταν καλή ιδέα ή θα το ταλαιπωρήσω πολύ;

Tolis
01-12-03, 14:32
Αν το ερωτευτηκες, go for it.
Κι αλλοι ερωτευτηκανε μεγαλα ψαρια, και μπηκανε στη διαδικασια να στησουνε ενυδρεια τοννων... :wink:
Να φροντισεις μονο να φερνει περισσοτερο προς το σχημα του κυβου το ενυδρειο, ή εστω να εχει αρκετο πλατος, αν μη τι αλλο να μπορει να στριψει.
Ξερω οτι θα ενημερωθεις σωστα για τις αναγκες του.
Φροντισε να στο πακεταρει σωστα για το ταξιδι μονο, ει δυνατον μεγαλη σακουλα σε κουτι απο φελιζολ - και προσοχη στην ουρα κατα το ψαρεμα και την τοποθετηση του στο ενυδρειο.

tasos
01-12-03, 20:05
Τόλη ,για τη συμβατότητα του σαλαχιου με τους δίσκους απο θέμα συμπεριφοράς,έχω κάποιες αμφιβολίες!Ξέρω οτι κάποια ξαδέρφια του θαλασσινα διαθέτουν κεντρί με δηλητήριο στην ουρά .Ισχύει το ίδιο και με του γλυκού νερου;Και αν ναι,κινδυνεύουν οι δίσκοι;

Devilsnake
01-12-03, 20:36
με τους Δίσκους δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

όλα τα αλλά ψαριά θα έχουν. π.χ. corydoras, tetras και οτιδήποτε μικρό έχεις μέσα.

βγαίνει κυρίως την νύχτα και καπακώνει οτιδήποτε κάθετε κάτω.

θέλει οπωσδήποτε μεγάλο τμήμα άμμου γιατί λατρεύει να χώνετε μέσα.

και το χαλίκι θα του δημιουργήσει πολύ εύκολα βακτηριακές μολύνσεις από το τρίψιμο για να μπει μέσα του

στον Αμαζόνιο και στην ευρύτεροι περιοχή ο Νo 2 λόγος θανάτου είναι το πάτημα Ποταμοτρηγόνας όπως είναι το παρατσούκλι των σαλαχιών. Είναι έντονα δηλητηριώδεις το κεντρί και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφορά από ενυδρείο σε ενυδρείο.

Husky_Jim
01-12-03, 20:38
Σε άλλο μπόρντ του εξωτερικού που συμμετέχω, κάποια παιδιά έχουν σαλάχια και δίσκους μαζί με επιτυχία χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς.Όμως αισθητικά (και εντελός προσωπικά) δέν θα μου άρεσε να βλέπω μία "σκάφη" με άμμο για τα σαλάχια (που μου αρεσουν πάρα πολύ) και τους δίσκους (που μου αρέσουν περισσότερο) να κολυμπάνε στο κενό.
Θα ψάξω να ποστάρω κάποιο λίνκ αργότερα με φωτό.

Τί είδος είναι αυτά που βρήκες;Σε μαγαζί στο Περιστέρι έχει κάποια καλά κομμάτια αυτόν τον καιρό.

Δημήτρης

halvas69
01-12-03, 21:05
Στο παρελθόν μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον τα σαλάχια γλυκού νερού (Freshwater Stingrays)
πάλι καλά που έχω κρατήσει κάποια links........Λάβε !!! :)

http://www.tcp-ip.or.jp/~y-miura/fws/Eindex.html
http://www.geocities.com/Heartland/Meadows/5590/gallery.html
http://www.seremban.net/fishcorner/fc310799.htm

Husky_Jim
01-12-03, 21:09
Οι φωτό που σου έλεγα.....

http://www.piranha-fury.com/forum/pfury/uploads/post-62-1067310519.jpg

http://www.piranha-fury.com/forum/pfury/uploads/post-62-1067310190.jpg


-------------
Δημήτρης

johnny98130
01-12-03, 23:03
Τόλη ,για τη συμβατότητα του σαλαχιου με τους δίσκους απο θέμα συμπεριφοράς,έχω κάποιες αμφιβολίες!

Συμφωνω απολύτως με τον τάσο. Από ένα ψάξιμο στο intrnet η συμβατότητα του σαλαχιου με τους δίσκους δεν ειναι προφανής.
Οσον αφορά το setup του discusman πιστεύω ότι η ύπαρξη 2 μόνο δίσκων σε ενα ενυδρείο τους δημιουργεί ουτως η αλλως stress. Τωρα ο συνδυασμος και με σαλαχι....... :? :?

thediscusman
02-12-03, 20:23
Καλησπέρα. Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ πολύ όλους που μου απάντησαν και για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μου δώσατε. :lol: :lol:
Τελικά αποφάσισα να μην το βάλω μαζί με τους δίσκους γιατί μάλλον μόνο προβλήματα θα μου δημιουργήσει. Ο βυθός μου είναι χαλίκι αρκετά αιχμηρό που σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα σαλάχια. Επιπλέον στο βυθό έχω θερμαντικό καλώδιο και οι γαρίδες που μόλις έβαλα στο ενυδρείο μου θα καταντήσουν γεύμαγια το σαλάχι.
Δεν εγκαταλείπω όμως έτσι εύκολα την ιδέα να έχω ένα ενυδρείο με σαλάχι. Εξάλλου όπως πολύ γρήγορα κατάλαβε ο Τόλης το ερωτεύητκα αυτό το ψαράκι. Θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα ενυδρείο που να ταιριάζει στις ανάγκες αυτού του ψαριού και θα κάνω την κίνηση να το αγόράσω.
Δημήτρη μπορείς να μου δώσεις περισσότερα στοιχεία για το μαγαζί στο Περιστέρι που έχει σαλάχια;(τηλ και site αν έχει).Τι είδος έχει;
Αυτό που βρήκα εγώ νομίζω είναι το Potamotrygon, χωρίς να είμαι και απόλυτα βέβαιος. Τουλάχιστον με αυτό περισσότερο από κάποιες φωτογραφίες που βρήκα στο intrnet.
:lol: :lol:

thediscusman
02-12-03, 23:52
’λλο ένα site για σαλάχια
http://kingsoftheaquarium.tripod.com/freshstingray.htm

Husky_Jim
05-12-03, 22:38
Το μαγαζί είναι το Όσμοσις στην οδό Περικλέους 45 μετά τον ’γιο Ιερόθεο.Το τηλέφωνο είναι 5027710.Δέν θυμάμαι ακριβώς το είδος αλλά πριν από λίγες μέρες του είχαν μείνει μόνο 2.

mikenuke
08-12-03, 16:36
Εχθες στο survivor αναφερθηκε οτι το τσιμπημα απο θαλασσινο σαλαχι γιατρευεται με καυτο νερο, δεν ξερω αν ισχυει το ιδιο και για του γλυκου , αλλα το βρηκα ενδιαφερον και ειπα να το προσθεσω εδω.

Tolis
08-12-03, 17:13
To καυτο νερο, ή το καψιμο με τσιγαρο στην πληγη, ειναι απλως μια ενεργεια καθυστερησης, σε δαγκωματα-τσιμπηματα με δηλητηριο. Το δηλητηριο οντας πρωτεινουχο, "πηζει" με την θερμοτητα (οπως πηζει το ασπραδι του αυγου ενα πραμα) και καθυστερειται η βαθυτερη διεισδυση του στον οργανισμο. Με τιποτα δεν θεωρειται θεραπεια αυτο.